Kraljevina Bosna.

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

tnnt

#326 Re: Kraljevina Bosna.

Post by tnnt »

Hodidid wrote: Da, ali zato istovremeno ti je brat bratu 40-50 % danasnjih "cistih hrvata" u Hrvatskoj zapravo nehrvatskog porijekla. Cesi, Slovaci, Talijani, Madjari, Srbi, Nijemci, Slovenci, Bosnjaci itd.

Senoa, Penkala i mnogi drugi nemaju veze sa hrvatsstvom ali ih ubraja u prave hrvate bez obzira. Ni Ante Starcevic nije bio "cisti" hrvat a desnicari ga smatraju ocem nacije.
vrlo lako moguće, ja to ne osporavam da smo možda i više od 50% od drugih naroda sklepani
ali pitanje je postavljeno dali su današnji Bošnjaci porijeklom Hrvati i Srbi, zato ne trolaj :D
Opetja033

#327 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Opetja033 »

tnnt wrote:
Opetja033 wrote: Gluposti. Imas li misljenje ijednog jedinog modernog historicara (nemoj mi samo srpske ili hrvatske uzimati) koji ce potkrijepiti ovu tvoju tvrdnju da su Bosnjaci u tolikom procentu potomci islamiziranih Srba/Hrvata?
Da, bihacka Krajina jeste bila pod hrvatskom vlascu ali to nema veze sa etnickim prostorom Hrvata. Uzimajuci u obzir da su se Slaveni na ove prostore doseljavali u talasima i da cu cak i u svom sopstvenom talasu Srbi i Hrvati bili manjina - nema govora da ovdje pricamo o nekim Srbima i Hrvatima u BiH, pa tako i u bihackoj Krajini. Jedno je hrvatsko kraljevstvo, sasvim druga stvar je hrvatski etnicki prostor.
pa uzmi broj stanovnika krajine i Bihaća uz ostale se lako dođe do 50% :D
čuj Bihać nije bio Hrvatski etnički prostor, a bio je glavni grad Hrvatske
koji je to onda Hrvatski etnički prostor da mi je znati?
U vrlo kratkom periodu je bio glavni grad Hrvatske. Poenta je u tome da granice hrvatskog kraljevstva ma kolike bile - nisu niti mogu predstavljati granice hrvatske etnije.

tnnt wrote:
Opetja033 wrote: A po pitanju Like, Slavonije, Srbije - ista stvar se desavala i obrnuto. Pa danas imas masu HRvata koji se prezivaju "Bosnjak". Isto vazi i za Srbe. Taj proces je isao i na drugu stranu. Po Noel Malcolmu gotovo 3/4 Srba u BiH uopce nisu Srbi vec posrbljeni Vlasi. Katolici su postali Hrvati tokom druge polovine 19. stoljeca.
pa opet su svi Hrvatine ti sa prezimenom Bošnajk, dok oni muslimani koji odoše u Bosnu nisu bili Bošnjaci do 1993 :-)
Do druge polovine 19. stoljeca bosanski katolici su se nazivali Bošnjacima. To što je dobar dio njih poslije podlegao procesu kroatizacije je sasvim druga stvar. Poenta je u tome da je, ako cemo se ravnati po tvojim arsinima, priblizan je procenat katoliciziranih Bošnjaka medju Hrvatima danas. Dakle procesi su isli obostrano i kod Bosnjaka i kod Hrvata i kod Srba. Ako imas (a imas) islamizirane Hrvate i Srbe medju danasnjim Bosnjacima. Isto tako imas i katolickih/pravoslavnih Bosnjaka medju Hrvatima/Srbima.

