Njemacka i njemci

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
PatlidzanBjeli

#26 Re: Njemacka i njemci

Post by PatlidzanBjeli »

Ko je Bio u minhenu taj zna ko i sta je njemacka.. Grad Cist i razvijen kao rijetko koji na svijetu.. !! Jedan Einstein je Radio Kao elektricar na cuvenom hofbreuzelt na oktoberfestu da se razumimo postavljo je sijalice u satoru.. Inace vole popiti i mrze bolno engleze i francuze mada su sa francuzima rijesili u drugom zauzimanjem Parisa i ponizili su francuze kao niko drugi..
Mislim da je njemacka koljucni Center evrope i mozda svijeta koliko i sa se sve desavalo da tih prostora kao nigdje na svijetu
dita von teese

#27 Re: Njemacka i njemci

Post by dita von teese »

dresdener78 wrote: Općenito ima puno više međusobne mržnje na Balkanu, i nemojte se ljutiti, ali čak između srdačnih i gostoljubivih Bosanaca ima puno onih koji bi najradije protjerali i ubili sve što ne odgovara njihovom (seljačkom ili od Saudijske Arabije formiranom) pogledu na svijet.
Uh, dresdner78, vjerujem da si ovu mrznju osjetio i vidio vlastitim ocima, i sigurna sam da znas o cemu pricas, jer imas obje perspektive, i balkansku i njemacku. Ipak se ne bih slozila sa ovim boldiranim. Mozda mi Balkanci jesmo manje artikulisani u svojim emocijama, ali to ne znaci da vise (ili manje) mrzimo ili ne postujemo one koji su razliciti od nas, od nekih drugih, na primjer Nijemaca. Recimo i da si u pravu ipak u ovom dijelu, ali isto tako moras priznati da glavne tri "mrzece" mase u bosanskom drustvu (uzmimo Bosnu kao primjer jedne balkanske sredine) imaju barem svijest o drugacijem i razlicitom. I koliko god se cinili netrpeljivi jedni prema drugima (govorimo samo o najesktremnijim slucajevima) u krajnjoj liniji zastupamo onu "ne diraj me, necu te dirati". Govorim ovo zato sto dolazim u kontakt sa osobama iz najrazlicitijih miljea, i upravo tih najekstremnijih miljea. Ako im pokazes postovanje, postovanjem ce i sami uzvratiti. Ali nigdje neces naci pripadnika bilo koje skupine ovdje, da, ma kako ekstreman bio, ne zna osnovne stvari o obicajima onih drugih, i da nije u stanju da ih koliko toliko postuje.
S druge strane, ja sam vrlo obrazovanim i prosvijecenim Nijemcima znala objasnjavati neke stvari o mojoj kulturi, za koje sam smatrala i da su dio opste kulture, valjda zato sto sam navikla da o tim nekim stvarima odredjeno znanje ima i najekstremniji ekstrem iz mog drustva. Nijemci su opcenito vrlo zatvoreni, i rijetko ko je u stanju procijeniti u direktnom kontaktu sa njima sta misle o nekome ili o necemu. Iz tog razloga mislim da je tesko mjeriti koliko je ko u stanju vise mrziti ili postovati.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#28 Re: Njemacka i njemci

Post by Entropio »

.
wajar

#29 Re: Njemacka i njemci

Post by wajar »

O Nijemcima ima pravo da govori samo neko ko izvrsno govori njihov jezik, ima direktan i dugotrajan kontakt s njima i prati njihove medije, bilo štampane, bilo elektonske. Isto važi za svaki narod, pa i za nas Bosance. Vrlo je teško izvana suditi o ljudima.

Pošto ja sve kriterije ispunjavam, mogu kompetentno govoriti o temi. Meni lično više leže Englezi, nego Nijemci, jer su kudikamo otvoreniji, lakše se sprijateljim s njima, pa i s njihovom ženama ... :D

S druge strane, kulturni nivo Nijemaca je u prosjeku daleko iznad nekog prosječnog balkanskog, da ne kažem BH nivoa, i Nijemci ti nikada neće napraviti spletku ili te fizički napasti zbog neke cure, svađe oko međe, nebuloznih stvari oko kojih u BiH noževi i pištolji sijevaju. To Bošnjo hoće, da ne kažem da glavu moraš od Bošnje čuvati. Za nas su Nijemci izmislili svijet u prosjeku gledano, mada mi imamo pojedinaca koji odskaču na nekom polju od njemačkog prosjeka.

