Kad su počele pripreme za rat?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
visokijablan

#351 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by visokijablan »

Tomi110 wrote:
PM72 wrote:Sarajmen, :thumbup: :bih:

Ne znam hoćeš li se složiti sa mojim mišljenjem.Republika Hrvatska i Hrvati mogu se zahvaliti i Bošnjacima za svoju neovisnost.Na stranu hiljade onih koji su ratovali za Hrvatsku ali sam mišljenja da bi Hrvatska malo morgen bila u svojim Avnojevskim granicama da su Bošnjaci odlučili ostati u krnjoj Jugoslaviji.
Svakako, da su Bošnjaci odlučili ostati u Jugoslaviji ili bolje rečeno Velikoj Srbiji granica Velike Srbije ne bi bila Karlobag-Ogilin-Karlovac-Virovitica već negdje ispod Kaptola(Zagreb).Iako nisam ljubitelj Tuđmana a još manje Miloševića, pa tako ni Izetbegovića, jedno moram priznati Izetbegoviću kao prvom bosanskohercegovačkom predsjedniku:
Citat iz njegove knjige "Rat i mir u Bosni i Hercegovini"
Podsjetio bih vas da je čitavo vrijeme naša parola bila u toku krize bila
"Prihvatamo svaku Jugoslaviju u kojoj su istovremeno i Hrvatska i Srbija
ne prihvatamo nikakvu Jugoslaviju u kojoj nema jedne ili druge".

Mislim da je ovime Alija sve rekao i o Hrvatskoj i o Srbiji i o kvaziislamskoj državi na Balkanu.

Večina Bosanskih Muslimana ili Bošnjaka nije imala iluzije o ostanku u SFRJ-JI,jer na osnovu historijskog iskustva to ih nije zanimalo,i nije se uklapalo i njihovo istorijsko pamćenje u kojemu nije zapisano da su ikada bili na strani Srbske hegemonije..to tvoje razmišljanje je iluzija.Kada bi pokojni Izetbegović to tražio od njih vjerujem da bi vrlo brzo završio na smetištu povjesti.
visokijablan

#352 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by visokijablan »

Danguba wrote:
karanana wrote:a kako to da onda poprilicno brzo nakon 6. svibnja imamo velike borbe u hercegovini u operaciji lipanjske zore a nakon nekoliko mjeseci i zestoke borbe za koridor? moze se mozda na kraju zakljuciti da je koridor prodan, ali ako je sporazum postignut, zasto je uopste i bilo borbi u kojima je poginulo na stotine i srba i hrvata oko neceg sto je potpisano i dogovoreno 6. svibnja 92?
nije bas sve tako crno i bijelo. ima tu i sive zone.
Pogledati pod Vukovar.
Branioci branili ne znajuci da su prepusteni sami sebi.
Borbi za koridor je bilo sve dok nije doslo naredjenje o povlacenju. Do koga je doslo naredjenje imao je sanse da prezivi a ostali su poginuli ne znajuci za postignuti sporazum.

p.s. i nije to samo jedna takva situacija. Na Majevici(Konjic) ljudi izgidose misleci da trebaju uzeti relej na Banj Brdu a niko im nije rekao da se uzima Vlasic a da oni trebaju tom akcijom da zavaraju protivnika i da mu angazuju snage.

Vukovar se dogodio u okolnostima kada RH nije imala snage,a grad su branili iznimno hrabri ljudi ,te priče o izdaji nemaju temelja.
Tomi110

#353 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by Tomi110 »

karanana wrote:a kako to da onda poprilicno brzo nakon 6. svibnja imamo velike borbe u hercegovini u operaciji lipanjske zore a nakon nekoliko mjeseci i zestoke borbe za koridor? moze se mozda na kraju zakljuciti da je koridor prodan, ali ako je sporazum postignut, zasto je uopste i bilo borbi u kojima je poginulo na stotine i srba i hrvata oko neceg sto je potpisano i dogovoreno 6. svibnja 92?
nije bas sve tako crno i bijelo. ima tu i sive zone.
To dogovaranje i nije baš bilo javno, što misliš što bi rekli Hrvati iz Hrvatske da su saznali da u toku borbi po Hrvatskoj, Tuđman preko svojih emisara sklapa deal sa Karađićem i Slobodanom oko teritorija. Ja da sam hrvatski vojnik negdje u zaleđu Zadra i da čujem takvo što, bacio bih pušku i pošao kući.
"Dragi predsjedniče ja vam vračam pušku a vi se lijepo jebite po čukama sa Slobodanom, Karađićem i Martićem."
parapet

