aaa muslimani su hrvatsko cvijeće.prog321 wrote:Nije problem kada se ne zna Ali je problem kad se kao madner prestavljate da znate- a pojma nemate.PM72 wrote:prog321 wrote:Hrvati bas ne odgovaraju fizickom kriteriju koje je SS postavljala.
Visok i plav brdjan.
Ali ponavljam da nije svaki SS cinio zlocin nad civilima. SS su bile elitne vojne jedinice Njemacke vojske izdoktrirane arijskim superlativom. Disciplina I fizicka sprema su bili bez pramca.
Zlocine su cinili samo Totenkopf brigade; koji su bili prepoznatljivi sa ablemom ljudske lobanje na uniformi.
Veliš,Hrvati baš ne odgovaraju fizičkom kriteriju SS-a a Bošnje da? Ma hajde.Ne odgovara ni Hitler ni Himler.Šta ćemo s tim? Zato su oni kupili Bošnje iz Istočne Bosne koje nazivamo "šveđani"? Zisko i Ismet Horo bi im bili najmanje pukovnici.![]()
A što se tiče mrtvačkih glava,svaka SS jedinica ih je imala na uniformama.Eto ti pogledaj slike pripadnika Handžar divizije,nijedan nema karanfil na fesu nego orla i mrtvačku glavu.
Hrvati su svapsko cvijece i bili su u raznim formacijama Naci Njemacke, ali ne u SS.
Upravo jer nemaju fizicke predispozicije. Nisu plavi niti posebno visoki.
Tek krajem rata 44 kad je rat bio vec izgubljen formira se u Hrvatskoj neka SS formacija od otpadaka. Zvala se Kama I imala je nepunih 2000 pripadnika.
Handzar divizija
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Ludzak
#1176 Re: Handzar divizija
- Ludzak
#1177 Re: Handzar divizija
Kakvi ba Bošnjaci, kakvi bakrači !! Handžar diviziju su većinom sačinjavali Hrvati islamske vjeroispovjesti iz Bosne. Oni se nisu borili za nezavisnu Bosnu, nego za Bosnu kao hrvatsku pokrajinu. Ja na nijednoj njihovoj uniformi ne vidim ljiljane, nego prvenstveno šahovnice. A i bolje što nisu ljiljane nosali jer ljiljani ne zaslužuju da ih fašisti nose.
Smrt fašizmu, sloboda narodu !!
-
PM72
#1178 Re: Handzar divizija
De ba,spusti malo i ti loptu.Zastava sa ljiljanima i poistovjećivanje Bošnjaka sa istim je počelo uoči samog rata a ne II svjetskog nego ovog našeg-posljednjeg.
- janko_007
#1179 Re: Handzar divizija
Sinko moj. Gotovo sve sto si naveo je pogresno. Bosanski muslimani su u doba o kome govorim bili drzavljani NDH, tj Hrvati islamske vjeroispovjesti.BOSANAC_PATRIOTA wrote:1. Pretek Handzar Divizije bila je Bosnjacka jedinica "Sinovi Drine", odakle je 26. pripadnika direkt uslo u sastav Handzar Divizija, vidim "eksperte" da ocito nikada nisu culi za jedinicu "Sinovi Drine".
2. BH. - muslimani = Bosnjaci, musliman vjerska odrednica, Bosnjak nacionalna![]()
3. Akcija koju spominjes jeste akcija kod Drvara a zatim i u Loparama, gdje je od strane partizana pokrenuta opsta ofanziva, uz gubitke od 205. mrtvih pripadnika Handzar Divizije te 128. mrtvih partizana, kasnije u bici kod Spreče 12. juna 1944. bitka je bila bez pravog pobjednika. Handžar divizija je ovdje imala 205 mrtvih i 528 ranjenih, dok su partizani imali oko 2500 mrtvih, ali se taj broj nije mogao tačnije utvrditi (moguce da je broj jos visi), odakle uzimas podatke i koliko su ti relevantni neznam, ali ocito da su ti netacni i da su iz komunisticke lektire![]()
4. Handzar Divizija se borila na terenu 8.mjeseci ??HD. osnovana je u jesen 1942. a rasformirana je 1945., sudjelovala je u akcijama "Wegweiser", "Sava", "Osterei", "Maibaum", "Maiglockhen" "Hakfleisch" itd. sve te akcije su se prostirale od kraja 1942. do 1945. samim tim kakvih crnih 8. mjeseci ...