U svakom slučaju bih rađe Nijemca za komšiju i prijatelja nego Bošnju. Teško prihvataju nove ljude i sklapaju prijateljstva, ali ako ih uspiješ pridobiti, imaš prijatelje za čitav život. Meni komunikacija sa Nijemcima teško ne pada, jer sam i sam germanskog porijekla, kao i svaki peti Bosanac, krv nije voda, pa se ipak negdje nađemo ... Tačno je da postoji rasizam kod Nijemaca koji je latentan i prikriven zbog strogih zakona, ali im ne zamjeram, jer nasilje, kriminal i primitivizam koje donose Turci, Arapi i Afrikanci stvarno niko ne zaustavlja, pa ljudi barem mogu da izaberu da ih odstrane iz svog života. I ja sam mnoge Bošnje odstranio iz svog života, zbog sličnih razloga, pa da li me to čini rasistom... Jedan narod mora da se brani i opstane ...

Jedino na čemu im zamjeram je loša lična higijena, posebno katoličkog dijela na jugu, i to je ujedno jedino polje gdje ih tučemo, jer mi ipak u kućama imamo bidet, nismo "papirolozi", i stvarno smo u prosjeku čist narod, a kod njih je izvana gladac, iznutra jadac, znaju malo tuknuti ... :skoljka: (miefen)
Last edited by wajar on 28/10/2012 12:07, edited 6 times in total.
irac300

#30 Re: Njemacka i njemci

Post by irac300 »

iamia wrote:nijemci nisu imali pravu drzavu do 19 vijeka.
to govori mnogo o njima.
veoma su razjedinjeni i veliki su rasisti.
bog je protiv njih.
imaju momente bljeska perfekcije,, ali nije toliko zbog opsteg znanja, nego zbog discipline.
I kakvu diskusiju voditi s ovim likom, koji izvali ovakvu nebulozu??
cyprus

#31 Re: Njemacka i njemci

Post by cyprus »

Jedno pitanje: jel istina da se Nijemci i Austrijanci baš ne vole? To sam nedavno čuo od jedne Austrijanke, pa sam se iznenadio... Znam da su Austrija i Austrijanci učinili sve da se što više od Njemčke distanciraju nakon WWII, ali opet kontam, praktično su isti narod jebemu...
wajar

#32 Re: Njemacka i njemci

Post by wajar »

Jedno pitanje: jel istina da se Nijemci i Austrijanci baš ne vole? To sam nedavno čuo od jedne Austrijanke, pa sam se iznenadio... Znam da su Austrija i Austrijanci učinili sve da se što više od Njemčke distanciraju nakon WWII, ali opet kontam, praktično su isti narod jebemu..
Postoji animozitet na relaciji sjever - jug - protestanti vs. katolici (Prusi vs. Bavarci), jer su na jugu bogatiji, i animozitet zapad - istok zbog historije DDR-a.

Tačno je da postoji animozitet između Nijemaca i Austrijanaca, ali više na liniji Prusi - protestanti vs. Austrijanci - katolici, jer su se te dvije struje stoljećima borile za prevlast na njemačkom prostoru. Austrijanci su izgubili, i bili sve do 30tih godina i Hitlerovog vremena siromašniji i manje industrijski razvijeni. Bio je i Anschluss, pa postoji i određeni kompleks kod Austrijanaca, pogotovo jer sada zbog Evropske Unije srastaju ponovo u jedan narod i postoje određeni otpori.

Ipak - sve je to jedan narod,i kad su u pitanju neprijatelji tipa Turaka, Arapa, crnaca, Poljaka, Čeha, Francuza - svi dišu jednom dušom. Sve razlike u stranu - neka bude što biti ne može, neka bude borba neprestana !
dresdener78

