(H)ISTORIJSKI MITOVI NA BALKANU
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
zonbirile
#276 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
@bokakotorska
ja ublehaša,šatro stalno neki odgovori,ko dijete na tuti,1000 zašto?Pa kralj je dao sve odgovore smjenivši DM u augustu 44g i naredbom da se četnici podčine Titu-čiča miča gotova priča.S tim da je u aprilu njemu samom zabranjen povratak u zemlju,a još prije javljeno Londonu ko su četnici i kako se bore.A ublehe o odmazdi Nijemaca bile su svgdje,pa su svi pružali otpor,tako ne zamajavaj djecu,pređi na ivicu i maricu.Samo je greška bila što se nije radikalnije obračunalo sa bandom na svim stranama.Bolja i temeljitija čistka je napravljena u Njemačkoj nego ovde,a Francuzi su legenda.
ja ublehaša,šatro stalno neki odgovori,ko dijete na tuti,1000 zašto?Pa kralj je dao sve odgovore smjenivši DM u augustu 44g i naredbom da se četnici podčine Titu-čiča miča gotova priča.S tim da je u aprilu njemu samom zabranjen povratak u zemlju,a još prije javljeno Londonu ko su četnici i kako se bore.A ublehe o odmazdi Nijemaca bile su svgdje,pa su svi pružali otpor,tako ne zamajavaj djecu,pređi na ivicu i maricu.Samo je greška bila što se nije radikalnije obračunalo sa bandom na svim stranama.Bolja i temeljitija čistka je napravljena u Njemačkoj nego ovde,a Francuzi su legenda.
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#277 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Nemoj da širimo priču o interesima drugih kraljevina i plaćanju za usluge ,davanjem oficirske penzije i pasoša Njezina Veličanstva Elizabete gen.Simoviću.Vjerovatno je zaradio uobičajenim radom za vojnog birokratu njegovog ranga.Radom za državu Ujedinjeno kraljevstvo Britanije itd,kako se već zove, ali za Srbiju,svoj narod i Jugoslaviju sigurno nije dobro uradiobokakotorska wrote:
PS general Simovic ako ne gresim je otisao za Britaniju posle toga po cigarete i penzionisan je kao Britanski oficir.
Osim toga, ako povlačimo paralele na taj način, uvlačenjem prljavih obavještajnih priča i trgovine glavama saradnika, udaljićemo se od priče o temi...
Isto bi bilo kao da sad ja tebi ispričam za koga je sve radio obersturmbannfuehrer Otto Skorzeny,inače prvi komandos Njemačke,poznat po spašavanju odvratnog Duccea Mussolinija i neuspjelom proganjanju Josipa Broza po Drvaru-lično i personalno
Naime prvi Fuehrerov vojnik je bio u posjedu ravno tri pasoša, od kojih jedan diplomatski, uredno i regularno izdatih od vlada za koje je poslije rata radio kao savjetnik za posebna pitanja iz bezbjednosti i slične polurazumljive funkcije...Kao i Simović, džaba mu škola, diploma, vrhunks a vještina na bojnom polju...nije ostao vojnik-sluga-zaštitnik svoga naroda,već mali plaćeni oficirski pacov,sklonjen u diplomatski rov penzije.
Nešto kao general armije Kadijević Veljko,udobno smješten u klimatizirani biro Vojske SAD ,bogznagdje u Bagdadu...sa zaboravom na petokrake i porijeklo i slične trice i kučine...
- dr.gog
#278 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Joj što me napadoste
..polako...ubleha ovaj onaj 
-
zonbirile
#279 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
-----------------------------------------bokakotorska wrote:Ok, znaci pravilno bi bilodr.gog wrote:Ubleha...foler,prevarant,onaj koji prodaje maglu itd itd,ovisno od sarajevskog kvrta u kojem se koristiili novinara koji napiše
Na ostalo ću da odgovorim kasnije,u pokušaju da privedem temu nekom kraju,po mogućnosti
Ubleho jedna nemoj ti meni, a ne
Dragi moj to sto pricas je samo najobicnija ubleha..
