Bosansko more

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
hAZNADAR

#51 Re: Bosansko more

Post by hAZNADAR »

tvsabina wrote: Samo što je naša Kraljevina propala još u 15 vijeku i dakle već 500 godina to nije naše. I kada je postajalo naše mi smo to zauzeli od drugoga kao što su drugi kasnije uzimali od nas.
Bosnu i Hercegovinu u doba Osmanlija uopće ne mogu uzeti niti prihvatiti kao bilo kakvu referencu. Razlog je bio vrlo jednostavan - BiH unutar Osmanskg Carstva nije imala niti jedan jedini stepenčić vlastitog odlučivanja.
Hrvatska je jos manje imala kontinuitet drzave i vlastito odlucivanje u sklopu imperije. Pa ocigledno tu vazi drugi arsin. Osim toga – cini mi se da katolicanstvo primorja vezes za hrvatstvo iako nema osnove da se katolicko stanovnistvo srednjeg vijeka automatski krsti u hrvatsko po nacelu nacionalromantizma i danasnjih kriterija. Tako da ”nase i njihovo” kroz to nema tezinu. A pogotovo propast kraljevstva, odnosno nezavisnosti.

Neum MOGU uzeti u obzir , jer je on pri silnom prekrajanju granica uvijek bio u BiH , uvijek se KONTINUITETOM smatrao dijelom BiH jer su Dubrovčani tražili zaštitu od Mlečana a pomoć su pružili Turci, i Dubrovčani su SVJESNO DALI svoju zemlju kao zaštitu vlastitog grada od Mlečana. Više volimo da graničimo sa Osmanlijama nego sa Mlečanima.
Sto znaci da je Neum u granici BiH puka slucajnost. Da su Dubrovcani imali zemlju 50 km. juznije ili sjevernije – zapao bi BiH neki drugi grad koji bi se ovdje tumacio kao kontuniirano bosanski. I kad je tako, a poznavajuci raspolozenje neumljana prema ovoj ili onoj drzavi – Neum u sastavu BiH ima historijsku opravdanost koliko i bilo koji drugi grad u tom regionu.
Mislim da tu nema nikakvih posljedica. Prvo ukoliko Hrvatska unutar svog teritorija počne graditi most kakav želi , ukoliko smatramo da će nas iz bilo kog razloga taj most ugroziti stvari treba smjesta dati na međunarodnu arbitražu kao i Slovenija. I to je to. S tim da oni još zadugo neće moći praviti taj most a mi ćemo se još zadugo baviti mnogo glupljim i manje važnim pitanjima od ovoga jer se takvim pitanjima bavimo dvije decenije.
Da OVO JE VAŽNO , jako važno ali nikako ne treba uzimati TERITORIJ u opticaj jer ukoliko se promijene odluke Banditerove komisije da su republičke , AVNOJEVSKE granice istovremeno i DRŽAVNE onda se bojim da ćemo zbog dvadeset minuta plivanja dovesti u pitanje cijelu našu zemlju jer su nam susjedi jako prijateljski nastrojeni i jedva čekaju da se GRANICE počnu mijenjati.
Zato se nadam da me razumijete. Zašto dirati nešto , što nam samo može napraviti štetu a istovremeno realno ne polažemo nikakva prava ili smo ih davno izgubili.
Trampa jeste sustina ove price – naravno pod uslovom da za to postoji dvoje raspolozenih. Pogresno me kontas u dijelu postiranja karata i historije – to je samo odgovor na nebuloze da nesto nije nikada bilo dio BiH. Ja uopce ne zagovaram povrat teritorija na osnovu historije – samo podsjecam da je Neum u BiH ima nelogicnosti i da je sve samo slucajnost. Istim kriterijem danas moze umjesto Neuma biti neki drugi grad dio BiH – ili da nije nijedan na primorju. Neum se danas ni trunku ne razlikuje od drugih gradova, a vjerujem da bi stanovnistvo i samo vise zelilo da je u sastavu HR negoli BiH. U BiH su samo zbog slucajnosti i danas teritorijalno predstavlja vise problem negoli sto ima prakticnost. Zasto bi trampa bila nemoguca. Samo ako pogledas najjuzniji dio primorja od Cavtata do Prevlake – to je daleko bolji izlaz na more za BiH i daleko veci potencijal. Tu imas samo jedan Molunat kao grad sa nekih 215 stanovnika naspram jednog Neuma sa 5000. Kada pogledas i infrastrukturu Neuma i broj stanovnika i kontunuitet teritorija – mislim da je Hrvatskoj bolje da ima Neum umjesto krajnjeg juga. A BiH pogotovo.
sredoje

#52 Re: Bosansko more

Post by sredoje »

Tudjman je vec nudio taj dio obale:

http://www.jutarnji.hr/krajisnik--tudma ... le/149863/

Ali je bio problem otpora lokalnog stanovnistva. Sa izuzetkom same Prevlake Konavle su naseljen kraj i sumnjam da bi lokalno stanovnistvo pristalo da zivi u drugoj zemlji.
sredoje

#53 Re: Bosansko more

Post by sredoje »

tvsabina wrote:ukoliko smatramo da će nas iz bilo kog razloga taj most ugroziti stvari treba smjesta dati na međunarodnu arbitražu kao i Slovenija. I to je to.

Arbitraža podrazumijeva pristanak obje strane na postupak arbitraže. Ono što možeš jednostrano poduzeti je predati stvar na medjunarodni sud.

