Patriotizam i Gavrilo terorista

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#151 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Domaci izdajnik »

Pa naravno. Šta su trebali da ljube guzicu Švabi i zavlače se da ni pertle ne vire dok taj isti koristi njegov narod narod, zemlju i naročito rudna i prirodna bogatstva da bi Franc mogao svoju frajlu da galantno šeta po Prateru...mislim, adio pameti :-)
Grean wrote:Da sam Srbin slavio bih ga, ono sto je on tada zapoceo danas je zavrseno. Tada je Srbija po prvu put presla Drinu, ovim zadnjim ratom to je i opecatila u vidu srpskog entiteta.
:lol: :lol: :lol: jest, jest Srpska vojska je prešla Drinu i napala nejaku i čemernu A-U monarhiju...ja šta uče ova djeca danas :run:
salvatore paradise

#152 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by salvatore paradise »

Grean wrote:
salvatore paradise wrote: Koje BiH? Tada BiH nije ni postojala, ako me sjecanje dobro sluzi. A Gavrilo se izjasnjavoa kao Jugoslaven. Zanemarujete osnovne cinjenice.
II ti bi palamudio o istoriji a BiH za tebe nije postojala dok se Gavrilo izjasnjavao kao Jugosloven. Ne znam kako da saberem ove nebuloze.

BiH je makar nekad postojala, bila istorijski fakat za razliku od Kraljevine Srba-Hrvata-Slovenaca (obrati paznju na ovo, pojam Jugoslavija se pojavio puno kasnije pa ne znam kako se Gavrilo mogao izjasnjavati kao Jugosloven) koja ce nastati nakon I svjetskog rata izazvanog cinom koji je napravio Gavrilo.

Da sam Srbin slavio bih ga, ono sto je on tada zapoceo danas je zavrseno. Tada je Srbija po prvu put presla Drinu, ovim zadnjim ratom to je i opecatila u vidu srpskog entiteta.
Pojam jugoslavenstva se pojavio jos za vrijeme Ilirskog pokreta, ali kako bi ti znao nesto o tome... Covjek se izjasnjavao kao Jugoslaven, to ti je cinjenica. Mozda nije ako povijest ucis od Cekica ili Tunje, medjutim ja ti govorim o pravoj povijesti, nauci...

Previse si opterecen Srbima, Gavrilo je bio zbunjeni mladic koji je iskoristen u pogresne svrhe a zatim odbacen. To ga moze svrstati u naivne, ali nikako u velikosrbe. Uci citaj proucavaj...
Martinez_

#153 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Martinez_ »

Grean wrote: II ti bi palamudio o istoriji a BiH za tebe nije postojala dok se Gavrilo izjasnjavao kao Jugosloven. Ne znam kako da saberem ove nebuloze.

BiH je makar nekad postojala, bila istorijski fakat za razliku od Kraljevine Srba-Hrvata-Slovenaca (obrati paznju na ovo, pojam Jugoslavija se pojavio puno kasnije pa ne znam kako se Gavrilo mogao izjasnjavati kao Jugosloven) koja ce nastati nakon I svjetskog rata izazvanog cinom koji je napravio Gavrilo.

Da sam Srbin slavio bih ga, ono sto je on tada zapoceo danas je zavrseno. Tada je Srbija po prvu put presla Drinu, ovim zadnjim ratom to je i opecatila u vidu srpskog entiteta.
Znaš li ti da su pravoslavci (Srbi) u BiH u Gavrilovo vreme činili 44% stanovništva BiH?

Takođe, država nastala 1919. sa svojim uređenjem nije nikakvo ostvarenje Gavrilovih snova osim u svom imenu i prostoru. Gavrila je, ne bez razloga, mnogo više slavia druga, socijalistička Jugoslavija.
Domaci izdajnik

#154 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Država koja je nastala poslije 1SR nije bila ni na kraj pameti Gavrilu, a ni većini rodoljuba tog vremena....naprotiv bila im je veliko razočarenje.
Grean

#155 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Grean »

Jeste, srpska vojska je presla Drinu tek kad su Austro-Ugari ispraseni od velikih sila i u tom prvom prelasku "oslobodioca" spalila dvjesto bosnjackih sela. Procitaj pismo tadasnjeg reisa ili musftije, koji je bio medju malobrojnim levatima medju Bosnjacima koji su vjerovali u juznoslavensku ideju, koji razocaran salje pismo u Beograd da se zali zbog ovog "incidenta".

Bosna bi se puno lakse oslobodila Austro-Ugara da ne bi I svjetskog rata nego srpskih okupatora. 21 godinu nakon sto su "oslobodioci" usli pokusali su je podijeliti sa Hrvatima sporazumom Cvetkovic-Maceh, koji bi bio tapija za BiH da nije izbio II svjetski rat. Eto koliko su vjerovali u zajednistvo i borili se za interese BiH.