?
nemaš potrebe začatavati temu,đeneral je smjenjen,znači od augusta 44g,klao za svoju dušu onako iz čeifa.
Od toga datuma nema više ni kraljeve vojske ni otađbine,samo razularene horde,u strahu sa vlastitu guzicu,još kada braća Rusi upadoše u zemlju,nasta tarapana.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#280 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Da razjasnim jednu zabunu glede generala Simovića, koja se provlači kroz nekoliko postova.
Koliko ja znam, general Simović nikada nije postao oficir britanske vojske. Nakon pada njegove vlade u januaru 1942. uglavnom se povukao iz političkog života. Odmah nakon rata vratio se u Jugoslaviju, svjedočio na suđenju Draži Mihailoviću i umro u Beogradu 1962. godine kao penzioner. Čiji? Ne čini mi se baš vjerovatnim da je tih godina u komunističkoj Jugoslaviji bilo preporučljivo, ako ne i nemoguće, primati britansku kraljevsku penziju.
S druge strane, Bora Mirković, drugi pučistički general (i glavni organizator puča), nakon tzv. "kairske afere" u martu 1942, kada je, uspostavom Jovanovićeve vlade razriješen dužnosti komandanta (nepostojećeg) vazduhoplovstva, JESTE bio primljen u britansku armiju i zaradio je penziju kao engleski oficir. Za razliku od Simovića, nikada se nije vratio u Jugoslaviju.
Koliko ja znam, general Simović nikada nije postao oficir britanske vojske. Nakon pada njegove vlade u januaru 1942. uglavnom se povukao iz političkog života. Odmah nakon rata vratio se u Jugoslaviju, svjedočio na suđenju Draži Mihailoviću i umro u Beogradu 1962. godine kao penzioner. Čiji? Ne čini mi se baš vjerovatnim da je tih godina u komunističkoj Jugoslaviji bilo preporučljivo, ako ne i nemoguće, primati britansku kraljevsku penziju.
S druge strane, Bora Mirković, drugi pučistički general (i glavni organizator puča), nakon tzv. "kairske afere" u martu 1942, kada je, uspostavom Jovanovićeve vlade razriješen dužnosti komandanta (nepostojećeg) vazduhoplovstva, JESTE bio primljen u britansku armiju i zaradio je penziju kao engleski oficir. Za razliku od Simovića, nikada se nije vratio u Jugoslaviju.
-
zonbirile
#281 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
jah,i šta smo to raščistili.Jesu li četnici bili antifašisti,kažite brate otvoreno,jesu ,nisu.
- osa
#282 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
zonbirile wrote:jah,i šta smo to raščistili.Jesu li četnici bili antifašisti,kažite brate otvoreno,jesu ,nisu.
neki kažu da jesu, drugi opet da nisu, kao uostalom i svaka dilema.
-
zonbirile
#283 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
koji je tvoj stav,a i kakva dilema?
- bokakotorska
#284 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
U pravu si.Pera Trta wrote:Da razjasnim jednu zabunu glede generala Simovića, koja se provlači kroz nekoliko postova.
- bokakotorska
#285 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
dr gog
Nešto kao general armije Kadijević Veljko,udobno smješten u klimatizirani biro Vojske SAD ,bogznagdje u Bagdadu...sa zaboravom na petokrake i porijeklo i slične trice i kučine...
...
Rodjen u Livnu, Borac + KPJ od 42.
Stan i pasos u Rusiji, a odradjuje terenske tezge za koalicione snage u Iraku ?
Diplomac 63 u SAD.
Autenticno Nesvrstan lik, pragma neopterecena ideologijom. S obzirom da je toliko podoban kao reciklirana sirovina javlja mi se da ce svaki pokusaj ocene njegove odgovornosti propasti unapred.
Nego da zapalimo jos po jednu ?
