Handzar divizija

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Handzar je?

Zlocinci
208
50%
Nemam stav
81
19%
Pozitivci
129
31%

Total votes: 418

janko_007

#351 Re: Handzar

Post by janko_007 »

izvinjavam se ,ne znam zasto nije uspjeo se prikazati cijeli dokument mora je velicina slike u MB ogranicena
madner

#352 Re: Handzar

Post by madner »

Ogranicena je sirina, pa ti reze sve preko.
janko_007

#353 Re: Handzar

Post by janko_007 »

steta, al eto vidi se kad je Hitler izdao naredbu 10.02.1943
Nezbilj

#354 Re: Handzar

Post by Nezbilj »

Što se tiče zločina 13. SS počinjenih u BiH koje su tvoje procjene?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#355 Re: Handzar

Post by Chmoljo »

janko_007 wrote:steta, al eto vidi se kad je Hitler izdao naredbu 10.02.1943
nema veze, ko hoće, može je pogledati, samo neka kopira lokaciju slike u browser. :wink:
janko_007

#356 Re: Handzar

Post by janko_007 »

Nezbilj wrote:Što se tiče zločina 13. SS počinjenih u BiH koje su tvoje procjene?
protiv koga zlocine. Ako mislis na civilno stanovnisto, imam evo pred sobom izvjestaj "Zemaljske komisije za utvrdjivanje ratnih zlocina"
Koje je sastavila neka Vjera Rukavina i neki Terzic . Oni navode brojem i slovima da je ta divizija ubila 1803 lica. Tu su navodno i svjedocenja nekih seljaka, ma da ne duljim,cijeli izvjestaj je izgleda tako nepismeno sastavljen i tako tendenciozno sastavljen(na cak 80 strana), da ga ja ni pored najbolje volje ne mogu uzeti za vjerodostojan. A pisan je zamisli 1954 godine. 9 godina poslije rata. Meni se cini da je to radjeno po sistemu(po kljucu), hajdemo sad red cetnika osuditi, pa red ustasa, pa red ss-ovaca. Kad samo zamislim koliko je tih iz 13 SS. platilo glavom zbog sadrzaja ovog izvjestaja, a ova komisija ne znaju ni kako se zove divizija, pa je cesto mjesaju sa "Plavom divizijom" kazu 13. Handzar divizija, zvana "Plava divizija", kaze za clanove 13 SS. da su nosili figure dzamija oko vrata. Ne znam koliko je zaista ovaj zapisnik relevantan dokaz, ovi koji su ga sastavljali su potpuno nepismeni. Kome bude trebalo mogu mu poslati skeniran izvjestaj na pp.
Iz drugih izvora, mogu se navesti navodni zlocini protiv ranjenika u Donjoj Trnavi, kada je 13 SS zauzela sumsku bolnicu i pobili oko 50 ranjenika( a gdje su ukopani i kada?) , a to navode i patizanski komadanti u svojim izvjestajima, Jeremija-Jesa Peric, komadant 36 vojvodjanske, zatim Milos Zekic, Nikola Andric i dr. Na kraju da dodam, po mom misljenju bi se trebala sastaviti komisija, neutralna, koja bi ispitala vjerodostojnost zapisnika "Zemaljske komisije" a onda javno objaviti svoj izvjestaj. Licno mislim da se na osnovu svega sto je izneseno u izvjestaju, ti navodni dokazi bi pali i pred najnizim lokalnim sudom, jer su zasnovani na tako labavim i olako okvalifikovanim faktima i dokazima
Čitalac

#357 Re: Handzar

Post by Čitalac »

Pozdrav narode, tek sad videh ovu temu, pa je "vadim iz mrtvih". Ako je aktuelna polemika o broju žrtava u dejstvima 13. SS divizije onda bi možda mogli da pomognu detalji iz Operativnog dnevnika divizije za period jun, jul i avgust 1944. godine.
U tom periodu divizija preduzima 4 operacije:

- Operacija Vallmond (jun 1944)
gubici 13. SS divizije: 205 mrtvih, 528 ranjenih, 89 nestalih
U izveštaju komande 13. SS divizije za period april-jun 1944. kaže se da su partizanima naneti veliki gubici: 4.256 ubijenih (potvrđeno), 3.766 ubijenih (procenjeno), 1.246 zarobljenika (uključujući 6 Amerikanaca iz oborenog aviona).
Ovde je bitno napomenuti da Nemci od 1941. godine na tlu Jugoslavije u izveštajima ne prave razliku između ubijenih neprijateljskih vojnika (partizana) i civila, već ih sve zbrajaju zajedno, pa je teško razlučiti koliko je od broja ubijenih civila. U svakom slučaju - mnogo.

- Operacija Fliegenfanger (14. jul 1944.)
Napad na Osmake i uništenje piste koju su koristili saveznički avioni za prebacivanje ranjenika u Italiju. U akciji su, prema izveštaju 13. SS divizije, ubijena 42 partizana, dok je divizija izgubila 4 borca i imala 7 ranjenih. U ovoj operaciji sa 13.SS divizijom sarađivala su i dva bataljona četnika, saradnja opisana kao - "uspešna".

-Operacija Heiderose (18. jul 1944.)
Uporedo sa napadom 13. SS divizije jedan bataljon četnika napada partizanske položaje kod Šekovića. Žestoke borbe traju do 23. jula. Prema izveštaju SS divizije ubijeno 947 partizana. Gubici divizije 24 mrtva, 150 ranjenih. Do kraja jula 1944. 13. SS divizija ima 89 mrtvih i 181 ranjenog.

- Operacija Hackfleisch (4. avgust 1944.)
Uništenje partizana između Kladnja, Vlasenice i Olova. Do 8. avgusta Nemci navode da je ubijeno 227 partizana uz 50 zarobljenika.

Ako je neko već navodio ove podatke, izvinjavam se.
wolf07

#358 Re: Handzar

Post by wolf07 »

Čitalac wrote:Pozdrav narode, tek sad videh ovu temu, pa je "vadim iz mrtvih". Ako je aktuelna polemika o broju žrtava u dejstvima 13. SS divizije onda bi možda mogli da pomognu detalji iz Operativnog dnevnika divizije za period jun, jul i avgust 1944. godine.
U tom periodu divizija preduzima 4 operacije:

- Operacija Vallmond (jun 1944)
gubici 13. SS divizije: 205 mrtvih, 528 ranjenih, 89 nestalih
U izveštaju komande 13. SS divizije za period april-jun 1944. kaže se da su partizanima naneti veliki gubici: 4.256 ubijenih (potvrđeno), 3.766 ubijenih (procenjeno), 1.246 zarobljenika (uključujući 6 Amerikanaca iz oborenog aviona).
Ovde je bitno napomenuti da Nemci od 1941. godine na tlu Jugoslavije u izveštajima ne prave razliku između ubijenih neprijateljskih vojnika (partizana) i civila, već ih sve zbrajaju zajedno, pa je teško razlučiti koliko je od broja ubijenih civila. U svakom slučaju - mnogo.

- Operacija Fliegenfanger (14. jul 1944.)
Napad na Osmake i uništenje piste koju su koristili saveznički avioni za prebacivanje ranjenika u Italiju. U akciji su, prema izveštaju 13. SS divizije, ubijena 42 partizana, dok je divizija izgubila 4 borca i imala 7 ranjenih. U ovoj operaciji sa 13.SS divizijom sarađivala su i dva bataljona četnika, saradnja opisana kao - "uspešna".

-Operacija Heiderose (18. jul 1944.)
Uporedo sa napadom 13. SS divizije jedan bataljon četnika napada partizanske položaje kod Šekovića. Žestoke borbe traju do 23. jula. Prema izveštaju SS divizije ubijeno 947 partizana. Gubici divizije 24 mrtva, 150 ranjenih. Do kraja jula 1944. 13. SS divizija ima 89 mrtvih i 181 ranjenog.

