Hrvatska je jos manje imala kontinuitet drzave i vlastito odlucivanje u sklopu imperije. Pa ocigledno tu vazi drugi arsin. Osim toga – cini mi se da katolicanstvo primorja vezes za hrvatstvo iako nema osnove da se katolicko stanovnistvo srednjeg vijeka automatski krsti u hrvatsko po nacelu nacionalromantizma i danasnjih kriterija. Tako da ”nase i njihovo” kroz to nema tezinu. A pogotovo propast kraljevstva, odnosno nezavisnosti.tvsabina wrote: Samo što je naša Kraljevina propala još u 15 vijeku i dakle već 500 godina to nije naše. I kada je postajalo naše mi smo to zauzeli od drugoga kao što su drugi kasnije uzimali od nas.
Bosnu i Hercegovinu u doba Osmanlija uopće ne mogu uzeti niti prihvatiti kao bilo kakvu referencu. Razlog je bio vrlo jednostavan - BiH unutar Osmanskg Carstva nije imala niti jedan jedini stepenčić vlastitog odlučivanja.
Sto znaci da je Neum u granici BiH puka slucajnost. Da su Dubrovcani imali zemlju 50 km. juznije ili sjevernije – zapao bi BiH neki drugi grad koji bi se ovdje tumacio kao kontuniirano bosanski. I kad je tako, a poznavajuci raspolozenje neumljana prema ovoj ili onoj drzavi – Neum u sastavu BiH ima historijsku opravdanost koliko i bilo koji drugi grad u tom regionu.
Neum MOGU uzeti u obzir , jer je on pri silnom prekrajanju granica uvijek bio u BiH , uvijek se KONTINUITETOM smatrao dijelom BiH jer su Dubrovčani tražili zaštitu od Mlečana a pomoć su pružili Turci, i Dubrovčani su SVJESNO DALI svoju zemlju kao zaštitu vlastitog grada od Mlečana. Više volimo da graničimo sa Osmanlijama nego sa Mlečanima.
Trampa jeste sustina ove price – naravno pod uslovom da za to postoji dvoje raspolozenih. Pogresno me kontas u dijelu postiranja karata i historije – to je samo odgovor na nebuloze da nesto nije nikada bilo dio BiH. Ja uopce ne zagovaram povrat teritorija na osnovu historije – samo podsjecam da je Neum u BiH ima nelogicnosti i da je sve samo slucajnost. Istim kriterijem danas moze umjesto Neuma biti neki drugi grad dio BiH – ili da nije nijedan na primorju. Neum se danas ni trunku ne razlikuje od drugih gradova, a vjerujem da bi stanovnistvo i samo vise zelilo da je u sastavu HR negoli BiH. U BiH su samo zbog slucajnosti i danas teritorijalno predstavlja vise problem negoli sto ima prakticnost. Zasto bi trampa bila nemoguca. Samo ako pogledas najjuzniji dio primorja od Cavtata do Prevlake – to je daleko bolji izlaz na more za BiH i daleko veci potencijal. Tu imas samo jedan Molunat kao grad sa nekih 215 stanovnika naspram jednog Neuma sa 5000. Kada pogledas i infrastrukturu Neuma i broj stanovnika i kontunuitet teritorija – mislim da je Hrvatskoj bolje da ima Neum umjesto krajnjeg juga. A BiH pogotovo.Mislim da tu nema nikakvih posljedica. Prvo ukoliko Hrvatska unutar svog teritorija počne graditi most kakav želi , ukoliko smatramo da će nas iz bilo kog razloga taj most ugroziti stvari treba smjesta dati na međunarodnu arbitražu kao i Slovenija. I to je to. S tim da oni još zadugo neće moći praviti taj most a mi ćemo se još zadugo baviti mnogo glupljim i manje važnim pitanjima od ovoga jer se takvim pitanjima bavimo dvije decenije.
Da OVO JE VAŽNO , jako važno ali nikako ne treba uzimati TERITORIJ u opticaj jer ukoliko se promijene odluke Banditerove komisije da su republičke , AVNOJEVSKE granice istovremeno i DRŽAVNE onda se bojim da ćemo zbog dvadeset minuta plivanja dovesti u pitanje cijelu našu zemlju jer su nam susjedi jako prijateljski nastrojeni i jedva čekaju da se GRANICE počnu mijenjati.
Zato se nadam da me razumijete. Zašto dirati nešto , što nam samo može napraviti štetu a istovremeno realno ne polažemo nikakva prava ili smo ih davno izgubili.