#354 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by parapet »

Sarajmen wrote:Ali jedinice HVO-a iz Posavine primirje nisu prihvatile već su istog dana kad je objavljeno, zajedno s lokalnim političkim vodstvom donijele odluku o prelasku Save i oslobađanju Bosanske Posavine. (108. brigada u kratkom roku ulazi 20 kilometara u dubinu BiH, te oslobađa Odžak, pri čemu su uništena 32 srpska tenka. Ova akcija je dovela do praktičnog raspada HVO-a na Hercegovački i Posavski dio.
Neki bi to nazvali klasičnom zamkom.

Ti ćeš to vjerojatno pripisati dogovoru...

A šta je sa Jajcem? I to prodano?
visokijablan

#355 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by visokijablan »

Sarajmen wrote:Valjda je poznato da je Matu Bobana zanimala tzv Zapadna Hercegovina a ne Posavina. Sporazum o primirju u Gracu Bobana sa Karadzićem uz potpis Tuđmana, izazvao je vrlo jake sukobe u Hrvatskoj Vladi na sjednici Vrhovnog državnog vijeća. Odmah nakon sklopljenog primirja u Gracu, sukobi su se počeli stišavati na prostoru Hercegovine. Ali jedinice HVO-a iz Posavine primirje nisu prihvatile već su istog dana kad je objavljeno, zajedno s lokalnim političkim vodstvom donijele odluku o prelasku Save i oslobađanju Bosanske Posavine. (108. brigada u kratkom roku ulazi 20 kilometara u dubinu BiH, te oslobađa Odžak, pri čemu su uništena 32 srpska tenka. Ova akcija je dovela do praktičnog raspada HVO-a na Hercegovački i Posavski dio.
Doći ćemo i do ''operacije lipanjske zore''...ionako smo ušli na bosanskohercegovački teritorij :mrgreen:

Matu i većinu Hrvata iz Hercegovine je zanimala Hrvatska do Drine..a lipanjske zore su sudbonosna operacija za spas onda priznate države i Hrvatskog i Muslimanskog naroda tamo
Tomi110

#356 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by Tomi110 »

visokijablan wrote:
Tomi110 wrote:
PM72 wrote:Sarajmen, :thumbup: :bih:

Ne znam hoćeš li se složiti sa mojim mišljenjem.Republika Hrvatska i Hrvati mogu se zahvaliti i Bošnjacima za svoju neovisnost.Na stranu hiljade onih koji su ratovali za Hrvatsku ali sam mišljenja da bi Hrvatska malo morgen bila u svojim Avnojevskim granicama da su Bošnjaci odlučili ostati u krnjoj Jugoslaviji.
Svakako, da su Bošnjaci odlučili ostati u Jugoslaviji ili bolje rečeno Velikoj Srbiji granica Velike Srbije ne bi bila Karlobag-Ogilin-Karlovac-Virovitica već negdje ispod Kaptola(Zagreb).Iako nisam ljubitelj Tuđmana a još manje Miloševića, pa tako ni Izetbegovića, jedno moram priznati Izetbegoviću kao prvom bosanskohercegovačkom predsjedniku:
Citat iz njegove knjige "Rat i mir u Bosni i Hercegovini"
Podsjetio bih vas da je čitavo vrijeme naša parola bila u toku krize bila
"Prihvatamo svaku Jugoslaviju u kojoj su istovremeno i Hrvatska i Srbija
ne prihvatamo nikakvu Jugoslaviju u kojoj nema jedne ili druge".

Mislim da je ovime Alija sve rekao i o Hrvatskoj i o Srbiji i o kvaziislamskoj državi na Balkanu.