5. Podatak o prelasku pripadnika Handzar divizije u partizane je manje vise netacan, bio je odredjen broj pripadnika koji su izdali HD. i presli u partizane, jedan dio je otisao u NDH. te dalje za Austriju i Francusku, vecina pripadnika HD. koje je pala u ruke partizana pogubljena je uz najstrasnije nacine pocev od klanja nozem, vjesanjem, nabadanja na kolac ili razvlacanjem (dva konja vuku tijelo u suprotnim smjerovima).
Sinovi Drine su postojali kao vojna formacija ali nisu oni cinili jezgro divizije vec su jezgro bili borci Hadziefendiceve legije(DOMDO) Osim njih se i vecina Huskine vojske prijavila u SS. Upravo Hadziefendiceva legija se pominje u Memorandumu(02.novembra 1942) Adolfu Hitleru. Po Uzeiragi Hadzihasanovicu te Softicu i ostalim Autonomasima je upravo ta vojska trebala biti ona vojna sila(Bosanska straza) koja bi se starala za red i mir u zamisljenom njemackom protektoratu zvanom Bosna i Hercegovina. Ako si vec naveo knjigu Zije Sulejmanpasica kao izvor za ocekivati je da si je procitao. Ko sto rekoh naredbu za stvaranje Handzar divizije je licno izdao Hitler 10. februara 1943. Da bi se izvrsila mobilizacija trebalo je 6 mjeseci. Regrutacija se vrsila u Zagrebu i Zemunu. Formacijski SS divizija treba da broji 25 000. Jedva ich se 18 hiljada dobrovoljno javilo do kraja juna 1943. Rpk za regrutaciju se pomjera za dva mjeseca i prislo se prisilnoj mobilizaciji. Uzimali su se regruti iz domobranskih jedinica , muhadzerskih (izbjeglickih)centara, muslimanskih milicija, zelenog kadra(Nesad Topcic). Tu negdje ces naci i tvoje sinove Drine. Ustase se nisu uzimale jer su se vec ranije zakleli Pavelicu, kao dobrovoljci. Regrutacija je zavrsena krajem avgusta 1943 i biva prebacena na obuku u Francusku . U noci sa 17 na 18 septembar izbija pobuna u Pionirskom bataljonu. Pobuna se u krvi gusi i divizija se hitno transportuje u Njemacku(Neuhammer-Slezija). Obuku zavrsavaju sredinom februara 1944. Ubrzano se transportuju na Balkan i bivaju rasporedjeni duz pruge Slavonski Brod -Vinkovci. Uspjesno ciste sremske sume od partizana i spremaju se za Unternehmen Sava, tj prebacivanje(forsiranje Save) kod Bosanske Race. I to 27. i 28. regimenta i ubrzo zauzimaju Bjeljinu.13. artiljerijski Abteilung prelazi sa kompletnom artiljerijom most kod Brckog. U Brckom se formira i stab. Forsiranje vSave i prelazak u BIH je bio 15 Marta 1944. Poslije slijede sve tvoje navedene akcije Maiglockchen, Osterei, Hackfleisch, Vollmond, blabla. Poslije poraza kod Lopara divizija je u rasulu . Svima je jasno da je Hitler izgubio rat. Borbeni Moral u jedinici opada. Zapovjednik za Balkan von Weiss pocetkom oktobra 1944. trazi od Himmlera odobrenje da se divizija razoruza i oruzje preda regularnim njemackim jedinicama i onima ko hoce da se bori. Divizija se pocetkom novembra 1944. razoruzava mjesec dana poslije, na mostu u Brckom. Pri stvaranju divizije je bilo dogovoreno(sa el Husseinijem) da se divizija bori iskljucivo u BIH. Posto se njemacka vojska povlacila zapovjednik Handzar divizije gen. Sauberzweig se zahvalio Bosnjacima i pitao ko hoce da se dalje bori ? Velika vecina je predala oruzje i vratila se u Bosnu. Od ostataka divizije (vecinom folksdojcera ali je bilo i nasih ljudi) je napravljena borbena grupa Hanke, koja je kod Batine na Dunavu bila do nogu potucena od Crvene armije. U potpunom rasulu se povlace prema Njemackoj sa zeljom da se predaju Britancima. To im je i poslo za rukom i predaju se Britancima na St Waith am Glan u Austriji 07.maja 1945. Znaci od dolaska u BIH 15.marta pa do razoruzanja na brcanskom most jedva da je osam mjeseci. Sve drugo sto si dalje nadrobio , ne vrijedi komentarisati. Da si bar Sulejmanpasica procitao ne bi se toliko nalupao iako je i on dosta subjektivan, kad je ova divizija u pitanju. Na ovoj temi ovdje na forumu ima 49 stranica. Da si se potrudio samo dio da procitas naisao bi na orginalne Dokumente, naredbe na njemackom, puno Toga sto bi ti bilo korisnije nego da tako supljoglav ovdje pametujes. Kritika je dobronamjerna a ti je uzmi kako hoces
- Ludzak
#1180 Re: Handzar divizija
Slažem se. Tad niko znao nije za ljiljane, a ni za bošnjaštvo. Većinom su to Hrvati bili.PM72 wrote:De ba,spusti malo i ti loptu.Zastava sa ljiljanima i poistovjećivanje Bošnjaka sa istim je počelo uoči samog rata a ne II svjetskog nego ovog našeg-posljednjeg.