#33 Re: Njemacka i njemci

Post by dresdener78 »

dita von teese wrote:
dresdener78 wrote: Općenito ima puno više međusobne mržnje na Balkanu, i nemojte se ljutiti, ali čak između srdačnih i gostoljubivih Bosanaca ima puno onih koji bi najradije protjerali i ubili sve što ne odgovara njihovom (seljačkom ili od Saudijske Arabije formiranom) pogledu na svijet.
Uh, dresdner78, vjerujem da si ovu mrznju osjetio i vidio vlastitim ocima, i sigurna sam da znas o cemu pricas, jer imas obje perspektive, i balkansku i njemacku. Ipak se ne bih slozila sa ovim boldiranim. Mozda mi Balkanci jesmo manje artikulisani u svojim emocijama, ali to ne znaci da vise (ili manje) mrzimo ili ne postujemo one koji su razliciti od nas, od nekih drugih, na primjer Nijemaca. Recimo i da si u pravu ipak u ovom dijelu, ali isto tako moras priznati da glavne tri "mrzece" mase u bosanskom drustvu (uzmimo Bosnu kao primjer jedne balkanske sredine) imaju barem svijest o drugacijem i razlicitom. I koliko god se cinili netrpeljivi jedni prema drugima (govorimo samo o najesktremnijim slucajevima) u krajnjoj liniji zastupamo onu "ne diraj me, necu te dirati". Govorim ovo zato sto dolazim u kontakt sa osobama iz najrazlicitijih miljea, i upravo tih najekstremnijih miljea. Ako im pokazes postovanje, postovanjem ce i sami uzvratiti. Ali nigdje neces naci pripadnika bilo koje skupine ovdje, da, ma kako ekstreman bio, ne zna osnovne stvari o obicajima onih drugih, i da nije u stanju da ih koliko toliko postuje.
S druge strane, ja sam vrlo obrazovanim i prosvijecenim Nijemcima znala objasnjavati neke stvari o mojoj kulturi, za koje sam smatrala i da su dio opste kulture, valjda zato sto sam navikla da o tim nekim stvarima odredjeno znanje ima i najekstremniji ekstrem iz mog drustva. Nijemci su opcenito vrlo zatvoreni, i rijetko ko je u stanju procijeniti u direktnom kontaktu sa njima sta misle o nekome ili o necemu. Iz tog razloga mislim da je tesko mjeriti koliko je ko u stanju vise mrziti ili postovati.
Naravno nisam spomenuo SVE ljude, ali MNOGE... problem jeste da ona odlučujuća većina se ponašava tako, barem prema mojim iskustvima. I to bez obzira na stepenj obrazovanosti ili socijalan status. U Njemačkoj se vidi, kao u svim zemaljama svijeta, ne rasizam (taj je iz njihovih glava izbrisan i dolazi do suprotnog ekstrema da se neki i stide za to da su Njemci kada dođe priča na Jevreje), nego KSENOFOBIJA. Drugim riječima strah od tuđeg, nepoznatog. Od ksenofobije nastaju predrasude itd. Jednostavno ljudi nemaju informacije, ne znaju ništa o određenom mjestu na svijetu ili o određenom narodu i plaše se toga. To nije lijepo, ali radi se o prirodnoj biološkoj reakciji. Šta mene u BiH bukvalno uništava jeste da je stvar baš suprotna - svi žive na relativno malom prostoru, svi pričaju istim jezikom uz nekoliko nebitnih razlika, i svi su u suštini JEDAN NAROD JEDNOG JEZIKA I JEDNE KULTURE koja se formirala vijekovima u prostorima BiH. A između tih ljudi, koji znaju sve jedni o drugima, ima tolike mržnje i nestrpljenja. Razlika između zagrebačkog Hrvata i Hrvata iz Busovače, između Srbina iz Prijedora i Srbina iz Beograda jeste sto puta veća nego razlika između ovih "naroda" unutar BiH. Jedino što vas razdvaja je prokleta religija kao instrument manipulisanja ljudima i odvratan nacionalizam koji vama vaši "heroji" od kraja 80tih sipu u glave... i koje većina ljudi u BiH rado prihvaćaju.

Ja sam prošle godine doživio jednu baš komičnu situaciju, bio sam sa grupom Njemaca u Sarajevu da posjetimo neke tehničke unikate jer imamo isti hobi (historija tehnike). Njemci su bili iz zapadne Njemačke, okolina Kelna. Prvi dan smo malo prošetali gradom, posjetili smo što smo imali u programu, pa sam njima rekao hajde sada kupujte suvenire, vidimo se večeras u pivari. Njemci su nakon samostalnog lutanja Sarajevom stigli u pivaru i počele su priče kod piva. I ti nevjerovatno začuđeni Njemci, očigledno puni dojma, su me pitali "jel tačno da ovdje u Sarajevu žive pretežno muslimani"? Kažem ja "jeste, zašto pitate?" i oni "ma jbg mi imamo tolika loša iskustva sa našim Turcima i Marokancima i takvima... i ovdje su ljudi APSOLUTNO NORMALNI! Pokrivenih žena tipa "crno strašilo" ima sto puta manje nego u Kelnu, ljudi su ljubazni, mnogi su i znali par riječi njemački jer nismo sposobni da naučimo ovaj jezik, niko nas nije vrijeđao ili napao kao što se nama kući nekad desi od strane onih imigranata... mi bi voljeli da imamo ove Bošnjake umjesto tih Turaka"... baš nisam očekivao toliko iskren odgovor, i ostao mi je zauvijek u uspomenama.

