Na grbu: ptica "Sekretar" sa nadpisom: Pobjeda je naša, i dole: Repubilka Sudan.

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Cecenci s Trcima imaju koliko i Bosnjaci,,vuk se koristi kao simbol medju mnogim narodima,nema veze s panturcizmomVuk na grbu simbolizira PanTursku ideologiju.

da, tako je, vuk je za njih simbol zivota, hrabrosti....to je drevni preislamski, prekrscanski simbol Kavkaza...pure_love wrote:Cecenci s Trcima imaju koliko i Bosnjaci,,vuk se koristi kao simbol medju mnogim narodima,nema veze s panturcizmomVuk na grbu simbolizira PanTursku ideologiju.
najlakse je odvaliti da se ovdje radi o falsifikatu, i reci da ovo nikad nije bio grb bosne, kao sto je to uradio Jazz_Junkie. bez odgovarajucih dokaza nista se ne moze olako odbaciti. na karti objavljenoj u XVIII vijeku u becu, ovaj grb je identifikacija za bosansko kraljevstvo.Bosanac sa dna kace wrote:polumjeses je staroslavenski simbol poldonosti, zvijezda takodje....Pietje_Bel wrote:seldzuk wrote:Dobro bi pitanje bilo kakav je grb u Fojničkom grbovniku.
To je znak koji je se pojavljao na Makedonskim, Srpskim, Bosanskim i Hrvatskim Grbovima u srdnjem vijeku. Mislim da to ima neke veze sa Ilirizmom. Mjsec i zvijeda ovdj sigurno nemaju veze sa Islamom niti imaju veze sa Hrvatskom niti je ovo najstariji Hrvatski Grb. To je Grb koji je se koristio od Makedonije do Zagorja i simbol je Ilirizma ako se nevaram ali nisam bas 100% siguran.
isto tako to su i rimski simboli...ne vjerujem da imaju veze sa Ilirima.

Grb sa polumjesecom i danicom treba da podsjeca na ilirsku proslost nasih podrucja. Taj grb stoji u Fojnickom grbovniku i proizasao je iz glava "iliraca" 19. stoljeca koji su Bosnu dozivljavali kao srce Ilirije. Tada se smatralo da su svi juzni Slaveni potomci Ilira posto se nije znalo da su Iliri bila posebna skupina naroda. No asociacije na Ilire pocinju jos tokom razdoblja prosjetiteljstva kada su humanisticki pisci s nasih podrucja poceli koristiti ilirsko ime tako da je i Austrija adminstrativno upotrebljavala taj naziv za svoje juznoslavenske teritorije. Poslije je Napoleon nastavio nazivajuci svoje novoosvojeno podrucje u jugoistocnoj Evropi provincijom Ilirijom i radilo se samo o danasnjoj Sloveniji i Hrvatskoj.laraa wrote:[
najlakse je odvaliti da se ovdje radi o falsifikatu, i reci da ovo nikad nije bio grb bosne, kao sto je to uradio Jazz_Junkie. bez odgovarajucih dokaza nista se ne moze olako odbaciti. na karti objavljenoj u XVIII vijeku u becu, ovaj grb je identifikacija za bosansko kraljevstvo.
steta je sto niko stvarno strucan za heraldiku nikada nije bolje analizirao ovaj grb. svima koji ga prvi put pogledaju, zapaza samo unutrasnji grb, za koji se smatra da je grb ilirskih provincija,a koji toliko podsjeca na turski grb. a sta je sa onim sto je ispod ovog grba.
u nekim izvorima se upravo taj grb (bez ilirskog unutrasnjeg grba) naziva grbom bosanskog kraljevstva (cosmographia stampana 1544. godine u bazelu - autor sebastian münster, onaj lik sto je kod nas nekad bio jako popularan, jer mu je faca bila na novcanici od 100DM).
u istom obliku je objavljen i u djelu stemmatographia hristofora zefarovica stampanom 1741 u becu - http://www.rootsweb.ancestry.com/~bgrbs ... tographia/
zanimljiv je sadrzaj ovog grba: dvije ukrstene potkresane grane na kojima su dvije crnacke glave, nekad krunisane, nekad ne. vjeruje se da ima veze sa grbom mitskog etiopskog kraljevstva! - http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline ... etum1.html
http://hu.pandapedia.com/wiki/%C3%81g_(heraldika)
http://hu.wikibooks.org/wiki/Moldva_c%C3%ADmere
dobro, sve to stoji, mada ne vidim da navodis neki izvor za ovu pricu. ima mnogo teorija o ilircima, i o fojnickom grbovniku. ali, kad stvari pocnu da se ponavljaju, i to u razmacima od vise stotina godina, onda je tesko sasvim sigurno stvari nazivati izmisljenima.Jazz_Junkie wrote:
Grb sa polumjesecom i danicom treba da podsjeca na ilirsku proslost nasih podrucja. Taj grb stoji u Fojnickom grbovniku i proizasao je iz glava "iliraca" 19. stoljeca koji su Bosnu dozivljavali kao srce Ilirije. Tada se smatralo da su svi juzni Slaveni potomci Ilira posto se nije znalo da su Iliri bila posebna skupina naroda. No asociacije na Ilire pocinju jos tokom razdoblja prosjetiteljstva kada su humanisticki pisci s nasih podrucja poceli koristiti ilirsko ime tako da je i Austrija adminstrativno upotrebljavala taj naziv za svoje juznoslavenske teritorije. Poslije je Napoleon nastavio nazivajuci svoje novoosvojeno podrucje u jugoistocnoj Evropi provincijom Ilirijom i radilo se samo o danasnjoj Sloveniji i Hrvatskoj.