Uzmimo jos u obzir cinjenicu da su Osmanlije kolonizirale dijelove Madjarske, Slavonije, Like, Srbije i Dalmacije Bosnjacima iz Bosne (Evlija Celebija navodi kako se u Budimu prica bosanski i opisuje ga kao bosnjacki grad) - taj procenat nije ni blizu 50%. Radi se u dobrom dijelu slucajeva o ljudima koji su se iselili iz Bosne i poslije u nju vratili nakon sto su Osmanlije izgubile te teritorije. Moja porodica je jedan takav primjer. Bosnjacki kolonizatori u Madjarskoj koji su se vratili u Bosnu nakon sto su se Osmanlije povukle.
tnnt wrote:
Opetja033 wrote: Kako samo hinjski uzimas kao primjer bihacku Krajinu a onda govoris o Sandzaku. Zasto ti isti ti arsini ne vaze i za Sandzak? Pa ta regija je bila duze u sastavu bosanske drzave nego sto je bihacka Krajina - do dana danasnjeg.
o čemu to pričaš, kakva Bosanska država i Bošnjaci u Sanđaku?
misliš Turska ili Osmanska država i u Bosni i u Sanđaku?
Govorim o tome da je Sandzak bio sastavni dio bosanske drzave od kralja Tvrtka I pa do dolaska Austrougarske. I ti sada govoris o tome kako su Sandzaklije islamizirani Srbi. A na drugoj strani tvrdis da su stanovnici bihacke Krajine porijeklom Hrvati jer su se nalazili unutar hrvatske drzave. A mnogo krace nego Sandzak u okvirima bosanske.
Opetja033

#328 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Opetja033 »

tnnt wrote: ali pitanje je postavljeno dali su današnji Bošnjaci porijeklom Hrvati i Srbi, zato ne trolaj :D
To pitanje niko nije postavio, niti ga postavlja ijedan moderni historicar danasnjice. Ovo pitanje je "aktuelno" samo u mozgovima ekstremne desnice u Srbiji i Hrvatskoj.

U protivnom ti zasigurno nece biti problem da navedes ime jednog jedinog historicara danasnjice koji zastupa ovu teoriju? Ja sam ti naveo dva hrvatska historicara koji su nedvojbeno rekli da Slaveni koji su naselili podrucje Bosne nemaju veze sa Srbima i Hrvatima: Ivo Banac i Nada Klaic
Hodidid

#329 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Hodidid »

tnnt wrote:
Hodidid wrote: Da, ali zato istovremeno ti je brat bratu 40-50 % danasnjih "cistih hrvata" u Hrvatskoj zapravo nehrvatskog porijekla. Cesi, Slovaci, Talijani, Madjari, Srbi, Nijemci, Slovenci, Bosnjaci itd.

Senoa, Penkala i mnogi drugi nemaju veze sa hrvatsstvom ali ih ubraja u prave hrvate bez obzira. Ni Ante Starcevic nije bio "cisti" hrvat a desnicari ga smatraju ocem nacije.
vrlo lako moguće, ja to ne osporavam da smo možda i više od 50% od drugih naroda sklepani
ali pitanje je postavljeno dali su današnji Bošnjaci porijeklom Hrvati i Srbi, zato ne trolaj :D
Kad dokazes pisanim i validnim historiografskim tragovima da su se Kotromanici, Tomasevici, Pavlovici, Gradascevici, Rizvanbegovici, Fidahici, Hrnjice i ini izjasnjavali kao hrvati ubo si poentu. U medjuvremenu samo palamudis dokazujuci nesto sto je nemoguce dokazati.
tnnt

#330 Re: Kraljevina Bosna.

Post by tnnt »

Opetja033 wrote: U vrlo kratkom periodu je bio glavni grad Hrvatske. Poenta je u tome da granice hrvatskog kraljevstva ma kolike bile - nisu niti mogu predstavljati granice hrvatske etnije.
a Bosna je predstavljala granice Bošnjačke etnije, jel?
naravno da je predstavljala granice Hrvtske etnije, jer sve i da nisu bili Hrvati to bi postali :D
tako da je to totalno nebitno

Opetja033 wrote: Do druge polovine 19. stoljeca bosanski katolici su se nazivali Bošnjacima. To što je dobar dio njih poslije podlegao procesu kroatizacije je sasvim druga stvar. Poenta je u tome da je, ako cemo se ravnati po tvojim arsinima, priblizan je procenat katoliciziranih Bošnjaka medju Hrvatima danas. Dakle procesi su isli obostrano i kod Bosnjaka i kod Hrvata i kod Srba. Ako imas (a imas) islamizirane Hrvate i Srbe medju danasnjim Bosnjacima. Isto tako imas i katolickih/pravoslavnih Bosnjaka medju Hrvatima/Srbima.
dobar dio se muslimana smatrao u Bosni Turcima i šta sad?
a to da su se osječali Bošnjacima može biti, ali taj termin je tada vrijedio kao danas Bosanac
Opetja033 wrote:
Govorim o tome da je Sandzak bio sastavni dio bosanske drzave od kralja Tvrtka I pa do dolaska Austrougarske. I ti sada govoris o tome kako su Sandzaklije islamizirani Srbi. A na drugoj strani tvrdis da su stanovnici bihacke Krajine porijeklom Hrvati jer su se nalazili unutar hrvatske drzave. A mnogo krace nego Sandzak u okvirima bosanske.
o kom ti Sanđaku govoriš?
ja kako znam nije bio u Bosni, ajde ako ti nije mrsko stavi neku kartu :D
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#331 Re: Kraljevina Bosna.