Svakako moram reci da mi je (ukoliko mogu da biram) optimalan Njemac kao kolega na poslu, i Bosanac kao drug :) A nisam ja niti Nijemac niti Bosanac :)
sheilak

#34 Re: Njemacka i njemci

Post by sheilak »

iamia wrote:nijemci nisu imali pravu drzavu do 19 vijeka.
to govori mnogo o njima.
veoma su razjedinjeni i veliki su rasisti.
bog je protiv njih.
imaju momente bljeska perfekcije,, ali nije toliko zbog opsteg znanja, nego zbog discipline.
ja, fakat je protiv njih. muci ih i kaznjava prosperitetom, znanjem, zdravim razumom, pa eto i tom sklonoscu ka disciplini i samokontroli...

a sto se tice odnosa Nijemci- Austrijanci, pa recimo da bi se mogao opisati rjecju Hassliebe :D
Man of steel

#35 Re: Njemacka i njemci

Post by Man of steel »

Mnogo faktora je zaslužno za Njemačku superiornost u Evropi, a jedna od njih sigurno nije da su Njemci kao narod superiorniji u odnosu na ostale.

Misliti drugačije svrstava vas u naciste.
juzna_strana

#36 Re: Njemacka i njemci

Post by juzna_strana »

Boravio sam tri mjeseca 99/00 g u pokrajini Niedersachen,u blizini Hamburga,
i imam apsolutno pozitivno misljenje o toj zemlji i tim ljudima.
Ljudi koji prime 300 hiljada izbjeglica iz BiH i omoguce im pristojan zivot ne mogu biti losi.
Dovoljno je biti vrijedan i posten,oni to prepoznaju i jako cijene.
Ekonomija,putna infrastruktura,zeljeznica,vladavina prava,sve za cistu desetku.
Iskreno bio bih najsretniji da zivim tamo,u trouglu Hamburg-Bremen-Hannover.
Naravno govorim iz perspektive nekoga ko je rodjen i zivi u BiH a vjerujem i da ima
negativnih iskustava.
madner

#37 Re: Njemacka i njemci

Post by madner »

cyprus wrote:Jedno pitanje: jel istina da se Nijemci i Austrijanci baš ne vole? To sam nedavno čuo od jedne Austrijanke, pa sam se iznenadio... Znam da su Austrija i Austrijanci učinili sve da se što više od Njemčke distanciraju nakon WWII, ali opet kontam, praktično su isti narod jebemu...
Ne mogu se dogovoriti ciji je bio Hitler. :D

Sa malo ozbiljnije strane, Bec je dugo bio centar Evrope, nije lako prihvatiti da si sada jedna mala drzava.
sinuhe

#38 Re: Njemacka i njemci

Post by sinuhe »

Mozda je doslo do zaostravanja odnosa :D nakon rata, ali Austrijanci su planirali da im se drzava zove Njemacka Republika Austrija ali im nije bilo dozvoljeno.
madner

#39 Re: Njemacka i njemci

Post by madner »

Pa jedan od uslova ujedinjena 1990 jeste da Austrija ostane nezavisna.
nosara

#40 Re: Njemacka i njemci

Post by nosara »

wajar wrote: Jedino na čemu im zamjeram je loša lična higijena, posebno katoličkog dijela na jugu, i to je ujedno jedino polje gdje ih tučemo, jer mi ipak u kućama imamo bidet, nismo "papirolozi", i stvarno smo u prosjeku čist narod, a kod njih je izvana gladac, iznutra jadac, znaju malo tuknuti ... :skoljka: (miefen)
:shock:

Ovo je nezabiljezen izljev bljuvotine... :roll:
amazon

#41 Re: Njemacka i njemci

Post by amazon »

nosara wrote:
wajar wrote: Jedino na čemu im zamjeram je loša lična higijena, posebno katoličkog dijela na jugu, i to je ujedno jedino polje gdje ih tučemo, jer mi ipak u kućama imamo bidet, nismo "papirolozi", i stvarno smo u prosjeku čist narod, a kod njih je izvana gladac, iznutra jadac, znaju malo tuknuti ... :skoljka: (miefen)
:shock:

Ovo je nezabiljezen izljev bljuvotine... :roll:

Jeste, stvarno...Bosanci cisci od Nijemaca....smijesno...ajd da je napisao od Egipcana, Somalijaca..
pirmin

#42 Re: Njemacka i njemci

Post by pirmin »

cyprus wrote:Jedno pitanje: jel istina da se Nijemci i Austrijanci baš ne vole? To sam nedavno čuo od jedne Austrijanke, pa sam se iznenadio... Znam da su Austrija i Austrijanci učinili sve da se što više od Njemčke distanciraju nakon WWII, ali opet kontam, praktično su isti narod jebemu...
Tu su teski kompleksi u igri ciji se korjeni vuku iz bog zna kojih stoljeca.
Odnos starijeh i mladjeg brata. Mladji se vazda nesto kofrci, on bi kao nesto bio faca a
stariji ga ohladi i lezerno mu pokaze gdje mu je mjesto. 8-)
amazon

#43 Re: Njemacka i njemci

Post by amazon »

I sto se tice ove novije generacije NIjemaca, znaju biti bahati i podcjenjivati Austrijance, pa zato ih Austrijanci ne vole bas nesto..ali istovremeno su im Nijemci vodilja na svim poljima zivota, nesto kao stariji brat..
amazon

#44 Re: Njemacka i njemci

Post by amazon »

I sto se tice ove novije generacije NIjemaca, znaju biti bahati i podcjenjivati Austrijance, pa zato ih Austrijanci ne vole bas nesto..ali istovremeno su im Nijemci vodilja na svim poljima zivota, nesto kao stariji brat..
amazon

#45 Re: Njemacka i njemci

Post by amazon »

cyprus

#46 Re: Njemacka i njemci

Post by cyprus »

pirmin wrote:
Tu su teski kompleksi u igri ciji se korjeni vuku iz bog zna kojih stoljeca.
Odnos starijeh i mladjeg brata. Mladji se vazda nesto kofrci, on bi kao nesto bio faca a
stariji ga ohladi i lezerno mu pokaze gdje mu je mjesto. 8-)
Ta Austrijanka mi kaže da kad ide u Njemačku ona mora govorit engleski, jer je Nijemci kako to Dodik kaže šikaniraju :mrgreen: kad čuju austrijski dijalekt... Jel to stvarno tako?

Eh da, i ona ne želi čuti da su oni isti narod...
bokakotorska

#47 Re: Njemacka i njemci

Post by bokakotorska »

Oduvek dobri dundjeri. Milutinu obradjivali rudu iz Novog Brda.

Disciplinovani, pojam discipline. Izuzetni vojnici.

Pokorni autoritetu bez pogovora. Bez ijednog naprednog i ostvarenog doprinosa razvoju drustvene zajednice, a bili su prilici.
Totalni antipod Englezima medju Germanima.

Introvertni, pojam introvertnosti za ceo svet.
Kada su u prilici, skloni da ceo svet pobiju ako nema drugog nacina da sprovedu svoje. Sve i uvek posmatraju iz svoje prizme.
Vrhunski primer, tzv ‘ Genije Bizmark ‘, zamenio 4 danasnje drzave u Africi za 1 ostrvo povrsine 2 km kvadratna. Sa kim ? Sa Englezima naravno.

Izuzetno ograniceni. Iako su 3 puta u zadnjih 150 godina bili u mogucnosti da postanu svetska sila br 1, uopste nisu bili u mogucnosti da to postanu, jer jednostavno nisu u stanju da stvari vide ocima drugih, niti da ikada shvate kako stvari fnkcionisu u drugim sistemima.

Rigidni, surovi, najveci zlocinci koje je svet poznao.
Monstruozni kada se otmu kontroli, a to im se cesce desava.

Jednostavno narod sa najnizom mogucom Socijanom inteligencijom.