-
PM72
#1181 Re: Handzar divizija
Malo ga handri njemački pa od zastavnika ispadne potpukovnik...nemoj ga još tjerati da uči drugi strani sem arapskog.Da si se potrudio samo dio da procitas naisao bi na orginalne Dokumente, naredbe na njemackom, puno Toga sto bi ti bilo korisnije nego da tako supljoglav ovdje pametujes
Last edited by PM72 on 22/03/2015 18:47, edited 1 time in total.
- Ludzak
#1182 Re: Handzar divizija
Slažem se. Tad niko znao nije za ljiljane, a ni za bošnjaštvo. Većinom su to Hrvati bili.PM72 wrote:De ba,spusti malo i ti loptu.Zastava sa ljiljanima i poistovjećivanje Bošnjaka sa istim je počelo uoči samog rata a ne II svjetskog nego ovog našeg-posljednjeg.
- janko_007
#1183 Re: Handzar divizija
Rvatino. Da se razumijemo jednom za svagda. Diviziju je stvorio Himmler. Njegova i samo njegova zelja je bila da to budu bosanski muslimani. Sve je radio iza ledja tvog poglavnika . Njegovi ljudi su na terenu u citavoj NDH i vrbuju iskljucivo BH muslimane. Pavelic je sve vise gubio povjerenje Hitlera, jer je pokoljima srpskog stanovnistva, ne samo da nista nije uspio nego je NDH postala najnemirnije podrucje u cijelom rajhu i vezalo je sve vise i vise njemackih jedinica, Koje su mogle biti iskoristene negdje drugo. Kao sto vidim, dosao si provocirati, a ne da nesto naucis. Evo ti jedan dukument koji sadrzi ono o cemu ja tebi pisemLudzak wrote:Slažem se. Tad niko znao nije za ljiljane, a ni za bošnjaštvo. Većinom su to Hrvati bili.PM72 wrote:De ba,spusti malo i ti loptu.Zastava sa ljiljanima i poistovjećivanje Bošnjaka sa istim je počelo uoči samog rata a ne II svjetskog nego ovog našeg-posljednjeg.

-
BOSANAC_PATRIOTA
#1184 Re: Handzar divizija
Vi ba pojma nemate, vi ultra komunisti sa svojom propagandom, glavni izvori vam je komunisticka lektira i ono sto su komunisti pisali od 1946. pa nadalje, razumijem da ne podnosite i da mrzite Handzar diviziju ali nema potrebe i nemozete iznositi dezinformacije i lazi.
Prvenstveno mislim na @janko_077 koji je iznio toliko gluposti, izvaljao lazi da sam kopirao postove kako bih "proslijedio"
Sve informacije koje "kupite" su vam sa wikipedije
to vidim po nacinu pisanja, cak se i ne trudite da malo ispravite
Ne osporavam ja sto neko napisa da su fasisti ali valjanje gluposti osparavam te valjanje lazi, usput ne shvatam sta trazite na temi ako vec nemate nesto konstruktivno za napisati, ok. ospori HD. ali mi navedi konkretne dokaze, fakte i cinjenice a ne na ovako mahalski nacin pisati i polemisati.