Inace, Slovenija je prvo odbijala arbitrazu i pokusavala je Hrvatsku prisiliti na rjesenje koje joj odgovara koristeci se ucjenom oko pristupa Hrvatske EU a nakon pritiska od strane SAD i EU arbitraza je prihvacena kao kompromisno rjesenje.

Inace, njegov prijedlog je logican i zanimljiv. Sa direktnim doticajem sa otvorenim morem BiH bi mogla prije razvijati maritimne djelatnosti nego kao do sad u unutarnjim vodama HR koje garantiraju pravo neškodljivog prolaza (znači za trgovačku i putničku flotu ali vojna bi morala tražiti dozvolu prolaza svaki put). Pitanje je samo da li je to izvedivo s obzirom na stanovnistvo.
sredoje

#54 Re: Bosansko more

Post by sredoje »

Superhik_ wrote:
sredoje wrote:Tudjman je vec nudio taj dio obale:

http://www.jutarnji.hr/krajisnik--tudma ... le/149863/

Ali je bio problem otpora lokalnog stanovnistva. Sa izuzetkom same Prevlake Konavle su naseljen kraj i sumnjam da bi lokalno stanovnistvo pristalo da zivi u drugoj zemlji.
pa ne mora ni živjeti, pošteno ih isplatiti i to je to.

Ne znam. Meni je prijedlog na prvi pogled zanimljiv ali se bojim da bi ga neki u Hrvatskoj mogli shvatiti kao izdaju, sramotu. Treba priznati da je stvar komplicirana, i za provedbu tako necega bi trebao biti netko sa "jakim mudima" jer bi se odmah javili oni koji u tome vide "nacionalnu izdaju" pa bi okrenuli javnost.

Misli da ako bi i doslo do tako necega onda bi vecu sansu za tako nesto imao prostor na kojem nema naselja, poput poluotoka Prevlake jer prostor od Cavtata do Prevlake teritorijalno ipak visestruko premasuje prostor Neuma a osim toga u zaledju Konavala je plodno polje pa samim time ispada da Hrvatska visestruko gubi.
sredoje

#55 Re: Bosansko more

Post by sredoje »

Superhik_ wrote:
sredoje wrote:
Ne znam. Meni je prijedlog na prvi pogled zanimljiv ali se bojim da bi ga neki u Hrvatskoj mogli shvatiti kao izdaju, sramotu. Treba priznati da je stvar komplicirana, i za provedbu tako necega bi trebao biti netko sa "jakim mudima" jer bi se odmah javili oni koji u tome vide "nacionalnu izdaju" pa bi okrenuli javnost.

Misli da ako bi i doslo do tako necega onda bi vecu sansu za tako nesto imao prostor na kojem nema naselja, poput poluotoka Prevlake jer prostor od Cavtata do Prevlake teritorijalno ipak visestruko premasuje prostor Neuma a osim toga u zaledju Konavala je plodno polje pa samim time ispada da Hrvatska visestruko gubi.
pa ne znam, mislim da bi dosta i dobili. nema tog mosta koji može zamijeniti teritorijalnu povezanost....

Znam, i vi dobivate. Pravi doticaj sa otvorenim morem, mozete naseliti sebi lojalne ljude. Ali opet, u ovim stvarimo ne treba pregovarati na nacin - ko ce koga zajebati. Ovdje se dugorocno rjesava problem dviju zemalja i zato treba pristupiti iskreno i u povjerenju.

U biti prava adresa za ovako nesto su Dubrovcani. Oni ako bi se slozili onda je to to. Ostatak HR bi njih slusao.

Ali sumnjam da bi se ikad odrekli cjelih Konavala ili nekog naseljenog mjesta. Mozda, mozda, mozda "samo" Prevlake.
poznanik

#56 Re: Bosansko more

Post by poznanik »

tftsgkoy wrote:
marokanac wrote:Nemoj se šta uvrijedit al to je veoma glup prijedlog. Da ostavimo historijske činjenice po strani, mada je nemoguće ih izostaviti, a da gledamo samo ekonomske. Ti prepuštaš Neum koji je izgrađen sa svom infrastrukturom i čiji hoteli, vile itd. vrijede garant nekoliko milijardi € a zauzvrat dobijaš gole stijene i nepristupačnu obalu :D Uvjeren sam da bi Hrvatska strana odmah pristala na takvu trampu
Teško da bi itko u RH pristao na taj prijedlog jer tu RH može biti samo na gubitku. Čak i kada bi se uzelo u obzir da je Neum izgrađeni i formirani prostor tom razmjenom bi više dobila BiH koja bi sa nekih 30 km obale iza Dubrovnika dobila i oko 300 km četvornih teritorijalnog mora povezanog s međunrodnim vodama. Čak bi ta neizgrađenost na tom dijelu mogla biti pozitivna stvar jer bi se moglo urbanistički urediti kako vlastima najviše odgovara. U Neumu baš i nema mjsta za novu izgradnju a i pitanje svoje luke bi BiH vrlo lako riješila na novom prostoru kada bi došlo do te razmjene

Vrijednost nekog dobra čini i vrijednost njegove eksploatacije.

