Josip Broz Tito
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
slavonskilola
#401 Re: Josip Broz Tito
Last edited by slavonskilola on 09/05/2016 11:00, edited 1 time in total.
- Drvosjeca iz Dejcica
#402 Re: Josip Broz Tito
Eh, ne znaš postaviti link a raspravljao bi o ekonomiji.slavonskilola wrote:Nešto o ekonomiji Titove Jugoslavije.
http://--- NO LINKS ---/wp/bolji-zivot-evo-jugoslavije-u-brojkama/
-
slavonskilola
#403 Re: Josip Broz Tito
Eto ti znaš pa ti se neda otvorit kao ni moj. :DPopravio sam.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Eh, ne znaš postaviti link a raspravljao bi o ekonomiji.slavonskilola wrote:Nešto o ekonomiji Titove Jugoslavije.
http://--- NO LINKS ---/wp/bolji-zivot-evo-jugoslavije-u-brojkama/
- Corto Maltese
#404 Re: Josip Broz Tito
Srećan dan pobjede nad fašizmom svima koji slave.
- Corto Maltese
#405 Re: Josip Broz Tito
Za one koji daju prednost klasičnom nad modernim:
- ljevoruki
#406 Re: Josip Broz Tito
Ne razumijem ove koji i danas, 36 god. nakon smrti pisu o Titu.
Zar ne bi bilo bolje gledati u buducnost, Jugoslavije nema i nece je vise nikada biti, kako kvalitetno obrazovati omladinu, kako skinuti i smjestiti u dozivotni zatvor Bakira i Amira, kako ograniciti uticaj vjere na politiku.......?
A vi se slomiste pricajuci o komunistickom diktatoru, dozivotnom predsjedniku jedne na silu sastavljene kratkotrajne drzave ciji je raspad platilo glavom stotine hiljada neduznih ljudi.
Zar ne bi bilo bolje gledati u buducnost, Jugoslavije nema i nece je vise nikada biti, kako kvalitetno obrazovati omladinu, kako skinuti i smjestiti u dozivotni zatvor Bakira i Amira, kako ograniciti uticaj vjere na politiku.......?
A vi se slomiste pricajuci o komunistickom diktatoru, dozivotnom predsjedniku jedne na silu sastavljene kratkotrajne drzave ciji je raspad platilo glavom stotine hiljada neduznih ljudi.
-
PM72
#407 Re: Josip Broz Tito
Ja tebe u potpunosti razumijem.
Ti nisi živio u tom periodu i toj državi.Možda i jesi ali se ne sjećaš jer si imao pelene na sebi.
Sve što vidiš oko sebe,od zgrade,puteva,fabrika,pogona...napravio je upravo Tito.Nije ni Alija/Franjo/Radovan.Oni su pljačkali i pljačkaju ovaj narod i zemlju već 25 godina.I još imaju da pljačkaju.Sve ono što je Tito izgradio i napravio oni ne mogu ni okrečiti.
Ti nisi živio u tom periodu i toj državi.Možda i jesi ali se ne sjećaš jer si imao pelene na sebi.
Sve što vidiš oko sebe,od zgrade,puteva,fabrika,pogona...napravio je upravo Tito.Nije ni Alija/Franjo/Radovan.Oni su pljačkali i pljačkaju ovaj narod i zemlju već 25 godina.I još imaju da pljačkaju.Sve ono što je Tito izgradio i napravio oni ne mogu ni okrečiti.
- Corto Maltese
#408 Re: Josip Broz Tito
Velike ličnosti su dio istorijskog nasljeđa.ljevoruki wrote:Ne razumijem ove koji i danas, 36 god. nakon smrti pisu o Titu.
Zar ne bi bilo bolje gledati u buducnost, Jugoslavije nema i nece je vise nikada biti,
kako kvalitetno obrazovati omladinu, kako skinuti i smjestiti u dozivotni zatvor Bakira i Amira, kako ograniciti uticaj vjere na politiku.......?
O njima se priča, njihovo djelo je predmet proučavanja.
Antički Rim je nepovratno nestao prije 1550 godina, a o Gaju Juliu Cezaru se, dan-danas, pišu knjige, snimaju filmovi, od njega se uče vojne, političke i diplomatske metode.
Proučavajući Titova djela i metode, ako ništa, možemo dobiti odgovor na tri pitanja koja si gore postavio.
Osim toga, o kome pričati na Dan Pobjede protiv fašizma, nego o onome ko je stajao na čelu te pobjede?
- ljevoruki
#409 Re: Josip Broz Tito
Ako se meni obracas - grijesis.PM72 wrote:Ja tebe u potpunosti razumijem.
