Kada je stvarno počeo rat u BiH?!
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Josip
#1 Kada je stvarno počeo rat u BiH?!
Kad je doista poceo rat u Bosni i Hercegovini: 1. listopada 1991., kad je okupirano Ravno i Popovo na jugu BiH ili pocetkom travnja 1992., kad se to isto pocelo dogadjati stanovnicima Sarajeva i mnogih drugih mjesta u BiH?
- Josip
#2 Re: Kada je stvarno počeo rat u BiH?!
Pa ja bih rekao 1. listopada 1991.
-
Edin 24,5
#3 Re: Kada je stvarno počeo rat u BiH?!
Mislim da nijedno ni drugo nije tacno.
Tacan datum bi bio 23.09.1991. kada je otpoceo NAPAD na selo Ravno u opstini Trebinje (tadasnjoj). To je u vojno-operativnom smislu dogadjaj kojim se moze oznaciti pocetak rata na teritoriji BiH.
Tacan datum bi bio 23.09.1991. kada je otpoceo NAPAD na selo Ravno u opstini Trebinje (tadasnjoj). To je u vojno-operativnom smislu dogadjaj kojim se moze oznaciti pocetak rata na teritoriji BiH.
- Josip
#4 Re: Kada je stvarno počeo rat u BiH?!
Edin 24,5 wrote:Mislim da nijedno ni drugo nije tacno.
Hahaha, u pravu si!
-
Edin 24,5
#5 Re: Kada je stvarno počeo rat u BiH?!
Da dodam i to da se pojmovno trebaju razlikovati dvije stvari: pocetak rata i pocetak agresije.
Kako je BiH dobila medjunarodno priznanje 06.04.1992. od strane tadasnje Evropske zajednice, svako vojno djelovanje stranih trupa (onih izvan BiH) nakon tog datuma na teritoriju BiH moze se smatrati vojnom agresijom.
Dakle, rat je poceo u septembru 1991., a vojna agresija od strane ostatka Jugoslavije, tj. de facto Srbije i Crne Gore, pocela je u aprilu 1992.
Kako je BiH dobila medjunarodno priznanje 06.04.1992. od strane tadasnje Evropske zajednice, svako vojno djelovanje stranih trupa (onih izvan BiH) nakon tog datuma na teritoriju BiH moze se smatrati vojnom agresijom.
Dakle, rat je poceo u septembru 1991., a vojna agresija od strane ostatka Jugoslavije, tj. de facto Srbije i Crne Gore, pocela je u aprilu 1992.
- GandalfSivi
#6 Re: Kada je stvarno počeo rat u BiH?!
Ne vidim sta je smijesno, ali da slazem se sa datumom...Josip wrote:Edin 24,5 wrote:Mislim da nijedno ni drugo nije tacno.
Hahaha, u pravu si!
- branimir stulic
#7 Re: Kada je stvarno počeo rat u BiH?!
1991. - Ravno...
- zambaklija
#8 Re: Kada je stvarno počeo rat u BiH?!
hmmm,datuma se nesjećam aali ipak mislim da je rat 8.9.91,kada su u b.otoci zarobili Martića a Vikić ga oslobodio isutradan topnički napad na B.Krupu....

- Josip
#9 Re: Kada je stvarno počeo rat u BiH?!
zambaklija wrote:hmmm,datuma se nesjećam aali ipak mislim da je rat 8.9.91,kada su u b.otoci zarobili Martića a Vikić ga oslobodio isutradan topnički napad na B.Krupu....![]()
možda je i tada!
-
Edin 24,5
#10 Re: Kada je stvarno počeo rat u BiH?!
Ne znam za taj dogadjaj u Bosanskoj Krupi. Zanima me vise pojedinosti o samom napadu na grad...
- zambaklija
#11 Re: Kada je stvarno počeo rat u BiH?!
