JNA (1941-1992)

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tandrlike_chandrlike

#101 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi

Post by tandrlike_chandrlike »

JimboJonez wrote: "Ko nas bre zavadi" teorija kao da je ispala iz kuhinje DB-a i KOS-a.
moraš gledat malo širu sliku, jbg.
reći ću ti samo ovo; sfrj je imala spoljni dug u visini od oko 14,5 milijardi $ (govorimo o podatku iz 1990. godine).
danas, zaduženost država nastalih raspadom sfrj prema mmf-u i svjetskoj banci iznosi redom;

-hrvatska - 35 milijardi $
-slovenija - 30 milijardi $
-srbija - 20 milijardi $
-bih - 6 milijardi $
-makedonija - 4 milijarde $
-crna gora - 3 milijarde $

TOTAL: 98 milijardi $ - skoro 7 puta veći dug, nego što ga je imala sfrj!

vodi računa o slijedećem (to je modus operandi mmf-a i svjetske banke, koje su pod direktnom kontrolom amerike);
u slučaju da neka država ne može vraćati dugove, povjerioci dolaze po njeno najveće blago - prirodne resurse. hrvatska je već počela prodavati otoke, a garantujem ti da nije daleko dan kad će nama neko zakucat na vrata i tražit kontrolu nad našim najvećim blagom - vodom.

pa ti sad sam izvedi zaključak kome je odgovarala sfrj, a kome nije.
naravno, najočiglednije u svemu tome je težnja srbije za prostorima susjednih republika, ali ni to nije s neba palo. i u te bubnjeve je "neko" udario...
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#102 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi

Post by japin_mutapi »

tandrlike_chandrlike wrote:
i u te bubnjeve je "neko" udario...
ratni bubnjevi iz srbije bubnjaju 150 godina i nikad nisu ni prestali
prije amerike mmfa svjetske banke quraca palaca a vjerovatno če i posle njih
crven_barjak

#103 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi

Post by crven_barjak »

JimboJonez wrote: "Ko nas bre zavadi" teorija kao da je ispala iz kuhinje DB-a i KOS-a.
reći ću ti samo ovo; sfrj je imala spoljni dug u visini od oko 14,5 milijardi $ (govorimo o podatku iz 1990. godine).
danas, zaduženost država nastalih raspadom sfrj prema mmf-u i svjetskoj banci iznosi redom;

-srbija - 20 milijardi $
-bih - 6 milijardi $

vodi računa o slijedećem (to je modus operandi mmf-a i svjetske banke, koje su pod direktnom kontrolom amerike);
u slučaju da neka država ne može vraćati dugove, povjerioci dolaze po njeno najveće blago - prirodne resurse. hrvatska je već počela prodavati otoke, a garantujem ti da nije daleko dan kad će nama neko zakucat na vrata i tražit kontrolu nad našim najvećim blagom - vodom.

naravno, najočiglednije u svemu tome je težnja srbije za prostorima susjednih republika, ali ni to nije s neba palo. i u te bubnjeve je "neko" udario...
:thumbup:
JimboJonez

#104 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi

Post by JimboJonez »

Bojim se da je hrvatski dug puno veći od 30 milijardi :D

Teorija o američkom interesu i ulozi MMFa u njihovim planovima nažalost zalazi u teoriju zavjera. Tako ne bi trebali onda isključiti ni ono što je davno podjeljeno u Jalti (50/50) ili popularnu teoriju o zapadnom balkanu kao britanskoj interesnoj zoni (ne američkoj) i konstatnom naporu Britanaca da smanje utjecaj Njemaca na Balkanu (javna je tajna da će jedna od prvih akvizicija Njemačke kada HR uđe u EU biti kupovina HŽ-a, pa time i ostalih željeznica u regiji čime će Njemci držati željeznički promet do Kavkaza).

Nije ni zgoreg spomenuti analizu CIA-e koja je sa strahovitom točnošću opisala rasapad države i na načine na koji će se to događati (to doduše pobornicima teorije urote može biti i znak američkog učešća u cijelom raspadu).

Zapad se za vrijeme "jugoslavenske krize" grozio pomisli raspada Jugoslavije, ne iz moralnih razloga nego zbog činjenice da gledaju kako se raspada kompleksna država sastavljena od više nacija (poput Belgije, Ujedninjenog Kraljevstva, SAD-a).

Volio bih kada bi se iznjela brojka (zaboravio sa, a znao sam je) o tome koliko su jugoslavenske firme dugovale (riječ je o astronomskim iznosima). To je jedan od razloga raspada velikih firmi, a također treba uzeti u obzir da su te firme padom berlinskog zida izgubile i dobar dio svog tržišta, kao i naravno totalni krah ideje samoupravljanja. To naravno nije bio razlog da se te firme popljačkaju u privatizaciji. Ali kao što reče Rojs, "ko je jamio jamio".

