Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Atrus

#51 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by Atrus »

Jeste Evropa islamofobicna, ali daj, muslimanski fanatici su sami krivi, eksplodiraju k'o petarde, dizu se u vazduh i kada sladoled jedu (po Islamu sladoled nije zabranjen). Onda to evropljani generaliziraju i trpaju sve muslimane u isti kos (necu eksplodirati, majke mi). Rezultat je semafor: vize za BiH muslimane, ostalima (Makedonci, Crnogorci, Srbi) zeleno svijetlo za Svijet. Prevod: necemo vas u Evropi. Kao ni Turke. Jerbo, niste Evropljani, ni po tradiciji, ni po evropskom sistemu vrijednosti i religiozne pripadnosti (hriscanstvo).
nosara

#52 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by nosara »

orbini, koga ti nazivas psom?

Moderacijo, ako ga ne turite na led, jebi ga onda!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#53 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by PipiDugaDevetka »

nosara wrote:orbini, koga ti nazivas psom?

Moderacijo, ako ga ne turite na led, jebi ga onda!
@nosaro,
Je li B. Huso Obama POLUTAN?
Orbini

#54 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by Orbini »

[quote="nosara"]orbini, koga ti nazivas psom?

Interesantno je kako se nisi oglasio kada je bilo:"retard, posast, rasista, hamelj, sikter, kus, mentalni bolesnik, provokator, islamofob,.." i kada sam ja prozivao moderatora. buduci da sam rekao samo staru izreku, jos sam duzan ovdje pojedinima.
nosara

#55 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by nosara »

Sta ti je "polutan"?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#56 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

nosara wrote:Sta ti je "polutan"?
MIxani, rasno mixani, vjerski mixani, nacionalno mixani, pa je neka vrsta polusvijeta, nedefinisan, dezorijentisan, ne zna je li poš'o ili doš'o,....u kontekstu tekstova ovdje napisanih
pežorativno,....bolje reći fašistički i rasistički.
nosara

#57 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by nosara »

Ne baratam takvim izrazima. Mozda je mix raznih gena, ko i svi mi u konacnici. Prije svega je covjek i zasad veliki potencijal.

Mozda bude i "Tito"...
papacja

#58 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by papacja »

PipiDugaDevetka wrote:
Orbini wrote:Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.
Ako nisu nikada bili Evropljani, onda su bili i ostali,...hm,...Azijati, Afro-azijati? :shock: :?:

Kako diSmr na rasizam i fašizam @Orbini i njegova tema,...

Ako su Dobri Bošnjani, Bošnjaci odudarali (Od memle i blata Sedrenika :D ),...Pa, dok je Versaj na kilometre dioSmr, mi smo imali wellness centre (Hamame), a Glodjo, kasnije Svrzo je imao momački napucanu kuću sa jakuzzi kupatilima za svaku sobu posebno,....Ma, gdje je onaj citat Krleže o Bosni u srednjem vijeku,...

Ovo su koristili tokom rata, da brane Evropu od Azijata,...sada su malo promijenili, pa govore da brane Evropu od ''bijelih muslimana'', ''terorista, Al' Kaidinih spavača'',...
Sikter @Orbini,...kuš fašisto/rasisto!
Neznam na koji si citat mislila, ali evo jedan:
"Neka oprosti gospođa Europa,
ona nema spomenike kulture
Pleme Inka u Americi ima spomenike,
Egipat ima prave spomenike kulture
Neka oprosti gospođa Europa
samo Bosna ima spomenike,
Stećke.
Šta je stećak?
Olićenje gorštaka Bosanca!
Šta radi Bosanac na stećku?
Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku!
Ali nigdje, nigdje, niko nije pronašao stećak
na kome Bosanac kleći ili moli.
Na kome je prikazan
Na kome je prikazan kao sužanj..."

Miroslav Krleža 1960
PipiDugaDevetka

#59 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Ne pogledah rječnik, možda je tako, ali da je pežorativno, to je sigurno!
I za tebe, kuš fašisto, rasisto!

I da ne zaboravim o skupim zimskim sportovima:
bobu i klizaljkama, istakli su da zlatna medalja dokazuje da naš grad i zemlja imaju dobre i nadarene takmičare, kojima samo treba obezbijediti uslove za rad i adekvatnu opremu.
Zahvalivši se na podršci bh. bobisti, koji su ovaj uspjeh postigli u posuđenom
Baš k'o Danis Oskar Tanović, bez ijedne filmske kamere u BiH, bez bob-a, bez klizaljki, sve na posudjenom i unajmljenom.
Editovano:
Pogledao sam u rječnik, u tomove rječnika sh. jezika, ali mi ekavski gosti iz 1992. odnijeli neke tomove, pa sam morao uz pomoć engleskog jezika vidjeti značenje riječi polutan.

