Kraljevina Bosna.

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Tragos

#126 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Tragos »

irac300 wrote:@Tragos

Ove bljuvotine koje si napisao, više pokazuju ko si i šta si, nego što si uspio da ''poklopiš'' nekoga ovdje. Čitav tvoj post se svodi na pljuvanje, omalovažavanje i ponižavanje jednog naroda. Naravno uskoro očekujem odgovor s istim budalaštinama, jer vi nacionalno zaluđeni ništa drugo i ne znate.

O Bošnjanima se može samo nagađati. Nema dovoljno pisanih izvora, što (nažalost) ostavlja mnogo prostora za takve šarlatane kao što si ti na sve 3 strane, princip mitovanja i baljezgarenja je gotovo identičan na sve 3 strane, samo su nijanse drugačije.

Iliri naravno nisu nigdje nestali, tu su i dan danas, DNK ne laže, takođe, Slaveni su isto ovdje...Logika mi govori da je zbog slavenskog jezika, imena vladara i običaja na ove prostore za vrijeme seoba došla veća skupina slavenskog življa koje je asimiliralo romansko ilirsko stanovništvo. Da su kroz stoljeće ili dva života na ovom prostoru oko rijeke Bosne, počeli da stvaraju neku svoju teritoriju, koja se s vremenom naziva Bosna po istoimenoj rijeci. E sada, pitanje je, ko su bili Slaveni koji si došli ovdje? Srbi tvrde ''to su Srbi, Hrvati obrnuto, da su Hrvati, Bošnjaci opet negiraju i jedne i druge i govore o Ilirima. Poenta je da se to nikada neće saznati. Nema izvora. Ostaju samo jedna činjenica. Mnogo slavenskih plemena je došlo na ove prostore, neki nose svoje ime, neki ne. Namjerno sam spomenuo u postovima prije Zahumljane i Neretljane koje danas Hrvati smatraju svojima, iako nemaju nijedan validan dokaz za to. Slovenci nisu donijeli nikakvo ime sa sobom, čak se ispočetka nazivaju Karantanci. Šta hoću da kažem, u ranom srednjem vijeku nema nacija, nacionalnog identiteta. Postoji pleme, plemenski savezi koji se sada nazivaju ovako ili onako, ali priče i teorije da Srbi i Hrvati dolaze ovdje kao organizovan narod, sa nacionalnim identitetom je budalaština na kvadrat.
Dobro ti mene popljuvao. Ja se izvinjavam, ako sam ikoga uvrijedio. Ne. totalna pogreška. Ja nisam nacionalista i ne čitaš baš previše moje postove. Ja znam što je to hrvatka desničarska propaganda i srpski, pogotovo radikalni mitoizam. Smiješno mi je ovo što se događa u Bih. Brzo, nasilno pronalaženje identiteta. Činjenice se ne govore. pitanja koja remete identitet se izbjegavaju i objašnjavaju sa nikakvim dokazima. Zdravo za gotovo.

Ono što ti nazivaš bljuvotinama, je zapravo bošnjački slijed misli, povijesti i logike! Ja sam samo pratio kako bošnjaci pišu povijest i to napisao u jednom postu!
irac300

#127 Re: Kraljevina Bosna.

Post by irac300 »

Onda piši o kvazihistoričarima, a ne čitavom narodu. Ja neću pljuvati po srpskom ili hrvatskom narodu zbog nekih morona iz tog naroda koji proizvode mitove. Generalizacija uvijek vodi u krivom smjeru.
_majevica_

#128 Re: Kraljevina Bosna.

Post by _majevica_ »

Tragos wrote: Dobro ti mene popljuvao. Ja se izvinjavam, ako sam ikoga uvrijedio. Ne. totalna pogreška. Ja nisam nacionalista i ne čitaš baš previše moje postove. Ja znam što je to hrvatka desničarska propaganda i srpski, pogotovo radikalni mitoizam. Smiješno mi je ovo što se događa u Bih. Brzo, nasilno pronalaženje identiteta. Činjenice se ne govore. pitanja koja remete identitet se izbjegavaju i objašnjavaju sa nikakvim dokazima. Zdravo za gotovo.

Ono što ti nazivaš bljuvotinama, je zapravo bošnjački slijed misli, povijesti i logike! Ja sam samo pratio kako bošnjaci pišu povijest i to napisao u jednom postu!
Bosnjaci je izraz koji se koristi uglavnom od dolaska Osmanlija na podrucija danasnje BiHe...prije toga Bosnjani su
narod koji se vecinom identifikao u Kraljevini Bosni...od Kulin bana do dolaska osmanlija...u sacuvanim zapisima
se negdje oko 1200 godine pojavljuje izraz Bosnjanin...U svemu tome novi izrazi Srbi i Hrvati kao narodi u BiH
se pominju krajem XIX st.Nego tebe malo zbunjuje narodnosti,nacije,religije....i najvise odbojnost prema
danasnjem izrazu koji koriste Bosnjaci...
_majevica_

#129 Re: Kraljevina Bosna.

