Pogledam sutra,hvala...anonimni clan wrote:Prelistaj malo ovaj forum.....Eborg wrote:Hm,gdje bih mogao naci te knjige?Ljetos sam vidio "Die Bosniaken Kommen" na onom sajmu knjiga kod Ekonomskog fakulteta ali ne kupih,shteta...
@Majjah: Na koje skracenice mislish?Mozhesh li prevesti taj kratki tekst koji sam postavio?
http://www.superbosna.com/index.php?opt ... Increment=
Imas tu dijelove jedne knjige koja opisuje bosankog vojnika u prvom svjetskom ratu.
Bosna i Hercegovina (1875-1918)
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Eborg
#26 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
-
Eborg
#27 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
In der Evidention (Majjah wrote:Preveo sam ga vec, pogledaj onaj post iznad.Eborg wrote:Hm,gdje bih mogao naci te knjige?Ljetos sam vidio "Die Bosniaken Kommen" na onom sajmu knjiga kod Ekonomskog fakulteta ali ne kupih,shteta...
@Majjah: Na koje skracenice mislish?Mozhesh li prevesti taj kratki tekst koji sam postavio?
Mislim na ove skracenice: i.d. Ev.d.2 Res Ovo nisu standardne skracenice u njemackom jeziku. Buduci da vjerovatno opisuju njegov polozaj u regimentu, mogu samo pretpostaviti da i.d stoji za in der, Ev jos nisam odgonetnuo sta znaci jer je vjerovatno neki vojni termin. d.2 Res ovo bi moglo znaciti des ili der 2 Reserve
njemacke vojne skracenice imaju na ovom linku http://www.swiss-army.net/abkuerzungen/ ... _abkz.html
Ako shta znachi zavrshio je trgovachku akademiju u Zagrebu te je radio u banci u Sarajevu kao chinovnik.Ako se dobro sjecam priche on je tek naknadno pozvan u vojsku,dakle nije bio mobilisan odmah.Mozhda je upravo zbog tog svog obrazovanja bio postavljen u rezervu kao rezervni oficir (mislim da je i u JNA bilo tako-svaki chovjek sa zavrshenim fakultetom je automatski bio rezervni oficir ili tako neshto).
A taj prevedeni tekst je odshtampan u knjizhici,shta ti je nejasno?Mozhda je to bio neki chin za zasluge i neshto pa je tako zavedeno?
- anonimni clan
#28 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
Majjah wrote:Preveo sam ga vec, pogledaj onaj post iznad.Eborg wrote:Hm,gdje bih mogao naci te knjige?Ljetos sam vidio "Die Bosniaken Kommen" na onom sajmu knjiga kod Ekonomskog fakulteta ali ne kupih,shteta...
Mislim na ove skracenice: i.d. Ev.d.2 Res Ovo nisu standardne skracenice u njemackom jeziku. Buduci da vjerovatno opisuju njegov polozaj u regimentu, mogu samo pretpostaviti da i.d stoji za in der, Ev jos nisam odgonetnuo sta znaci jer je vjerovatno neki vojni termin. d.2 Res ovo bi moglo znaciti des ili der 2 Reserve
njemacke vojne skracenice imaju na ovom linku http://www.swiss-army.net/abkuerzungen/ ... _abkz.html
Prevedi mu i ovo.Opis kako je bosanska 4 regimenta branila polozaje na Monte Solarolo od italijanskih napada.........
Mozda mu je pradedo ovdje poginuo
Die Bosniaken am Monte Solarolo
Von Kriegsberichterstatter Walter Oertel.
