Dahije (Srbija 1801-1804)
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#76 Re: Dahije (Srbija 1801-1804)
Činiš 'voliko, zanimljivo
Nastavi!
- bokakotorska
#77 Re: Dahije (Srbija 1801-1804)
Ima Paleza sto kaze Tender za izvoz, no jedan je slobodarski Zweibrucken ?Pera Trta wrote:Hajd' nemojte Huseina Kapetana, živi bili! Valjda se može naći tema za njega, ovo je o nečemu bitno drugačijem.
Nego, odakle bijahu dahije, ne rekoste. Porijeklom mislim...iz Srbije ili Bosne? Neko reče da je Kučuk Alija bio iz Posavine, a za Aganliju pročitah u pomenutoj priči Zuke Džumhura da je bio iz nekakvog Paleža, gdje mu dođe taj Palež? Jel' to ono kod Beograda gdje ima ono jezero?
Ti rece kod Dar al Jihada, ja nadjoh nesto sto moze liciti, malo zapadnije, uzvodno uz Savu.
Uz geografiju I karte najbolja je bila I bice hladna Corona, a red je I nesto malo pozitivne geografije da se cuje dok trazimo nase, kao I obicno
http://www.youtube.com/watch?v=WoXjTT91 ... re=related
Evo sireg izvoda o ovom Palezu, jer se dobro uklapa u kontekst nase price I mozda je Aganlija bas odatle ako je Zuko dobro govorio, a izgleda da jeste (ovo je navod ima malo mitologije al uz Coronu da se svariti) :
od 6.jula 1521. Posavina je pod turskom vlašcu. Nju i ostale srpske prostore na severu zauzeo je turski sultan Sulejman Velicanstveni;
- 1528. U popisu Vlaha beogradske nahije, turski izvori govore da su Konatice i Stubline imale po 10 domova, Mislodin 7, Belo Polje 28.
- 1626. Pominje se gradnja Manastira u Grabovcu na temeljima starog i zapisi iz tog perioda(mineji) kao i starešina arhimandrit Zaharije Pribojevic
- Od 1688. do 1699. Posavina je pod austrijskom vlašcu. To je vreme one velike, ali nažalost ne i poslednje seobe Srba. Seobu je vodio patrijarh Arsenije Carnojevic, a dobar deo begunaca i nevoljnika je preko Zabrežja prešao u Srem;
- Od 1699 do 1717. Karlovackim mirom naš kraj je ponovo pod turskom vlašcu
- 21.07.1717. Požarevackim mirom zakljucenim izmedu Austrije i Turske, Austrijanci su preuzeli vlast nad Beogradskim Pašalukom.
- Od 1717. do 1737. severna Srbija je pod austrijskom vlašcu. Ovim prostorom upravljao je tada princ Aleksandar Vitemberški sa rezidencijom u Beogradu i letnjikovcem u Stublinama. U to vreme Palež je dobio ime Zweibrücken (Cvajbriken), a Stubline Neudorf (Nojdorf), Draževac Biershaus (Birchaus)i Grabovac Bierbach (Birbah).
- 1717. Pod austrijskom vlašcu izvršen prvi popis; paleški disktrikt broji 73 naseljena mesta, a kao prvi oberknez distrikta pominje se Nikola Miloševic
- Jula 1719. udari grad i uništi vinograde i useve. Austrijanci tada, zbog štete nanete selima, pomenu Zvecku, Bresku, Zabrežje, Palež i Piroman
- 1730. Po zapisu o Mitropoliji beogradskoj Ruvarca pominje se Antonije grabovcanin kao guhovnik grabovackog manastira. Parohija se sastoji 1735 od 5 kuca uz tri kuce u Stublinama. Kao duhovnici manastira Grabovac pominju se Filimon Antonijevic do 1786, Kosta Stojanovic 1788, i Milovan Miloševic 1795-1806, iguman Jeremija Petrovic 1806-1824.
- U spisku sela valjevske eparhije iz 1735 pominju se Stubline, Breska, Grabovac, Palež i Skela
- 1736. Pominje se postojanje crkve u Breski
- Beogradska administracija nacinila je 1737 spisak sela paleškog i šabackog distrikta. Na spisku Grabovac, Palež, Breska, Skela i Stubline.
- 16.09.1739. Posle austrijsko-turskog rata 1737-1739 sklopljen je Beogradski mir
- Od 1739.do 1788.ponovo vladaju Turci;
- 1778. Na geografskim vojnim kartama, po topografskim znacima i opisima mesta austrijskih obaveštajaca Mitesera i Peretica (tajni agenti - bubuljica & pera titj
- Marta 1788. godine iz Srema preko Save prelaze u Zabrežje srpski dobrovoljci (frajkori) koji su iskopali rov dug oko 850m (Laudanov šanac). Pominje se i kao Karadordev šanac. Time je izvršena priprema za novi austrijsko-turski rat.
- 29.06.1788. I sam austrijski car Josif drugi vrši smotru vojske u Zabrežju;
- Od 1788. do 1789. je vreme kratkotrajne vladavine Austrijanaca.
- 1791. Došlo je do bitnijih promena u administrativnom pogledu, pa je nekadašnji Paleški distrikt ušao u sastav Valjevske nahije
- http://www.obrenovac.org/obrenovac/istorija/str1.htm
Cakam sutra mog ovdasnjeg Osmanliju, Omer a da prozbori koju o Janicarima, rece bice sta. Kad sam se raspitivao za njega, kazu, a on je Turkman, oni su izuzetni ljudi ali pamte kad im se zameris do veka
PS Ovo inace vuce samo na Huseina kapetana ali posle dok nadjemo sta jos o dahijama
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#78 Re: Dahije (Srbija 1801-1804)
Da, to je taj Palež. Naknadno sam bolje iščitao isti tekst, gdje opisuje kako se Aganlija navodno prisjeća kako je kao momak vukao šlepove niz Savu u svom Paležu.
Vrlo je zanimljiv taj tekst Zukin, onako kao pričica o posljednjem putovanju dahija i nekim prisjećanjima na njihovu prošlost.
Iako, malo zbunjuje, jer kod njega su stari Fočo i Fočić Mehmed-aga ista ličnost, a ako sam dobro shvatio "starac Fočo od stotinu ljeta" je bio otac Mehmed-agin. Iako iz nekih izvora se da posredno zaključiti da je i Fočić Mehmed-aga bio u poodmaklim godinama, pa su možda i njemu tepali "stari Fočo".
Vrlo je zanimljiv taj tekst Zukin, onako kao pričica o posljednjem putovanju dahija i nekim prisjećanjima na njihovu prošlost.