Edin 24,5 wrote:Ne znam za taj dogadjaj u Bosanskoj Krupi. Zanima me vise pojedinosti o samom napadu na grad...
nije to u Krupi bilo već u Otoci,Otočani zarobili 2-3 autobusa regruta i razoružali ih i otkrili Martića u jednom civilnom autu,uspjeli su to auto tačno na mostu zaustaviti i zarobiti ga.Ovu mladu vojsku su pustili u Novi a Martića u bajbuk i pratnju,prijetnje od strane JNA ali Otočani ga nisu dali i dođu oni specijalci iz Sarajva sa helikopterima ko fol da ga vode u Sarajvo i odvezu ga mislim u Prijedor,sutradan Kninska brigada koja se bila razmjestila oko Krupe počinje sa napadom na Krupu,tako je počeo rat.
-
Edin 24,5
#12 Re: Kada je stvarno počeo rat u BiH?!
Ja prvi put cujem za ovaj napad na Bos.Krupu 1991.godine.
Ima mi malo nelogicnosti u toj tvojoj prici:
Dosli "specijalci" iz Sarajeva da izvuku Martica
Pritom, ne kazes ciji su to specijalci bili, jer moze se tumaciti i da ih je "Alija poslao".
Posve mi je nelogicno da se vrsi topnicki napad na grad iz razloga koji si naveo.
Da ironija bude veca, Bosanska Krupa je bez vecih poteskoca pala u ruke agresora u proljece 1992.godine, iako je ova opcina po predratnom popisu imala samo 24% Srba.
Pritom, ne kazes ciji su to specijalci bili, jer moze se tumaciti i da ih je "Alija poslao".
Posve mi je nelogicno da se vrsi topnicki napad na grad iz razloga koji si naveo.
Da ironija bude veca, Bosanska Krupa je bez vecih poteskoca pala u ruke agresora u proljece 1992.godine, iako je ova opcina po predratnom popisu imala samo 24% Srba.
- zambaklija
#13 Re: Kada je stvarno počeo rat u BiH?!
možda sam neke datume pobrko ali fakat je priča istinita,lično je avdo hebib došao da ga "izbavi"u pratnji Vikića i drugihEdin 24,5 wrote:Ja prvi put cujem za ovaj napad na Bos.Krupu 1991.godine.
p.s.ima jaran to sve na VHS kaseti,ako uspijem to izdramčiti postaviću na youtube
-
Edin 24,5
#14 Re: Kada je stvarno počeo rat u BiH?!
Pa ne znam sta bi ti u Bosanskoj Otoci imali od toga sto su zarobili Martica, sve i da su ga predali hrvatskoj vojsci. Hrvatska se u to vrijeme vojno tesko nosila i sa svojim pobunjenim Srbima, a kamoli da bi mogla zastititi Muslimane Krajine koji bi nenaoruzani bili tada vjerovatno napadnuti u znak odmazde. Da podsjetim da u septembru 1991.godine Bosna i Hercegovina je bila sasvim legitimni dio Jugoslavije.
-
sammo
#15 Re: Kada je stvarno počeo rat u BiH?!
Mozda je pocelo organiziranjem straza i nabavom oruzja ( linija prema Grahovu )...
- felipe kajetano
#16 Re: Kada je stvarno počeo rat u BiH?!
Cuj Otocani zarobili 2-3 autobusa, pa *ebemu SuCim su ih zarobili kad su bili nenaoruzani
....i po cijem nalogu, jal iz Saraj'va il' samovoljom poglavice MAO Otoka?
U vezi tog sela Ravno koje se stalno spominje, koga su jedinice JNA tu napale i zasto?
U vezi tog sela Ravno koje se stalno spominje, koga su jedinice JNA tu napale i zasto?
- pustopoljina
#17 Re: Kada je stvarno počeo rat u BiH?!
