Malo drukciji WW2
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- sinuhe
#326 Re: Malo drukciji WW2
Nijemce je interesovao samo mir na okupiranom podrucju i vodili su se onom nemoj me, necu te. NDH je na tom polju zabrljala.
-
sumirprimus
#327 Re: Malo drukciji WW2
Misliš narod se digao na ustanak,ona tuđe nećemo svoje nedamo,bolje grob nego rob,bolje rat nego pakt???sinuhe wrote:Nijemce je interesovao samo mir na okupiranom podrucju i vodili su se onom nemoj me, necu te. NDH je na tom polju zabrljala.
A nekom godilo,ladit jajca u paktu o nenapadanju
- sinuhe
#328 Re: Malo drukciji WW2
Ne znam sta ti tu nije jasno. U Srbiji su digli ustanak i poveli borbu koja je onda vojnicki unistena. Takav obim borbe imas jos samo u Bosanskoj Krajini, ali tamo partizani nisu unisteni iz objektivnih razloga -NDH.
-
sumirprimus
#329 Re: Malo drukciji WW2
Misliš ono krenuli užice republika,trt milojka gotovo nejmaaa,do kraja ratoja??? 
Pa šta je u bosni bilo onda? užičkih republika svako dva tri mjeseca,svaka ofanziva je slavljena ko pobjeda samo iz razloga što su partizani opstali,a na stranu što su bili devastirani,nešto kao crvena armija/vermaht prvu godinu dvije...
Kao to što su izgubili jednu bitku,značilo da su izgubili rat,znaš li kad bi otpor onda trebao prestati u bosni,kao i ofanzive gdje su vođene ako se ovde ratovalo praćkama,oću reći nije baš bilo takvog intenziteta???
Pa šta je u bosni bilo onda? užičkih republika svako dva tri mjeseca,svaka ofanziva je slavljena ko pobjeda samo iz razloga što su partizani opstali,a na stranu što su bili devastirani,nešto kao crvena armija/vermaht prvu godinu dvije...
Kao to što su izgubili jednu bitku,značilo da su izgubili rat,znaš li kad bi otpor onda trebao prestati u bosni,kao i ofanzive gdje su vođene ako se ovde ratovalo praćkama,oću reći nije baš bilo takvog intenziteta???
-
iamia
#330 Re: Malo drukciji WW2
neka samo odgovore partizan-lovers na jedno pitanje: da li bi ticho i bratija oslobodili jugoslaviju od nacista sami ??
u bilo kojoj varijanti,, da li bi partizani (i njihova kamp oprema) bili dovoljni da se istjeraju zuti iz jugoslavije ?
ako realno odgovorite na to pitanje, onda cete shvatiti ko je zasluzan za postojanje SFRJ.
i ne treba vise diskutovati oko toga.
u bilo kojoj varijanti,, da li bi partizani (i njihova kamp oprema) bili dovoljni da se istjeraju zuti iz jugoslavije ?
ako realno odgovorite na to pitanje, onda cete shvatiti ko je zasluzan za postojanje SFRJ.
-
sumirprimus
#331 Re: Malo drukciji WW2
a kontrapitanje,da li bi sovjestski savez bez pomoci saveznika sam nadoknadio gubitke koje je imao u tehnici, i oruđima???iamia wrote:neka samo odgovore partizan-lovers na jedno pitanje: da li bi ticho i bratija oslobodili jugoslaviju od nacista sami ??
jasno je..,, SFRJ bi postojala i bez tita i njegovih pajdasa.
široka tema,milion putića i stranputica,ne može se tako jednostavno prikazat i objasnit...
suština je da su švabe zagrizle prevelik zalogaj,bez konkretnog saveznika....
kada se spominju rumunji i mađari i talijani,mora se imat u vidu da ni rusi nisu bili sami,imali su i oni ukrajince(za pola ovih sami su si nijemci krivi,sto ih nisu smatrali sebi ravnim nego untermenšima),bjeloruse,kazahstance,i još sijaset drugih naroda uz sebe...
a opet imali su i direktnu vojnu pomoć od amera i brita...
tito i partizani,tu dođu samo na čast i spomen nama,za razliku od jednih mađara,rumunja,četnika, ustaša,handžarovaca...
njihov način borbe (većinom) do srema je bio gerila,i njihovo je bilo samo da opstanu,što su na koncu i uspjeli...
