Patriotizam i Gavrilo terorista
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
racionalista
#376 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Da je rahmetli Ramiz živ ne bi se oni majkama živi vratili
-
KENJAC
#377 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Ne ! Nisi me shvatio , govorio sam o atentatu u Marselju !Martinez_ wrote:KENJAC wrote:Mislim da se ovdje mijesaju babe i zabe. Interes jednog naroda da zivi u nekoj drzavi ??? Ako je drzava priznata , onda interes jednog naroda o polozaju u toj drzavi moze samo da se ostvari politickim metodama ! Imamo mi primjera gdje ni u kom slucaju nije interes jednog naroda da zivi u odredjenoj drzavi , ali to se ne moze i ne smije rjesavati pucnjem. Dakle ako neko udje sa vojskom u tvoju zemlju, on je okupator. I tu nema sta da se diskutuje. A ako si ti drzavljanin jedne zemlje ,priznate, i smatras da je tvoj legitimni predsjednik okupator ili u skupstinu pa ga smijeni ili ga prihvati takvog. Ili se odseli. Dakle , probuditi se jednog jutra i ubiti tvog legitimnog predsjednika i to u drugoj drzavi je cisti akt terorizma. Ubiti komandanta vojske koja je okupirala tvoju zemlju je odbrambeni akt i nikako se ne moze okarakterisati kao terorizam.
Kakabv legitimni predsednik, jesu li Bosanci na referendumu izglasali pripajanje Austriji?
- emigrazione
#378 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Kako niko ovu gamad nije pobacao u Miljacku...
-
Objektivni navijac
#379 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Nije bio borac za BiH ali nije bio ni borac za Srbiju. Bio je Jugosloven. A kradu tacno tako,kradu kao sto kradu i Andrica. A mladomuslimanski maloumni minderasi im dopustaju da kradu i navode vodu na velikosrpski mlin.animals wrote:Ako je bio borac za BIH,sta ce ovi sa Srpskom zastavom..i ja pitam gluposti..
isto kao sto kradu, Andrica, Teslu..
- irac300
#380 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Je li neko pitao Makedonce žele li u sastav Srbije nakon balkanskih ratova? Znači, držimo se tvoje logike. Vlado koji ubija Aleksandra, smatra dotičnog agresorom i okupatorom koji su protiv volje njegovog naroda anektirali njegovu zemlju. Po tvojoj logici, njegov čin je čisto patriotski i legalan, jer se bori protiv vladara čija je zemlja putem sile okupirala Makedoniju.KENJAC wrote:Mislim da se ovdje mijesaju babe i zabe. Interes jednog naroda da zivi u nekoj drzavi ??? Ako je drzava priznata , onda interes jednog naroda o polozaju u toj drzavi moze samo da se ostvari politickim metodama ! Imamo mi primjera gdje ni u kom slucaju nije interes jednog naroda da zivi u odredjenoj drzavi , ali to se ne moze i ne smije rjesavati pucnjem. Dakle ako neko udje sa vojskom u tvoju zemlju, on je okupator. I tu nema sta da se diskutuje. A ako si ti drzavljanin jedne zemlje ,priznate, i smatras da je tvoj legitimni predsjednik okupator ili u skupstinu pa ga smijeni ili ga prihvati takvog. Ili se odseli. Dakle , probuditi se jednog jutra i ubiti tvog legitimnog predsjednika i to u drugoj drzavi je cisti akt terorizma. Ubiti komandanta vojske koja je okupirala tvoju zemlju je odbrambeni akt i nikako se ne moze okarakterisati kao terorizam.
U svemu ovome što si napisao mogu se pronaći makedonski nacionalisti. Gledajući s makedonske strane, citirat ću tvoju rečenicu:
I da, gdje su Gavrilo i slični (ne mislim bukvalno na Gavrila jer nije bio ni rođen) bili 1878. kada je okupatorska vojska došla u BiH?Ubiti komandanta vojske koja je okupirala tvoju zemlju je odbrambeni akt i nikako se ne moze okarakterisati kao terorizam
- ultima_palabra
#381 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Kako ne kontaš, pa SANU ima diskreciono pravo da određuje ko je okupator a ko nije 
- irac300
#382 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Ma čisti dvostruki aršini.ultima_palabra wrote:Kako ne kontaš, pa SANU ima diskreciono pravo da određuje ko je okupator a ko nije
-
arslanbey
#383 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Zna li ko sta je bilo s porodicom Princip? ima li ih i danas?