Večina Bosanskih Muslimana ili Bošnjaka nije imala iluzije o ostanku u SFRJ-JI,jer na osnovu historijskog iskustva to ih nije zanimalo,i nije se uklapalo i njihovo istorijsko pamćenje u kojemu nije zapisano da su ikada bili na strani Srbske hegemonije..to tvoje razmišljanje je iluzija.Kada bi pokojni Izetbegović to tražio od njih vjerujem da bi vrlo brzo završio na smetištu povjesti.
Griješiš u ovoj knjizi Alije Izetbegovićča "Rat i mir u Bosni i Hercegovini" Alija i SDA su bili zainteresirani za ostanak u SFRJ pod uvjetom da i Hrvatska i Hrvati ostanu jer u Sanđaku i Crnoj Gori također ima dosta muslimana i Aliji i SDA je bilo u interesu radi ovih ljudi ostati u SFRJ, Hrvatska i Hrvati su Aliji bili jamac jednakopravnosti svih naroda u SFRJ ali ostati sami sa Srbima u nekoj krnjoj Jugoslaviji ili Velikoj Srbiji to ne bi bilo pametno po Bošnjački narod.Da je Alija tražio od stranke da mu da potporu ostanku u Jugoslaviji i bez Hrvata, ja mislim da bi je dobio, ali kao razborit političar to nikad nije uradio.
visokijablan

#357 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by visokijablan »

Sarajmen wrote:Nemožemo tako komunicirati. Iznesimo činjenice kakve jesu, a sa što manje subjektivnog mišljenja . Vaše reagovanje na moj zadnji komentar je nekorektno, pa ukoliko bi se ta praksa nastavila ja bih se povukao iz daljnje rasprave , jer ne bi bilo korektno ka autoru i ''ostalim'' da temu naslova ''pripreme za rat'' pretvorimo u ratnu temu.
Sory,nisam mislio ništa loše,no prenosim stvari onako kako sam ih ja doživio.
visokijablan

#358 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by visokijablan »

Večina Bosanskih Muslimana ili Bošnjaka nije imala iluzije o ostanku u SFRJ-JI,jer na osnovu historijskog iskustva to ih nije zanimalo,i nije se uklapalo i njihovo istorijsko pamćenje u kojemu nije zapisano da su ikada bili na strani Srbske hegemonije..to tvoje razmišljanje je iluzija.Kada bi pokojni Izetbegović to tražio od njih vjerujem da bi vrlo brzo završio na smetištu povjesti.[/quote]

Griješiš u ovoj knjizi Alije Izetbegovićča "Rat i mir u Bosni i Hercegovini" Alija i SDA su bili zainteresirani za ostanak u SFRJ pod uvjetom da i Hrvatska i Hrvati ostanu jer u Sanđaku i Crnoj Gori također ima dosta muslimana i Aliji i SDA je bilo u interesu radi ovih ljudi ostati u SFRJ, Hrvatska i Hrvati su Aliji bili jamac jednakopravnosti svih naroda u SFRJ ali ostati sami sa Srbima u nekoj krnjoj Jugoslaviji ili Velikoj Srbiji to ne bi bilo pametno po Bošnjački narod.Da je Alija tražio od stranke da mu da potporu ostanku u Jugoslaviji i bez Hrvata, ja mislim da bi je dobio, ali kao razborit političar to nikad nije uradio.[/quote][/quote]

Mislio sam da Bošnjaci nebi ostali u krnjoj Jugoslaviji bez Hrvata!
visokijablan

#359 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by visokijablan »

Sarajmen wrote:
visokijablan wrote:

Vukovar se dogodio u okolnostima kada RH nije imala snage,a grad su branili iznimno hrabri ljudi ,te priče o izdaji nemaju temelja.
Tačno i u okolnostima koje su vladale tada, Tuđman je odigrao jedan od najmudrijih poteza , nije usmjerio većinu raspoloživog ljudstva i oružja (apsolutno nedovoljno za protivudar) ka Vukovaru. Da je upao u zamku, vojska bi mu bila poražena a JNA bi izašla čak na slovensku granicu. S druge strane, Miloševiću je odgovarao tzv ''puzajući rat'' u kojem se ''puškara'' i jedno po jedno zacrtano područje okupira i etnički čisti po planu koji je imao, a kojeg je glasnogovornik bio Šešelj.

Ako nekoga zanima tadašnji odnos snaga i moći oko Vukovara, nema problema da se činjenično to pojasni. pozz

Tako je,no mislim da su tada nadmoćni Srbi u Vukovar pokušali ući samouvjereno i bahato kako samo oni znaju.Šešelj ih ustvari naj bolje oslikava.
trocadero

#360 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by trocadero »

aldinjo wrote:
aldinjo wrote:Šuplje priče me ne interesuju. Ja znam koliko je srba bilo u ratnom Sarajevu ali ne znam koliko je bilo bošnjaka tada muslimana i hrvata u ratnoj Ilidži i u onim mjestima u okolini iste? Ismijavati multietničnost bošnjaka a pri tome ne pogledati u svoju avliju je u najmanju ruku i smiješno i žalosno.
Ne odgovori mi dotični na pitanje. :roll:
Одлично кад знаш колико је Срба било у ратном Сарајеву, ајд реци баш ме интересује ,подјели са нама ту информацију!