Šta vrijedi „dubrovačko zaleđe“, ako ga nema ko kvalitetno rabiti, ako država i društvo od tog prostora nema „profit“. Neum i neumsko zaleđe je u punom kapacitetu profitabilno, s tendenciojom rasta. Neum nije samo nekoliko serpentinskih ulica, par hotela i dvije-tri plaže, Neum je najveće naseljeno mjesto na dijelu jadranske obale od Ploča do Dubrovnika, nekoliko neumskih hotela u vansezoni organizira izuzetno posjećene seminare i sl. od kojih koristi ima cjelokupna lokalna zajednica. Neumsko zaleđe nije samo kamen, tamo su brojne aluvijalne ravni i uvale prepune zasađenog povrća, podižu se ogromne plantaže maslina, u planu su i nasadi i drugog voća. Neumsko zaleđe je u laganoj privrednoj ekspanziji, i nesumnjivo cjelokupno ovo područje ima mnogostruko veći značaj i vrijednost, negoli dubrovačko zaleđe, koje je država Hrvatska polako prepustila zaboravu... Vrijednost neumskog zaleđa je i u žarkoj želji južnodalmatinskog stanovništva da cestovno bude neprekidno spojeno sa ostatkom države.

Ako bi BiH ušla u pregovaranje o predloženoj zamjeni teritorija, Hrvatska bi morala dati mnogo više ustupaka BiH strani, obrazloženih upravo radi te (ne)povezanosti...

Osim toga, zamjena teritorija između dvije države je ogroman i dugotrajan posao, počev od administrativnih poslova lokalnih zajednica, preko promjena u registrima matičnih ureda, promjena osobnih isprava lokalnog stanovništva, do izmjena podataka upisanih u gruntovne i katastarske knjige... Zamjena teritorija na forumu i papiru traje nekoliko minuta i stane u nekoliko rečenica, u stvarnosti, na terenu, taj posao može potrajati i nekoliko dugih godina...
sredoje

#57 Re: Bosansko more

Post by sredoje »

poznanik wrote: Vrijednost nekog dobra čini i vrijednost njegove eksploatacije.

Šta vrijedi „dubrovačko zaleđe“, ako ga nema ko kvalitetno rabiti, ako država i društvo od tog prostora nema „profit“. Neum i neumsko zaleđe je u punom kapacitetu profitabilno, s tendenciojom rasta. Neum nije samo nekoliko serpentinskih ulica, par hotela i dvije-tri plaže, Neum je najveće naseljeno mjesto na dijelu jadranske obale od Ploča do Dubrovnika, nekoliko neumskih hotela u vansezoni organizira izuzetno posjećene seminare i sl. od kojih koristi ima cjelokupna lokalna zajednica. Neumsko zaleđe nije samo kamen, tamo su brojne aluvijalne ravni i uvale prepune zasađenog povrća, podižu se ogromne plantaže maslina, u planu su i nasadi i drugog voća. Neumsko zaleđe je u laganoj privrednoj ekspanziji, i nesumnjivo cjelokupno ovo područje ima mnogostruko veći značaj i vrijednost, negoli dubrovačko zaleđe, koje je država Hrvatska polako prepustila zaboravu... Vrijednost neumskog zaleđa je i u žarkoj želji južnodalmatinskog stanovništva da cestovno bude neprekidno spojeno sa ostatkom države.
Ispade da su u i oko Neuma nepregledni hektari obradive povrsine... :D

Salim se, vidio sam da su razgrnuli brda i zasadili vinograde. Vrijedni ljudi, nema se sta reci.

Ako bi BiH ušla u pregovaranje o predloženoj zamjeni teritorija, Hrvatska bi morala dati mnogo više ustupaka BiH strani, obrazloženih upravo radi te (ne)povezanosti...
Mislim da se u HR nitko ne bi odrekao Konavala bez obzira na (ne)povezanost.
poznanik

#58 Re: Bosansko more

Post by poznanik »

sredoje wrote:Mislim da se u HR nitko ne bi odrekao Konavala bez obzira na (ne)povezanost.
Za odgovore na slična pitanja jedini mjerodavan je referendum.
hAZNADAR

#59 Re: Bosansko more

Post by hAZNADAR »

sredoje wrote: Ne znam. Meni je prijedlog na prvi pogled zanimljiv ali se bojim da bi ga neki u Hrvatskoj mogli shvatiti kao izdaju, sramotu. Treba priznati da je stvar komplicirana, i za provedbu tako necega bi trebao biti netko sa "jakim mudima" jer bi se odmah javili oni koji u tome vide "nacionalnu izdaju" pa bi okrenuli javnost.

Image
Nemoj racunati cijelo Konavle u ovoj prici. Prepolovi ga i- li bolje receno ako gledas kartu – BiH teritorij bi mogao ici preko konavskih brda, pored Dvora i da izadje na more gdje je selo Popovici. Sto znaci da bi BiH u takvoj trampi dobila samo par sela, neplodna ili neobradjena brda, i more gdje od luka imas samo mali Molunat sa nekih 200 stanovnika. Nema tu sveukupno ni 1000 stanovnika, a na samoj wikipediji na hrvatskom pise da su nerazijena i sa trendom opadanja stanovnika.
Ne treba BiH ni Cavtat, ni aerodrom Cilipi, ni plodno konavsko polje,.. ne treba nista sto je izgradjeno – BiH treba nesto sto ima potencijal. A ovaj dio otvorenog mora i krsa ima daleko veci potencijal negoli Neum jer Neum i pored izgradjene infrastrukture je naseljen, popunjen, luka ne moze biti veca i prometnija(ili moze malcice na ustrb turizma). Sa gospodarske strane(sa izuzetkom turizma) Neum dostize svoj maksimum. Znaci - zaboravi infrastrukture, zgrade, ceste i sl. – odnosno sta je danas. Gledaj na potencijal i sta se moze napraviti.
BiH bi cak mogla dati Hrvatskoj i vise teritorija nego sto bi ga dobila på kvadraturi. Napr. onaj pojas krsa iznad Dubrovnika i Cavtata gdje Hrvatska od obale do granice ima samo par kilometara – to je pustahija od koje BiH nista nema. Cak bi ”halalio” i manje opcine poput Gruda, Tomislavgrada,.. samo zato sto je ovaj komadic otvorenog mora od Popovica do Prevlake strateski bitniji i sa daleko vecim potencijalom.
Naravno – sve su ovo mastanja i nada da ce se ovo pitanje mozda potegnuti jednog dana. Problem u tome nije samo hrvatsko domoljublje , vec i mogucnost cestovnog povezivanja preko konavskih brda, gradnja luke,.. – odnosno cijena toga.

