Bosna i Hercegovina (1940-1946)

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tnnt

#601 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by tnnt »

Represija wrote: A šta kažeš recimo na ovaj članak baš sa Klix-a?
Jel ovo recimo svojevrstan pokušaj rehabilitacije SS Handžar divizije?
Bošnjaci ti vole te Hanđarovce zbog hrvatske šahovnice na ramenu :D
Sarajevica

#602 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Sarajevica »

Martinez_ wrote: dovoljno je da zaviriš u RS, toliko nekakvih Ravnogorskih pokreta iako su im vrlo verovatno većini - preci bili u partizanima
Ne znam koliko si upoznat sa "nasim" Srbima, ali to sto su im preci bili partizani nije bas nesto sto se trude da pokriju. Zapravo nema razmimoilazenja velikog po pitanju cetnika i partizana kod Srba u BiH, jer je bila rijetkost kod nas da je obican narod koji je odlazio u partizane bio ideoloski motivisan.

Ta polarizacija izmedju cetnika i partizana, izmedju komunista i rojalista, je mnogo jaca u Srbiji.
Represija

#603 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Represija »

Sarajevica wrote:
Martinez_ wrote: dovoljno je da zaviriš u RS, toliko nekakvih Ravnogorskih pokreta iako su im vrlo verovatno većini - preci bili u partizanima
Ne znam koliko si upoznat sa "nasim" Srbima, ali to sto su im preci bili partizani nije bas nesto sto se trude da pokriju. Zapravo nema razmimoilazenja velikog po pitanju cetnika i partizana kod Srba u BiH, jer je bila rijetkost kod nas da je obican narod koji je odlazio u partizane bio ideoloski motivisan.

Ta polarizacija izmedju cetnika i partizana, izmedju komunista i rojalista, je mnogo jaca u Srbiji.
Da, to je tačno...
Srbima u BiH i Hrvatskoj (NDH) tokom 1941 godine zaista nije bilo važno pod kojom kapom će uzeti oružje. Važno je bilo uzeti oružje, opstati, odbraniti se, osvetiti se...
Recimo, mnogo su muke imali partizanski politički komesari na terenu da u partizane pridobiju Hrvate i muslimane tokom prvih godina rata. Nije samo razlog bio što su većina Hrvata i muslimana već bili u ustašama, već što su i partizani (koje su 1941 i 1942 godine 99,9% činili Srbi) otvoreno pretili klanjem po hrvatskim i muslimanskim selima zbog osvete. I uopšte nije mali broj "partizanskih" zločina iz tog vremena.

U Srbiji je bila druga priča.
Havatar

#604 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Havatar »

Represija wrote:
wolf07 wrote:@Martinez
Mozes misliti sta god hoces, ja licno mislim da nije rijec ni o kakvoj promisljenoj reakciji tipa "Valter-Princip". Rijec je prvenstveno o tome da veliki dio Bosnjaka jeste pristupio partizanskom pokretu jer je tako htio i to je poslije preneseno kroz porodicnu predaju i tradiciju na mladje potomstvo. A nisu se Bosnjaci najeli bijelog hljeba ni pod komunistima kao ni u vrijeme Kraljevine Jugoslavije, na kraju krajeva nacionalno se izjasnjavaju onako kako im to neko drugi odredi i to tek od 1971.g. Sto se tice onih koji su ucestvovali u kvislinskim pokretima tamo su ili natjerani ili, ako su otisli dobrovoljno, shvaceno je to kao prije iuli poslije kao pogresan potez. Radi toga neces naci (ili takvih ima vrlo malo) koji ce s ponosom reci da mu je djed bio SS-ovac, ustasa ili domobran. Radi se o tome da je jos djed shvatio da je to bio pogresan potez, i nije odgajao svoje potomstvo (ako je dozivio kraj rata) na pricama "eh, djeco da smi mi pobijedili sad bi nama bilo bolje". U tome je sustina u odnosu Bosnjaka, Srba i Hrvata prema NOP-u i drugim vojskama. Srbi i Hrvati koji su bili u ustasama i cetnicima su 40-50 godina zalili za danima kad su bili tosto su bili. Bosnjaci, koji nisu bili u partizanima, nisu imali taj odnos prema tim formacijama kao ni prema 13.SS diviziji koja je recimo bila bosnjacka iako joj je komandni kadar bio od folksdojcera u najvecoj mjeri.
A šta kažeš recimo na ovaj članak baš sa Klix-a?
Jel ovo recimo svojevrstan pokušaj rehabilitacije SS Handžar divizije?

http://www.klix.ba/vijesti/bih/dan-kad- ... /130917053

Tu čak i neki potpredsjednik Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata BiH dr. Salmedin Mesihović u promotivnom tonu priča o Handžar diviziji.