Es war in jenen heißen Julitagen der italienischen Offensive, in denen die Italiener den ehernen Ring zu sprengen suchten, den die österreichisch-ungarischen Truppen um das Grappamassiv gelegt hatten. Am 15. Juli 1918 brachen sie zwischen dem Monte Pertica und dem Calcinotale vor, um sich des Monte Solarolo zu bemächtigen, der, wie ein Außenwerk vorgeschoben, die Hauptstellung der österreichisch-ungarischen Linien am Monte Pertica deckte. Der Angriff war gut vorbereitet worden. Mehrere Tage zuvor hatten die Italiener eine starke Artilleriegruppe zusammengezogen, deren Geschütze morgens um vier Uhr auf die österreichisch-ungarischen Stellungen loszuhämmern begannen. Am 15. Juni 1918 hatten die k. u. k. Truppen den Monte Solarolo erstürmt. Seitdem hatten die Verteidiger fast täglich im Gefecht gelegen, und nur unvollkommen in dem harten Felsboden ausgebohrte Gräben gewährten einigermaßen Schutz. Stumm kauerten die Bosniaken des 4. Regiments in den dürftigen Unterständen der schmalen Gräben und ließen den Granatenorkan über sich dahinbrausen. Sie kannten solche Beschießungen wohl. In der Brückenschanze von Görz. am Monte San Michele lernten sie das italienische Trommelfeuer zur Genüge kennen. Sie sahen aber auch den Rücken fliehender Italiener, als sie siegreich über die Hochfläche von Moscheri stürmten, als in Piazza das nachhutdeckende Alpinibataillon bis auf den letzten Mann von ihnen aufgerieben wurde, und als am Borcolapaß die Bersaglieri ihrem rasenden Anlaufe wichen. Sie wußten genau, auch ihre Stunde kam. Sobald die Italiener aus den Gräben auftauchten, da faßte sie Maschinengewehrfeuer und das wohlgezielte Schnellfeuer der Mannlichergewehre, bis man endlich zum Bajonett griff, um die verhaßten Gegner ganz zu werfen. Die Bosniaken warten; da gellen durch das Platzen der Schrapnelle, durch das Krachen der Granaten schrill die Signalpfeifen der Zugführer. "Auf! Auf! Sie kommen!" Alles stürzt hinaus, um die Feuerlinie zu besetzen. Da sehen sie die Italiener, wie sie sich emporschieben, kletternd, springend, Welle hinter Welle im grau-grünen Kriegskleide mit dem flachen Stahlhelm auf dem Kopfe. Da prasselt es bei den Bosniaken los. Die Mannlicher speien Tod und Verderben; die Söhne der Berge Bosniens und der Herzegowina sind nicht umsonst als vorzügliche Schützen bekannt. Durch den Kopf geschossen bricht Feind auf Feind zusammen. Dazwischen tacken die Maschinengewehre und verstreuen ihre Kugelsaat. Aber die Italiener bleiben im Vorrücken, neue Linien erscheinen und füllen die Lücken. Immer näher kommen sie. Gellend erschallen die Rufe der Führer: "Avanti! Avanti! Sempre avanti Savoia!" Sie nähern sich den Gräben der Bosniaken trotz aller blutigen Verluste; noch wenige Meter, und sie sind im Graben.
Ein erbittertes Handgemenge setzt ein. Die blanke Waffe, das Lieblingskampfmittel der Bosniaken, beginnt zu arbeiten. Doch die Italiener bekommen frische Verstärkung. Stumm kämpfen die Bosniaken um ihr Leben, entschlossen, sich lieber in Stücke hauen zu lassen, als die Stellung zu räumen. Da schlägt stürmischer Siegesruf an ihr Ohr. Die Abschnittsreserve stürzt herbei und reißt ihre Landsleute zum Angriff vor. Im Nu sind die Feinde aus dem Graben geworfen, und dann geht es zum Gegenstoß über.
Aber die Italiener geben nicht nach. Noch zweimal setzen sie zum Sturme gegen den Monte Solarolo an, ihre besten Gebirgstruppen müssen vor. Doch die neuen Angriffe verlaufen noch unglücklicher als der erste.
Kraftlos verebbt der Angriff vor den österreichisch-ungarischen Stellungen; der Monte Solarolo aber bleibt fest in der Hand der tapferen Bosniaken vom 4. Regiment.
- anonimni clan
#29 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
Evo malo o bosanskim jedinicama u K U K ......
http://gebirgskrieg.heim.at/5110.htm
i o strukturi 4 infanterieregimente
http://www.mlorenz.at/Bewaffnete_Macht/ ... 4_1909.jpg
-
Eborg
#30 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
Sad se shutam nogom u glavu shto sam slab sa njemachkim...anonimni clan wrote:Evo malo o bosanskim jedinicama u K U K ......
No ovaj drugi link je fantastichan...Shteta samo shto su ti popisi iz 1909. god.,vjerovatno tada josh nije bio na listi ili shta vec...Napisao sam mail i liku koji vodi taj site pa cemo vidjeti...
-
metastasio
#31 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
eborg, pokusaj se obratiti Centru za medjunarodnu kooperaciju austrijske Savezne vojske (Zentrum für internationale Kooperation des österreichischen Bundesheeres) koji se nalazi u Grazu i cuva pomen na bosnjacke regimente u k.u.k. vojsci te se brine i o najvecem bosnjackom groblju van granica BiH u mjestu Lebring u juznoj Stajerskoj. Sad sam kratko pokusao da potrazim adresu tog Centra, ali je nema na stranicama Austrijske vojske. Zato ima opci servis za gradjane, a koliko su meni poznate austrijske sluzbe, sigurno ces dobiti odgovor ili cete uputiti na pravu adresu. Evo maila: [email protected]. Obratiti im se sigurno mozes i na engleskom... Sretno!