Па ћу ти ја онда казати колико је отприлике Бошњака и Хрвата остало на Илиџи!
aldinjo

#361 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by aldinjo »

trocadero wrote:
aldinjo wrote:
aldinjo wrote:Šuplje priče me ne interesuju. Ja znam koliko je srba bilo u ratnom Sarajevu ali ne znam koliko je bilo bošnjaka tada muslimana i hrvata u ratnoj Ilidži i u onim mjestima u okolini iste? Ismijavati multietničnost bošnjaka a pri tome ne pogledati u svoju avliju je u najmanju ruku i smiješno i žalosno.
Одлично кад знаш колико је Срба било у ратном Сарајеву, ајд реци баш ме интересује ,подјели са нама ту информацију!

Filozofe kada ti odgovoriš prvo na moje pitanje pa ću onda ja na tvoje. Jasno? A bilo ih je sigurno puno više nego muslimana-Bošnjaka kod tvojih na Ilidži.
parapet

#362 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by parapet »

Otto Skorzeny wrote:Tudjamu je godilo da rat prebaci u BiH jer nakon muka na Vukovaru JNA je imala bolji prostor za manevrisanje i prodor.
Da te nisam krivo shvatio - hoćeš reći da je Tudjman zakuhao rat u BiH?
parapet

#363 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by parapet »

Otto Skorzeny wrote:
parapet wrote:
Otto Skorzeny wrote:Tudjamu je godilo da rat prebaci u BiH jer nakon muka na Vukovaru JNA je imala bolji prostor za manevrisanje i prodor.
Da te nisam krivo shvatio - hoćeš reći da je Tudjman zakuhao rat u BiH?

Jesi shvatio si pogresno si shvatio . Ja sam napisao da je Tudjmanu godilo da prebaci rat u BiH a Sloba i njegovi planirali su da tek nakon Hrvatske krenu u BiH. Nakon januarskog primirja JNA i HV zakuhava se rat u BiH. Znaci Tudjmanu je godilo prebacivanje rata u BiH a Slobo je vec radio na tome da se BiH okupira tiho i zadrzi u Jugoslaviji

Dakle, ne povezuješ Tuđmana kao odgovornog za rat u BiH nego navodiš da mu je to "odgovaralo"...

Ali i to je dubiozna tvrdnja. Ja bih prije rekao da ga je očekivao jer je sve upućivalo na to.
parapet

#364 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by parapet »

Otto Skorzeny wrote:Hrvatska se davila pod pritiskom JNA. Nakon Vukovara uslijedio je pad morala a nije bilo ni previse mts koja bi se upotrijebio .
Nije to bas tako. Hrvatska je zaplijenila kompletan Varazdinski korpus. Samo tenkova je bilo 70. Sa tim istim oruzjem je zaustavljen banjalučki korpus i desava se i prva uspjesna ofanzivna akcija u okolici Virovitice.
seln

#365 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by seln »

parapet wrote:
Otto Skorzeny wrote:Hrvatska se davila pod pritiskom JNA. Nakon Vukovara uslijedio je pad morala a nije bilo ni previse mts koja bi se upotrijebio .
Nije to bas tako. Hrvatska je zaplijenila kompletan Varazdinski korpus. Samo tenkova je bilo 70. Sa tim istim oruzjem je zaustavljen banjalučki korpus i desava se i prva uspjesna ofanzivna akcija u okolici Virovitice.
ma ja, ba...ne znam kako je JNA izdrzala protiv HV...vile ih pronosale.
meni serbe

#366 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by meni serbe »

Nekako s proljeća wrote:
...
Dana 15.6.1991. predsjednik Vlade Manolić se sastao s Albanskim ministrom vanjskih poslova kojeg je pokušao nagovoriti na napad Albanije prema Kosovu.

Dana 17. 7. 1991. održan je sastanak F. Tuđmana i Veljka Kadijevića.