Blag sam danas i neuobicajeno pristojan. :D
insomnia78

#48 Re: Njemacka i njemci

Post by insomnia78 »

Naravno, samo su srbi, hrvati i bosanci olicenje pameti, kulture, higijene, doprinosa covjecanstvu i ostalog.
'ta ce glupi, prljavi, nekulturni nijemci, francuzi, englezi i amerikanci.
Vidi gdje su oni a gdje smo mi

s' moje sokocalo
sheilak

#49 Re: Njemacka i njemci

Post by sheilak »

cyprus wrote: Ta Austrijanka mi kaže da kad ide u Njemačku ona mora govorit engleski, jer je Nijemci kako to Dodik kaže šikaniraju :mrgreen: kad čuju austrijski dijalekt... Jel to stvarno tako?

Eh da, i ona ne želi čuti da su oni isti narod...
Ejs, sad :D ...pa tu se radi vise o susbjektivnim impresijama pomenute Austrijanke ili o nekim licnim frustracijama. Mislim, kako je tek Švicarcima onda, ako se Austrijanci toliko pate :lol: Ne šikaniraju ih, više je to peckanje, kao recimo na našim prostorima. A zaiste ne žele čuti da su jedan narod, homo austriacusi najeze se poprilicno, ali na svoj specifican nacin (primin zna o cemu govorim :D ).

Za Nijemce pak vrijedi pravilo Vereinte Nationen Deutschlands :D
dita von teese

#50 Re: Njemacka i njemci

Post by dita von teese »

dresdener78 wrote:
i ovdje su ljudi APSOLUTNO NORMALNI! Pokrivenih žena tipa "crno strašilo" ima sto puta manje nego u Kelnu, ljudi su ljubazni, mnogi su i znali par riječi njemački jer nismo sposobni da naučimo ovaj jezik, niko nas nije vrijeđao ili napao kao što se nama kući nekad desi od strane onih imigranata... mi bi voljeli da imamo ove Bošnjake umjesto tih Turaka"... baš nisam očekivao toliko iskren odgovor, i ostao mi je zauvijek u uspomenama.

Svakako moram reci da mi je (ukoliko mogu da biram) optimalan Njemac kao kolega na poslu, i Bosanac kao drug :) A nisam ja niti Nijemac niti Bosanac :)

Kad smo vec kod iskustava stranaca u Bosni, nekada je apsolutni tref kakvo ce biti cije iskustvo. Recimo, da su tvoji gosti usli u neku cevabdzinicu i trazili pivo (kao sto su dozivjeli moji poznanici), imali bi vjerovatno potpuno drugaciji dojam od onog koji su dobili. Cevabdzinice su nesto na osnovu cega se pravi cesto pogresan dojam o nama. Koncept cevabdzinice je u Bosni takav da se jelo naruci, pojede i ide. Pijenje alkohola podrazumijeva duze sjedenje, a cevabdzinice nisu predvidjene za to. Najblize cevabdzinici bi bila pekara, a ni u jednoj pekari se nece naci alkoholnih pica. E sad, nisam mogla objasniti to fakultetski obrazovanom covjeku koji je zavrsio historiju i u medjuvremenu se zaposlio pri ministarstvu vanjskih poslova Njemacke - dakle, ipak njegovo misljenje nije nevazno, a stekao ga je na osnovu toga sto u cevabdzinici nije mogao dobiti pivo. Drago mi je za tvoju grupu i za njena pozitivna iskustva, u svakom slucaju.
Zao mi je i kada se na osnovu nekolicine pokrivenih zena prave stereotipi. Pa i tih zena koje su potpuno pokrivene. Njihov je izbor da hodaju tako, i treba ih postovati u tome. Isto kao sto treba postovati i one ciji izbor to nije da hodaju tako, isto kao sto treba postovati one koji zele hodati drugacije, u providnim haljinama, u kupacim kostimima (kao sto je to slucaju npr. u Tuzli), ili odjeveni u kostim Djeda Mraza - kako god, ili npr. zagrljeni gradom, koji se zele ljubiti u javnosti, ma kog spola bili. Smatram da je i prihvatanje svih clanova drustva (dokle god za sve nas zajedno postoji mjesto i ravnopravan polozaj u drustvo) isto tako znak kultiviranosti. Nije fer da se po broju pokrivenih zena procjenjuje koliko je neko drustvo kultivirano ili ne, dokle god u tom istom drustvu postoji mjesto i za potpuno drugacije (to naravno nije situacija u Bosni, ali kada bih htjela idealno, onda to ne bi bilo ukidanje bilo cega sto odudara od necijeg pojma normalnog).
Post Reply