- karanana
#332 Re: Malo drukciji WW2
sjoooo.iamia wrote:neka samo odgovore partizan-lovers na jedno pitanje: da li bi ticho i bratija oslobodili jugoslaviju od nacista sami ??
ovo pitanje mozes postaviti za svaku okupiranu evropsku zemlju.
-
sumirprimus
#333 Re: Malo drukciji WW2
ma zajebava ovaj iamia,ovako je gore i na temi o trudnicama i otkazima ,isto samo da kontrira...karanana wrote:sjoooo.iamia wrote:neka samo odgovore partizan-lovers na jedno pitanje: da li bi ticho i bratija oslobodili jugoslaviju od nacista sami ??
ovo pitanje mozes postaviti za svaku okupiranu evropsku zemlju.
-
iamia
#334 Re: Malo drukciji WW2
u prevodu:,, cast im je bio da bjeze sto brze ih noge nose i kampuju na svjezem zraku.sumirprimus wrote: tito i partizani,tu dođu samo na čast i spomen nama,za razliku od jednih mađara,rumunja,četnika, ustaša,handžarovaca...
njihov način borbe (većinom) do srema je bio gerila,i njihovo je bilo samo da opstanu,što su na koncu i uspjeli...
i tako par godina, dok babo staljin posalje par divizija da se oslobodi beograd.
yoohoo,,, sve junak do junaka
- irac300
#335 Re: Malo drukciji WW2
I eto, kako ovakvog lika shvatiti ozbiljno??? Pa ko govori da su partizani sami pobijedili Njemačku??? Daj mi taj citat i ko ga je napisao??? Al' nauči razliku od samog oslobođenja svoje zemlje uz normalnu podršku saveznika, i hlađenja jaja kao što su to činili u većini Evrope, pa ih drugi oslobađali ili okupirali (ovisi ko im je došao s istoka ili zapada).iamia wrote:neka samo odgovore partizan-lovers na jedno pitanje: da li bi ticho i bratija oslobodili jugoslaviju od nacista sami ??
-
sumirprimus
#336 Re: Malo drukciji WW2
gledo ti na historiju jeleiamia wrote:u prevodu:,, cast im je bio da bjeze sto brze ih noge nose i kampuju na svjezem zraku.sumirprimus wrote: tito i partizani,tu dođu samo na čast i spomen nama,za razliku od jednih mađara,rumunja,četnika, ustaša,handžarovaca...
i tako par godina, dok babo staljin posalje par divizija da se oslobodi beograd.
yoohoo,,, sve junak do junaka
-
iamia
#337 Re: Malo drukciji WW2
ovaj put ne zajebavam.
iskreno mislim da su partizani naflautani klauni koji su zivjeli na slavi pravih ratnika iz sovjetskog saveza.
rusima skidam kapu za sve ono sto su uradili u WW2.
respekt.
partizani ?
nisu u istom rangu. ma ni blizu.
iskreno mislim da su partizani naflautani klauni koji su zivjeli na slavi pravih ratnika iz sovjetskog saveza.
respekt.
partizani ?
-
sumirprimus
#338 Re: Malo drukciji WW2
iamia wrote:ovaj put ne zajebavam.
respekt.
partizani ?
- irac300
#339 Re: Malo drukciji WW2
Ma vidim i ja da je serator, jer ovakve stvari može pisati ili totalno glupa i neobrazovana osoba ili neko ko voli zakuhavati po forumima.sumirprimus wrote:
ma zajebava ovaj iamia,ovako je gore i na temi o trudnicama i otkazima ,isto samo da kontrira...
- karanana
#340 Re: Malo drukciji WW2
vidim sovjetska oluja se gleda.
pa eto, zasto onda sovjeti nisu usli u citavu jugoslaviju da je oslobode?
pa eto, zasto onda sovjeti nisu usli u citavu jugoslaviju da je oslobode?
Last edited by karanana on 06/02/2013 10:28, edited 1 time in total.
-
iamia
#341 Re: Malo drukciji WW2
dobro, hajde... previse vas je.
rekao sam sto sam htio u vezi partizana.
do vidjenja.
rekao sam sto sam htio u vezi partizana.
do vidjenja.
-
8tigar8
#342 Re: Malo drukciji WW2
Pa nisu usli zbog zapadnih saveznika koji bi se malo vise naljutili na taj potez a i bilo je oko 800 000 partizana koji bi opet skrivali po šumama i pravili probleme a onda bi im dosla zapadna pomoc ,ugl. nisu pokorili zbog zapadnih saveznika a i historijski gledano nikad nisu upravljali na zapadnom djelu Balkana...