Inace, u narednim mjesecima bi se na trzistu u Sarajevu trebala pojaviti i sljedeca knjiga u bosanskom izdanju, njemacko i englesko sam vec vidio u Klubu knjige na Carsiji: http://www.militaria.at/Book.aspx?book= ... anguage=de
Inace, u narednim mjesecima bi se na trzistu u Sarajevu trebala pojaviti i sljedeca knjiga u bosanskom izdanju, njemacko i englesko sam vec vidio u Klubu knjige na Carsiji: http://www.militaria.at/Book.aspx?book= ... anguage=de
- IBM
#32 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
Udruzenje "Crni Krst" se bavi odrzavanjem groblja poginulih Bosnjaka, ja cu poslati ime tvog djeda nekim ljudima, pa da pokusamo saznati gdje je ukopan. Moja oba djeda su bili borci na Soci, jedan zarobljen, 7 godina u logoru u Italiji.
-
Majjah
#33 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
Evo jedan slovenacki dokumentara o Sabotinu, brdu iznad nove gorice kojeg sam vec spominjao. Tu se borio 4. regiment
- Jazz_Junkie
#34 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
Posto ti je pradjed imao visi rang, pretpostavljam da je primao i platu od vojske. Obicni vojnici inace nisu primali nikakve dohotke. U statistikama gubitaka k.u.k vojske su oficiri navedeni u posebnim kategorijama. Nisam siguran sto da ti posavjetujem, ali mozda pokusas kontaktirati drzavni arhiv Republike Austrije: http://www.oesta.gv.at/
-
stari_sarajevski_gospodin
#35 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
WORLD WAR I.
The Bosnian-Hercegovian Infantry Regiment No.2 was the one, which received the greatest number of Golden Bravery Medals in the entire Austro-Hungarian Empire. They earned 42, the other Bosnian regiments each an avarege of 20, while most others earned 8 to 12.
On almost all fronts, the Bosniacs proved their bravery, in particular at the Southern Front against Serbia and the unfaithful Italy, which left the Triple Alliance and joined the Western allies in 1915. The war in the mountains with its twelve battles on the Isonzo River was one of the bloodiest and heaviest of the whole World War.

Monument in Slovenia.

The Bosnian-Hercegovian Infantry Regiment No.2 was the one, which received the greatest number of Golden Bravery Medals in the entire Austro-Hungarian Empire. They earned 42, the other Bosnian regiments each an avarege of 20, while most others earned 8 to 12.
On almost all fronts, the Bosniacs proved their bravery, in particular at the Southern Front against Serbia and the unfaithful Italy, which left the Triple Alliance and joined the Western allies in 1915. The war in the mountains with its twelve battles on the Isonzo River was one of the bloodiest and heaviest of the whole World War.

Monument in Slovenia.

- ljubav_aha
#36 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
fotosi su odlicni,ali bez objasenjenja,lokacije i slicno,su bezvrijedne
-
Ponekad s'proljeca
#37 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
Ovi su mi dobri gdje okrecu piceka na raznju, podsjetime na nase radnike u njemackoj kad nisu mogli naci janje pa okrenuse piceka. Ovaj sto je klao imao je obicaj reci, skiko ne skiko ja cu te zvati janje!!!!!
- 1941.
#38 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
Možda te fes zavarao.U toj vojsci bili su i Muslimani i Srbi i Hrvati.Ponekad s'proljeca wrote:Ovi su mi dobri gdje okrecu piceka na raznju, podsjetime na nase radnike u njemackoj kad nisu mogli naci janje pa okrenuse piceka. Ovaj sto je klao imao je obicaj reci, skiko ne skiko ja cu te zvati janje!!!!!
- Hrast
#39 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
Moguce je doci do tih podataka. Ako je sahranjen u Austriji, ili Italiji, tj. u Juznom Tirolu (Alto Adige), sigurno postoji i evidencija. Raspitacu se gdje se i na koji nacin moze doci do tih podataka ali se naravno ne mislim zavlaciti u arhive. Ne znam da li si musliman ili ne, ali u slucaju da ti vjera znaci imalo vise od tradicije trebao bi se pravo potruditi da nadjes dedov grob jer je, ako je sahranjen, sahranjen pod krizom. Imao sam priliku da obidjem mnoga poprista tkzv. "bijelog rata" u Trientu i Juznom Tirolu, a samim tim i groblja vojnika i jedne i druge strane. Ima dosta bosnjackih, srpskih i hrvatskih imena, i svi su, bez izuzetka, sahranjeni pod krizevima. Radi se o vojnicima tvzv. bosnjackih regimenti koje su vazile za borbeno efektivne ali im se danas, bar u Austriji, ne da je nikakva znacajnost, a kamoli pocast - iako je njihova vaznost za pojedine bitke bila veoma cijenjena od savremenika, ali i autora knjige "Die Bosniaken kommen", koji je Austrijanac. Isto tako imas i dnevnik jednog austrijskog oficira (knjiga na bosanskom i njemackom istovremeno) koji se podosta nahvalio "svojim Bosnjacima". Kako god, imena, prezimena, dan rodjenja i pogibije, se jos uvjek mogu sa lakocom procitati na svakom pojedinom krizu.
