Za vrijem 1. balkanskog rata kao dobrovoljac, stupa u cetnicki odred Vojislava Tankosica? O istom govorimo?Lajavikrelac wrote:To je ko kad bi rekao da je Jicak Rabin bio ko klinac u Hitlerjugendu....Paaaa, mrzio je kralja i njegovu diktaturu?BHCluster wrote:Pa zar se on nije javno zakleo da ce osvetiti ubistvo Apisa, Vulovica, Malobabica?
Patriotizam i Gavrilo terorista
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- BHCluster
#251 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#252 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Voja Tankosić nije bio nikakav član Crne Ruke i čega već, nego četnički vojvoda koji se borio protiv Turaka. Ne miješati četnike - komite iz Balkanskih ratova koji su bili gerilci tj prvi komandosi sa bagrom iz 2SR koja se tako zvala, nikakvu sličnost nemaju sem imena
A Mustafa je tako stekao vojno iskustvo, a te jedinice su popunjavane uglavnom dobrovoljcima a ne regularnom vojskom, i borile se za oslobođenje balkanskih naroda od Otomanske imperije. I Bugari su imali četnike - komite tada...
-
Max Bunker
#253 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Bio je prijatelj sa Apisom i odbio da svjedoči protiv njega, mada (baš čitam jednu knjigu o njemu) sa oprezom ga treba dovoditi u vezu sa ovim događajima jer je bio jedna jako zagonetna ličnost (od tvrdnji da je bio pro-jugoslavenski orijentisan pa do tvrdnji da je bio pro-ruski orijentisan, da je treba likvidirati Tita pa da je za Tita špijunirao Staljina itd.)BHCluster wrote:Koliko se meni cini on je clan Crne Ruke ili ti ga Ujedinjenje ili smr?Lajavikrelac wrote:Mustafa Golubić eto ti još jedan....
- Domaci izdajnik
#254 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
I za Tankosića i za Golubića se svašta priča u novije vrijeme....pletu ih u sve od Majskog prevrata do sarajevskog atentata...
- BHCluster
#255 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Pricamo o Mustafi Golubicu zar ne? A ti poliraj to sutra ako hoces? Kako je on bio clan Mlade Bosne? U Parizu je stupio u "Crnu ruku" kojom je rukovodio Apis i bio je Apisov covjek za specijalne operacije.Lajavikrelac wrote:Voja Tankosić nije bio nikakav član Crne Ruke i čega već, nego četnički vojvoda koji se borio protiv Turaka. Ne miješati četnike - komite iz Balkanskih ratova koji su bili gerilci tj prvi komandosi sa bagrom iz 2SR koja se tako zvala, nikakvu sličnost nemaju sem imenaA Mustafa je tako stekao vojno iskustvo, a te jedinice su popunjavane uglavnom dobrovoljcima a ne regularnom vojskom, i borile se za oslobođenje balkanskih naroda od Otomanske imperije. I Bugari su imali četnike - komite tada...
"Ja lično nisam uzimao učešća u atentatu, već je moj zadatak bio propagandističke prirode. Trebalo je da vršim propagandu za ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca u jednu slobodnu državu. U vreme atentata ja sam se nalazio u Lozani."
-
Max Bunker
#256 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Dovode ga i u vezu sa likvidacijom Trockog.Lajavikrelac wrote:I za Tankosića i za Golubića se svašta priča u novije vrijeme....pletu ih u sve od Majskog prevrata do sarajevskog atentata...
- Domaci izdajnik
#257 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Pa šat sad hoćeš da kažeš sa tim? Za šta se zalagala Mlada Bosna? Srbiju do svega?BHCluster wrote:Pricamo o Mustafi Golubicu zar ne? A ti poliraj to sutra ako hoces? Kako je on bio clan Mlade Bosne? U Parizu je stupio u "Crnu ruku" kojom je rukovodio Apis i bio je Apisov covjek za specijalne operacije.Lajavikrelac wrote:Voja Tankosić nije bio nikakav član Crne Ruke i čega već, nego četnički vojvoda koji se borio protiv Turaka. Ne miješati četnike - komite iz Balkanskih ratova koji su bili gerilci tj prvi komandosi sa bagrom iz 2SR koja se tako zvala, nikakvu sličnost nemaju sem imenaA Mustafa je tako stekao vojno iskustvo, a te jedinice su popunjavane uglavnom dobrovoljcima a ne regularnom vojskom, i borile se za oslobođenje balkanskih naroda od Otomanske imperije. I Bugari su imali četnike - komite tada...
"Ja lično nisam uzimao učešća u atentatu, već je moj zadatak bio propagandističke prirode. Trebalo je da vršim propagandu za ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca u jednu slobodnu državu. U vreme atentata ja sam se nalazio u Lozani."