- Operacija Hackfleisch (4. avgust 1944.)
Uništenje partizana između Kladnja, Vlasenice i Olova. Do 8. avgusta Nemci navode da je ubijeno 227 partizana uz 50 zarobljenika.

Ako je neko već navodio ove podatke, izvinjavam se.

Naročito je intrigantno ovo o saradnji 13.SS i četnika. Baš bi volio čuti komentare onih koji brane četnike i pokušavaju da redefinišu njihovu ulogu u 2.Svj.ratu. U Srbiji je to već skoro gotova stvar (samo još da nađu Dražine kosti pa da ga sahane uz sve vojne počasti) a u BiH srpski politički establišment se nikad i ni u jednoj varijanti nije odrekao četništva. Znam da je ovo što napisah malko off topic ali mi je fakat zanimljiva stvar ako je informacija tačna 100% da su 13.SS i četnici bili "brothers in arms".
KillerBee600

#359 Re: Handzar

Post by KillerBee600 »

Moj pradjed je bio u ovoj diviziji i mogu reći da sam ponosan na njega jer koliko god pričalo da neki vleičaju ovu diviziju iz furke ona je dio bošnajčke historije i davala nam je kakav-takav identitet dok su partizani bili ateistička vojska. Djed je cijeli rat bio uz njih dok zvanično nisu raspušteni. Bio je imućan čovjek jer je raspolagao sa dosta zemlje, a poslije rata država mu je oduzela nešto, ali nikad nije imao problema zbog svog učešća u ovoj diviziji. Ipak kroz historiju ova divizija je satanizirana, možda jesu činili zločine protiv srba, ali je ova jedinica napravljena isključivo radi odbrane od istih. Nisam zagovornik zločina nad civilima, ali nek su im barem dio vratili za ono što su četnici uradili u Istočnoj Bosni.
Chmoljo

#360 Re: Handzar

Post by Chmoljo »

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» KillerBee600

hvala i dovidjenja
:) :sax:
Čitalac

#361 Re: Handzar

Post by Čitalac »

wolf07 wrote: Naročito je intrigantno ovo o saradnji 13.SS i četnika. Baš bi volio čuti komentare onih koji brane četnike i pokušavaju da redefinišu njihovu ulogu u 2.Svj.ratu. U Srbiji je to već skoro gotova stvar (samo još da nađu Dražine kosti pa da ga sahane uz sve vojne počasti) a u BiH srpski politički establišment se nikad i ni u jednoj varijanti nije odrekao četništva. Znam da je ovo što napisah malko off topic ali mi je fakat zanimljiva stvar ako je informacija tačna 100% da su 13.SS i četnici bili "brothers in arms".
Nema nikakve sumnje da su četnici sarađivali sa 13. SS divizijom, o tome svedoče divizijska dokumenta, dnevnici pripadnika "Handžara" i konačno sama četnička dokumenta.
Prvi kontakt pripadnika "Handžara" sa četnicima uspostavljen je 16. maja 1944. godine, kada su delovi 28. puka došli u dodir sa Radivojem Kerovićem, četničkim komandantom sa Majevice. Dve strane dogovorile su se da zajedno očiste prostor Majevice od zaostalih partizanskih grupa, navodi se u dnevniku Hansa Mesherdorfera.
Prvo zajedničko dejstvo „Handžar“ divizije i Kerovićevih četnika usledilo je već sledećeg dana, 17. maja 1944, u okviru Operacije Maiglockchen. Tog dana poginulo je nekoliko pripadnika divizije, među kojima i komandir čete Petković Stjepan, rođen 24. aprila 1922. u Rumi.
O saradnji sa četnicima tih dana komandant divizije Sauberzweig piše sledeće: „Nakon što su tučeni od strane naših ljudi, partizane su u povlačenju često napadali i četnici...tokom poslednje operacije četnici su se dobro borili. Dobra, skoro prijateljska saradnja, razvila se između nas i četnika. Srpska populacija na ovom području je važan element. Kada je divizija stigla u severoistočnu Bosnu, četnici su bili u panici, plašeći se muslimanske osvete. U međuvremenu, razumni Srbi shvatili su da će divizija u zadatke oslobođenja teritorije uključiti sve delove stanovništva. To je dovelo do jedne vrste saradnje“.
Ta saradnja uključivala je i druženje u slobodno vreme, pa su predstavnici divizije bili pozvani na ručak sa četničkim starešinama kod manastira Tavna 4. juna 1944. godine, kako je to u svom dnevniku zapisao Jorg Deh.
Četnici su diviziji redovno dostavljali podatke o kretanju partizanskih jedinica i naravno učestvovali u borbenim dejstvima, primera radi u već spomenutoj Operaciji Fliegenfanger (14. jul 1944.), koja je i odložena na dva dana upravo zato što jedan četnički bataljon nije stigao na vreme da se priključi diviziji. Takođe, bataljon četnika učestvuje i u Operaciji Heiderose (18. jul 1944.) odnosno u borbama kod Šekovića.
Treba reći i to da je, posle naređenja D. Mihailovića iz septembra 1944. o podizanju "opšteg ustanka" došlo i do manjih okršaja četnika i 13. SS divizije. Četnici su tako 6. septembra 1944. po prvi put napali pripadnike 13. SS divizije i to jednu kolonu kod Dragaljevca i tom prilikom je ubijen artiljerac Friedrich Kreibach. Dva dana kasnije, 8. septembra 1944, četnici su ubili još dvojicu pripadnika "Handžara". Kako je taj četnički "opšti ustanak" potrajao svega desetak dana, neprijateljstva su ubrzo prestala pa je, što je najčudnije, saradnja nastavljena kao da se ništa nije dogodilo.
ROTOR 9