I mislim na kraju da ako govorimo o široj perspekitvi, onda tu perspektivu moramo prošiti na globalno razinu. U slučaju da je Jugoslavija i opstala kao država, bila socijalistička ili ne - totalno nebitno, i da je sva ekonomija preživjela krizu (s Markovićevom reformom ili ne, u samoupravljanju ili kapitalizmu) kome bi onda velesila Jugoslavija izvozila svoje oružje? Padom željezne zavjese otvorila su se vojna skladišta od Poljske do Kamčatke, i svaka afrička ili bliskoistočna država se mogla naoružat bukvalno za kikiriki.
Pokret nesvrstanih je izgubio svaki smisao padom željezne zavjeze (treći put, a nema ni drugog).

Činjenica je da se komunizam/socijalizam kao ideologija urušio sam u sebe, komunistički sistemi u istočnoj Europi, uključujući naravno i prvenstveno SSSR, su se raspali zbog ogromne doze korupcije i dekadencije.

Jugoslavija se raspala zato što je socijalizam postao neodrživ, ekonomija je bila pred raspadom, Srbi su htjeli Jugoslaviju pod svojom palicom, a Hrvati i Slovenci više nisu htjeli plaćati drugima njihovu zajebanciju. Zbog iste stvari je sada i EU u krizi (npr. Njemačka-Grčka). Bosna je zbog kratkovidnosti svog vodstva prošla najgore, a očigledno među dijelom stanovnika postoje još uvijek slične ideje ("JNA je naša armija", kako da ne - a Hrvatska gori).

Naravno sigurno da su tu postojale zakulisne igrice moćnih igrača, ali čisto sumnjam da su one bile presudne i izvorne u slučaju Jugoslavija. Država je gorila, a oni su uhvatili priliku da i oni malo podlože. Kad već gori.
JimboJonez

#105 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi

Post by JimboJonez »

No, da se vratimo na temu.

Može li netko iznijeti podatke za Bugarsku narodnu armiju, kao i za Čehoslovačku i Poljsku. Broj tenkova u svakoj i artiljerijskih oruđa (uključujući i raketne sisteme).
simpozijum delirijum

#106 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi

Post by simpozijum delirijum »

JimboJonez wrote:
simpozijum delirijum wrote:period oko 1985 -1990 i sta je tada bilo doista vrhunsko u JNA ;
nabavka Mig-29 ali polovnih ! ( planirano oko 40 komada dok se ne uvede u RV PVO "Novi Avion" ili YU supersonik u saradnji sa Francuzima do 1995-97 po planiranom programu , tacnije licenca za Francuski motor Snecma M-88 koji i dan danas pogoni Rafal , udarna sila Francuza u avijaciji , roka po Libiji i Afganistanu , trenutno )
Grcka se prepala te nabavke Mig-29 od strane SFRJ , te je odmah narucila Mirage -2000 iz Francuske urgentno
Svedske protu-brodske rakete za mornaricu; RB nesto ?, zaboravih naziv , tada svjetski vrh jer Francuzi nisu htjeli prodati Exocet , Hrvatska mornarica poslije modernizacije ih i danas koristi !
PRETIS Vogosca sa vojnim institutom pravio prototipe raketa dometa 300 kilometara sa ogromnom preciznoscu
te experimentirao sa navodjenim artiljerijskim granatama ?
kao sto par forumasa vec spomenu , digitalizacija i osavremenjivanje sistema veze i pracenja i elektronskoga rata
PVO je bio slab tada ali se planirao uvoz iz tadasnjega SSSR novih sistema ( S-300 koji se tek pojavio tada a danas je najbolji sistem PVO na planeti u odnosu ; cijena -kvalitet )
takodjer planirano ili sa SSSR ili Francuzima proizvodnja novoga transportnoga helikoptera
svi ovi projekti su bili vec startali; na primjer YU supersonik kao prototip je trebao poletjeti vec oko 1992-1993
da je opstala i da su projekti zavrseni JNA bi bila danas u rangu jedne Italije po snazi , mozda doista 4-5 u Evropi i po kvalitetu oruzja a ne po masovnosti

Javlja RT danas, Rusi više ne proizvode S-300
https://rt.com/news/prime-time/russia-gives-up-s300/
licencno proizvode ga Kinezi (HQ-9 ) a Rusi uvode S-400 , trenutno samo za svoje potrebe ,vec tri diviziona su operativna i sistem PVO bez premca danas , i razvijaju S-500 ( antisatelistki kapaciteti )
interesantno da jedna Grcka NATO clanica je nabavila S-300 kao i Kipar cak i Turska razmislja o nabavci tih sistema ?
madner

#107 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi

Post by madner »

Unistavanje komunizma u Jugoslaviji kao nationalna doktrina Reganove nije vise tajna. Mada je tacan tekst tajan. :D Raspad ih nije zanimao.