Suplju jugoslovensku gdje mozete i kome mozete. Zna se sta se iza te price uvijek krilo.
salvatore paradise

#156 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Grean wrote:Jeste, srpska vojska je presla Drinu tek kad su Austro-Ugari ispraseni od velikih sila i u tom prvom prelasku "oslobodioca" spalila dvjesto bosnjackih sela. Procitaj pismo tadasnjeg reisa ili musftije, koji je bio medju malobrojnim levatima medju Bosnjacima koji su vjerovali u juznoslavensku ideju, koji razocaran salje pismo u Beograd da se zali zbog ovog "incidenta".

Bosna bi se puno lakse oslobodila Austro-Ugara da ne bi I svjetskog rata nego srpskih okupatora. 21 godinu nakon sto su "oslobodioci" usli pokusali su je podijeliti sa Hrvatima sporazumom Cvetkovic-Maceh, koji bi bio tapija za BiH da nije izbio II svjetski rat. Eto koliko su vjerovali u zajednistvo i borili se za interese BiH.

Suplju jugoslovensku gdje mozete i kome mozete. Zna se sta se iza te price uvijek krilo.
Paranoja tvoja i tebi slicnih? Da
Grean

#157 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Grean »

Priznaj da si Srbin 8)
Martinez_

#158 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Martinez_ »

Grean wrote:Priznaj da si Srbin 8)
To je kao neka uvreda, hendikep ili šta?

Priznaj da si šovinista.
Grean

#159 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Grean »

Martinez_ wrote:

Priznaj da si šovinista.
Ne, nego objasnjava stavove i poglede na lik i djelo Gavrila i ono sto je nakon Gavrila uslijedilo.
salvatore paradise

#160 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Ako mene pitas, nisam. Potomak sam Bosnjaka, ali se smatram Bosancem i Hercegovcem. Mada najvise volim da me zovu ziteljom Mlijecnog puta...
Martinez_

#161 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Martinez_ »

Grean wrote:
Martinez_ wrote:

Priznaj da si šovinista.
Ne, nego objasnjava stavove i poglede na lik i djelo Gavrila i ono sto je nakon Gavrila uslijedilo.
Ne, već tvoju sklonost diskvalifikovanju diskutanata na osnovu nacionalnosti. Ovde je prisutno more Bošnjaka kojima vrane nisu mozak popile i kojima je Gavrilo heroj. I po tebi su oni, u krajnje negativnoj konotaciji - Srbi.

Šta ćemo sa činjenicom da su Srbi u dato vreme bili relativna većina u BiH i kako onda Gavrila proglašavaš povrh svega i agresorom? I daj mi jednog jedinog bosanskog patriotu Gavrilovog savremenika a koji je imao sukobljene stavove sa Gavrilovim?
Domaci izdajnik

#162 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Grean wrote:Jeste, srpska vojska je presla Drinu tek kad su Austro-Ugari ispraseni od velikih sila i u tom prvom prelasku "oslobodioca" spalila dvjesto bosnjackih sela. Procitaj pismo tadasnjeg reisa ili musftije, koji je bio medju malobrojnim levatima medju Bosnjacima koji su vjerovali u juznoslavensku ideju, koji razocaran salje pismo u Beograd da se zali zbog ovog "incidenta".

Aha :-) na Ceru, Kolubari i na Drini ih je dočekala čija vojska? Ruska? Francuska? Od koga je Oskar Poćorek potučen do nogu? Rusa? Francuza? Bosna se ne bi NIKAD oslobodila od okupatora da nije bilo tog rata, kojeg bi svakako bilo, jer je to bio kolonijalni imperijalistički rat. Atentat je bio samo POVOD A-U za napad na Srbiju na koju je bila naoštrena još od kraja 19tog vijeka, a taj napad je samo bio okidač za početak sukoba velikih sila. Ono, baš bi se Britanska imperija mlatila sa Njemačkom zbog atentata gimnazijalca na austrijskog nadvojvodu :-)
Max Bunker

#163 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Max Bunker »

Gavrilo princip jel' terorista ili nije, ne mogu reči jer sam terorizam nije definisan ali za mene jeste ubica i ništa pozitivno.
Bez ikakvog piskaranja i razvlačenja ovog posta, najjednostavnije rečeno, pomagao je u stvaranju Velike Srbije tako što nastaje Kraljevina SHS koja ništa dobro nije donijela mom narodu (Bošnjacima-muslimanima).
Ko kog pokušava da mi predstavi Principa herojem a Kraljevinu "multietničkom tvorevinom" koja nije bila uperena protiv Bošnjaka-muslimana vrijeđa mene, žrtve mog naroda i moj narod.