Post by _majevica_ »

irac300 wrote:Onda piši o kvazihistoričarima, a ne čitavom narodu. Ja neću pljuvati po srpskom ili hrvatskom narodu zbog nekih morona iz tog naroda koji proizvode mitove. Generalizacija uvijek vodi u krivom smjeru.
Historicaru.Imal gdje u Kraljevini Bosni da se narod spominje pod nazivom Bosnjani?
Pisistratus

#130 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Pisistratus »

Tragos wrote:- rad je pisan 1000 godina poslije aktualnog događaja, a i u njemu se bosna pojavljuje samo kao regija. Mene zanimaju zapisi ONDAŠNJIH kroničara, a ne neka naklapanja 1000 godina kasnije.
- znači Bošnjaci su ništa drugo nego,poprilično čisto ilirsko pleme? :o
- Da li postoji država Iber? Neistina je to što si rekao. U ovom slučaju, Iberski poluotok i rijeka su dobili ime po Ibercima, a ne obrnuto. :P
- Znači, Bošnjaci su Iliri... Dobro... 8)
-Dobro. Bogumili su od tud i tud...
- Odgovor ti je nelogičan. Kraljevi i Banovi Bosne počinju povelje sa "U ime Oca i Sina..." zato što su..... heretici!? :D
- Znači i Hrvati i Srbi su za tezu da su oni zapravo "Bošnjaci" strao ilirsko pleme, nazvano po rijeci, koje se samo malo, neznatno pomiješalo sa Hrvatima i Srima, prihvatilo njihov jezik i običaje, čiji su vladari počinjali povelje sa "U ime Oca i Sina I Duha Svetoga", zatim ste objeručke prihvatili pojavu islama, a likovi koji se zovu Tvrtko, Stjepan, Jelena, HRVATinić su zapravo heretičari sa kršaćanskim molitvama. Tad je taj ilirski narod objeručke prihvatio Islam i nastavio se boriti protiv Zapada i Istoka.Zatim je došlo neko drugo vrijeme, sve do Jugoslavije, koja je to ilirsko pleme pokušala još jednom prevariti i sakriti njihovo pravo, ilirsko podrijetlo.

Znači ovako. Bošnjaci bi genetski bili najčišće ilirsko pleme na svijetu. Imaju vrlo malo slavenskoga. Od slavena su preuzeli jezik (ili ipak nisu?Naravno da nisu. Postoji bosanski jezik, koji je vidi ludila, skroz sličan hrvatskom i srpskom), molitve, odjeću, običaje, ali se protive Vatikanu i Istočnom rimskom carstvu, te imaju svoju crkvu. Tim ilirima, tj. Bošnjacima se jako sviđaju slavenska imena, pa im se kraljevi zovu Tvrtko, Jelena, Stjepan, Radivoj... Islam su prihvatili objeručke iako su se njihovi Kraljevi slavenskih imena tukli protiv Osmanlija. Zatim to većinski ilirsko pleme, sa samo 20% slavenskoga u sebi, uviđa da je Islam prava stvar. Jer, jebi ga, ako prihvatiš islam, dobivaš veća prava. U ime Islama, jebeš srbe 500 godina, hrvate pokušaš praktički etnički očistit. Nema veze da si im preuzeo jezik, običaje i molitve. Pokušaš ih preobratit ili ubit kao što su oni tebe u 7. stoljeću. Kad je Islam (napokon) popušio u Europi i kad je počela "bežanija", taj ilirsko- bogumilski, kršćanki,muslimanski narod se našao, jebi ga, malo ranjiv. Pa su se opet počeli (zbog propagande) izjašnjavati kao Hrvati Ili Srbi. U ustašama su jedan dio, vidjeli veliku braću, a jedan dio je vidio priliku u komunizmu. Pojavom lika druga Tita vidio je praktički sveto biće, ali je poslije uspio uvidjeti da je sve bila prevara. Zatim su se Iliri potukli između sebe. Srbi su pomagali srpskim Ilirima. Hrvati hrvatskim. A Iliri muslimanske vjeroispovjesti, koji u boj idu sa Alahu Ekber, su se borili protiv svojih Ilira koje su prevarili Hrvati i Srbi. I eto, nakon toliko goodina dođe popis stanovništva.

Narodnost- Bosanski Ilir
Jezik- južnoslavensko bosanski
Vjeroispovjest- Bogumilski musliman

Boleština čovječe. 8)
Šta gluposti izvalja, treba čovjeku da se dobro zagrije pa da svari. :shock:

Prvo i prvo, KO SI TI DA DOVODIŠ U PITANJE IME TIBOR ŽIVKOVIĆ? Prvo ime medievalistike ne samo Balkana, nego i Evrope, Bog ga je prerano uzeo, i neka mu je pokoj duši. Da je poživio još koju deceniju, sigurno takvi sline ne bi pisali nebuloze po internetu.

ONDAŠNJI kroničari, kako ih ti nazivaš su franački Ajnhardt i bizantski Porfirogenet. Niti jedan niti drugi nisu NI BLIZU došli Hrvatske i Srbije, a u bosanske planine ne bi mogli i da su htjeli. Da si se makar potrudio pročitati rad koji sam postavio, vidio bi da je osnova Porfirogenetove historije o Srbima i Hrvatima rad Anastasijusa Bibliotekara, a uostalom kako ti čitaš radove ONDAŠNJIH kroničara bez radova modernih historičara? :cry: Samo me zanima znaš li starogrčki, latinski i staroslavenski pa čitaš originale?

Ne postoji država Iber, ali je postojala pokrajina Iberia, kao što postoji i mnogo američkih država koje su imena dobile po rijekama.

