Ovo je montaža na nivou painta.valterbranisarajevo wrote: Onda je, ko zna odakle, procurila i inkriminirajuća fotografija sa simbolima te organizacije.(u ruci drži tzv. radio telefon -preteču današnjih mobitela). Možda je i fotomontaža, mnogi tvrde da nije.
Istočna Njemačka danas....
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- ExNihilo
#26 Re: Istočna Njemačka danas....
- valterbranisarajevo
#27 Re: Istočna Njemačka danas....
Vjerovatno, piju joj krv zbog svijetle prošlosti...
Međutim radio telefon u ruci očigledno nije montiran, a njega baš nisu mogli koristiti "disidenti". U to vrijeme je bio preskupa igračka i posjedovale su ga samo državne službe...
- valterbranisarajevo
#28 Re: Istočna Njemačka danas....

1990: Angela Merkel als stellvertretende Sprecherin der letzten DDR-Regierung.

-
dresdener78
#29 Re: Istočna Njemačka danas....
Fotka je na prvi pogled fotomontaža, pogledaj kako ima Merkelica "ogrizanu" konturu, to je napravio neko u Microsoft Painting, jer Photoshop bi uradio bolji posaovalterbranisarajevo wrote: Onda je, ko zna odakle, procurila i inkriminirajuća fotografija sa simbolima te organizacije.(u ruci drži tzv. radio telefon -preteču današnjih mobitela). Možda je i fotomontaža, mnogi tvrde da nije.
Svakako Angela je postala članica partije Demokratischer Aufbruch tek u mjesecima promjena 1989. godine, prije toga se bavila isključivo naukom (doktorica fizikalne kemije, napisala je doktorski rad na temu brzinskih konstanta kod kemijskih reakcija). Nije ona sveta, ali poređivati je sa Dolfijem je malo pretjerano... svakako je veoma obrazovana i inteligentna, i mi istočnjaci na nju pljujemo jer Švabima ustvari Merkelicu zavidimo
Naravno da neće ona hvaliti bivšu DDR, postoji kod nas takva izreka "čiji hljeb jedeš toga pjesmu pjevaj".
Šta se tiče Berlinskog zida, ovaj ekstremni događaj se nije desio iz političkih nego više iz ekonomskih razloga. Dok DDR služila Sovjetskom savezu kao izvor baš svega (osim tropskog voća) i poslijeratna obnova je išla izuzetno sporo i teško, u BRD su svi vidjeli ekonomsko čudo i razvoj. Pošto su na većini područja DDR mogli ljudi gledati zapadnu televiziju - zapad je namjerno stavio veoma jake uređaje za širenje TV signala - ljudi su znali kako se živi na zapadu. Vještačko anuliranje zapadnog TV signala od strane vlasti DDR nije bilo puno učinkovito i ljudi su jednostavno vidjeli i čuli... Iznimka je bila regija Dresdena gdje nije zapadni TV signal dostigao, ova regija se ironično zvala "Tal der Ahnungslosen" (Dolina onih koji pojma nemaju).
Granica DDR/BRD je bila naravno zatvorena već od kraja 40tih, ali bilo je još mjesta, gdje je istok i zapad povezan - Berlin. Kroz Berlin su iz DDR stalno odlazili ljudi, i to u velikom broju stručnjaci i obrazovani. Vlasti DDR su vidjele šokantne činjenice da se godišnje mogu gubiti stotine hiljadu radnika pa su izgradili Berlinski zid kao očajan pokušaj zaustaviti iseljavanje istočnih Njemaca. Kao posljedica izgradnje Berlinskog zida, u zapadnu Njemačku su stigli prvi Turci i rodio se problem sa turskom manjinom u Njemačkoj te konflikt sa Islamom.
