Problem je sto ja ne govorim o zgradama iz 18 ili 19 stoljeca, nego o zgradama relativno novije gradnje. Gradjene nakon 2svjetskog rata. Ono sto je mene posebno dojmilo je jedan narod, prije WW2 jedan ekonomski prostor a tako velika razlika. Opet kazem ko nije vidio svojim ocima da ne povjeruje. Njemacka nije Spanija, gdje su razlike tolike da u pojedinim momentima pomislis da nisu u Spaniji nego na Kosovu_BataZiv_0809 wrote:Tako je.
Namjena zgrade je opredjeljujuci faktor za takvo sto. Npr. po tim parametrima se rangira sta je hotel, a sta je hostel. Bio sam i ja u takvim zgradama u Francuskoj i Spaniji, a ima ih i kod nas dosta.
Vjerujem da uvazeni forumas detroit-mercy nije imao najmjeru da stvari izvuce iz konteksta i da predstavi stanje kao da je bas svaka zgrada u DDR-u imala tako lose higijenske predispozicije.
Istocni Nijemci nisu gladovali, daleko od toga ali opet podvlacim, da jednan sistem moze da te toliko unazadi je najbolje vidljivo na primjeru Zapadne i Istocne Njemacke. Jedan od primjera je i Trabant, nakon WWII, po tehnologiji, Trabant nije nista zaostajo za VW ili Mercedesom ili drugim njemackim auto markama, cak stavise u nekim segmentima je bio i bolji. Kada se pogledaju recimo planovi trabantovih designera i inzinjera iz pedesetih i pocetka sezdesetih, po nekim tehnickim dostignucima Trbant je cak i sio svoje zapadne sunarodnjake, ali sav razvoj je prkinula neka budala iz CKa koja je rekla jedno auto za sve, i to po mogucnosti sto siromasniji. Nakon te jedne-dvije poslijeratne decenije, dolazi do smjena generacija, stari inzinjeri iz prijeratne Njemacke polako odlaze sa scene i 30 godina kasnije dolazis do toga da se cudu njemackog inzinjeringa smije cio svijet.