#362 Re: Handzar

Post by ROTOR 9 »

Sumnjam u saradnju., iz napisanog se moze vidjeti da se radi o taktickom saradjivanju i to cetnicke strane., koja je znala da gubi., pa se posla "utrpat " handzaru..Ovo mi lici i na sadasnju situaciju kad azakleti neprijatelji postaju povremeno saveznici (zbog ustupka strancima) a tada ustupka Njemcima.. Zasto bi handzar isao u saradnju sa nekim., zbog koga je i formiran da se bori protiv? Ja sam na drugoj slicnoj temi napisao.. postoje zivi svjedoci i dokumenti jos uvijek koji govore o saveznistu cetnika i partizana., u pojedinim bitkama..
Vitez Koja

#363 Re: Handzar

Post by Vitez Koja »

ROTOR 9 wrote:Sumnjam u saradnju., iz napisanog se moze vidjeti da se radi o taktickom saradjivanju i to cetnicke strane., koja je znala da gubi., pa se posla "utrpat " handzaru..Ovo mi lici i na sadasnju situaciju kad azakleti neprijatelji postaju povremeno saveznici (zbog ustupka strancima) a tada ustupka Njemcima.. Zasto bi handzar isao u saradnju sa nekim., zbog koga je i formiran da se bori protiv? Ja sam na drugoj slicnoj temi napisao.. postoje zivi svjedoci i dokumenti jos uvijek koji govore o saveznistu cetnika i partizana., u pojedinim bitkama..
Ovdje je vaznije pitanje, koje je formirao 13.SS diviziju!? Logicno, ako je u interesu Njemaca bilo, da u borbi protiv partizana, koriste cetnike, sto su ne samo u BiH, nego su i u Hrvatskoj i Srbiji, to radili, ne vidim zasto to nebi radili isto sa 13.SS divizijom.
Čitalac

#364 Re: Handzar

Post by Čitalac »