Engleski jezik- Srpski jezik
mongrel- mešovite rase
mongrel- meleski
mongrel- polutan
mongrel- melez
mongrel- ukršten -o
mongrel - polutanski
Ima još značenja, kao na primjer, amater,...Dakle, i ja sam bio u pravu što se značenja riječi polutan tiče.
Last edited by PipiDugaDevetka on 26/11/2008 11:45, edited 2 times in total.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#60 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by mIRCerka »

Atruse, tebi je ban. Ostalima upozorenje. Pa nismo svi naivni ko francuske sobarice da ne skontamo sta je ko napisao. Ako mozete fino i kulturno da pisete - super. Ako ne mozete, idite na druge forume gdje se narodi mogu zvati psima i gdje pravila nema, jer ako ne odete sami, bicete HIRURSKI odstranjeni.
goldenlily

#61 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by goldenlily »

Orbini wrote:Evropa je jedinstven politicki i kulturni okvir sa mnogim razlicitostima i slicnostima, samo pitanje je koliko Bosnjaci pripadaju tome.

Historijski.
-Od spomena prvih Bosnjana i bosanske drzavnosti Bosna je imala svoje specificnosti koje su odudarale od ostatka Evrope. Pocev od Crkve Bosanske i hereze gdje su Bosnjani uvijek bili na tepetu kao izopceni, krstaski ratovi, .. pa do tolerancije vise vjerskih konfesija gdje nije bilo ckrve kao institucije koja je ubirala porez i bila snazan politicki faktor. Bosna tada jednostavno nije bila Evropa osim geografski, jer je Evropa sama odbacivala, prozivala,napadala,...nije bilo saveznika, vecih diplomatskih kontakata. Bosna je bila vecinom izolovana a Bosnjani narod koji je zivio drugacije nego ostali evropljani ponajvise kroz vjersku prizmu. Dakle tada nisu bili evropljani

-Osmanlije i islamizacija je posebna prica gdje Bosnjaci ne samo da nisu bili Evropljani po vjerskim kriterijima, vec i odredjenim kulturoloskim. Par vjekova ratova, konfrontacija, kontakta sa Evropom samo preko maca su vjerovatno ostavile traga u tradiciji do dan danas.
-Austrija je prva uvela evropeizaciju koja je isla sporo a u nekim segmentima nikako. Dobili smo institucije, saobracajnice,... ali po izjavama putopisaca bili uglavnom izolovan svijet. Ranije je turska posjekla svu politicku i kulturnu elitu, te smo Evropu tada docekali kao neorganizovana vjerska grupacija koja nije bila homogena. Nacionalizam, nacionalni identiet je evropski izum potekao u okviru krscanske civilizacije,.. i tu se Bosnjaci nisu snasli za razliku od ostalih, jer im je identiet kao i kod ostalih muslimana bio uglavnom vjerski i etnicki.
-Monarhija je bila jalov nastavak evropeizacije gdje nije bilo nikakve evropske demokratije, politicki nismo postojali te i tu nismo bili neki Evropljani i neka Evropa.
-Komunisticki period iako liberalniji svakako nije bio Evropa i evropejstvo nalik na ostatak Evrope.
-nezavisnost, rat, danas,.. u sjeni prodaje od strane Evrope koja nas je kao muslimane ostavila na cjedilu, prodala,.. i poslije uvela protektorat.

Politicki svakako ne pripadamo, jer umisljamo da u politici ima morala i pravde, saveznika vecih nemamo niti tradiciju saveznistva, pripadanja nekom bloku,.. imamo iskrivljeno shvatanje demokratije gdje tek ucimo sta je visestranacki sistem i biranje vlasti. Onama niko i nezna nista, ne postoje nikakvi stereotipi o nama, nemamo imidz,... jedino nas znaju po ratu, ali kao muslimane nas u startu odbacuju. Evropa je ipak krscanska zajednica priznao to neko ili ne. Ne vjerski koliko kulturoloski i civilizacijski.
Kulturoloski - nako-nako - po oblacenju, muzickim ukusima, ponasanju i odnosu prema okolini na neki nacin pripadamo Evropi i evropejstvu, samo pitanje je koliko to cini nekoga evropjlaninom jer slicnih nama ima i u Aziji, Australiji, Americi,...

Dakle, na prvi pogled, po izgledu,.. jesmo evropljani,.. ali kada zaviris malo dublje u nasu dusu i razmisljanje ,.... i historijski - nismo.

