Patriotizam i Gavrilo terorista

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Xfile

#401 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Xfile »

Posto je ovde raznoraznih argumenata i teorija.Ja cu postaviti jedno pitanje.Posto je bilo ocigledno da ce do rata doci da li Gavro pucao ili ne zanima me sta mislite kakva bi sudbina bila Bosne da nije stvorena kraljevina SHS?

Mozda malo i masam temu ali volio bih da cujem odgovor.
BHCluster

#402 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by BHCluster »

Evo 100 godina kasnije Austranci dosli sa svojom filharmonijom u Sarajevo a Srbi jos uvijek sanjaju o "zajednickoj drzavi"... :-)
CSKA

#403 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by CSKA »

Ih...jedva cekam 1.9.2039...kada bude Berlinska filharmonija svirala u Varsavi na obiljezavanju stogodisnjice pocetka WWII :D
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#404 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by -LIBERO- »

Objektivni navijac wrote:
animals wrote:Ako je bio borac za BIH,sta ce ovi sa Srpskom zastavom..i ja pitam gluposti..
isto kao sto kradu, Andrica, Teslu..
Nije bio borac za BiH ali nije bio ni borac za Srbiju. Bio je Jugosloven. A kradu tacno tako,kradu kao sto kradu i Andrica. A mladomuslimanski maloumni minderasi im dopustaju da kradu i navode vodu na velikosrpski mlin.
UPRAVO. Falsifikatima, i prepjevima, otprilike ko i Kosovski boj, i 'pobjedu'tamo....otprilike ko ' oslobodilacki cetnicki pokret' u 2.svjetskom ratu...otprilike ko Andrica,Teslu.....sve i svata. l nije toliko ni do njih, zapravo ta konstanta je jako poznata i predvidljiva, problem smo u ovoj prici mi, koji mrtvi hladni, izjednacavajuci AU i danasnju EU :shock: :roll: , pristajemo na to kindapovanje i falsifikat.

A zapravo sustinski cilj tadasnjeg Gavrila & CO. je ideoloskim miljama daleko od ovoga u sta ga na silu guraju, a vecina nas, mislim na BH patriote, prihvatamo. Ja licno ne, ali...
Bodkin

#405 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Bodkin »

-LIBERO- wrote:
animals wrote:Ako je bio borac za BIH,sta ce ovi sa Srpskom zastavom..i ja pitam gluposti..
isto kao sto kradu, Andrica, Teslu..
Nije bio borac za BiH ali nije bio ni borac za Srbiju. Bio je Jugosloven. A kradu tacno tako,kradu kao sto kradu i Andrica. A mladomuslimanski maloumni minderasi im dopustaju da kradu i navode vodu na velikosrpski mlin.
UPRAVO. Falsifikatima, i prepjevima, otprilike ko i Kosovski boj, i 'pobjedu'tamo....otprilike ko ' oslobodilacki cetnicki pokret' u 2.svjetskom ratu...otprilike ko Andrica,Teslu.....sve i svata. l nije toliko ni do njih, zapravo ta konstanta je jako poznata i predvidljiva, problem smo u ovoj prici mi, koji mrtvi hladni, izjednacavajuci AU i danasnju EU :shock: :roll: , pristajemo na to kindapovanje i falsifikat.

A zapravo sustinski cilj tadasnjeg Gavrila & CO. je ideoloskim miljama daleko od ovoga u sta ga na silu guraju, a vecina nas, mislim na BH patriote, prihvatamo. Ja licno ne, ali...
jesi li procitao misljenja na forumu :D vecina tvrdi da je bio cetnik (prije cetnickog pokreta :D ) i originalni velikosrbin
ultima_palabra

#406 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by ultima_palabra »

Moje mišljenje je da su Principove ideje bile socijalnog koliko i patriotskog karaktera, možda i više... drugim riječima, nije on mrzio Austrijance samo zato što su okupatori, nego i zato što su buržuji i izrabljivači.