Bugari:
5 tenkovskih brigada
4x 155 T-55 = 610 T 55
1x 155 T-72
5 x 18 122mm haubica 90 haubica

8 Motorozovano pjesadijskih divizija
1x 220 T-55, 160 BMP, 385 BTR-60
7x 220 T-55 545 BTR-60
48 2S3 x 8 = 392 2S3 = 152mm
18 BM-21 x 8 = 152 = BM-21

4 u rezervi, pola kao gore pola sa starim T-34.

3 artilerijske brigade
3x90 152mm (D-20 i ML-20)

S tim da su poceli mijenjat T-55 sa T-72, ali se nije imalo love.
Bratov brat

#108 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi

Post by Bratov brat »

-srbija - 20 milijardi $
-bih - 6 milijardi $

:dance: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
CASUALE

#109 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi

Post by CASUALE »

je li vi pricate o onoj jna sto je granatirala Sarajevo ili nekoj tamo titinoj?
Bratov brat

#110 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi

Post by Bratov brat »

CASUALE wrote:je li vi pricate o onoj jna sto je granatirala Sarajevo ili nekoj tamo titinoj?
O toj drugoj.
DIM

#111 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi

Post by DIM »

Barem je bila kakva takva vojska pa smo mogli reci Amerima ili EU necemo to i tako da nam vi odredjujete zakone (bar smo tako mislili) ,a ne kao sada gdje svi zivimo u Nato kolonijama drzavma na papiru.... Mi smo bili EU prije njih :D
A JNA kao vojska je veci dio bila planirana kao odbrambena sila ali imali su oni planove i za napad na Italiju itd.. :D
A ja sam citao da je CIA objavila dio dokumenata gdje se pokazuje njena uloga u raspadu SFRJ
crven_barjak

#112 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi

Post by crven_barjak »

Ljepota vidjeti, i sjetiti se kako smo jaki bili...

SMRT FASIZMU!
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#113 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi

Post by Woody »

@crven_barjak:

SMRT FASIZMU!
Jaki smo bili moj qrac. Da je 1990 bilo koja od zemalja iz okruženja pripadnica NATO nanijetila da nas napadne, doživili bi potpuni uspjeh. JNA bi se pocijepala nacionalno, i osnovale bi se (opet) nacionalne vojske k'o 1991. Na sreću ili nesreću, 1990 niko nije imao interesa da zauzima Jugoslaviju vojnim putem. U ta doba se uveliko zahuktava globalizacija, pa i na vojnom planu. Varšavskog pakta više nema, pa NATO nema ozbiljnog protivnika. Pojedinačno, nijedna evropska zemlja se ne naoružava više od planova zacrtanih NATO-m (čitaj USA). Svako se, pa i dan danas oslanja na savezništvo, i nikome ni na pamet ne pada da poduzima pojedinačne akcije. Nešto sam skeptik da je i od 1948 ozbiljnije prijetila opsanost FNRJ/SFRJ od bilo koga. Ubijeđen sam da niko nije imao interesa da ostavlja kosti po Balkanu. Sve što je nama servirano bila je Jožina foluška konstantne opasnosti od vanjskog neprijatelja, e da bi trošio enormna sredstva na (zastarjelo) naoružavanje, mamutsku stajaću vojsku i razvoj namjenske industrije. Sve ovo je još jače krenulo osnivanjem pokreta "nesvrstanih". I eto nama tržišta zemalja koje su u konstantnom ratu. JNA je bila mastodontska institucija, koja je doživjela predvidiv kraj. Govoriti o JNA kao 4. KoV sili je toliko blesavo u kontekstu polarizacije NATO-Varšavski pakt. Isto kao kad bi rekli da je Džeko četvrta nabolja fudbalska reprezentacija na svijetu.
madner

#114 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi

Post by madner »

Mislis Italija bi nas odrala :D , jer bi Slovenci i Hrvati izasli iz JNA koja ih brani od Italijana kako bi se pridruzili republickim snagama koje ratuju skupa sa JNA :D

Glomaznost odbrane je upravo bio najbolje odvracanje od napada.
Da je JNA bila 5 puta manja, da nije bilo TO, analiza ulozenog/dobivenog udara bi bila jako dobra. I da ne bude zabune, svi su trosili na vojsku za vrijeme hladnog rata. I neutralni i clanice istih.
crven_barjak

#115 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi

Post by crven_barjak »

Woody wrote:@crven_barjak:

SMRT FASIZMU!
Jaki smo bili moj qrac. Da je 1990 bilo koja od zemalja iz okruženja pripadnica NATO nanijetila da nas napadne, doživili bi potpuni uspjeh. JNA bi se pocijepala nacionalno, i osnovale bi se (opet) nacionalne vojske k'o 1991. Na sreću ili nesreću, 1990 niko nije imao interesa da zauzima Jugoslaviju vojnim putem. U ta doba se uveliko zahuktava globalizacija, pa i na vojnom planu. Varšavskog pakta više nema, pa NATO nema ozbiljnog protivnika. Pojedinačno, nijedna evropska zemlja se ne naoružava više od planova zacrtanih NATO-m (čitaj USA). Svako se, pa i dan danas oslanja na savezništvo, i nikome ni na pamet ne pada da poduzima pojedinačne akcije. Nešto sam skeptik da je i od 1948 ozbiljnije prijetila opsanost FNRJ/SFRJ od bilo koga. Ubijeđen sam da niko nije imao interesa da ostavlja kosti po Balkanu. Sve što je nama servirano bila je Jožina foluška konstantne opasnosti od vanjskog neprijatelja, e da bi trošio enormna sredstva na (zastarjelo) naoružavanje, mamutsku stajaću vojsku i razvoj namjenske industrije. Sve ovo je još jače krenulo osnivanjem pokreta "nesvrstanih". I eto nama tržišta zemalja koje su u konstantnom ratu. JNA je bila mastodontska institucija, koja je doživjela predvidiv kraj. Govoriti o JNA kao 4. KoV sili je toliko blesavo u kontekstu polarizacije NATO-Varšavski pakt. Isto kao kad bi rekli da je Džeko četvrta nabolja fudbalska reprezentacija na svijetu.
Ne mislim da je tako Woody,

Kao sto je ranije naglaseno nekoliko puta, posmatrati JNA (koja vise nije bila ni J od Jugoslovenske, a jos manje kohezivna i narodu privrzena Armija, kakva je uistinu bila) iz perspektive ranih 90-tih i usporedjivati sa ranijim periodom, je u najmanju ruku neozbiljno.
Svako zna da bi Jugoslavija bila poderana jos krajem 40-tih i pocetkom 50-tih da nije bilo cvrstog odbrambenog bedema, koji se tada vise oslanjao na moral i spremnost dati zivot za domovinu, nego na opremljenost.
Bili smo snazni, spremni na svaku vrstu rata (osim ofanzivnog) i tiu prolaza ne bi bilo ni za kog, pa cak ni za mocni SSSR u to doba. A istorija je pokazala da je bilo velikih pritisaka sa svih strana, i sa istoka i sa zapada, ali bila to jaka kombinacija, Sepo Ledeni i naoruzani narod...mogli su da ga puse svi.
Mnogo nasi ljudi precjenjuju snagu NATO-a u to doba, i strasnu opremljenost i spremnost njihovih jedinica. Daleko je to od realnosti, jer sam u tom sistemu vec skoro 15 godina neprekidno, i nagledao se svega.
Imao sam prilike razgovarati i sa podoficirima, i oficirima, i generalima i veoma visoko pozicioniranim diplomatama zemalja Sjevero-Atlanskog saveza (ponajvise US i UK), i pritom vecina navedenih su bili experti za jugoistocnu Evropu. Iako su znali mnogo o JNA i ustrojstvu OS SFRJ, svi odreda su bili sokirani kada su usli u zemlju, i poslije toliko godina provedenih na sluzbi sirom bivse Juge, nisu sebi mogli doci kad su usli malo dublje u analizu, vidjeli sta su vidjeli, itd. Opet, svi odreda su rekli da se nije moglo ni sanjati da Jugoslavija raspolaze sa toliko naoruzanja, sa toliko borbenog potencijala, svi su vjerovali da je u pitanju propaganda, i naravno raspolozivi obavjestajni podaci su bili vrlo sturi i bilo je mnogo (precizno i namjerno plasiranih) dezinformacija.
Ja licno nosim neku drugu zastavu na ramenu vec dugo godina, i nisam nicim vezan ni za Jugu ni za JNA, samo sam objektivan i drago mi je sto je barem jednom u novijoj istoriji, pa makar i nekoliko decenija, ovaj narod istinski imao svoje "ja", imao suverinitet nad svojom zemljom, i pored silnih pritisaka, prijetnji i direktnih "vrsljanja" izvana i iznutra od strane velikih sila, u konacnici, dok se zemlja nije podjelila iznutra, niko se nikad ni usudio ne bi da udari na Jugu. Ni stari Gruzin se usudio nije, a htio je,cijeli slobodni svijet, i Kominterna i Svemoguci Bog su mu svjedoci.
Svaka cast starim partizanima i komunjarama, bili su mudonje, cvrsti, ljudi sa kicmom dinosaurusa, takvi ce se tesko ponoviti.