- BHCluster
#258 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Crna Ruka (Ujedinjenje ili Smrt) se zalagala za "ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca u jednu slobodnu državu". Gdje su ostali narodi?Lajavikrelac wrote:Pa šat sad hoćeš da kažeš sa tim? Za šta se zalagala Mlada Bosna? Srbiju do svega?BHCluster wrote:Pricamo o Mustafi Golubicu zar ne? A ti poliraj to sutra ako hoces? Kako je on bio clan Mlade Bosne? U Parizu je stupio u "Crnu ruku" kojom je rukovodio Apis i bio je Apisov covjek za specijalne operacije.Lajavikrelac wrote:Voja Tankosić nije bio nikakav član Crne Ruke i čega već, nego četnički vojvoda koji se borio protiv Turaka. Ne miješati četnike - komite iz Balkanskih ratova koji su bili gerilci tj prvi komandosi sa bagrom iz 2SR koja se tako zvala, nikakvu sličnost nemaju sem imenaA Mustafa je tako stekao vojno iskustvo, a te jedinice su popunjavane uglavnom dobrovoljcima a ne regularnom vojskom, i borile se za oslobođenje balkanskih naroda od Otomanske imperije. I Bugari su imali četnike - komite tada...
- Domaci izdajnik
-
Objektivni navijac
#260 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Havatar wrote:Kakva zajednicka drzava kad je nekim narodima zabranjivan jezik i nacionalno ime a samo jedan narod vladao tom drzavom . Gavrilo Princip je bio terorista i tu nema niceg pozitivnog niti se moze stavljati u istu recenicu sa teznjom za slobodu BIH od agresora. Bosna jeste nezavisna i ma koliko nekima to smetalo i postojace jos 1000 godina ma koliko je Nikolici i objektivni navijaci nazivali neodrzivom . Ovo sto si ti napisao je jos jedan dokaz da je velicanje Principa nespojivo sa bosanskim patriotizmom posto svi koji ga velicaju su protiv toga da Bosna bude nezavisna zato se i indentifikuju sa Gavrilom i njegovom borbom da se Bosnom vlada iz Beograda.
Daj mi JEDNU ,samo JEDNU javnu ili politicku licnost iz Islamskoga naroda koja se u 1914-1918 zalagala za nezavisnu Bosnu
Daj mi JEDAN samo JEDAN politicki pokret kod Islamskoga naroda u AU koji je kao program imao bosanski patriotizam.
Jbt pa ni Alija Izetbegovic se nikada u zivotu sve do ljeta 1991-e nije zalagao za nezavisnu Bosnu
Gavrilo je imao muda. A za takve stvari uvijek ide respect.
- Domaci izdajnik
#261 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Jarane ne vrijedi se raspravljati, ljudi jednostavno posmatraju to vrijeme iz konteksta 2014.
-
Bodkin
#262 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Pitao ja prije 5 strana. Jel bilo tad bosankog nacionaliste i patriote. Cudo nema odgovoraObjektivni navijac wrote:Havatar wrote:Kakva zajednicka drzava kad je nekim narodima zabranjivan jezik i nacionalno ime a samo jedan narod vladao tom drzavom . Gavrilo Princip je bio terorista i tu nema niceg pozitivnog niti se moze stavljati u istu recenicu sa teznjom za slobodu BIH od agresora. Bosna jeste nezavisna i ma koliko nekima to smetalo i postojace jos 1000 godina ma koliko je Nikolici i objektivni navijaci nazivali neodrzivom . Ovo sto si ti napisao je jos jedan dokaz da je velicanje Principa nespojivo sa bosanskim patriotizmom posto svi koji ga velicaju su protiv toga da Bosna bude nezavisna zato se i indentifikuju sa Gavrilom i njegovom borbom da se Bosnom vlada iz Beograda.![]()
![]()
![]()
![]()
Daj mi JEDNU ,samo JEDNU javnu ili politicku licnost iz Islamskoga naroda koja se u 1914-1918 zalagala za nezavisnu Bosnu![]()
Daj mi JEDAN samo JEDAN politicki pokret kod Islamskoga naroda u AU koji je kao program imao bosanski patriotizam.
Jbt pa ni Alija Izetbegovic se nikada u zivotu sve do ljeta 1991-e nije zalagao za nezavisnu Bosnu![]()
![]()
-
salvatore paradise
#263 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Jel covjek lijepo kaze da je jugoslavenski nacionalista? Da... Ne znam cemu dalja prica o nekoj Velikoj Srbiji za koju se kao Gavrilo borio...BHCluster wrote:Ako je ovo pravi transkript sa sudjenja gavrilu onda imamo ovo:
Pr.:-What kind of ideas did you have?
Acc.: -I am a Yugoslav nationalist and I believe in the unification of all South Slavs in whatever form of state and that it be free of Austria.
Pr.: -That was your aspiration. How did you think to realize it?