Iako, malo zbunjuje, jer kod njega su stari Fočo i Fočić Mehmed-aga ista ličnost, a ako sam dobro shvatio "starac Fočo od stotinu ljeta" je bio otac Mehmed-agin. Iako iz nekih izvora se da posredno zaključiti da je i Fočić Mehmed-aga bio u poodmaklim godinama, pa su možda i njemu tepali "stari Fočo".
- Hrast
#79 Re: Dahije (Srbija 1801-1804)
Ovo mi je najbolje:
Pitam se zaista da li iko cita ove smijurije...
od 6.jula 1521. Posavina je pod turskom vlašcu. Nju i ostale srpske prostore na severu zauzeo je turski sultan Sulejman Velicanstveni;
- Hrast
#80 Re: Dahije (Srbija 1801-1804)
Nisu, bolan, nisu..takve pojave su produkt opsteg rasula carstva i do njih dolazi tek kasnije. Janjicari, barem u ono vrijeme kada su to ime i zasluzivali, su bili profesionalni korpus osmanske vojske koji je u najbolja vremena - govorim o periodu vladavine Sulejmana I. Velicanstvenog, brojao oko 16 000 ljudi. Bili su jedina profesionalna vojska tada, kasernini, placeni, veoma disciplinovani i vrhunski obuceni i naoruzani. Nisu imali pravo ni da se zene da na taj nacin nebi opala njihova borbena spremnost.Pera Trta wrote:Kako nekad čuh ili pročitah, janjičari su dobijali od sultana imanja, koja su ostajala u nasljedstvo njihovim sinovima, i navodno je to isto postalo jedan od uzroka problema između Porte i janjičara. Da li zbog toga što su im te povlastice bile ukinute, ili su, postavši posjednici, osilili se i tražili još? Zna li se nešto o tome?tender wrote:Iskreno, ne znam ali očito po prezimenima su iz Bosne a sela sa nazivom Palež imaš po Bosni koliko hoćeš. Karakter Janjičarskog poziva se u zadnje vrijeme promjenio u smislu da više nije bilo krvnog danka pa je sam janjičarski red promjenio karakter iz gardijskog odreda u neku vrstu vojne rezerve. Janjičari više nisu bili samo vojničkog poziva već su se počeli baviti drugim poslovima kao što je trgovina, zanatstvo i drugo a međusobno su bili dobro uvezani i organizirani. Janjičari jesu bili okosnica režima Dahija i njihov glavni oslonac, i iz konflikta Janjičara sa Osmanskim carstvom jesu iznikli Dahije.
- bokakotorska
#81 Re: Dahije (Srbija 1801-1804)
Hrast wrote:Ovo mi je najbolje:
od 6.jula 1521. Posavina je pod turskom vlašcu. Nju i ostale srpske prostore na severu zauzeo je turski sultan Sulejman Velicanstveni;![]()
Valjda danas - ovi iz opstine Obrenovac i po koji sa net a
http://www.obrenovac.org/obrenovac/istorija/str1.htm
Ima tu malo romantike sto kazes nu vidju od kada ti koreni romantizma vuku
http://derventa.webs.com/kraljstefandragutin.htm
Zaista nam je Sulejman Velicanstveni, Car iz Carigrada, zauzeo Beograd tek 1521, godinu pre Rodosa, 1522 i ostalih zemalja Rumelije. Tako nam se sirila zemlja, tada. Da kazemo zrakasto
Nego da nas ne vuku nevazne stvari u stranu..
-
Pera Trta
#82 Re: Dahije (Srbija 1801-1804)
Hraste,
znam ja da su janjičari bili najbolja vojska u vrijeme sultana Sulejmana Kanunije, ali TO NIJE TEMA. Ovdje govorimo o 300 godina kasnije, kada je veliko carstvo se osipalo, a janjičari, imajući vojnu moć kod sebe, ucjenjivali sultane da im odobrava da se žene, da im daje timare, koje bi zatim njihovi sinovi naslijeđivali itd. Dokle je njihova osiljenost išla, govori i to da su 1807, baš kad je ustanak u Srbiji dobio najveći zamah, maknuli i ubili sultana Selima III (baš kao njihove dahije hadži-Mustafa-pašu 6 godina ranije u Beogradu). Početkom 19. vijeka janjičari su bili sve, samo ne vojna sila od koje su nekada drhtala tri kontinenta.
znam ja da su janjičari bili najbolja vojska u vrijeme sultana Sulejmana Kanunije, ali TO NIJE TEMA. Ovdje govorimo o 300 godina kasnije, kada je veliko carstvo se osipalo, a janjičari, imajući vojnu moć kod sebe, ucjenjivali sultane da im odobrava da se žene, da im daje timare, koje bi zatim njihovi sinovi naslijeđivali itd. Dokle je njihova osiljenost išla, govori i to da su 1807, baš kad je ustanak u Srbiji dobio najveći zamah, maknuli i ubili sultana Selima III (baš kao njihove dahije hadži-Mustafa-pašu 6 godina ranije u Beogradu). Početkom 19. vijeka janjičari su bili sve, samo ne vojna sila od koje su nekada drhtala tri kontinenta.
- Hrast
#83 Re: Dahije (Srbija 1801-1804)
Pa dobro, posto ne navode nikakve izvore mozemo dobre savijesti poci od toga da ionako nisu relevantni.bokakotorska wrote:Hrast wrote:Ovo mi je najbolje:
od 6.jula 1521. Posavina je pod turskom vlašcu. Nju i ostale srpske prostore na severu zauzeo je turski sultan Sulejman Velicanstveni;![]()
Valjda danas - ovi iz opstine Obrenovac i po koji sa net a
http://www.obrenovac.org/obrenovac/istorija/str1.htm
Ima tu malo romantike sto kazes nu vidju od kada ti koreni romantizma vuku
http://derventa.webs.com/kraljstefandragutin.htm
Zaista nam je Sulejman Velicanstveni, Car iz Carigrada, zauzeo Beograd tek 1521, godinu pre Rodosa, 1522 i ostalih zemalja Rumelije. Tako nam se sirila zemlja, tada. Da kazemo zrakasto![]()
Nego da nas ne vuku nevazne stvari u stranu..
Pa ako lazu u vezi jedne stvari ne mora automatski znaciti da ni drugo sto pisu nije istinito...ipak...Nego da nas ne vuku nevazne stvari u stranu..