Da vama još nešto kažem: Prošle godine sam pratio grupu Njemaca iz regije Düsseldorfa u Sarajevu kao organizator i tumač. Oni su bili iznenađeni time koliko ima u SA plavokosih i plavookih ljudi, koliko se piva pije i bili su "pozitivno šokirani" time kako su svi NORMALNI mada je zvanično u Sarajevu većinska populacija muslimanska. Oni imaju baš loša iskustva sa njemačkim Turcima... Ovdje nije kriv Islam ili nacionalitet, nego socijalan status i sve što je sa tim povezano. U suštini su za većinu ovih problema krivi sami Njemci: Kada je bio zatvoren ljudovod iz istočne Njemačke, došlo je do promjena na tržištu rada u zapadnoj Njemačkoj, i vlasnici fabrika su vidjeli da nedostaje prije svega jeftina radna snaga na najnižim postovima. Zato su otvorili kapije za Turke, ALI: oni su direktno tražili "jednostavne i ne previše obrazovane pastire iz Anadolije" dok njima nisu valjali liberalni i obrazovani stanovnici Konye, Istanbula... jer glup pastir neće nikad puno razmišljati i izmišljati neke proteste, samo uradi šta mu se naredi. Onda su u Njemačku stigli u velikom broju mahom najniži socijalni slojevi iz ekstremno siromašnih regija Turske čiji odnos prema tradicijama i religiji je bio veoma čvrst. U suštini isti slučaj kao kada čujem "stare" Sarajlije kako komentarišu nove doseljenike, seljake iz istočne Bosne, koji su u SA prvi put vidjeli vodovod i lift u kući, uzgajali kokoše na balkonima nebodera... i koji doprinose npr. religijskoj radikalizaciji. Direktno rečeno: najniži i najsiromašniji socijalni slojevi u svakoj stabiliziranoj zemlji imaju i relativno najnižu inteligenciju... Turska, isto kao Jugoslavija, su bile duge godine stabilne države. Dakle, jednostavno su došli ljudi koji imaju objektivno najmanje šanse da se prilagode novoj domovini upravo zbog ličnih sposobnosti, načina razmišljanja i inteligencije...
Ali da se vratim istočnoj Njemačkoj: Neki znaju da sam psiho navijač gradskog prijevoza, pa meni dozvolite malo o neobičnom režimu saobraćaja u Berlinu. U trenutku izgradnje zida, sve autobuske te tramvajske linije koje su prekoračile granicu, bile su naravno prekinute i kasnije saobraćale samo na "svojoj" teritoriji. Tramvaji su bili kasnije u zapadnom berlinu potpuno ukinuti, i prostor šina je iskorišten "genijalno" - kao parking mjesta.
Podzemna željeznica / Metro je bila također podijeljena. Neke linije su saobraćale samo u svojem dijelu grada, poseban problem su predstavljale linije, koje su išle iz zapada na zapad ispod centra istočnog Berlina. Naravno da saobraćajni značaj za istočni Berlin je bio nula, ali za zapad su te linije bile važne. Onda su stanice zapadnih linija u istočnom berlinu zatvorene, ulazi blokirani zidovima i betonom. Na peronima ovih "stanica strašila" su bile stalno prisutne patrole istočnonjemačke vojske te policije i zapadni vozovi su imali strogo naređenje da prolaze ispod istočnog Berlina bez jedinog zaustavljenja ali smanjenom brzinom. Na zidovima tunela ispod granice bijelom farbom je bio nacrtan pojas da se vidi gdje ide granica. U slučaju kvara voza na istočnoj teritoriji, nesretni putnici su morali čekati i nekoliko sati da ih pod pratnjom do zuba naoružanih vojnika isprate pješke tunelom na zapad
Mislim da su vama u školi nešto netačno objasnili. Granice DDR/BRD su bile skoro hermetično zatvorene sve do kraja 1989. godine. Samo minimalan broj super provjerenih je mogao prelaziti granicu... Berlinski zid je bio ne samo zid nego i sistem snajperskih gnijezda na tornjevima, minskih polja, električnih ograda itd... na granici Istok/zapad se nalazio pojas širok od stotina metara do nekoliko km gdje je bio strogo zabranjen ulaz, svi stanovnici iseljeni, opet minska polja, kontrolni sistemi, stalno patrole, bodljikaste žice, električne ograde, naređenje da se odmah puca na svaku nepoznatu osobu.plain vanilla wrote: Ali mi je zanimljivo da je drzava (zavod za zaposljavanje) slao ljude u BRD...ne znam kako su objasnjavali tu politiku da ljude salju u kapitalizam?