Mislim da ovoj temi vise nije mjesto na historiji jer smo historijski dio manje vise razjasnili – ako moze – da se prebaci na razne diskusije ili politiku.
Last edited by hAZNADAR on 07/08/2012 09:39, edited 1 time in total.
sinuhe

#60 Re: Bosansko more

Post by sinuhe »

Dobar si ti. Otvoris temu da pitas otkud Neum u BiH i evo sad bi prekrajao granice.
hAZNADAR

#61 Re: Bosansko more

Post by hAZNADAR »

sinuhe wrote:Dobar si ti. Otvoris temu da pitas otkud Neum u BiH i evo sad bi prekrajao granice.
:D hebiga - covjek se uci dok je ziv. Mogao sam odgovor na pocetna pitanja naci i na wikipediji al tu nema gusta.
sredoje

#62 Re: Bosansko more

Post by sredoje »

sinuhe wrote:Dobar si ti. Otvoris temu da pitas otkud Neum u BiH i evo sad bi prekrajao granice.
Ja sam Hrvat pa evo i ja "prekrajam granice". Ako bi te manje preinake dovele do uspjesnijih zemalja, bolje perspektive za stanovnistvo i jedne i druge zemlje i usput se nitko ne bi (ili barem ne u znacajnijem broju) osjetio povrijedjenim - zasto ne?

Uostalom, ovo je samo forum i trebale bi nam biti dozvoljene i mastarije.
sredoje

#63 Re: Bosansko more

Post by sredoje »

hAZNADAR wrote: Naravno – sve su ovo mastanja i nada da ce se ovo pitanje mozda potegnuti jednog dana. Problem u tome nije samo hrvatsko domoljublje , vec i mogucnost cestovnog povezivanja preko konavskih brda, gradnja luke,.. – odnosno cijena toga.

U tom području je već postojala zelj. pruga, doduse uskotracna i vodila je do Zelenike u CG.

http://www.dubrovnikbytrain.com/projekt ... eznica.php

A cijena... vjerojatno ne bi bila mala, ako sam dobro zapamtio, samo kontejnerski terminal koji je HR nedavno sagradila u Plocama je kostao preko 100 milijuna eura. A tamo je jos ravnica sto znaci da nije trebalo sijeci i ravnati brda.
Comrad

#64 Re: Bosansko more

Post by Comrad »

Ako oni mogu osporavati dva posrana kamena koja su btw nasa, jer je tako dogovoreno, onda cu i ja osporavati njihovo. Gdje jos na svijetu ima ovakva neprirodna granica. Ajde da su malo mora uzeli, nego se usjekli i nije im dovoljno, nego im daj otoke i jos most da grade na nasu stetu. Dovoljno je sto nas handre na svim mogucim frontovima, jos sad i ovo. E pa dosta je vise braco hrvati, stegnite malo rucnu jbmu!

Prvo su srali slovencima, pa sad nama...stegla ih evropska unija, i sad rjesvaj sto prije mozes. Mi se ovdje ponasamo kao da se nama zuri, pa halo mi smo ovdje u poziciji da odlucujemo sta i kako, ne oni. Njima se zuri i njih pritisce EU, nisam im ja kriv sto su imali gladne oci. Trebali su ranije o ovome razmisljati. Nema zatvaranja naseg mora i kraj price.

Nasi ce mediji jos predstaviti ovo da oni nama cine uslugu, kao daju nam otoke, mi cemo njima most i eto ga - happy ending. Kakvi su nasi politicari paraziti ne bi me cudilo da to prihvate. Umjesto da ih ucijene svim mogucim. Sta oni nama rade, jbt prodali nam voz i onda zabrane tom istom vozu da ide u Hrvatsku. A bosnjo glupi daj svima, budi svakome na usluzi, na sve misli osim na sebe...

Ili evo, imam ja jedan prijedlog. Predlazem da Italija, Slovenija, BiH, CG, Albanija i Grcka daju malo svoje primorske teritorije jadnoj maloj Hrvatskoj, ipak im je malo ovo sto sad imaju. Ajde ljudi da pisemo peticiju.
Evo moj prijedlog mape. Evo vam gladne oci...

Image
hAZNADAR

#65 Re: Bosansko more

Post by hAZNADAR »

Mislim da to nije pohlepa Comrad, svako misli na sebe i siri se koliko moze - osim Bosnja.
Gresku su napravili bivsi komunisticki politicari kada su utvrdjivali i crtali granice - kada su vec nastupali u uslovima prekrajanja granica gdje su dobili Istru, Zadar, dijelove Koruske, Stajerske,.. Cres, Lastovo,.. mogli su i unutarnje granice preurediti bolje bez diskonituiteta i da i Sloveniju i BiH zapadne bolji izlaz na more - eto nije morao morski pojas biti veci - tek da je bolji izlaz.