To u Srbiji nikad čuti i videti nećeš...Da se veliča ravnogorski pokret, toga ima na svakom koraku. Da potomci partizana danas slave Dražu, ima i toga koliko hoćeš...Ali da visoki funkcioner neke partizanske organzacije priča lepo o četnicima...e to još nisam ni čuo ni video.
Na današnji dan prije tačno 70 godina, pripadnici 13. pionirskog bataljona 13. SS "Handžar" divizije njemačke vojske, porijeklom iz BiH i Hrvatske, pobunili su se u francuskom gradu Villefranche de Rouergueu u kojem su bili stacionirani i nekoliko sati su kontrolirali grad.

Smatra se da je to bila prva organizirana pobuna u njemačkoj vojsci u Drugom svjetskom ratu, a Radio London tom prilikom je javio da je Villefranche de Rouergue jedini oslobođeni grad u zapadnoj Evropi
Kaže da se može reći da je ovaj događaj bio antifašistički i zbog veza pobunjenika s francuskim pokretom otpora. Također smatra da ima mjesta obilježavanju ovog događaja i zbog toga što su pobunjenici većinom bili prisilno mobilizirani.
Liga Rojalista

#605 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Liga Rojalista »

tnnt wrote:
Liga Rojalista wrote: Tada nisu postojali ni muslimani....niste nam cak ni to ime dali...kolko vam je u glavu udarala velikohrvatska i velikosrpska megalomanija.
kako se je onda mogao zastupnik u SHS skupštini Seid Ali-beg Filipović izjasniti kao Bošnjak?
nismo vam ime dali?
pa šta smo vam mi mama i tata da vam imena dajemo, pa jeste li narod ili skupina djece ? :lol:
tipična Bošnjačka mitologoja, za vlastitu kasnu nacionalnu hemogenizaciju traže izgovore u drugima
Narod smo i to čistijeg obraza nego što ga ima tvoj narod koji je za dan protjerao svoje sugrađane muslimane iz zapadnog mostara i komšije potrpo u logore.A ta vremena u kojem se moj narod morao izjasnjavati kao hrvati ili srbi su prosla.Znas ti dobro o cemu govorim ne pravi se blesav..
tnnt

#606 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by tnnt »

Liga Rojalista wrote: Narod smo i to čistijeg obraza nego što ga ima tvoj narod koji je za dan protjerao svoje sugrađane muslimane iz zapadnog mostara i komšije potrpo u logore.A ta vremena u kojem se moj narod morao izjasnjavati kao hrvati ili srbi su prosla.Znas ti dobro o cemu govorim ne pravi se blesav..
mi o drugom svjetskom ratu a ti o o drugom
sad tko je protjerao Hrvate iz Zenice, Travnika, Konjica, Fojnice, Bugojna, Vareša?
ah da, oni su sami otišli mitomanu i obraz vam je čist jelda? :razz:
Liga Rojalista

#607 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Liga Rojalista »

tnnt wrote:
Liga Rojalista wrote: Narod smo i to čistijeg obraza nego što ga ima tvoj narod koji je za dan protjerao svoje sugrađane muslimane iz zapadnog mostara i komšije potrpo u logore.A ta vremena u kojem se moj narod morao izjasnjavati kao hrvati ili srbi su prosla.Znas ti dobro o cemu govorim ne pravi se blesav..
mi o drugom svjetskom ratu a ti o o drugom
sad tko je protjerao Hrvate iz Zenice, Travnika, Konjica, Fojnice, Bugojna, Vareša?
ah da, oni su sami otišli mitomanu i obraz vam je čist jelda? :razz:
Šta da pričam o drugom svjetskom ratu kada ste bili dokazani fašisti?LOL
Zovnuo ih Boban da ne žive u Alijinoj državi.... stotine njih se nije odazvalo pozivu...bošnjacima u herceg bosni niste dali dileme bilo je pakuj se ili ode glava.
tnnt

#608 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by tnnt »

