Kad su počele pripreme za rat?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Tomi110
#76 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Da je Tuđman bio dosljedan svoje politike i da je snažno podupro savezništvo između Bošnjaka i Hrvata(naoružaj i obuči umjesto Amera), sada nebi bilo Republike Srpske i Republika Bosna i Hercegovina bi bila kandidat za EU.
Što hoću reči ,prvo je priznao BiH u njenim AVNOJ-evskim granicama, a onda se sjetio da bi mogao podebljati na jugu "perec" pa se upustio u licitaciju sa Slobom dok je u Hrvatskoj taj isti Slobo mu napravio "igranku" sa krajiškim Srbima. Trebao je stati iza svojih saveznika u Bosni,poraziti Srbe i njihovu politiku u Hrvatskoj i Bosni i na kraju pomoči Bosni kao državi svih njenih naroda.Međutim popušio je Slobinu priču o tome kako kad se Srbi i Hrvati dogovore sve je ostalo nevažno ,sjedio je prvo malo na stolici sa Bošnjacima, pa onda sa Srbima u Bosni a cijenu toga plaćaju danas Hrvati iz Bosne.
O mrtvima sve najbolje ali po meni kreten od političara
Što hoću reči ,prvo je priznao BiH u njenim AVNOJ-evskim granicama, a onda se sjetio da bi mogao podebljati na jugu "perec" pa se upustio u licitaciju sa Slobom dok je u Hrvatskoj taj isti Slobo mu napravio "igranku" sa krajiškim Srbima. Trebao je stati iza svojih saveznika u Bosni,poraziti Srbe i njihovu politiku u Hrvatskoj i Bosni i na kraju pomoči Bosni kao državi svih njenih naroda.Međutim popušio je Slobinu priču o tome kako kad se Srbi i Hrvati dogovore sve je ostalo nevažno ,sjedio je prvo malo na stolici sa Bošnjacima, pa onda sa Srbima u Bosni a cijenu toga plaćaju danas Hrvati iz Bosne.
-
parapet
#77 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Tomi110 wrote:Da je Tuđman bio dosljedan svoje politike i da je snažno podupro savezništvo između Bošnjaka i Hrvata(naoružaj i obuči umjesto Amera), sada nebi bilo Republike Srpske i Republika Bosna i Hercegovina bi bila kandidat za EU.
Čuj, naoružavanja je bilo, obučavanja je bilo, ali se nije smjelo sa ići sa otvorenim savezništvom. To bi automatski Srbi iskoristili da uvjeravaju svijet kako im se ponavlja '41. Toga su bili svjesni i Alija i Tuđman.
Dodaj tome međunarodne emisare od kojih je svaki nudio podjelu zemlje po etničkim granicama i dobiješ situaciju u kojoj je svak htio ugrabiti "svoj" dio prije neke konferencije.
Ne može se reći da je Tuđman bio otvoreno neprijateljski prema Bošnjacima. Uostalom sjećam se ratnog podjebavanja preko Motorola kad su nam Srbi govorili: "oj Hrvati alaj ste bedaci, nama Bosna a vama Bosanci".
-
parapet
#78 Re: Kad su počele pripreme za rat?
A čuj, ne mogu biti 2 vojske. Ne mogu biti 2 zapovjedništva. Uostalom i vi ste imali Babu koji je vodio neku svoju politiku i rat pa ste ga htjeli "riješiti". Blaž Krlajević nije imao nikakav politički mandat. Govorim o izborima.Sarajmen wrote:Nije mogao, znao, htio ili kako li već da shvati realnost koja je postajala sve očitija, a to je da Bošnjaci ovaj put nisu htjeli da ratuju za tuđe interese , već da imaju i svoju bosanskohercegovačku oružanu silu . Priča o Mehmedu Spahi i ''cvijeću'' ovaj put' nije mogla da prođe. Ostalo je goli interes, u početku da se Hrvatska rastereti otvaranjem fronta u BiH, a zatim kada se HV-a ukrupni, organizuje, i naoruža dovoljno oslobodi teritorij tzv RSK . Dakle, kupovina vremena...
Najveći uspjeh politike Slobodana Miloševića je izazivanje sukoba između Bošnjaka i Hrvata u BiH. Zavadi pa vladaj. Ta politika nije mogla da uspije bez saglasnosti zvaničnog Zagreba tj Tuđmana i njegovog ministra Šuška. Mate Boban je samo provodio ono što Blaž Kraljević nije htio.
