Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

dugacki

#26 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by dugacki »

Haj bolan, Atrus, proci ce i ta tvoja faza kosmopolitizma.Kad se prvi put pravo odvalis uz Mostar sevdah reunion skontaces ko si i sta si i bice ti maksuz.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#27 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by PipiDugaDevetka »

Atrus wrote:Evropa prestaje sa Austrijom. Balkan je najzapadnije Azijsko podrucje (kultoroski, ne geografski). Geografski Balkan pripada sam sebi, naopak i zatucan, primitivan i jadan, strastven i neshvacen, razapet izmedju Zapada i Istoka, u sredini nicega, nikome ne pripada, ispacen i prepecen ratovima i bunama, bez jedinstvene istorije, ali sa jedinstvenim ili slicnim jezicima, koje balkanski narodi dijele na mali milion nepostojecih jezika, bez identiteta, ali sa jakim nacionalizmima, koji imaju uporista u mitovima i legendama. Sad, but true.
Otvoriti temu o Bošnjacima ''evropskim uljezima''?!
Zašto nije otvorio temu o Balkancima koji ne pripadaju Evropi?
Last edited by PipiDugaDevetka on 25/11/2008 22:45, edited 1 time in total.
Atrus

#28 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by Atrus »

Orbini wrote:Mislim da pretjerujes Artrus sa zadnjim postom, Ako Bosnjaci nisu Evropljani ne znaci da su toliko shebani kao sto pises. Jedino smo tabor u ovoj temi po poslasticama. Ti si za sada beskicmenjak, dok sam ja do sada: "hamelj, posast, mentalni retard, rasista, fasista, islamofob,..." sto je impozantna zbirka samo na jednoj stranici. :D Hebote kao da smo na serbiancafeu. :roll: Pricekacu do sutra i uzvratiti i neka se tema zatvori, svakako ne ide zeljenim tokom.
Pretjerujem? Pa vidi ko vlada? Dodik, Silajdzic, Tihic, Izetbegovici, razni probisvjetovi koji bi da dovode crnce i da siluju djevojcice. A sve su to kao religiozni i casni ljudi. Caco, Celo ovaj, Celo onaj, Juka se slave kao heroji, u smislu, dobro, vole da zakolju, ali nisu oni TAKO losi, merhametli su. Od Alije Djerzeleza do ovog zadnjeg, ni jedan nije valjao. Ovaj zadnji, po izlasku iz zatvora, gdje mu je i bilo mjesto, odveo kompletan narod na klanje. Polutani.
Air Ramiz

#29 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by Air Ramiz »

Orbini wrote:
Dakle, na prvi pogled, po izgledu,.. jesmo evropljani,.. ali kada zaviris malo dublje u nasu dusu i razmisljanje ,.... i historijski - nismo.
Pa naravno da nismo bili, kao sto ni Jevreji nisu bili dio Evrope, sto se vidjelo u holokaustu ili za vrijeme spanske inkvizicije. Mi imamo drugaciji mentalitet, imamo drugaciji pogled na svijet, imamo drugacije obicaje, mi smo Otomani prije nego Evropljani po ponasanju, toplini, komsiluku, uvijek smo vjerski odudarali od Evrope, Papa nas je pokusavao unistiti, car Dusan takodjer, komsije Slobo-Tudjman nedavno ponovo pokusale, zbog cega? Zbog toga sto ne trpe vjeru koja nije kao njihova, a u njihovoj vjeri i tradiciji nije strano blagosiljat istrebljenje, dovoljna referenca su krstaski ratovi, inkvizicija, holokaust, genocidi od Latinske Amerike do Alzira. Evropa nas je ostavila na cjedilu i 92. i sad se igra s nama, jer jednostavno njima nikad nece biti u interesu sto imaju autohtone muslimane u srcu Evrope. Pa u Ljubljani, nama najblizoj Evropi, 40 godina pokusavaju izgradit dzamiju, a kod nas na Bascarsiji, imas crvku, katedralu, sinagogu i dzamije u 200 metara udaljenosti. I onda Evropljani dodju da nas uce toleranciji :-) :run:
Atrus