Hvala i prijatno
Martinez_

#164 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Martinez_ »

Max Bunker wrote:Gavrilo princip jel' terorista ili nije, ne mogu reči jer sam terorizam nije definisan ali za mene jeste ubica i ništa pozitivno.
Bez ikakvog piskaranja i razvlačenja ovog posta, najjednostavnije rečeno, pomagao je u stvaranju Velike Srbije tako što nastaje Kraljevina SHS koja ništa dobro nije donijela mom narodu (Bošnjacima-muslimanima).
Ko kog pokušava da mi predstavi Principa herojem a Kraljevinu "multietničkom tvorevinom" koja nije bila uperena protiv Bošnjaka-muslimana vrijeđa mene, žrtve mog naroda i moj narod.

Hvala i prijatno
Važno da je ubistvo Franca Ferdinanda vređanje tvog naroda. Imaš vrlo ''visoko'' mišljenje o svom narodu, nema šta.
salvatore paradise

#165 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Max Bunker wrote:Gavrilo princip jel' terorista ili nije, ne mogu reči jer sam terorizam nije definisan ali za mene jeste ubica i ništa pozitivno.

Hvala i prijatno
Znaci da je uspio jedan od mnogobrojnih atentata na recimo Hitlera, ti bi tog atentatora smatrao ubicom? Mudro

Princip se nije borio ni za kakvu kraljevinu, jel vi citate sta pisete?
Domaci izdajnik

#166 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Grean wrote:
Martinez_ wrote:

Priznaj da si šovinista.
Veliš? Ajde reci mi šta je bilo sa Bošnjacima odnosno Bosancima poslije sloma ustanka Husen-kapetana? Šta je poslije uslijedilo od strane Porte? Kakve su bile posljedice po narod? Ko je tu kriv?
Grean

#167 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Grean »

Martinez_ wrote:
Ne, već tvoju sklonost diskvalifikovanju diskutanata na osnovu nacionalnosti. Ovde je prisutno more Bošnjaka kojima vrane nisu mozak popile i kojima je Gavrilo heroj. I po tebi su oni, u krajnje negativnoj konotaciji - Srbi.

Šta ćemo sa činjenicom da su Srbi u dato vreme bili relativna većina u BiH i kako onda Gavrila proglašavaš povrh svega i agresorom? I daj mi jednog jedinog bosanskog patriotu Gavrilovog savremenika a koji je imao sukobljene stavove sa Gavrilovim?
Pa cijela diskusija se svodi na nacionalnost, otvorena je da bi ubijedila Bosnjake kako su slijepi kod ociju i kako je ono za sta se borila Mlada Bosna a Srbija je dobrano gurala u tome bilo u njihovom interesu, pa kako onda zaboga mozete biti kontra Gavrila. Na to se svodi prica.

Kao sto rekoh, bilo je Bosnjaka levata koji su i tada vjerovali u to, vjerovatno ih ima i danas. Slijed dogadjaja svakom od njih koji imalo ima mozga bi trebao razjasniti koliko su bili u krivu. Od tog spaljivanja dvjesto sela od strane oslobodioca, preko parcanja Bosne na srezove u vrijeme Kraljevine, trovanja Mehmeda Spahe, pa onda do vec spomenute podjele izmedju Srbije i Hrvatske sporazumom Cvetkovic-Maceh, pa Drazinih cetnika i pokolja 8,2% od ukupnog bosnjackog stanovnistva i sve do ovog zanjeg rata.

Ne bih vise na ovu temu i da trosim vrijeme na to da me vi ubijedjujete kako sam i ja slijep kod ociju.
Last edited by Grean on 26/06/2014 19:21, edited 1 time in total.
Max Bunker

#168 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Max Bunker »

Martinez_ wrote:

Hvala i prijatno
Važno da je ubistvo Franca Ferdinanda vređanje tvog naroda. Imaš vrlo ''visoko'' mišljenje o svom narodu, nema šta.
Nisi shvatio.
Vrijeđanje mog naroda i mene je nazivanje Principa herojem i "donosiocem slobode" jer niti je heroj niti mi je donio slobodu (bolje i prosperitetnije smo živjeli a i tada smo imali poteškoća pod AU nego u Kraljevini)
Martinez_

#169 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Martinez_ »

Max Bunker wrote:
Martinez_ wrote:

Hvala i prijatno
Nisi shvatio.
Vrijeđanje mog naroda i mene je nazivanje Principa herojem i "donosiocem slobode" jer niti je heroj niti mi je donio slobodu (bolje i prosperitetnije smo živjeli a i tada smo imali poteškoća pod AU nego u Kraljevini)
Princip je poznat samo i jedino po ubistvu Ferdiinanda. Kome je Princip terorista i zločinac, logično njemu je Ferdinand legitimni vladar Bosne.