Pored toga Blaž Kraljević se zalagao za utapljanje Bosne u Hrvatsku (do Drine) pa po tome on nije puno manji negator Bosne od Tuđmana.
A ovo što se tiče emancipacije bošnjačkog naroda - slažem se.
- Tomi110
#79 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Največi problem Tuđmana je bio njegov ego odn kompleks "povjesnih silnica", kvazi povjesničar koji se okružio "hercegovačkom elitom" iz emigracije koja ga je pumpala oko Bosne odn Hercegovine kao povjesnog dijela Hrvatske i zato je tako lako popušio Slobinu priču oko dogovora Srba i Hrvata oko Bosne a na uštrb Bošnjaka, to su sve znali Ameri zato je i Hrvatska umalo popušila sankcije, zato je i politički i vojni vrh HR HZ završio u Haagu dok su generali koji su vodili obranbeni rat u Hrvatskoj (Ante Gotovina i Mladen Markać) oslobođeni.Sarajmen wrote:Nije mogao, znao, htio ili kako li već da shvati realnost koja je postajala sve očitija, a to je da Bošnjaci ovaj put nisu htjeli da ratuju za tuđe interese , već da imaju i svoju bosanskohercegovačku oružanu silu . Priča o Mehmedu Spahi i ''cvijeću'' ovaj put' nije mogla da prođe. Ostalo je goli interes, u početku da se Hrvatska rastereti otvaranjem fronta u BiH, a zatim kada se HV-a ukrupni, organizuje, i naoruža dovoljno oslobodi teritorij tzv RSK . Dakle, kupovina vremena...
Najveći uspjeh politike Slobodana Miloševića je izazivanje sukoba između Bošnjaka i Hrvata u BiH. Zavadi pa vladaj. Ta politika nije mogla da uspije bez saglasnosti zvaničnog Zagreba tj Tuđmana i njegovog ministra Šuška. Mate Boban je samo provodio ono što Blaž Kraljević nije htio.
Da je bio pametan kao što nije, trebao je još 92 godine presječi koridor u Posavini (zajedno HV,HVO i Armija BiH kao što su mu sugerirali neki njegovi političari i generali), RSK i zapadni dio Republike Srpske bi se osušio i otpao kao uveli list, Srbi bi bili prisiljeni sjesti za stol, ne bi bilo Srebrenice, ne bi bilo Republike Srpske, ne bi bilo bosanskih Hrvata u Haagu, Republika Bosna i Hercegovina bi bila najvjerovanije danas kandidat za EU, Bošnjaci ne bi gledali na bosanske Hrvate kao na dvoličnjake, ne bi bilo iseljavanja istih u druge zemlje itd.Mnogo toga bi bilo drugačije da je bio pametniji, ali nažalost nije.
- cpu_fan
#80 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Ako ko zna gdje su Mlađeni u Sarajevu, e tu su oružja i oružja našli sa papirima zaduženja iz '86. godine.
-
parapet
#81 Re: Kad su počele pripreme za rat?
To je popis lijepih želja.
Kako bi presjekao srpski koridor sa vojskom koja je uz ogromne gubitke jedva cuvala svoju ulicu/selo/grad.
Rat je imao vise faza a pocetna je pripala Srbima. Tek kombinacija sankcija, nedostatak prostora za pljackanje ali i naoruzavanje i stjecanje iskustva hr. i bosnj. strane su takvo nesto mogle omoguciti u zadnjim godinama rata
Kako bi presjekao srpski koridor sa vojskom koja je uz ogromne gubitke jedva cuvala svoju ulicu/selo/grad.
Rat je imao vise faza a pocetna je pripala Srbima. Tek kombinacija sankcija, nedostatak prostora za pljackanje ali i naoruzavanje i stjecanje iskustva hr. i bosnj. strane su takvo nesto mogle omoguciti u zadnjim godinama rata
-
PM72
#82 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Ja sam odrastao u C fazi Alipašinog polja znači preko puta naselja Mlađeni pa me živo interesuje tvoje saznanje o tipu i količini naoružanja pronađenog u tom naselju kao i ta navodna papirologija oko zaduženja iz 1986.cpu_fan wrote:Ako ko zna gdje su Mlađeni u Sarajevu, e tu su oružja i oružja našli sa papirima zaduženja iz '86. godine.
