juzna_strana wrote:bravo Drezdner,jako dobar post![]()
To su licemjeri bez granica,uzivaju benificije drzave koju kao ne podnose.
Generalno,svi stranci u toj 'zloglasnoj' Njemackoj bolje zive i bolje su postovani nego u
svojim maticnim drzavama.
Ja sam prije odlaska imao predrasude prema nijemcima,bazirane na pricama nasih ljudi.
Odlaskom gore vidio sam da sam totalno bio u krivu.
Covjek koji gore radi u opstini mi je sredio posao na crno da zaradim novac za garderobu i sl.
Po pravilu nije smio,ali je zazmirio na jedno oko znajuci u kakvoj sam situaciji.
Lokalni doktor mi je sanirao manju povredu na karton osobe kod koje sam bio.
Taj gazda firme za koju sam radio me bez ikakvog problema vozio na posao (usput)
Na kraju odradjenog posla mi je dao vise od onoga sto sam zaradio,na kafu. Radio sam zestoko.
Kolege s kojima sam radio su me oslovljavali imenom i svaki put sam ravnopravno doruckovao s njima,
a bio sam radnik 'na crno' iz tamo neke Bosne. I kazu hladni,supci ovako,onako..
Mozete li zamisliti da gazda Robota,Megamixa itd usput poveze na posao nekog radnika koji mu radi na crno
a dosao je recimo s Kosova ? Nezamislivo,nebi ga ni pogledao. Niza rasa.
Ne kazem da je sve idealno,daleko od toga ali ovo je samo dio mojih iskustava s njima.
ja uvijek kazem i samim nijemcima ,
"Mi zivimo u najboljoj zemlji na svijetu (u ovom slucaju njemacka),imamo zdravstveno osiguranje ,na svakom koraku ce ti nijemac pomoci kada ti pomoco zatreba i jos puno toga ."
Moja iskustva su samo pozitivna ....