Pad muslimana i propast Islamske civlizacije

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Arsenal Royal

#1 Pad muslimana i propast Islamske civlizacije

Post by Arsenal Royal »

Ja mislim da ima dovoljno pametnih forumaša na klixu koji poznaju historiju i geopolitiku, i koji bi mogli da dobro prokomentarišu i da daju svoj usud o trenutnoj situaciju u islamskom svijetu. Pitanje je gdje je zapelo?Šta se desilo jednoj civilizacije koja je otkrila algebru, aritmetiku dala temelje modernoj nauci. Kako to da su danas muslimani razdvojeni, zajedljivi, zavidni nesložni siromašni i žrtve skoro svudgje u svijetu.

Gledao sam sinoć na internetu, na Al jazeeri egipat i gubitak energije. Zar su zaista neki pojedicni spremni ući u deal sa Izraelom i prodavat plin po cijeni od 1,5 eura dok je prava cijena 12 eura?Samo da bi priskrbili lično bogatsvo? Da li je narod egipta toliko "glup" da dozvoli vojnoj proameričkoj i proizraelskoj hunti da svrgne mursija koji je hjteo stati u kraj tom izrabljivanju.

Kako to da saudiski kralj predlaže izraelu i americi da napadnu Iran, a on će finansirati troškove vojne kampanje.Znam da su Iranci šiti, ali zar će se muslimani udruživati sa kršćanima i židovima da ubijaju druge muslmane samo zbog toga što nisu suniti?? Zar je dotle došlo??

Moje pitanje je da li je propast Islamske civlizacije posljedica zanemarivanja Kur ana , u smislu da je procvat upravo doživljen kada su se muslimani držali svete knjige i trudili biti što religiozniji.Ili je uzrok upravo suprotan, odnosno da li je pad Islamske civlizacije posljedice udaljavanja od principa Kur ana...
madner

#2 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije

Post by madner »

Osmanlije su bile na vrhuncu kada nisu bendale previse religiju, nego istu koristili. Pad je poceo kada se religija umjesala, a singularni dogadjaj koji to najbolje opisuje je zabrana uvoza stamparija u Osmansko Carstvo.

Naime, ljudi koji su se bavili prepisivanjem su uspjeli zabraniti iste tako sto su tvrdili da ce to oskvrnuti svetu knjigu. Time je najbitniji izum srednjeg vijeka zabranjen, Evropa pocela da se ubrzano modernizira a Osmanlije izgubile primat u tehnologiji. Ova zabrana je trajala nekih 150 godina, na pocetku iste je Osmansko Carstvo bila svjetska velesila, na kraju mozda regionalna.
Istina-True

#3 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije

Post by Istina-True »

Vjerovatno je razlog viseuzrocan.

Za interni razlog po mom misljenju najvise je krivo udaljavanje od nauke (bez obzira od koga ta nauka dolazila).
Za eksterni razlog vjerovatno napad Mongola koji jesu imali ogroan efekat.
Za politicnki razlog vjerovatno nejedinstvo i podjeljenost.
meni serbe

#4 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije

Post by meni serbe »

madner wrote:Osmanlije su bile na vrhuncu kada nisu bendale previse religiju, nego istu koristili. Pad je poceo kada se religija umjesala, a singularni dogadjaj koji to najbolje opisuje je zabrana uvoza stamparija u Osmansko Carstvo.

Naime, ljudi koji su se bavili prepisivanjem su uspjeli zabraniti iste tako sto su tvrdili da ce to oskvrnuti svetu knjigu. Time je najbitniji izum srednjeg vijeka zabranjen, Evropa pocela da se ubrzano modernizira a Osmanlije izgubile primat u tehnologiji. Ova zabrana je trajala nekih 150 godina, na pocetku iste je Osmansko Carstvo bila svjetska velesila, na kraju mozda regionalna.
pocetak uspona osmanskog carstva je istovremeno pocetak pada islamske civilizacije, na kakvu misli autor teme
madner

#5 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije

Post by madner »