Vidim da nisi svario ni bosansku herezu. Bosanski krstjani su bili pod jurisdikcijom Rima, sve dok sjedište bosanske biskupije nije preneseno u Đakovo u XIII stoljeću, što će reći da crkvena organizacija u Bosni nije postojala, pa samim time nije postojao ni rimski kler, niti vjerničko stado koje bi plaćalo poreze. Zbog toga Rim podržava niz krstaških pohoda na Bosnu. Ali ono što ti nećeš da shvatiš je činjenica da Bosanski vjernici su mogli biti pripadnici kršćanstva i izvan okvira zvaničnog Rima - dakle heretici. Niko ne zna kako je izgledao obred crkve bosanske i da li su zaista oni bili heretici u smislu da nisu poštovali tradicionalni nauk kršćanstva ili su bili heretici jer nisu plaćali porez crkvi. U prilog kasnijem ide i činjenica da su svi bosanski kraljevi pa i ban Kulin počinjali povelje sa poznatim "U ime Oca sina i Duha svetog". Ali kakve osnove tebi daje činjenica da je srednjovjekovna Bosna bila kršćanska/heretička da je proglasiš za srpsku ili Hrvatsku? Stanovnici srednjovjekovne Bosne se nazivaju Bošnjani, a od XVI stoljeća se nazivaju Bošnjaci, pa čak i bez obzira na vjeru i običaje kolektivni naziv za stanovnike Bosne je u srednjem vijeku bio Bošnjani, kasnije - Bošnjaci. Da je to tako, lijepo se vidi iz rječnika Matice Srpske; Image. To što su mnogi ovdje prihvatili Islam je stvar pragmatike, a ne religijskih uvjerenja. Bosna je bila vrlo siromašna zemlja, vjernici pod pritiskom Rima i kralja Stjepana Tomaša pod stalnim progonima i prijetnjama. Logično je bilo da će izabrati konverziju i zaštitu tadašnje najmoćnije države, umjesto siromaštva i stalne represije od strane kralja. To što su se borili protiv Hrvata i Srba nije ništa čudno. I Hrvati su se borili zajedno s nacistima, pa šta? I dan - danas mnogi sanjaju pavelićevske snove, pa jel' to osnov da kažemo svi Hrvati su fašisti?

Pošto si vidim evidentno neupućen u osnovne stvari, da ti malo pojasnim. Slaveni su u odnosu na indigenu populaciju teritorije BiH u vrijeme osvajanja Dalmacije bili manjina. Ali to ne znači da nisu bili jači, jer su imali napredniju tehniku obrade željeza i posebnu napredniju zemljoradnju u odnosu na tada već zaostalo romansko stanovništvo provincije Dalmacije. Prihvatanje slavenskog jezika od strane iste, ne znači da je indigena populacija izumrla, nego naprosto da kohabitira sa osvajačem i eventualno prisvaja njegov jezik. I onda kad su Rimljani osvojili Dalmaciju nisu bili u većini, naprotiv. Ali su domaći stanovnici - ilirski narodi, prisvojili jezik osvajača. Prema istraživanjima(vidjeti rad dole) stanovništvo BiH ima najviše genetskog materijala tipičnog za predslavenski period. Ako ti to nije jasno, onda se udari dvaput u glavu pa ponovo pročitaj. Ako si dovoljno obrazovan za engleski jezik. Da su se stanovnici Bosne sasvim malo miješali sa Slavenima to je evidentno iz svih relevantnih genetičkih istraživanja ovdje(evo jedan rad o tome) [url]http://onlinelibrary.wiley.com/doi ... 0190.x/pdf, ali je problem što ti miješaš i lonce i poklopce.

Što se tiče bosanskog jezika i književnosti, tu ti nemaš šta da pametuješ. Lijepo se uputi u neke stvari pa onda pričaj. Prvi rječnik BOSANSKOG jezika;

http://bs.wikipedia.org/wiki/Muhamed_Hevaija_Uskufija

A Boga mi, bilo ih je i poslije;

Image

Tako da..Udari se nogom u guzicu i razligu! :thumbup:
Tragos

#131 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Tragos »

irac300 wrote:
O Bošnjanima se može samo nagađati. Nema dovoljno pisanih izvora
E, to je to. To je jedina stvar koju možemo reći za Bošnjake. O Hrvatima i Srbima se ne mora ništa nagađat. Sve je jasno. Ja nism rekao da to nije kao što ti govoriš. Mislim na tu spiku koja govori o slavenskom narodu koji se povezao sa Ilirima oko rijeke Bosne... Moraš mi priznat jedno. To je jedna od teorija. Zar ne? Zar ne može bit i slijed logike i slijed teorije da su bošnjaci zapravo U PROŠLOSTI BILI srbi i hrvati koji su se pomiješali sa ilirima?

Da se razumijemo ja Republiku Bosnu i Hercegovinu stopostotno priznajem. Bez imalo rezerve i bez ikakvi težnji! Ja sam Trogiranin i to autohtoni koji zna svoje korijene i odakle sam došao. Antu Pavelića mrzim i jeben mu mater iz dan duše. Prodao je Dalmaciju Talijanu, a moj Trogir uz Zadar je bio među prvima. Ne zanima mene nikakva BiH. Ni NDH.

Mene zanima samo istina i prošlost koja se može dokazat argumentima. A BiH povijesničari i kvazi povijesničari, u zadnje vrijeme, seru li ga seru.
irac300

#132 Re: Kraljevina Bosna.