Liga Rojalista wrote:
Zovnuo ih Boban da ne žive u Alijinoj državi.... stotine njih se nije odazvalo pozivu...bošnjacima u herceg bosni niste dali dileme bilo je pakuj se ili ode glava.
naravno da su otišli, pobij 30 Hrvata u Bugojnu, pa dvadesetak u Zenici itd , zapali pokoju kuću
netreba tu Boban da vide ljudi da je vrijeme za bijeg iz đamahirije :-)
Liga Rojalista

#609 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Liga Rojalista »

tnnt wrote:
Liga Rojalista wrote:
naravno da su otišli, pobij 30 Hrvata u Bugojnu, pa dvadesetak u Zenici itd , zapali pokoju kuću
netreba tu Boban da vide ljudi da je vrijeme za bijeg iz đamahirije :-)
A što bogati ostadoše neki drugi hrvati u zenici i sarajevu ili čekaj oni nisu pravi hrvati jel?
tnnt

#610 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by tnnt »

Liga Rojalista wrote: A što bogati ostadoše neki drugi hrvati u zenici i sarajevu ili čekaj oni nisu pravi hrvati jel?
što odoše stotine tisuća Bošnjaka k fašističkim Hrvatima na more, oni nisu pravi Bošnjaci jel?
a koliko je to Hrvata ostalo u Zenici 5 ili 6% ?
molio bi neki broj 8)
Liga Rojalista

#611 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Liga Rojalista »

tnnt wrote:
Liga Rojalista wrote: A što bogati ostadoše neki drugi hrvati u zenici i sarajevu ili čekaj oni nisu pravi hrvati jel?
što odoše stotine tisuća Bošnjaka k fašističkim Hrvatima na more, oni nisu pravi Bošnjaci jel?
a koliko je to Hrvata ostalo u Zenici 5 ili 6% ?
molio bi neki broj 8)
Odgovori na pitanje što je naprimjer Ivan otišao a ostao Ante moj komšija?Evo navodim ti primjer iz Sarajeva pošto kukate da vas tamo nema a imate škole u kojem se radi po hrvatskom planu i programu što bošnjaci u zapadnoj hercegovini mogu samo sanjati.Jel to Antu ne tangira tih 30 ubijenih hrvata u bugojnu a Ivan se evo sad osuo i ode po Bobanovom pozivu?
tnnt

#612 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by tnnt »

Liga Rojalista wrote: Odgovori na pitanje što je naprimjer Ivan otišao a ostao Ante moj komšija?Evo navodim ti primjer iz Sarajeva pošto kukate da vas tamo nema a imate škole u kojem se radi po hrvatskom planu i programu što bošnjaci u zapadnoj hercegovini mogu samo sanjati.Jel to Antu ne tangira tih 30 ubijenih hrvata u bugojnu a Ivan se evo sad osuo i ode po Bobanovom pozivu?
zašto miješaš kruške i jabuke
Sarajevo nije Zenica ,kao što Mostar nije Orašje
odnosi između Hrvata i Bošnjaka nisu u cijeloj BiH bili na ratnoj nozi
ajmo recimo da si ti u Zagrebu kojeg su opkolil Srbi
tvoji Bošnjaci ratuju sa Hrvatima na sve strane, ti bi ostao u Zagrebu?
naravno da bi ostao kao taj Ante ako nemaš izbora, ako imaš kao taj Ivan
ne treba ti Alija slati pozive da bi odmah zbrisao
nemaš ti blage, samo crno i bijelo vidiš dok postoji 100 nijansi sive :D
Liga Rojalista

#613 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Liga Rojalista »