Dana 15.10. 1991. u Moskvi su se, u prisustvu predsjednika Rusije M. Gorbačova, sastali Tuđman i Milošević.

.......
Moze li nesto opsirnije o ove tri tacke... link ili slicno... ako nema barem izvor i dvije tri recenice o navedenom :sax:
PM72

#367 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by PM72 »

Mogu prihvatiti ovo oko sastajanja krivoustog đubreta sa Slobom ili Kadijevićem ali da Albanija napadne Jugoslaviju 1991 :-) pa ko to izmisli? Čime da napadne? Pa kompletna albanska armija nije imala vojnih efektiva koliko prištinski korpus.Svu albansku vojsku bi zgurali u more za par dana. Ima li iko mrvicu zdravog razuma i logike sa povjeruje u tako nešto.Slušao sam priče naših glupaka koji su na početku rata tumačili kako Turska hoće da podigne avione F16 i bombarduje Srbe,pa su čak izmišljali kako je frtalj turskih pilota porijeklom iz Bosne pa im njihovi u amanet ostavili da se osvete mrskim ćafirima. :D
meni serbe

#368 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by meni serbe »

PM72 wrote:Mogu prihvatiti ovo oko sastajanja krivoustog đubreta sa Slobom ili Kadijevićem ali da Albanija napadne Jugoslaviju 1991 :-) pa ko to izmisli? Čime da napadne? Pa kompletna albanska armija nije imala vojnih efektiva koliko prištinski korpus.Svu albansku vojsku bi zgurali u more za par dana. Ima li iko mrvicu zdravog razuma i logike sa povjeruje u tako nešto.Slušao sam priče naših glupaka koji su na početku rata tumačili kako Turska hoće da podigne avione F16 i bombarduje Srbe,pa su čak izmišljali kako je frtalj turskih pilota porijeklom iz Bosne pa im njihovi u amanet ostavili da se osvete mrskim ćafirima. :D

Podebljano je čista glupost....
Za albanski napad: to jedino mogu zamislit u smislu "spašavanja" unitarne Jugoslavije. Napad sa vana... Ništa ozbiljno, malo se samo zapuca... Mobilizacija, bratstvo i jedinstvo, vanjski neprijatelj i "puč".... A Albance ko hebe... Nek' pucaju i dalje....
Nekako s proljeća

#369 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by Nekako s proljeća »

meni serbe wrote:
Nekako s proljeća wrote:
...
Dana 15.6.1991. predsjednik Vlade Manolić se sastao s Albanskim ministrom vanjskih poslova kojeg je pokušao nagovoriti na napad Albanije prema Kosovu.

Dana 17. 7. 1991. održan je sastanak F. Tuđmana i Veljka Kadijevića.

Dana 15.10. 1991. u Moskvi su se, u prisustvu predsjednika Rusije M. Gorbačova, sastali Tuđman i Milošević.

.......
Moze li nesto opsirnije o ove tri tacke... link ili slicno... ako nema barem izvor i dvije tri recenice o navedenom :sax:
Događaj od 15.10. 1991 , naveden je na strani broj 148 u hronologiji : http://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=& ... jsEvvzn1WA

Događaj od 17.9.1991 (a ne 7 kako je greškom napisano) : http://www.e-novine.com/feljton/85971-D ... slama.html , skroz pri samom dnu članka sa navedenog linka.
'' Konferencija o Jugoslaviji otvorena je 7. septembra. Danas čitamo izjave njenopg predsedavajućeg, lorda Karingtona, gde je i kako Evropska zajednica grešila, "rešavajući" jugoslovensku krizu. Što se ovdašnjih političkih prvaka tiče, oni su se pod okriljem ove konferencije sastajali dosta puta, sve do Londonske konferencije u avgustu ove godine.

Svakako je tok konferencije u Hagu uticao i da dođe do poznatih trojnih sastanaka Slobodana Miloševića, Franje Tuđmana i generala Veljka Kadijevića, 17. i 25. septembra 1991.''
Na strani broj 40, klikom na link http://bs.scribd.com/doc/7223100/Rat-Nova-Verzija , također se navodi jedan od sastanaka u Igalu ....a natuknice o čemu se dogovaralo su ovlaš pomenute i ovdje : http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20000429/novosti2.htm