Vitez Koja wrote: Ovdje je vaznije pitanje, koje je formirao 13.SS diviziju!? Logicno, ako je u interesu Njemaca bilo, da u borbi protiv partizana, koriste cetnike, sto su ne samo u BiH, nego su i u Hrvatskoj i Srbiji, to radili, ne vidim zasto to nebi radili isto sa 13.SS divizijom.
Slažem se u potpunosti, posebno što se često gubi iz vida šta je bila osnovna namena 13. SS divizije. Himmlera nije previše zanimala dobrobit muslimanskog stanovništva, već je nameravao da pomoću "Handžar" divizije obezbedi nemačke posede u Sremu. Evo kako on to objašnjava: "Nadam se da će bosanska divizija zavesti red, barem u oblasti koja se graniči sa nemačkim naseljima u Sremu...Srem je žitnica Hrvatske i nadam se da će naselja naših voljenih Nemaca na taj način biti obezbeđena. Očekujem da će bosanska divizija osloboditi područje južno od Srema, tako da možemo makar delimično da uvedemo red u hrvatskoj državi". (Rede des Reichsfuhrer-SS auf der Tagung der RPA-Leiter am 28. Januar 1944 - T-175, roll 94, ff2614801).
Dakle, radi ispunjenja osnovnog zadatka - zaštite nemačkog stanovništva u Sremu - činilo se sve, pa tako i saradnja sa četnicima.
Vitez Koja

#365 Re: Handzar

Post by Vitez Koja »

Čitalac wrote:
Vitez Koja wrote: Ovdje je vaznije pitanje, koje je formirao 13.SS diviziju!? Logicno, ako je u interesu Njemaca bilo, da u borbi protiv partizana, koriste cetnike, sto su ne samo u BiH, nego su i u Hrvatskoj i Srbiji, to radili, ne vidim zasto to nebi radili isto sa 13.SS divizijom.
Slažem se u potpunosti, posebno što se često gubi iz vida šta je bila osnovna namena 13. SS divizije. Himmlera nije previše zanimala dobrobit muslimanskog stanovništva, već je nameravao da pomoću "Handžar" divizije obezbedi nemačke posede u Sremu. Evo kako on to objašnjava: "Nadam se da će bosanska divizija zavesti red, barem u oblasti koja se graniči sa nemačkim naseljima u Sremu...Srem je žitnica Hrvatske i nadam se da će naselja naših voljenih Nemaca na taj način biti obezbeđena. Očekujem da će bosanska divizija osloboditi područje južno od Srema, tako da možemo makar delimično da uvedemo red u hrvatskoj državi". (Rede des Reichsfuhrer-SS auf der Tagung der RPA-Leiter am 28. Januar 1944 - T-175, roll 94, ff2614801).
Dakle, radi ispunjenja osnovnog zadatka - zaštite nemačkog stanovništva u Sremu - činilo se sve, pa tako i saradnja sa četnicima.
Ja 13.SS diviziju tako i gledam, prije svega, kao diviziju njemackog Rajha. Za mene, kao Bosnjaka, tu nema dileme.
Nemoj zaboraviti i propagandu koju su razvijali Njemci na osnovu ove divizije, a koja je bila usmjerena ne samo na muslimane u BiH, nego i na muslimane u Turskojkao i Arape, koji su tada, vecim dijelom bili dio britanskog kolijalnog casrtva.U tu svrhu, je obilato koristen, jerusalemski muftija.
Ima logike, da je osnovni zadatak ove divizije, bila zastita Srema i Slavonije, kada se uzme u obzir njena zona odgovornosti i mjesta u kojem je izvodila vecinu svojih borbenih zadataka. Da je njena primarna namjena bila zastita muslimana u BiH, od cetnika, vjerovatno bi njena zona odgovornosti bila od Srebrenice, pa do Foce. Ovako, ona je bila samo instrument u rukama Njemaca.
ROTOR 9

#366 Re: Handzar

Post by ROTOR 9 »

Handzar je i isao prema Foci i Srebrenici.. prema pricama mjestana sa tih prostora.,naravno treba spomenuti i 7 SS diviziju koja je takodje u na istom prostoru djelovala.. evo jedan link pa obrati paznju na slike .. gdje vojska spava.,a nece u selu.. slucajno ?
http://en.wikipedia.org/wiki/7th_SS_Vol ... rinz_Eugen
Vitez Koja

#367 Re: Handzar

Post by Vitez Koja »