#30 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by Atrus »

Air Ramiz wrote:
Orbini wrote:
Dakle, na prvi pogled, po izgledu,.. jesmo evropljani,.. ali kada zaviris malo dublje u nasu dusu i razmisljanje ,.... i historijski - nismo.
Pa naravno da nismo bili, kao sto ni Jevreji nisu bili dio Evrope, sto se vidjelo u holokaustu ili za vrijeme spanske inkvizicije. Mi imamo drugaciji mentalitet, imamo drugaciji pogled na svijet, imamo drugacije obicaje, mi smo Otomani prije nego Evropljani po ponasanju, toplini, komsiluku, uvijek smo vjerski odudarali od Evrope, Papa nas je pokusavao unistiti, car Dusan takodjer, komsije Slobo-Tudjman nedavno ponovo pokusale, zbog cega? Zbog toga sto ne trpe vjeru koja nije kao njihova, a u njihovoj vjeri i tradiciji nije strano blagosiljat istrebljenje, dovoljna referenca su krstaski ratovi, inkvizicija, holokaust, genocidi od Latinske Amerike do Alzira. Evropa nas je ostavila na cjedilu i 92. i sad se igra s nama, jer jednostavno njima nikad nece biti u interesu sto imaju autohtone muslimane u srcu Evrope. Pa u Ljubljani, nama najblizoj Evropi, 40 godina pokusavaju izgradit dzamiju, a kod nas na Bascarsiji, imas crvku, katedralu, sinagogu i dzamije u 200 metara udaljenosti. I onda Evropljani dodju da nas uce toleranciji :-) :run:
Slazem se i sa ovim, u potpunosti.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#31 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Air Ramiz wrote:............. jer jednostavno njima nikad nece biti u interesu sto imaju autohtone muslimane u srcu Evrope. Pa u Ljubljani, nama najblizoj Evropi, 40 godina pokusavaju izgradit dzamiju, a kod nas na Bascarsiji, imas crvku, katedralu, sinagogu i dzamije u 200 metara udaljenosti. I onda Evropljani dodju da nas uce toleranciji :-) :run:
Da je bgd-o, da su dolazili da nas samo uče toj toleranciji, nego su uveli poznati embargo i tako odobrili štitove ''protiv navale Azijata'' u Evropu.

Sreća, pa prethodni papa poljubi bh. zemlju iako je Evropu definisao kao isključivo kršćansku.
ljubav_aha

#32 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by ljubav_aha »

jao teme :-) kasnije se bumoopet javila ;-) raja,smao vi pisite,ali ako moze bez dodavanja sumnjivih izvora informacija i cuvene wikipedie :lol:
LSD

#33 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by LSD »

Zanimljivo da je pokretac teme (Orbini) naslovio istu sa Bošnjaci nikad nisu bili evropljani...ko biva srbi,hrvati,romi,jevreji,makedonci,crnogorci i svi ostali narodi i narodnosti Balkana jesu evropljani...što baš da se bošnjaci akcentiraju kao uljezi u evropi??...opasna tema sa opasnim tendencijama...bošnjaci su oduvijek bili evropljani...pa nisu afrikanci niti azijati...ne mogu sve i da hoce.
PipiDugaDevetka

#34 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

LSD wrote:Zanimljivo da je pokretac teme (Orbini) naslovio istu sa Bošnjaci nikad nisu bili evropljani...ko biva srbi,hrvati,romi,jevreji,makedonci,crnogorci i svi ostali narodi i narodnosti Balkana jesu evropljani...što baš da se bošnjaci akcentiraju kao uljezi u evropi??...opasna tema sa opasnim tendencijama...bošnjaci su oduvijek bili evropljani...pa nisu afrikanci niti azijati...ne mogu sve i da hoce.
Ma, ja,...I Atila Bič Božji je bio pravo Evropejac,...govorio je indoevropskim jezikom :D
TheWatcher

