JNA (1941-1992)

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Edin H.

#1001 Re: JNA (1941-1992)

Post by Edin H. »

Seawolf wrote:
Edin H. wrote: Zalim svaku sekundu provedenu na sluzenju vojnog roka - 14 metara i stravican gubitak vremena, kao i vrijeme provedeno u ratu uostalom. I jedno i drugo su stravican gubitak vremena i jedna vrsta zatvora. iskreno zavidim raji koja su izbjegla sluzenje, ono pisanje u krevet, gudra, derpe i ostali folovi. :oops:
Uh, pa ti si služio prije avgusta '85-e, ... ili si izgubio skraćenje.
Prije, ona ageneracija koju je zakacilo da iako si upisao fakultet moras sluziti 15 mjeseci, skracenje mjesec - of 4 avgusta do 4oktobra sljedece godine. :twisted:

Uzeo redovno u ljeto, otisao na remo, naredao treba i onda opetteren Pivka :twisted: , a mjeseci se ponavljaju.

Jos mi levati prijetili da cu izgubiti skracenje sto sam stocirao desetara. :twisted:
Edin H.

#1002 Re: JNA (1941-1992)

Post by Edin H. »

spreca wrote:
Sarajmen wrote:Mislim da je taj status bio nekako vezan i za naredna 24 sata od okončanja vojnog roka, vjerovatno je računato vrijeme dok bivši vojnik ne dođe u svoje mjesto boravka/stanovanja. Dakle, i nakon ''kapije'', još 24 sata si bio vojnik.
bio si vojnik dok nedodjes u svoj opstinski vojni odsjek da se prijavis da si dosao sa odsluzenja
Ja sam onda fakticki jos uvijek u JNA posto nisam imao vremena da odem u vojni odsjek. :shock:
spreca

#1003 Re: JNA (1941-1992)

Post by spreca »

Edin H. wrote:
spreca wrote:
Sarajmen wrote:Mislim da je taj status bio nekako vezan i za naredna 24 sata od okončanja vojnog roka, vjerovatno je računato vrijeme dok bivši vojnik ne dođe u svoje mjesto boravka/stanovanja. Dakle, i nakon ''kapije'', još 24 sata si bio vojnik.
bio si vojnik dok nedodjes u svoj opstinski vojni odsjek da se prijavis da si dosao sa odsluzenja
Ja sam onda fakticki jos uvijek u JNA posto nisam imao vremena da odem u vojni odsjek. :shock:
zato si zbriso englezima :lol: ...doce potebe ne se sekiraj se :lol:
Edin H.

#1004 Re: JNA (1941-1992)

Post by Edin H. »

spreca wrote:
Edin H. wrote:
seln wrote: Ne zali ni ja.... pripremilo me za neke aspekte kasnijeg zivota. Osim toga, bilo je i zajebancije, pitja i pica, bilo j ei drugarstva...
J... drugarstvo, ukradu ti godinu mladosti, kada trebe same dolaze, redas ih ko salvete i onda"Atomski s lijeva" "Atomski s desna"

Come on :D
grantujem da si vise od godine mladosti sprco na obicne gluposti :lol: ......
Ok, ali mogao sam i tih 14 mjeseci zujati po gradu i kaficima. :D
spreca

#1005 Re: JNA (1941-1992)

Post by spreca »

Edin H. wrote:

Ok, ali mogao sam i tih 14 mjeseci zujati po gradu i kaficima. :D
ma bilo bi to dobro da nije bilo suha kurca mokrih opanaka...najmanje sam treba polozio dok sam "zivio"u kaficima i kafanama :lol:
Last edited by spreca on 24/02/2018 14:58, edited 1 time in total.
Seawolf

#1006 Re: JNA (1941-1992)

Post by Seawolf »

Sarajmen wrote:Ti si @Edin izgleda bio decembarska klasa iz 1990, kojoj su redovni vojni rok od 12 mjeseci, (zbog slabog priliva regruta) produžili za još 2 mjeseca. Je l' tako.?
Nije, napisao je čovjek da je '84. avgustovac.
Edin H.