-
parapet
#83 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Mislim da se opcenito ovdje potcjenjuje srpska vojna snaga pogotovu ona sa pocetka rata.
Ne zaboravite da se ratovi nerijetko dobivaju ne radi vojne snage nego radi gladi, bolesti, nedostatka zaliha.
Ono od cega smo mi patili u pocetku se desilo Srbima a neki to uzimaju zdravo za gotovo jer su i vas i nas snabdijevali hum. pomoci.
Sad se mozemo tome smijat ali to nije zanemariv dio price u ratnim naporima.
Ne zaboravite da se ratovi nerijetko dobivaju ne radi vojne snage nego radi gladi, bolesti, nedostatka zaliha.
Ono od cega smo mi patili u pocetku se desilo Srbima a neki to uzimaju zdravo za gotovo jer su i vas i nas snabdijevali hum. pomoci.
Sad se mozemo tome smijat ali to nije zanemariv dio price u ratnim naporima.
-
PM72
#84 Re: Kad su počele pripreme za rat?
1.Niko ovdje ne ismijava niti potcjenjuje srpsku vojnu snagu.parapet wrote:Mislim da se opcenito ovdje potcjenjuje srpska vojna snaga pogotovu ona sa pocetka rata.
2.To da je neko dobio rat što su ovi drugi bili bolesni ili gladni važi za srednji vijek ili kad su Konkvistadori osvajali Južnu Ameriku.Da je svaki vojnik VRS imao SIDU ili Ebolu na početku rata opet bi nas stavili u obruč jer su imali oružanu silu a mi samo dobru volju.Ne treba golema vojna mudrost da sa oružjem 13 kasarni,dva skladišta,fabrikom,18 000 vojnika,infrastrukturom SDS-a,50-tak tenkova,250 artiljerijskih cijevi i neograničen broj granata i metaka -ideš na blokadu i opkoljavanje grada u kojem 300 000 stanovnika nema niti jedan jedini tenk ili top da se odbrani.
- klixoris
#85 Re: Kad su počele pripreme za rat?
A sta mislite, sto se tice plana RAM, Ima li sansi da se isti ipak realizuje nekad u buducnosti ?
Citao sam dosta o ovom planu (koliko se moglo iskopati) i sasvim je jasno da se radi o dugo i pomno razvijanoj ideji...
Ne mislim na realizaciju u smislu kako je plan prvobitno i brutalno zamisljen (da iskorijene sve muslimane/bosnjake), nego vise na teritorijalnu realizaciju.
Obzirom da je BiH sada "napravljena" kako jeste, nema regrutacije (nove generacije pojma nemaju o ratovanju, oruzju, rukovanju sa istim), nema ni neke ozbiljne opreme (nesto zastarjelih tenkova koji se guse u koroziji, raspadahije od helikoptera), ko sada moze garantovati da nekad, u nekoj buducnosti, plan ne moze biti realizovan direktnim napadom npr od strane Srbije, koja i dan danas ima koliko toliko solidnu vojsku ?
Svjedoci smo koliko puta u istoriji je zapad presutno dozvoljavao slicne akcije. Mozda blentav primjer, ali je ipak primjer, eto npr napad Njemacke na Poljsku, cuveni Einschluss sa Austrijom, pa i dogadjaji na podrucju zemalja exYu u '90 godinama. Dosta toga se sutnjom dozvolilo i tek kada bi se bas pretjeralo (Hitler nastavio okupirati nove zemlje, u BiH se desila Srebrenica...), Zapad bi intervenisao...
Ko sada garantuje da zapad ne bi, mozda, nekada, presutio i "malu korekciju" granica koju bi Srbija npr mogla odraditi u saradnji sa RS-om. Srbija vojna sredstva svakako ima, za razliku od nas koji smo totalno razoruzana zemlja bez vojske... Ima ih i Hrvatska, ali u HR sada definitivno pusu novi vjetrovi, pa to i nije izgledno...
Ne mora (i realno, ne moze) to biti genocid i agresija kakva je bila '90 godina, ali sta bi Srbiju sprijecilo da malo "ufura" vojskom preko Drine i aneksira komad BiH (RS). Evo uzmimo sadasnje, modrno doba gdje Rusi uredno aneksirase Krim, Zapadu pred nosom. Ima protesta Zapada, ali mogu lajati do sutra - posao je vec zavrsen...