Post by irac300 »

Tragos wrote:
irac300 wrote:
E, to je to. To je jedina stvar koju možemo reći za Bošnjake. O Hrvatima i Srbima se ne mora ništa nagađat. Sve je jasno. Ja nism rekao da to nije kao što ti govoriš. Mislim na tu spiku koja govori o slavenskom narodu koji se povezao sa Ilirima oko rijeke Bosne... Moraš mi priznat jedno. To je jedna od teorija. Zar ne? Zar ne može bit i slijed logike i slijed teorije da su bošnjaci zapravo U PROŠLOSTI BILI srbi i hrvati koji su se pomiješali sa ilirima?

Da se razumijemo ja Republiku Bosnu i Hercegovinu stopostotno priznajem. Bez imalo rezerve i bez ikakvi težnji! Ja sam Trogiranin i to autohtoni koji zna svoje korijene i odakle sam došao. Antu Pavelića mrzim i jeben mu mater iz dan duše. Prodao je Dalmaciju Talijanu, a moj Trogir uz Zadar je bio među prvima. Ne zanima mene nikakva BiH. Ni NDH.

Mene zanima samo istina i prošlost koja se može dokazat argumentima. A BiH povijesničari i kvazi povijesničari, u zadnje vrijeme, seru li ga seru.
Nije isključeno. (odgovor na ovo boldirano). Ali isto tako nije isključeno ni da su u pitanju mnogobrojne slavenske mase koje su došle na ove prostore gotovo 70 godina prije dolaska Srba i Hrvata. Seoba Slavena na Balkan ne počinje sa Srbima i Hrvatima, nego gotovo 100 godina prije njih. O Srbima i Hrvatima se ne slažem. Nema dovoljno pisanih izvora o njihovom dolasku da bi ti tek tako zdravo za gotovo rekao da se o njima nema šta nagađat. Ima i te kako, ili si uvjeren da je legenda o Tugi i Bugi istinita?
Tragos

#133 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Tragos »

Pisistratus wrote: Prvo i prvo, KO SI TI DA DOVODIŠ U PITANJE IME TIBOR ŽIVKOVIĆ? Prvo ime medievalistike ne samo Balkana, nego i Evrope, Bog ga je prerano uzeo, i neka mu je pokoj duši. Da je poživio još koju deceniju, sigurno takvi sline ne bi pisali nebuloze po internetu.

ONDAŠNJI kroničari, kako ih ti nazivaš su franački Ajnhardt i bizantski Porfirogenet. Niti jedan niti drugi nisu NI BLIZU došli Hrvatske i Srbije, a u bosanske planine ne bi mogli i da su htjeli.

Kao što rekoh - boleština.

Ime TIBOR ŽIVKOVIĆ je zapravo ključ svega. Čovjek je rođen 1966. godine. I naravno Tibor (bog mu pokoj duši dao) obezvrijeđuje kroničare onog vremena i zaključuje da se nisu mogli ni približit Bosni? Odličan argument. Moje mišljenje je da su u Bosni tada živjeli Štrumpfovi. Jebi ga. Jedno me koči. Nemam argumenta. Cijeli svijet, se drži gore navedenih kroničara, ali ne ne ne. Neki malađahni likovi, rođeni koje tisutljeće kasnije, znaju malo bolje pravu povijest.
Tragos

#134 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Tragos »

irac300 wrote:
Tragos wrote:
irac300 wrote:

Nije isključeno. (odgovor na ovo boldirano). Ali isto tako nije isključeno ni da su u pitanju mnogobrojne slavenske mase koje su došle na ove prostore gotovo 70 godina prije dolaska Srba i Hrvata. Seoba Slavena na Balkan ne počinje sa Srbima i Hrvatima, nego gotovo 100 godina prije njih. O Srbima i Hrvatima se ne slažem. Nema dovoljno pisanih izvora o njihovom dolasku da bi ti tek tako zdravo za gotovo rekao da se o njima nema šta nagađat. Ima i te kako, ili si uvjeren da je legenda o Tugi i Bugi istinita?
Što te zanima o Hrvatima i Srbima? Što nije jasno? O Hrvatima se ne zna odakle su došli u Bijelu Hrvatsku. Ostalo je jasno. Tuga i Buga moš mislit! :wink:
irac300

#135 Re: Kraljevina Bosna.

Post by irac300 »

Odakle su došli Slovenci, Crnogorci...? Pitam, jer vidim tvoju namjeru, da svaki narod koji se nije spomenuo u DAI po tebi nije postojao. Ili se varam? O Hrvatima se apsolutno ništa ne zna, osim da dolaze na ove prostore zadnji sa već oformiranom konjicom, što se nadovezuje na novu teoriju da Hrvat nije pripadnik naroda, nego graničar avarskog kaganata, koji raspadom istog dolaze na ove prostore kao vojni stalež i podčinjava slavensko stanovništvo. Za Srbe je još gore, kao dolaze ovdje kao oformljen narod, a država im se zove Raška. Mo'š mislit naroda! Ovo, Bijela, Crvena Hrvatska je obična mitologija bez ijednog vjerodostojnog pisanog dokaza.
Pisistratus

#136 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Pisistratus »

Tragos wrote:
Pisistratus wrote: Prvo i prvo, KO SI TI DA DOVODIŠ U PITANJE IME TIBOR ŽIVKOVIĆ? Prvo ime medievalistike ne samo Balkana, nego i Evrope, Bog ga je prerano uzeo, i neka mu je pokoj duši. Da je poživio još koju deceniju, sigurno takvi sline ne bi pisali nebuloze po internetu.