Niposto, svakako je jedno vrijeme Osmansko Carstvo diglo islamsku civilizaciju stepenicu vise.
Zatamnjena stakla

#6 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije

Post by Zatamnjena stakla »

Pratim.
Qler

#7 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije

Post by Qler »

Kaze, zapad je napredovao kad je zaboravio vjeru, a istok (bliski) je nazadovao kad je zaboravio vjeru...
animals

#8 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije

Post by animals »

Qler wrote:Kaze, zapad je napredovao kad je zaboravio vjeru, a istok (bliski) je nazadovao kad je zaboravio vjeru...
Neko je se tu grdno zajebo :D sto je vjeru ostavio :D cuj muslimani ostavili vjeru :D
Last edited by animals on 12/06/2014 15:01, edited 1 time in total.
meni serbe

#9 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije

Post by meni serbe »

madner wrote:Niposto, svakako je jedno vrijeme Osmansko Carstvo diglo islamsku civilizaciju stepenicu vise.
do koje godine - okvirno - smatras da je islamska civilizacija bila u usponu?
madner

#10 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije

Post by madner »

To je uglavnom propaganda hodza koji pojma nemaju o historiji. Kada su sultani opet poceli odlaziti na hadz, Osmansko Carstvo se i raspalo.
Hajvan

#11 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije

Post by Hajvan »

@madner, mislio sam da je direktnan uzrok i posljedica pada Osmanlija pojava parne mašine (no tvoje objašnjenje pije vode i moze se deklarisati kao pocetak kraja- simplificirano naravno kao i ovaj podatak o parnoj)

i da, kažu istoričari da su Osmanlije jedini (poznati) osvajči koji su vjeru "primili" od pokrenog, a ne obratno.

vjera, bilo koja (pa i islam) dok se ne pretvori u dogmu je odlična… svaka od velikih je učinila dobro čovječanstvu u datom vremenu…

sad je balast u napretku nauke i civilizacije.
no, ako cemo pravo- veliki je disbalans u napretku nauke i znanja manje grupe pojedinaca i plitkim konzumerizmom osakacenih masa širom ove planete.
Last edited by Hajvan on 12/06/2014 15:02, edited 1 time in total.
madner

#12 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije

Post by madner »

meni serbe wrote:
madner wrote:Niposto, svakako je jedno vrijeme Osmansko Carstvo diglo islamsku civilizaciju stepenicu vise.
Uspon traje i danas, no posto se drugi brze penju, to izgleda kao nazadovanje. Osmanlije su pocele zaostajati oko 1600 godine, kada je efekt zabrane prese za printanje u odnosu na konkurenciju postao osjetljiv.

Nakon toga su zivili od svoje statike, to jeste od velicine imperije. Manje, naprednije imperije ih jos nisu mogli poraziti jer su imali kvantitet.
meni serbe

#13 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije

Post by meni serbe »

meni serbe wrote:
madner wrote: Uspon traje i danas, no posto se drugi brze penju, to izgleda kao nazadovanje.
Nekako mi se sve cini da si pravnik. Normalno da se na to misli kad se spomene nazadovanje, normalno se uvijek odnosi na referenti okvir. niko nece reci naprimjer za covjeka koji sjedi da je u pokretu, iako on to u stvari jeste.
madner wrote: Osmanlije su pocele zaostajati oko 1600 godine, kada je efekt zabrane prese za printanje u odnosu na konkurenciju postao osjetljiv.

Nakon toga su zivili od svoje statike, to jeste od velicine imperije. Manje, naprednije imperije ih jos nisu mogli poraziti jer su imali kvantitet.
Bas za tebe mi je cudno (posto sam citao dosta tvojih postova na ostalim temama, pogotvo istorijskim) da zaostatak jedne tolike imperije vezes samo za jednu stvar, u ovom slucaju zabranu prese.
to bi isto bilo kad bi se reklo da je WWI poceo radi ubistva prestonasljednika ili tome slicno.