#1007 Re: JNA (1941-1992)

Post by Edin H. »

Sarajmen wrote:Ti si @Edin izgleda bio decembarska klasa iz 1990, kojoj su redovni vojni rok od 12 mjeseci, (zbog slabog priliva regruta) produžili za još 2 mjeseca. Je l' tako.?
Ne znam za tu klasu, ali kao sto napisah prije ja sam otisao u vojsku u augustu 1984-te, a skinuo se u oktobru 1985-te, jos upisao fakultet. Samo su nama suknuli, produzili i za ljude koji su upisali fakultet, cini mi se, poslije su smanjili.
Seawolf

#1008 Re: JNA (1941-1992)

Post by Seawolf »

Sarajmen wrote:Aha, izvinjavam se. Je li se u to vrijeme služilo toliko ili je to zbog nekih vanrednih okolnosti u zemlji ili u okruženju.
Upravo toliko, 15 mjeseci minus 30 dana redovnog skraćenja (ne mješati sa redovnim odsustvom).
Edin H.

#1009 Re: JNA (1941-1992)

Post by Edin H. »

Sarajmen wrote:Aha, izvinjavam se. Je li se u to vrijeme služilo toliko ili je to zbog nekih vanrednih okolnosti u zemlji ili u okruženju.
Ma nije bilo nista neuobicajeno, tada je inace ako se ne varam vojni rok bio 15 mjeseci, ali krace za ljude koji suupisali fakultet. Onda su ga nama suknulio, pomjerili odlazak u vojsku ranije da bi se kasnije skinuo.
Edin H.

#1010 Re: JNA (1941-1992)

Post by Edin H. »

Seawolf wrote:

Jesi li i ti? :D

Napisao sam avgustovac, ali ne i godinu.
spreca

#1011 Re: JNA (1941-1992)

Post by spreca »

Edin H. wrote:
Ne znam za tu klasu, ali kao sto napisah prije ja sam otisao u vojsku u augustu 1984-te, a skinuo se u oktobru 1985-te, jos upisao fakultet. Samo su nama suknuli, produzili i za ljude koji su upisali fakultet, cini mi se, poslije su smanjili.
i ja sam mislio da si pred rat mahno iz JNA pogotovu kad kazes da se nisi prijavio u vojni odsjek...i ako nisi nije mi jasno kako.....onda je mozda neko od tvojih sa vojnom knjizicom bio u vojnom odsjeku...jer vojni odsjek je trebao da javi u jedinicu da si stigao
Edin H.

#1012 Re: JNA (1941-1992)

Post by Edin H. »

Sarajmen wrote:Kontam, pitao sam jer se vremenska granica službe redovnog vojnog roka mijenjala vremenom. Pamtim priče starijih generacija da je to nekad' bilo dvije godine, ne smijem reći i više.
Da to je i bila prica, kao sta se zalis, znas koliko se prije sluzilo, mislim posije Drugog Svjetskog rata i po tri godine.
Edin H.

#1013 Re: JNA (1941-1992)

Post by Edin H. »

spreca wrote: i ja sam mislio da si pred rat mahno iz JNA pogotovu kad kazes da se nisi prijavio u vojni odsjek...i ako nisi nije mi jasno kako.....onda je mozda neko od tvojih sa vojnom knjizicom bio u vojnom odsjeku...jer vojni odsjek je trebao da javi u jedinicu da si stigao
Ovo je bila mala sala sa vojnim odsjekom i da sam jos uvijek vojnik.

Iskreno se ne sjecam da li sam morao i da li sam isao u vojni odsjek, tebi je cini se bolja memorija.
Znam da sam kucnu pomocnicu nalijepio kada je primila poziv za nekakvu vjezbu nakon odsluzenja, nikada nisu dali mira :D , dok to Alija I. nije regulisao. :D Istina tada vise nisam smio ni u kuci spavati, plasio se da ne pokucaju na vrata i spengaju me. :D

Takodje se sjecam da sam odmah nakon odsluzenja otisao kod bivseg "saborca" u Zagreb, diskoteka Saloon tada bila popularna, mrsko mi se bilo odmah vracati u Sarajevo. :D
milojicabrzi

#1014 Re: JNA (1941-1992)

Post by milojicabrzi »

Vojni rok je uglavnom bio 12 mjeseci, mislim da je tako stajalo i u zakonu, ali se zbog raznih okolnosti, bez problema produzavao na 16 ili 18 mjeseci, zbog krize na Bliskom istoku, nemira u Egiptu, Foklandske krize, Bejruta itd. komitet izglasa produženje i možeš svirati :D

Mornarica je bila 3 godine, jer je obuka bila dosta složena, pa se vojsci nije isplatilo da obučenog regruta nakon par mjeseci pušta kući, pa obučava novog "magarca" ispočetka.

