1gorstak wrote:
To jedno. Drugo, izmedju americkih instalacija po BiH u paketu sa plodovima programa "Opremi i obuci" s jedne strane, i sportskog aerodroma na Butmiru, s druge strane, ja cu uvijek izabrati prvo. Bez drugog drzava moze opstati, bez prvog tesko.
Vala bez 15 pokvarenih helikoptera iz doba prije vijetnamskog rata, i 50-ak pokvarenih prahistorijskih tenkova mozemo. Tj. mogli su barem gusjenice staviti kako treba, al' jok. Drzim da je bolji sportski aerodrom
goldenlily wrote:Procitaj ponovo sta sam napisao. To sto smo trebali ostati neutralni u sukobu srpske drzave s Osmanlijama a kojeg je inicirala srpska vojska, ne bi bilo podilazenje nikom, branili bi tu ideju nesvrstanosti na koju nas nemusto pokusavas podsjetiti.
Nesvrstanost i tolerancija medju susjednim drzavama ce doci, iako na mala vrata, "samo" za nekih...600 godina
Dolazak Turaka briše snažan uticaj Vizantije i Mađarske na ovim prostorima ,koje su do tada vodile glavnu riječ i pucale našim banovima i despotima ''reket'',dolaskom Turaka reket uzima sultan.
Hrvatsko-Mađarsko kraljevstvo je bilo otprilike uređeno tako:mađarski kralj i gotovo svo plemstvo i hrvatski kmetovi,pa vi skontajte koja jednakost.
pošlo za rukom Dušanu isto nekih 7 godina,tj u tom periodu je u Carigradu bjesnio sukob između mladog nasljednika trona i švalera od kraljice,znači Vizantinci su bili zaokupljeni sobom pa nisu mogli doć ubrati reket

... oplakah
A sad... sta reci o temi.
Turska je normalno bila okupator na nasem podrucju. To je bila velika sila, jos u usponu snage, prirodna teznja bila je sirenje na Balkan. Isto tako, zbog razlike u religiji, tenzije su bile vece nego kod "obicnih"

ratova u Europi. Bosnjani, sada vec vecinski katolici (franjevci uspjesno potiskuju Crkvu Bosansku jos od 1300. godine) normalno staju u odbranu krscanske Europe. Krscanska Europa razjedinjena, boli je briga, Srbi dolaze na red, onda i mi, Europu hvata prpa, kod Beca zaustavljaju Turke. Dakle, pricu o turskoj invaziji zbog srpskog cross-border-raida ostavite za neke druge prilike, recimo za dio vecere kad se pricaju vicevi.

Period pod Osmanlijama? Prvih 100-150 godina jako pozitivan efekt. Ocuvali su u kakvom-takvom obliku ime Bosna (Kraljevina Bosna je pred okupaciju 1463. bila... u najmanju ruku razjedinjena i slaba), dolazak Islama, priblizavanje orijentalnom kulturnom krugu. Helem, pozitivno. Poslije pocinje propadanje: osmanlijama postajemo bedem odbrane, koriste nas kao topovsko meso dok nam ubiru sve vece poreze. Nikakav napredak, mozda malo na naucnom polju. Uskoro dolaze industrijske revolucije, tada pocinjemo gubiti korak sa ostatkom europe, taj zaostatak necemo moci smanjiti na 0 cak i u najboljem periodu SFRJ. Ostatak vremena pod Turskom je cista agonija za bosnjacki narod. Osmanlije su se cak bolje odnosili i vise cijenili srbe nego bosnjake. Barem sam ja stekao takav dojam.
Ukratko: okupatori. Da smo ih otjerali nakon 120 godina smatrao bih to vrijeme okupacije vrijednim vremenom koje je promijenilo nas narod.