Navodim sve ovo kao cisto neki onako grubi primjer. Nemojte me napasti kako lupam gluposti i slicno, vise me zanima vase misljenje koliko sve ovo, sto sam napisao, ima smisla...
Citao sam dosta o ovom planu (koliko se moglo iskopati) i sasvim je jasno da se radi o dugo i pomno razvijanoj ideji...
Ne mislim na realizaciju u smislu kako je plan prvobitno i brutalno zamisljen (da iskorijene sve muslimane/bosnjake), nego vise na teritorijalnu realizaciju.
Obzirom da je BiH sada "napravljena" kako jeste, nema regrutacije (nove generacije pojma nemaju o ratovanju, oruzju, rukovanju sa istim), nema ni neke ozbiljne opreme (nesto zastarjelih tenkova koji se guse u koroziji, raspadahije od helikoptera), ko sada moze garantovati da nekad, u nekoj buducnosti, plan ne moze biti realizovan direktnim napadom npr od strane Srbije, koja i dan danas ima koliko toliko solidnu vojsku ?
Svjedoci smo koliko puta u istoriji je zapad presutno dozvoljavao slicne akcije. Mozda blentav primjer, ali je ipak primjer, eto npr napad Njemacke na Poljsku, cuveni Einschluss sa Austrijom, pa i dogadjaji na podrucju zemalja exYu u '90 godinama. Dosta toga se sutnjom dozvolilo i tek kada bi se bas pretjeralo (Hitler nastavio okupirati nove zemlje, u BiH se desila Srebrenica...), Zapad bi intervenisao...
Ko sada garantuje da zapad ne bi, mozda, nekada, presutio i "malu korekciju" granica koju bi Srbija npr mogla odraditi u saradnji sa RS-om. Srbija vojna sredstva svakako ima, za razliku od nas koji smo totalno razoruzana zemlja bez vojske... Ima ih i Hrvatska, ali u HR sada definitivno pusu novi vjetrovi, pa to i nije izgledno...
Ne mora (i realno, ne moze) to biti genocid i agresija kakva je bila '90 godina, ali sta bi Srbiju sprijecilo da malo "ufura" vojskom preko Drine i aneksira komad BiH (RS). Evo uzmimo sadasnje, modrno doba gdje Rusi uredno aneksirase Krim, Zapadu pred nosom. Ima protesta Zapada, ali mogu lajati do sutra - posao je vec zavrsen...
Navodim sve ovo kao cisto neki onako grubi primjer. Nemojte me napasti kako lupam gluposti i slicno, vise me zanima vase misljenje koliko sve ovo, sto sam napisao, ima smisla...
Last edited by klixoris on 26/12/2014 15:12, edited 1 time in total.
-
PM72
#86 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Ko se o mlijeko opeče taj i u jogurt puše.
samo nema takvog scenarija niti mogućnosti da Srbija sa RS-om nešto vojno odradi.Nema više JNA ni njenih punih bisaga.Zadužili se da naprave paradu za Putina a on to posmatrao sa podsmjehom,ono oružja što prikazaše ima svaki ruski kolhoz...a ovi preko Drine nemaju ni čamaca za spašavanje.
- klixoris
#87 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Vidi, slazem se ja sa tobom za vecinu sto si napisao ali, realno, koliko god im je oprema zastarjela, opet je imaju vise nego mi u BiH.PM72 wrote:Ko se o mlijeko opeče taj i u jogurt puše.samo nema takvog scenarija niti mogućnosti da Srbija sa RS-om nešto vojno odradi.Nema više JNA ni njenih punih bisaga.Zadužili se da naprave paradu za Putina a on to posmatrao sa podsmjehom,ono oružja što prikazaše ima svaki ruski kolhoz...a ovi preko Drine nemaju ni čamaca za spašavanje.
Srbija je, u vojnom smislu, trenutno jaca od BiH. Imaju kakvu takvu armiju i pripadajuce MTS. Ispravi me ako grijesim.
Kada bi odlucili da nas napadnu, a Zapad to presutno dozvoli, ja ne vidim sa cim bi se mi ovaj put odbranili ? Naveo si primjer RS-a i to da nemaju ni camaca... Realno, tako je u citavoj BiH, nemamo nista...
Cinjenica je da nismo ni pocetkom '90 godina imali nista, a opet smo se odbranili, ali tada se moglo sta "copiti" iz tih bisaga JNA koje su zavrsile u VRS.