ONDAŠNJI kroničari, kako ih ti nazivaš su franački Ajnhardt i bizantski Porfirogenet. Niti jedan niti drugi nisu NI BLIZU došli Hrvatske i Srbije, a u bosanske planine ne bi mogli i da su htjeli.

Kao što rekoh - boleština.

Ime TIBOR ŽIVKOVIĆ je zapravo ključ svega. Čovjek je rođen 1966. godine. I naravno Tibor (bog mu pokoj duši dao) obezvrijeđuje kroničare onog vremena i zaključuje da se nisu mogli ni približit Bosni? Odličan argument. Moje mišljenje je da su u Bosni tada živjeli Štrumpfovi. Jebi ga. Jedno me koči. Nemam argumenta. Cijeli svijet, se drži gore navedenih kroničara, ali ne ne ne. Neki malađahni likovi, rođeni koje tisutljeće kasnije, znaju malo bolje pravu povijest.

Pa hajde pametni napiši ti rad, pa da te osporavamo ili citiramo kad si pametniji od Živkovića i mase drugih. Hajde ti kad si tako napredan napiši rad o De administrando imperio, pa da se i mi prosvijetlimo jeb'o te!

To šta ti misliš il' ne misliš nikog ne zanima, ali je fascinantno kako vi sveznalice banalizirate stvari kad vam se suprotstave pravi argumenti. Svijet živo boli qrac i za Hrvate i za Srbe i za Bošnjake i za DAI i za Bizant, a ti eto se naš'o meni predavat' povijest i učit' nas gdje žive Štrumpfovi i Ivica i Marica. Možda bi bolje bilo da odeš na neki dječiji forum pa da razglabate kako su ivica i Marica pobjegli iz šume. Vidim to ti ide bolje.

Što se tiče Ajnhardta i Konstantina, vidim i tu ti treba crtat'. Opet kažem, pročitaj rad, sve će ti se samo kazat', ne baljezgaj više naprazno. Niti su znali ko su Srbi i Hrvati, niti su kad bili u Hrvatskoj i Srbiji, nego su pisali iz nepouzdanih izvora u nedostatku drugih. Kao da ja sad sjednem negdje u planinu i pišem o Mohawcima!
tnnt

#137 Re: Kraljevina Bosna.

Post by tnnt »

irac300 wrote:Odakle su došli Slovenci, Crnogorci...? Pitam, jer vidim tvoju namjeru, da svaki narod koji se nije spomenuo u DAI po tebi nije postojao. Ili se varam? O Hrvatima se apsolutno ništa ne zna, osim da dolaze na ove prostore zadnji sa već oformiranom konjicom, što se nadovezuje na novu teoriju da Hrvat nije pripadnik naroda, nego graničar avarskog kaganata, koji raspadom istog dolaze na ove prostore kao vojni stalež i podčinjava slavensko stanovništvo. Za Srbe je još gore, kao dolaze ovdje kao oformljen narod, a država im se zove Raška. Mo'š mislit naroda! Ovo, Bijela, Crvena Hrvatska je obična mitologija bez ijednog vjerodostojnog pisanog dokaza.
žalosno je da ti kao povjesničar neznaš ništa o Bijeloj Hrvatskoj :? :shock: , koja se spominje u dosta izvora u Češkoj, Poljskoj i Ukrajini, i u kojima su čak ti bijeli Hrvati imali značajne uloge u stvaranju njihovih država
do početka 20 st dio stanovnika tih područja se je deklarirao kao bijeli Hrvati
za crvenu Hrvatsku imamo šture podatke, ali kako imamo bijelu
nebi me čudilo da je postojala i crvena :D
po meni su ti Avarski graničari čista budalaština
od njih ni traga ni glasa, ni u jeziku, ni u povijesti, ni u običajima Hrvata
a kao vladajuća kasta ili elita, neke su običaje morali ostaviti svojim podanicima
irac300

#138 Re: Kraljevina Bosna.

Post by irac300 »

tnnt wrote:
irac300 wrote:Odakle su došli Slovenci, Crnogorci...? Pitam, jer vidim tvoju namjeru, da svaki narod koji se nije spomenuo u DAI po tebi nije postojao. Ili se varam? O Hrvatima se apsolutno ništa ne zna, osim da dolaze na ove prostore zadnji sa već oformiranom konjicom, što se nadovezuje na novu teoriju da Hrvat nije pripadnik naroda, nego graničar avarskog kaganata, koji raspadom istog dolaze na ove prostore kao vojni stalež i podčinjava slavensko stanovništvo. Za Srbe je još gore, kao dolaze ovdje kao oformljen narod, a država im se zove Raška. Mo'š mislit naroda! Ovo, Bijela, Crvena Hrvatska je obična mitologija bez ijednog vjerodostojnog pisanog dokaza.
žalosno je da ti kao povjesničar neznaš ništa o Bijeloj Hrvatskoj :? :shock: , koja se spominje u dosta izvora u Češkoj, Poljskoj i Ukrajini, i u kojima su čak ti bijeli Hrvati imali značajne uloge u stvaranju njihovih država
do početka 20 st dio stanovnika tih područja se je deklarirao kao bijeli Hrvati
za crvenu Hrvatsku imamo šture podatke, ali kako imamo bijelu
nebi me čudilo da je postojala i crvena :D
po meni su ti Avarski graničari čista budalaština
od njih ni traga ni glasa, ni u jeziku, ni u povijesti, ni u običajima Hrvata
a kao vladajuća kasta ili elita, neke su običaje morali ostaviti svojim podanicima
Žalosno je da takvi polupismeni ljudi kao ti, koji ne znaju osnove pravopisa žele raspravljati o naučnim temama. To je jedino žalosno ovdje. Bijela i Crvena Hrvatska su mit. Ovo za ''budalaštine'' u vezi imena Hrvat, otiđi do Sveučilišta Zagreb, Filozofski faklutet, odsjek Povijest, pa ih tamo ''prevaspitaj'' što su se usudili iznijeti jednu takvu teoriju u javnost. Vjerujem da će tebe takvog pismenog poslušati. :-)
tnnt