Hrvati su bili Njemacko cvijece, po automatizmu Hrvati prozvase Bosnjake kao Hrvatsko cvijece, kada kazem da je Handazr Divizija nesto pozitivno za Bosnjake tome ide i cinjenica od 35% odgovora da su pozitivci a tek 16% da neznaju ili nemaju stava
@janko_077, cvijece moje Svapsko, ne mozes meni sa tim busanjem "sinko moj", ne mozes jer me ne znas, kao i ja tebe.
Bosnjaci su od osnivanja NDH bili drzavljani NDH jer se NDH prostirala na teritoriju BIH, dekretom iz 1945. potpisanom od strane Ante Pavelica, dekreta koji nikada nije bio predat Hakiji Hadzicu zbog kapitulacije i rata, u tom dekretu Bosni se daje autonomija unutar NDH koja kasnije predvidja osamostaljenje Bosne, pod uslovom da dio vojnih trupa NDH ostane Bosni, usput ovo je i odg. onima koji lupaju o sluzenju Hrvatskoj i BIH unutar NDH zauvijek.
Sinovi Drine su osnovani jos 1940-1941 (nema tacan podatak) i kao sto rekoh svi pripadnici SD. su usli u sastav Handzar Divizije te su to ujedno bili i prvi obuceni pripadnici koji su usli u sastav HD. sto autom. daje za pravo da je HD. nastala od prve Bosnjacke vojne jednice - Sinovi Drine
Kazes poslije poraza kod Lopara divizija biva u rasulu, opstem haosu bez morala i sl ???
Odakle onda 2500 mrtvih partizana u Spreci 12.juna 1944. jer je akcija kod Lopara bila u martu, toliko o komunistickoj udurmi i propagandi
Ostalo si manje vise dobro prepisao, a znam i odakle
Jos nesto sto mi je promaklo kazes da je Hitler direkt naredio osnivanje HD. ?? nije to bio Hitler vec Himmler, vidim i da si sam sebe poceo ispravljati, Himmler na svoju ideju bez icijeg uplitanja.
Usput dragi i vrli intelektualci zapitajte se zasto se nisu Bosnjaci mogli zvati svojim imenom, ko im je to branio, i zasto su nekada bili Hrvati islamske vjeroispovijesti, a zatim samo muslimani, kako kod da okrenete do su bili i ostat ce Bosnjaci bez obzira na uslovljavanja i zabrane.
Upsut zamolio bih sve ubuduce koje zele polemisati i biti aktivni na ovoj temi da provjeravaju svoj izvor informacija, da navode odakle i sl. jer nema smisla lupati, lagati i iznositi dezinformacije na ovakav nacin.
Prvenstveno mislim na @janko_077 koji je iznio toliko gluposti, izvaljao lazi da sam kopirao postove kako bih "proslijedio"
Sve informacije koje "kupite" su vam sa wikipedije
Ne osporavam ja sto neko napisa da su fasisti ali valjanje gluposti osparavam te valjanje lazi, usput ne shvatam sta trazite na temi ako vec nemate nesto konstruktivno za napisati, ok. ospori HD. ali mi navedi konkretne dokaze, fakte i cinjenice a ne na ovako mahalski nacin pisati i polemisati.
Hrvati su bili Njemacko cvijece, po automatizmu Hrvati prozvase Bosnjake kao Hrvatsko cvijece, kada kazem da je Handazr Divizija nesto pozitivno za Bosnjake tome ide i cinjenica od 35% odgovora da su pozitivci a tek 16% da neznaju ili nemaju stava
@janko_077, cvijece moje Svapsko, ne mozes meni sa tim busanjem "sinko moj", ne mozes jer me ne znas, kao i ja tebe.
Bosnjaci su od osnivanja NDH bili drzavljani NDH jer se NDH prostirala na teritoriju BIH, dekretom iz 1945. potpisanom od strane Ante Pavelica, dekreta koji nikada nije bio predat Hakiji Hadzicu zbog kapitulacije i rata, u tom dekretu Bosni se daje autonomija unutar NDH koja kasnije predvidja osamostaljenje Bosne, pod uslovom da dio vojnih trupa NDH ostane Bosni, usput ovo je i odg. onima koji lupaju o sluzenju Hrvatskoj i BIH unutar NDH zauvijek.