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#343 Re: Malo drukciji WW2
@8tigar8: Tako, nekako. Zbog zapadnih saveznika, odnosno sporazuma sa Jalte. 800.000 partizana bi im se "by default" priključilo. Nisu nikad direktno upravljali zapadnim djelom Balkana, ali su imali uticaja ihahaj. Ali najveći razlog je bio taj što su "žurili" u Berlin a YU im nije bila usput, a i smatrali su da će JBT, kao i sve komunističke vođe tog vremena bez diskusije prihvatiti svaki Staljinov "prijedlog".8tigar8 wrote:Pa nisu usli zbog zapadnih saveznika koji bi se malo vise naljutili na taj potez a i bilo je oko 800 000 partizana koji bi opet skrivali po šumama i pravili probleme a onda bi im dosla zapadna pomoc ,ugl. nisu pokorili zbog zapadnih saveznika a i historijski gledano nikad nisu upravljali na zapadnom djelu Balkana...
-
Tacticus
#344 Re: Malo drukciji WW2
pa sam sebe negirasWoody wrote:@8tigar8: Tako, nekako. Zbog zapadnih saveznika, odnosno sporazuma sa Jalte. 800.000 partizana bi im se "by default" priključilo. Nisu nikad direktno upravljali zapadnim djelom Balkana, ali su imali uticaja ihahaj. Ali najveći razlog je bio taj što su "žurili" u Berlin a YU im nije bila usput, a i smatrali su da će JBT, kao i sve komunističke vođe tog vremena bez diskusije prihvatiti svaki Staljinov "prijedlog".8tigar8 wrote:Pa nisu usli zbog zapadnih saveznika koji bi se malo vise naljutili na taj potez a i bilo je oko 800 000 partizana koji bi opet skrivali po šumama i pravili probleme a onda bi im dosla zapadna pomoc ,ugl. nisu pokorili zbog zapadnih saveznika a i historijski gledano nikad nisu upravljali na zapadnom djelu Balkana...
i to se pokazalo kada se manje od 2 godine kasnije tito poceo zesto protiviti staljinu sto je kulminiralo godinu kasnije sa totalnim raskolom
sovieti nisu usli u jugoslaviju zato sto su staljin i cercil podjelili istocnu evropu u interesne sfere, a jugoslavija je bila 50:50 tako da ni jedni ni drugi nisu planirali nista ozbiljnije u jugoslaviji pogotovu zato sto su tamo postojale jake domace snage koje su se morale pitati (u tom momentu oko 400-450 000 nauruzanih ljudi) i zbog toga je staljin imao sastanak sa titom gdje je pristao da se ucesce sovietski trupa u borbama za jugoslaviju ogranici strogo na beograd i sa obaveznim povlacenjem poslje nje kao uostalom sto se desilo
to ocigledno pokazuje da ti partizanom nisu mahom htjeli raditi sta staljin kaze jer 90% partizana (koji nisu bili komunisti prije rata) su sljedili tita, a ne staljina i neki univerzalni komunisticki pravac
pa kada je doslo do razdora izmedzu tita i staljina 90% naroda je stalo na Titovu stranu, jedino su neki prijeratni komunisti bili za staljina
a samo radi tita i njegovih partizana smo ostali neovisni u svakom smislum za razliku od npr. poljske, cehoslovacke, bugarske, ... jer ni soveti nisu bile budale da se zaljecu u jugoslovenske planine gdje bi na kraju prosli slicno kao njemci, uostalo to je afganistan najbolje pokazao
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#345 Re: Malo drukciji WW2
Stali su na stranu Staljina većinom zaluđeni i neobaviješteni o njegovom režimu i represijama, naročito su prema Rusima bili odbojni oficiri JA obučeni od strane CA što kod nas što u SSSR, a da su se oni bojali '48 Tita i JA je apsurdTacticus wrote:pa kada je doslo do razdora izmedzu tita i staljina 90% naroda je stalo na Titovu stranu, jedino su neki prijeratni komunisti bili za staljina
a samo radi tita i njegovih partizana smo ostali neovisni u svakom smislum za razliku od npr. poljske, cehoslovacke, bugarske, ... jer ni soveti nisu bile budale da se zaljecu u jugoslovenske planine gdje bi na kraju prosli slicno kao njemci, uostalo to je afganistan najbolje pokazao
-
8tigar8
#346 Re: Malo drukciji WW2
Joj obucenost CA je jako upitna
,naravno imali su iskusnih boraca a imali su i djece od 17-20 godina tako da nemozes govoriti o CA opcenito
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#347 Re: Malo drukciji WW2
@Tacticus:
Gdje ja to sebe negiram?