tnnt wrote:
Liga Rojalista wrote: Odgovori na pitanje što je naprimjer Ivan otišao a ostao Ante moj komšija?Evo navodim ti primjer iz Sarajeva pošto kukate da vas tamo nema a imate škole u kojem se radi po hrvatskom planu i programu što bošnjaci u zapadnoj hercegovini mogu samo sanjati.Jel to Antu ne tangira tih 30 ubijenih hrvata u bugojnu a Ivan se evo sad osuo i ode po Bobanovom pozivu?
zašto miješaš kruške i jabuke
Sarajevo nije Zenica ,kao što Mostar nije Orašje
odnosi između Hrvata i Bošnjaka nisu u cijeloj BiH bili na ratnoj nozi
ajmo recimo da si ti u Zagrebu kojeg su opkolil Srbi
tvoji Bošnjaci ratuju sa Hrvatima na sve strane, ti bi ostao u Zagrebu?
naravno da bi ostao kao taj Ante ako nemaš izbora, ako imaš kao taj Ivan
ne treba ti Alija slati pozive da bi odmah zbrisao
nemaš ti blage, samo crno i bijelo vidiš dok postoji 100 nijansi sive :D
I ja blentav pa očekujem od bobanovca normalnu diskusiju...cuj ostajes ako nemas izbora...nije jarane nego ostaješ jer si čovjek a ne fašista i ostaješ jer voliš zemlju u kojoj živiš decenijama sa svojim sugrađanima druge nacijonalnosti.I ne želiš nikakvo parčanje te iste zemlje zarad nekih đilkoša iz Zagreba kojeg si vidio samo na TV ekranu.E to je razlika između Ivana i Ante moj Ivane..
tnnt

#614 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by tnnt »

Liga Rojalista wrote: I ja blentav pa očekujem od bobanovca normalnu diskusiju...cuj ostajes ako nemas izbora...nije jarane nego ostaješ jer si čovjek a ne fašista i ostaješ jer voliš zemlju u kojoj živiš decenijama sa svojim sugrađanima druge nacijonalnosti.I ne želiš nikakvo parčanje te iste zemlje zarad nekih đilkoša iz Zagreba kojeg si vidio samo na TV ekranu.E to je razlika između Ivana i Ante moj Ivane..
dobro ti bi onda ostao u Zagrebu i branio Zagreb, dok ti ti isti Hrvati mlate Bošnjake na sve strane?
toliko o tebi, takve su zvali za vrijeme drugog svj rata domaći izdajnici i kolaborateri :D
wolf07

#615 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by wolf07 »

Koliki treba biti font slova u naslovu teme da bi pojedini shvatili o cemu se ovdje vodi diskusija? Mislim, stvarno je ova srpsko-hrvatska invazija sa glupostima da su Bosnjaci bili, jesu i ostace ovakvi ili onakvi u najmanju ruku bezvezna na ovoj jasno naslovljenoj temi! Otvorite temu pa mlatite koliko hocete.

Hoce li vam biti lakse ako kazemo da mi Bosnjaci nikad i nigdje nismo bili u partizanima?

Jebo vas Ante pavelic i Draza Mihailovic u vrh guzice!
Represija

#616 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Represija »

А šta očekuješ kad neko otvori topic sa tvrdnjama tipa:

"Bosanski Muslimani su pretrpjeli najvece gubitke po glavi von svih stanovnika u Jugoslaviji. !

"Vise je nego sigurno da smo mi pretprijeli najvece gutbitke u cijelom ratu."

"Tih 22.000 partizana u Srbiji su bili dijelom Bosnjaci iz Sandzaka."

"Mi smo odbranili Srbe i Jevreje u Bosni"
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#617 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Chmoljo »

Represija wrote: Pljuvanje po Titu i komunistima ne znači odricanje od zasluga u NOB-u.
Baš zato ih se i najviše pljuje...Zato što bez Srba ne bi bilo ni NOB-a, a zauzvrat posle rata komunisti su spoveli izrazitu antisrpsku politiku.
Takodje i skidanje anateme i rehabilitacija Draže Mihajlovića i njegove JVuO, ne znači odricanje od zasluga u partizanskom pokretu.
JVuO u Srbiji jeste bio prvi antifašistički pokret, kojem je pristupilo dosta naroda iz najpatriotskijih i najiskrenijih pobuda zarad odbrane otadžbine od zavojevača. Kriviti te ljude što nisu bili vidoviti i sačekali da Hitler napadne SSSR, pa da se pridruže partizanskom pokretu je besmisleno. Dužnost srpskog naroda u postkomunističkom periodu je bila da se nakon 50 godina komunističke ideološke propagande s tih ljudi skine ljaga.
skidaj gdje hoćeš, ali ovdje nećeš.

doviđenja
:)
wolf07

#618 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by wolf07 »

Represija wrote:А šta očekuješ kad neko otvori topic sa tvrdnjama tipa:

"Bosanski Muslimani su pretrpjeli najvece gubitke po glavi von svih stanovnika u Jugoslaviji. !