Možda se takve stvari desile tokom 1990./1991. godine što je sasvim moguće, i dan danas je ovo normalna praksa da zavod za zapošljavanje preporuči nezaposlenom čovjeku da ima radnog mjesta na zapadu, 500 km daleko, "pa morate preseliti gospodine".
- ranger
#30 Re: Istočna Njemačka danas....
dobra tema, odvuijek me fascinirala ta kombinacija svabe-komunisti, s obzirom na nasu percepciju svaba 
i da, ko nije gledao ovaj film Good bye Lenin, za domacu zadacu neka ga pogleda... genijalan je.
i da, ko nije gledao ovaj film Good bye Lenin, za domacu zadacu neka ga pogleda... genijalan je.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#31 Re: Istočna Njemačka danas....
Nismo se razumjeli, ja sam mislila na radnike iz Jugoslavije...sezdesetih godina, u vrijeme komunizma, radnike su slali u BRD, a u skoli smo i devedesetih forsirali ucenje o DDRdresdener78 wrote:Mislim da su vama u školi nešto netačno objasnili. Granice DDR/BRD su bile skoro hermetično zatvorene sve do kraja 1989. godine. Samo minimalan broj super provjerenih je mogao prelaziti granicu... Berlinski zid je bio ne samo zid nego i sistem snajperskih gnijezda na tornjevima, minskih polja, električnih ograda itd... na granici Istok/zapad se nalazio pojas širok od stotina metara do nekoliko km gdje je bio strogo zabranjen ulaz, svi stanovnici iseljeni, opet minska polja, kontrolni sistemi, stalno patrole, bodljikaste žice, električne ograde, naređenje da se odmah puca na svaku nepoznatu osobu.plain vanilla wrote: Ali mi je zanimljivo da je drzava (zavod za zaposljavanje) slao ljude u BRD...ne znam kako su objasnjavali tu politiku da ljude salju u kapitalizam?
Možda se takve stvari desile tokom 1990./1991. godine što je sasvim moguće, i dan danas je ovo normalna praksa da zavod za zapošljavanje preporuči nezaposlenom čovjeku da ima radnog mjesta na zapadu, 500 km daleko, "pa morate preseliti gospodine".
- nOrMaLaC
#33 Re: Istočna Njemačka danas....
Jako lijepa i zanimljiva tema...pratim obavezno!
A za Dresdenera svaka čast na jeziku i gramatici, sve pohvale!
U kojem si mjestu u Češkoj rođen?
A za Dresdenera svaka čast na jeziku i gramatici, sve pohvale!
- valterbranisarajevo
#34 Re: Istočna Njemačka danas....
Pošto ovo nije tema o Angeli ja ću sam dati svoj zaključak. Njezino spominjanje u kontekstu te države nije ništa loše jer je ona definitivno učestvovala u stvaranju tog svijeta. Njezini sadašnji pokušaji da sebe predstavi nekim disidentom proganjanim od strane tog sistema zato što je bila kćerka protestantskog pastora ispadaju smiješni, jer očigledno ima ljudi koji je znaju i zato je fotografijama i fotomontažama podsjećaju na prošlost. Sve to ide toliko daleko da joj na nos nabacuju i rad za Stasi..I to je to... Zaštitni znak ove države na sreću ipak nije bila Angela nego Katarina, a njezina sportska karijera je neraskidivo vezana za Sarajevo i Zetru.

Prije nekoliko godina GRAS je dobio donaciju iz "Njemačke". Žute zglobne autobuse, koji su vozili recimo na liniji za Vogošću. To su u stvari autobusi iz DDR-a. Isti takvi su bili u upotrebi u gradskom saobraćaju istočnog Berlina.

Prije nekoliko godina GRAS je dobio donaciju iz "Njemačke". Žute zglobne autobuse, koji su vozili recimo na liniji za Vogošću. To su u stvari autobusi iz DDR-a. Isti takvi su bili u upotrebi u gradskom saobraćaju istočnog Berlina.
-
dresdener78
#35 Re: Istočna Njemačka danas....