SLAVA IM!
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#116 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi

Post by Woody »

madner wrote:Mislis Italija bi nas odrala :D , jer bi Slovenci i Hrvati izasli iz JNA koja ih brani od Italijana kako bi se pridruzili republickim snagama koje ratuju skupa sa JNA :D

Glomaznost odbrane je upravo bio najbolje odvracanje od napada.
Da je JNA bila 5 puta manja, da nije bilo TO, analiza ulozenog/dobivenog udara bi bila jako dobra. I da ne bude zabune, svi su trosili na vojsku za vrijeme hladnog rata. I neutralni i clanice istih.
Ne da mislim, nego sam ubijeđen u to. Pa evo sada, Slovenija je saveznik Italije. I mora braniti Italiju, od bilo koga ko je napadne i da se čak i ofanzivno bori rame uz rame sa Italijom. Za Hrvatsku će isto važiti. Naravno, ne mislim ovdje na Italiju, već na NATO, ali to ti je isti qrac.
Naprotiv, glomaznost i tromost odbrane je kec na desetku za bilo svaku ofanzivnu akciju (vidi Irak i Libiju - interesantno, obje zemlje zasnivaju sličnu doktrinu, obuku i taktiku kao JNA).
I ne, nisu svi trošili na vojsku za vrijeme hladnog rata, već su bili puno mudriji i priključivali se vojnim savezima, pa nakon toga ispunjavali obaveze koje iz toga proizilaze. Dočim, oni "neutralni" su morali ulagati trostruko više ljudstva i sredstava, da bi mogli pratiti trku, koju su na kraju izgubili. Nešto ne znam da je Norveška razvijala vlastiti program razvoja SS lovaca, podmornica i qraca-palaca.
pojedinac

#117 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi

Post by pojedinac »

Woody wrote: Jaki smo bili moj qrac. Da je 1990 bilo koja od zemalja iz okruženja pripadnica NATO nanijetila da nas napadne, doživili bi potpuni uspjeh. JNA bi se pocijepala nacionalno, i osnovale bi se (opet) nacionalne vojske k'o 1991. Na sreću ili nesreću, 1990 niko nije imao interesa da zauzima Jugoslaviju vojnim putem. U ta doba se uveliko zahuktava globalizacija, pa i na vojnom planu. Varšavskog pakta više nema, pa NATO nema ozbiljnog protivnika. Pojedinačno, nijedna evropska zemlja se ne naoružava više od planova zacrtanih NATO-m (čitaj USA). Svako se, pa i dan danas oslanja na savezništvo, i nikome ni na pamet ne pada da poduzima pojedinačne akcije. Nešto sam skeptik da je i od 1948 ozbiljnije prijetila opsanost FNRJ/SFRJ od bilo koga. Ubijeđen sam da niko nije imao interesa da ostavlja kosti po Balkanu. Sve što je nama servirano bila je Jožina foluška konstantne opasnosti od vanjskog neprijatelja, e da bi trošio enormna sredstva na (zastarjelo) naoružavanje, mamutsku stajaću vojsku i razvoj namjenske industrije. Sve ovo je još jače krenulo osnivanjem pokreta "nesvrstanih". I eto nama tržišta zemalja koje su u konstantnom ratu. JNA je bila mastodontska institucija, koja je doživjela predvidiv kraj. Govoriti o JNA kao 4. KoV sili je toliko blesavo u kontekstu polarizacije NATO-Varšavski pakt. Isto kao kad bi rekli da je Džeko četvrta nabolja fudbalska reprezentacija na svijetu.
@Woody
U vezi ovog boldovanog 100 % sam saglasan s tobom.
crven_barjak wrote:
Ne mislim da je tako Woody,