Paša moj,ti se jutros probudio ovaj snijeg zapadao,bjelina udarila u glavu pa se tebi svašta pomutilo :D .
Ti baš svašta nadrobi u ovom članku.Tebi Evropa jedno te isto od Rimljana pa do Sarkozija.Jarane jesi ti ikad čuo za neku Renesansu,ako nisi evo malo zrakni ima na wikipediji ono općenito a ako te zainteresuje moš' i produbit plitko znanje :D
http://en.wikipedia.org/wiki/Renaissance
Isto tako ima jedan termin koji glasi ''Reformacija'',koji je označio kraj crkvene dominacije u najvećem djelu Evrope,ovo govorim za sjevernu Evropu,koja ustvari odgovara tom terminu ''Evropa'' a što je sinonim za tehnički napredak,edukaciju...etc. uglavnom sve stvari kojima napredni ljudi se razlikuju od prmitivaca koji vide 20 centimetara ispred nosa.
http://en.wikipedia.org/wiki/Protestant_Reformation
Eh sad historijski gledano,Crkva je u Evropi napravila više zla nego svi Mongoli,Turci,ne znam El kaida i kakve sve ne izmišljotine skupa,ako nisi čuo vođen je i neki Stogodišnji rat,ima i to na wikipediji,a naravno moš' se zarovit i dalje ako te zanima.
Uglavnom Evropa nije,Papa,Evropa nije potcjenjivanje drugačijeg,Evropa nije mrak...
Evropa je svoj uspon počela da doživljava odbacivanje crkvenih okova,upoznavanjem sa novim civilizacijama u prvom redu Maurskom(a mauri su ti muslimani) u Španiji,koja je i najviše uticala na Renesansu,tako da malo je nategnuto davati taj baš samo kršćanski pečat.Englezi i HOlanđani su razvojem jake mornarice pokupili sve fore od Sjeverne Amerike pa do KIne,učeći od drugih i zahvaljujući upijanju svih znanja i dans vode glavnu ulogu u svim svjetskim igricama.
Dalje Francusko buržoanska revolucija,koja nije nikakva kršćanska revolucija a podsjetit ću te da je s tom revolucijom došao pojam ''nacija'',tako da naciju nije izmislila nikakva ''kršćanska'' Evropa,nego francuski enciklopedisti i masoni,koji su se gadili crkve,kršćanstva i svih tih srednjovjekovin sranja.
Tako da zaključim ne znam po čemu su Hrvati ili Bugari ili Srbi ili ne znam ti ko,Evropljani,a Bošnjaci nisu.Kad pogledaš pluralizam koji smo imali prije sto godina mi,to je mnogo više ''evropskije'',nego šovinizmi komšija...
Real Khan

#62 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by Real Khan »

Atrus wrote:Jeste Evropa islamofobicna, ali daj, muslimanski fanatici su sami krivi, eksplodiraju k'o petarde, dizu se u vazduh i kada sladoled jedu (po Islamu sladoled nije zabranjen). Onda to evropljani generaliziraju i trpaju sve muslimane u isti kos (necu eksplodirati, majke mi). Rezultat je semafor: vize za BiH muslimane, ostalima (Makedonci, Crnogorci, Srbi) zeleno svijetlo za Svijet. Prevod: necemo vas u Evropi. Kao ni Turke. Jerbo, niste Evropljani, ni po tradiciji, ni po evropskom sistemu vrijednosti i religiozne pripadnosti (hriscanstvo).
Ja sam na pdf Politika već pisao kako ulazak Bosne u EU može samo spriječiti islamofobija koja jeste izražena među "naprednim" Europljanima. Postoji isuviše predrasuda o Islamu i muslimanima, ali to svakako nije krivica muslimana nego upravo Europljana. Evo, da navedem citat jednog Europljanina koji piše o netoleranciji. Janoš Kiš u svom djelu nalazi korijene netolerancije u predrasudama koje nastaju kada se „...jednom čoveku ili grupi ljudi pripišu takva svojstva koja pobuđuju osećanja straha, prezira ili odbojnosti, a koja uistinu ne predstavljaju njihove suštinske karakteristike, i ako splet ovakvih zabluda formira iskustva o njima na taj način što isključuje suočavanje s onim činjenicama koje idu u prilog njihovom osporavanju*.“ Kiš dalje tvrdi kako pravi odgovor na netoleranciju u stvari nije tolerancija, nego spoznaja da kada nešto upoznamo, nemamo razloga za predrasude, a kada nema predrasuda, nemamo šta trpiti, i na kraju, kada ništa ne trpimo onda nemamo ni razloga za netoleranciju. Dakle, ključ svega jeste istina i prava informacija, koja na žalost prosječnog Europljanina i NE ZANIMA baš previše...

