Pad muslimana i propast Islamske civlizacije
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Arsenal Royal
#1 Pad muslimana i propast Islamske civlizacije
Ja mislim da ima dovoljno pametnih forumaša na klixu koji poznaju historiju i geopolitiku, i koji bi mogli da dobro prokomentarišu i da daju svoj usud o trenutnoj situaciju u islamskom svijetu. Pitanje je gdje je zapelo?Šta se desilo jednoj civilizacije koja je otkrila algebru, aritmetiku dala temelje modernoj nauci. Kako to da su danas muslimani razdvojeni, zajedljivi, zavidni nesložni siromašni i žrtve skoro svudgje u svijetu.
Gledao sam sinoć na internetu, na Al jazeeri egipat i gubitak energije. Zar su zaista neki pojedicni spremni ući u deal sa Izraelom i prodavat plin po cijeni od 1,5 eura dok je prava cijena 12 eura?Samo da bi priskrbili lično bogatsvo? Da li je narod egipta toliko "glup" da dozvoli vojnoj proameričkoj i proizraelskoj hunti da svrgne mursija koji je hjteo stati u kraj tom izrabljivanju.
Kako to da saudiski kralj predlaže izraelu i americi da napadnu Iran, a on će finansirati troškove vojne kampanje.Znam da su Iranci šiti, ali zar će se muslimani udruživati sa kršćanima i židovima da ubijaju druge muslmane samo zbog toga što nisu suniti?? Zar je dotle došlo??
Moje pitanje je da li je propast Islamske civlizacije posljedica zanemarivanja Kur ana , u smislu da je procvat upravo doživljen kada su se muslimani držali svete knjige i trudili biti što religiozniji.Ili je uzrok upravo suprotan, odnosno da li je pad Islamske civlizacije posljedice udaljavanja od principa Kur ana...
Gledao sam sinoć na internetu, na Al jazeeri egipat i gubitak energije. Zar su zaista neki pojedicni spremni ući u deal sa Izraelom i prodavat plin po cijeni od 1,5 eura dok je prava cijena 12 eura?Samo da bi priskrbili lično bogatsvo? Da li je narod egipta toliko "glup" da dozvoli vojnoj proameričkoj i proizraelskoj hunti da svrgne mursija koji je hjteo stati u kraj tom izrabljivanju.
Kako to da saudiski kralj predlaže izraelu i americi da napadnu Iran, a on će finansirati troškove vojne kampanje.Znam da su Iranci šiti, ali zar će se muslimani udruživati sa kršćanima i židovima da ubijaju druge muslmane samo zbog toga što nisu suniti?? Zar je dotle došlo??
Moje pitanje je da li je propast Islamske civlizacije posljedica zanemarivanja Kur ana , u smislu da je procvat upravo doživljen kada su se muslimani držali svete knjige i trudili biti što religiozniji.Ili je uzrok upravo suprotan, odnosno da li je pad Islamske civlizacije posljedice udaljavanja od principa Kur ana...
- madner
#2 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije
Osmanlije su bile na vrhuncu kada nisu bendale previse religiju, nego istu koristili. Pad je poceo kada se religija umjesala, a singularni dogadjaj koji to najbolje opisuje je zabrana uvoza stamparija u Osmansko Carstvo.
Naime, ljudi koji su se bavili prepisivanjem su uspjeli zabraniti iste tako sto su tvrdili da ce to oskvrnuti svetu knjigu. Time je najbitniji izum srednjeg vijeka zabranjen, Evropa pocela da se ubrzano modernizira a Osmanlije izgubile primat u tehnologiji. Ova zabrana je trajala nekih 150 godina, na pocetku iste je Osmansko Carstvo bila svjetska velesila, na kraju mozda regionalna.
Naime, ljudi koji su se bavili prepisivanjem su uspjeli zabraniti iste tako sto su tvrdili da ce to oskvrnuti svetu knjigu. Time je najbitniji izum srednjeg vijeka zabranjen, Evropa pocela da se ubrzano modernizira a Osmanlije izgubile primat u tehnologiji. Ova zabrana je trajala nekih 150 godina, na pocetku iste je Osmansko Carstvo bila svjetska velesila, na kraju mozda regionalna.
-
Istina-True
#3 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije
Vjerovatno je razlog viseuzrocan.
Za interni razlog po mom misljenju najvise je krivo udaljavanje od nauke (bez obzira od koga ta nauka dolazila).
Za eksterni razlog vjerovatno napad Mongola koji jesu imali ogroan efekat.
