osa wrote:HZArnel wrote:osa wrote:
zato katolici spadoše od ogromne većine pri dolasku turaka na 25 000 , to je naime bila posljedica vjerske tolerancije...
uuu... sta sve ne napravise oni (bosanski) turci
dzaba francuzima deklaracije kojekakve kad je Hitler-Hicho dos'o da preceslja francusku i eventualno nadje kakvog jevreja,pored francuskih izdajnika fasizma

ima li neistine u mojoj izjavi, o vjerskoj toleranciji...
pa ne sporim da su turci zapravo nasilnici,koji su svoju drzavu prosirili macem i shodno tome donosili svoje obicaje na osvojena podrucija.
Pogotovo ako uzmes u obzir da je Otomanski imperij vladao bosnom 500 godina,logicno mi je nekako da su se vec bili i navikli da je to,pa i srbija i neki dijelovi hrvatske,zapravo turska(govorim iskljucivo za elitu)...
elita je vazda radila shodno svojim prohtjevima,nikakve iluzije ne smijemo da gojimo,da su bili tolerantni...I u tome se slazemo.
Potenciras ,vjerovatno,bar ako sam dobro poentu izvukao iz tvog posta, na to da su turci Zreducirali postotak katolika prevashodno na tlu Bosne a analogno tome na tlu Otomanskog carstva.
Da,slazemo se,ako to hoces da cujes!
Men je zapelo za oko dvostruko znacenje tvog posta,kazes:
osa wrote:osa je napisao/la:zato katolici spadoše od ogromne većine pri dolasku turaka na 25 000 , to je naime bila posljedica vjerske tolerancije...
"pri dolasku turaka" a aludiras (bar nesvjesno)na to da su zapravo Bosanci tj. muslimani bosanci koljaci,u tome se tesko da mozemo sloziti.
Slozit cemo se valjda da 1463 je bio otpor Bosanskog stanovnistva spram el-fatihove vojske.
dakle,nisu pradjedovi danasnjih muslimana(a dodobra i ostalih konstituivnih religijskih zajednica Bosne) prihvatili osvajace kao spasitelje,da je tako ne bi nam zadnjeg kralja zaklali.
a opet mozemo izvuci sluzeci se apsurdnom a ujedno i ironicnom analogijom zakljucak da i postotak katolika ne bi bio toliki da nije bilo krstaskih ratova,zar ne(ako hoces gledaj samo Bosnu u mojoj tezi a mozes i sire)?
dakle sve se na kraju svodi na to da su i jedna i druga i treca vjera u velikoj mjeri prisvojili bosnu sebi macem,manje-vise zastrasivanjem i propagandom,svojstvenom za taj cas.
Odoh predaleko,uglavnom moju konstataciju da Bosna je zemlja vjerske tolerancije,koja je narusena tek 90-95 je,bar iz moje perspektive i mog nacina shvatanja historije,tacna!
Zasto?
Imas 3 vjere u Bosni,jedna nastala prije 2010 godina,jedna 1054 a druga dosla 1463,od tad,vremena kad su na tlo danasnje bosne dosle tri religije pa do danas je proteklo tacno 557 godina(na oko izracun'o),zar ne bi i jedna superirona religijska zajednica pokusala inferiorne podrediti i unistiti?
Znamo sta radise sa hereticima po europi,znamo sta radise turci po austriji!
Zar muslimani u vrijeme kada su bili superiorniji u odnosu na ostale ne bi probali (uz pomoc turaka) istrijebiti ili planski konvertirati ostale dvije religije(bar njih jer su znacajnije religije nasih prostora).Intelektualaca Bosanaca-muslimana tadasnjeg doba je svakako bilo,skolovali su se po Carigradu!
Zasto u vrijeme kada su katolici bili superiorni nisu pokusali nacrtno unistiti muslimane i pravoslavce?
Skolovanih po Becu/Budimpesti je svakako bilo!
U kasnijim periodima pocinju nacionalna budenja svih nacija uveliko i samim tim postepenog degradiranje sistema poredka unutar Bosanskog drustva.
Imas i primjer Sarajeva,Mostara pa i Tuzle(moje

) i jos mnogih gradova,gdje imas poredane crkva,dzamija,crkva(ortodoksna),cak i sinagoge.
I da se dotaknem bar dijelom svog posta same teme,Husein K. Gradasevic,kojeg jedni satanizirase,jedni glorificirase,al' mu nikako nemozete oduzeti zasluge za novi poredak unutar Bosne(zasluge je relativan pojam,al' nema veze)je jedan od prvih ljudi koji je uvidio nacin na koji Bosna treba da djeluje,dao nam je nek' prototip.
Bar slika njegove vojske ako nista,pravoslavci,muslimani i katolici u vojsci,svi za jedan cilj,ma koji god on bio u konacnici se odnosio na Bosnu,da li je to autonomija,da li samo borba protiv reformi.
Iako ,ovako,ako bas razmisljamo objektivno,bez ikakvog politiziranja njegovog cina,bliza mi je borba za autonomiju sa povodom u reformama,nego li borba protiv samih reformi.U konacnici,sama borba protiv reformi je morala biti pogubna za njega,iz tog razloga da ma ko bio pobjednik,opet je morao ostati vjeran sultanu,opet je morao zivjeti u drzavnoj tvorevini,namjenjenoj obogacivanju Carigradske(prevashodno)elite i samog sultana.