...
Diplomac 63 u SAD.
Autenticno Nesvrstan lik, pragma neopterecena ideologijom. S obzirom da je toliko podoban kao reciklirana sirovina javlja mi se da ce svaki pokusaj ocene njegove odgovornosti propasti unapred.
-
zonbirile
#286 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
------------------------------------------bokakotorska wrote:dr gog
...
Diplomac 63 u SAD.
šta je nema više ubleha pa bi začatavao.Ne znam ni svrhu svega,nego da vam je onako melem za dušu.Hajmo polako dvije opcije
1.meni draža,svi uđu u EU sem vas,i četnikujte koliko hoćete,ali NATO vas gledi
2.uđemo svi,e onda nema četnikovanja,evropski standardi,opet na brijanje i to na suho.
bilo koja od ovih opcija,četnici donji,jer četnikovati,a da se susjeda jebe za to i nije neko četnikovanje.Ne znam kako da pozdravim te na rastanku,ni kralja nemaš,a otađbina sve manja i manja.
- dr.gog
#287 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Svakako,samo nemoj da je mnogo prskano,može i Drina,cigareta.
Tehnički je nemoguće da,da zavšim više sa njim,Simović nije bio osiguran od strane Engleza,a nije jedini bio u posebnom statusu ranih godina iza rata.Nebitan je na kraju krajeva,j....š ga više.
Kadijević je 3 godine proveo u Bagdadu,otišavši tek nakon izričitog zahtjeva gen.Petreusa Združenoj komandi.Obavljao je savjetničke poslove za čiji honorar je trebalo manje para nego da ga nisu angažovali.To je bila zajednička pragmatičnost ruskih i američkih birokrata..
I tako...nego,šta radi šef BIA-e poklanjanjem Đeneralovim sjenima?
Da li je u Srbiji vaskolika pol.scena napravila konačni dogovor,i jeli Draža opšteprihvaćen kao antifašista?
Rekoh,da posjetim general-pukovnika heroja Kapičića kad skoknem do Bg, da ga upitam: "generale zašto uhapsiste antifašistu?"Ako bih preživio odgovor CZ-a 99,ispričao bih se i zamolio generala Jovu od OZNA-e da se da klonirati,budućnosti sumorne radi..
Tehnički je nemoguće da,da zavšim više sa njim,Simović nije bio osiguran od strane Engleza,a nije jedini bio u posebnom statusu ranih godina iza rata.Nebitan je na kraju krajeva,j....š ga više.
Kadijević je 3 godine proveo u Bagdadu,otišavši tek nakon izričitog zahtjeva gen.Petreusa Združenoj komandi.Obavljao je savjetničke poslove za čiji honorar je trebalo manje para nego da ga nisu angažovali.To je bila zajednička pragmatičnost ruskih i američkih birokrata..
I tako...nego,šta radi šef BIA-e poklanjanjem Đeneralovim sjenima?
Da li je u Srbiji vaskolika pol.scena napravila konačni dogovor,i jeli Draža opšteprihvaćen kao antifašista?
Rekoh,da posjetim general-pukovnika heroja Kapičića kad skoknem do Bg, da ga upitam: "generale zašto uhapsiste antifašistu?"Ako bih preživio odgovor CZ-a 99,ispričao bih se i zamolio generala Jovu od OZNA-e da se da klonirati,budućnosti sumorne radi..
- bokakotorska
#288 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Nije tema ali je jedna zajednicka nit koju smo u zaru borbe preskocili.
Od 4 glavna igraca tih dalekih 41 - 45
Nemacka
NDH
Partizani
Cetnici D Mihajlovica
zadnja 2 su jugoslovenski orijentisani. Imaju clanova iz svih republika. Zastupaju 2 suprotstavljena drustvena uredjenja.
Posto pricam sa Bosancima u smislu nacionalnosti, sarenih po narodnostima i ideoloskom back ground u, skrenuo bih paznju.