Zelim ti uspjesnu potragu.
Zelim ti uspjesnu potragu.
-
Eborg
#40 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
Hvala!Meni samo treba uputa gdje da trazhim a dalje cu sam!
Pisao sam na vecinu ovih mailova i samo sam na jedan dobio odgovor.Naime,nije ga bilo na listi predratnih poruchnika ali mi je taj chovjek rekao da je onda ochito dobio unapredjenje tokom rata iako je tamo otishao kao oficir.
Pisao sam na vecinu ovih mailova i samo sam na jedan dobio odgovor.Naime,nije ga bilo na listi predratnih poruchnika ali mi je taj chovjek rekao da je onda ochito dobio unapredjenje tokom rata iako je tamo otishao kao oficir.
- IBM
#41 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
Kolega ti si davno obecao skenirati vojnu knjizicuEborg wrote:Hvala!Meni samo treba uputa gdje da trazhim a dalje cu sam!![]()
-
Eborg
#42 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
Jao vidish,to sam totalno zaboravio.Ajde,skontat cu neshto,chuchnuo mi je scanner...Mozhda je uslikam...IBM wrote:Kolega ti si davno obecao skenirati vojnu knjizicuEborg wrote:Hvala!Meni samo treba uputa gdje da trazhim a dalje cu sam!![]()
Pisao sam na vecinu ovih mailova i samo sam na jedan dobio odgovor.Naime,nije ga bilo na listi predratnih poruchnika ali mi je taj chovjek rekao da je onda ochito dobio unapredjenje tokom rata iako je tamo otishao kao oficir.i dalje cekam
- anonimni clan
#43 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
Evo ti jos jedna knjiga:http://www.bogbosnaibosnjastvo.org/drug ... aopisi.htmEborg wrote:Hm,gdje bih mogao naci te knjige?Ljetos sam vidio "Die Bosniaken Kommen" na onom sajmu knjiga kod Ekonomskog fakulteta ali ne kupih,shteta...
"Bosnjak" od Hans Fritz-a
-
Ahmed Pasic
#44 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
Selam alejkum i pozdrav svima!
Zovem se Ahmed Pasic, rodjen sam u Sloveniji 1976. godine, moji su porijeklom od Sansko Mosta. Bez obzira, sto nisam rodjen u BiH, volm BiH i puno istrazujem njezinu historiju. Zbog toga sam 2007. godine napisao knjigu o Bosnjacima na soskom frontu. Ona se vrlo brzo prodala i sada radim na novom izdanju. Zelim dodati sto vise informacija i fotografija iz tog perioda. Ako imate bilo sta, posaljite mi molim vas, jer su sve informacije, a pogotovo slike, zlata vrijedne.
Zelim da nas narod zna, sa se je desavalo u tom vaktu, kako se ne bi zaboravilo. Knjigu cu uraditi na slovenskom, bosanskom i engleskom jeziku. Trenutno postoji samo na slovenskom, ali ako Bog da, bice dostupna uskoro i na bosanskom i engleskom. Ako mi zelite pomoci, javite se na [email protected].
Ahmed Pasic
Zovem se Ahmed Pasic, rodjen sam u Sloveniji 1976. godine, moji su porijeklom od Sansko Mosta. Bez obzira, sto nisam rodjen u BiH, volm BiH i puno istrazujem njezinu historiju. Zbog toga sam 2007. godine napisao knjigu o Bosnjacima na soskom frontu. Ona se vrlo brzo prodala i sada radim na novom izdanju. Zelim dodati sto vise informacija i fotografija iz tog perioda. Ako imate bilo sta, posaljite mi molim vas, jer su sve informacije, a pogotovo slike, zlata vrijedne.
Zelim da nas narod zna, sa se je desavalo u tom vaktu, kako se ne bi zaboravilo. Knjigu cu uraditi na slovenskom, bosanskom i engleskom jeziku. Trenutno postoji samo na slovenskom, ali ako Bog da, bice dostupna uskoro i na bosanskom i engleskom. Ako mi zelite pomoci, javite se na [email protected].