#63 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by Orbini »

mIRCerka wrote:Atruse, tebi je ban. Ostalima upozorenje. Pa nismo svi naivni ko francuske sobarice da ne skontamo sta je ko napisao. Ako mozete fino i kulturno da pisete - super. Ako ne mozete, idite na druge forume gdje se narodi mogu zvati psima i gdje pravila nema, jer ako ne odete sami, bicete HIRURSKI odstranjeni.
Nisam nazvao narod psima, ako na to mislis. Samo sam upotrijebio staru izreku "psi laju-karavani prolaze" kao odgovor na uvrede koje su mi upucene poput mentalni retard, sikter, kus rasisto, hamelj, islamofob, posast, ,..... Apelovao sam jos sinoc da moderator reaguje jer ja nikoga nisam vrijedjao, ... valjda imam pravo iznijeti svoje misljenje na ovom forumu, nek i grjesim u procjeni, ali imam pravo i na to.

Zamolio bih te da procitas od pocetka sta je napisano, pa ako mislis da sam ja taj koji je najvise pretjerao - ja cu sam otici, vise necu zapocinjati teme,... Jel posteno?
madner

#64 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by madner »

Evo prevoda: Evropa je sve sto je u Evropi, ali po meni to sve mora biti hriscansko, tako da tom logikom Bosnjaci nisu Evropejci.
PipiDugaDevetka

#65 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

madner wrote:Evo prevoda: Evropa je sve sto je u Evropi, ali po meni to sve mora biti hriscansko, tako da tom logikom Bosnjaci nisu Evropejci.
Nastavak prevoda: Pokrstiti, pobiti, protjerati,....(Zvuči poznato, zar ne?)
mire - ložač

#66 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by mire - ložač »

:thumbup: ovo je za Vas sve koji se međusobno ne razumijete a tražite da Vas( i mene sa Vama) razmije Evropa i komplet Dunjaluk......
Prvo meni nije jasno kako sebi ovakve izlete vulgarnosti mogu dopustiti ovdašnji ( po meni obrazovani) članovi foruma, jer ukoliko se ne slažem sa nečijim stavom, ne znači da imam pravo da vrijeđam.

A po pitanju same teme mišljenja sam da je teza potpuno izlišna za bilo kakvu raspravu jer Bošnjaci su prvo Evropljani, pa tek onda sve ostalo, kao i Bugari i Rumuni i ..iii....tako da razvlačenja nema u bilo kom pogledu.

Samo da dodam Bošnjaci - Napredni Evropljani.
Orbini

#67 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by Orbini »

madner wrote:Evo prevoda: Evropa je sve sto je u Evropi, ali po meni to sve mora biti hriscansko, tako da tom logikom Bosnjaci nisu Evropejci.
Moras se prethodno odluciti dali je Evropa islamofobicna ili ne. Ja tu nemam dvojbe, kao sto nemam dvojbe odakle potice ta islamofobija. Kada sutra budu vize samo za Bosnjake, a svi udju u EU osim Turske i nas,.. znaces takodjer koliko te ostatak kontinenta smatra svojim.

Pa onda zakljuci koliko si ti evropejac. Ostatak poruka ne vrijedi komentarisati. Point je historijski i hronoloski prikaz naseg kontakta sa Evropom, pa cu radije pricekati takav tip odgovora umjesto prica o polutanima, segacenja, uvreda i sl.
Prica o toleranciji i kulturi diskutovanje je ovdje suvisna. A o stereotipina i predrasudama o onima koji nisu Evropljani - drugom prilikom.
madner

#68 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by madner »

Kao prvo Evropa nije monolit. Neke drzave imaju veci uticaj katolicke crkve neke manje.
Kao drugo Evropska Unija nije Evropa. Srecom, katolicka crkva nije uspjela da ugradi rijec hriscanske vrijednosti u povelju.
Kao trece, to sto su nas komsije sa zapada i istoka napale i stvorile ovu nakaradnu fasiticku spodobu ne govori nista o nasoj kulturi.
Kao cetvrto, hoces rec da neko iz Beca ili Praga nema slican nacin zivota kao i mi? Slicniji nego Portuglaskom.
Kao peto, kad napravis isto poredjenje za Portugal, mozemo pricat.
xfacktor

#69 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by xfacktor »

Problem kod nas Bosanasa jeste sto ne kontamo svijet/evropu. Ljudi koji dolaze iz evrope su fascinirani bosnom i njenom raznlikoscu, govoreci kako je ovo evropski mentalitet. Sto i meni licno ne ide u glavu zato sto nisam mnogo putovao po evropi. Prije sam mislio da ce stranci u Bosni govoriti kao ovo je nesta nazadno. Ma ne... Cak su i ljuti kad nasi ljudi im se smiju, ko et fol stranci ne kontaju oni nas :-D.

ima jedan vic koji dobro objasnjava nas pogled na evropu i ono sto mi mislimo da je ista

Pita mujo sulju .. Sta bi ti suljo uradio da dodze do smaka svijeta sutra. Kaze suljo,,, otiso bi u njemacku.