Sinovi Drine su osnovani jos 1940-1941 (nema tacan podatak) i kao sto rekoh svi pripadnici SD. su usli u sastav Handzar Divizije te su to ujedno bili i prvi obuceni pripadnici koji su usli u sastav HD. sto autom. daje za pravo da je HD. nastala od prve Bosnjacke vojne jednice - Sinovi Drine
Kazes poslije poraza kod Lopara divizija biva u rasulu, opstem haosu bez morala i sl ???
Odakle onda 2500 mrtvih partizana u Spreci 12.juna 1944. jer je akcija kod Lopara bila u martu, toliko o komunistickoj udurmi i propagandi
Ostalo si manje vise dobro prepisao, a znam i odakle
Jos nesto sto mi je promaklo kazes da je Hitler direkt naredio osnivanje HD. ?? nije to bio Hitler vec Himmler, vidim i da si sam sebe poceo ispravljati, Himmler na svoju ideju bez icijeg uplitanja.
Usput dragi i vrli intelektualci zapitajte se zasto se nisu Bosnjaci mogli zvati svojim imenom, ko im je to branio, i zasto su nekada bili Hrvati islamske vjeroispovijesti, a zatim samo muslimani, kako kod da okrenete do su bili i ostat ce Bosnjaci bez obzira na uslovljavanja i zabrane.
Upsut zamolio bih sve ubuduce koje zele polemisati i biti aktivni na ovoj temi da provjeravaju svoj izvor informacija, da navode odakle i sl. jer nema smisla lupati, lagati i iznositi dezinformacije na ovakav nacin.
Last edited by BOSANAC_PATRIOTA on 22/03/2015 19:43, edited 1 time in total.
- janko_007
#1186 Re: Handzar divizija
Vidim da osim bolesne sujete i suplje glave kod tebe ne postoji nista vise, stoga ne vidim razlog da vise sa tobom polemisem.BOSANAC_PATRIOTA wrote:Vi ba pojma nemate, vi ultra komunisti sa svojom propagandom, glavni izvori vam je komunisticka lektira i ono sto su komunisti pisali od 1946. pa nadalje, razumijem da ne podnosite i da mrzite Handzar diviziju ali nema potrebe i nemozete iznositi dezinformacije i lazi.
Prvenstveno mislim na @janko_077 koji je iznio toliko gluposti, izvaljao lazi da sam kopirao postove kako bih "proslijedio"![]()
Sve informacije koje "kupite" su vam sa wikipedijeto vidim po nacinu pisanja, cak se i ne trudite da malo ispravite
![]()
Hrvati su bili Njemacko cvijece, po automatizmu Hrvati prozvase Bosnjake kao Hrvatsko cvijece, kada kazem da je Handazr Divizija nesto pozitivno za Bosnjake tome ide i cinjenica od 35% odgovora da su pozitivci a tek 16% da neznaju ili nemaju stava![]()
Sinovi Drine su osnovani jos 1940-1941 (nema tacan podatak) i kao sto rekoh svi pripadnici SD. su usli u sastav Handzar Divizije te su to ujedno bili i prvi obuceni pripadnici koji su usli u sastav HD. sto autom. daje za pravo da je HD. nastala od prve Bosnjacke vojne jednice - Sinovi Drine![]()
Kazes poslije poraza kod Lopara divizija biva u rasulu, opstem haosu bez morala i sl ???![]()
![]()
Odakle onda 2500 mrtvih partizana u Spreci 12.juna 1944. jer je akcija kod Lopara bila u martu, toliko o komunistickoj udurmi i propagandi![]()
Ostalo si manje vise dobro prepisao, a znam i odakle![]()

- Tesla10
#1187 Re: Handzar divizija
Handžar divizija ima veze sa antifašizmom koliko ja sa Dinom Merlinom. Znači nema nikakve veze. To je formacija stvorena za koristi njemačke države i njenog voljenog lidera koji je bio pun kompleksa kao pas lutalica buha.
- Tvrtko II Kotromanić
#1188 Re: Handzar divizija
imal ko kakav dobar facepalm
ovaj BPNP isprdak me bez teksta ostavlja...
ovaj BPNP isprdak me bez teksta ostavlja...
-
BOSANAC_PATRIOTA
#1189 Re: Handzar divizija
Pa glavni komadant nazovi oruzanih snaga mora potpisati formiranje !!!