Aaa onda se izvinjavamplain vanilla wrote:
Nismo se razumjeli, ja sam mislila na radnike iz Jugoslavije...sezdesetih godina, u vrijeme komunizma, radnike su slali u BRD, a u skoli smo i devedesetih forsirali ucenje o DDR
- fortaleza
#36 Re: Istočna Njemačka danas....
Evo ima na youbito, ruski dokumentarac s titlovima... Dio o Istočnoj Njemačkoj počinje od 30:00.interwal wrote:Može li link na ovaj dokumentarac ili originalni naziv (na njemačkom ili engleskom).fortaleza wrote:Što se tiče mehanike i raznih tehničkih uređaja gledao sam dokumentarac "Planirano zastarijevanje" koji je odlično objasnio kako su razni aparati koje je proizvodila DDR bili izuzetno kvalitetni, neki i sad koriste hladnjake, štednjake i drugo koji rade i preko 30 godina bez kvara.Kad su zapadni proizvođači pitali svoje susjede u DDR-u zašto prave tako kvalitetne aparate jer ljudi neće kupovati nove stvari, pokretati industriju i tako dizati profit, ovi s istoka su im odgovorili u fazonu "Nama izumiteljima je jedna velika čast da je uređaj kojeg smo proizveli tako kvalitetan i jedva čekamo nastaviti u tom smijeru" tako da te firme nisu slučajno uništene.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mZtaqq6A ... re=related[/youtube]
http://www.youtube.com/watch?v=mZtaqq6A ... re=related
- dingosp0
#37 Re: Istočna Njemačka danas....
Gledam npr ove semafore za pjesake
"Ampelmännchen"

dok su npr u Z. Njemackoj koristeni ovakvi:

Nakon reunifikacije 2 njemacke, ovi sa zapada su poceli da uklanjaju ove semafore u DDRu kao i sve ostale saobracajne znakove koji nisu licili na one kao sto su Z. Njemackoj..jer su zelili da svi znakovi i semafori budu isti u citavoj Njemackoj. Ali nakon nekoliko godina, i zbog te neke nostalgije, semafori iz DDR poceli su se postavljati u Berlinu i par ostalih gradova, i ako su vlastili bili protiv toga..
Cak je neko skontao i poceo da pravi suvenire od ovih malih "cika" i obogatio se
evo par suvenira:

Bas sam obracao paznju na pjesacke semafore u SA, i primjetio sam da postoje semafori koji su slici ovima iz DDRa ali nisu potpuno isti. Kontao sam reko da nisu nakon pada DDRa nasi se nekako docepali starih DDR semafora za povoljnu cijenu
- kadinica
#38 Re: Istočna Njemačka danas....
Sretna je ona zemlja gdje se vodi računa o izgledu semafora, nebitno je li zapadna ili istočna.
Nego mi niko ne objasni koja su područja sa najvećom stopom nezaposlenosti na postavljenoj karti?
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#39 Re: Istočna Njemačka danas....
ona tamnijakadinica wrote:![]()
Sretna je ona zemlja gdje se vodi računa o izgledu semafora, nebitno je li zapadna ili istočna.
Nego mi niko ne objasni koja su područja sa najvećom stopom nezaposlenosti na postavljenoj karti?
-
dresdener78
#40 Re: Istočna Njemačka danas....
Hvala ti punonOrMaLaC wrote:Jako lijepa i zanimljiva tema...pratim obavezno!![]()
A za Dresdenera svaka čast na jeziku i gramatici, sve pohvale!![]()
- ExNihilo
#41 Re: Istočna Njemačka danas....
Jesi to bio u Zenicidresdener78 wrote:Hvala ti punonOrMaLaC wrote:Jako lijepa i zanimljiva tema...pratim obavezno!![]()
A za Dresdenera svaka čast na jeziku i gramatici, sve pohvale!![]()
U kojem si mjestu u Češkoj rođen?rođen sam u gradu koji dosta liči na Zenicu, zove se Usti nad Labem
Ako dođeš kad, javi se
-
dolinalima
#42 Re: Istočna Njemačka danas....