- Hrast
#84 Re: Dahije (Srbija 1801-1804)
Shvatam, upravo zbog toga i jeste vazno uvijek jasno naznaciti vremenski kontekst kada se govori o odredjenim fenomenima u historiji koji su postojali vise stotina godina. Janjicari uistinu i jesu postali vise smetnja no sto su bili od koristi u poslijednjem vijeku njihovog postojanja - od elitne jedinice do korumpiranih parazita.Pera Trta wrote:Hraste,
-
Pera Trta
#85 Re: Dahije (Srbija 1801-1804)
I vremenski i prostorni kontekst naznačio sam u samom naslovu teme.
- Hrast
#86 Re: Dahije (Srbija 1801-1804)
Ali ne u onom post.u kojeg sam ja citirao. Tamo se mogao steci dojam da govoris o Janjicarima uopsteno. Ali dobro, i ja ga cjepidlacim, sorry.Pera Trta wrote:I vremenski i prostorni kontekst naznačio sam u samom naslovu teme.
- bokakotorska
#87 Re: Dahije (Srbija 1801-1804)
Nista posebno novo danas, Omar u poslu, na zalost I ja, I tako..
Par stvari intersantnih za mene neznalicu o otazbinskim stvarima.
1
Kako tumaciti system Milet a u okviru drzavne nam administracije tadasnje ?
Jeli to bio sistem sam po sebi, administrativno upravni, koji vrsi drzavnu funkciju organom drzave ili to drzava koristi neke druge postojece sisteme za svoju svrhu oslanjajuci se na postojeci ne drzavni mehanizam dokle god joj je on odgovoran - pokoran ? Koristeci strukturu tog posebnog Mileta, pod sistema za svoje administriranje ?
2
Vezano za same Dahije, jedan za mene novi podatak o Focicima iz
A brief history of the Serbian Insurrections 1804 – 1817
Kratka istorija srpskih pobuna 1804 – 1817
Dale Pappas
http://www.napoleon-series.org/research ... ction.html
…..
Februara 1804 jedan od Dahija, Abdulah – aga Focic ….
…..
Ne secam se Abdulah age Focica ? Valjda je Mehmed Focic aga ?
3
By the way nase kabadahija dolazi od kabir (na arapskom veliki) I dahi (silnik, okrutni mocnik) ? Jeli I na turskom kabir veliki ? Ovi moji Arapi razumese kad sam ih prozvao.. ali ni sami ne znaju jeli od turske reci ili njihove ?
Par stvari intersantnih za mene neznalicu o otazbinskim stvarima.
1
Kako tumaciti system Milet a u okviru drzavne nam administracije tadasnje ?
Jeli to bio sistem sam po sebi, administrativno upravni, koji vrsi drzavnu funkciju organom drzave ili to drzava koristi neke druge postojece sisteme za svoju svrhu oslanjajuci se na postojeci ne drzavni mehanizam dokle god joj je on odgovoran - pokoran ? Koristeci strukturu tog posebnog Mileta, pod sistema za svoje administriranje ?
2
Vezano za same Dahije, jedan za mene novi podatak o Focicima iz
A brief history of the Serbian Insurrections 1804 – 1817
Kratka istorija srpskih pobuna 1804 – 1817
Dale Pappas
http://www.napoleon-series.org/research ... ction.html
…..
Februara 1804 jedan od Dahija, Abdulah – aga Focic ….
…..
Ne secam se Abdulah age Focica ? Valjda je Mehmed Focic aga ?
3
By the way nase kabadahija dolazi od kabir (na arapskom veliki) I dahi (silnik, okrutni mocnik) ? Jeli I na turskom kabir veliki ? Ovi moji Arapi razumese kad sam ih prozvao.. ali ni sami ne znaju jeli od turske reci ili njihove ?
-
Pera Trta
#88 Re: Dahije (Srbija 1801-1804)
Naravno da se odnosi na Mehmed-agu, jer po onome što se zna, on je lično prisustvovao i naredio pogubljenje knezova Alekse Nenadovića i Ilije Birčanina na mostu na Kolubari, kod Valjeva, krajem januara 1804. Btw, sjećaš li se TV serije "Vuk Karadžić"? Ima u njoj cijeli taj događaj plastično prikazan.
Zanimljivo bi bilo naći nešto o vezi dahija sa Pazvan-ogluom, još jednim velikim otpadnikom od sultana koji je Porti jade zadavao, pa su i Srbe protiv njega angažovali, inače Bošnjakom.
Zanimljivo bi bilo naći nešto o vezi dahija sa Pazvan-ogluom, još jednim velikim otpadnikom od sultana koji je Porti jade zadavao, pa su i Srbe protiv njega angažovali, inače Bošnjakom.
- bokakotorska
#89 Re: Dahije (Srbija 1801-1804)
Bio si pomenuo da kod Zuhe nije bas najjasnije oko Focica, Mehmed age I Starca Foce od stotinu ljeta, zato sam se zacudio kad videh kod ovog Grka da pominje Abdulah agu Focica ?
Mozda se ovaj Abdulah (Rab Boziji) Focic moze uklopiti u tu dilemu koji ti je ostavio Zuho ?
Ne bitno, jer nisam zaista citao puno o Dahijama ali posto si puno precizniji u tim stvarima skrecem ti paznju na detalj.
Prvo nismo svi mi skupa nesto precizni, mislim jugovici sto nam ostase kao izvori, pa I Grci ali opet cudi me da takva konfuzija sa pogresnim imenom I vremenom dodje na ovom izvoru ?
Pogotovo kod Grka, jer taj period i prostor u kome ima I njihovog Rige od Fere, verujem da su pazljivo ispratili. Evo ih obnovise nam, dripcima i Nebojsinu kulu, zbog njega.
Valjda su oni jedini gori od Cetnika po pitanju otadzbine nam
Znaci prvo Abdulh aga Focic I onda opet Pappas kaze u Februaru, a mi u Januaru ? Ono i drugu Starom za zivota sletasmo u pogresan dan, sto ne bi i ovijem satarijima pobrkali loncice, nije to lose protiv uroka
... drumovi ce pozeljeti njemaca al njemaca nigde biti nece..
…
U februaru 1804te, jedan od Dahija, Abdulah Focic aga, pod pratnjom ode u Valjevski okrug da sretne nekoliko knezova.. Istina Dahija je znao nesto sto Knezevi nisu, da ce oni biti pogubljeni zbog zavere protiv rezima Janicara.
…
Znaci prica o prvima od 70etak Knezeva.
http://www.napoleon-series.org/research ... tml#_ftn13
Sve u svemu ko zna jeli ovo pouzdan izvor ali me cudi da pominje prvo - ime Dahije koga mi ne znamo I drugo da sam pocetak sece pomera u Februar.