Za politicnki razlog vjerovatno nejedinstvo i podjeljenost.
Za interni razlog po mom misljenju najvise je krivo udaljavanje od nauke (bez obzira od koga ta nauka dolazila).
-
meni serbe
#4 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije
pocetak uspona osmanskog carstva je istovremeno pocetak pada islamske civilizacije, na kakvu misli autor tememadner wrote:Osmanlije su bile na vrhuncu kada nisu bendale previse religiju, nego istu koristili. Pad je poceo kada se religija umjesala, a singularni dogadjaj koji to najbolje opisuje je zabrana uvoza stamparija u Osmansko Carstvo.
- madner
#5 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije
Niposto, svakako je jedno vrijeme Osmansko Carstvo diglo islamsku civilizaciju stepenicu vise.
- Zatamnjena stakla
- Qler
#7 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije
Kaze, zapad je napredovao kad je zaboravio vjeru, a istok (bliski) je nazadovao kad je zaboravio vjeru...
- animals
#8 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije
Neko je se tu grdno zajeboQler wrote:Kaze, zapad je napredovao kad je zaboravio vjeru, a istok (bliski) je nazadovao kad je zaboravio vjeru...
Last edited by animals on 12/06/2014 15:01, edited 1 time in total.
-
meni serbe
#9 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije
do koje godine - okvirno - smatras da je islamska civilizacija bila u usponu?madner wrote:Niposto, svakako je jedno vrijeme Osmansko Carstvo diglo islamsku civilizaciju stepenicu vise.
- madner
#10 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije
To je uglavnom propaganda hodza koji pojma nemaju o historiji. Kada su sultani opet poceli odlaziti na hadz, Osmansko Carstvo se i raspalo.
- Hajvan
#11 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije
@madner, mislio sam da je direktnan uzrok i posljedica pada Osmanlija pojava parne mašine (no tvoje objašnjenje pije vode i moze se deklarisati kao pocetak kraja- simplificirano naravno kao i ovaj podatak o parnoj)
i da, kažu istoričari da su Osmanlije jedini (poznati) osvajči koji su vjeru "primili" od pokrenog, a ne obratno.
vjera, bilo koja (pa i islam) dok se ne pretvori u dogmu je odlična… svaka od velikih je učinila dobro čovječanstvu u datom vremenu…
sad je balast u napretku nauke i civilizacije.
no, ako cemo pravo- veliki je disbalans u napretku nauke i znanja manje grupe pojedinaca i plitkim konzumerizmom osakacenih masa širom ove planete.
i da, kažu istoričari da su Osmanlije jedini (poznati) osvajči koji su vjeru "primili" od pokrenog, a ne obratno.
vjera, bilo koja (pa i islam) dok se ne pretvori u dogmu je odlična… svaka od velikih je učinila dobro čovječanstvu u datom vremenu…
sad je balast u napretku nauke i civilizacije.
no, ako cemo pravo- veliki je disbalans u napretku nauke i znanja manje grupe pojedinaca i plitkim konzumerizmom osakacenih masa širom ove planete.
Last edited by Hajvan on 12/06/2014 15:02, edited 1 time in total.
- madner
#12 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije
Uspon traje i danas, no posto se drugi brze penju, to izgleda kao nazadovanje. Osmanlije su pocele zaostajati oko 1600 godine, kada je efekt zabrane prese za printanje u odnosu na konkurenciju postao osjetljiv.meni serbe wrote:do koje godine - okvirno - smatras da je islamska civilizacija bila u usponu?madner wrote:Niposto, svakako je jedno vrijeme Osmansko Carstvo diglo islamsku civilizaciju stepenicu vise.
Nakon toga su zivili od svoje statike, to jeste od velicine imperije. Manje, naprednije imperije ih jos nisu mogli poraziti jer su imali kvantitet.
-
meni serbe
#13 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije
meni serbe wrote:do koje godine - okvirno - smatras da je islamska civilizacija bila u usponu?madner wrote:Niposto, svakako je jedno vrijeme Osmansko Carstvo diglo islamsku civilizaciju stepenicu vise.
Nekako mi se sve cini da si pravnik. Normalno da se na to misli kad se spomene nazadovanje, normalno se uvijek odnosi na referenti okvir. niko nece reci naprimjer za covjeka koji sjedi da je u pokretu, iako on to u stvari jeste.madner wrote: Uspon traje i danas, no posto se drugi brze penju, to izgleda kao nazadovanje.
