Gatački četnici

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#51 Re: Gatački četnici

Post by PipiDugaDevetka »

eduscho wrote:Poštovani Pipi,

ja sam čuo da je jedina očuvana džamija na teritoriji RS (koja je bila i veća u toku rata) u selu Baljvine u opštini Mrkonjić grad. To je negdje između Jajca i Banja Luke, kad se voziš kanjonom Vrbasa, nisam baš siguran da li je kraj magistrale ili moraš skrenuti??? Navodno u WWII Bosnjaci koji su mahom služili vojsku NDH nisu dali ustašama na komšije Srbe iz okolnih sela, tako da su im djeca i unuci tih Srba u devedesetim garantovali sigurnost u selu. Kažu džamija ostala čitava, nije bilo tjeranja ni ubijanja, čak ni pljačke.
Zna li ko o ovoem nešzo!!!
Image
http://baljvine.blogspot.com/2009/05/re ... de-la.html
http://www.rijaset.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=1753&Itemid=256 wrote:Džemat Baljvine se nalazi 16 kilometara sjeveroistočno od Mrkonjić Grada. Selo Baljvine nalaze se pod planinom Čemernicom, visoko iznad kanjona Vrbasa kod Crne Rijeke. Položaj Baljvina reljefom je izolovan od saobraćajnica, a u blizini puta Banjaluka- Jajce. Ima nekoliko nekropola s neobično oblikovanim stećcima što govori o starini naselja. Džemat broji 74 domaćinstva ili oko 232 muslimana. To je povratničko mjesto za koje se vežu neki interesantni događaji i podaci. Između ostalog, interesantno je istaći, da je tokom agresije na našu zemlju ostala džamija u Baljvinama netaknuta do 1995. godine, te da su se u njoj obavljali vjerski obredi, a džemat je predvodio Suljo ef., da bi pred sami kraj rata džamija bila devastirana, ali je ostala munara uz džamiju koja više nije imala prostirke i krova, što je jedinstven slučaj na području RS. Pa čak i džematlije Baljvina nisu protjerivani tokom '92-'95. god. iako su Srbi držali pod svojom kontrolom taj dio cijeli rat osim posljednjih 6 mjeseci. Niko od stanovništva tog džemata nije odveden u logore niti su mučeni ni ubijani, jedino su par puta išli na radnu obavezu ali i to je bilo samo 2 do 3 puta.

Stanovnici Baljvina su izmješteni i opljačkani tek pred sami kraj rata i danas su raseljeni po cijeloj Bosni i Hercegovini dok čekaju da im se kuće obnove i da se vrate na svoje ognjište. Prvi povratci su zabilježeni 1998. godine.

Čuo sam i ja za jednu džamiju kod Teslića, ali nisam siguran.

Inače, moj rahmetli babo je iz tih krajeva, opština Jezero kod Jajca, pa je pričao da je jednom i sam alarmirao neko srpsko selo na skori dolazak ustaša sa zlim namjerama za vrijeme II sv. rata. Ne sjećam se detalja njegove priče samo znam da je nakon toga pobjegao nazad u Sarajevo gdje je radio i živio. Nosilac je medalje Pravednika Yad Vashema. Nije po bon-tonu hvaliti se ovakvim stvarima jer je to za Bosnu normalno, spasiti komšiju od tragedije. Pomozi i šuti - mentalitet takav.
exliberal

#52 Re: Gatački četnici

Post by exliberal »

Kad smo u ratu izlazili na Treskavicu prosli smo pored te djamije i nama je receno da nije zapaljena jer je navodno nekad bila crkva....kako mi reklil tako i ja vama prenijeo....a onas studeni potok sto ga pipi pokaza na prethognoj stranici....e tu mi je ostao jedan bubreg..... ko ga nadje nek se javi..garant je u istom stanju....zaledjen :D
vrhbosna

#53 Re: Gatački četnici

Post by vrhbosna »

idući put ih spomeni, a nemoj stavljati fašističke klipove...

btw, pričalo se o dotičnom milion puta... ništa novo nisi rekao, dakle, spamaš.
Post Reply