Ali tada niko nije racunao na mogucnost cijepanja drzave i uspostave drzava od republika pa se na to nije racunalo. Raspadom Jugoslavije je Hrvatska vise imala srece nego ostali jer je naslijedila vise ili bolje receno manje problema negoli ostali. Tako da danas skroz legitimno mogu prcati i Sloveniju i BiH i svaki ustupak prikazivati kao medvjedju uslugu. Takva su pravila inace na diplomatskoj razini gdje nema manjeg cjepidlacenja negoli na stocnoj pijaci. Ponasanje Hrvatske je ocekivano - svako drugi bi postupao isto. Osim toga - sam nastup oko granica je bio domoljubno principijelan u startu - tako da su ostal ipoliticari i partije prisiljeni slijediti taj primjer. Jer bi se onda HDZ uvijek mogao prikazivati kao najveci domoljub koji nije ustupio ni pedlja, koji najvise pazi i postuje, bla, bla,... Pa je ostatak hrvatske politike prisiljen igrati isto.

U drugom primjeru - eventualna podjela BiH(malo of topic) - moguca je samo kompromisom - da su svi zadovoljni sa dobijenom teritorijom - a to je nikad. Onaj ko je previo Dejton i ove diskonituiete(Brcko,Zepce,Bihac,..) kao da je namjerno oduzeo mogucnost glatkog odcjepljenja nekoga ili dominacije drugoga.

U slucaju korekcije granica izmedju BiH i Hrvatske danas je mislim moguc kompromis. Bosnje nebi trazile sadake - vec bi isli na obostranu korist. Neum jeste vrijedniji od pola Konavla - ali danas - na duze staze i sa potencijalom - ne. To pitanje bi se kad-tad trebao potegnuti - ne kao pritisak - vise kao prijedlog.
Menkic1235

#66 Re: Bosansko more

Post by Menkic1235 »

hAZNADAR wrote:Ali tada niko nije racunao na mogucnost cijepanja drzave i uspostave drzava od republika pa se na to nije racunalo. Raspadom Jugoslavije je Hrvatska vise imala srece nego ostali jer je naslijedila vise ili bolje receno manje problema negoli ostali. Tako da danas skroz legitimno mogu prcati i Sloveniju i BiH i svaki ustupak prikazivati kao medvjedju uslugu. Takva su pravila inace na diplomatskoj razini gdje nema manjeg cjepidlacenja negoli na stocnoj pijaci. Ponasanje Hrvatske je ocekivano - svako drugi bi postupao isto. Osim toga - sam nastup oko granica je bio domoljubno principijelan u startu - tako da su ostal ipoliticari i partije prisiljeni slijediti taj primjer. Jer bi se onda HDZ uvijek mogao prikazivati kao najveci domoljub koji nije ustupio ni pedlja, koji najvise pazi i postuje, bla, bla,... Pa je ostatak hrvatske politike prisiljen igrati isto. .
Mogu oni nas prcati radi jebenog mosta kod Neuma gdje ce prvi preokoknjanski brod uploviti taman tamo neke 2100. godine... Ali mi njih prcamo na taj nacin da su se Hrvati u zadnjih 20 godina prepolovili u BiH.

Pa ti sada vidi koje prcanje je tu bolnije? Jedan Kakanj, Fojnica, Busovaca, Jajce, Bugojno, Konjic, Zenica, Travnik, Kiseljak.... vidi na popisu iz 1991. koliko je procentualno bilo Hrvata tada u tim gradovima a onda vidi popis iz 2013. pa ces zakljcuti da su svugdje Bosnjaci ili 2/3 vecina ili cine 40- 50% (Kiseljak, Vitez).

I onda kada se rijesi Hrvatsko pitanje u Mostaru za nekih 20 godina; njima pada Hercegovina. Nemaju niti jedan veci grad osim Mostar zapadni na kojeg se mogu osloniti a kada to padne onda eto Bosnjaka na vratima dalmacije.
hAZNADAR

#67 Re: Bosansko more

Post by hAZNADAR »

Menkic1235 wrote: Mogu oni nas prcati radi jebenog mosta kod Neuma gdje ce prvi preokoknjanski brod uploviti taman tamo neke 2100. godine... Ali mi njih prcamo na taj nacin da su se Hrvati u zadnjih 20 godina prepolovili u BiH.

Pa ti sada vidi koje prcanje je tu bolnije? Jedan Kakanj, Fojnica, Busovaca, Jajce, Bugojno, Konjic, Zenica, Travnik, Kiseljak.... vidi na popisu iz 1991. koliko je procentualno bilo Hrvata tada u tim gradovima a onda vidi popis iz 2013. pa ces zakljcuti da su svugdje Bosnjaci ili 2/3 vecina ili cine 40- 50% (Kiseljak, Vitez).