Kad se pogleda kakva država je formirana 4 godine poslije atentata, ne bih se reklo da mu je žrtva baš bila uspješna.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#407 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by -LIBERO- »

@Bodkin, glupost cista.Vadi se sve to iz konteksta tadasnjeg vremena, desavanja, teznji....i pokusava na silu postaviti i nakalemiti u kontekst nekog drugog vremenskog perioda. Al tacno ne znam ko mi je karikaturniji, Bosnjaci koji brane okupatora a kunu se u patriotizam prema Bosni, il Srbi koji velicaju Gavrila, a imaju stavove prepune klero-sovinizma...a Gavrilo nije je-bao 3% religiju, caki pisao da se treba obracunati sa vrhom pravoslavnoga klera itd. i upijao svako slovo iz "Komunistickog manifesta''. :D

Mislim sizofrena rasprava.Tacno mislim da su Bosnjaci rekli da je Gavrilo heroj i borac protiv okupatora, da bi Srbi kontru opaliti.....tako mi djeluje da je to razlog i sada....a sve u duhu trenutne situacije, pa caki politicke....i naravno one iz '92-'95. :D

Al'dobro, kada cetnicki pokret moze biti izjednacen sa partizanima, ne vidim zasto nebi bio i Gavrilo sa cetnicima :D ...jbg. najteze je prvi put prodati neku matricu frizirane price, kasnije ide laganica. :D
ultima_palabra wrote:Moje mišljenje je da su Principove ideje bile socijalnog koliko i patriotskog karaktera, možda i više... drugim riječima, nije on mrzio Austrijance samo zato što su okupatori, nego i zato što su buržuji i izrabljivači.

Kad se pogleda kakva država je formirana 4 godine poslije atentata, ne bih se reklo da mu je žrtva baš bila uspješna.
I prvi, i drugi dio... :thumbup:
Last edited by -LIBERO- on 29/06/2014 01:34, edited 1 time in total.
Bodkin

#408 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Bodkin »

ultima_palabra wrote:Moje mišljenje je da su Principove ideje bile socijalnog koliko i patriotskog karaktera, možda i više... drugim riječima, nije on mrzio Austrijance samo zato što su okupatori, nego i zato što su buržuji i izrabljivači.

jos jedan :thumbup: zato ga je vise slavila sfrj nego shs
zalizani

#409 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by zalizani »

animals

#410 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by animals »

Ovaj spot govori sve..Rusi, Francuzi i njihov Gavrilo..
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#411 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by sabina1 »

Čekam spomenik Franji Ferdinandu. Izgleda da ga je zaslužio.
Googlerica

#412 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Googlerica »

Bodkin wrote:

interesantno,kako se ovdje sukobljavaju misljenja u vezi covjeka koji je ubio predtsvanika jedne monarhije,radi druge monrhije

kako prepoznajete njegov patriotizam , za koga i prema kome :D ne budite naivni :)
titinho

#413 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by titinho »

http://www.advance.hr/vijesti/100-godin ... ni-naroda/

Činjenica jest i da je bio Srbin, ali metak koji je uputio prema nadvojvodi prema svemu sudeći nije bio metak za Srpstvo, već Jugoslavenstvo.

Politička unija Jugoslavena. To je moja ideja. Ja sam jugoslavenski nacionalist, ja želim ujedinjenje svih Jugoslavena i nije me briga u kakvom će ustroju biti ta država, ali mora biti slobodna od Austrije".

Što bi bilo da je prvi atentator iskoristio priliku? Što da je nadvojvodu tog jutra likvidirao Mehmedbašić kako je i bilo u planu? Da li bi danas Bošnjaci podizali spomenik njemu, a Srbi sjedili na Bečkoj filharmoniji?
arslanbey

#414 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by arslanbey »

Neka se konacno i ovo zavrsilo :D hvala Bogu
Objektivni navijac

#415 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Objektivni navijac »

-LIBERO- wrote:@Bodkin, glupost cista.Vadi se sve to iz konteksta tadasnjeg vremena, desavanja, teznji....i pokusava na silu postaviti i nakalemiti u kontekst nekog drugog vremenskog perioda. Al tacno ne znam ko mi je karikaturniji, Bosnjaci koji brane okupatora a kunu se u patriotizam prema Bosni, il Srbi koji velicaju Gavrila, a imaju stavove prepune klero-sovinizma...a Gavrilo nije je-bao 3% religiju, caki pisao da se treba obracunati sa vrhom pravoslavnoga klera itd. i upijao svako slovo iz "Komunistickog manifesta''. :D

Mislim sizofrena rasprava.Tacno mislim da su Bosnjaci rekli da je Gavrilo heroj i borac protiv okupatora, da bi Srbi kontru opaliti.....tako mi djeluje da je to razlog i sada....a sve u duhu trenutne situacije, pa caki politicke....i naravno one iz '92-'95. :D