Ako pronadjes grb njegove dinastije, a koliko znam Kulin je potomak Kolomanovica, pronasao si i grb Bosne iz njegovog razdoblja. Ja ga nazalost nemam.Pietje_Bel wrote:Ja trebam da znam sta je bio grb ili zastava banovine Bosne za vrijeme bana Kulina. Ako neko zna neka mi odgovori.
hvala
http://www.osvrhbosna.edu.ba/images/kotromanici.jpgJazz_Junkie wrote:Ako pronadjes grb njegove dinastije, a koliko znam Kulin je potomak Kolomanovica, pronasao si i grb Bosne iz njegovog razdoblja. Ja ga nazalost nemam.Pietje_Bel wrote:Ja trebam da znam sta je bio grb ili zastava banovine Bosne za vrijeme bana Kulina. Ako neko zna neka mi odgovori.
hvala

Jazz_Junkie wrote:Ako pronadjes grb njegove dinastije, a koliko znam Kulin je potomak Kolomanovica, pronasao si i grb Bosne iz njegovog razdoblja. Ja ga nazalost nemam.Pietje_Bel wrote:Ja trebam da znam sta je bio grb ili zastava banovine Bosne za vrijeme bana Kulina. Ako neko zna neka mi odgovori.
hvala
@lara
Izvora imas na tonu. Da bi ovu falsificiranu heraldiku otkrila i dosla do pozadine motiva zbog kojih je to radjeno, moras dublje uroniti u evropski romantizam 19. stoljeca ciji je ilirizam bio hrvatska i jugoslavenska varijanta. Fojnicki grbovnik je simbijoza povijesno dokazanih i falsificiranih grbova zemalja i dinastija. Falsificiranja nisu bila rijetka. Jedan dobar primjer je Petar Ohmucevic, porijeklom iz Bosne, cija je obitelj nakon pada Bosne pod tursku vlast prvo izbjegla u Dubrovnik gdje su se obogatili brodogradilistem i uvozom zita iz Makedonije. Petar Ohmucevic je poslije spanskoj kruni ponudio svoje servise gdje ce postati admiral u Spanskoj Armadi. Tada je vec bio poznat kao Don Pedro de Iveglia Ohmuchevich Gargurich i bez obzira na svoj uspon u Spaniji, nikada nije mogao dospjeti do najvisih rangova spanske aristokracije, jer nije mogao dokazati svoje vlastelinsko porijeklo. Uslovi su bili veoma striktni, jer se nije smjelo imati jevreja, heretika ili muslimana u obitelji, te je morao dokumentovano dokazati da su 8 njegovih predaka bili aristokrati. On je tako od 1580. godine poceo pisati fitkivne genealogije i izmisljati heraldiku da bi dokazao svoje porijeklo od izvjesnog Hrelje Ohmucevica, kneza od Kostura, i da mu je pradjed Relja Ohmucevic bio nagradjen od srpskog vladara Dusana gradovima Kostur, Lerin, Novigrad i Prilep i banskom titulom. Neki tvrde da je upravo on odgovoran za poraz Spanske Armade od strane Engleza nakon cega su Englezi postali vodeca svjetska imperijalna sila i otvorili put ka stvaranju danasnjih SAD.
Prva zbirka bosanskih grbova je nastala u 17. stoljecu i Ohmucevic je bio prvi narucilac iste. Ali, Fojnicki grbovnik je druga prica i dobrim dijelom je fantazija iliraca koji su bili zaneseni ilirskom idejom o ujedinjenju svih juznih Slavena, tvrdeci da se radi o potomcima drevnih Ilira.
I sto se tice onog grba Bosne sa polumjesecom i danicom, evo sto pise na stranici fojnickog samostana:
Bosna
Grb Bosne je složen od dva grba: od grba Bosne kakav je izradio Ulrich
Richental u svom grbovniku rađenom između 1414. – 1418. i od grba
Ilirije sastavljenog koncem 16. stoljeća po zamisli dubrovačkih ilira. S
ovakvom kombinacijom oni su htjeli reći da je srce Ilirije u Bosni.
Ovaj ilirski grb Bosne, nije sličan grbu Bosne iz doba bosanskih kraljeva:
plavo polje sa zlatnom krunom od ljiljana.
Ovaj grb Bosne odaje da Fojnički grbovnik nije sastavljen 1340. nego da
potječe iz vremena ilirskog pokreta u Dubrovniku, dakle koncem 16. stoljeća.
Dakle, radi se o izmisljotini prvog vala dubrovackih humanista i iliraca.

Na Sri Lanki. Preciznije obuhvata sjever i istok tog ostrva.elSaik wrote:Bogati, gdje leži ta država "Tamilski Elam"?