Ja sam dovoljno star da se sjecam tog vremena jer sam zivio u njemu i ratova u bivsoj Yu u kojima sam , na moju veliku zalost, bio i sam uvucen protiv moje volje.
Kako god, Tita ne smatram pozitivnom licnoscu, nisam pristalica komunizma ni dozivotnih predsjednika, jednostranackog sistema i verbalnog delikta.
- ljevoruki
#410 Re: Josip Broz Tito
Corto Maltese wrote:Velike ličnosti su dio istorijskog nasljeđa.ljevoruki wrote:Ne razumijem ove koji i danas, 36 god. nakon smrti pisu o Titu.
Zar ne bi bilo bolje gledati u buducnost, Jugoslavije nema i nece je vise nikada biti,
kako kvalitetno obrazovati omladinu, kako skinuti i smjestiti u dozivotni zatvor Bakira i Amira, kako ograniciti uticaj vjere na politiku.......?
O njima se priča, njihovo djelo je predmet proučavanja.
Antički Rim je nepovratno nestao prije 1550 godina, a o Gaju Juliu Cezaru se, dan-danas, pišu knjige, snimaju filmovi, od njega se uče vojne, političke i diplomatske metode.
Proučavajući Titova djela i metode, ako ništa, možemo dobiti odgovor na tri pitanja koja si gore postavio.
Osim toga, o kome pričati na Dan Pobjede protiv fašizma, nego o onome ko je stajao na čelu te pobjede?
Vidi odgovor u gornjem postu.
- madner
#411 Re: Josip Broz Tito
Jugoslavija je presedan, nikad prije se nije desilo da najveci narod ganja raspad. I to kaze nesto o toj drzavi, no haj.
Inace, simbolika Bleiburga je druga, cetnici i ustase na okupu.
- Banksy
#412 Re: Josip Broz Tito
Sarajevo je zakazalo, ali Mostar je obilježio, kako-tako ...
Povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, Stari most osvijetljen bojama EU
http://www.klix.ba/vijesti/bih/povodom- ... /160509139
Povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, Stari most osvijetljen bojama EU
- Gojeni H
#413 Re: Josip Broz Tito
Svaka cast Mostaru!Banksy wrote:Sarajevo je zakazalo, ali Mostar je obilježio, kako-tako ...
Naravno da ce osvijetliti Stari bojama EU. Da ne bi bojama nesvrstanih ili Sjeverne Koreje?
-
slavonskilola
#414 Re: Josip Broz Tito
madner wrote:Jugoslavija je presedan, nikad prije se nije desilo da najveci narod ganja raspad. I to kaze nesto o toj drzavi, no haj.
Simbolika Bleiburga jest zločin nad zarobljenim vojnicima i civilima kažnjiv po svim međunarodnim konvencijama .Neznamo precizne brojke.Simbolika Bleiburga je i dvoličnost zapadnih centara moći ili dvostruki aršini toliko vidljivi i u ovom prošlom ratu.U svakom ratu se može vrlo lako saznati ime i prezime ljudi koji su radili zločine a amnestija je u pravilu veliko dušni dar pobjednika za naj veći broj običnih vojnika .To se u ovom slučaju nije dogodilo jer prve amnestije su bile ako se ne varam tek u 8. mjesecu 1945,druga u 11. mjesecu iste godine i odnosila se uglavnom na rijetke preživjele sudionike tih marševa smrti.O civilima kojih je također tamo bilo po svim izvještajima Britanske vojne komande je bez predmetno i govoriti.
http://www.hrsvijet.net/index.php/vijes ... odom-video
- Banksy
#415 Re: Josip Broz Tito
Ili bojama NDH ili Rimskog Carstva, gluho bilo.Gojeni H wrote:Svaka cast Mostaru!Banksy wrote:Sarajevo je zakazalo, ali Mostar je obilježio, kako-tako ...
Naravno da ce osvijetliti Stari bojama EU.
Da ne bi bojama nesvrstanih ili Sjeverne Koreje?
- Corto Maltese
#416 Re: Josip Broz Tito
Prva amnestija je bila u jesen '44., kada su domaći izdajnici dobili priliku da se pridruže pobjedničkoj strani. Ta ponuda je važila do januara '45.slavonskilola wrote:madner wrote:Jugoslavija je presedan, nikad prije se nije desilo da najveci narod ganja raspad. I to kaze nesto o toj drzavi, no haj.