Al'dobro, kada cetnicki pokret moze biti izjednacen sa partizanima, ne vidim zasto nebi bio i Gavrilo sa cetnicima :D ...jbg. najteze je prvi put prodati neku matricu frizirane price, kasnije ide laganica. :D

:thumbup: :thumbup:
Posebno ovaj dio : Da su Bosnjaci za Gavrila,Srbi bi bili protiv :thumbup:
Bosnjaci se moraju odtrgnuti takvoj matrici razmisljanja i poceti prihvacati i velicati stvari koje povezuju i deradikaliziraju a odbaciti nazor podjele po svakom osnovu. To se zove patriotizam.
Googlerica

#416 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Googlerica »

All the crises in the 19th century Balkans stemmed from the Austro-Russian rivalry over the Eastern Question i.e. the question of the succession to the Ottoman provinces in Europe.
The proclamation of Serbia's war goals was aimed at acquainting the Allies with its wish to create a Yugoslav state, because there was fear among the Serbian leadership that Russia and Great Britain would make efforts to weaken Austria-Hungary considerably, but not to break it up. Great Britain considered that, due to the religious differences, the unification of the Serbs and the Croats would be the source of new instability in the common state and in the entire region, and it was believed in Russia that the religious differences were such that it would be better to create a "Great Serbia". According to certain researchers, the creation of a "Great Serbia" (occasionally identified with Yugoslavia), was advocated by the Black Hand which, in this regard, perhaps had the support of certain military circles in Russia.
According to private information obtained by the Serbian Foreign Ministry some provisional plans for the "future Serbian state" were made by Black Hand officers who had an important influence over the Chief of Staff. These plans were probably backed by the Russian legation and military attaché Artamanov who often (un)officially discussed the future of Serbia with Dragutin Dimitrijevic-Apis. (Artamanov also told Crown-Prince Alexander that the future state should be a federation because of British attitudes). On the other hand the Piedmont newspaper of the Black Hand advocated, during 1914, the unification of the Serbs and Croats usually without mentioning the Slovenes: "Unity means that we - the Serbs and Croats are one nation, unification means: we should be one state, while unity is a fact, unification is our ideal." The destruction of Austria-Hungary was the primary goal: "Austria is a state without national foundations and without a cultural mission. Far from being an organic unit, those pieces of which she is made are still together due to old glue which could easily break-up if any stronger internal or external pressure is applied. Without modern constitutionalism and parliamentarism, Austria made up of nations full of hate against the Germans and Hungarians, is to be subjugated to the democratic imperatives of this century, in which states without national foundations are condemned to die, if not, according to the laws of History, will perish from the Earth.
During the trial it was discovered that members of the Black Hand were involved (indirectly) in the Sarajevo assassination of Austro-Hungarian Archduke Francis Ferdinand in 1914 and, what is more, that they had been preparing a whole new series of assassinations of the German, Bulgarian and Greek rulers. Above an open grave, prior to his execution, Colonel Apis cried out: "long live Serbia, long live Yugoslavia.
:D
autor D. Batkovic
Creasy

#417 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Creasy »

-LIBERO- wrote:@Bodkin, glupost cista.Vadi se sve to iz konteksta tadasnjeg vremena, desavanja, teznji....i pokusava na silu postaviti i nakalemiti u kontekst nekog drugog vremenskog perioda. Al tacno ne znam ko mi je karikaturniji, Bosnjaci koji brane okupatora a kunu se u patriotizam prema Bosni, il Srbi koji velicaju Gavrila, a imaju stavove prepune klero-sovinizma...a Gavrilo nije je-bao 3% religiju, caki pisao da se treba obracunati sa vrhom pravoslavnoga klera itd. i upijao svako slovo iz "Komunistickog manifesta''. :D

:thumbup: :thumbup:
Posebno ovaj dio : Da su Bosnjaci za Gavrila,Srbi bi bili protiv :thumbup:
Bosnjaci se moraju odtrgnuti takvoj matrici razmisljanja i poceti prihvacati i velicati stvari koje povezuju i deradikaliziraju a odbaciti nazor podjele po svakom osnovu. To se zove patriotizam.
Pa kako će se otrgnuti kad djeca u školi uče da je Gavrilo bio terorista, a "Mlada Bosna" teroristička organizacija. Svi heroji o kojima uče su bili muslimani, a Srbi uglavnom zločinci. Ne znam da li je i Tesla izbačen iz Historije... :D
Bodkin