2 bitne razlike u 1 recenici.
Inace seriju o Vuku sam gledao ali TV mi zaista nije jaca strana, nit pamtim dugo sta na njemu vidim, nit ga gledam vec 17tu godinu… nisam ja tolko star koliko je sva ta zabava pocela rano sa mog stanovista.
Sto bi rekli drugovi, teren je majka.
Ni knjigama nije verovati puno, a kamoli TVu...
Vidim da Pazvanoglua ima dosta ali mu nisam pridao kakav znacaj, on i kasnije Husein namecu se sami.
Da je jedan miran dan, snimicemo sta ima o njemu.
PS Znam da nije tema nego mi se taj Milet provukao za sada, a vidim iz daleka da je mnogu zabunu uneo u nase uvijek povrsne, izudarane, mozgove.
Milet necemo izostaviti ovde ili gde drugo, svejedno, cist virus koji nas ne pusta ni danas, jadne i proste. Vazda.slabi u osnovnoj i posle briljatni studenti, ometeni ratom doduse.
Sta je sa Energicnim ? Mene kao krajnje sumnjivog lika taj Milet nervira, za Leptira to mu dodje kao penal i crveni za golmana, hebote ?
http://www.youtube.com/watch?v=43yvS6bPZDs
za sokolove sto jos im jos dlaka smeta
Mozda se ovaj Abdulah (Rab Boziji) Focic moze uklopiti u tu dilemu koji ti je ostavio Zuho ?
Ne bitno, jer nisam zaista citao puno o Dahijama ali posto si puno precizniji u tim stvarima skrecem ti paznju na detalj.
Prvo nismo svi mi skupa nesto precizni, mislim jugovici sto nam ostase kao izvori, pa I Grci ali opet cudi me da takva konfuzija sa pogresnim imenom I vremenom dodje na ovom izvoru ?
Pogotovo kod Grka, jer taj period i prostor u kome ima I njihovog Rige od Fere, verujem da su pazljivo ispratili. Evo ih obnovise nam, dripcima i Nebojsinu kulu, zbog njega.
Valjda su oni jedini gori od Cetnika po pitanju otadzbine nam
Znaci prvo Abdulh aga Focic I onda opet Pappas kaze u Februaru, a mi u Januaru ? Ono i drugu Starom za zivota sletasmo u pogresan dan, sto ne bi i ovijem satarijima pobrkali loncice, nije to lose protiv uroka
…
U februaru 1804te, jedan od Dahija, Abdulah Focic aga, pod pratnjom ode u Valjevski okrug da sretne nekoliko knezova.. Istina Dahija je znao nesto sto Knezevi nisu, da ce oni biti pogubljeni zbog zavere protiv rezima Janicara.
…
Znaci prica o prvima od 70etak Knezeva.
http://www.napoleon-series.org/research ... tml#_ftn13
Sve u svemu ko zna jeli ovo pouzdan izvor ali me cudi da pominje prvo - ime Dahije koga mi ne znamo I drugo da sam pocetak sece pomera u Februar.
2 bitne razlike u 1 recenici.
Inace seriju o Vuku sam gledao ali TV mi zaista nije jaca strana, nit pamtim dugo sta na njemu vidim, nit ga gledam vec 17tu godinu… nisam ja tolko star koliko je sva ta zabava pocela rano sa mog stanovista.
Ni knjigama nije verovati puno, a kamoli TVu...
Vidim da Pazvanoglua ima dosta ali mu nisam pridao kakav znacaj, on i kasnije Husein namecu se sami.
Da je jedan miran dan, snimicemo sta ima o njemu.
PS Znam da nije tema nego mi se taj Milet provukao za sada, a vidim iz daleka da je mnogu zabunu uneo u nase uvijek povrsne, izudarane, mozgove.
Milet necemo izostaviti ovde ili gde drugo, svejedno, cist virus koji nas ne pusta ni danas, jadne i proste. Vazda.slabi u osnovnoj i posle briljatni studenti, ometeni ratom doduse.
Sta je sa Energicnim ? Mene kao krajnje sumnjivog lika taj Milet nervira, za Leptira to mu dodje kao penal i crveni za golmana, hebote ?
http://www.youtube.com/watch?v=43yvS6bPZDs
za sokolove sto jos im jos dlaka smeta
-
Pera Trta
#90 Re: Dahije (Srbija 1801-1804)
Ta konfuzija oko datuma:
-najprije, radi se o vremenu prije više od 200 godina, nemamo baš nekih pisanih tragova iz tih dana na koje se možemo osloniti (npr. Fočićeva pismena naredba za pogubljenje sa pečatom, potpisom i datumom
...ili novinski izvještaj o sječi knezova
)
-drugo, tada je vrijedio kod Srba onaj stari, julijanski kalendar, gdje su datumi pomjereni za petnaestak dana unaprijed u odnosu na gregorijanski, koji danas koristimo (najpoznatiji primjer takve diskrepancije u datumima je Oktobarska revolucija, koja se zbila 7.novembra).
-najprije, radi se o vremenu prije više od 200 godina, nemamo baš nekih pisanih tragova iz tih dana na koje se možemo osloniti (npr. Fočićeva pismena naredba za pogubljenje sa pečatom, potpisom i datumom
-drugo, tada je vrijedio kod Srba onaj stari, julijanski kalendar, gdje su datumi pomjereni za petnaestak dana unaprijed u odnosu na gregorijanski, koji danas koristimo (najpoznatiji primjer takve diskrepancije u datumima je Oktobarska revolucija, koja se zbila 7.novembra).
- bokakotorska
#91 Re: Dahije (Srbija 1801-1804)
Valja ti i podPera Trta wrote:Ta konfuzija oko datuma:
-najprije, radi se o vremenu prije više od 200 godina, nemamo baš nekih pisanih tragova iz tih dana na koje se možemo osloniti (npr. Fočićeva pismena naredba za pogubljenje sa pečatom, potpisom i datumom...ili novinski izvještaj o sječi knezova
)
a) murdarluk sto nam osta od starih, nasijeh,
a bogumi i pod
b) Srbovi i dan danas kaskaju makar 13 dana, pa tako 24 decembar za veci deo sveta koji cinjenica nije u pravu njima dodje tek negde oko 6og Januara.
Revolucija je vec pitanje drevne izdaje Rusa, koji tada kad je iznedrise racunahu ko i Srbovi. Tako je tada nazvase oktobarskom, a polse ispade da je 7og Novembra, kad drugovi objasnise stvar.