E ovo mi sve govori o tome koliko mi ne kontamo evropu, i koliko neki pojedinci imaju uzak pogled na svijet i evropu.
Tipicni balkanioidni sindrom zvani "svetsko a nase"
delightful

#70 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by delightful »

Citizen-x, ban zbog vrijedjanja sagovornika.

2 sedmice
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#71 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by dr.gog »

Kolegice su sve rekle sto se tice moderacije.Ja bih vas samo jos zamolio da ipak postujete ovaj forum ma koliko ljutnje osjecali,pogledajte svoj post prije slanja.Ovo je forumska kuca za sve nas,i svako je svakome gost,pa zasluzuje bar mrvu strpljenja i uljudnosti.Malo je,sve manje ,foruma na nasem jeziku gdje je moguce naci ovoliko raje na jednom mjestu,i provoditi sate u pisanju i komentarima.Volio bih da malo vise cijenimo tu cinjenicu.Ovako,ruzna rijec nekad lako otjera sugovornika,i u ljutnji ostajemo sve usamljeniji.
goldenlily

#72 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by goldenlily »

Orbini wrote:
Moras se prethodno odluciti dali je Evropa islamofobicna ili ne. Ja tu nemam dvojbe, kao sto nemam dvojbe odakle potice ta islamofobija. Kada sutra budu vize samo za Bosnjake, a svi udju u EU osim Turske i nas,.. znaces takodjer koliko te ostatak kontinenta smatra svojim.

Pa onda zakljuci koliko si ti evropejac. Ostatak poruka ne vrijedi komentarisati. Point je historijski i hronoloski prikaz naseg kontakta sa Evropom, pa cu radije pricekati takav tip odgovora umjesto prica o polutanima, segacenja, uvreda i sl.
Prica o toleranciji i kulturi diskutovanje je ovdje suvisna. A o stereotipina i predrasudama o onima koji nisu Evropljani - drugom prilikom.
Evropa je jako čudan kontinent,imaš narodne na sjeveru koji ustvari baštine pravi evropski duh(Svedi,Norvezani,Englezi,Nijemci...),i koji mislim na neki civilizovan način ostvaruju dobru saradnju sa muslimanskim zemljama:
http://en.wikipedia.org/wiki/OPEC

http://www.oezdemir.de/en/index.html
http://en.wikipedia.org/wiki/D%C3%B6ner ... _the_world
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_mosques_in_Europe
Primjetno je da ti ljudi i kad dođu ovdje sa velikim poštovanjem se odnose prema našoj baštini,kao pravi civilizovani Evropljani.I sa druge strane imamo tu da kazem drugu Evropu,Bugarska,Rumunija,Hrvatska,Slovenija,čak i Italija...ugl ove agrarne zaostale zemlje koje gorljivo zagovaraju mržnju prema drugačijem.Ja ne znam čega je to posljedica,vjerovatno ovi sjevernjaci su ugl bili velesile u blizoj proslosti,preko kolonija i trgovine su se upoznali sa ostatkom planete pa možda iz vlastitog interesa su uzdigli toleranciju na taj visoki nivo.Ovi ostali,meni na pamet padaju naše komšije i susjedi,pošt su najveći dio prošlosti bili robovi mrze sve sto ne znaju,a ne znaju skoro ništa...i otud ustvari sva ta želja da se BOšnjaci,kao nešto drugačije od komšija i susjeda istrijebe i proglase nepoželjnim...
Najsmješnije je što neko ko je jako daleko od razvijene Evrope u svakom pogledu,edukacija,nauka,korupcija... uzima sebi za pravo da nameće te neke da kažemo evropske norme.
goldenlily

#73 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by goldenlily »

madner wrote:
goldenlily wrote:
madner wrote:
Oooo ko nam doso. :D
Ima li snjega da se zaletimo?
Mogli smo jarane,samo nam dobri Bošnjani digli cjene,ne znam kako ćemo prebrodit ovu zimu :D ,Vel'ka svjetska kriza udarila i po Babinom dolu.
Jos je predsezona, znaci nisu jos nove cijene i jeftinije. :mrgreen:
Samo tražiš rupe u normama,nisi Europejac :P...ti si Bošnjak-azijatin :D
Jazz_Junkie

#74 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by Jazz_Junkie »