ROTOR 9 wrote:Handzar je i isao prema Foci i Srebrenici.. prema pricama mjestana sa tih prostora.,naravno treba spomenuti i 7 SS diviziju koja je takodje u na istom prostoru djelovala.. evo jedan link pa obrati paznju na slike .. gdje vojska spava.,a nece u selu.. slucajno ?
http://en.wikipedia.org/wiki/7th_SS_Vol ... rinz_Eugen
Pojedini njeni dijelovi su isli i do Mostara, ali to i dalje ne mjenja njenu osnovnu zonu odgovornosti, koja je bila u sjeverno-istocnoj Bosni.
Ne znam, sta pod ovim slucajnomislis!?
Chmoljo

#368 Re: Handzar

Post by Chmoljo »

ROTOR 9 wrote:Sumnjam u saradnju., iz napisanog se moze vidjeti da se radi o taktickom saradjivanju i to cetnicke strane., koja je znala da gubi., pa se posla "utrpat " handzaru..Ovo mi lici i na sadasnju situaciju kad azakleti neprijatelji postaju povremeno saveznici (zbog ustupka strancima) a tada ustupka Njemcima.. Zasto bi handzar isao u saradnju sa nekim., zbog koga je i formiran da se bori protiv? Ja sam na drugoj slicnoj temi napisao.. postoje zivi svjedoci i dokumenti jos uvijek koji govore o saveznistu cetnika i partizana., u pojedinim bitkama..
pa zar je drugovanje četnika i partizana početkom rata još nekome nepoznanica :roll: jedan od filmova koji poprilično realno oslikava stanje svijesti i relacije četnici - partizani je, naravno, "Gluhi barut". stvari su užasno šarene kod četnika, ponajviše jer su se više oslanjali na lokalne vođe, vojvode, nego da su imali neku čvrstu ideologiju koju svi četnici širom Jugoslavije slijedili. najbolji opis bi bio - banda.

pa kada su partizani prilikom Igmanskog marša stigli na veliko polje u januaru '42, gore ih je dočekala grupa četnika i ukazala im pomoć.

nedostatak centralnog zapovjedništva kod četnika je i rezultiralo time da su negdje do kraja ratovali protiv partizana, a negdje listom prelazili u partizane - dvije krajnosti.

no, generalno, četnici Draže Mihajlovića su, osim što su bili banda, bili i genocidna banda. istočna Bosna, a i Hercegovina je dobro upamtila njihovu kamu (od Gacka do Bileće, turskog uha biti neće).

hm, na momente sebi zazvučah ko drug rehabilitator bokakotorska... :-) doduše, ovo nisu njegovi... 'Andžarovci... :mrgreen:
Vitez Koja

#369 Re: Handzar

Post by Vitez Koja »

Chmoljo wrote:
pa zar je drugovanje četnika i partizana početkom rata još nekome nepoznanica :roll: jedan od filmova koji poprilično realno oslikava stanje svijesti i relacije četnici - partizani je, naravno, "Gluhi barut". stvari su užasno šarene kod četnika, ponajviše jer su se više oslanjali na lokalne vođe, vojvode, nego da su imali neku čvrstu ideologiju koju svi četnici širom Jugoslavije slijedili. najbolji opis bi bio - banda.

pa kada su partizani prilikom Igmanskog marša stigli na veliko polje u januaru '42, gore ih je dočekala grupa četnika i ukazala im pomoć.

nedostatak centralnog zapovjedništva kod četnika je i rezultiralo time da su negdje do kraja ratovali protiv partizana, a negdje listom prelazili u partizane - dvije krajnosti.

no, generalno, četnici Draže Mihajlovića su, osim što su bili banda, bili i genocidna banda. istočna Bosna, a i Hercegovina je dobro upamtila njihovu kamu (od Gacka do Bileće, turskog uha biti neće).

hm, na momente sebi zazvučah ko drug rehabilitator bokakotorska... :-) doduše, ovo nisu njegovi... 'Andžarovci... :mrgreen:
Zaboravio si i dio Sandzaka (Pljevlja, Priljepolje,Bijelo Polje,Priboj...)
Chmoljo

#370 Re: Handzar

Post by Chmoljo »