I onda kada se rijesi Hrvatsko pitanje u Mostaru za nekih 20 godina; njima pada Hercegovina. Nemaju niti jedan veci grad osim Mostar zapadni na kojeg se mogu osloniti a kada to padne onda eto Bosnjaka na vratima dalmacije.
Uffff,.. what of fuc... :shock: da ti nisi polupao loncice - odnosno pogrijesio temu? De me postedi takve price.
Nacionalniid_BOSANCI

#68 Re: Bosansko more

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

Menkic1235 wrote:
hAZNADAR wrote:Ali tada niko nije racunao na mogucnost cijepanja drzave i uspostave drzava od republika pa se na to nije racunalo. Raspadom Jugoslavije je Hrvatska vise imala srece nego ostali jer je naslijedila vise ili bolje receno manje problema negoli ostali. Tako da danas skroz legitimno mogu prcati i Sloveniju i BiH i svaki ustupak prikazivati kao medvjedju uslugu. Takva su pravila inace na diplomatskoj razini gdje nema manjeg cjepidlacenja negoli na stocnoj pijaci. Ponasanje Hrvatske je ocekivano - svako drugi bi postupao isto. Osim toga - sam nastup oko granica je bio domoljubno principijelan u startu - tako da su ostal ipoliticari i partije prisiljeni slijediti taj primjer. Jer bi se onda HDZ uvijek mogao prikazivati kao najveci domoljub koji nije ustupio ni pedlja, koji najvise pazi i postuje, bla, bla,... Pa je ostatak hrvatske politike prisiljen igrati isto. .
Mogu oni nas prcati radi jebenog mosta kod Neuma gdje ce prvi preokoknjanski brod uploviti taman tamo neke 2100. godine... Ali mi njih prcamo na taj nacin da su se Hrvati u zadnjih 20 godina prepolovili u BiH.

Menkic1235, ja kao Bosnjak i Bosanac a nadam se i svi Bosnjaci i Bosanci se direktno ogradjujemo od ovakvih fasistickih izjava koje daje Menkic 1235 i zaista se nadam da niko od Bosnjaka i Bosanaca ne misli ovako. Graditi svoju srecu na tudjoj nesreci je katastrofa i samo proizvodnja netrpeljivosti i svadja medju ljudima. Cilj ovakvih kao Menkic 1235 je sigurno posvadjati Bosnjake i Bosance sa svim narodima u okruzenju. Ne znam sta ovakve fasisticke izjave rade uopste na ovoj temi jedino ako ne koriste u svrhu miniranja ove vazne teme i za Hrvate i za Bosance.
Menkic1235

#69 Re: Bosansko more

Post by Menkic1235 »

@nACIONALNI ID bOSANCI

Ti ocito da zivis u nekom svom svijetu. Nema nikakvih Bosanaca au hercegvoini; ti ljudi koji zive tamo i koji su katolici zele da se pripoje Hrvatskoj vec 150 godina. Pa upravo je Hrvatski lobij 1906. preko Nijemca Oto-a pocevsi od Berlinskog konresa odvojio Hercegovinu od Bosne i stvorio "Bosnu i Hercegovinu" a kasnije i ideju "Herceg Bosna" 1910. To su Hrvati stvorili a ne Bosanci.

Jedini nacin da se rijesi Hrvatsko pitanje je njihva demografska slabost. To nije nikakav fashizam vec je to realnost. Da su Hrvati vecina u Mostaru i da kontrolisu cijeli mostar te da ih ima recimo 150.000 a ne 45.000 ili 50.000 vidio bih ti kakva bi tmao atmosfera bila.

Pa eto ima ih danas u Mostaru 50.000 pa kada dodjes do Mostara pocinju Hrvatske zastave i stavljaju krstvoe na planine gdje su Bosnjaci bili vecina na popisu iz 1991.

Mostar i hercegovina su nas strateski cilj. A taj teritorij mozemo samo povratiti ako tamo dobijemo apsolutnu veicnu. To netreba biti sutra ali za nekoliko decenija svakako.

Kada to pogledmao iz te perspektive moze nam znaci samo biti drago kada se Hrvati sele iz BiH jer to slabi njihovu a jaca nasu poziciju. I u isto vrijeme izbija Hrvatskoj adut iz ruku da u buducnosti igra dvolicnu igru. Jer sa Bosnjackom vecinom u Mostaru, Stocu, Pocitelju te kasnije B. Petrovcu, Glamocu pa preko Kljuca do Bihaca i Cazina.... apsolutno rijesavamamo mnoge probleme u BiH.

A te probleme ni tvoj drug Tito ni 30% mjesanih brakova u Sarajevu, Tuzli ili Mostaru nije mogao rijesiti.

Ako je to fashizam ja sam fashista. ALi tako vecina nas misli samo sto vecina to otvoreno ne govori.
dragan.s

#70 Re: Bosansko more

Post by dragan.s »

Evo i novih elemenata priče:
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatsk ... fault.aspx
Franjo Tuđman nije darovao Veliki i Mali škoj i vrh poluotoka Klek Aliji Izetbegoviću! Ni Hidrografski institut iz Splita nije iscrtavao dogovoreno političko rješenje “da se izađe ususret BiH” kako u jednom dnevnom listu tvrdi Mirko Alilović iz Geodetske uprave u Zagrebu, nego je uvažio činjenično stanje na terenu odnosno dokumente razgraničenja iz 1974. godine. “Slobodna” je došla u posjed dokumenata o razgraničenju između rubnih, južnih općina (Dubrovnika, Metkovića i Čapljine), a koje je koristio i Hidrografski zavod u Splitu prilikom iscrtavanja graničnih linija na moru. Iz njih proizlazi da su Veliki i Mali škoj te vrh poluotoka Klek upisani u katastarske knjige BiH odnosno u teritorij susjedne zemlje još 1974. godine.
Vrijeme je da svi stanu malo na loptu i prestanu se baviti glupostima. Ko god da dobije tri sporne tačke neće od njih imati neke velike koristi, a druga strana štetu.
Drugo, pitanje robne luke u Neumu je utopija. Da bi se tako nešto ostvarilo prvo bi trebalo dovesti prugu do Neuma od Čapljine, zatim i auto-put (koji će tuda i proći kad se bude pravila Jadransko-Jonska magistrala, a to će biti ko zna kad). Industrijska proizvodnja u BiH trenutno je takva da luka Ploče ne radi ni sa pola kapaciteta (i manje). Kad se ugasi Aluminijski kombinat u Mostaru (što je vrlo blizu sa sadašnjim cijenama struje i sirovog Al) i to malo sadašnjeg prometa će se prepoloviti. Direktna posljedica gradnje teretne luke bi bilo zagađenje Neumskog akvatorija, a tada zbogom turizmu.
Renta