Grci su takodje izdajice osim onih na Agion orosu, oni i dalje racunaju po srpski sto kazu nasi stari
Sve u svemu Pappasov murdarluk glede Februara mi je jasan sada, hvala ti. Ostaje Abdulah za proveru ako uopste treba.
Mi i nasi stari, mrka kapa. Hebe nas opet taj Milet izgleda
- bokakotorska
- bokakotorska
#93 Re: Dahije (Srbija 1801-1804)
Posto izgleda nema vere medj bivsim zemljacima, mislim iz turskog nam perioda, evo malo sam iscitao ove mrezne izvore porijeklom iz zemalja slobodarske koalicije.
Oni kazu, a to znaci ziva istina, Strazarev sin (Pazvan oglu) bese bugarski kralj. Ovo zadnje i Bugari pominju, Znaci bugarski kraljevi modernog doba su ovaj nas soko Strazarev sin I par Svaba kasnije. Za Svabe nisam proveravao ostavise li sta, al ovaj nas podize Dzamiju I biblioteku u Vidinu koje su danas spomenici kulture.
Znaci Pazvan oglu, Pazvanssen sto bi rekli Danci, poceo je karijeru (podseti me na dr starog) kao medjunarodna marsonerija, znaci otmanski vojnik poreklom iz Bosne, lepo ljudi kazu hebes zemlju koja Bosne nema.
U to doba u Vlaskoj je bilo nekolicina fanariotskih princeva (turci, grckog porekla iz Fanara, evropskog dela Konstantinopolja), medj njima I Nikolas Mavrogenis u Vlaskoj. Taj Nikolas, turski, osmanski, fanariotski princ u sluzbi je imao I Rigu od Fere, jos jednog ali krajnje problematicnog Grka I drugara Strazarevog sina. Bordel drugim recima.
Drugari su postali kad je Riga zastitio naseg Pazvanoglua od Nikolasa Mavrogenisa. Naime strazarev sin je nesto odbio poslusan biti princu Nikolasu sto je ovoga totalno iznerviralo.
Sad dalje kazu da se Starzarev sin rodio na Sv Savu 1758 sto deluje kao ocigledna podmetacina ali ajde navikli smo, a papire nama niko de facto (osim onih na Cetinju oni su vazda grejali knigu, najvise ONO i DSZ).
Poziveo je do 1807.
Od 1794 vladao je Vidinom sve do 1799 potpuno van kontole otadzbine nam.
A posle jos grdje.
To je jako neprijatno vreme za osmansku nam tursku, kao sto pomenuh, taj Napoleon bese bas basibozuk, napade sve zivo, znaci Pruse I Autrijance. Onda 1795 Prusi izdali austrijance, ustase I cetnike I potpisali sa njim mir. Ovi mucenici ostadose mu sami na crti, a kacili su se I sa nasijem starima, po obicaju od ranije. Oni da malo osiguraju tu granicu ka nama nadjose onog Djoleta izdajnika da pravi dzumbuse. A Napoleon koji se pravio da nam je drugar i slao republikanske oficire da Selimu III em trenitaju Nizame nacini grdne izdaje, 2 najvece.
Prvu je izdaju pocinio sto je podrzavao ovog naseg Pazvanssen a da se otcepljuje od Turske. Cak je sa njim uspostavio i Diplomatske odnose, tu mu je volko cinio ona bruka Riga od Fere.
Tako je ovaj nase gore list, starazarev sin I bugarski kralj, zapravo za Napoleona vezbao i nase Otomane i Ruse.
Znaci opet ista prica, mnogo me seca na Jozu ovaj nas Pazvan oglu.
Do 1798 I nekako, ali tada ovaj Napoleon nasrnu na nas u Egiptu, a Pazvanoglu I nasi Janjicari jedva docekase da se Nizami malo vezbaju na Francuzima, a I red je bio, zajedno su I trenirali vala, onoliko.
Tu se Selim stvarno iznervirao I poslao britku sablju Huseina Kucuk a I dosta vojske da zauzmu Vidin I zavrse vec jednom sa nasim Pazvanssen om. Nu mrka kappa, slaba logistika sta li sve u svemu ovaj nas pretece.
E sad jako je tesko bilo odrzati bilo kakav red posle ovoga razocarenja , pa je Selim III jadan nemajuci kuda promovisao Pazvan oglu a u Pashu. Ko veli svakog prvog par milja, smirice se. Ali jok more, ovaj nas onako bujan, a patriota kakvi vec mi mozemo samo biti, krenuo da siri uticaj I pomaze nase Janjicare kojima bese naredjeno da se povuku iz onog dela turske sto ga zovu danas srbistan light. Ta naredba bese jos posle svistovskog mira, valjda 1791.
Kad je video da je u Egiptu trening u punom jeku i da je Selim objavio dzihad protiv Napoleona, znaci rejv, nas Strazarev sin resi da prosiri drzavu mu do Dar el Dzihada po mogucstvu.
Selim covek sta da radi ?
Nizami svi na treningu, Husein Kucuk se demoralisao I onda on pozove ove nase sandzaklije, iz smederevskog sandzaka, da treniraju malo sa nasim Strazarevim sinom I njegovim drugarima Janicarima.
Tako kod Kolara sandzaklije izvojevase jos jednu pobedu za nas I naseg Selima.
Znaci ww2 je zezanje kad covek ovo pocne da cita, kakav ambijent za odgajanje mladih nismo mi ni losi
Oni kazu, a to znaci ziva istina, Strazarev sin (Pazvan oglu) bese bugarski kralj. Ovo zadnje i Bugari pominju, Znaci bugarski kraljevi modernog doba su ovaj nas soko Strazarev sin I par Svaba kasnije. Za Svabe nisam proveravao ostavise li sta, al ovaj nas podize Dzamiju I biblioteku u Vidinu koje su danas spomenici kulture.
Znaci Pazvan oglu, Pazvanssen sto bi rekli Danci, poceo je karijeru (podseti me na dr starog) kao medjunarodna marsonerija, znaci otmanski vojnik poreklom iz Bosne, lepo ljudi kazu hebes zemlju koja Bosne nema.
U to doba u Vlaskoj je bilo nekolicina fanariotskih princeva (turci, grckog porekla iz Fanara, evropskog dela Konstantinopolja), medj njima I Nikolas Mavrogenis u Vlaskoj. Taj Nikolas, turski, osmanski, fanariotski princ u sluzbi je imao I Rigu od Fere, jos jednog ali krajnje problematicnog Grka I drugara Strazarevog sina. Bordel drugim recima.