Post by anthraxQ »

tnnt wrote:
Opetja033 wrote: U vrlo kratkom periodu je bio glavni grad Hrvatske. Poenta je u tome da granice hrvatskog kraljevstva ma kolike bile - nisu niti mogu predstavljati granice hrvatske etnije.
a Bosna je predstavljala granice Bošnjačke etnije, jel?
naravno da je predstavljala granice Hrvtske etnije, jer sve i da nisu bili Hrvati to bi postali :D

Opetja033 wrote: Do druge polovine 19. stoljeca bosanski katolici su se nazivali Bošnjacima. To što je dobar dio njih poslije podlegao procesu kroatizacije je sasvim druga stvar. Poenta je u tome da je, ako cemo se ravnati po tvojim arsinima, priblizan je procenat katoliciziranih Bošnjaka medju Hrvatima danas. Dakle procesi su isli obostrano i kod Bosnjaka i kod Hrvata i kod Srba. Ako imas (a imas) islamizirane Hrvate i Srbe medju danasnjim Bosnjacima. Isto tako imas i katolickih/pravoslavnih Bosnjaka medju Hrvatima/Srbima.
dobar dio se muslimana smatrao u Bosni Turcima i šta sad?
a to da su se osječali Bošnjacima može biti, ali taj termin je tada vrijedio kao danas Bosanac
Opetja033 wrote:
o kom ti Sanđaku govoriš?
ja kako znam nije bio u Bosni, ajde ako ti nije mrsko stavi neku kartu :D
raspravljao bi, a ne znas da je Sandzak bio u sastavu Bosne i to jedan dugi period... eeee

i jos nesto - ne znam nikoga ko se smatrao turcinom tada od bosnjaka.

pojam turci tada oznacava muslimane.. Nikad bosnjaci za sebe ne kazu da su turci, i etnicki turci su bili omrazeni u tadasnjoj Bosni...
Opetja033

#332 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Opetja033 »

tnnt wrote:a Bosna je predstavljala granice Bošnjačke etnije, jel?
O cemu ti sada pricas? Naravno da nije predstavljala granice hrvatske etnije, bas kao sto nijedna drzava ni tada a ni danas ne predstavlja granice etnije. Dakle govorimo o kroatiziranju a ne orginalnim Hrvatima. I naravno da je vrlo bitno.

tnnt wrote:dobar dio se muslimana smatrao u Bosni Turcima i šta sad?
Opet pausalne izjave koje zelis predstaviti kao cinjenice iako ih nisi u stanju potkrijepiti. Po cemu je to termin Bosnjak predstavljao ono sto danas predstavlja termin Bosanac? Ne kontam? Ciljas na regionalnu pripadnost? Super - dokazi da je tako.
tnnt wrote:ja kako znam nije bio u Bosni, ajde ako ti nije mrsko stavi neku kartu :D
http://en.academic.ru/pictures/enwiki/66/Bosna.jpg

Nevjerovatno je ko se sve usudjuje da udje u rasprave o historiji ovog podrucja. A ne zna tako osnovne stvari. Od kralja Tvrtka I pa do Beckog kongresa Sandzak je bio u sastavu Bosne.
tnnt

#333 Re: Kraljevina Bosna.

Post by tnnt »

anthraxQ wrote:
raspravljao bi, a ne znas da je Sandzak bio u sastavu Bosne i to jedan dugi period... eeee

pojam turci tada oznacava muslimane.. Nikad bosnjaci za sebe ne kazu da su turci, i etnicki turci su bili omrazeni u tadasnjoj Bosni...
ja vidim da je manji dio Sanđaka bio pod Bosnom, sad dali je duži period neznam
hebiga meni je novi Pazar Sanđak a ne neka brda u Crnoj Gori
moja greška :mrgreen:
da, mora da su vaši tzv Bošnjaci kršćani zvali muslimane Turcima 8-)
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#334 Re: Kraljevina Bosna.