#35 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by TheWatcher »

sto nemam ban da ne citam ove gluposti :lol: :lol:
PipiDugaDevetka

#36 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

TheWatcher wrote:sto nemam ban da ne citam ove gluposti :lol: :lol:
Nabaci rej-ban-jelačić naočale. Ništa se ne vidi.
hrabren miloradovic

#37 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by hrabren miloradovic »

Izvinjavam se za spamić! , ali tema je žali Bože čitanja u kasne sate! :-?
Jara

#38 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by Jara »

PipiDugaDevetka wrote:
LSD wrote:Zanimljivo da je pokretac teme (Orbini) naslovio istu sa Bošnjaci nikad nisu bili evropljani...ko biva srbi,hrvati,romi,jevreji,makedonci,crnogorci i svi ostali narodi i narodnosti Balkana jesu evropljani...što baš da se bošnjaci akcentiraju kao uljezi u evropi??...opasna tema sa opasnim tendencijama...bošnjaci su oduvijek bili evropljani...pa nisu afrikanci niti azijati...ne mogu sve i da hoce.
Ma, ja,...I Atila Bič Božji je bio pravo Evropejac,...govorio je indoevropskim jezikom :D
:thumbup: za boldirano
A Mađari, Finci i Estonci tek, autohtoni su to Europejci :D ...isto kao i Baski čiji je jezik najbliži gruzijskom :D
PipiDugaDevetka

#39 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Image

The fleur-de-lys (or fleur-de-lis, plural: fleurs-de-lis; pronounced /ˌfləː(r)dəˈliː/ (pronounced [ˌfləː(r)dəˈlɪs] in Quebec), translated from French as "lily flower") is a stylized design of either an iris or a lily that is now used purely decoratively as well as symbolically, or it may be "at one and the same time political, dynastic, artistic, emblematic and symbolic", especially in heraldry. While the fleur-de-lis has appeared on countless European coats of arms and flags over the centuries, it is particularly associated with the French monarchy on a historical context, and nowadays with the Spanish monarchy and the Grand Duchy of Luxembourg as the only remaining monarchs of the House of Bourbon. It is an enduring symbol of France that appears on French postage stamps but has not been adopted officially by any of the French republics. By contrast, as Spain is a constitutional monarchy, the fleur-de-lis is associated with the Spanish King Juan Carlos I (of Bourbon descent) and the Kingdom of Spain. In North America, the fleur-de-lis is often associated with areas formerly settled by France, such as Quebec and Louisiana and with the Francophones in other Canadian provinces.

Fleurs-de-lis crossed the Atlantic along with Europeans going to the New World, especially with French settlers. Their presence on North American flags and coats of arms usually recalls the involvement of French settlers in the history of the town or region concerend, and in some cases the persisting presence there of a population descended from such settlers.
Jazz_Junkie

#40 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by Jazz_Junkie »