U obe Jugoslavije nisu bili ziveli samo svi Srbi. Ziveli su svi Bosnjaci, nijedan nije pretekao van njenih granica. Ziveli su svi Hrvati osim Gradiskih no oni nisu imali sansu nikada sve da su i hteli.
Titovi borci uz nedvosmislenu pomoc SSSR a unistise Kraljevinu Jugoslaviju i ako su.
Titovi borci kao jedini politicki legitmni do 1990 unistise i Socijalisticku Jugoslaviju i ako su.
Zalbe tih boraca ili njihovih duhovnih sledbenika na polozaje njihovih naroda sada posle svega ne razumem sasvim ?
Nerazumem u smislu da ne cujem ni trun odstupanja, sazrevanja, promisljanja svega toga.
Ne moze se uvek i samo kriviti onaj ko drukacije misli. Ja to ne mogu zabraniti svakako ali malo je nezrelo.
Da ne imenujem, vezano za simbole, uniforme, specijalno kape sa znackama skrecem paznju na obaveznu literaturu koja oslobadja - Caletova pesma, Djordje Balasevic.
Lep pozdrav iz Beograda
Nemacka
NDH
Partizani
Cetnici D Mihajlovica
zadnja 2 su jugoslovenski orijentisani. Imaju clanova iz svih republika. Zastupaju 2 suprotstavljena drustvena uredjenja.
Posto pricam sa Bosancima u smislu nacionalnosti, sarenih po narodnostima i ideoloskom back ground u, skrenuo bih paznju.
U obe Jugoslavije nisu bili ziveli samo svi Srbi. Ziveli su svi Bosnjaci, nijedan nije pretekao van njenih granica. Ziveli su svi Hrvati osim Gradiskih no oni nisu imali sansu nikada sve da su i hteli.
Titovi borci uz nedvosmislenu pomoc SSSR a unistise Kraljevinu Jugoslaviju i ako su.
Titovi borci kao jedini politicki legitmni do 1990 unistise i Socijalisticku Jugoslaviju i ako su.
Zalbe tih boraca ili njihovih duhovnih sledbenika na polozaje njihovih naroda sada posle svega ne razumem sasvim ?
Nerazumem u smislu da ne cujem ni trun odstupanja, sazrevanja, promisljanja svega toga.
Ne moze se uvek i samo kriviti onaj ko drukacije misli. Ja to ne mogu zabraniti svakako ali malo je nezrelo.
Da ne imenujem, vezano za simbole, uniforme, specijalno kape sa znackama skrecem paznju na obaveznu literaturu koja oslobadja - Caletova pesma, Djordje Balasevic.
Lep pozdrav iz Beograda
-
zonbirile
#289 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
---------------------------------------------------bokakotorska wrote:Nije tema ali je jedna zajednicka nit koju smo u zaru borbe preskocili.
Nemacka
NDH
Partizani
Cetnici D Mihajlovica
Lep pozdrav iz Beograda
ja teška diskutanta,misli šta hočeš gluposti ne možeš valjati,a u drugim zemljama se ide u muriju.Rekoh ti dabogda ti vječno bio "slobodan" i preispitivao o Čiči,a ja živio u tmini i bilo mi zabranjeno riječ hvale reči za bilo koga osim mainstrema,a to je da su partizani pobijednici.
A ostao si dužen i o kraljevini,i Srbskom junaštvu,arhitekturi,urbanom življenju.Koja kontradikcija za sve krivi Turci i feudalno uređenje,ali u sudaru sa AU,to ste nadoknadili za 30g.Ma ajde beeži,nikad Negotino neče biti Karlovac,niti svinjar industrijski radnik.Ne budi pesak,budi beton,pogledaj istini u oči i zaplači.
- bokakotorska
#290 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
postovanje zonbirile,
ja ovo i jesam napisao jer su Partizani bili pobednici.
ja ovo i jesam napisao jer su Partizani bili pobednici.