Simbolika Bleiburga jest zločin nad zarobljenim vojnicima i civilima kažnjiv po svim međunarodnim konvencijama .Neznamo precizne brojke.Simbolika Bleiburga je i dvoličnost zapadnih centara moći ili dvostruki aršini toliko vidljivi i u ovom prošlom ratu.U svakom ratu se može vrlo lako saznati ime i prezime ljudi koji su radili zločine a amnestija je u pravilu veliko dušni dar pobjednika za naj veći broj običnih vojnika .To se u ovom slučaju nije dogodilo jer prve amnestije su bile ako se ne varam tek u 8. mjesecu 1945,druga u 11. mjesecu iste godine i odnosila se uglavnom na rijetke preživjele sudionike tih marševa smrti.O civilima kojih je također tamo bilo po svim izvještajima Britanske vojne komande je bez predmetno i govoriti.
Onda je bio još jedan dopunski semestar, koji je omogućavao domaćim izdajnicima da se, ako ništa, predaju do 9. maja 1945., do kada ih je štitila Ženevska Konvencija.
Ustašluci i nestašluci nakon tog datuma su imali svoju cijenu.
Podrazumijeva se da je sada najlakše reć': "Dajdžu Stjepana, nevinog hercegovačkog fratra, slugu Isusiva, streljaše Partizani!". Problem je što se redovno propusti prvi dio rečenice, koji vrle često glasi: "Nakon što je maljem utukao dva Jevreja, preklao tri Srbina, i objesio par komunista."
-
slavonskilola
#417 Re: Josip Broz Tito
Corto Maltese wrote:Prva amnestija je bila u jesen '44., kada su domaći izdajnici dobili priliku da se pridruže pobjedničkoj strani. Ta ponuda je važila do januara '45.slavonskilola wrote:madner wrote:Jugoslavija je presedan, nikad prije se nije desilo da najveci narod ganja raspad. I to kaze nesto o toj drzavi, no haj.
Onda je bio još jedan dopunski semestar, koji je omogućavao domaćim izdajnicima da se, ako ništa, predaju do 9. maja 1945., do kada ih je štitila Ženevska Konvencija.
Ustašluci i nestašluci nakon tog datuma su imali svoju cijenu.
Podrazumijeva se da je sada najlakše reć': "Dajdžu Stjepana, nevinog hercegovačkog fratra, slugu Isusiva, streljaše Partizani!". Problem je što se redovno propusti prvi dio rečenice, koji vrle često glasi: "Nakon što je maljem utukao dva Jevreja, preklao tri Srbina, i objesio par komunista."
A da, to sam zaboravio da su hercegovački fratri genocidisali srbsku nejač. Službene amnestije za zarobljene civile i vojsku na Blaiburgu nije bilo.Bilo je od priilike onako kako sam ti naveo,možda sam fulao par datuma.Za tvoju informaciju ti naivni fratri i uopće katolička crkva još od vremena Ilirskog pokreta su u velikoj večini bili nositelji sveslavenskog jedinstva ,što nije isto kao četnički pokret infiltriran u partizanske redove amnestijom te 44g. koju ti spominješ.Dakle na Blaiburgu nije bilo četnika osim nešto Crnogorskih.Četnici su tad bili u partizanima i organizirali krvave dočeke kolona smrti po Slavonskim selima.
- Corto Maltese
#418 Re: Josip Broz Tito
Ovo dopisivanje sa paralelnim univerzumom postaje smorno.slavonskilola wrote:A da, to sam zaboravio da su hercegovački fratri genocidisali srbsku nejač. Službene amnestije za zarobljene civile i vojsku na Blaiburgu nije bilo.Bilo je od priilike onako kako sam ti naveo,možda sam fulao par datuma.Za tvoju informaciju ti naivni fratri i uopće katolička crkva još od vremena Ilirskog pokreta su u velikoj večini bili nositelji sveslavenskog jedinstva ,što nije isto kao četnički pokret infiltriran u partizanske redove amnestijom te 44g. koju ti spominješ. Dakle na Blaiburgu nije bilo četnika osim nešto Crnogorskih.Četnici su tad bili u partizanima i organizirali krvave dočeke kolona smrti po Slavonskim selima.
Mogu mislit kako je tek tebi i ostalima koji pokušavaju spoznati svijet tako što mikroskop upere u zvijezde.
Kako tek od toga glava zaboli, i vid se zamuti.
Kad to radiš onda je sasvim logično da ne primjetiš jednog od vrhovnih komandanata antifašističke koalicije, položaj Titove Jugoslavije u svijetu u periodu '45.-'80., hiljade novih škola, kolometara pruga i puteva, nesvrstane, najveću sahranu u istoriji, gomilu ulica sa njegovim imenom po svijetu, od Italije preko Indije pa do srca Afrike... i slične stvari koje se mikroskopom ne vide.
Onima koji bi mikroskopom zvijezde mjerili, preostaju samo tlapnje i mitovi.
Mit o Blajburgu, mit o Kosovu... i slične razbribrige za umnu sirotinju.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#419 Re: Josip Broz Tito
Khm, khm....slavonskilola wrote: A da, to sam zaboravio da su hercegovački fratri genocidisali srbsku nejač...