#139 Re: Kraljevina Bosna.

Post by tnnt »

http://www.gk-press.if.ua/node/4528
evo ludi Ukrajinici rade iskope gdje su kao živjeli Bjelo Hrvati
lud narod valjda :lol:
Tragos

#140 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Tragos »

tnnt wrote:http://www.gk-press.if.ua/node/4528

Ah. Moj tnnt, ne može se ovako pričat o povijesti. Sa pojedinim ljudima, ako nije po njihovom, odmah se ulazi u svađu i budeš okarakteriziran kao nacionalista.

Ni Nestorove kronike ne znače ništa. Je li tako? http://en.wikipedia.org/wiki/White_Croatia

Ni Bolesław I Chrobry ne znači ništa.

Ni Einhard

"by chronicles of Einhard starting in the year 818. The record represents the first document of Croatian realms, vassal states of Francia at the time."

Ni " De Administrando Imperio" ne znači ništa.

Ni ovo ne znači ništa. 845–864Image

Ni Višeslavova Krstionica ne znači ništa.
Ni Branimir (880)
Image

Hrvati, ne da su samo u najreferentijim knjigama iz tog doba, već oni imaju i opiljive dokaze u vidu predmeta, gdje se jasno vidu hrvatska imena i obilježja. Hrvati su već tad imali kneževe i malo kasnije kraljeve.

Pričamo na razini djece od 10 godina.
Pisistratus

#141 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Pisistratus »

Tragos wrote:

Ah. Moj tnnt, ne može se ovako pričat o povijesti. Sa pojedinim ljudima, ako nije po njihovom, odmah se ulazi u svađu i budeš okarakteriziran kao nacionalista.

Ni Nestorove kronike ne znače ništa. Je li tako? http://en.wikipedia.org/wiki/White_Croatia

Ni Bolesław I Chrobry ne znači ništa.

Ni Einhard

"by chronicles of Einhard starting in the year 818. The record represents the first document of Croatian realms, vassal states of Francia at the time."

Ni " De Administrando Imperio" ne znači ništa.

Ni ovo ne znači ništa. 845–864Image

Ni Višeslavova Krstionica ne znači ništa.
Ni Branimir (880)
Image

Hrvati, ne da su samo u najreferentijim knjigama iz tog doba, već oni imaju i opiljive dokaze u vidu predmeta, gdje se jasno vidu hrvatska imena i obilježja. Hrvati su već tad imali kneževe i malo kasnije kraljeve.

Pričamo na razini djece od 10 godina.

Nisu sporni Hrvati, nego kako ti konstruišeš Bosnu i Bošnjake kao dio Hrvata i to zlu ne trebalo - Hrvata koji su došli odnekud, stvorili državu, pa brže - bolje zauzeli teritorij današnje BiH, pa tamo se valjda, neki neobični dio njihov otcijepio, i tako sad nastadoše Bošnjaci, koje je opet pod hitno, potrebito vratit' u okrilje njihovog pradjedovskog plemena. I to ćemo uradit' kako? Pa lijepo - spomenemo dva - tri puta franačke anale, ha - hu, DAI, Konstantin, Srbi, Hrvati, i eto gaaa.. Sve lijepo, Bošnjaci su Hrvati i svi sretni i zadovoljni. :zoka:
Tragos

#142 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Tragos »

Cijela rana Bošnjačka povijest se svodi na logici i pretpostavkama. To je činjnica i uvijek će biti tako. Jedino nekakvo arheološko nalazište bi moglo promjeniti priču.

Mislim da o slavensko (20 %) i ilirskom (80%)plemenu koje je kasnije postalo narod i nacija nemamo šta pričat, jer nemamo dokaze. Dokazi su logika i pretpostavke. Moguće da je bilo baš tako. To je jedna od teorija. A znamo što je teorija.

Ja stvarno ne želim nikakvu Veliku Hrvatsku niti bi volio da se to dogodi. BiH je međunarodno priznata država i daj Bože da u ovom obliku ostane do kraja svijeta. Ja bi volio da Bosna ne bude obojana muslimanskim, ni kršćanskim bojma. Nije mi dargo da muslimani sebi pripisuju ono "bošnjak" i da se Islam veže za "Bošnjake". Bosna je multinacionalna. U BiH žive Hrvati, Srbi, Iliri, Turci i ostali... Svi zajedno neka se nazivaju Bošnjaci. Ja stvarno nemam ništa protiv. Bosna bi trebala vratit sjaj Bošnjačkog Kraljevstva, ali u ovom obliku. Neka tako bude. Vjeroispovijest je osobna stvar.