Air Ramiz wrote:
Jazz_Junkie wrote: Nekad fobije prerastu u paranoju kao kod tebe. Prije dolaska Osmanlija komsiluk uopste nije postojao, jer su carsije i mahale nastale tek za vrijeme Osmanlija, a jedan od glavnih islamskih principa je "pravo komsije". Reci da to nema veze "s tim mojim zeljama" odnosno tvojim fobijama je presmjesno.
Imali smo vec diskusiju o Osmanlijama i ostalim destruktorima Bosne. Tvrdeci da do dolaska Osmanlija u Bosni nisu postojala naselja pa sa time i mahale si rekao koliko zapravo ne znas. Sto se tice islamskih principa, te dobrovoljne principe o kojim pricas ja nigdje ne vidim. U Bosni se razvilo jedno drustvo suzivota kroz duzi period. Najvise se pokazalo u socijalistickoj Jugoslaviji i na kraju se desi kataklizma, no pitanje je sto je izvor? Potrazit se moze u Osmanskom carstvu mada me cudi sto su se Srbi bas toliko "izrazili" u svojoj mrznji, jer su u Osmanskom carstvu uzivali velike privilegije.
No, da se vratimo nazad: tvoj problem je da ne znas racionalno razmisljati. Sve automatski vezes uz islam i ne priznajes ljude i njihova dostignuca. Ja te tvoje principe nigdje ne vidim i isto se moze reci i za krscanstvo, jer u to kao vazi "ljubi bilznjeg svog" dok isti koji to propagiraju imaji previse krvi na svojim rukama sto vazi i za pseudo-moraliste iz islama. Zelim da ostanes pri realnosti i shvatis da je Bosna Bosna, da je u njoj postojao suzivot koji su svi Bosanci i Hercegovci zajedno izgradili. Toga nema u Turskoj gospodine gdje zivi nekoliko nacionalnih manjina.
Jazz_Junkie wrote: Vezes danasnje okolnosti uz srednji vijek o kojem slabo sto znas.
Ma hajde profesore, nek nam ti nesto znas :-)
Bajka o bogumilima, slicnosti sa islamom, bla bla bla.....

Nova bosnjacka mitologija koje se opet Bosnjaci nisu sami sjetili nego su im to Austrijanci podmetnuli. Ne vezi srednji vijek sa danasnjicom. Proces islamizacije nije protekao u euforiji nego je trajao cijelo vrijeme dok su Osmanlije de facto vladale Bosnom (do 1878). Krscani iz Bosne su prelazili na islam sto znaci katolici, pravoslavci i manja grupa sljedbenika Crkve bosanske. Krscani su i u Srbiji i Hrvatskoj prelazili na islam i poslije prelazili u Bosni zbog pomjerenja granica izmedju Austro-Ugarske i Osmanskog carstva. Izrazi nesto pametnije osim ove tvoje verzije koja nije nista drugo nego obicna mitomanija.
madner

#75 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by madner »

goldenlily wrote:
madner wrote:
goldenlily wrote:
Mogli smo jarane,samo nam dobri Bošnjani digli cjene,ne znam kako ćemo prebrodit ovu zimu :D ,Vel'ka svjetska kriza udarila i po Babinom dolu.
Jos je predsezona, znaci nisu jos nove cijene i jeftinije. :mrgreen:
Samo tražiš rupe u normama,nisi Europejac :P...ti si Bošnjak-azijatin :D
Boris Dežulović: Ne možeš ti našeg čovika zajebat
- Ne možeš ti našega čovika zajebat - rekao je s neskrivenim ponosom mnogi Hrvat pročitavši u novinama kako je stanoviti Saša (24) s otoka Krka prvi u svijetu, prvi dakle od svih šest milijardi ljudi i svih pola milijuna vlasnika novog američkog elektroničkog čuda, uspio probiti zaštitu revolucionarnog Appleovog mobitela iPhone. Saša je, naravno, odmah postao nova hrvatska medijska zvijezda, potamnivši slavu čak i onog Lopine, Šapine, kako se zvao onaj naš ugostitelj iz Berlina, haker koji je probio zaštitu berlinskog kladioničarskog sustava, pa postao autentični hrvatski Robin Hood što pljačka bogate da bi. dobro, kupio crveni ferrari.

Ne možeš ti našega čovika zajebat! Koliko puta ste u čuli tu rečenicu, izgovorenu na jednom od tri-četiri štokavska jezika s ovog brdovitog poluotoka, ovisno je li se za potrebe kafanskog razgovora nije dao zajebati naš čovik, čovjek, čovek, čo'ek, ili koja li već podvrsta te endemske balkanske životinje, upravo nevjerojatno prilagodljive svim životnim uvjetima, od surovih azijskih suhopoljina do skandinavske liberalne demokracije?