#418 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Bodkin »

Googlerica wrote:
Bodkin wrote:

interesantno,kako se ovdje sukobljavaju misljenja u vezi covjeka koji je ubio predtsvanika jedne monarhije,radi druge monrhije

kako prepoznajete njegov patriotizam , za koga i prema kome :D ne budite naivni :)
Nije on bio patriota. On je bio revolucionar naklonjen jugoslovenskoj ideji. Doba romantizma u evropi i to je bilo popularno
homega

#419 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by homega »

Googlerica wrote:interesantno,kako se ovdje sukobljavaju misljenja u vezi covjeka koji je ubio predtsvanika jedne monarhije,radi druge monrhije

Kad nepismena vojvođanska stjuardesa komentira istoriju ....
animals

#420 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by animals »

Bodkin wrote:
Nije on bio patriota. On je bio revolucionar naklonjen jugoslovenskoj ideji. Doba romantizma u evropi i to je bilo popularno

Ona dvojica na slici sa Gavrilom nisu slucajno bili Srbi..mozemo pricati sta hocemo, ali on se borio za ideju Jugoslovenstva,
gdje bi BIH oslobodio od Austrougarske i pripojio je Srbiji...pritom su igrale veliku ulogu Ruske i Francuske obavjestajne sluzbe, kojima je bio cilj srusiti AustroUgarsko carstvo..i nema se tu sta vise raspravljati..
Xfile

#421 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Xfile »

Xfile wrote:Posto je ovde raznoraznih argumenata i teorija.Ja cu postaviti jedno pitanje.Posto je bilo ocigledno da ce do rata doci da li Gavro pucao ili ne zanima me sta mislite kakva bi sudbina bila Bosne da nije stvorena kraljevina SHS?

Ponavljam pitanje,moze li mi neko reci misljenje?
TheWatcher

#422 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by TheWatcher »

animals wrote:
Bodkin wrote:

Ona dvojica na slici sa Gavrilom nisu slucajno bili Srbi..mozemo pricati sta hocemo, ali on se borio za ideju Jugoslovenstva,
gdje bi BIH oslobodio od Austrougarske i pripojio je Srbiji...pritom su igrale veliku ulogu Ruske i Francuske obavjestajne sluzbe, kojima je bio cilj srusiti AustroUgarsko carstvo..i nema se tu sta vise raspravljati..
jedini koji su imali cilj u to vrijeme je njemacka koja je po svaku cijenu htjela da uvuce srbiju u rat a to ubistvo je doslo kao kec na desetku kao povod :izet:

Svedočanstvo istražnog sudije o Sarajevskom atentatu
Beču je još 13. jula 1914. godine javljeno da rezultati istrage ne dokazuju krivicu srbijanske vlade, napisao je, u knjizi „Istraga u Sarajevskom atentatu“ Leo Pfefer.
homega

#423 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by homega »

Xfile wrote:
Xfile wrote:Posto je ovde raznoraznih argumenata i teorija.Ja cu postaviti jedno pitanje.Posto je bilo ocigledno da ce do rata doci da li Gavro pucao ili ne zanima me sta mislite kakva bi sudbina bila Bosne da nije stvorena kraljevina SHS?

Možda ne bi bilo Hercegovine :D
Bodkin

#424 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Bodkin »

animals wrote:
Bodkin wrote:

Nema se mozda sta vise sa tobom raspravljati. Samo neko ko nije procita nista,vise od par clanaka na netu moze izjaviti da je htio bosnu da pripoji srbiji
Objektivni navijac

#425 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Objektivni navijac »

Xfile wrote:

Apsolutno ista. Saveznici i Srbija s njima bi dobili rat. Ujedinjenje Juznih Slavena/Jugoslavija je bio jak pokret u Slovenaca,Hrvata i Srba bas tim redom. Muslimanski narod je u tom vremenu bio drustveno zaostao i nije predstavljao nikakav politicki ni drustveni faktor. Nije postojala nijedna druga realna opcija osim stvaranja Jugoslavije. Naravno postojale su razne varijante,kakva bi ta drzava Jugoslavija/Kraljevina SHS trebala da bude. Oko toga se nismo slozili do dana danasnjega :D :D
Locked