dosad nisam nailazio na misljenje da se osmansko doba veze bilo cime za uspon islamske civilizacije, osim sirenjem teritorija. literatura spominje zenit islama u 11 / 12 stoljecu. sta je to osim toga (mozda jos jedino djelimicno arhitektura) sto su osmanlije uncinile za prosperitet islamske civilizacije?
Arsenal Royal

#14 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije

Post by Arsenal Royal »

meni serbe wrote:
madner wrote:Osmanlije su bile na vrhuncu kada nisu bendale previse religiju, nego istu koristili. Pad je poceo kada se religija umjesala, a singularni dogadjaj koji to najbolje opisuje je zabrana uvoza stamparija u Osmansko Carstvo.

pocetak uspona osmanskog carstva je istovremeno pocetak pada islamske civilizacije, na kakvu misli autor teme
Slažem se vremenski se upravo podudara.Mada ja mislim da pad islamske civiliazcije nije posljedica pojave osmanlija u smislu da su pokoravanjem arapa uništili potencijonalne pokretače progresa na istoku(mada ni to nije isključeno).Ja mislim da je sve počelo tačno u 13 vijeku padom Cordobe u Španiji, i padom Bagdada zbog Mongolske invazije.Ja mislim da je to bio početak pada Islamske civlizacije
Arsenal Royal

#15 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije

Post by Arsenal Royal »

meni serbe wrote:
meni serbe wrote:
madner wrote: Uspon traje i danas, no posto se drugi brze penju, to izgleda kao nazadovanje.
Nekako mi se sve cini da si pravnik. Normalno da se na to misli kad se spomene nazadovanje, normalno se uvijek odnosi na referenti okvir. niko nece reci naprimjer za covjeka koji sjedi da je u pokretu, iako on to u stvari jeste.
madner wrote: Osmanlije su pocele zaostajati oko 1600 godine, kada je efekt zabrane prese za printanje u odnosu na konkurenciju postao osjetljiv.

Bas za tebe mi je cudno (posto sam citao dosta tvojih postova na ostalim temama, pogotvo istorijskim) da zaostatak jedne tolike imperije vezes samo za jednu stvar, u ovom slucaju zabranu prese.
to bi isto bilo kad bi se reklo da je WWI poceo radi ubistva prestonasljednika ili tome slicno.

dosad nisam nailazio na misljenje da se osmansko doba veze bilo cime za uspon islamske civilizacije, osim sirenjem teritorija. literatura spominje zenit islama u 11 / 12 stoljecu. sta je to osim toga (mozda jos jedino djelimicno arhitektura) sto su osmanlije uncinile za prosperitet islamske civilizacije?
Madner ima pravo što se tiče prese.Iz jednog razloga....presa za printanje je bila motor naučne revolucije Evrope u postrenesansnom razdoblju.Ona je omogućila naučni razvoj zapada u smislu da je svak imao pristup bilo kojoj vrsti literature.Kada bi neko nešto otkrio u Italiji npr.to bi za godinu bilo dostupno u za pručavanje u francuskoj i engleskoj.Sa druge strane po Islamu presa za printanje je zabranjena.Tako da je osmansko carstvo bilo u velikoj mjeri hendikepirano što se toga tiče
elfa

#16 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije

Post by elfa »

sluge vatikana
NIN

#17 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije

Post by NIN »

Arsenal Royal wrote:Madner ima pravo što se tiče prese.Iz jednog razloga....presa za printanje je bila motor naučne revolucije Evrope u postrenesansnom razdoblju.Ona je omogućila naučni razvoj zapada u smislu da je svak imao pristup bilo kojoj vrsti literature.Kada bi neko nešto otkrio u Italiji npr.to bi za godinu bilo dostupno u za pručavanje u francuskoj i engleskoj.Sa druge strane po Islamu presa za printanje je zabranjena.Tako da je osmansko carstvo bilo u velikoj mjeri hendikepirano što se toga tiče
Upravo tako!
bohhe

#18 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije

Post by bohhe »

Istina-True wrote:Vjerovatno je razlog viseuzrocan.