Kao sto je ranije naglaseno nekoliko puta, posmatrati JNA (koja vise nije bila ni J od Jugoslovenske, a jos manje kohezivna i narodu privrzena Armija, kakva je uistinu bila) iz perspektive ranih 90-tih i usporedjivati sa ranijim periodom, je u najmanju ruku neozbiljno.
Svako zna da bi Jugoslavija bila poderana jos krajem 40-tih i pocetkom 50-tih da nije bilo cvrstog odbrambenog bedema, koji se tada vise oslanjao na moral i spremnost dati zivot za domovinu, nego na opremljenost.
Bili smo snazni, spremni na svaku vrstu rata (osim ofanzivnog) i tiu prolaza ne bi bilo ni za kog, pa cak ni za mocni SSSR u to doba. A istorija je pokazala da je bilo velikih pritisaka sa svih strana, i sa istoka i sa zapada, ali bila to jaka kombinacija, Sepo Ledeni i naoruzani narod...mogli su da ga puse svi.
Mnogo nasi ljudi precjenjuju snagu NATO-a u to doba, i strasnu opremljenost i spremnost njihovih jedinica. Daleko je to od realnosti, jer sam u tom sistemu vec skoro 15 godina neprekidno, i nagledao se svega.
Imao sam prilike razgovarati i sa podoficirima, i oficirima, i generalima i veoma visoko pozicioniranim diplomatama zemalja Sjevero-Atlanskog saveza (ponajvise US i UK), i pritom vecina navedenih su bili experti za jugoistocnu Evropu. Iako su znali mnogo o JNA i ustrojstvu OS SFRJ, svi odreda su bili sokirani kada su usli u zemlju, i poslije toliko godina provedenih na sluzbi sirom bivse Juge, nisu sebi mogli doci kad su usli malo dublje u analizu, vidjeli sta su vidjeli, itd. Opet, svi odreda su rekli da se nije moglo ni sanjati da Jugoslavija raspolaze sa toliko naoruzanja, sa toliko borbenog potencijala, svi su vjerovali da je u pitanju propaganda, i naravno raspolozivi obavjestajni podaci su bili vrlo sturi i bilo je mnogo (precizno i namjerno plasiranih) dezinformacija.
Ja licno nosim neku drugu zastavu na ramenu vec dugo godina, i nisam nicim vezan ni za Jugu ni za JNA, samo sam objektivan i drago mi je sto je barem jednom u novijoj istoriji, pa makar i nekoliko decenija, ovaj narod istinski imao svoje "ja", imao suverinitet nad svojom zemljom, i pored silnih pritisaka, prijetnji i direktnih "vrsljanja" izvana i iznutra od strane velikih sila, u konacnici, dok se zemlja nije podjelila iznutra, niko se nikad ni usudio ne bi da udari na Jugu. Ni stari Gruzin se usudio nije, a htio je,cijeli slobodni svijet, i Kominterna i Svemoguci Bog su mu svjedoci.
Svaka cast starim partizanima i komunjarama, bili su mudonje, cvrsti, ljudi sa kicmom dinosaurusa, takvi ce se tesko ponoviti.

SLAVA IM!
@crven_barjak
Pojasni ovo boldovano tj. kad je to JNA bila stvarno jugoslovenska.
crven_barjak

#118 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi

Post by crven_barjak »

JNA je bila uistinu Jugoslovenska od 1946 do 1989. godine
madner

#119 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi

Post by madner »

Nije Norveska, ali jeste Svedska. Izdaci za odbranu su bili oko 3% GDP-a za svaku clanicu pakta. Jugoslavija je kao i oni kupovala oruzje, dok se nije odlucila za veci razvoj sopstvene namjenske industrije. Uglavnom iz istog razloga iz kojeg su i ostali isli na to, hem ti uvale zastarjelo, hem je polovno hem ga platis kao novo.

Slovenija i Hrvatska su sada clanice NATO-a, ali tada nisu bile. Ako bi Italija napadala valjda bi napadala da zauzme te djelove, tako da bi Hrvatska i Slovenija imale snazan razlog da ostanu u savezu.
Inace je strah od Kosovskog scenarija bila motiv za Slovence, ali to prije '87 nije moguce.

I da dodam za Irak i Libiju i razliku izmedju njih i JNA. Od Kuvajta do Iraka ima jedan autoput, na tom autoputu je '91 Iracka vojska ostavila olupinu za olupinom, tenkova, borbenih vozila transportera itd... 8 godina kasnije, 3. armija se povukla sa Kosova nakon duzeg bombardovanja snaga koje su bile bolje opremljenje pametnom muncijom a ta vojska 8. godina pod sankcijama. Dakle prakticno pola generacija vojne tehnike prednosti. Znas li koliko je njima unisteno tehnike iz zraka?
drndalo

#120 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi

Post by drndalo »

Stalno neki mjesaju Jugoslaviju i "Jugoslaviju-SRJ"... Tj. tu zemlju u 1967, i 1989... A nije ni JNA bila ista tada, i tada...

Svi ostali zakljucci takvih postavki neminovno zavrsavaju tamo odakle se krene... Ko je krenuo od postavke da je SFRJ bila tamnica naroda, i da su bili ugrozeni, dzaba mu je pricati da je bilo nekako malo drugacije...

Ljudi istoriju selektivno dozivljavaju, obicno koristeci samo one dijelove za koje misle da njima idu u prilog, a ostale, koji su mozda doveli do toga zaboravljaju... Zaboravljaju koliko je dijelova bivse SFRJ bilo zaista tudjom cizmom, i kako vecini naroda tada nije nimalo lijepo bilo u tim stranim "blagodatima", zaboravljaju na koliko je jos dijelova oko bilo baceno... Zaboravljaju neki, npr. velicajuci NDH, da je jedan od uslova za priznanje NDH kao drzave od strane saveznika Italije bila predaja skoro cijele Dalmacije Italiji... Kako starim i gledam na TV-u neke pametne serije snimljene davno, u doba "mraka", neke stvari pocinjem shvatati, koje na zalost, prije 20-ak godina nisam mogao shvatiti, a imaju veze sa svim ovim...