Bas za tebe mi je cudno (posto sam citao dosta tvojih postova na ostalim temama, pogotvo istorijskim) da zaostatak jedne tolike imperije vezes samo za jednu stvar, u ovom slucaju zabranu prese.madner wrote: Osmanlije su pocele zaostajati oko 1600 godine, kada je efekt zabrane prese za printanje u odnosu na konkurenciju postao osjetljiv.
Nakon toga su zivili od svoje statike, to jeste od velicine imperije. Manje, naprednije imperije ih jos nisu mogli poraziti jer su imali kvantitet.
to bi isto bilo kad bi se reklo da je WWI poceo radi ubistva prestonasljednika ili tome slicno.
dosad nisam nailazio na misljenje da se osmansko doba veze bilo cime za uspon islamske civilizacije, osim sirenjem teritorija. literatura spominje zenit islama u 11 / 12 stoljecu. sta je to osim toga (mozda jos jedino djelimicno arhitektura) sto su osmanlije uncinile za prosperitet islamske civilizacije?
- Arsenal Royal
#14 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije
Slažem se vremenski se upravo podudara.Mada ja mislim da pad islamske civiliazcije nije posljedica pojave osmanlija u smislu da su pokoravanjem arapa uništili potencijonalne pokretače progresa na istoku(mada ni to nije isključeno).Ja mislim da je sve počelo tačno u 13 vijeku padom Cordobe u Španiji, i padom Bagdada zbog Mongolske invazije.Ja mislim da je to bio početak pada Islamske civlizacijemeni serbe wrote:pocetak uspona osmanskog carstva je istovremeno pocetak pada islamske civilizacije, na kakvu misli autor tememadner wrote:Osmanlije su bile na vrhuncu kada nisu bendale previse religiju, nego istu koristili. Pad je poceo kada se religija umjesala, a singularni dogadjaj koji to najbolje opisuje je zabrana uvoza stamparija u Osmansko Carstvo.
- Arsenal Royal
#15 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije
Madner ima pravo što se tiče prese.Iz jednog razloga....presa za printanje je bila motor naučne revolucije Evrope u postrenesansnom razdoblju.Ona je omogućila naučni razvoj zapada u smislu da je svak imao pristup bilo kojoj vrsti literature.Kada bi neko nešto otkrio u Italiji npr.to bi za godinu bilo dostupno u za pručavanje u francuskoj i engleskoj.Sa druge strane po Islamu presa za printanje je zabranjena.Tako da je osmansko carstvo bilo u velikoj mjeri hendikepirano što se toga tičemeni serbe wrote:meni serbe wrote:do koje godine - okvirno - smatras da je islamska civilizacija bila u usponu?madner wrote:Niposto, svakako je jedno vrijeme Osmansko Carstvo diglo islamsku civilizaciju stepenicu vise.Nekako mi se sve cini da si pravnik. Normalno da se na to misli kad se spomene nazadovanje, normalno se uvijek odnosi na referenti okvir. niko nece reci naprimjer za covjeka koji sjedi da je u pokretu, iako on to u stvari jeste.madner wrote: Uspon traje i danas, no posto se drugi brze penju, to izgleda kao nazadovanje.
Bas za tebe mi je cudno (posto sam citao dosta tvojih postova na ostalim temama, pogotvo istorijskim) da zaostatak jedne tolike imperije vezes samo za jednu stvar, u ovom slucaju zabranu prese.madner wrote: Osmanlije su pocele zaostajati oko 1600 godine, kada je efekt zabrane prese za printanje u odnosu na konkurenciju postao osjetljiv.
to bi isto bilo kad bi se reklo da je WWI poceo radi ubistva prestonasljednika ili tome slicno.
dosad nisam nailazio na misljenje da se osmansko doba veze bilo cime za uspon islamske civilizacije, osim sirenjem teritorija. literatura spominje zenit islama u 11 / 12 stoljecu. sta je to osim toga (mozda jos jedino djelimicno arhitektura) sto su osmanlije uncinile za prosperitet islamske civilizacije?
- elfa
#16 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije
sluge vatikana
- NIN
#17 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije
Upravo tako!Arsenal Royal wrote:Madner ima pravo što se tiče prese.Iz jednog razloga....presa za printanje je bila motor naučne revolucije Evrope u postrenesansnom razdoblju.Ona je omogućila naučni razvoj zapada u smislu da je svak imao pristup bilo kojoj vrsti literature.Kada bi neko nešto otkrio u Italiji npr.to bi za godinu bilo dostupno u za pručavanje u francuskoj i engleskoj.Sa druge strane po Islamu presa za printanje je zabranjena.Tako da je osmansko carstvo bilo u velikoj mjeri hendikepirano što se toga tiče
-
bohhe
#18 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije
+1Istina-True wrote:Vjerovatno je razlog viseuzrocan.