Jedino mi niko ne zna reći, je li ovima što su služili mornaricu, nakon odsluženih 12 mjeseci išla neka plata ili subvencija, jer su bili u puno gorem položaju što se tiče vojnog roka, od ostalih rodova.

One starije generacije, tamo '60-'70-ih su uglavnom pucale preko 12 mjeseci, neki su imali sreću da budu međuklasa, pa da im skrate na 10 mjeseci, a standardni vojni rok od 12 mjeseci, bio je uglavnom početkom 80-ih
Seawolf

#1015 Re: JNA (1941-1992)

Post by Seawolf »

Edin H. wrote:
Seawolf wrote:

Prijatno avgust ...

Pa napisao si da si zadnja generacija avgustovaca, koja je služila 14 mjeseci.

Ja sam avgust '85-e. Mi smo imali redovno skraćenje od 45 dana, pa smo služili 13,5 mjeseci.
Edin H.

#1016 Re: JNA (1941-1992)

Post by Edin H. »

Seawolf wrote:
Edin H. wrote:
Seawolf wrote: Nije, napisao je čovjek da je '84. avgustovac.

Prijatno avgust ...

Pa napisao si da si zadnja generacija avgustovaca, koja je služila 14 mjeseci.

Ja sam avgust '85-e. Mi smo imali redovno skraćenje od 45 dana, pa smo služili 13,5 mjeseci.
Hvala gene :D

Da sjecam se kada je tvoja generacija stigla, mi smo jos uvijek bili na odlsuzenju.

A posto nisam bas bio uzoran vojnik/"grebator" kao recimo Kenjac nisam imao nista dodatnog skracenja.

I vama su ga zavalili, 13.5 mjeseci je takodje previse.

Poslije su smanjili na 12, mislim, ali ne znam tacno kada.
spreca

#1017 Re: JNA (1941-1992)

Post by spreca »

Sarajmen wrote:Kontam, pitao sam jer se vremenska granica službe redovnog vojnog roka mijenjala vremenom. Pamtim priče starijih generacija da je to nekad' bilo dvije godine, ne smijem reći i više.
mornarica je sluzila 3 godine a neko mi ovdje u rusiji rece da je kod njih posle rata mornarica sluzila 5 godina a ovi drugi 3 godine ...a za vrijeme Petra prvog rok sluzbe u armiji je bio 25 godina :lol:
Maraschino

#1018 Re: JNA (1941-1992)

Post by Maraschino »

milojicabrzi wrote:Vojni rok je uglavnom bio 12 mjeseci, mislim da je tako stajalo i u zakonu, ali se zbog raznih okolnosti, bez problema produzavao na 16 ili 18 mjeseci, zbog krize na Bliskom istoku, nemira u Egiptu, Foklandske krize, Bejruta itd. komitet izglasa produženje i možeš svirati :D

Mornarica je bila 3 godine, jer je obuka bila dosta složena, pa se vojsci nije isplatilo da obučenog regruta nakon par mjeseci pušta kući, pa obučava novog "magarca" ispočetka.

Jedino mi niko ne zna reći, je li ovima što su služili mornaricu, nakon odsluženih 12 mjeseci išla neka plata ili subvencija, jer su bili u puno gorem položaju što se tiče vojnog roka, od ostalih rodova.

One starije generacije, tamo '60-'70-ih su uglavnom pucale preko 12 mjeseci, neki su imali sreću da budu međuklasa, pa da im skrate na 10 mjeseci, a standardni vojni rok od 12 mjeseci, bio je uglavnom početkom 80-ih
U to vrijeme standardni vojni rok je bio 15 mjeseci. Mornarica mislim 18 mjeseci.

Pocetkom '80tih uvodi se skracenje onima koji su upisali fakultet na 12 mjeseci. Ne iskoristis redovno odsustvo pa jos te zakaci neko vanredno skracenje pa se izadje i sa 10-10,5 mjeseci. Masa iz moje generacije ostala jos 2-3 mjeseca.
Edin H.