Preporucujem pogledati (i zabavne su), naravno bez predrasuda (i uz ideoloski odmak da je ipak to snimano kao afirmacija socijalizma), puno se toga sada i u proslosti aktuelnog, moze vidjeti... "Osma ofanziva", "Velo misto", "Tale", i jos ponesto cega se sad ne mogu sjetiti...

I da odgovorim na pitanje kad je JNA zaista bila Jugoslovenska, onda kada ju je vecina stanovnistva od Vardara do Triglava smatrala zaista svojom... Naravno, uvijek je bilo onih koji su u familiji imali one koji su naje... na drugoj strani, pa su i njihovi dozivljaji iste jako subjektivni... Sad ce neki reci da je takvih bilo > 59%, i da smo sve vrijeme u stvari bili okupirani... A ja se tog vremena sjecam ipak malo drugacije...
crven_barjak

#121 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi

Post by crven_barjak »

drndalo wrote:Stalno neki mjesaju Jugoslaviju i "Jugoslaviju-SRJ"... Tj. tu zemlju u 1967, i 1989... A nije ni JNA bila ista tada, i tada...

Svi ostali zakljucci takvih postavki neminovno zavrsavaju tamo odakle se krene... Ko je krenuo od postavke da je SFRJ bila tamnica naroda, i da su bili ugrozeni, dzaba mu je pricati da je bilo nekako malo drugacije...

Ljudi istoriju selektivno dozivljavaju, obicno koristeci samo one dijelove za koje misle da njima idu u prilog, a ostale, koji su mozda doveli do toga zaboravljaju... Zaboravljaju koliko je dijelova bivse SFRJ bilo zaista tudjom cizmom, i kako vecini naroda tada nije nimalo lijepo bilo u tim stranim "blagodatima", zaboravljaju na koliko je jos dijelova oko bilo baceno... Zaboravljaju neki, npr. velicajuci NDH, da je jedan od uslova za priznanje NDH kao drzave od strane saveznika Italije bila predaja skoro cijele Dalmacije Italiji... Kako starim i gledam na TV-u neke pametne serije snimljene davno, u doba "mraka", neke stvari pocinjem shvatati, koje na zalost, prije 20-ak godina nisam mogao shvatiti, a imaju veze sa svim ovim...

Preporucujem pogledati (i zabavne su), naravno bez predrasuda (i uz ideoloski odmak da je ipak to snimano kao afirmacija socijalizma), puno se toga sada i u proslosti aktuelnog, moze vidjeti... "Osma ofanziva", "Velo misto", "Tale", i jos ponesto cega se sad ne mogu sjetiti...

I da odgovorim na pitanje kad je JNA zaista bila Jugoslovenska, onda kada ju je vecina stanovnistva od Vardara do Triglava smatrala zaista svojom... Naravno, uvijek je bilo onih koji su u familiji imali one koji su naje... na drugoj strani, pa su i njihovi dozivljaji iste jako subjektivni... Sad ce neki reci da je takvih bilo > 59%, i da smo sve vrijeme u stvari bili okupirani... A ja se tog vremena sjecam ipak malo drugacije...
:thumbup:
Doda37

#122 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi

Post by Doda37 »

crven_barjak wrote:JNA je bila uistinu Jugoslovenska od 1946 do 1989. godine
prije bi rekao do 1981
pojedinac

#123 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi

Post by pojedinac »

@crven_barjak
Možeš li, nakon ove tvoje tvrdnje, pojasniti kako je ta JNA raspadom SFRJ većinski pripala jednom narodu, davši mu tako SILU da počini zločine nad ostalim narodima bivše države.
crven_barjak

#124 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi

Post by crven_barjak »

pojedinac wrote:
@crven_barjak
Možeš li, nakon ove tvoje tvrdnje, pojasniti kako je ta JNA raspadom SFRJ većinski pripala jednom narodu, davši mu tako SILU da počini zločine nad ostalim narodima bivše države.
Pojedinac,