Drugari su postali kad je Riga zastitio naseg Pazvanoglua od Nikolasa Mavrogenisa. Naime strazarev sin je nesto odbio poslusan biti princu Nikolasu sto je ovoga totalno iznerviralo.
Sad dalje kazu da se Starzarev sin rodio na Sv Savu 1758 sto deluje kao ocigledna podmetacina ali ajde navikli smo, a papire nama niko de facto (osim onih na Cetinju oni su vazda grejali knigu, najvise ONO i DSZ).
Poziveo je do 1807.
Od 1794 vladao je Vidinom sve do 1799 potpuno van kontole otadzbine nam.
A posle jos grdje.
To je jako neprijatno vreme za osmansku nam tursku, kao sto pomenuh, taj Napoleon bese bas basibozuk, napade sve zivo, znaci Pruse I Autrijance. Onda 1795 Prusi izdali austrijance, ustase I cetnike I potpisali sa njim mir. Ovi mucenici ostadose mu sami na crti, a kacili su se I sa nasijem starima, po obicaju od ranije. Oni da malo osiguraju tu granicu ka nama nadjose onog Djoleta izdajnika da pravi dzumbuse. A Napoleon koji se pravio da nam je drugar i slao republikanske oficire da Selimu III em trenitaju Nizame nacini grdne izdaje, 2 najvece.
Prvu je izdaju pocinio sto je podrzavao ovog naseg Pazvanssen a da se otcepljuje od Turske. Cak je sa njim uspostavio i Diplomatske odnose, tu mu je volko cinio ona bruka Riga od Fere.
Tako je ovaj nase gore list, starazarev sin I bugarski kralj, zapravo za Napoleona vezbao i nase Otomane i Ruse.
Znaci opet ista prica, mnogo me seca na Jozu ovaj nas Pazvan oglu.
Do 1798 I nekako, ali tada ovaj Napoleon nasrnu na nas u Egiptu, a Pazvanoglu I nasi Janjicari jedva docekase da se Nizami malo vezbaju na Francuzima, a I red je bio, zajedno su I trenirali vala, onoliko.
Tu se Selim stvarno iznervirao I poslao britku sablju Huseina Kucuk a I dosta vojske da zauzmu Vidin I zavrse vec jednom sa nasim Pazvanssen om. Nu mrka kappa, slaba logistika sta li sve u svemu ovaj nas pretece.
E sad jako je tesko bilo odrzati bilo kakav red posle ovoga razocarenja , pa je Selim III jadan nemajuci kuda promovisao Pazvan oglu a u Pashu. Ko veli svakog prvog par milja, smirice se. Ali jok more, ovaj nas onako bujan, a patriota kakvi vec mi mozemo samo biti, krenuo da siri uticaj I pomaze nase Janjicare kojima bese naredjeno da se povuku iz onog dela turske sto ga zovu danas srbistan light. Ta naredba bese jos posle svistovskog mira, valjda 1791.
Kad je video da je u Egiptu trening u punom jeku i da je Selim objavio dzihad protiv Napoleona, znaci rejv, nas Strazarev sin resi da prosiri drzavu mu do Dar el Dzihada po mogucstvu.
Selim covek sta da radi ?
Nizami svi na treningu, Husein Kucuk se demoralisao I onda on pozove ove nase sandzaklije, iz smederevskog sandzaka, da treniraju malo sa nasim Strazarevim sinom I njegovim drugarima Janicarima.
Tako kod Kolara sandzaklije izvojevase jos jednu pobedu za nas I naseg Selima.
Znaci ww2 je zezanje kad covek ovo pocne da cita, kakav ambijent za odgajanje mladih nismo mi ni losi
- bokakotorska
#94 Re: Dahije (Srbija 1801-1804)
... U Bosni je i sa janjicarima islo sasvim drugojacije no u Srbiji. Bosan se jos od pocetka pogodila sa sultanima da njena predjasnja hriscanska vlastela promeni veru, a da zadrzi svoja prava. Na tom osnovu, onako kao u Moreji i po tesalijskim i arbanaskim gorama podigla su se nasledna kapetanstva sa srednjevekovnom feudalnom vlascu ne samo nad svojim gradskim okrugom nego i nad okolnim sultanovim spahijama i zijamima, koji su takodje u Bosni brze no na drugim mestima postali nasledstveni, tokom i snagom celokupnoga bosanskoga reda. Pri takvom osnovnom redu u Bosni, i uz to jos povodom bosanskoga granicnog polozaja, janjicari su postali jos od pocetka nekakvi zastupnici i branioci sultanove vlasti. Koje njih koje drugih placenih vojnika sultan je drzao po zapadnim bosanskim gradovima radi odbrane granice. U zemlji kao sto je Bosna, gde se vlast na gore pomenuti nacin uredila i podelila, gradovi su postali oslonci i utocista sredisnje sultanske vlasti, a njihovo se cuvanje jos od XV veka, po obicajima turskim, poveravalo janjicarima. Isto je pravilo vredilo i za Moreju, Tesliju, Epir i Arbaniju. Ali se ni taj red u Turskoj nije odrzao, kao sto se u njoj pred poplavom licnih interesa nikada nista nije odfrzalo. U unutrasnjosti je Bosne vecina gradova potpala pod vlast gotovo nezavisnih kapetana. Vezir je sultanov, u visokome cinu bosanskog beglerbega, sedeo redovno u Sarajevu. Mnogi putnici XVI, XVII i XVIII veka pominju vezire u Sarajevu, gde se obrazovalo gospodsko srediste ove feudalne oblasti. Jedan putnik XVI veka oko 1560 pominje vezira bosanskoga u Banjoj Luci. Kad su se begovi bosanski s nazatkom Turskog Carstva osilili i kad su janjicari u Sarajevu postali gospodari na svoju ruku, i vezirova je vlast postala nistavna. Sarajevski su ga janjicari, bojerci se zakonite sile njegove, nagnali da vezirsku stolicu premesti iz Sarajeva u Travnik. Iz toga je vremena poznata bosanska izreka, po kojoj je neko pitao bosanskog muslimanskog plemica da li se koga boji, a on odgovorio : da se Boga boji malo, cara (tj. sultana) da se ne boji nimalo, a vezira da se boji koliko i svojega konja dorata !...
Izvor :
Tursko carstvo pred srpski ustanak 1780 – 1804, Stojan Novakovic. SKZ 94, Beograd, nova stamparija Davidovic 1906
Detaljna studija o Turskom Carstvu iz ovog perioda, sa potpunim objasnjenjima zakona i njihovim razlikama u Bosni i Srbiji (Smederevskom sandzaku), kao i uzrocima tj razlicitom razvoju drustvenom u ovim dvema pokrajinama. Navedeni izvori literature su brojni, nemackog, austrijskog, francuskog, britanskog, rumunskog i ruskog porekla.