21.aprila,1992. je krupa napadnuta i pala je tad. mislim,odbrane nije ni bilo,jbg.zambaklija wrote:hmmm,datuma se nesjećam aali ipak mislim da je rat 8.9.91,kada su u b.otoci zarobili Martića a Vikić ga oslobodio isutradan topnički napad na B.Krupu....![]()
na bajram '92. (4./5.april ) je most u bos. otoci bio blokiran (neki lik postavio kamion) , tj. put prema bos.novom.
a martic je...ako se dobro sjecam nekad u ratu kod nas u krajini negdje na minu naletio sa vozilom.
bio je lik iz otoke koji je u JNA bio pilot, on je helikopterom pred rat doletio u bosansku otoku, i navodno donio nesto oruzja...i kad se vojska povlacila (preko ivanjske??? ovo sad lupam,ne sjecam se...) valjda su se 2-3 kamiona odvojila,navodno po dogovoru...to je sve april '92.
samoinicijativne radnje.
korpus je formiran kasnije.
- felipe kajetano
#18 Re: Kada je stvarno počeo rat u BiH?!
Uvijek mi je bilo "interesantano" da je ono sto zovemo rat krenulo negdje u drugoj polovini '91, pa zavisno od mjesta do mjesta, od grada do grada zavrsilo u petom il' sestom mjesecu '92...npr.sjecam se kad je Derventa gorila da je u Doboju bilo manje vise "normalno"..ono islo se u skolu i na posao, naravno oni koji nisu imali viziju sta ce uslijediti pa su ostali tu..da parodija bude potpuna jos su radili telefoni pa smo imali kontakt, sjecam se kad mi je mama zvala neku familiju da vidi "sta se to tamo desava", i dramaticnog javljanja onog preko zice i odgovora "zeno bozija ovdje je rat"....cuj rat

-
Only1
#19 Re: Kada je stvarno počeo rat u BiH?!
Cetnici su u Podrinju 1991 ubijali narod tako da bas rat nije poceo '92.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
- Dont Forget
#21 Re: Kada je stvarno počeo rat u BiH?!
1.4.1992 Bijeljina
JNA i razne paravojne jedinice iz SiCG su presle granicu i napale Bijeljinu.
JNA i razne paravojne jedinice iz SiCG su presle granicu i napale Bijeljinu.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#22 Re: Kada je stvarno počeo rat u BiH?!
pa prve kuce su gorile oko Ravnoga u ljeto/jesen 1991, pa Posavina, Istocna Bosna, pa Sarajevo i ostalikaboom wrote:stvarno nemas nista bolje od ove hrvatske ratne propagande ... ?corolla02 wrote:[youtube]
... aj na stranu sve ostalo, al ovo ... Ravno je u silovitom napadu oslobodio HVO
ili ti opravdavas ovo cetnicko razaranje u Ravnom
- Chisum
#23 Re: Kada je stvarno počeo rat u BiH?!
kaboom wrote:stvarno nemas nista bolje od ove hrvatske ratne propagande ... ?corolla02 wrote:[youtube]
... aj na stranu sve ostalo, al ovo ... Ravno je u silovitom napadu oslobodio HVO
Sto se vas opanchara tice, te vase ratne propagande, osim onog davljenika sa Srne i ismijavanja sarajevskih civilnih zrtava, koje ne bih ni navodio, jer znam da vam i danas godi bolesnim mozgovima, ovo je ipak vrijedno da se okaci...
A da ne govorimo o tome kako su ovakvim monstruoznim akcijama komandovali Kemo Monteno i Davorin....
Sta sve lojavoj stoci s Pala nije padalo napamet....
-
pionir47
#24 Re: Kada je stvarno počeo rat u BiH?!
Oj Srbijo nisi mala dok je Srpskih radikala: (
)
Evo kako je poceo rat u BiH; ovakvim govorima.
Evo kako je poceo rat u BiH; ovakvim govorima.
-
pionir47
#25 Re: Kada je stvarno počeo rat u BiH?!
Nego kada je poceo rat u BiH? Kada je ubijen svat u Sarajevu?kaboom wrote:@corolla02
da preformulisem pitanje posto vidim da ti nije bas najjasnije sta pitam
dakle ... ko se sukobio u Ravnom, koje i cije jedinice, u kojoj zemlji i kada ... jasnije?
nemoj mi samo reci da vjerujes da je JNA ukopala haubice u Popovom polju da se obracuna sa grupom penzionera