Novac Bosanskog srednovijekovlja

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Pietje_Bel

#26 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja

Post by Pietje_Bel »

Sveti Grgurje bio svetac. Svaka drzavna crkva u evropi je imala svoga zastitnika. Bosanska Crkva je kao jedina u evropi imala Svetog Grgura. Gdje god u povelji nekoj nadete Sv Grgura znate odmah da je Bosanska Crkva u pitanju. Ako ne vjerujete uzmite argumente Dubravka Lovrenovica u obzir ali mislim da je to vec dokazano i d aniko to i ne osporava.
Geronimo81

#27 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja

Post by Geronimo81 »

Pietje_Bel wrote:Sveti Grgurje bio svetac. Svaka drzavna crkva u evropi je imala svoga zastitnika. Bosanska Crkva je kao jedina u evropi imala Svetog Grgura. Gdje god u povelji nekoj nadete Sv Grgura znate odmah da je Bosanska Crkva u pitanju. Ako ne vjerujete uzmite argumente Dubravka Lovrenovica u obzir ali mislim da je to vec dokazano i d aniko to i ne osporava.
U potpunosti se slazem sa tobom kao i u vecino povijesni tema ;)
Geronimo81

#28 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja

Post by Geronimo81 »

Radio sam malo provjeravanja i na kovanici jeste sv. Grgura Nazijanskog, to je stavljeno tu zato sto su te kovanice bile pravljene u Dubrovniku a posto je Bosna sa Dubrovackom Republikom imala dobre trgovinske odnose, stoga kralj Tvrtko II je nastojao svoje kovove što više približiti dubrovačkim te su oni izrađivani u sasvim identičnoj novčanoj stopi. Prema tome Tvrtko II kovao je groš, dinar i poludinar, sa novinom da se na njegovim novcima sve češće ustaljuju prikazi njegovog grba. Takvu tradiciju nastavio je i njegov nasljednik Stjepan Tomaš koji je također kovao tri vrste novca sa predstavom grba na aversu i sv. Grgura Nazijanskog na reversu.[/quote]Na par povelja Bosanski vladari se zaklinju Grgurom koliko sam ja vidjeo.[/quote]
Napisi koje su pa ce mo istraziti.[/quote]

Ima na par povijesni tema sam procitao .Mrsko mi sada pretrazivati jer nisam dobar sa vremenom ovih dana a ako uhvatim postam ih..
Pietje_Bel

#29 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja

Post by Pietje_Bel »

Image
BHCluster

#30 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja

Post by BHCluster »

Pietje_Bel wrote:Image
:thumbup:
Dali ovaj novcic pripada Tomasevicu (predpostavljam radi krune) ili grijesim)
Pietje_Bel

#31 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja

Post by Pietje_Bel »

BHCluster wrote:
Pietje_Bel wrote:Image
:thumbup:
Dali ovaj novcic pripada Tomasevicu (predpostavljam radi krune) ili grijesim)

Mislim da pripada Tomasevicu ali nisam siguran.
Verocious

#32 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja

Post by Verocious »

Zna li neko sta vise o ovim novcanicama, neke informacije, pribliznu vrijednost?
ImageImage
ImageImage
ImageImage
sredoje

#33 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja

Post by sredoje »

Toto wrote:Mene samo buni stap koji on na ovoj kovanici nosi. Stap je simbol Papa.
I biskupi imaju stapove.

http://www.rmb.hr/slike/vijesti/15-08-2009/josip.jpg
Post Reply