Mislim,
KPJ je do 1948 bila jedinstveni organizam sa KP SSSR-a. Informbiro/Kominform (bivša Kominterna) je bila "sveto slovo" 1945-e. Nije se puno diskutovalo s njom - Tako i tako - to i to. I tačka. Samo jedan primjer: "Ustanak" se podiže tek nakon "Barbarose (22 jun 1941), a ne odmah nakon pada Kraljevine. Sve unutar KPJ je "copy-paste" od KP SSSR-a. Nije bilo pomjeranja ni za jotu. Nije tačno da 90% partizana nisu bili komunisti. Negdje sam pronašao podataka da je oko 70% partizana (do 1944) bilo "uvezano" u KPJ (kad nađem izvor, javiću ti). 1948-e, gotovo sav viši komandni kadar JA je stao na stranu Rezolucije IB-a. Protabiri samo imena likvidiranih generala i onih koji su završili na Golom otoku. I sad, šta misliš kako bi to izgledalo 1945-e. Bilo bi: "Dobro nam došli drugovi komunisti i herojska Crvena Armija. Živjela KP SSSR-a! Živjelaaaaa!" 1948-e je bila sasvim druga situacija. Nemoj to brkati sa 1945-om nipošto. Do 1948, lukavi Zagorac je skontao fol, pa je onako i postupio. Pa i Bugarska i Čehoslovačka su imali planine, i šta? Niko nije ni k...em mrdnuo. Šta misliš da bi JBT 1945-e digao ustanak protiv svoga mentora Kobe? Ma hajde ne budi smješan.
Da rezimiram: 1948 je bila sasvim druga situacija i druga podjela karata!
@8tigar8:

Gdje ja to sebe negiram?
Mislim,
Ovo ti, jednostvano ne stoji. Zašto? Evo zašto:ni jedni ni drugi nisu planirali nista ozbiljnije u jugoslaviji pogotovu zato sto su tamo postojale jake domace snage koje su se morale pitati (u tom momentu oko 400-450 000 nauruzanih ljudi)...to ocigledno pokazuje da ti partizanom nisu mahom htjeli raditi sta staljin kaze jer 90% partizana (koji nisu bili komunisti prije rata) su sljedili tita, a ne staljina i neki univerzalni komunisticki pravac
pa kada je doslo do razdora izmedzu tita i staljina 90% naroda je stalo na Titovu stranu, jedino su neki prijeratni komunisti bili za staljina
KPJ je do 1948 bila jedinstveni organizam sa KP SSSR-a. Informbiro/Kominform (bivša Kominterna) je bila "sveto slovo" 1945-e. Nije se puno diskutovalo s njom - Tako i tako - to i to. I tačka. Samo jedan primjer: "Ustanak" se podiže tek nakon "Barbarose (22 jun 1941), a ne odmah nakon pada Kraljevine. Sve unutar KPJ je "copy-paste" od KP SSSR-a. Nije bilo pomjeranja ni za jotu. Nije tačno da 90% partizana nisu bili komunisti. Negdje sam pronašao podataka da je oko 70% partizana (do 1944) bilo "uvezano" u KPJ (kad nađem izvor, javiću ti). 1948-e, gotovo sav viši komandni kadar JA je stao na stranu Rezolucije IB-a. Protabiri samo imena likvidiranih generala i onih koji su završili na Golom otoku. I sad, šta misliš kako bi to izgledalo 1945-e. Bilo bi: "Dobro nam došli drugovi komunisti i herojska Crvena Armija. Živjela KP SSSR-a! Živjelaaaaa!" 1948-e je bila sasvim druga situacija. Nemoj to brkati sa 1945-om nipošto. Do 1948, lukavi Zagorac je skontao fol, pa je onako i postupio. Pa i Bugarska i Čehoslovačka su imali planine, i šta? Niko nije ni k...em mrdnuo. Šta misliš da bi JBT 1945-e digao ustanak protiv svoga mentora Kobe? Ma hajde ne budi smješan.