Air Ramiz wrote:
Orbini wrote:
Ta toplina i komsiluk su se razvili posebno u Bosni. To nema blage veze sa Otomanima, islamom i drugim tvojim zeljama. Gdje je turska toplina prema Kurdima, Grcima i ostalim nacionalnim manjinama? Gdje je toplina irackih sunita i siita prema arapskim krscanima? Takve karakteristike nemaju veze sa nekim mitologijama poput vjere ili kulturama nego sa iskustvom razlicitih ljudi koji zive zajedno ili jedni pored drugih. Inace ti post ilustruje tipicni balkanski postmoderni relativizam. Vezes danasnje okolnosti uz srednji vijek o kojem slabo sto znas. U Bosni su zivjeli zatucani krscani, kasnije zatucani krscani i muslimani i nazalost se danas dan nista puno nije promijenilo. Balkan je divljina gdje su ublehasi vodeci mudraci. Fasizam i plemicki konzervatizam koji lici na srednji vijek, dakle vlast i klerus: Balkan se usmrdio od toga. Mitropoliti, nadbiskupi i reisovi vode politiku na Balkanu sto samo ima u slabo industrijaliziranim drzavama i zemljama treceg svijeta. Slobo i Franjo nisu ucinili sto su ucinili zbog mrznje prema muslimanima nego je npr. samo Tudjman bio opsjednut mapom Banovine Hrvatske mada se licno takodjer smatrao nekakvim krizarskim vitezom koji na samoj granici brani krscansku Evropu od barbara mada krscanska Evropa o kojoj je on sanjao odavno ne postoji.
Na Balkanu vlada tipicni "tribalism" gdje polupismeni "vode" nekakav narod. Izgleda da bi i ti volio da sjedis negdje u nekakvoj drvenoj hudzarici (otomansko arhitektonsko cudo) na podu u opankama i turbanom na glavi, te da motas duhan i smisao zivota pretvoris u dozivotna sijela i mahalsko palamudjenje. Hebo nauku i umjetnost, hebo tehnologiju i sve to...... Nijemci, Austrijanci, Francuzi, Svedjani, Englezi.... sve su to obicne budale.
piupiu

#41 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by piupiu »

Mislim da bi pokretac teme mogao preimenovati temu u Balkanci nikad nisu bili Evropljani. Orbini, kao i dosta Balkanaca, pristaje na diskurs 'balkanizacije' i orijentalizma, ali samo donekle. Mi Balkanci smo prije svega Balkanci.

To sto je Balkan pogrdan termin i na istoku (gdje smo carigradskoj gospodi uvijek smrdili na kupus i grah 'od kojeg mnogo prde' -- ovo je citat iz jednog zapisa), koliko i na zapadu, gdje smo divljaci iz prica Rebecce West -- mracni, neznani i opasni.

Ja licno smatram nase pripadanje i jednom i drugom velikom bogatstvu, isto kao sto smatram da Balkan pripada prije svega sebi. I bez obzira na sve nase jade, primitivizme i napade duhovne bijede, ja sam ponosna sto sam to jesam i sto sam odakle jesam.

Ni sa prednoscu poznavanja istorije, i bliske i daleke, ne bih se mijenjala za nesto drugo.
Air Ramiz

#42 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by Air Ramiz »

Jazz_Junkie wrote: Ta toplina i komsiluk su se razvili posebno u Bosni. To nema blage veze sa Otomanima, islamom i drugim tvojim zeljama.
Nekad fobije prerastu u paranoju kao kod tebe. Prije dolaska Osmanlija komsiluk uopste nije postojao, jer su carsije i mahale nastale tek za vrijeme Osmanlija, a jedan od glavnih islamskih principa je "pravo komsije". Reci da to nema veze "s tim mojim zeljama" odnosno tvojim fobijama je presmjesno.
Jazz_Junkie wrote: Vezes danasnje okolnosti uz srednji vijek o kojem slabo sto znas.
Ma hajde profesore, nek nam ti nesto znas :-)
Air Ramiz

#43 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by Air Ramiz »

Jazz_Junkie wrote: Slobo i Franjo nisu ucinili sto su ucinili zbog mrznje prema muslimanima
:-) :-) :-) :-) :-) :run:

P kako onda na tako ekspresan i sistematičan način porušiše 1000 muslimanskih vjerskih objekata?
Bosanac sa dna kace

#44 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by Bosanac sa dna kace »

Air Ramiz wrote:
Jazz_Junkie wrote: Slobo i Franjo nisu ucinili sto su ucinili zbog mrznje prema muslimanima
:-) :-) :-) :-) :-) :run:

P kako onda na tako ekspresan i sistematičan način porušiše 1000 muslimanskih vjerskih objekata?
ma to je samo kolateralna šteta... izjave poput onih "klaćemo ih kašikama da pate više", "muslimani, muslimani nema Tite da vas brani"...su vapaji napaćenog Balkana....
Atrus

#45 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by Atrus »

