Novac Bosanskog srednovijekovlja
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Pietje_Bel
#26 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja
Sveti Grgurje bio svetac. Svaka drzavna crkva u evropi je imala svoga zastitnika. Bosanska Crkva je kao jedina u evropi imala Svetog Grgura. Gdje god u povelji nekoj nadete Sv Grgura znate odmah da je Bosanska Crkva u pitanju. Ako ne vjerujete uzmite argumente Dubravka Lovrenovica u obzir ali mislim da je to vec dokazano i d aniko to i ne osporava.
-
Geronimo81
#27 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja
U potpunosti se slazem sa tobom kao i u vecino povijesni temaPietje_Bel wrote:Sveti Grgurje bio svetac. Svaka drzavna crkva u evropi je imala svoga zastitnika. Bosanska Crkva je kao jedina u evropi imala Svetog Grgura. Gdje god u povelji nekoj nadete Sv Grgura znate odmah da je Bosanska Crkva u pitanju. Ako ne vjerujete uzmite argumente Dubravka Lovrenovica u obzir ali mislim da je to vec dokazano i d aniko to i ne osporava.
-
Geronimo81
#28 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja
Radio sam malo provjeravanja i na kovanici jeste sv. Grgura Nazijanskog, to je stavljeno tu zato sto su te kovanice bile pravljene u Dubrovniku a posto je Bosna sa Dubrovackom Republikom imala dobre trgovinske odnose, stoga kralj Tvrtko II je nastojao svoje kovove što više približiti dubrovačkim te su oni izrađivani u sasvim identičnoj novčanoj stopi. Prema tome Tvrtko II kovao je groš, dinar i poludinar, sa novinom da se na njegovim novcima sve češće ustaljuju prikazi njegovog grba. Takvu tradiciju nastavio je i njegov nasljednik Stjepan Tomaš koji je također kovao tri vrste novca sa predstavom grba na aversu i sv. Grgura Nazijanskog na reversu.[/quote]Na par povelja Bosanski vladari se zaklinju Grgurom koliko sam ja vidjeo.[/quote]
Napisi koje su pa ce mo istraziti.[/quote]
Ima na par povijesni tema sam procitao .Mrsko mi sada pretrazivati jer nisam dobar sa vremenom ovih dana a ako uhvatim postam ih..
Napisi koje su pa ce mo istraziti.[/quote]
Ima na par povijesni tema sam procitao .Mrsko mi sada pretrazivati jer nisam dobar sa vremenom ovih dana a ako uhvatim postam ih..
- Pietje_Bel
- BHCluster
#30 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja
Pietje_Bel wrote:
Dali ovaj novcic pripada Tomasevicu (predpostavljam radi krune) ili grijesim)
- Pietje_Bel
#31 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja
BHCluster wrote:Pietje_Bel wrote:![]()
Dali ovaj novcic pripada Tomasevicu (predpostavljam radi krune) ili grijesim)
Mislim da pripada Tomasevicu ali nisam siguran.
-
Verocious
-
sredoje
#33 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja
I biskupi imaju stapove.Toto wrote:Mene samo buni stap koji on na ovoj kovanici nosi. Stap je simbol Papa.
http://www.rmb.hr/slike/vijesti/15-08-2009/josip.jpg