ALI. Uvijek "ali". :D Nažalost to je nemoguće. Mržnja je posijana i samo će jačati. To se vidi po medijima i propagandama sa svih strana. :( Zapravo me strah, jer BiH će u budućnosti biti još jedno plodno tlo za ratove. Nažalost. :(
Tragos

#143 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Tragos »

Pisistratus wrote:
Tragos wrote:

Nisu sporni Hrvati, nego kako ti konstruišeš Bosnu i Bošnjake kao dio Hrvata i to zlu ne trebalo - Hrvata koji su došli odnekud, stvorili državu, pa brže - bolje zauzeli teritorij današnje BiH, pa tamo se valjda, neki neobični dio njihov otcijepio, i tako sad nastadoše Bošnjaci, koje je opet pod hitno, potrebito vratit' u okrilje njihovog pradjedovskog plemena. I to ćemo uradit' kako? Pa lijepo - spomenemo dva - tri puta franačke anale, ha - hu, DAI, Konstantin, Srbi, Hrvati, i eto gaaa.. Sve lijepo, Bošnjaci su Hrvati i svi sretni i zadovoljni. :zoka:

Ma neeeeee. :) Ja nisam za nikakve pizdarije zvane NDH i te šeme. Ja govorim o mogućim hrvatima i srbima, neretljanima, zahumljanima, neka budi i neidentifiran slavenski narod, ilirima koji su odlučili napravit svoje kraljevstvo, jer očito se nisu slagali sa Vatikanom i Bizantom, dok su, veći dio Srba i Hrvata to prihvatili. Ja govorim o Jugoslaviji prije Jugoslavije. O Švicarskoj prije Švicarske! 8) Mene logika vodi do tu.

Ja samo nisam za te priče o narodu koji je onako bezimen, došao do rijeke bosne, povezao se sa većinskim Ilirima (20% naprema 80 %) i zatim postavio svojim kraljevima slavenska imena i stvorio kraljevinu Bosnu itd.

Naravno i ovo moje je samo teorija. To je meni logičnije. Ova vaša priča je također teorija. Možemo raspravljat ovako u nedogled.

Eto, ja sam za multietničku BiH, u kojoj je vjeroispovjest osobna stvar i neka vam živi do kraja svijeta, što se mene tiče!Isto tako, moraš mi priznat da vaša propaganda odrađuje polako traljav posao. Podosta neutemeljen. Bez nekih čvrstih dokaza. Pišu povijest odakle im paše.Trebalo bi ići drugim putem.Drugačije objašnjavati stvari ljudima.
Pisistratus

#144 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Pisistratus »

Bošnjaci nisu isključivo muslimani, to je propaganda muslimanskih klerikalaca poput Fatmira Alispahića, Mustafe Cerića, Muhameda Filipovića, Ibrahima Pašića, itd..I koja je to NAŠA propaganda? :oops: Ja sam Bošnjak, a ateista. šta ćemo sad? :o

Ama narodi su dobijali imena i po manjim stvarima od rijeke; Langobardi - po bradi, Germani - po koplju, Iliri(skupina naroda!) po mitskom Illyriosu, a ovaj po zmiji, itd... Da ne govorim kako su mjesta, planine i ostalo dobijali imena po narodima!

Svaki čovjek ima pravo na izjašnjavanje na nacionalnoj osnovi kako on osjeća i želi, a ja sam ti stavio jedan rad o genetskim istraživanjima u Bosni, koji evidentno nisi pročitao. Mene ne zanima ko su bili Bošnjaci prije 1300 godina, od toga niko nema koristi, osim ispraznog osjećaja ponosa i slave radi nečega što se desilo davnih dana. Ali me strašno iritira kad se u historiju Bosne i pogotovo Bošnjaka miješaju ljudi iz Hrvatske i Srbije, kao da nemaju pametnijeg posla. Ja sad u ovom momentu mogu izmisliti 20 teorija o postanku Hrvata, pa da onda preljevamo iz šupljeg u prazno do besvijesti. Ne tako davno ti isti historičari i povjesničari koji sad uporno ponavljaju da su Bošnjaci i Bosanci i ostali, Hrvati, tvrdili su da su Hrvati najčistokrvniji Perzijanci, bratimili se s kojekakvim iranskim i protoiranskim narodima. I ti sad dođeš ovdje i podmećeš tu "teoriju" naivno očekujući da ćeš se dobro zabavit' i da ovdje ama baš niko ne zna šta je DAI i ko je Einhardt. Tvoj najveći doprinos Bosni i Hercegovini i svim narodima u njoj zajedno, jeste da se ne miješaš u njene stvari. Ni u njenu historiju. I to je to. :thumbup:

Narodilo se u BiH kvazihistoričara mašala. Muhamed Filipović i slični, veću štetu čine Bošnjacima nego svi ratovi zajedno. Ali neka, sve će na svoje doći.
Modest Musorgski

#145 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Modest Musorgski »

timpra
_majevica_

#146 Re: Kraljevina Bosna.

Post by _majevica_ »

Tragos wrote:Cijela rana Bošnjačka povijest se svodi na logici i pretpostavkama. To je činjnica i uvijek će biti tako. Jedino nekakvo arheološko nalazište bi moglo promjeniti priču.