#71 Re: Bosansko more

Post by Renta »

Menkic1235 wrote:

Pa ti sada vidi koje prcanje je tu bolnije? Jedan Kakanj, Fojnica, Busovaca, Jajce, Bugojno, Konjic, Zenica, Travnik, Kiseljak.... vidi na popisu iz 1991. koliko je procentualno bilo eHrvata tada u tim gradovima a onda vidi popis iz 2013. pa ces zakljcuti da su svugdje Bosnjaci ili 2/3 vecina ili cine 40- 50% (Kiseljak, Vitez).

@nACIONALNI ID bOSANCI

Ti ocito da zivis u nekom svom svijetu. Nema nikakvih Bosanaca au hercegvoini; ti ljudi koji zive tamo i koji su katolici zele da se pripoje Hrvatskoj vec 150 godina. Pa upravo je Hrvatski lobij 1906. preko Nijemca Oto-a pocevsi od Berlinskog konresa odvojio Hercegovinu od Bosne i stvorio "Bosnu i Hercegovinu" a kasnije i ideju "Herceg Bosna" 1910. To su Hrvati stvorili a ne Bosanci.

Jedini nacin da se rijesi Hrvatsko pitanje je njihva demografska slabost. To nije nikakav fashizam vec je to realnost. Da su Hrvati vecina u Mostaru i da kontrolisu cijeli mostar te da ih ima recimo 150.000 a ne 45.000 ili 50.000 vidio bih ti kakva bi tmao atmosfera bila.

Pa eto ima ih danas u Mostaru 50.000 pa kada dodjes do Mostara pocinju Hrvatske zastave i stavljaju krstvoe na planine gdje su Bosnjaci bili vecina na popisu iz 1991.

Mostar i hercegovina su nas strateski cilj. A taj teritorij mozemo samo povratiti ako tamo dobijemo apsolutnu veicnu. To netreba biti sutra ali za nekoliko decenija svakako.

Kada to pogledmao iz te perspektive moze nam znaci samo biti drago kada se Hrvati sele iz BiH jer to slabi njihovu a jaca nasu poziciju. I u isto vrijeme izbija Hrvatskoj adut iz ruku da u buducnosti igra dvolicnu igru. Jer sa Bosnjackom vecinom u Mostaru, Stocu, Pocitelju te kasnije B. Petrovcu, Glamocu pa preko Kljuca do Bihaca i Cazina.... apsolutno rijesavamamo mnoge probleme u BiH.

A te probleme ni tvoj drug Tito ni 30% mjesanih brakova u Sarajevu, Tuzli ili Mostaru nije mogao rijesiti.

Ako je to fashizam ja sam fashista. ALi tako vecina nas misli samo sto vecina to otvoreno ne govori.

Pitam se samo kako je moguće da se ovakvi postovi ovog ultrašovinista i fašista Menkića toleriraju na ovom forumu?!? Otvoreno priželjkuje nestanak jednog naroda. I ovo mu nisu prvi ovakvi postovi jer ih piše i na drugim temama...a moderatori i admini samo gledaju i ništa se ne dešava!
Jel zaista u pravu taj nacista Menkić kad kaže da većina Bošnjaka to priželjkuje..nadam se da nije.

Ovakvi postovi ne samo da zaslužuju brisanje nego direktno ban s foruma dotičnog koji ih piše jer potiču na međunacionalnu i međuvjersku mržnju s potencijalnim dalekosežnim posljedicama kakve smo već gledali u zadnjem ratu.

Molim moderatore i administratore da postupe u skladu s pravilima foruma i zaštite nas od ovakvih šovinističkih ispada!
Last edited by Renta on 07/08/2012 13:47, edited 4 times in total.
hAZNADAR

#72 Re: Bosansko more

Post by hAZNADAR »

dragan.s wrote:Evo i novih elemenata priče:
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatsk ... fault.aspx