Ahmed Pasic
-
Ahmed Pasic
#45 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
Ako neko zeli dobiti podatke o poginulim rodjacima u prvom svjetskom ratu, neka se obrati Vojnoj arhivi u Becu. Oni imaju najbolje podatke o mjestu i datumu smrti vojnika austro-ugarske vojske.
- Tvrtko II Kotromanić
#46 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
ima i prevod na bos. jezik, autor je Werner Schachinger, moze se naci na sajmovima knjige sto budu na skenderiji, a siguran sam da se moze i preko neta naciProzor wrote:Mislim da ima i knjiga "Die Bosniaken Kommen!" - Bosnjaci dolaze! nekog njemackog autora...
- Tvrtko II Kotromanić
#47 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
U knjizi " Bošnjaci dolaze", u dijelu koji opisuje prijelaz preko Tagliamenta, u Italiji, gdje je u borbama učestvovala i IV. Bosanska regimenta, spominje se lt.Redžibašić, ubijen u trenutku italijanskog napada, dok je komandovao desnim krilom Bosanaca. Datum je 2.novembar 1917 godine, bitka se odigrala navečer.Eborg wrote:Hvala,poslao sam im mail na engleskom pa cemo vidjeti...![]()
Rahmetli pradjed se zvao Ibrahim Redžebašić.
Nisam nashao nishta o toj regimenti,imash li neki link?Shto se tiche tog shtaba to bi onda odgovaralo prichi,zar ne?Poshto je po prichi moje nane rahmetli (taj vojnik je bio njen punac kojeg nikad nije upoznala) on poginuo/umro u Italiji.Nakon shto je poginuo/umro porodici su sa fronta dostavili ovu legtimaciju,sablju,dvogled i valjda ostale lichne stvari...
Na jednom dijelu legitimacije je odshtampan neki tekst,mozhe li ovo ko prevesti?Tek se hocu upisati na onaj Goethe kurs...![]()
"Auf Grund seiner Felddienstleistung wird der Anspruch auf die begünstigte Rangstellung im Sinne des AOK. Pers. Nr. 34.294. ex 1916 bestätigt."
Ispod je pechat regimente,potpis i datum 20.5.1917. god.
-
coIIector
- Bosanac in Lederhosen
#49 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
Evo par imena poginulih koje sam naso (na kraju stranice, klikni na Teil 1- Abazovic-Elovoti, Teil2 - Elsler-Klaric, itd...:
http://www.denkmalprojekt.org/2009/lebr ... tmk_oe.htm
http://www.denkmalprojekt.org/2009/lebr ... tmk_oe.htm
-
sjaj u travi
#50 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
Tema je vrlo interesabntna.
Molio bih sve one koji su zainteresovani i traze imena poginulih u Austrougarskoj vojsci na tom dijelu fronta da obrate paznju i na ime "Gakic Hadzo". To je moj pradedo. Poginuo je u bitci kod Monte Melleta (nisam siguran da je korektno napisano). Pozvan je kao staro godiste. Moguce u drugoj polovini rata - kad je ponestalo vojnika!? Valjda je bio u cetvrtoj regimenti!? Po jednoj verziji nije poginuo u direktnim sukobima nego u lavini sa grupom vojnika?
Zahvaljujem na linkovima? Da li ima neko obiljezje ili muzej o toj bitci kod "Monte Mellete"? Posto ja zivim u Danskoj, ja bih rado u prolazu svratio na ta mjesta.
Da li neko moze da mi poblize objasni gdje se precizno nalaze? (ako je moguce da prilozi kartu!)
Unaprijed hvala
Molio bih sve one koji su zainteresovani i traze imena poginulih u Austrougarskoj vojsci na tom dijelu fronta da obrate paznju i na ime "Gakic Hadzo". To je moj pradedo. Poginuo je u bitci kod Monte Melleta (nisam siguran da je korektno napisano). Pozvan je kao staro godiste. Moguce u drugoj polovini rata - kad je ponestalo vojnika!? Valjda je bio u cetvrtoj regimenti!? Po jednoj verziji nije poginuo u direktnim sukobima nego u lavini sa grupom vojnika?
Zahvaljujem na linkovima? Da li ima neko obiljezje ili muzej o toj bitci kod "Monte Mellete"? Posto ja zivim u Danskoj, ja bih rado u prolazu svratio na ta mjesta.
Da li neko moze da mi poblize objasni gdje se precizno nalaze? (ako je moguce da prilozi kartu!)
Unaprijed hvala