Ja i dalje tvrdim (a imate to u knjizi Dedijera i Miletica) da su, ne samo u Jugoslaviji, nego u cijeloj Evropi nakon Jevreja Bosnjaci najvise stradali u 2.S.R. To sto se vama taj podatak ne svidja to je vas problem gospodo, a vjerujte i ja bi vise volio da su cetnici bili manji krvoloci nego sto jesu. A sad nastavite da ih kupate kojekakvim "Ravnim Gorama" i da sami sebe lazete kako su to antifasisti par exelance, samo se malko izgubili u sumi i nisu mogli pronaci Nijemce, inace bi ih sve pobili.
Martinez_

#619 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Martinez_ »

wolf07 wrote:
Represija wrote:А šta očekuješ kad neko otvori topic sa tvrdnjama tipa:

Ja i dalje tvrdim (a imate to u knjizi Dedijera i Miletica) da su, ne samo u Jugoslaviji, nego u cijeloj Evropi nakon Jevreja Bosnjaci najvise stradali u 2.S.R. To sto se vama taj podatak ne svidja to je vas problem gospodo, a vjerujte i ja bi vise volio da su cetnici bili manji krvoloci nego sto jesu. A sad nastavite da ih kupate kojekakvim "Ravnim Gorama" i da sami sebe lazete kako su to antifasisti par exelance, samo se malko izgubili u sumi i nisu mogli pronaci Nijemce, inace bi ih sve pobili.

Nije tačno. Eto npr. Nemaca je stradalo više.
wolf07

#620 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by wolf07 »

Ja navedoh i izvor za svoju tvrdnju. A sto se tice njemackih gubitaka, zao mi je jedino njihove djece koja su stradala u ratu ni kriva ni duzna. Ovi matori koji su doveli Hitlera na vlast i onda s osmjehom na licu posmatrali progon Jevreja i ravnanje Evrope, e za njih me bas zaboli... da nisu vukli vraga za rep ne bi im se to ni desilo.
Martinez_

#621 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Martinez_ »

Ne brojiš Nemce u žrtve ali brojiš onih 28000 muslimana u snagama NDH po Žerjaviću. Joj joj, natežeš li natežeš.
Protiv čega da se razumemo nemam ništa, ali dok ne počneš da porediš se sa Hrvtima i Srbima i onda još zaključuješ o svojima u superlativima. Naj ovo, naj ono.
wolf07

#622 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by wolf07 »

Martinez_ wrote:Ne brojiš Nemce u žrtve ali brojiš onih 28000 muslimana u snagama NDH po Žerjaviću. Joj joj, natežeš li natežeš.
Protiv čega da se razumemo nemam ništa, ali dok ne počneš da porediš se sa Hrvtima i Srbima i onda još zaključuješ o svojima u superlativima. Naj ovo, naj ono.
Po cemu si samo zakljucio da ja brojim tih 28000 ustasa i da me za njih zaboli kurac ili da uopste zalim za njima, po cemu?
Pogotovo ako su oni dobrovoljno i po svojoj savjesti otisli u ustase, a naravno da ima i takvih koliko hoces. Ali iskreno zalim za neduznim Srbima koje je pobila NDH u Jasenovcu vjerovao ti meni ili ne. Te ljude su ubijali zlikovci ma kako im ime bilo. Evo vec se nekoliko dana dopisujemo i kao bajagi svodimo racune iz 2.S.R.i ja ne znam sta ti od ove rasprave ocekujes ali znam sta se sigurno nece desiti. Neces od mene cuti da ja pravdam bilo ciji angazman u ustasama, cetnicima, SS-u, domobranima, belogardejcima, balistima....! Cinjenica, treba znati da svi ti ljudi nisu otisli u te vojske jer su apsolutno vladali vojno-politickom situacijom, uglavnom je to nepismena bijeda koja se pridruzila ovoj ili onoj vojsci na ho-ruk, ali to ih ne pravda u mojim ocima. Svo postovanje koje imam pripada jedino partizanima! Ne samo zbog toga sto je mojj dedo rahmet njegovoj dusi, bio partizan, nego zbog toga sto je to jedina vojna sila na nasim prostorima koja je znala reci bobu - bob a popu - pop!