Imam prevod papira, zvanicni datum formiranja je 01.03.1943., prve inicijative Himllera po podacima su iz jeseni 1942., ne razumijem sta hoces sa tim dokazati, dajes mi papir o formiranju HD. a za sve ostalo nemas odgovora, dok smislis? nadjes na netu? ili izmislis?
Ne da ti samnom vise neces polemisati necu ja s tobom, jer vidim cvecko Svapska cime se sluzis, usput trolate temu konstantno, bez potrebe ...
- Tesla10
#1190 Re: Handzar divizija
Dobro šta ti hoćeš da postigneš?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#1191 Re: Handzar divizija
Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» BOSANAC_PATRIOTA
poštovaocima fašističkih formacija preporučujem neke druge internet forume. nije ovaj jedini.
ostalima, hvala na demontiranju gluposti i laži sa porodičnih sijela. posebno janko
» BOSANAC_PATRIOTA
poštovaocima fašističkih formacija preporučujem neke druge internet forume. nije ovaj jedini.
ostalima, hvala na demontiranju gluposti i laži sa porodičnih sijela. posebno janko
- Tvrtko II Kotromanić
#1192 Re: Handzar divizija
- Tesla10
#1193 Re: Handzar divizija

Evo jedan facepalm za našeg "kolegu".
- janko_007
#1194 Re: Handzar divizija
Uh brate , izvuce me. Vec sam poceo nokte da grizem.Chmoljo wrote:Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» BOSANAC_PATRIOTA
Chmoljo
- janko_007
#1195 Re: Handzar divizija
Jel se malo maknemo od tastatura, odmah uskacu padobranci,Bosnjaci, cije su se dede 1942 godine borile na Staljingradu, kao pripadnici Handzar divizije. Odmah za njima uskacu Rvatine, Koje se, kao Danke Deutschland, odmah uvlace u dupe Nijemcima i svojataju ovu diviziju. Kad pak se zele pojaviti kao antifasisti onda svojataju Pobunu u Villefranche de Rourge, kao djelo hrvatskih rodoljuba i antifasista. Kad nas profule ove dvije grupacije, uskacu srbocetnici koji kroz pero Carl Sawicha peru svoju istoriju, bacajuci ljagu i izmisljajuci , sve novija i novija "istrazivanja", koja dokazuju nove genocide nad golorukim srpskim i jevrejskim narodom, koje je ova divizija pocinila. A odmah se uhvate za revolver kad im izneses podatak da su cetnici Leke Damjanovica, se rame uz rame borili sa Handzar divizijom, protiv im zajednickog neprijatelja, partizana. Za sve takve posjedujem orginalnu arhivsku gradju, pa nek izvole. Nekim ljudima ovdje uopste nije jasno da antifasista ne mora biti komunista. Ali im unaprijed obecavam da na ovoj temi sa falsifikovanom i novokomponovanoj istorijom nemaju nikakvih sansi. Pozzzzz
janko-007
janko-007
-
Martinez_
#1196 Re: Handzar divizija
Ludzak wrote:Kakvi ba Bošnjaci, kakvi bakrači !! Handžar diviziju su većinom sačinjavali Hrvati islamske vjeroispovjesti iz Bosne. Oni se nisu borili za nezavisnu Bosnu, nego za Bosnu kao hrvatsku pokrajinu. Ja na nijednoj njihovoj uniformi ne vidim ljiljane, nego prvenstveno šahovnice. A i bolje što nisu ljiljane nosali jer ljiljani ne zaslužuju da ih fašisti nose.
Onda znači Bošnjaci nisu ni učestvovali u tom ratu jer nijedna strana nije nosila ljiljane. Nema ih čak ni na popisu žrtava. Po tebi dakle ne postoje u tom vremenu
- nasa
#1197 Re: Handzar divizija
Ova anketa je malo...ali dobro, valjda su i rezultati onako internetski...
Bilo koju vojsku ili jedinicu kad bi analizirali vojnika po vojnika nasli bi raznolikih razloga zasto je neko pristupio ili da li je uopce to bilo pitanje izbora pa, tako mogu shvatiti da pojedinci koji poznaju pricu od rodbine imaju pristrasna misljenja ...
ipak, handzar nije nesto cime bi se trebali ponositi, jednostavno oni su uzeli obiljezja jedne ideologije koja je pogresna i s tim je prica gotova, obiljezili su sami sebe....