A za tajni susret od 15.6.1991. , predsjednika Vlade Hrvatske Manolić Josipa i albanskog ministra vanjskih poslova , link je sljedeći: http://bs.scribd.com/doc/7223100/Rat-Nova-Verzija . Dole citirani dio teksta je na strani broj 32.
'' Dana 15. lipnja predsjednik Vlade Manolić se sastao s Albanskim ministrom vanjskih poslova kojega je pokušao nagovoriti na napad Albanije prema Kosovu. Da su vojno neopremljeni i za rat nespremni Albanci na taj prijedlog pristali to bi bio vanjski napad na Jugoslaviju, na što bi JNA morala odgovoriti uvođenjem izvanrednog stanja i objavom opće mobilizacije, nakon čega bi vrlo brzo stekli dovoljno autoriteta za uvođenjem vojne uprave u čitavoj Jugoslaviji i skidanje republičkih rukovodstava. Napad Albanije na Jugoslaviju osudila bi i međunarodna zajednica koja bi zbog takvog napada imala opravdanje za pružanje sve moguće pomoći JNA.''
Ripicipi

#370 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by Ripicipi »

trocadero wrote:
aldinjo wrote:

Karadzic na jednom od svojih sudjenja rece da on nije naredjivao pucanje po Sarajevu jer je u njemu ostalo 50 hiljada Srba :oops:
Dobro, vjerovatno je malo pretjerao, a mozda i nije...
Sve zavisi od godine, za '92 vjerujem da je bilo 40-50 hiljada,
PM72

#371 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by PM72 »

U Sarajevu je 1991 živjelo 157 000 Srba.Uključujući opštine Pale i Trnovo.VRS je pod svojom kontrolom držala opštine Hadžići (skoro čitavu),Ilidža (skoro čitavu),Vogošća (skoro čitavu),Ilijaš (skoro čitavu),Pale (komplet),Trnovo (skoro čitavu),dio opštine Centar,Stari Grad,Novi Grad,Novo Sarajevo.U užem gradskom dijelu koje je držala Armija BiH živjelo je nekih 30 000 Srba.Bar još toliko je otišlo-pobjeglo.Protjeran nije niko jer toga nije bilo.

dakle,totalna je laž i nebuloza kako je "Alija otjerao 160 000 " Srba jer matematika kaže drugačije.najveće etničko čišćenje napravio je Krajišnik marta 1996.
Ripicipi

#372 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by Ripicipi »

Naravno, samo na npr. Palama je bilo preko 11 hiljada Srba, i oni se danas nazivaju protjeranim iz Sarajeva :D
Tomi110

#373 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by Tomi110 »

Ripicipi wrote:Naravno, samo na npr. Palama je bilo preko 11 hiljada Srba, i oni se danas nazivaju protjeranim iz Sarajeva :D
Ljudi na što vi trošite dragocjenu energiju, sami sebe ubjeđujete u nešto što i prosječan građanin Somalije već zna ko je koga tjerao i granatirao u Sarajevu ,prijetio nestankom jednog naroda u skupštini, itd...
Ripicipi

#374 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by Ripicipi »

Tomi110 wrote:
Ripicipi wrote:Naravno, samo na npr. Palama je bilo preko 11 hiljada Srba, i oni se danas nazivaju protjeranim iz Sarajeva :D
Ljudi na što vi trošite dragocjenu energiju, sami sebe ubjeđujete u nešto što i prosječan građanin Somalije već zna ko je koga tjerao i granatirao u Sarajevu ,prijetio nestankom jednog naroda u skupštini, itd...
Sto ba, ja bas uzivam ovako argumentovano raspraviti neke stvari, kulturno mu dokazes da je u velikoj zabludi :D
Yebo one djecije price... sta vi cetnici, genocidasi, koljaci bla, bla.
Tomi110

#375 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by Tomi110 »

Sarajmen wrote:Tema se suštinski odnosi na pripreme za rat, pa bi uz manja odstupanja to trebalo da bude u fokusu pri razmjeni naših mišljenja. U zadnjih nekoliko stranica smo obrađivali područje Republike Hrvatske, pa predlažem da ukoliko ima nekih nejasnoća ili pitanja za to područje pred rat, da to srokamo, jer mene primarno zanima područje Bosne i Hercegovine.
Onog dana kad su počeli ratni sukobi u RH i kad su kolone rezervista krenule iz Srbije preko BiH put Hrvatske, počele su pripreme za rat u BiH a rat je počeo proglašenjem neovisnosti BiH
Post Reply