A hajde sad ti reci genije da li mozda zalis za Bosnjacima koje danas otkopavaju u Tomasici, za onima koji su zivi spaljeni u Pionirskoj ulici u Visegradu. Jbt uvijek vam je prica kao "zrtve nemaju naciju", "dzelati nemaju naciju" bla bla bla... i onda kad se dodje do Mladica on je srpski heroj. Karadzic - dika i ponos. Seselj - joj jest im ga zavuk'o.... Kad cete jednom k'o ljudi kazati kako je Mladic obicna pickurina, da je Arkan kriminalac, da je Seselj obicna budala koja je nagovorila masu polupismenog svijeta da pocine zlocine kakve Evropa nije vidjela nakon 2.S.R. Kad cete priznati da je Milan Lukic zapalio nevine ljude koji nisu cestito ni bili svjesni da je poceo rat a kamo li da su imali bilo kakvu krivicu za bilo sta. U toj kucio je izgorilo dijete staro DVA DANA!!! Kakvi ste to vi ljudi kad zivite i pustate djecu da se igraju na kostima onih pobijenih u prijedorskim logorima, to je sve nesto sto se desilo NASOJ GENERACIJI!!!! A imate obraza da tu mudrujete, serete i moralisete o necemu sto su cinili nasi djedovi, pradjedovi i cukundjedovi.

Dodik jeste mjera onog sto su Srbi danas, ja bih volio da to nije tako ali on zaista jeste najreprezentativniji i najprecizniji uzorak iz mase tog naroda. Svi drugi su ili nekakvi izuzetci ili marginalci koji danas misle jedno a sutra drugo. Sretno vam bilo sa njim ali ne nadajte se da cete doci na zelenu granu cak i u situaciji da naredno jutro ne doceka ziv ni jedan Bosnjak ili Hrvat. Nisu vasi problemi drugi narodi vec vi sami sebi!
Martinez_

#623 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Martinez_ »

wolf07 wrote:
Martinez_ wrote:Ne brojiš Nemce u žrtve ali brojiš onih 28000 muslimana u snagama NDH po Žerjaviću. Joj joj, natežeš li natežeš.
Po cemu si samo zakljucio da ja brojim tih 28000 ustasa i da me za njih zaboli kurac ili da uopste zalim za njima, po cemu?
Pogotovo ako su oni dobrovoljno i po svojoj savjesti otisli u ustase, a naravno da ima i takvih koliko hoces. Ali iskreno zalim za neduznim Srbima koje je pobila NDH u Jasenovcu vjerovao ti meni ili ne. Te ljude su ubijali zlikovci ma kako im ime bilo. Evo vec se nekoliko dana dopisujemo i kao bajagi svodimo racune iz 2.S.R.i ja ne znam sta ti od ove rasprave ocekujes ali znam sta se sigurno nece desiti. Neces od mene cuti da ja pravdam bilo ciji angazman u ustasama, cetnicima, SS-u, domobranima, belogardejcima, balistima....! Cinjenica, treba znati da svi ti ljudi nisu otisli u te vojske jer su apsolutno vladali vojno-politickom situacijom, uglavnom je to nepismena bijeda koja se pridruzila ovoj ili onoj vojsci na ho-ruk, ali to ih ne pravda u mojim ocima. Svo postovanje koje imam pripada jedino partizanima! Ne samo zbog toga sto je mojj dedo rahmet njegovoj dusi, bio partizan, nego zbog toga sto je to jedina vojna sila na nasim prostorima koja je znala reci bobu - bob a popu - pop!

A hajde sad ti reci genije da li mozda zalis za Bosnjacima koje danas otkopavaju u Tomasici, za onima koji su zivi spaljeni u Pionirskoj ulici u Visegradu. Jbt uvijek vam je prica kao "zrtve nemaju naciju", "dzelati nemaju naciju" bla bla bla... i onda kad se dodje do Mladica on je srpski heroj. Karadzic - dika i ponos. Seselj - joj jest im ga zavuk'o.... Kad cete jednom k'o ljudi kazati kako je Mladic obicna pickurina, da je Arkan kriminalac, da je Seselj obicna budala koja je nagovorila masu polupismenog svijeta da pocine zlocine kakve Evropa nije vidjela nakon 2.S.R. Kad cete priznati da je Milan Lukic zapalio nevine ljude koji nisu cestito ni bili svjesni da je poceo rat a kamo li da su imali bilo kakvu krivicu za bilo sta. U toj kucio je izgorilo dijete staro DVA DANA!!! Kakvi ste to vi ljudi kad zivite i pustate djecu da se igraju na kostima onih pobijenih u prijedorskim logorima, to je sve nesto sto se desilo NASOJ GENERACIJI!!!! A imate obraza da tu mudrujete, serete i moralisete o necemu sto su cinili nasi djedovi, pradjedovi i cukundjedovi.