Bilo koju vojsku ili jedinicu kad bi analizirali vojnika po vojnika nasli bi raznolikih razloga zasto je neko pristupio ili da li je uopce to bilo pitanje izbora pa, tako mogu shvatiti da pojedinci koji poznaju pricu od rodbine imaju pristrasna misljenja ...
ipak, handzar nije nesto cime bi se trebali ponositi, jednostavno oni su uzeli obiljezja jedne ideologije koja je pogresna i s tim je prica gotova, obiljezili su sami sebe....
- Tvrtko II Kotromanić
#1198 Re: Handzar divizija
janko_007 wrote:Jel se malo maknemo od tastatura, odmah uskacu padobranci,Bosnjaci, cije su se dede 1942 godine borile na Staljingradu, kao pripadnici Handzar divizije. Odmah za njima uskacu Rvatine, Koje se, kao Danke Deutschland, odmah uvlace u dupe Nijemcima i svojataju ovu diviziju. Kad pak se zele pojaviti kao antifasisti onda svojataju Pobunu u Villefranche de Rourge, kao djelo hrvatskih rodoljuba i antifasista. Kad nas profule ove dvije grupacije, uskacu srbocetnici koji kroz pero Carl Sawicha peru svoju istoriju, bacajuci ljagu i izmisljajuci , sve novija i novija "istrazivanja", koja dokazuju nove genocide nad golorukim srpskim i jevrejskim narodom, koje je ova divizija pocinila. A odmah se uhvate za revolver kad im izneses podatak da su cetnici Leke Damjanovica, se rame uz rame borili sa Handzar divizijom, protiv im zajednickog neprijatelja, partizana. Za sve takve posjedujem orginalnu arhivsku gradju, pa nek izvole. Nekim ljudima ovdje uopste nije jasno da antifasista ne mora biti komunista. Ali im unaprijed obecavam da na ovoj temi sa falsifikovanom i novokomponovanoj istorijom nemaju nikakvih sansi. Pozzzzz
janko-007
biti antifasista je osnovna ljudska vrijednost i nema veze sa necijim politickim opredjeljenjem (naravno ukoliko nije fasista
to konji ne kontaju dzaba
- Ludzak
#1199 Re: Handzar divizija
Možda su postojali Bošnjaci, ali ne kao nacija.Martinez_ wrote:Ludzak wrote:Kakvi ba Bošnjaci, kakvi bakrači !! Handžar diviziju su većinom sačinjavali Hrvati islamske vjeroispovjesti iz Bosne. Oni se nisu borili za nezavisnu Bosnu, nego za Bosnu kao hrvatsku pokrajinu. Ja na nijednoj njihovoj uniformi ne vidim ljiljane, nego prvenstveno šahovnice. A i bolje što nisu ljiljane nosali jer ljiljani ne zaslužuju da ih fašisti nose.
Onda znači Bošnjaci nisu ni učestvovali u tom ratu jer nijedna strana nije nosila ljiljane. Nema ih čak ni na popisu žrtava. Po tebi dakle ne postoje u tom vremenu
- Ludzak
#1200 Re: Handzar divizija
*ebo te, kako si skontao da sam ja Hrvat i da sam Pavelićev pobornik ??janko_007 wrote:Rvatino. Da se razumijemo jednom za svagda. Diviziju je stvorio Himmler. Njegova i samo njegova zelja je bila da to budu bosanski muslimani. Sve je radio iza ledja tvog poglavnika . Njegovi ljudi su na terenu u citavoj NDH i vrbuju iskljucivo BH muslimane. Pavelic je sve vise gubio povjerenje Hitlera, jer je pokoljima srpskog stanovnistva, ne samo da nista nije uspio nego je NDH postala najnemirnije podrucje u cijelom rajhu i vezalo je sve vise i vise njemackih jedinica, Koje su mogle biti iskoristene negdje drugo. Kao sto vidim, dosao si provocirati, a ne da nesto naucis. Evo ti jedan dukument koji sadrzi ono o cemu ja tebi pisemLudzak wrote:Slažem se. Tad niko znao nije za ljiljane, a ni za bošnjaštvo. Većinom su to Hrvati bili.PM72 wrote:De ba,spusti malo i ti loptu.Zastava sa ljiljanima i poistovjećivanje Bošnjaka sa istim je počelo uoči samog rata a ne II svjetskog nego ovog našeg-posljednjeg.