Izvor :
Tursko carstvo pred srpski ustanak 1780 – 1804, Stojan Novakovic. SKZ 94, Beograd, nova stamparija Davidovic 1906
Detaljna studija o Turskom Carstvu iz ovog perioda, sa potpunim objasnjenjima zakona i njihovim razlikama u Bosni i Srbiji (Smederevskom sandzaku), kao i uzrocima tj razlicitom razvoju drustvenom u ovim dvema pokrajinama. Navedeni izvori literature su brojni, nemackog, austrijskog, francuskog, britanskog, rumunskog i ruskog porekla.
-
Pera Trta
#95 Re: Dahije (Srbija 1801-1804)
Ja sam do sada čitao da je vezirska stolica premještena u Travnik nakon spaljivanja Sarajeva od strane četa Eugena Savojskog, 1697, što je i razumljivo i logično.
Kakvo god da je bilo ponašanje janjičara, kapetana i ajana u Bosni, ono ipak nije dovelo do toga da svrgnu i ubiju vezira, kao što su janjičari u Srbiji uradili 1801, tako da se uticaj Porte na dešavanja u Bosni održao i veremenom je rastao, slanjem sve krvoločnijih namjesnika u Bosnu. Naravno, janjičari u Srbiji su uspjeli zavladati zahvaljujući blizini Vidina, iz koga su pod vođstvom Osmana Pazvan-Oglua, još jednog tvrdoglavog Bošnjaka, vršili stalne upade u Srbiju, tako da je dobri Hadži-Mustafa paša, "srpska majka" imao velike muke u neprekidnim ratovima sa njima, pri čemu mu je mnogo pomagala srpska narodna vojska, pod vođstvom odanih knezova, od kojih će mnogi izgubiti glave u sječi koju će dahije napraviti početkom 1804.
Kakvo god da je bilo ponašanje janjičara, kapetana i ajana u Bosni, ono ipak nije dovelo do toga da svrgnu i ubiju vezira, kao što su janjičari u Srbiji uradili 1801, tako da se uticaj Porte na dešavanja u Bosni održao i veremenom je rastao, slanjem sve krvoločnijih namjesnika u Bosnu. Naravno, janjičari u Srbiji su uspjeli zavladati zahvaljujući blizini Vidina, iz koga su pod vođstvom Osmana Pazvan-Oglua, još jednog tvrdoglavog Bošnjaka, vršili stalne upade u Srbiju, tako da je dobri Hadži-Mustafa paša, "srpska majka" imao velike muke u neprekidnim ratovima sa njima, pri čemu mu je mnogo pomagala srpska narodna vojska, pod vođstvom odanih knezova, od kojih će mnogi izgubiti glave u sječi koju će dahije napraviti početkom 1804.
-
kenny_
#96 Re: Dahije (Srbija 1801-1804)
Knjigu pise srpski knjaze,
a na ruke Salih-pase:
“Salih-paso, lalo nasa,
izdaj nama Himzi-bega,
jal’ za srebro, jal’ za zlato,
jal’ za koje drugo blago!”
Otpisuje Salih-pasa:
“Ne mogu vam Himze dati,
Himze dati, ni prodati,
jer za Himzu i car znade,
i carevi svi veziri
da je Himzo muska glava!”
Opet pise srpski knjaze,
i na ruke Salih-pase:
“Salih-paso, lalo nasa,
izdaj nama Himzi-bega,
Borozani zasvirase,
Himzi-bega dovikase:
“Himzi-beze, lalo nasa,
tebe zove Salih-pasa,
da pokupis tri buljuka:
dva buljuka Arnauta,
treci buljuk sve Bosnjaka,
pa da ides bas na Racu,
bas na Racu,na Staracu!”
Kad to cuo Hifzi-beze,
on unidje Salih-pasi,
pa se rukom sablje masi,
pa je njemu govorio:
“Salih-paso, murtatine,
murtatine, dusmanine !
Il’ si bolan poludio,
il’ si pamet izgubio,
il’ je nisi ni imao?
Gdje ce ici dva buljuka,
dva buljuka na Srbiju,
pa da tamo bitku biju?
Sva je Raca napunjena,
i hendeci napunjeni,
napunjeni srpskom vojskom!”
Salih-pasa njemu rece:
“Ja sto rekoh, ne porekoh,
pa kada bi i smrt steko!
Hajde odmah Banjaluci,
pa ti uzmi dva buljuka,
Arnauta i Bosnjaka;
hajde odmah ti na Racu,
ti na Racu, rad tajina,
rad tajina turskoj vojsci!”
Otolen se Hivzo vrati,
pa on ide svome dvoru,
svome dvoru bijelome.
Pripasuje britku cordu,
britku cordu, dimiskiju,
pa uzjaha b’jelog ata,
i on uze dva buljuka,
Arnauta i Bosnjaka.
Uputi se bas na Racu,
bas na Racu, rad tajina.
Kad je bio blizu Race,
susrete ga stara baba,
i sa babom mlado Srpce,
mlado Srpce gologlavo,
pa je njemu govorila,
Hifzi-begu kazivala:
“Hivzi-beze, carski sine,
znas li, beze, kuda ides ?
Ti ces ludo poginuti,
rusu glavu izgubiti.
Skupila se silna vojska,
silna vojska,sva Srbija,
i bosanska vlasadija.
Svu su Racu napunili,
i hendeke potpunili,
neces proci da si tica!”
Progovara Hivzi-beze:
“Hajd’ otolen, stara babo,
evo tebi zlatan dukat,
pa ti hajde svojoj kuci,
svojoj kuci, pa ti muci.
Volim muski poginuti,
neg’ se zenski povratiti!”
On dozovnu dvi juzbase,
dvi juzbase, dva buljuka,
pa je s njima govorio,
govorio, halalio.
Kad je bila prva klasa,
tu je beze sretan bio,
nigdje rane ne dobio,
sve je zdravo prolazio.
Kad je bila druga klasa,
i tu beze sretan bio,
nigdi rane ne dobio,
sve je zdravo prolazio.
Kad je bila treca klasa,
treca klasa Vlajkovica Djoka,
izlazio Vlajkovica Djoka,
silnu vojsku isturio,
i cuprije oborio,
a topove prekrstio,
pa doceka, aman, Himzi-bega.
Grlom vice, Himzi-beze:
“Stan’, pricekaj, Vlajkovicu!