Bilo je i tih nagovjestaja u zraku pa se oruzje krenulo lagano nabavljati i, nazalost, uglavnom prodavati ljudima koji su kasnije branili BiH ali sta da ti se desi iznenadna ofanziva, bez najava, bas kao Rusi u Krimu ?
Last edited by klixoris on 26/12/2014 15:21, edited 1 time in total.
- klixoris
#88 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Ne znam sta i koliko su poklopili ali kada pogledas HV ili VS, onda smo jedini mi (ARBiH) ti koji su u stvari poklopljeni...Sarajmen wrote:Ako si proučavao ''RAM'' znaj da su to u suštini želje akademske zajednice u Srbiji za rješavanje tzv srpskog pitanja. Međutim, Opštim okvirnim sporazumom o miru, koji su osim BiH potpisale i Srbija i Hrvatska je vrlo precizno definisano (i najvećim dijelom sprovedeno) šta sve može da od vojnih efektiva (odbrambenih) posjeduje svaka od država u regionu a koja je bila involvirana u predhodne sukobe . To je NATO ''poklopio '' davnih dana. A i ovo što @PM veli ne treba zanemariti. Biti budan i nikad' više na spavanju...
Bilo bi interesantno da neko objavi, ako zna, grubu specifikaciju trenutnog naoruzanja koje svaka od zemalja ima... Mozda sam i neupucen, ali mislim da BiH tu nema ni na mapi...
Last edited by klixoris on 26/12/2014 15:26, edited 1 time in total.
- spreca
#89 Re: Kad su počele pripreme za rat?
100 miliona turaka...ako mogu oni zasto nebi mogli i turci...pa kom obujci komu opanciklixoris wrote:A sta mislite, sto se tice plana RAM, Ima li sansi da se isti ipak realizuje nekad u buducnosti ?
- klixoris
#90 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Pa ako cemo tako gledati, ima i iza Srbije jos vise Rusaspreca wrote: 100 miliona turaka...ako mogu oni zasto nebi mogli i turci...pa kom obujci komu opanci
Ruse nista ne veze da priskoce u pomoc Srbiji. A imaju i licne interese ovdje.. Ako nista, da gurnu prst u oko Zapadu, slicno kao i na Krimu.
Racunati na podrsku Turske je glupo... Turci su u NATO-u i kao takvi, ne mogu bas, na svoju ruku i kad im prahne, priskakati u pomoc "svojim prijateljima" po svijetu. Sto nisu priskocili '90-ih ? A sa druge strane, koliko znam, Rusi su i te kako pomagali Srbiju dok su nas ovdje ubijali...
Last edited by klixoris on 26/12/2014 15:42, edited 1 time in total.
- spreca
#91 Re: Kad su počele pripreme za rat?
ima i OTAN
- klixoris
#92 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Mislis isto, al' na francuskomspreca wrote:ima i OTAN
-
Ripicipi
#93 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Sta, Turci, 100 miliona, obojci i opanci?spreca wrote:100 miliona turaka...ako mogu oni zasto nebi mogli i turci...pa kom obujci komu opanciklixoris wrote:A sta mislite, sto se tice plana RAM, Ima li sansi da se isti ipak realizuje nekad u buducnosti ?
Ne mogu da vjerujem da neko preko 18 godina moze ovakve gluposti napisati
Gdje je tih 100 miliona turaka bilo od '92-'95
Je l' iko cuo za turske dobrovoljce u proteklom ratu, ja nisam
Last edited by Ripicipi on 26/12/2014 21:06, edited 2 times in total.
- spreca
#94 Re: Kad su počele pripreme za rat?
U rezerviRipicipi wrote: Gdje je tih 100 miliona turaka bilo od '92-'95
-
visokijablan
#95 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Pripreme za rat su poćele onda kada su Srbi zajedno sa Turcima došli na prostore Bosne i Huma.
- Tomi110
#96 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Opet ponavljam da je Tuđman snažno podupro svoje saveznike u Bosni sa naoružanjem i obukom taj koridor možda ne bi bio presječen 92-e godine ali 93-e sigurno bi. I početna faza rata i u Hrvatskoj i u Bosni je pripadala Srbima jer i u jednom i u drugom slučaju su "srpski junaci" jurišali na goloruk narod u Hrvatskoj i BiH sa tenkovima, topovima i raznim dobrovoljačkim odredima. A o nekom vojnom iskustvu Srba vs Hrvata vs Bošnjaka no comment, Vukovar ti je primjer o "strašnom srpskom vojnom iskustvu", jesu Vukovar sravnili sa zemljom ali su bogami i ostavili kostiju tamo.parapet wrote:To je popis lijepih želja.