Osoba A, molimo predstavite se:
"Ja sam Fra Miroslav Filipović (Tomislav Filipović-Majstorović) zv. Fra Sotona, upravnik kompleksa logora Jasenovac i Strara Gradiška i svojom sam rukom zaklao 100 logoraša u Jasenovcu"
Hvala!
Osoba B, molimo predstavite se:

"Ja sam Don Ilija Tomas, ustaški povjerenik za Stolački srez i član Ustaškog stožera u Čapljini, bacio sam 800 Srba iz Prebilovaca u jamu Golubinku kod Šurmanaca"
Hvala!
Osoba C, molimo predstavite se:

"Ja sam Fra Srećko Perić, župnik Livanjske župe i ustaški povjerenik za Livno, autor sam izjave: Braćo Hrvati! Koljite sve Srbe, a ponajprije moju sestru koja je udata za Srbina, a onda dođite da vas ispovjedim. Ubio sam 800 Srba iz sela u okolini Livna".
Hvala!
Pitanje za osobe A, B i C: Jeste li bili jedini?
Odgovor: NE!
- Gojeni H
#420 Re: Josip Broz Tito
Gluho i coravo bilo ...Banksy wrote:Ili bojama NDH ili Rimskog Carstva, gluho bilo.Gojeni H wrote:Svaka cast Mostaru!Banksy wrote:Sarajevo je zakazalo, ali Mostar je obilježio, kako-tako ...
Naravno da ce osvijetliti Stari bojama EU.
Da ne bi bojama nesvrstanih ili Sjeverne Koreje?
- Gojeni H
#421 Re: Josip Broz Tito
Sam znas da ovo nije istina, pa se nemoj dzaba provaljivati.Corto Maltese wrote:
-
slavonskilola
#422 Re: Josip Broz Tito
Neznam jeli ovaj Flipović ,,fra,, iz Hercegovine,no znam da je odmah nakon nekih glasina koje su došle do crkvenih vlasti istjeran iz crkve i od 41 ili 42 g odine više nije bio svećenik što je lako provjeriti.Livno i fra Srećko Perić ,nikad čuo za dotičnog a dali je Livno Bosna ili je Hercegovina može ti odgovoriti netko tko bolje od mene poznaje geografiju države.Woody wrote:Khm, khm....slavonskilola wrote: A da, to sam zaboravio da su hercegovački fratri genocidisali srbsku nejač...
Osoba A, molimo predstavite se:
"Ja sam Fra Miroslav Filipović (Tomislav Filipović-Majstorović) zv. Fra Sotona, upravnik kompleksa logora Jasenovac i Strara Gradiška i svojom sam rukom zaklao 100 logoraša u Jasenovcu"
Hvala!
Osoba B, molimo predstavite se:
"Ja sam Don Ilija Tomas, ustaški povjerenik za Stolački srez i član Ustaškog stožera u Čapljini, bacio sam 800 Srba iz Prebilovaca u jamu Golubinku kod Šurmanaca"
Hvala!
Osoba C, molimo predstavite se:
"Ja sam Fra Srećko Perić, župnik Livanjske župe i ustaški povjerenik za Livno, autor sam izjave: Braćo Hrvati! Koljite sve Srbe, a ponajprije moju sestru koja je udata za Srbina, a onda dođite da vas ispovjedim. Ubio sam 800 Srba iz sela u okolini Livna".
Hvala!
Pitanje za osobe A, B i C: Jeste li bili jedini?
Odgovor: NE!
,,don,, koliko znam nije jednako ,,fra,,mislim na ovog trećeg,pa prema tome nemoj mješati kruške i jabuke.
- Chisum
#423 Re: Josip Broz Tito
U sta je ovaj polupismeni trol pretvorio temu... u lament nad blajburskim futavcima, sto ustaskim, sto cetnickim.
Samo fali da se javi ona dileja sto je u ocima Draze prepoznala "dobrog, toplog covjeka", ili kako ga vec opisa.
Samo fali da se javi ona dileja sto je u ocima Draze prepoznala "dobrog, toplog covjeka", ili kako ga vec opisa.
-
PM72
#424 Re: Josip Broz Tito
Meni su gori ovi što nalaze opravdanja za koljače...čuj istjeran iz crkve radi zločina i to na osnovu glasina.
i još u to vjeruje...
- Gojeni H
#425 Re: Josip Broz Tito
Chisum wrote:U sta je ovaj polupismeni trol pretvorio temu... u lament nad blajburskim futavcima, sto ustaskim, sto cetnickim.
Ovo ce uci u anale forumske umjetnosti.