Za interni razlog po mom misljenju najvise je krivo udaljavanje od nauke (bez obzira od koga ta nauka dolazila).
Za eksterni razlog vjerovatno napad Mongola koji jesu imali ogroan efekat.
Za politicnki razlog vjerovatno nejedinstvo i podjeljenost.
+1
Što se tiče napada Temerlan je uništio dobar dio muslimana sr. Azije, a to je u krajnjemu slučaju smiješno jer je i sam bio musliman.
meni serbe

#19 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije

Post by meni serbe »

Arsenal Royal wrote:
meni serbe wrote:

Slažem se vremenski se upravo podudara.Mada ja mislim da pad islamske civiliazcije nije posljedica pojave osmanlija u smislu da su pokoravanjem arapa uništili potencijonalne pokretače progresa na istoku(mada ni to nije isključeno).Ja mislim da je sve počelo tačno u 13 vijeku padom Cordobe u Španiji, i padom Bagdada zbog Mongolske invazije.Ja mislim da je to bio početak pada Islamske civlizacije
Bas tako
madner

#20 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije

Post by madner »

Sve zavisi sta se gleda. Cordoba je bila vrhunac svog doba na nekim poljima, no Osmansko Carstvo je bila jedna velesila na tri kontinenta koje je stalo sa ekspanzijom zbog logistickog dometa tog doba.

Presa nije jedini razlog, no jeste vjerovatno najbitniji.
meni serbe

#21 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije

Post by meni serbe »

Arsenal Royal wrote:
meni serbe wrote:
meni serbe wrote: do koje godine - okvirno - smatras da je islamska civilizacija bila u usponu?

Madner ima pravo što se tiče prese.Iz jednog razloga....presa za printanje je bila motor naučne revolucije Evrope u postrenesansnom razdoblju.Ona je omogućila naučni razvoj zapada u smislu da je svak imao pristup bilo kojoj vrsti literature.Kada bi neko nešto otkrio u Italiji npr.to bi za godinu bilo dostupno u za pručavanje u francuskoj i engleskoj.Sa druge strane po Islamu presa za printanje je zabranjena.Tako da je osmansko carstvo bilo u velikoj mjeri hendikepirano što se toga tiče
Da kao dodatni hendikep uvazavam.... Ali da je to razlog?
Prije bi rekao su velike razlike izmedju osmanlija i ostalih u carstvu, losa uredjenost "birokracije", razne politicke struje na dvoru i stalni pritisak s' vana razlog za pad carstva i islamske civilizacije....
madner

#22 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije

Post by madner »

Pa ne bas, Osmansko Carstvo je tada jos bilo najprosperitetnije mjesto za zivjeti u Evropi. Najmanje gladi, najvise stabiliteta i niski porezi.
meni serbe

#23 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije

Post by meni serbe »

madner wrote:Sve zavisi sta se gleda. Cordoba je bila vrhunac svog doba na nekim poljima, no Osmansko Carstvo je bila jedna velesila na tri kontinenta koje je stalo sa ekspanzijom zbog logistickog dometa tog doba.

Presa nije jedini razlog, no jeste vjerovatno najbitniji.
Ok bila je velesila, ali sta je za veijeme OC uradjeno za progres islama? (Osim naravno teritorije koja se ubrzo urusila)
madner

#24 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije

Post by madner »

Pa osim kulturnog, drustvenog i ekonomskog procvata, ne previse. :D
El_comadante

#25 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije

Post by El_comadante »

interesantna tema. islamska civilizacija je pala 3 puta. prvi put kad su mongoli ih satrali a pogotovo Bagdad. i bili su tanki za vrijeme krstaški ratova, nisu im ništa mogl ido pojave Salahudina, šaka kršćana im je držala Jeruzalem. onda su se opet digli i to je rezultairalo Kordobom, onda je i to palo sve i onda dolazak OC. oni počeli padati u 17 vijeku. samo što je trebalo dosta vremena da se toliko carstvo uništi. medjutim mnogi neznaju šta su sve muslimani postigli.... pogotovo u Andaluziji.
Post Reply