Acc.:-By means of terror.
*Pr. = Prosecutor
*Acc. = Accused (Princip)
A ne znam sta ti je cudno ovo obojeno. Kako ces se drugacije boriti protiv znatno jaceg okupatora? Sta je trebao da uradi, da pridje Ferdinandu i lijepo ga zamoli da povuce svoje trupe iz Bosne i Hercegovine? Stvarno smijesno...
- BHCluster
#264 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Objektivni navijac wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
Daj mi JEDNU ,samo JEDNU javnu ili politicku licnost iz Islamskoga naroda koja se u 1914-1918 zalagala za nezavisnu Bosnu![]()
Jbt pa ni Alija Izetbegovic se nikada u zivotu sve do ljeta 1991-e nije zalagao za nezavisnu Bosnu![]()
![]()

- BHCluster
#265 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Kako se zovu ljudi koji provode teror?salvatore paradise wrote:Jel covjek lijepo kaze da je jugoslavenski nacionalista? Da... Ne znam cemu dalja prica o nekoj Velikoj Srbiji za koju se kao Gavrilo borio...BHCluster wrote:Ako je ovo pravi transkript sa sudjenja gavrilu onda imamo ovo:
Acc.: -I am a Yugoslav nationalist and I believe in the unification of all South Slavs in whatever form of state and that it be free of Austria.
*Pr. = Prosecutor
A ne znam sta ti je cudno ovo obojeno. Kako ces se drugacije boriti protiv znatno jaceg okupatora? Sta je trebao da uradi, da pridje Ferdinandu i lijepo ga zamoli da povuce svoje trupe iz Bosne i Hercegovine? Stvarno smijesno...
- Domaci izdajnik
#266 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Okupatori.
-
salvatore paradise
#267 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Pitam opet, da li su atentatori na Adolfa Hitlera bili teroristi?BHCluster wrote:Kako se zovu ljudi koji provode teror?salvatore paradise wrote:Jel covjek lijepo kaze da je jugoslavenski nacionalista? Da... Ne znam cemu dalja prica o nekoj Velikoj Srbiji za koju se kao Gavrilo borio...BHCluster wrote:Ako je ovo pravi transkript sa sudjenja gavrilu onda imamo ovo:
*Pr. = Prosecutor
-
salvatore paradise
#268 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Lajavikrelac wrote:Okupatori.
Uostalom bolje je biti i terorista nego picka koja se naguzi kako ko dodje i prodje. Gavrilu respect ako ni zbog ceg drugog, onda barem zbog muda...
- BHCluster
#269 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Vidis li sta pise da ponovimosalvatore paradise wrote:Pitam opet, da li su atentatori na Adolfa Hitlera bili teroristi?BHCluster wrote:Kako se zovu ljudi koji provode teror?salvatore paradise wrote: Jel covjek lijepo kaze da je jugoslavenski nacionalista? Da... Ne znam cemu dalja prica o nekoj Velikoj Srbiji za koju se kao Gavrilo borio...
Ne govori se o atentatu nego metodama kako doci do cilja a ta metoda je kako princip kaze "By means of terror.".
-
miop
#270 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Treba to malo cirilicom:
Суд: Не сматрате ли се кривим?
Г. П.: Не.
Суд: Којег сте политичког мишљења?
Г. П.: Ја сам националиста Југословен. Моја је тежња ујединити све Југословене у којој било државној форми и ослободити их од Аустрије.
Суд: Како сте то мислили оживотворити?
Г. П.: Терором.
Суд: Шта то значи?
Г. П.: То значи уопће убијати, уклонити оне који сметају уједињењу и који чине зло. Главни мотив који ме је потакао на то дјело била је освета за све муке које подноси мој народ под Аустријом.
...
Суд: Познајате ли Танкосића и Цигановића?
Г. П.: Познајем.
Суд: Је ли Вам познато да су обојица слободни зидари?
Г. П.: Једном је Цигановић у кавани "Моруна", кад се је разговарало о атентату, казао да су слободни зидари те и те године осудили Фрању Фердинанда на смрт.
Суд: Али то је било послије како сте се одлучили на атентат.
Г. П.: Јест.
Суд: Не сматрате ли се кривим?
Г. П.: Не.
Суд: Којег сте политичког мишљења?
Г. П.: Ја сам националиста Југословен. Моја је тежња ујединити све Југословене у којој било државној форми и ослободити их од Аустрије.
Суд: Како сте то мислили оживотворити?
Г. П.: Терором.
Суд: Шта то значи?
Г. П.: То значи уопће убијати, уклонити оне који сметају уједињењу и који чине зло. Главни мотив који ме је потакао на то дјело била је освета за све муке које подноси мој народ под Аустријом.
...
Суд: Познајате ли Танкосића и Цигановића?
Г. П.: Познајем.