Da su Bosnjaci evropljani (ukljucujuci i BiH Srbe i Hrvate), imali bi asove u skijanju. Pored svih ovih planina, niko nista. Ali, niko. I nikada. I samo nista. Znaju samo da se talizaju na zadnjici, na putu za dzamiju/crkvu/manastir.
nosara

#46 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by nosara »

dupla
Last edited by nosara on 26/11/2008 08:31, edited 1 time in total.
nosara

#47 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by nosara »

@orbini
Pokretanje ovakvih tema imaju za cilj provociranje i potcjenjivanje! Da sam admin banovao bih te jedno tri mjeseca.
Posto nisam, mogu samo apelovat da te oni, koji mogu, "ukinu".
homar

#48 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by homar »

@orbini
Sa ovom tvojom "analizom" Bošnjaka pokazao si svoju nepismenost i neobrazovanost, frustracije i mnogo čega. Ovakvih analiza ćeš naci kod mnogih fašista kojih danas na Balkanu ima dosta. Ovo je znak da ludilo fašizma i danas živi kod mnogih ljudi, ali dobro je dok to ludilo prosipaju perom a ne mačem. Zato ja mislim da te treba pustiti da na ovaj način iskažeš svoju "ličnost i uživaš u tome" a da se normalni ljudi uzdrže od komentara. Neka ti je Bog na pomoći.
Orbini

#49 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by Orbini »

Psi laju a karavani prolaze,...
Da se razumijemo,... Evropa je jedna stara, olinjala, islamofobicna,... kucka. Biti Evropljanin ne znaci biti uzvisen, kulturan, dobar, tolerantan, superioran,.. biti Evropljanin znaci(pored nekih i dobrih stvari) ipak znaci biti i islamofobican, netolerantan,.. Najveci dio svog postojanja Bosnjaci se bore protiv Evrope - zato sto nas Evropa kao ovakve ne prihvata. I zato nas ne smatram Evropljanima, niti nas smatram uljezima u Evropi. Naprotiv, smatram da smo jedna od svijetlih tacaka u Evropi upravo zato sto nemamo neke evropske standarde. Zivim u Evropi, znam silu Evropljana i kako razmisljaju i sto vrijeme vise prolazi ponosan sam sto ne pripadam takvom mentalnom sklopu.

Jer jedanaprosjecan Evropljanin ma koliko bio sekularan, demokrata,... on prije tolerise homoseksualce, pedofile, rasiste,... nego sto tolerise muslimane.

Evropljani su izmislili i iznjedrili iz svog okrilja mnogo dobrih a i losih stvari. Losih ipak ima vise. Svjetski ratovi, rasizam, nacizam, komunizam, evropljani su pobili najvise ljudi i na najmonstruoznije nacije u historiji ljudskog roda. Takodjer su izmislili stereotrip kako je evropejstvo nesto suoperiorno i uzviseno - a sve sto nije evropejstvo je nazadno.

Cemu su nazalost podlozni i mnogi nasi samozvani branitelji islama a i evropejstva(koja ironija), cim se vrjedjaju kada neko kaze da nismo evropljani. Neznam sta vas vrjedja osim ako ne mislite da je evropejstvo nesto uzvisenije od ostalog. Imate zestoke stereotiope i predrasude. NedajBoze da opet zagusti, vidjeli bi vi koliko bi nas ta Evropa i braca evropljani pomogli kao svoje. :roll:

Ja sam opet iznio jedan historijski osvrt na nase kontakte sa ostatkom kontinenta. Nadam se da ce neko odgovoriti na to.
Last edited by Orbini on 26/11/2008 18:57, edited 1 time in total.
pure_love

#50 Re: Bosnjaci nikada nisu bili Evropljani.

Post by pure_love »

pa cinjenica je da Bosnjaci nisu dio evropske tradicije ali su evropljani,to niko ne moze negirati,,,isto kao sto jevreji u po Afrike nisu dio africke tradicije ali su i dalje Afrikanci
Post Reply