- gonič zmajeva
#291 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Njemačka=europska i svjetska dominacija
ndh=ndh
partizani=ravnopravnost za SVE , zajednica južnoslavenskih nacija i ostalih u državi Jugoslavija
četnici=velika srbija
ndh=ndh
partizani=ravnopravnost za SVE , zajednica južnoslavenskih nacija i ostalih u državi Jugoslavija
četnici=velika srbija
- bokakotorska
#292 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
dr gog
Vidi 94 sam bacio TV. Stvari pratim posredno, pogotovo lokal politiku vrlo oprezno. Sta radi sef BIA-e kod spomenika Mihajlovicu ?
Nikad nisam obilazio Kucu Cveca ni Drazine spomenike, pa ne kapiram ambijent.
Vidi ako je dete Ivica, ministar unutrasnjih poslova, a sef BIAe kiti Drazin spomenik, ludilo, predpostavljam da se spremaju za izbore ? Konsolidacija glasova, love navijace valjda, *ebem li ga...
za zmaja
Zmaju 1 tacan od 4 ? Dakle 2- ovog puta
za tebe od mene
Ti si sav moj bol, EKV
Vidi 94 sam bacio TV. Stvari pratim posredno, pogotovo lokal politiku vrlo oprezno. Sta radi sef BIA-e kod spomenika Mihajlovicu ?
Nikad nisam obilazio Kucu Cveca ni Drazine spomenike, pa ne kapiram ambijent.
Vidi ako je dete Ivica, ministar unutrasnjih poslova, a sef BIAe kiti Drazin spomenik, ludilo, predpostavljam da se spremaju za izbore ? Konsolidacija glasova, love navijace valjda, *ebem li ga...
za zmaja
Zmaju 1 tacan od 4 ? Dakle 2- ovog puta
za tebe od mene
Ti si sav moj bol, EKV
- lerdi
#293 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Samo mi još reci da se četnici nisu borili za veliku srbiju.

-
Ne pada mi na pamet
#294 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Ee beogradjane, dabogda neki bosnjo malo klao srpske zene i djecu po pancevu, a ja ga branio i govorio da je on samo patriota. I to na portalu beograd-x, i niko me ne banovao.
I sad cu opet ja dobiti ban na mjesec, ali halal vam bilo.
- bokakotorska
#295 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
zonbirile
Ne budi pesak,budi beton,pogledaj istini u oči i zaplači.
...
Zonbirile neka placu devojcice ako bas moraju. Dok cekamo predlog zakljucka - jos jedna moja, a verujem i tvoja
http://www.youtube.com/watch?v=CfI3eGXk ... re=related
Idoli – Maljciki
Ne budi pesak,budi beton,pogledaj istini u oči i zaplači.
...
Zonbirile neka placu devojcice ako bas moraju. Dok cekamo predlog zakljucka - jos jedna moja, a verujem i tvoja
http://www.youtube.com/watch?v=CfI3eGXk ... re=related
Idoli – Maljciki
- bokakotorska
#296 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Nema potrebe da dobijes zabranu uopste. Nego da Bog da da svaki Bosnjak u Beogradu uziva i da ga niko nema potrebe braniti.Ne pada mi na pamet wrote:Ee beogradjane, dabogda neki bosnjo malo klao srpske zene i djecu po pancevu, a ja ga branio i govorio da je on samo patriota. I to na portalu beograd-x, i niko me ne banovao.
- bokakotorska
#297 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
dobro Lerdi sta ja da ti pricam kad ti ne verujes ni svojim ocima. Jesu li Milosrdnim andjelom bombardovali Jugoslaviju ili Srbiju. Jeli se Beograd odcepljivao makar od Crne Gore ? Zasto ti za tebe ocigledno svisrbicetnici kad su toliki velikosrbi nisu makar posle 1991 proglasavali Srbiju i zurili da vrate Kralja koji zivi btw u Bgd u od 92 ili 93 ?lerdi wrote:Samo mi još reci da se četnici nisu borili za veliku srbiju.![]()
![]()
Zasto bi pobogu Srbi tezili bilo kakvoj Velikoj Srbiji ? Pa to su im nudili u Versaju Francuzi i Britanci sve do 1921, do kraja mirovne konferencije.