Sredine nema niti je može biti.
Grean

#170 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Grean »

Sredine nema za Srbe, naravno jer sve to je bilo u njihovom interesu. Cilj je ovdje puno bitniji nego djelo a cilj je bio udruzivanje sa Srbijom a ne slobodna Bosna.
Max Bunker

#171 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Max Bunker »

salvatore paradise wrote:

Hvala i prijatno
Znaci da je uspio jedan od mnogobrojnih atentata na recimo Hitlera, ti bi tog atentatora smatrao ubicom? Mudro

Princip se nije borio ni za kakvu kraljevinu, jel vi citate sta pisete?
Ne možeš porediti atentan na Hitlera i ubistvo Ferdinanda i njegove trudne supruge. Jednostavno, ne spojivo je ali kontam koju vezu pokušavaš napraviti (da je i Njemačka i AU bila okupaciona sila).
Jeste, borio se i iskorišten je za stvaranje Velike Srbije (zna se čemu je težila Crna ruka a to što je jedan musliman bio član organizacije, nipošto ne znači da je i organizacija imala podršku muslimanskog stanovništva...pa na kraju i Dražin bajraktar je bio musliman pa znamo šta su četnici počinili muslimanima).
Max Bunker

#172 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Max Bunker »

Martinez_ wrote:
Princip je poznat samo i jedino po ubistvu Ferdiinanda. Kome je Princip terorista i zločinac, logično njemu je Ferdinand legitimni vladar Bosne.

Ne možeš na taj način posmatrati Principa (meni ga je kao ličnosti i žao), samo kroz jedan pucanj.
Ja Principa posmatram šire, kroz sve ono što će da uslijedi kasnije. Znači, bitno je pogledati i posljedicu a ne samo jedan pucanj.

P.S.
I naravno da je bilo i onih simpatizera Mlade Bosne koji će se kasnije razočarati u tu Kraljevinu Jugoslaviju jer to definitivno nije bilo ono za što su se borili i zato i kažem da mi je u neku ruku i žao Gavrila jer mislim da su bili navučeni na tanak led i iskorišteni ali to ga nipošto ne amnestira.
jon_jovi

#173 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by jon_jovi »

Black swan wrote:baš čitam u dedijerovoj knjizi sarajevo 1914 kako je gavrilova majka živjela do 1945.
dočekala je slobodu i umrla
a brata mu ubiše ustaše
a ona je ponovo morala biti izbjeglica kao i na početku života

mogu misliti kako je biti majka tako mladog sina koji je bio pokretač tako velikih događanja...
Imao je sestru koja je bila živa do prije nekoliko godina i koja je živjela u Sarajevu u braku sa Bošnjakom. Tu Principovu majku maltertirali su četnici. Sve to preskočio je da kaže Principov bratić sa Sokolca da ne bi komšijama dao povoda da ga kinje ovim po njih škakljivim činjenicama. Sve je to tamo go četnik i biti će s njima belaja koliko hoćeš
Martinez_

#174 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Martinez_ »

Max Bunker wrote:
Martinez_ wrote:

Ne možeš na taj način posmatrati Principa (meni ga je kao ličnosti i žao), samo kroz jedan pucanj.
Ja Principa posmatram šire, kroz sve ono što će da uslijedi kasnije. Znači, bitno je pogledati i posljedicu a ne samo jedan pucanj.

P.S.
I naravno da je bilo i onih simpatizera Mlade Bosne koji će se kasnije razočarati u tu Kraljevinu Jugoslaviju jer to definitivno nije bilo ono za što su se borili i zato i kažem da mi je u neku ruku i žao Gavrila jer mislim da su bili navučeni na tanak led i iskorišteni ali to ga nipošto ne amnestira.

Ne amnestira ga od čega? Ubistva vladara koji je anektirao Bosnu?

Pa lepo ja kažem, ti si na drugoj strani, za Ferdinanda i to reci jasno i glasno. Žališ Principa jer je iskorišćeni glupi seljačić verujući da Ferdinanda nije trebalo dirati i da švabo treba vladati ovim krajevima.
Max Bunker

#175 Re: Patriotizam i Gavrilo terorista

Post by Max Bunker »

Martinez_ wrote:
Ne amnestira ga od čega? Ubistva vladara koji je anektirao Bosnu?

Pa lepo ja kažem, ti si na drugoj strani, za Ferdinanda i to reci jasno i glasno. Žališ Principa jer je iskorišćeni glupi seljačić verujući da Ferdinanda nije trebalo dirati i da švabo treba vladati ovim krajevima.

Ne amnestira ga od onoga što će nastati kasnije. Ja ne govorim (ponavljam to) o jednom pucnju, ja govorim o jednoj malo širok historijskoj slici.
Locked