Ne goni te Salih-pasa,
vec te goni Himzi-beze!”
Pod topove podletio,
sest topova osvojio,
a sedmi ga pogodio,
sa atom ga rastavio.
Ranjen Himzo zemlji pade,
a Ibro mu tu dopade.
“Ibro, brate, ja sam ranjen,
rane su mi neprebolne;
pa ti uzmi moga ata,
pa ga vodi Bajnoj Luci,
pa ga podaj mome sinu,
neka sine ata gleda,
neka babe ne pogleda.
Pa ti uzmi zlatan sahat,
pa ga nosi Bajnoj Luci,
pa ga podaj miloj majki,
neka majki sahat kuca,
a za sinom srce puca.
Pa ti uzmi zlatan prsten,
pa ga nosi Bajnoj Luci,
pa ga podaj mojoj ljubi,
neka ljuba prsten gleda,
neka bega ne pogleda.
Pa mi uzmi ostru sablju,
pa je nosi ti Stambolu,
pa je podaj padisahu,
neka care sablju gleda,
neka Himze ne pogleda.”
Imaš i onu Sarajlije iđu na Srbiju...
Samo mi nije jasno šta je raja tada radila... I kako se bosanski Srbi osjećaju uvrijeđeni od dahija, ustanaka... Koliko mi je poznato i domaće pristalice su na granicama pogubljivali, ali nije poznato da je raja u Bosni ikakve veze imala s ovim...
a na ruke Salih-pase:
“Salih-paso, lalo nasa,
izdaj nama Himzi-bega,
Otpisuje Salih-pasa:
“Ne mogu vam Himze dati,
Himze dati, ni prodati,
jer za Himzu i car znade,
i carevi svi veziri
da je Himzo muska glava!”
Opet pise srpski knjaze,
i na ruke Salih-pase:
“Salih-paso, lalo nasa,
izdaj nama Himzi-bega,
Borozani zasvirase,
Himzi-bega dovikase:
“Himzi-beze, lalo nasa,
tebe zove Salih-pasa,
da pokupis tri buljuka:
dva buljuka Arnauta,
treci buljuk sve Bosnjaka,
pa da ides bas na Racu,
bas na Racu,na Staracu!”
Kad to cuo Hifzi-beze,
on unidje Salih-pasi,
pa se rukom sablje masi,
pa je njemu govorio:
“Salih-paso, murtatine,
murtatine, dusmanine !
Il’ si bolan poludio,
il’ si pamet izgubio,
il’ je nisi ni imao?
Gdje ce ici dva buljuka,
dva buljuka na Srbiju,
pa da tamo bitku biju?
Sva je Raca napunjena,
i hendeci napunjeni,
napunjeni srpskom vojskom!”
Salih-pasa njemu rece:
“Ja sto rekoh, ne porekoh,
pa kada bi i smrt steko!
Hajde odmah Banjaluci,
pa ti uzmi dva buljuka,
Arnauta i Bosnjaka;
hajde odmah ti na Racu,
ti na Racu, rad tajina,
rad tajina turskoj vojsci!”
Otolen se Hivzo vrati,
pa on ide svome dvoru,
svome dvoru bijelome.
Pripasuje britku cordu,
britku cordu, dimiskiju,
pa uzjaha b’jelog ata,
i on uze dva buljuka,
Arnauta i Bosnjaka.
Uputi se bas na Racu,
bas na Racu, rad tajina.
Kad je bio blizu Race,
susrete ga stara baba,
i sa babom mlado Srpce,
mlado Srpce gologlavo,
pa je njemu govorila,
Hifzi-begu kazivala:
“Hivzi-beze, carski sine,
znas li, beze, kuda ides ?
Ti ces ludo poginuti,
rusu glavu izgubiti.
Skupila se silna vojska,
silna vojska,sva Srbija,
i bosanska vlasadija.
Svu su Racu napunili,
i hendeke potpunili,
neces proci da si tica!”
Progovara Hivzi-beze:
“Hajd’ otolen, stara babo,
evo tebi zlatan dukat,
pa ti hajde svojoj kuci,
svojoj kuci, pa ti muci.
Volim muski poginuti,
neg’ se zenski povratiti!”
On dozovnu dvi juzbase,
dvi juzbase, dva buljuka,
pa je s njima govorio,
govorio, halalio.
Kad je bila prva klasa,
tu je beze sretan bio,
nigdje rane ne dobio,
sve je zdravo prolazio.
Kad je bila druga klasa,
i tu beze sretan bio,
nigdi rane ne dobio,
sve je zdravo prolazio.
Kad je bila treca klasa,
treca klasa Vlajkovica Djoka,
izlazio Vlajkovica Djoka,
silnu vojsku isturio,
i cuprije oborio,
a topove prekrstio,
pa doceka, aman, Himzi-bega.
Grlom vice, Himzi-beze:
“Stan’, pricekaj, Vlajkovicu!
Ne goni te Salih-pasa,
vec te goni Himzi-beze!”
Pod topove podletio,
sest topova osvojio,
a sedmi ga pogodio,
sa atom ga rastavio.
Ranjen Himzo zemlji pade,
a Ibro mu tu dopade.
“Ibro, brate, ja sam ranjen,
rane su mi neprebolne;
pa ti uzmi moga ata,
pa ga vodi Bajnoj Luci,
pa ga podaj mome sinu,
neka sine ata gleda,
neka babe ne pogleda.
Pa ti uzmi zlatan sahat,
pa ga nosi Bajnoj Luci,
pa ga podaj miloj majki,
neka majki sahat kuca,
a za sinom srce puca.
Pa ti uzmi zlatan prsten,
pa ga nosi Bajnoj Luci,
pa ga podaj mojoj ljubi,
neka ljuba prsten gleda,
neka bega ne pogleda.
Pa mi uzmi ostru sablju,
pa je nosi ti Stambolu,
pa je podaj padisahu,
neka care sablju gleda,
neka Himze ne pogleda.”
Imaš i onu Sarajlije iđu na Srbiju...
Samo mi nije jasno šta je raja tada radila... I kako se bosanski Srbi osjećaju uvrijeđeni od dahija, ustanaka... Koliko mi je poznato i domaće pristalice su na granicama pogubljivali, ali nije poznato da je raja u Bosni ikakve veze imala s ovim...
-
bowie
#97 Re: Dahije (Srbija 1801-1804)
Tursko carstvo pred srpski ustanak 1780 – 1804, Stojan Novakovic ... cijela knjiga
http://archive.org/stream/turskocarstvo ... 0/mode/2up
http://archive.org/stream/turskocarstvo ... 0/mode/2up