Iza te rečenice cijela je čudesna balkanska mitologija, čarobnija i opsežnija čak i od grčke, s odvažnim junacima čije podvige mi, smrtnici s podnožja Olimpa, prepričavamo s koljena na koljeno, dodajući uvijek nove detalje i nevjerojatne obrate, o dovitljivim zemljacima koji za našim šankovima postaju pravi bogovi i polubogovi.

Čuli ste te priče bezbroj puta, i sami ste ih često prepričavali. O onom hrvatskom gastarbajteru, ili Bosancu, Srbinu, svejedno, što je sagradio kuću na obali Ženevskog jezera, na državnoj zemlji, na užas šokiranih Švicaraca, koji su zbog toga morali mijenjati svoje manjkave zakone, jer u cijeloj sedam stotina godina dugoj povijesti švicarske države nije zabilježena bespravna gradnja, pa ne postoje ni zakonom predviđene sankcije. Ili je to bilo u Norveškoj? Zar je važno - nema te uređene demokracije koja će zajebati našeg snalažljivog zemljaka.

Pa nije li ono i spomenutog hrvatskog Robina Hooda, koji je njemačke kladionice oštetio za dva milijuna eura, sud u Berlinu oslobodio zato što tamošnje zakonodavstvo jednostavno nije predvidjelo njegove inovativne metode kladioničarskih malverzacija?

Proslavljeni košarkaš Chicago Bullsa Toni Kukoč pričao mi je, recimo, kako je s jednim takvim išao u ribolov na jezero Michigan. Amerikanci čuvaju riblji fond jezera Michigan i postavili su jasna pravila ponašanja: dopušteni ulov su dvije ribe. Stoga se, ulovivši drugu, Toni htio vratiti kući, ali zemljak se samo nasmijao i nastavio lov - izvukao je treću, pa četvrtu, pa sedmu, pa desetu. Naravno da je znao da ne može s deset riba proći strogu kontrolu na izlazu: kad je ulovio desetu, izabrao je dvije najveće, a ostale - bacio u jezero. Desetljećima su, eto, glupi Čikažani odlazili sa štapovima na jezero Michigan i vraćali se kući čim uhvate dvije ribe, pa makar i veličine inćuna, i nikome nikad nije palo na pamet da ulovi petnaest riba, pa izabere dvije najveće. Sve dok nije došao naš mitološki junak.

Ne može država Illinois našega čovika zajebat! - začuje se svaki put s druge strane šanka pouka te priče, pa krene sljedeća: ona o ratnim izbjeglicama iz Hrvatske, odnosno Bosne, odakle već, koji su shvatili da svaka njemačka savezna država izbjeglicama daje hiljadu maraka mjesečno, pa se prijavili u svaki od trinaest Bundesländera, i onda prvog u mjesecu sjedali u auto i odlazili na turneju po Njemačkoj, skupljati svojih 13.000 maraka socijalne pomoći. Svašta, eto, Švabo može, može napraviti auto koje će nadživjeti kenozoik, ali me može zajebati našeg čovjeka.

Meni osobno najdraža je pak ona priča o tom mitskom "našem čovjeku" koji se u izbjegličkom sužanjstvu Njemačke - ili Nizozemske, Švedske, Finske, izvori se ne slažu uvijek - zaželio domaće janjetine s ražnja. Zna se, naravno, da je janjetina na ražnju nezamisliva zapadno od Mure i da je nema na jelovnicima uljuđenih europskih gasthausa, jer to se na pristojnom Zapadu smatra ekstremno barbarskim načinom termalne obrade mesa, pa se taj naš-čovjek dosjetio da mlado janje kupi u trgovini s - kućnim ljubimcima. Prodavač se, kaže taj rašireni urbani mit, čudom načudio kupčevoj želji - neće on anakondu, tarantulu ili krokodila, kao sav normalan zapadni svijet, nego baš mladunče ovce - a kako u uređenom kapitalizmu nema toga što vam trgovac neće naći, tako je tjedan dana kasnije naš-čovjek došao u pet-shop po svoje malo, bijelo janje.

I prošla bi ta janjetina na ražnju bez posljedica, da se našem-čovjeku nije omililo, pa je u dućanu s kućnim ljubimcima naručio i drugo, i treće i sedmo janje. Raznježila se prodavačica u dućanu, stvar se pročula, za neobičan slučaj ljubavi čovjeka i domaćih životinja zainteresirali su se uskoro i novinari, ali i budni aktivisti lokalnog društva za zaštitu životinja, koje je zanimalo kako se taj siromašni nesretnik brine za svoje stado. I naposljetku je u plitkoj kosturnici u dvorištu iza kuće u predgrađu Düseldorfa - ili Malmöa? - otkrivena mračna tajna tihog i povučenog N. N., prognanika s krvavog Balkana.