Delergacija buduce Kraljevine SHS je imala na konferenciji zvanican naziv Kraljevine Srbije do samog kraja konferencije. Proveri u knjigama, ne veruj meni. I zaboravi tu pricu.
- madner
#298 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Dakle da sumiramo, cetnici, koji su vise ljudi izgubili u bitci sa higijenom nego sa Njemcima su bili antifasisti.
Zato sto su se tako deklarisali, ali samo kod zapadnih drzava. To sto nisu nista uradili sto bi dovelo do istog zakljucka mozemo ignorisati jer nam se ne uklapa.
Bili su toliko namazani da ih ni Njemci nisu skontali, i naivno su im dopustili da se povlace sa njima prema Bleiburgu. Medjutim izgleda doslo je do greske u komunikaciji pa nisu bas svi skontali prefrganost. Mislim da je jasno da neefikasnost cetnika moze samo dovesti do zakljucka da je to bio i plan, unistavanje materijalno tehnickih sredstava neprijatelja, uz sto manji ucinak.
Zato sto su se tako deklarisali, ali samo kod zapadnih drzava. To sto nisu nista uradili sto bi dovelo do istog zakljucka mozemo ignorisati jer nam se ne uklapa.
Bili su toliko namazani da ih ni Njemci nisu skontali, i naivno su im dopustili da se povlace sa njima prema Bleiburgu. Medjutim izgleda doslo je do greske u komunikaciji pa nisu bas svi skontali prefrganost. Mislim da je jasno da neefikasnost cetnika moze samo dovesti do zakljucka da je to bio i plan, unistavanje materijalno tehnickih sredstava neprijatelja, uz sto manji ucinak.
- lerdi
#299 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Vjerujem ja svojim očima zato ti ovo i pišem. Koliko vidim ovdje je tema DM koji je vezan za II svjetski rat. Ja koliko znam DM nije doživio godine koje pominješm iako je mora se priznati imao dostojne nasljednike tih godina. Ali naravno ti kao poznati spamer najmanje o temi pišeš.bokakotorska wrote:dobro Lerdi sta ja da ti pricam kad ti ne verujes ni svojim ocima. Jesu li Milosrdnim andjelom bombardovali Jugoslaviju ili Srbiju. Jeli se Beograd odcepljivao makar od Crne Gore ? Zasto ti za tebe ocigledno svisrbicetnici kad su toliki velikosrbi nisu makar posle 1991 proglasavali Srbiju i zurili da vrate Kralja koji zivi btw u Bgd u od 92 ili 93 ?lerdi wrote:Samo mi još reci da se četnici nisu borili za veliku srbiju.![]()
![]()
Zasto bi pobogu Srbi tezili bilo kakvoj Velikoj Srbiji ? Pa to su im nudili u Versaju Francuzi i Britanci sve do 1921, do kraja mirovne konferencije.
Delergacija buduce Kraljevine SHS je imala na konferenciji zvanican naziv Kraljevine Srbije do samog kraja konferencije. Proveri u knjigama, ne veruj meni. I zaboravi tu pricu.
A ovo što kažeš da je za mene svi srbi = četnici
Svako ko ti ovdje odgovori konkretno na neko pitanje, auputi ti još konkretnije na koje ti nemaš odgovora i vješto izbjegavaš da na njega odgovoriš za tebe je antisrbin. Ja mislim da sam 4. ili 5. kojem si to rekao.
Koja demagogija čovječe.
- madner
#300 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Nemoj tako, covjek je naucni rad odbacio tako sto je rekao da je to pazi sad: garant pamflet
Nista dokazi, samo hladna dedukcija.
Nista dokazi, samo hladna dedukcija.