Pohvala za dresdener78 zbog poznavanja jezika i jedno pitanje u vezi sa Berlinskim zidom.
Da li je zid u potpunosti okruživao Zapadni Berlin ili je betonski zid išao samo kroz centralni deo grada,
a ostatak (sever, zapad i jug Zapadnog Berlina) bio rešen na neki drugi način?
Da li je zid u potpunosti okruživao Zapadni Berlin ili je betonski zid išao samo kroz centralni deo grada,
- nOrMaLaC
#43 Re: Istočna Njemačka danas....
Dresdener...
Ove sam godine boravio nakratko u Češkoj, pa sam i tako prošao i pored Usti nad Labema...
Jeste, doista podsjeća na Zenicu, pogotovo dionica autoputa između Usti nad Labema do Lovosica.
Mislim da se tako nekako mjesto zove..
Ne znam ako si se vozio auroputem između Zence i Kaknja ali me ta dionica u Češkoj mnogo podsjeća
na ovu u BiH, jer ima jedan visoki dimnjak u blizini autoputa blizu Usti nad Labema koji podsjeća
na Kakanjski dimnjak kraj Termoelektrane...
Ove sam godine boravio nakratko u Češkoj, pa sam i tako prošao i pored Usti nad Labema...
Jeste, doista podsjeća na Zenicu, pogotovo dionica autoputa između Usti nad Labema do Lovosica.
Mislim da se tako nekako mjesto zove..
Ne znam ako si se vozio auroputem između Zence i Kaknja ali me ta dionica u Češkoj mnogo podsjeća
na ovu u BiH, jer ima jedan visoki dimnjak u blizini autoputa blizu Usti nad Labema koji podsjeća
- Edin H.
#44 Re: Istočna Njemačka danas....
http://www.klix.ba/forum/penjanje-na-di ... kep7482143nOrMaLaC wrote:Dresdener...![]()
Mislim da se tako nekako mjesto zove..![]()
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#45 Re: Istočna Njemačka danas....
Tema je predivna. Hvala svima 
-
dresdener78
#46 Re: Istočna Njemačka danas....
Baš tako, ja kada sam prvi put putovao vozom u BiH, kod Zenice sam začuđen gledao iz prozora teren koji je bio kao "kod mene kući"nOrMaLaC wrote:Dresdener...![]()
Mislim da se tako nekako mjesto zove..![]()
Sada pretražujem informacije, čini mi se, barem prema tome što sam našao, da je betonski zid postavljen u cijeloj dužini, ali nisam siguran. Svakako malo tehničkih podataka o Berlinskom zidu:dolinalima wrote:Pohvala za dresdener78 zbog poznavanja jezika i jedno pitanje u vezi sa Berlinskim zidom.
"Rođen" u noćnim satima 12./13. augusta 1961. godine, "nestao" u večernjim satima 9. novembra 1989. godine, kada je član politbira DDR Günther Schabowski odgovorio na pres konferenciji jednome novinaru, da je kretanje osoba omogućeno "odmah". U narednim sedmicama, kontrola nad zidom je bila obnovljena, i zvanično su sve kontrole i čuvanje zida prestale tek 1. jula 1990. godine uoči valutne unije istočne i zapadne Njemačke (istok je preuzeo zapadnu marku).
U toku nesretnih 28 godina postojanja zida, preko 230 ljudi je bilo ubijeno pucnjavom graničara, strujom, minama ili se utopilo u rovovima punima vode. Preko 75 000 građana DDR, koji su bili uhvaćeni prilikom pokušaja da prođu preko zida, bilo je osuđeno prema članu 213 kaznenog zakona "Nedozvoljeno napuštanje DDR" na 2-5 godina zatvora.
Ukupna dužina granice Zapadnog Berlina (dakle Berlinskog Zida) je bila 160,5 km. Od toga je 45,9 km prolazilo kroz gusto naseljena gradska područja. Zid je u većini svoje dužine bio zapravo "dupli", to znači da se na području istočnog Berlina iza graničnog zida nalazio "pojas smrti" sa višestrukim kontrolnim sistemima, koji je bio opet ograničen "unutrašnjim zidom" prema istočnom Berlinu.