Mislim da o slavensko (20 %) i ilirskom (80%)plemenu koje je kasnije postalo narod i nacija nemamo šta pričat, jer nemamo dokaze. Dokazi su logika i pretpostavke. Moguće da je bilo baš tako. To je jedna od teorija. A znamo što je teorija.

Ja stvarno ne želim nikakvu Veliku Hrvatsku niti bi volio da se to dogodi. BiH je međunarodno priznata država i daj Bože da u ovom obliku ostane do kraja svijeta. Ja bi volio da Bosna ne bude obojana muslimanskim, ni kršćanskim bojma. Nije mi dargo da muslimani sebi pripisuju ono "bošnjak" i da se Islam veže za "Bošnjake". Bosna je multinacionalna. U BiH žive Hrvati, Srbi, Iliri, Turci i ostali... Svi zajedno neka se nazivaju Bošnjaci. Ja stvarno nemam ništa protiv. Bosna bi trebala vratit sjaj Bošnjačkog Kraljevstva, ali u ovom obliku. Neka tako bude. Vjeroispovijest je osobna stvar.

ALI. Uvijek "ali". :D Nažalost to je nemoguće. Mržnja je posijana i samo će jačati. To se vidi po medijima i propagandama sa svih strana. :( Zapravo me strah, jer BiH će u budućnosti biti još jedno plodno tlo za ratove. Nažalost. :(
Izrazi i pojmovi...Bosnjanin,bosanac,stecke,tvrdjave,ljiljane,...kao i mnoge danasnje nazive toponima po BiH...ne
mozes etiketirati i vezati za jedan danasnji narod.To je ostavstina Dobrih Bosnjana danasnjim narodima u BiH.Ukratko
sto bi ti rekao..Bosna je prije svega mijenjala granice zadnji M...uglavnom se svugdje na svijetu oko granica nalaze i susjedni narodi drugih drzava i slicno.Imamo danas nas fenomen ljubljenja svojih religija i tako da tom linijom mozemo djelomicno slagati kockice historije BiH.Sto bi rekao historicar koje su sve metode potrebne da se sklopi historijska
slika jedne drzave i naroda..Naime,katolicanstvo se pojavljuje prije osam stoljeca. nekad manje nekad vise
rasprostranjuje medju stanovnicima BIH.Islam i pravoslavlje sa dolaskom Osmanlija, znaci pojavljuje se prije oko pet stoljeca....Sta je bitno ovde...U to vrijeme je postojala Bosna kao banovina posle kao kraljevina itd...naravno bio je
narod koji se nazivao Bosnjani, mozda bez vjere,manihejstvom il sa manjim brojem pripadnika monoteistickim vjerama..Tako da su sve danasnje religije u BiH nastale slicnim metodama...pozivajuci i prihvatajuci stanovnistvo u
svoju religiju i vjeru.

Nego ovo danas Bosnjacima-muslimanima zamjeras naziv..koji su trebali svi narodi bez obzira na vjere prihvatiti u BiH.
Slutim da bi sutra tako isto bosancima-muslimanima zamjerao na koristenju izraza bosanstva,...ljiljana,stecaka,. :?
Last edited by _majevica_ on 16/09/2013 21:23, edited 1 time in total.
dragan.s

#147 Re: Kraljevina Bosna.

Post by dragan.s »

_majevica_ wrote:...
Naime,katolicanstvo se pojavljuje prije VIII st. nekad manje nekad vise rasprostranjuje medju stanovnicima BIH.Islam i pravoslavlje sa dolaskom Osmanlija, znaci pojavljuje se prije oko V st....
O katoličanstvu i pravoslavlju se ne može govoriti prije 1054, znači sredine 11. vijeka. Sve do tada hrišćanska crkva je u Evropi, pa i kod nas bila jedinstvena. Kod nas je taj raskol vjerovatno došao i kasnije.
Osmanlije se u BiH pojavljuju tek u 14. vijeku, a BiH pada pod Osmanlije tek u 15. vijeku.
_majevica_

#148 Re: Kraljevina Bosna.

Post by _majevica_ »

dragan.s wrote:
Naime,katolicanstvo se pojavljuje prije VIII st. nekad manje nekad vise rasprostranjuje medju stanovnicima BIH.Islam i pravoslavlje sa dolaskom Osmanlija, znaci pojavljuje se prije oko V st....
O katoličanstvu i pravoslavlju se ne može govoriti prije 1054, znači sredine 11. vijeka. Sve do tada hrišćanska crkva je u Evropi, pa i kod nas bila jedinstvena. Kod nas je taj raskol vjerovatno došao i kasnije.
Osmanlije se u BiH pojavljuju tek u 14. vijeku, a BiH pada pod Osmanlije tek u 15. vijeku.
Prije VIII st. i islam prije V stoljeca.. nismo se razumili... :thumbup:
Pisistratus

#149 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Pisistratus »

_majevica_ wrote:
dragan.s wrote:
Prije VIII st. i islam prije V stoljeca.. nismo se razumili... :thumbup:

Da mi je samo znat' kakav je to Islam od prije V stoljeća? :thumbup: Vjerovatno si mislio na XV stoljeće. ;)
Tragos

#150 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Tragos »

U pičku materinu, šta je ovo! :-D Islam u Bosni u V. stoljeću. A jeba te... :-D
Post Reply