-
arslanbey
#384 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Princip Bogami nijeHavatar wrote:Tipicni jugoslovenski anarhoisti kao sto je i Princip bio..sarajvosa wrote:
Rano ujutro u Sarajevu
-
Objektivni navijac
#385 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Ako mislis na Srbe,oni su skupa sa Muslimanima pruzili otpor AU okupatoru. Otpor i jednih i drugih je bio traljav i neorganiziran,to je druga prica. U Istocnoj Hercegovini srpski otpor okupatoru prakticno nikada nije prestao.irac300 wrote:Je li neko pitao Makedonce žele li u sastav Srbije nakon balkanskih ratova? Znači, držimo se tvoje logike. Vlado koji ubija Aleksandra, smatra dotičnog agresorom i okupatorom koji su protiv volje njegovog naroda anektirali njegovu zemlju. Po tvojoj logici, njegov čin je čisto patriotski i legalan, jer se bori protiv vladara čija je zemlja putem sile okupirala Makedoniju.KENJAC wrote:Mislim da se ovdje mijesaju babe i zabe. Interes jednog naroda da zivi u nekoj drzavi ??? Ako je drzava priznata , onda interes jednog naroda o polozaju u toj drzavi moze samo da se ostvari politickim metodama ! Imamo mi primjera gdje ni u kom slucaju nije interes jednog naroda da zivi u odredjenoj drzavi , ali to se ne moze i ne smije rjesavati pucnjem. Dakle ako neko udje sa vojskom u tvoju zemlju, on je okupator. I tu nema sta da se diskutuje. A ako si ti drzavljanin jedne zemlje ,priznate, i smatras da je tvoj legitimni predsjednik okupator ili u skupstinu pa ga smijeni ili ga prihvati takvog. Ili se odseli. Dakle , probuditi se jednog jutra i ubiti tvog legitimnog predsjednika i to u drugoj drzavi je cisti akt terorizma. Ubiti komandanta vojske koja je okupirala tvoju zemlju je odbrambeni akt i nikako se ne moze okarakterisati kao terorizam.
U svemu ovome što si napisao mogu se pronaći makedonski nacionalisti. Gledajući s makedonske strane, citirat ću tvoju rečenicu:I da, gdje su Gavrilo i slični (ne mislim bukvalno na Gavrila jer nije bio ni rođen) bili 1878. kada je okupatorska vojska došla u BiH?Ubiti komandanta vojske koja je okupirala tvoju zemlju je odbrambeni akt i nikako se ne moze okarakterisati kao terorizam
-
Googlerica
#386 Čabrinović, Grabež and Gavrilo Princip
tri turbekolasa revolucionara
prije ili kasnije su znali da ce umrijeti,pa skontali kako da postanu poznati
gerilska posla

-
dudlov
-
Googlerica
#388 F.F. mrzitelj Madjara
Historical evidence exists to suggest that Franz Ferdinand, at the behest of Austrian Emperor Franz Josef, was intending to extract a promise from Wilhelm (similar to a pledge the kaiser had made in November 1912) that Germany would back Austria unconditionally in the case of a confrontation with Serbia. Wilhelm resisted making such a commitment at the time, however, as he disagreed as to the extent of the Serbian threat. Also at the meeting, the two leaders discussed which Balkan nation should be wooed as their main ally in the region.
- homega
#389 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Rano jutrossarajvosa wrote:
Rano ujutro u Sarajevu
Pa da je Gavrilo živ, jebo bi vam sve na kamaru, gamad ušljiva
- BadCopy
#390 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Gavrilo jebem ti nanu nanulicu
- homega
#391 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Idi mali, viri komšijske žene pa tamo svršavaj, šta'š ovdjeBadCopy wrote:Gavrilo jebem ti nanu nanulicu
-
Googlerica
#392 ruska posla
srbi su imali podrsku rusa,stoga cijeli dogadjaj je djelomicno dio odgovornosti od strane rusa ,to je bila borba za rusku srbiju
- BadCopy
#393 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Doso jebat gavrilu nanu nanulicu sto pitas?
- homega
#394 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Jes'to opet dvice u školi nared'o, pa frustriranBadCopy wrote:Doso jebat gavrilu nanu nanulicu sto pitas?
- BadCopy
#395 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Cetalj ubija u Sarajevu.Jebem mu pleme
- homega
#396 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
BadCopy wrote:Cetalj ubija u Sarajevu.Jebem mu pleme
Jebač! Znao sam da si jebač, alaha mi
- emigrazione
#397 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Borci protiv okupatora okrecu dupe Putinu, daju se na izvol'te...bolje sto me anektirala Austrija nego nazadna Srbija, mars...
- BadCopy
#398 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Allah ne alah, da se ne uvrijede vijernici.
Jel ti to on rod bio natakarim ga
Jel ti to on rod bio natakarim ga
-
Googlerica
#399 Re: ruska posla
nivo vojne ne/pripremljenosti rusa nije eksluzivno mjerilo nemanja monopolskog-politickog ciljaDelenjak N wrote:Teško da je tako.Ruska vojska je bila nepripremljena za rat (može se naći podatak da je svaki peti ruski vojnik imao pušku u Prvom svjetskom ratu).Rar je odgovarao samo Njemačkoj.Njemačka je zakasnila u podjeli kolonijalnih posjeda što se moglo "popraviti" samo ratom.Čak je pristupila i izgradnji moćne ratne mornarice kako bi mogla da ugrozi engleski monopol na morima.Atentat je izrazito precijenjen jer bi se povod uvijek mogao da iscenira.Googlerica wrote:srbi su imali podrsku rusa,stoga cijeli dogadjaj je djelomicno dio odgovornosti od strane rusa ,to je bila borba za rusku srbiju
poenta je : prinicip je bio protiv okupatora-AU,u borbi na jedan dan za drugog okupatora-Ruse ,stoga ,tip je bio gerilac monoplske igre,nista neobicno
cak i da se atentnat nije desio,ne iskljucuje mogucnost da nije postojala druga opcija pokretanja sukoba,jer su relacije definitivno bile zategnute