Post by anthraxQ »

tnnt wrote:
anthraxQ wrote:

ja vidim da je manji dio Sanđaka bio pod Bosnom, sad dali je duži period neznam
hebiga meni je novi Pazar Sanđak a ne neka brda u Crnoj Gori
moja greška :mrgreen:
da, mora da su vaši tzv Bošnjaci kršćani zvali muslimane Turcima 8-)
i jos mislis da si relevantan da pricas o ovoj temi?
tnnt

#335 Re: Kraljevina Bosna.

Post by tnnt »

Opetja033 wrote:
O cemu ti sada pricas? Naravno da nije predstavljala granice hrvatske etnije, bas kao sto nijedna drzava ni tada a ni danas ne predstavlja granice etnije. Dakle govorimo o kroatiziranju a ne orginalnim Hrvatima. I naravno da je vrlo bitno.
bio je pod vlašću Hrvatski banova a o etniji možemo samo nagađati jer pouzdanih dokaza nema
a kako bi danas postali Hrvatima sve i da nisu bili je više nego sigurno, tako da nije bitno kao što rekoh
Opetja033 wrote: Opet pausalne izjave koje zelis predstaviti kao cinjenice iako ih nisi u stanju potkrijepiti. Po cemu je to termin Bosnjak predstavljao ono sto danas predstavlja termin Bosanac? Ne kontam? Ciljas na regionalnu pripadnost? Super - dokazi da je tako.
to što među kršćanima nije ostalo ni b od Bošnjaka je dokaz sam po sebi, tu se nam šta nadodati

Opetja033 wrote: http://en.academic.ru/pictures/enwiki/66/Bosna.jpg

Nevjerovatno je ko se sve usudjuje da udje u rasprave o historiji ovog podrucja. A ne zna tako osnovne stvari. Od kralja Tvrtka I pa do Beckog kongresa Sandzak je bio u sastavu Bosne.
to sam već odgovorio u postu iznad :D
tnnt

#336 Re: Kraljevina Bosna.

Post by tnnt »

anthraxQ wrote:
i jos mislis da si relevantan da pricas o ovoj temi?
dobro di je na karti 2/3 današnjeg Sanđaka odakle dolazi većina došljaka u Bosnu?
o tome je bilo rijeći,
bio relevantan ili ne, Sanđaklije su većim dijelom islamizirani stanovnici Srbije :D
Opetja033

#337 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Opetja033 »

tnnt wrote: bio relevantan ili ne, Sanđaklije su većim dijelom islamizirani stanovnici Srbije :D
Sto ih po automatizmu ne cini Srbima. Bas kao ni Madjare i Hrvate u Vojvodini ili Albance u Presevskoj dolini.
tnnt

#338 Re: Kraljevina Bosna.

Post by tnnt »

Opetja033 wrote:
tnnt wrote: bio relevantan ili ne, Sanđaklije su većim dijelom islamizirani stanovnici Srbije :D
Sto ih po automatizmu ne cini Srbima. Bas kao ni Madjare i Hrvate u Vojvodini ili Albance u Presevskoj dolini.
pa zato sam napisao stanovnici Srbije, koji sa srednjovjekovnim Bošnjama ama baš nikakve veze nemaju 8-)
Opetja033

#339 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Opetja033 »

tnnt wrote:
Opetja033 wrote:
pa zato sam napisao stanovnici Srbije, koji sa srednjovjekovnim Bošnjama ama baš nikakve veze nemaju 8-)
Kao sto onda po toj logici ni tzv "Hrvati" Bosne nemaju ama bas nista sa srednjovjekovnim Hrvatima. :)

Duze je Sandzak bio u sastavu bilo koje bosanske drzave nego sto je bilo koji dio danasnje BiH bio u sastavu bilo koje hrvatske drzave. Samim tim u Sandzaku su blize Bosnjacima, nego sto je ijedan Hrvat iz BiH Hrvatima.
tnnt

#340 Re: Kraljevina Bosna.

Post by tnnt »

Opetja033 wrote:
Kao sto onda po toj logici ni tzv "Hrvati" Bosne nemaju ama bas nista sa srednjovjekovnim Hrvatima. :)
pa naravno da nemaju Hrvati uz rijeku Drinu ,Bosnu
sve ostalo je bilo u sklopu Hrvatske države :D
anthraxQ

#341 Re: Kraljevina Bosna.