#1019 Re: JNA (1941-1992)

Post by Edin H. »

Maraschino wrote:
milojicabrzi wrote:Vojni rok je uglavnom bio 12 mjeseci, mislim da je tako stajalo i u zakonu, ali se zbog raznih okolnosti, bez problema produzavao na 16 ili 18 mjeseci, zbog krize na Bliskom istoku, nemira u Egiptu, Foklandske krize, Bejruta itd. komitet izglasa produženje i možeš svirati :D

U to vrijeme standardni vojni rok je bio 15 mjeseci. Mornarica mislim 18 mjeseci.

Pocetkom '80tih uvodi se skracenje onima koji su upisali fakultet na 12 mjeseci. Ne iskoristis redovno odsustvo pa jos te zakaci neko vanredno skracenje pa se izadje i sa 10-10,5 mjeseci. Masa iz moje generacije ostala jos 2-3 mjeseca.
Kao st napisasmo ranije to su ukinuli 84-te. pa ja od 15 opalih punih 14mjeseci, skracenje mjesec dana.
spreca

#1020 Re: JNA (1941-1992)

Post by spreca »

do ljeta1973g vojni rok je bio 18 mjeseci a mornarica 2 godine (posle rata je bilo 24/36)posle je bilo 15kopno 18mornarica pa je opet bilo skracenje.....bila je plata u armiji za koju si mogao kupiti pastu za zube ,sapun,zilete i ostajalo je para za koju pivu a mornarica je ima sigurno vise ....mornarica je imala bolju hranu nego oficirske menze na kopnu....oficiri su imali svoje menze.....
Maraschino

#1021 Re: JNA (1941-1992)

Post by Maraschino »

Edin H. wrote:

Kao st napisasmo ranije to su ukinuli 84-te. pa ja od 15 opalih punih 14mjeseci, skracenje mjesec dana.
Ko vam je kriv kada ste sa 30 g. sluzili vojni rok. :oops:

PM je bio guster u mojoj generaciji. :D
Edin H.

#1022 Re: JNA (1941-1992)

Post by Edin H. »

Maraschino wrote:
Edin H. wrote:

Ko vam je kriv kada ste sa 30 g. sluzili vojni rok. :oops:

Ma jok bolan, srednju zavrsio.
milojicabrzi

#1023 Re: JNA (1941-1992)

Post by milojicabrzi »

Vjerovali ili ne, prema podacima dostupnim na internetu, nekadašnji admiral flote Branko Mamula i istaknuti čelnik JNA, rođen 1921. ili 22. još uvijek je živ i živi u okolici Tivta u Crnoj Gori, te povremeno daje intervjue i mišljenja o nekim stvarima vezanim za JNA i raspad Jugoslavije, zadnji njegov istup u novinama je iz 2015.

Ako su ove informacije tačne, čovjek ima blizu 100 godina, i to pokazuje da su oficiri JNA vodili uglavnom zdrav život i živjeli disciplinirano (Kadijević prije par godina umro u 89 godini u Moskvi).

Bilo bi dobro da se admiral Branko preko unuka, javi na forum i kaže ovdje svoje mišljenje kako je bilo... :run:
spreca

#1024 Re: JNA (1941-1992)

Post by spreca »

Maraschino wrote:
Edin H. wrote:

Ko vam je kriv kada ste sa 30 g. sluzili vojni rok
. :oops:

to su bili saboteri :mrgreen: :lol:
spreca

#1025 Re: JNA (1941-1992)

Post by spreca »

milojicabrzi wrote:Vjerovali ili ne, prema podacima dostupnim na internetu, nekadašnji admiral flote Branko Mamula i istaknuti čelnik JNA, rođen 1921. ili 22. još uvijek je živ i živi u okolici Tivta u Crnoj Gori, te povremeno daje intervjue i mišljenja o nekim stvarima vezanim za JNA i raspad Jugoslavije, zadnji njegov istup u novinama je iz 2015.

Ako su ove informacije tačne, čovjek ima blizu 100 godina, i to pokazuje da su oficiri JNA vodili uglavnom zdrav život i živjeli disciplinirano (Kadijević prije par godina umro u 89 godini u Moskvi).

Bilo bi dobro da se admiral Branko preko unuka, javi na forum i kaže ovdje svoje mišljenje kako je bilo... :run:
Nije on cijepo strazu ko ti :lol: a Tivat produzuje zivot ...nemoze umrijeti i da hoce :lol: ...mozda je odveo unuka doktoru pa se unuk nemoze ovdje javiti na forum :mrgreen:
Post Reply