Postoji i druga verzija ovog mita, još nadrealnija i luđa, gotovo kao predložak za karakter iz nekog psihološkog trilera. Zaklinjali su mi se ljudi da se stvar dogodila negdje u Americi, možda čak u Australiji, uglavnom negdje gdje je nemoguće vidjeti da bi se leševi životinja, kao kod nas, prodavali cijeli. Kako bilo, naš-čovjek je, zaželjevši se one iskonske radosti kad jaganjci utihnu, u mesarnici kupio dvije janjeće plećke, dva buta, rebarca, bržolice, glavu, cijelo je janje naš junak kupio u dijelovima, kod kuće ga sastavio žicom i - na veselje male izbjegličke kolonije - okrenuo na ražnju.

Eh da, ne možeš ti našeg čovjeka zajebat! - začuje se onda u kafani jednodušni zaključak, u kojemu ćete prepoznati duboko divljenje nenadjebivom balkanskom geniju, i više iskrenog ponosa nego što ga mogu izmamiti sve nacionalne himne i zastave, slavne bitke, titule svjetskih prvaka i svi Teslini patenti zajedno. Urbana mitologija bjelosvjetskih Slavena slavi njihovu neviđenu snalažljivost, kakvoj ih je naučila valjda surova povijest: to su hajduci i drumski razbojnici dvadeset prvog vijeka, koji odavno više ne pljačkaju trgovačke karavane, niti iz zasjede zaskaču mletačke, turske i austrijske naoružane patrole, već presreću porezne, socijalne, bankarske, financijske i ostale službe razvijene demokracije.

Jače je to čak i od njihova opjevanog i pomalo precijenjenog slobodarskog i državotvornog duha, jer nijednu državu nisu Hrvati, Srbi i Bošnjaci baš toliko sanjali da je ne bi prevarili. I radije će Hrvat položiti život na oltar domovine nego tisuću kuna poreza na njen šalter.

Obratite, uostalom, pažnju na tu rečenicu: ne možeš ti našeg čovika zajebat. Jer, i Zakon o rekreativnom ribolovu u američkoj državi Illinois, i Urbanistički plan ženevskog kantona, i pravilnik Savezne države Baden-Württenberg o stjecanju prava na socijalnu pomoć, i Zakon o zaštiti životinja Novog Južnog Walesa, svi su ustavi i zakoni modernog svijeta, kako je poznato, smišljeni samo da zajebu našeg čovjeka, i ni zbog čega drugog.

Takav će vam se naš-čovjek, ležerno naslonjen na svoj crveni ferrari pred kakvim berlinskim kafićem, požaliti da je i Drugi zakon termodinamike, zloglasni Zakon entropije, donesen samo da se zajebe njegova revolucionarna ideja o održivom razvoju neuređenog sustava.

Sustav je, naime, najveći prirodni neprijatelj našeg-čovjeka, mitološkog boga prevare, i cijela je povijest takozvanog napretka, od prvih zemunica do visokih civilizacija na ušćima rijeka, generirana samo idejom da se zajebe naš čovjek.

Zato je ohrabrujuća vijest s otoka Krka. Bogovi urbane mitologije hodaju, eto, ukorak s vremenom, i široko su sa kozjih staza narodne epike, iz prostora izbjegličkih logora i gastarbajterskih kontejnera na bauštelama - uz cvilež elektromotora i veselo okretanje kakvog domaćeg papkara nabijenog na kolac - zakoračili u digitalnu eru. Pričat ćete sutra tako o nekom našem neviđeno pametnom i snalažljivom čovjeku koji je lukavo zajebao cijeli norveški mirovinski sistem tako što je naoružan zoljom opljačkao blindirani kombi s penzijama, a supatnik sa šanka dodat će: nije to ništa, jedan naš student sa Krka - sutra će biti iz Živinica, Novog Pazara, već po potrebi - probio je zaštitu Appleovog iPhonea.

Hiljade vrhunskih inženjera uposlila je tvrtka Apple na tom projektu, uložila milijune dolara i angažirala cijele timove nobelovaca na osmišljavanju složenog sistema zaštite, što sve ta američka gamad nije poduzela, a sve samo s jednom namjerom - da zajebe našeg čovjeka. Zaboravili su, međutim, jednu stvar.

Ne možeš ti našeg čovjeka zajebati - dovršit ćete vi rečenicu, dok vam uz kičmu strojevim korakom, kao jedan, budu marširali žmarci ponosa.

:wink:
Post Reply