- Zokipfc
#97 Re: Kad su počele pripreme za rat?
A kako se ZNG 'zabavljala' sa Srpskim civilima prije rata?i u drugom slučaju su "srpski junaci" jurišali na goloruk narod u Hrvatskoj
- Tomi110
#98 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Krvavi Uskrs, odn početak oružnih sukoba u RH je bio 31.03.1991, a ZNG je osnovana 20.04.1991, tako da ne znam kako se to "ZNG zabavljala sa srpskim civilima prije rata"Zokipfc wrote:A kako se ZNG 'zabavljala' sa Srpskim civilima prije rata?i u drugom slučaju su "srpski junaci" jurišali na goloruk narod u Hrvatskoj
Vjerovatno su ih bacali lavovima po gradskim ZOO-ima

Lav iz Zg ZOO-a,vidiš kako je lijep i uhranjen
-
parapet
#99 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Ne znam da osnovu cega tvrdis da se to moglo napraviti '93? Pa u to doba gotovo i nije bilo niti jedne bitne ofanzivne akcije hr. i bosnj. strane koja je uspjela!Tomi110 wrote:Opet ponavljam da je Tuđman snažno podupro svoje saveznike u Bosni sa naoružanjem i obukom taj koridor možda ne bi bio presječen 92-e godine ali 93-e sigurno bi.parapet wrote:To je popis lijepih želja.
Uvijek je lakše branit se nego napadat. Čak postoje i nekakve matematičke pretpostavke koliko moraš biti jači u ljudstvu i tehnici da bi ti napad uspio i napadačka strana uvijek mora biti brojčano veća. Ne možeš uspoređivat rat gdje jedan brani svoju kuću i gleda svoju djecu i zna šta ćemu se desiti djeci ako popusti sa nekim ko je doveden sa strane i ovaj mu naređuje da ide naprijed. Razlika u motivaciji je ogromna.A o nekom vojnom iskustvu Srba vs Hrvata vs Bošnjaka no comment, Vukovar ti je primjer o "strašnom srpskom vojnom iskustvu", jesu Vukovar sravnili sa zemljom ali su bogami i ostavili kostiju tamo.
- Tomi110
#100 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Pa naravno da nije bilo 93-e niti jedne bitne ofanzivne akcije hrvatske i bošnjačke strane jer su zabavljale međusobno, ali da nije bilo Hrvatsko-Bošnjačkog sukoba i da je Tuđman poslušao nekolicinu svojih generala i bliskih suradnika koridor bi bio presječen, vjerovatno bi krvi bilo do koljena sa obadvije strane u bici za Koridor ali neuporedivo manje nego u dvogodišnjem nastavku sukoba u Hrvatskoj i BiHparapet wrote:Ne znam da osnovu cega tvrdis da se to moglo napraviti '93? Pa u to doba gotovo i nije bilo niti jedne bitne ofanzivne akcije hr. i bosnj. strane koja je uspjela!Tomi110 wrote:Opet ponavljam da je Tuđman snažno podupro svoje saveznike u Bosni sa naoružanjem i obukom taj koridor možda ne bi bio presječen 92-e godine ali 93-e sigurno bi.parapet wrote:To je popis lijepih želja.
Uvijek je lakše branit se nego napadat. Čak postoje i nekakve matematičke pretpostavke koliko moraš biti jači u ljudstvu i tehnici da bi ti napad uspio i napadačka strana uvijek mora biti brojčano veća. Ne možeš uspoređivat rat gdje jedan brani svoju kuću i gleda svoju djecu i zna šta ćemu se desiti djeci ako popusti sa nekim ko je doveden sa strane i ovaj mu naređuje da ide naprijed. Razlika u motivaciji je ogromna.A o nekom vojnom iskustvu Srba vs Hrvata vs Bošnjaka no comment, Vukovar ti je primjer o "strašnom srpskom vojnom iskustvu", jesu Vukovar sravnili sa zemljom ali su bogami i ostavili kostiju tamo.