Tehnički parametri:
Betonski zid visine 3,5-4,0 m. Debljina: 10 cm, željezobetonska konstrukcija. Na vrhu zida je bila stavljena betonska cijev poprečnog presjeka 35-40 cm da osobe koje pokušavaju preći zid ne mogu naći stabilnu poziciju da se hvaćaju rukama.
Kontaktna ograda: u slučaju kontakta je bio uključen alarm.
Kontrolni tornjevi: Ovdje su se nalazile patrole s naređenjem da pucaju na svaku nepoznatu osobu.
Zaštitna skloništa: Za maskirano pregledavanje granice.
Reflektori alarma: U slučaju uključenja alarma su uključeni i ogromni i izuzetno jaki reflektori radi lokalizacije ilegalaca.
Posebna oprema patrola: ekstremno oštri i posebno drezirani psovi, npr. rotvajleri, na dugom lancu.
Autorovovi: Rovovi iskopani radi blokiranja vožnja ilegalnih automobila.
Kontrolni pojas: pojas terena pokriven finim pjeskom u kojem su se mogli vidjeti svi tragovi kretanja ilegalne osobe.
Oko berlina se nalazilo 297 stražarskih tornjeva, 30 skloništa, 250 rovova za kretanje psova, 108 rovova-barijera, 125 km signalne ograde.
Ljudi su pokušali da pređu granicu tunelima ispod zemlje - i to dijelom novo iskopanima, dijelom starima "zaboravljenima" tunelima kanalizacije/podzemne željeznice, plivanjem sa norilačkom opremom, neki čak i zračnim putem uz pomoć balona (tako su uspješno emigrirale dvije porodice), rogala i drugih aparata.
- sinuhe
#47 Re: Istočna Njemačka danas....
Nije to bas tako. Plinovod iz SSSR-a je najnormalnije vodio preko DDR do Zapadne Njemacke a i reprezentacija im je nosila adidas dresove.
Wartburge su prodavali i na zapad, Magdeburg je osvojio Kup kupova. To je sigurno bila najrazvijenija istocna drzava samo im Stasi dodje kao velika mrlja.
Last edited by sinuhe on 22/10/2012 09:28, edited 1 time in total.
- dingosp0
#48 Re: Istočna Njemačka danas....
Koliko je ostalo ovog Berlinskog zida danas?Jessie B wrote:Prije mog dolaska u Berlin imala sam bezbroj pogrešnih slika i ideja kako je to sve izgledalo. Nije mi bilo logično da je zapravo zapadni dio grada bio zatvoren u zidine a da su ljudi unutar zidina živjeli bolje od ljudi izvan zidina. Između ostalog, iznenadilo me je da se zid zapravo, kao što se vidi na ovoj slici koju sam slikala u današnjoj Bernauer Straße, gdje se nalazi Muzej zida i rijetki sačuvani ostaci zida, sastojao od zapravo dva zida, između kojih je stajala bodljikava žica. Ljudima je rečeno da su između zidova postavljene i mine, što mislim da nikada nije dokazano jer se niko nije usuđivao probati je li istina ili ne.
Pored brojnih pokušaja da se pobjegne iz grada, kopanjem podzemnih prolaza, ljudi su u par navrata uspjeli pobjeći i koristeći se lažnim sahranama, kada su računali na manje praćenje aktivnosti pa bi uspjeli pobjeći, što je naravno bio recept koji se mogao iskoristiti samo ograničen broj puta.
[img]http://imageshack.us/a/img145/2900/2012 ... 50.jpg[img]
Gledo sam par slika Berlina i na mjestima gdje bio zid danas ima ko neki znak ili crta. A citao sam da je dosta tog zida uklonjeno, a ovo na slici izgleda kao prvo ocuvan dio. Hvala na fotki
- ranger
#49 Re: Istočna Njemačka danas....
takodje pogledati film Das Leben der anderen. 
-
Jay Gatsby
#50 Re: Istočna Njemačka danas....
Taj film je zaista dobar.ranger wrote:takodje pogledati film Das Leben der anderen.
A tema je odlična.