@8tigar8:
Da, ali i u Staljingradu i Kursku su se borila djeca od 17-20 godina, i te kako su se borili drug moj. I još nešto, te djece je bilo 30 MILIONA! Možeš li stvoriti sliku te sile? Ja mogu, i sve mi je poslije toga jasnoa imali su i djece od 17-20 godina tako da nemozes govoriti o CA opcenito
-
Tacticus
#348 Re: Malo drukciji WW2
da KP je bila organizirana vecim djelom kao KP SSSR-a, ali sta to govori, pa da je to uspjesan nacin organizacije koji je primjenjvan (isto kao sto kompanije kopiraju uspjesne kompanije) i isto je tako bila organizirana KP kine pa i ono odose od sssr-aWoody wrote:@Tacticus:
Gdje ja to sebe negiram?
Mislim,
Ovo ti, jednostvano ne stoji. Zašto? Evo zašto:ni jedni ni drugi nisu planirali nista ozbiljnije u jugoslaviji pogotovu zato sto su tamo postojale jake domace snage koje su se morale pitati (u tom momentu oko 400-450 000 nauruzanih ljudi)...to ocigledno pokazuje da ti partizanom nisu mahom htjeli raditi sta staljin kaze jer 90% partizana (koji nisu bili komunisti prije rata) su sljedili tita, a ne staljina i neki univerzalni komunisticki pravac
@8tigar8:
Da, ali i u Staljingradu i Kursku su se borila djeca od 17-20 godina, i te kako su se borili drug moj. I još nešto, te djece je bilo 30 MILIONA! Možeš li stvoriti sliku te sile? Ja mogu, i sve mi je poslije toga jasnoa imali su i djece od 17-20 godina tako da nemozes govoriti o CA opcenito
zatim nista sporno nije sto je ustanak zapocet poslje barbarose, jer ipak su oni u to vrjeme bili manja politicka frakcija potpomognuta od strane sssr-a, do promjene je doslo kada se pokret kroz oruzanu borbu sa okupatorom i kvislinzima omasovnjava i to bez ikakve pomoci SSSR-a sve do druge polovice 1944, a do tada se moglo vidjeti kako staljin razmislja kroz varsavski ustanak, kaytn masakr, osvajanja rumunije i bugarske (i ako su formalno postali saveznici), ...
a najbolja potvrda za to jeste sto je tito od staljina zahtijevao da crvena armija neulazi dublje u jugoslaviju i da crvena armija boravi na tlu jugoslavije samo u kratkom periodu
70% partizana jeste postalo komunisti, ali ponavljam ogromna vecina njih su postali komunisti poslje 1941 godine, znaci pod titom i bas zbog toga njima je tito bio sve ne neki staljin, a da si procitao ono sto sam napisao vidio sam da je 10% komunista od posljeratnih partizana bilo PRIJERATNIH komunista i 90% koumunista koji su se pobunilo je bilo medju tim komunistima koji su idolizirali staljina jos od prije rata i koliko znam najuticajniji oficiri i komunisti kao peko dapcevic, milovan djilas (sve 1954), aleksandar rankovic, kosta popovic, ... su ostali uz tita
a to sto su izvikavane neke parole i izljevi ljubavi prema sssr-u nista ne znaci jer u tom momentu su se oni zajedno borili protiv zajednickog neprijatelja i takve iste parole si mogao cuti i kod sssr-a prema usa i vb i obrnuto, pa 1946 su vec mrzili jedne druge (ili npr italijani prema njemcima ili rumuni prema njemcima, ...)
to je jednostavno cinjenica da je potrebno idealizirati saveznika, a demonizirati neprijatelja
1948 kompletna JNA je bila na prvom stepenu pripravnosti i djemomicna mobilizacija je izvrsena (svi rezervisti su pozvani), dolazilo je do cesti manjih okrsaja na granici sa zrtvama na obje strane, ma jok gdje bi oni ratovali
a inace JNA je napravljena da bude usporavajuca snaga prema nadmocnijem neprijatelju kako bi se dalo vremena narodu da se nauruza i onda da se bori partizanskom metodom
a inace tokom njemacke okupacije nesto se nesjecam neki velikih partzanskih formacija u ceskoj (slovacka je bila nesto kao NDH-a) ili u osnovi skoro u svim okupiranim drazvama da je postojalo nesto iole blizu NOB i NOV-u
a to su sovieti znali i jedno je mobilizirati sve svoje snage u odbrani vlastite zemlje, a drugo je to raditi kada treba okupirati drugu, pogotovu ako se ista neodbija poraziti i pribjegne dugotrajnoj gerilskoj borbi koja onda crpi i sredstva i ljudske zivote okupatora, mislim dovoljno je pogledati sta su afganistan i vijetnam uradili