Vrijeme je da svi stanu malo na loptu i prestanu se baviti glupostima. Ko god da dobije tri sporne tačke neće od njih imati neke velike koristi, a druga strana štetu.
Drugo, pitanje robne luke u Neumu je utopija. Da bi se tako nešto ostvarilo prvo bi trebalo dovesti prugu do Neuma od Čapljine, zatim i auto-put (koji će tuda i proći kad se bude pravila Jadransko-Jonska magistrala, a to će biti ko zna kad). Industrijska proizvodnja u BiH trenutno je takva da luka Ploče ne radi ni sa pola kapaciteta (i manje). Kad se ugasi Aluminijski kombinat u Mostaru (što je vrlo blizu sa sadašnjim cijenama struje i sirovog Al) i to malo sadašnjeg prometa će se prepoloviti. Direktna posljedica gradnje teretne luke bi bilo zagađenje Neumskog akvatorija, a tada zbogom turizmu.
Sve to stoji sto kazes - osim sto bi dodao da je luka Ploce uvijek bila komplikovana sto oko rjesenja statusa, sto oko ekstra poreza i naknada za skladistenja i pretovar, sto oko cinjenice da ce i to malo biti nedostupno kada HR udje u EU. Pa nije BiH privreda iz principa i povrijedjene sujete odavno trazila rjesenje i u koristenju luke Bar - svako gleda gdje mu je jeftinije. Samo pokretanje price i ideje o prosirenju neumske luke je sila prilika zbog novaca. Sami britanci tuzili upravu luke zbog ekstra naknada i zavlacenje vezano za njihov dio najma. Da je luka Ploce otvorenija i jeftinija - vidio bi ti tu prometa - ovako su se odlucili na deranje jer misle da je neko prisiljen samo njih koristiti.

Ali danas u uslovima opce gospodarske krize je bezveze biti kratkovidan i misliti samo o danas. BiH ima potrebu za izlazom na otvoreno more i boljom, jeftinijom,.. lukom,.. mozda ne danas - ali sigurno u buducnosti. Otkud znas kako ce biti za samo 10 god. vezano za uvoz-izvoz, opce gospodarstvo,.. osim toga, luka, infrastuktura, ceste,. .se ne prave za jedan dan i potrebe danasnjeg dana - to svoju isplativost opravda tek poslije par decenija. Neum definitivno ne zadovoljava potrebe makar i ne postojao spor oko vrha Kleka. Da danas sprovedes anketu medju neumljanima oko zelje u kojoj drzavi da zive - siguran sam da bi im Hr bila bliza opcija. Tako da bi sa bar te strane trampa, prekomenzacija sa nekim drugom nerazvijenim i manje naseljenim podrucjem bilo bezbolno.
Menkic1235

#73 Re: Bosansko more

Post by Menkic1235 »

@Renata

Otidji malo na ovaj forum; tek tada ces vidijeti sta je fashizam.

hercegbosna

Ja zelim Mostar kao vecinsko Bosnjacki grad kakav je on bio na popisu iz 1991. prije etnickog ciscenja tog grada. I sada sam ja fashista? Ma molim te lijepo? :lol:

Pa to ti zeli 99% Bosnjaka danas. Samo kada ti dodjes na cevape u Sarajevo to ce ti reci 1% Bosnjaka i vecina ce biti ljubazna prema tebi ali nemoj meni govoriti sta Bosnjaci misle jer ja to znam mnogo bolje od tebe koja dodje u Bosnu na cevape jednom u 5 mjeseci.
hAZNADAR

#74 Re: Bosansko more

Post by hAZNADAR »

Menkic1235 wrote:@Renata

Otidji malo na ovaj forum; tek tada ces vidijeti sta je fashizam.

hercegbosna

Ja zelim Mostar kao vecinsko Bosnjacki grad kakav je on bio na popisu iz 1991. prije etnickog ciscenja tog grada. I sada sam ja fashista? Ma molim te lijepo? :lol:

Pa to ti zeli 99% Bosnjaka danas. Samo kada ti dodjes na cevape u Sarajevo to ce ti reci 1% Bosnjaka i vecina ce biti ljubazna prema tebi ali nemoj meni govoriti sta Bosnjaci misle jer ja to znam mnogo bolje od tebe koja dodje u Bosnu na cevape jednom u 5 mjeseci.
OK menkic1235, cijenim tvoje misljenje, ima tu i logike ako cemo to gledati kroz neku drugu dimenziju i drugi nivo - ali skidaj se sa ove teme sa tom pricom. Ovdje govorimo o ekonomskoj potrebi BiH za otvorenim morem, malo historijski osvrt i malo ideja o trampi. Zar stvarno sam ne vidis kako tvoja krvna zrnca ovdje nemaju sta traziti.
Menkic1235

#75 Re: Bosansko more

Post by Menkic1235 »

@Haznadar

Glupo je pricati o Bosasnkom moru kada se sve sto je Bosansko zavrsava u Pocitelju. Znaci kada krenes od Sarajeva prema moru dodjes do Mostara i prodjes Mostar; prodjes Pocitelj i onu benzinsku pumpu posle Pocitelja i tu pocinju Hrvatske zastave, Herceg Bosnjakanje; i razaljeni putokazi na kojima je prekrizeno "sarajevo". Tu se znaci Bosna zavrsava. Zbog toga je glupo pricati o Bosanskome moru bez demografskog osvrta jer to su bajke a ne diskusija.

Izmedju Bosne i mora imamo nekih 20.000 Hrvata. (Hrvati Gabele, Stolca, i svih ostalih vukojebina). I to ako uzmemo da je Istocni Mostar pod totalnom nasom kontrolom. U slucaju najmanjig problema Hrvati imaju magistralu koja prolazi kroz Mostar a i prugu ko na dlanu. (Znaci da komunikacija nije pod nasom kontrolom 100%).

Znaci ako to gledas na taj nacin upravo je ovo sto sam ja napisao od kardinalnog znacenja za ovu temu "Bosansko more". Bosansko more je direktno i proporcionalno ovisno o hercegovackoj demografiji ; prvenstveno od demografije u Mostaru.

Bez Bosanskog Mostara; nema veze sa Neumom a bez veze sa Neumom nema Bosanskog mora.
Locked