Post by anthraxQ »

tnnt wrote:
Opetja033 wrote:

a ovi najpoznatiji, hercegovci?

etnicki albanci, pleme skutari(nesto tako)...

gange - genge... istrazi.
Opetja033

#342 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Opetja033 »

tnnt wrote:
Opetja033 wrote:
Nekih 30-tak godina. Odlicno. Onda su stanovnice Dalmacije i svih dalmatinskih ostrva zapravo Bosnjaci. Jer je najveci dio Dalmacije bio duze pod bosanskom vlascu nego bilo koji dio Bosne pod hrvatskom.

Kakve nebuloze.

Sine dragi, predstavljas se kao Hrvat. OK. Pa procitaj barem sta tvoji historicari govore. Procitaj recimo Nadu Klaic, Ivu Banca. Pogledaj odlican novi serijal o hrvatskim kraljevima. Jer si u poredjenju sa njima, istaknutim hrvatskim historicarima - ustasa.
Hodidid

#343 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Hodidid »

@tnnt: Ti bi sine kao da nesto dokazes "glupim bosnjama" na ovoj temi a dosad si samo pokazao da si tanak ko flis papir sto se tice ove materije i tematike.
tnnt

#344 Re: Kraljevina Bosna.

Post by tnnt »

anthraxQ wrote:

znači hercegovci su uz Albance pravi starosjedioci Iliri
lijepo je za znati :thumbup:
tnnt

#345 Re: Kraljevina Bosna.

Post by tnnt »

Opetja033 wrote: Nekih 30-tak godina. Odlicno. Onda su stanovnice Dalmacije i svih dalmatinskih ostrva zapravo Bosnjaci. Jer je najveci dio Dalmacije bio duze pod bosanskom vlascu nego bilo koji dio Bosne pod hrvatskom.

Kakve nebuloze.

Sine dragi, predstavljas se kao Hrvat. OK. Pa procitaj barem sta tvoji historicari govore. Procitaj recimo Nadu Klaic, Ivu Banca. Pogledaj odlican novi serijal o hrvatskim kraljevima. Jer si u poredjenju sa njima, istaknutim hrvatskim historicarima - ustasa.
kojih 30 god?
opet ti kažem samo uz rijeku Drinu i Bosnu, a ti gledaj karte gdje je bilo Hrv kraljevstvo :zzzz:
pa znam da su Rvatine došle, možda kao robovi Avara možda ne
i da naseliše zemljicu Bosnu, Dalmaciju i Panoniju :D
anthraxQ

#346 Re: Kraljevina Bosna.

Post by anthraxQ »

tnnt wrote:
anthraxQ wrote:

znači hercegovci su uz Albance pravi starosjedioci Iliri
lijepo je za znati :thumbup:

:lol: ...
tnnt

#347 Re: Kraljevina Bosna.

Post by tnnt »

Hodidid wrote:@tnnt: Ti bi sine kao da nesto dokazes "glupim bosnjama" na ovoj temi a dosad si samo pokazao da si tanak ko flis papir sto se tice ove materije i tematike.
imaš li šta pametno za reči?
očito da ne :D
_majevica_

#348 Re: Kraljevina Bosna.

Post by _majevica_ »

Opetja033 wrote:
tnnt wrote:
Opetja033 wrote:
Nekih 30-tak godina. Odlicno. Onda su stanovnice Dalmacije i svih dalmatinskih ostrva zapravo Bosnjaci. Jer je najveci dio Dalmacije bio duze pod bosanskom vlascu nego bilo koji dio Bosne pod hrvatskom.

Kakve nebuloze.

Vidis da te smara provokacijama..malo preuzeli desnicari Hrvati wikipediju Hrvatsku...Hoce da pise novu historiju kao Srbi preko TV BNa...sad su cetnici antifasisti a partizani zlocinci nad Srbima u 2ww... :-)
Hodidid

#349 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Hodidid »

tnnt wrote:
Hodidid wrote:@tnnt: Ti bi sine kao da nesto dokazes "glupim bosnjama" na ovoj temi a dosad si samo pokazao da si tanak ko flis papir sto se tice ove materije i tematike.
imaš li šta pametno za reči?
očito da ne :D
A vidim da su ti smajliji prilicno zgodni za popunjavanje rupa u znanju.
ioannes

#350 Re: Kraljevina Bosna.

Post by ioannes »

ne daj boze da je slucajno jedan dio Bosnjaka postao od Hrvata ili obratno....
mora sve bit cisto ko suza
boze kompleksasa i ludosti
Post Reply