Суд: Је ли Вам познато да су обојица слободни зидари?
Г. П.: Једном је Цигановић у кавани "Моруна", кад се је разговарало о атентату, казао да су слободни зидари те и те године осудили Фрању Фердинанда на смрт.
Суд: Али то је било послије како сте се одлучили на атентат.
Г. П.: Јест.
-
Objektivni navijac
#271 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Je li tebe raja zove KolasinacBHCluster wrote:Objektivni navijac wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Trebali bi poceti,zabijas autogolove ko i on
AU se svim snagama bori da nametne ime Bosnjak ali 'predstavnici i zastupnici ne jebu kaursku silu i nece da budu Bosnjaci zajedno sa Vlasima nego se ponosno predstavljaju kao 'Muslimanski narod'
I sta kazu 'zastupnici i predstavnici' : OKUPIRANE ZEMLJE
Jbt ,pa njima je Gavrilo bio borac protiv okupatora
Citao sam ja taj Memorandum i prije ali lijepo se sjetiti da je AU okupator protjerao 200 hiljada muslimana i pripadnika Muslimanskoga naroda iz Bosne ali 'zastupnici i predstavnici' Muslimanskoga naroda u memorandumu,samo sitno kmece za vjerskim pravima a Srbi ih brane. Aleksa rijecima i poemom a Gavrilo pistoljem
- BHCluster
#272 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Od cega ti bolujes nema pomoci i samo se pitam kada ce Jasenovac doci na red u dokazivanju patriotizma...Objektivni navijac wrote:Je li tebe raja zove KolasinacBHCluster wrote:Objektivni navijac wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Gavrilo je imao muda. A za takve stvari uvijek ide respect.![]()
![]()
Trebali bi poceti,zabijas autogolove ko i on![]()
AU se svim snagama bori da nametne ime Bosnjak ali 'predstavnici i zastupnici ne jebu kaursku silu i nece da budu Bosnjaci zajedno sa Vlasima nego se ponosno predstavljaju kao 'Muslimanski narod'![]()
![]()
![]()
I sta kazu 'zastupnici i predstavnici' : OKUPIRANE ZEMLJE![]()
![]()
Jbt ,pa njima je Gavrilo bio borac protiv okupatora![]()
![]()
Citao sam ja taj Memorandum i prije ali lijepo se sjetiti da je AU okupator protjerao 200 hiljada muslimana i pripadnika Muslimanskoga naroda iz Bosne ali 'zastupnici i predstavnici' Muslimanskoga naroda u memorandumu,samo sitno kmece za vjerskim pravima a Srbi ih brane. Aleksa rijecima i poemom a Gavrilo pistoljem![]()
- ultima_palabra
#273 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Da sam bio njegov savremenik, vjerovatno bih ga slavio kao junaka.
Međutim, kako živimo u ovome vaktu, istorija nam dalje dovoljan odmak da šire gledamo stvari. Prosvijećena okupacija je ustupila mjesto neprosvijećenoj. I Hrvati su 1918. uletili kao "guske u maglu" pa su već za 10 godina doživjeli da im vođe ubijaju kao kerove u skupštini i trebalo im je 80 godina da isprave grešku koju su napravili.
Nas niko ništa nije ni pitao, pa se nemamo zbog čega kajati... ali nemam namjeru da slavim onoga koji je (možda i nenamjerno) pokrenuo začarani krug iz kojeg ni danas ne možemo izaći.
Međutim, kako živimo u ovome vaktu, istorija nam dalje dovoljan odmak da šire gledamo stvari. Prosvijećena okupacija je ustupila mjesto neprosvijećenoj. I Hrvati su 1918. uletili kao "guske u maglu" pa su već za 10 godina doživjeli da im vođe ubijaju kao kerove u skupštini i trebalo im je 80 godina da isprave grešku koju su napravili.
Nas niko ništa nije ni pitao, pa se nemamo zbog čega kajati... ali nemam namjeru da slavim onoga koji je (možda i nenamjerno) pokrenuo začarani krug iz kojeg ni danas ne možemo izaći.
- BHCluster
#274 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
ultima_palabra wrote:Da sam bio njegov savremenik, vjerovatno bih ga slavio kao junaka.
-
Bodkin
#275 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista
Slazenm se donekle. Ali ovo ide u prilog tezi da gavrilo nije mogao biti cetnik i velikosrbin. Terorista je diskutabilno. Mozda i jeste ali terorizam danas ima neke konotacije iz iz danasnje perspektive gledamo na sve to sto je pogresnoultima_palabra wrote:Da sam bio njegov savremenik, vjerovatno bih ga slavio kao junaka.
Nas niko ništa nije ni pitao, pa se nemamo zbog čega kajati... ali nemam namjeru da slavim onoga koji je (možda i nenamjerno) pokrenuo o krug iz kojeg ni danas ne možemo izaći.