Dodik jeste mjera onog sto su Srbi danas, ja bih volio da to nije tako ali on zaista jeste najreprezentativniji i najprecizniji uzorak iz mase tog naroda. Svi drugi su ili nekakvi izuzetci ili marginalci koji danas misle jedno a sutra drugo. Sretno vam bilo sa njim ali ne nadajte se da cete doci na zelenu granu cak i u situaciji da naredno jutro ne doceka ziv ni jedan Bosnjak ili Hrvat. Nisu vasi problemi drugi narodi vec vi sami sebi!
Lepo si ti predavanje održao samo što to nema nikakve veze sa temom. Nemam se ja tebi šta pravdati jer me hvala Bogu nisi uhvatio niti ćeš ikad uhvatiti u veličanju Mladića, Karadžića, Arkana...

No ove i slične teme nisu u suštini partizani vs. četnici vs. ustaše. Već se, nažalost, pretvore u Bošnjaci vs. Srbi vs. Hrvati. Ti možda to ne vidiš, ali i ti si u suštini nacionalista koji plasira priče o Bošnjacima, drugim najvećim žrtvama Evrope ili onu o dobrovoljcima partizanima i nevoljnim ustašama i handžarovcima. Jer sve je to u funkciji samo jednog - predstaviti svoj narod lepšim, hrabrijim, pametnijim, časnijim.

Veruj mi, postoji jedna stvar podjednako loša, možda i gora od srpskog veličanja Mladića. Osetićeš je onaj dan kad Srbi Mladića proglase Marsovcem koji sa njima nema nikakve veze. Kad to postane neki šumar freelancer koji je ubijao u svoje ime a Srbi postanu svi odreda demokratski borci protiv Miloševića. Onda ti ostaje da se na nekom od mezarja iz devedesetih pitaš ''pa ko onda, i u ime čega pobi ovoliki narod?''

Znam ja da ti žališ i Srbe iz NDH, ali i od mnogih Srba, možda čak i blage većine, čućeš kako ''žale sve žrtve rata devedesetih ma ko one bile jer ih je bilo na svim stranama'' I sa punim pravom ti se takve relativizacije neće dopasti.
Grean

#624 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Grean »

Srbi su i u WWII bili najveci zlocinci s tim da se tome nije davala tolika paznja kao zlocinima nekih drugih. Na zalost ni danas se ne pridaje toliko paznje tome da se ti zlocini obiljeze, dokumentuju.

Podatak da je 8,2% Bosnjaka stradalo u WWII u odnosu na 7,6% Srba govori dovoljno, s tim da su Bosnjaci u najvecoj mjeri stradali od cetnika. Recimo opstina Foca, 4,900 Bosnjaka je ubijeno u periodu 41-44, sto je u odnosu na broj stanovnika u ondasnje vrijeme ekvivalent Srebrenici u posljednjem ratu.

Srbija danas radi na tome da rehabilituje onog ko je rukovodio i sproveo te zlocine u djelo.
Martinez_

#625 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Martinez_ »

Grean wrote:Srbi su i u WWII bili najveci zlocinci s tim da se tome nije davala tolika paznja kao zlocinima nekih drugih. Na zalost ni danas se ne pridaje toliko paznje tome da se ti zlocini obiljeze, dokumentuju.

Podatak da je 8,2% Bosnjaka stradalo u WWII u odnosu na 7,6% Srba govori dovoljno, s tim da su Bosnjaci u najvecoj mjeri stradali od cetnika. Recimo opstina Foca, 4,900 Bosnjaka je ubijeno u periodu 41-44, sto je u odnosu na broj stanovnika u ondasnje vrijeme ekvivalent Srebrenici u posljednjem ratu.

Srbija danas radi na tome da rehabilituje onog ko je rukovodio i sproveo te zlocine u djelo.

Ustaše su po gorepominjanom demografu Žerjaviću pobile 4 puta više Srba nego četnici muslimana i Hrvata zajedno. Lepo si ti našao opravdanje, 7.6% Srba ukupno, ali se zaboravlja jedna činjenica: u NDH je stradao svaki peti Srbin.
Post Reply