Lupetas bezveze. Bosnjaci-muslimani jesu najliberalniji muslimani na svijetu po prirodi. Cak i u osmanskom carstvu je se jedino u Sarajevu mogao piti alkohol u ne-ogranicenim kolicinama uz placanje "haram porez". Primjera je mali milion zasto smo mi Bosnjaci-muslimani najliberalniji muslimani na svijetu.
Oprosti, kakve to veze ima sa onim što sam rekao?
A to o cemu ti pricas da je Islam pored Bosne cini Bosnjacstvo to je istina ali ne zato sto smo mi previse glupi da stvorimo istinsku nacionalnu ideologiju i naciju (koja bastini "Bosnjastvo" vise iz sekularnog i ideoloskog ugla nego iz vjerskog) nego smo previse mali da bi to ucinili. Mi se moramo jos uvijek drzati cvrsto islama jer inace se mogu stvarati Emiri Kusturice ko gljive posle kishe.
Ne kontam povezanost između malobrojnosti, držanja isključivo islama i možebitnih pojava Emira Kusturice? Ako je postojala mogućnost nacionalnog preporoda u 19. vijeku, pod Osmanlijama i Austro-Ugarskom zbog čega ga nije bilo iznutra? Nije ni Albanaca bilo puno više od Bošnjaka, ali su za razliku od njih imali razrađenu nacionalnu ideologiju i program, koju Bošnjaci ni do danas nemaju, nego im reis govori da su Turci, a svaki od političara ga razvlači u skladu sa svojim partikularnim interesima!
Srpska ali i Hrvatska nacionalna ideologija je jednostavno mnogo mnogo jaca i mozda 1% Bosnjaka je dovoljno svjesno svoje historije da bi mogao svoje Bosnjastvo komotno posmatrati kroz koncept kroz koji se posmatraju i sve druge nacije u evropi.
Da je bilo programa i strategije, bilo bi i nacije! Ovako, kada je to zakasnilo valja se uhvatiti za jedinu homogenizirajuću ideologiju, a to je islam. sasvim nebitno prakticira li se on uz alkoholiziranje nakon džume ili ne, on jeste identitetska poveznica!
A sta cemo sa onim 99% ostalih? Za njih bi takav koncept u praksi bio rizican i katastrofalan. Nemoj zabraviti da su evropske nacije (a i Albanska i Turacka) sebe jasno okruzile i osgurale kroz "romantizam, mitomanije" i sve te nacije su prezivljele turbulentno vrijeme nacionalnih preporoda u 19. vijeku; sto znaci da su kroz sve to prosli zivi. A Bosnjastvo kroz sve to nije proslo.
Upravo, a i dan danas se gradi na sloganu, koji je prije par godina izrekao reis: "Turska nam mila mati, tako je bilo, tako će i ostati!" S druge strane, glavni albanski nacionalni heroj je Đurađ Kastrioti, tj. Skenderbeg, najveći borac protiv Osmanlija i pravoslavac! To što je on u stvarnosti, iako albanskog porijekla, govorio jezikom današnjeg najvećeg neprijatelja - Srba i dodijeljivao povelje hilandaru pisane srpskom redakcijom staroslovenskog, ne igra veliku ulogu, baš kao i kod Srba činjenica da je epski heroj Marko ŽKraljević poginuo u bitci na Rovinama kao Bajazitov vazal! Doduše, pokušava se i kod Bošnjaka stvoriti heros od Huseina Kapetana, pa to nekako i ide, ali daleko od nacionalizma kakav vidimo u okolnim zemljama.
Recimo dobar primjer je moja rodjena majka. Ona meni kaze:"Kotromanici; zar to nisu bili Srbi?" A moj otac joj na to odgovara:"Bogami meni se cini da su to bili Hrvati."
Jasno, jer nisu bili muslimani, nego katolici! Svaki će današnji Bošnjak radije otići na obilježavanje pogibije Fatihovih šehida kod Jajaca ili Bobovca, nego što bi se i osvrnuo na Kotromaniće! Usvojen je , doduše, nekako ljiljan, a i Kotormaniće će se nekako nastojati ugurati u muslimanstvo izjednačavanjem Crkve Bosanske, kojoj većinom nisu pripadali i islama, ali, sve je to u drugom planu!
Tako da je nacijonalna svijest kod Bosnjaka sveden na minimum. Jos dugo ce Bosnjaci cekati na svoj nacionalni preporod. Trebamoli posjetiti da su Turci osnovali jod prije 95 godina "Mlado Turski pokret" ciji je glavni cilj bio da se prbudi Turska nacionalna svijest i da se ista zastiti od Islamskog sputavanja? Ataturk je bio samo jedan od mladih Turaka. Albanci su isto u to vrijeme osnovali "mlado Albanski pokret". A "Bosnjaci" su cak 40 godina posle nisu dogurali dalje od "Mlado-musliamnskog pokreta".
Upravo!
Iz tog ugla gledano ovo Bosnjastvo koje danas imamo gdje kolko tolko bar jedan dio Bosnjaka jeste svjestan svoje historije; to je pozitivno ; ma kolko taj dio bio mali ipak ima perspektive da sve dodje na svoje.
Po mom mišljenju, svaki nacionalizam je laž i prokletstvo, srpski hrvatski, pa i ovaj novobošnjački! To je opijum masa! Ili, kako bi rekao Kangrga: Nacionalist je primitivna, zaostala, nezrela, ljudski još-ne-oblikovana, u sebi
još-ne-oplemenjena, neizgrađena, unutrašnje šuplja psiha i egzistencija.
Nemojmo uz to zaboraviti da su Bosnjaci-muslimani od pocetka gradili svoj identitet na Islamu. Znaci u Osmanskom cartstvu oni su sebe zaokruzivali kroz Islam. Onaj Bosnjak iz Sarajeva i Srbin-musliman iz Beograda su bili braca i to je tako bilo 500 godina. Nakon odlaska turaka to je tako ostalo. Kako danas recimo jednom Cengicu objasniti da treba da bastini Bosnjastvo iz ideoloske a ne vjerske perspektive kada on sa "pred Islamskim Bosnjacima" nema nikakve veze?
A šta sam ja drugo rekao?