mislim da je vecina (kojoj pripadam i ja) na ovom forumu saglasna da je agresija na HR i BiH pripremana godinama ranije, tako da tu diskursa sa teme i off-topic zaboravimo odmah. Pokusacu odgovoriti na tvoje pitanje u sto kracim crtama, znamo obojica da se o tome moze argumentovano (s obje strane) polemisati danima, ali ukratko:
Kako je tokom 80-tih postalo jasno da doci do velikih promjena u SFRJ i da kao zajednica 6 naroda i dviju narodnosti nece opstati, dosta oficira se razocaralo i sporazumno napustili Armiju. Vakuum brzinski popunjen mahom srbijanskim i pro-srpskim kadrom, zbog uticaja pro-srpskih kadrova u Armiji.
Sto im se niko nije suprostavio, jasno je. Nikom nije bilo do ocuvanja Jugoslavije.
Slovenci sve snage usmjerili na dobijanje podrske iz inostranstva, sav fokus na TO, i naravno, dogovor sa kasapinom Milosevicem (ako se ostavi Slovenija, oni zatvaraju vrata prema HR i naravno samim tim i prema BiH).
Hrvati istim principom na svoju stranu. I Slovenci i Hrvati jedva docekali, svak' iz svojih razloga.
Milosevic, pod punom podrskom Zapada, osokolio odvajanje Slovenije i HR odbijanjem svakog moguceg dogovora koji bi vodio kompromisu i ocuvanju labave federacije unutar neke nove Juge (opet, unutar tadasnje EZ, danasnje EU) i samim tim mirnog razdruzivanja, a ovi, cuda li Bozjeg, jedva docekali i sve je krenulo nizbrdo.
Tako da srbijanskom uticaju nije bilo tesko da se "rasiri" i da zauzme kljucne uloge u pretvaranju onog sto je ostalo od JNA u srbo-cetnicku armadu, kratko i jasno. Svi otisli na svoju stranu, rijetki ostali, no i oni sa prvim pucnjima u svoje tabore.
Nakaradna JNA ostavljena onima koji su trebali masinu da udare "na foru" i blickrieg-om uzmu sto se uzeti moze, prije dogovora i pregovora koji bi usljedili.
No, covjek, neuzubillah, nikad ne moze biti ravan Bogu, niti krojiti sudbinu. Junacki otpor, strani uticaj, kombinacija ko zna cega sve ne, u kljucnim momentima sprecio zamisljeni scenario i ostvarenje ciljeva poznatog Memoranduma, ostalo znamo.
Da je Bogic digao ruku "za", da nije bilo ciganskog, tipicno slovenackog jadno-mizernog i sebicnog dogovora sa Milosevicem i bagrom, smirila bi se Slovenija za dan, i to bez mnogo pucanja. KOS i SDB bi odradio posao kvalitetno, kao i uvijek do tada. Bilo bi incidenata, bilo bi problema, ali ne bi bilo ni 5% onog sto se desilo.
Ni ovi iz vana nisu mogli zamisliti koliko ce krvi pasti, ti sto su mesetarili, potpirivali i pogurali svu stoku koja je razvalila Jugu, nisu imali u vidu duhove proslosti i burnu proslost Balkana. Med nekako fermentirao u krv, i krv postala slatka ko med. Paradox tako cesto vidjen na nasim prokletim prostorima. Nikad niciju krv nismo voljeli proliti u rijekama ko svoju vlastitu.

Oduzih ja, nadam se da si me pratio i razumio sta sam htio reci.

Pisem o JNA u smislu stratesko-operativno-taktickog kapaciteta kojeg je imala u mogucoj odbrani VLASTITE teritorije, nsita vise. Nemojmo o tome sta je bila 87, 88, 89, 90 ili koje vec godine, kako za koga. Tema je da li je bila 4. KoV sila u Evropi, hajde da ostanemo kod toga. Politiku, i teoretisanje o tome sta je oruzje/orudje sa svjeze
nacrtanim kokardama i isto tako svjeze spaljenim trobojnicama sa petokrakom cinilo za jednu fasisticku i genocidnu ideju, ostavimo za neki drugi put.

JNA je bila nas ponos i odraz naseg stava spram stoke i pohlepnih gadova, kako na istoku tako i na zapadu, i podsjeca nas na vrijeme kad su nasi ocevi i djedovi, imali muda i imali za sta ginuti, bez skirvenih ciljeva i agenda.
pojedinac

#125 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi

Post by pojedinac »

@crven_barjak
Hvala na odgovoru.

Ja se mogu složiti, nakon svega, samo sa ovakvim kontekstom, izvučenim iz tvog odgovora:
Kako je tokom 80-tih postalo jasno da doci do velikih promjena u SFRJ i da kao zajednica 6 naroda i dviju narodnosti nece opstati, dosta oficira se razocaralo i sporazumno napustili Armiju. Vakuum brzinski popunjen mahom srbijanskim i pro-srpskim kadrom, zbog uticaja pro-srpskih kadrova u Armiji.
Vidiš po mom mišljenju, formiranom novim dugogodišnjim saznanjima, JNA je bila sve drugo do stvarno jugoslovenska, iako sam je i ja svojevremeno doživljavao jugoslovenskom.

Ali, da ne idemo više u off topic.

P.S. Izvinjavam se administraciji na off-u.
Post Reply