Što se tiče napada Temerlan je uništio dobar dio muslimana sr. Azije, a to je u krajnjemu slučaju smiješno jer je i sam bio musliman.
-
meni serbe
#19 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije
Bas takoArsenal Royal wrote:Slažem se vremenski se upravo podudara.Mada ja mislim da pad islamske civiliazcije nije posljedica pojave osmanlija u smislu da su pokoravanjem arapa uništili potencijonalne pokretače progresa na istoku(mada ni to nije isključeno).Ja mislim da je sve počelo tačno u 13 vijeku padom Cordobe u Španiji, i padom Bagdada zbog Mongolske invazije.Ja mislim da je to bio početak pada Islamske civlizacijemeni serbe wrote:pocetak uspona osmanskog carstva je istovremeno pocetak pada islamske civilizacije, na kakvu misli autor tememadner wrote:Osmanlije su bile na vrhuncu kada nisu bendale previse religiju, nego istu koristili. Pad je poceo kada se religija umjesala, a singularni dogadjaj koji to najbolje opisuje je zabrana uvoza stamparija u Osmansko Carstvo.
- madner
#20 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije
Sve zavisi sta se gleda. Cordoba je bila vrhunac svog doba na nekim poljima, no Osmansko Carstvo je bila jedna velesila na tri kontinenta koje je stalo sa ekspanzijom zbog logistickog dometa tog doba.
Presa nije jedini razlog, no jeste vjerovatno najbitniji.
-
meni serbe
#21 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije
Da kao dodatni hendikep uvazavam.... Ali da je to razlog?Arsenal Royal wrote:Madner ima pravo što se tiče prese.Iz jednog razloga....presa za printanje je bila motor naučne revolucije Evrope u postrenesansnom razdoblju.Ona je omogućila naučni razvoj zapada u smislu da je svak imao pristup bilo kojoj vrsti literature.Kada bi neko nešto otkrio u Italiji npr.to bi za godinu bilo dostupno u za pručavanje u francuskoj i engleskoj.Sa druge strane po Islamu presa za printanje je zabranjena.Tako da je osmansko carstvo bilo u velikoj mjeri hendikepirano što se toga tičemeni serbe wrote:meni serbe wrote: do koje godine - okvirno - smatras da je islamska civilizacija bila u usponu?Nekako mi se sve cini da si pravnik. Normalno da se na to misli kad se spomene nazadovanje, normalno se uvijek odnosi na referenti okvir. niko nece reci naprimjer za covjeka koji sjedi da je u pokretu, iako on to u stvari jeste.madner wrote: Uspon traje i danas, no posto se drugi brze penju, to izgleda kao nazadovanje.
Prije bi rekao su velike razlike izmedju osmanlija i ostalih u carstvu, losa uredjenost "birokracije", razne politicke struje na dvoru i stalni pritisak s' vana razlog za pad carstva i islamske civilizacije....
- madner
#22 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije
Pa ne bas, Osmansko Carstvo je tada jos bilo najprosperitetnije mjesto za zivjeti u Evropi. Najmanje gladi, najvise stabiliteta i niski porezi.
-
meni serbe
#23 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije
Ok bila je velesila, ali sta je za veijeme OC uradjeno za progres islama? (Osim naravno teritorije koja se ubrzo urusila)madner wrote:Sve zavisi sta se gleda. Cordoba je bila vrhunac svog doba na nekim poljima, no Osmansko Carstvo je bila jedna velesila na tri kontinenta koje je stalo sa ekspanzijom zbog logistickog dometa tog doba.
- madner
#24 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije
Pa osim kulturnog, drustvenog i ekonomskog procvata, ne previse. 
-
El_comadante
#25 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije
interesantna tema. islamska civilizacija je pala 3 puta. prvi put kad su mongoli ih satrali a pogotovo Bagdad. i bili su tanki za vrijeme krstaški ratova, nisu im ništa mogl ido pojave Salahudina, šaka kršćana im je držala Jeruzalem. onda su se opet digli i to je rezultairalo Kordobom, onda je i to palo sve i onda dolazak OC. oni počeli padati u 17 vijeku. samo što je trebalo dosta vremena da se toliko carstvo uništi. medjutim mnogi neznaju šta su sve muslimani postigli.... pogotovo u Andaluziji.