Vitez Koja wrote:
Zaboravio si i dio Sandzaka (Pljevlja, Priljepolje,Bijelo Polje,Priboj...)
ma nisam zaboravio, to su opštepoznate stvari...
bokakotorska

#371 Re: Handzar

Post by bokakotorska »

Chmoljo wrote:
Stalno moram da korigujem :-)

Handzar divizija je Nemacka SS divizija

a

Andzarovci su nasi valjda ? Malo zalutali sa opredeljenjem ali nas narod, nemoj da se lozimo bzvz

:)
Chmoljo

#372 Re: Handzar

Post by Chmoljo »

kojim opredjeljenjem?
ROTOR 9

#373 Re: Handzar

Post by ROTOR 9 »

Mislim da je kvaka u tome., sto su Himler company posli sa tezom da u Bosni zive Ost Goti., slucajno sam gledao neki dok film., pa je i stvaranje te divizije bio uvod u nesto vece siguran sam.. Ne bih nikog da vrijedjam ili izdvajam nesto., al fakat su mi Bosanci nekako svjetlije puti.,mada ne mora znaciti..
Kad je Hitler bombardovao beograd 6 4 1941 ., rekao je uradio sam to zbog engleza da zaustavim njihove igre i planove na balkanu.. a svjedoci smo danas da na balkanu stvarno englezi sve kroje i oblace..
Nesto kontam.,kakva bi uloga Handzara bila., da je jugoslavija bila ostala u trojnom paktu.,mislim da garant bi bilo vise tih divizija..da je tim slucajem na primjer tito bio najjeb oficir i vodio najjacu diviziju.. siguran sam sve bi otisle na istok naravno..naparvile bi strasan dernek a Hitler je rekao ., trebalo mi je jos 1 milion vojnika da udarim na Moskvu..
da., tacno., zeznuti balkanac je nedostajao na istoku..
Vitez Koja

#374 Re: Handzar

Post by Vitez Koja »

ROTOR 9 wrote:Mislim da je kvaka u tome., sto su Himler company posli sa tezom da u Bosni zive Ost Goti., slucajno sam gledao neki dok film., pa je i stvaranje te divizije bio uvod u nesto vece siguran sam.. Ne bih nikog da vrijedjam ili izdvajam nesto., al fakat su mi Bosanci nekako svjetlije puti.,mada ne mora znaciti..
Kad je Hitler bombardovao beograd 6 4 1941 ., rekao je uradio sam to zbog engleza da zaustavim njihove igre i planove na balkanu.. a svjedoci smo danas da na balkanu stvarno englezi sve kroje i oblace..
Nesto kontam.,kakva bi uloga Handzara bila., da je jugoslavija bila ostala u trojnom paktu.,mislim da garant bi bilo vise tih divizija..da je tim slucajem na primjer tito bio najjeb oficir i vodio najjacu diviziju.. siguran sam sve bi otisle na istok naravno..naparvile bi strasan dernek a Hitler je rekao ., trebalo mi je jos 1 milion vojnika da udarim na Moskvu..
Osim sto si malo rasista......
VjecitiStudent

#375 Re: Handzar

Post by VjecitiStudent »

ROTOR 9 wrote:Mislim da je kvaka u tome., sto su Himler company posli sa tezom da u Bosni zive Ost Goti., slucajno sam gledao neki dok film., pa je i stvaranje te divizije bio uvod u nesto vece siguran sam.. Ne bih nikog da vrijedjam ili izdvajam nesto., al fakat su mi Bosanci nekako svjetlije puti.,mada ne mora znaciti..
Jel mislis na ovog 'zeznutog balkanca'?
General Karl Gustav Sauberzweig, zapovjednik Handzar divizije do decembra 1944. je napisao i sljedece:
"Bosnjak nije dorastao za vece napore. Brzo se zamara, ne pokazuje spremnost da pritekne u pomoc ranjenom, sklon je pljackanju i prodaji zaplijenjenih stvari. Uvodjenje smrtne kazne za primjere nasilne pljacke "donijelo je dobre rezultate"."
Post Reply