Bosansko more

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
blazh

#401 Re: Bosansko more

Post by blazh »

ok, svi racionalnog razmišljanja se slažu da je luka u neumu bajka za malu djecu. a nije ni tema topica.

u hr postoji interes da se poboljša suradnja sa bih partnerima. ne treba odmah ići džonom na komšije. u luku ploče se ulaže, eu ulaže ogromne pare u luku ploče i sad ići gradit neku luku u neumu. pa smijao bi nam se cijeli svijet..

konkretno,
U luci Ploče u tijeku je investicijski ciklus od oko 200 milijuna eura u infrastrukturu i prekrcajnu opremu, ali budući da se danas u svijetu govori o konkurenciji između prometnih pravaca, a ne samo luka, bitan je kvalitet infrastrukture koja vodi do i od luke. Za konkurentnost pločanske luke prema BiH, ali i drugim tržištima u zaleđu, od presudne je važnosti cijena željezničkog prijevoza do i od krajnjih i početnih destinacija. Postojanje više željezničkih operatera u BiH, od kojih svaki pridodaje svoju cijenu, smanjuje i konkurentnost cijeloga pravca i luke Ploče.

Osim željezničke, od posebne je važnosti i cestovna komponenta na trasi koridora Vc. Taj koridor treba proglasiti jednim od prioritetnih koridora u TEN-T mreži jer predstavlja prometni pravac koji je dio okomite trase između Jadrana, Podunavlja i Baltika. RH, razumljivo, daje veći prioritet koridoru X i koridoru Vb, zbog duljinu trase koja prolazi kroz Hrvatsku i interesa HŽ kao operatera na ovim dužim relacijama u odnosu na Vc, ali je potrebno da se RH, BiH i Mađarska zajednički artikuliraju budući bi sve tri države imale interes od kvalitetnog razvoja ovog koridora.

Uzimajući u obzir manju mogućnost utjecaja BiH kroz tijela Europskog parlamenta, u Lučkoj upravi Ploče predlažu inteziviranje aktivnosti u drugim institucijama gdje BiH ima punopravno odlučivanje, primjerice SEETO. Iz ovoga je vidljivo da je dosta aspekata od zajedničkoga interesa koje je nužno što prije razriješiti na obostrano zadovoljstvo RH i BiH.
penkalaa

#402 Re: Bosansko more

Post by penkalaa »

photo wrote: ne lupetaj? veoma konstruktivna kritika. postoji nesto sto se zove slobodan pristup otvorenom moru a ne prolaz kroz teritorijalne vode neke druge zemlje. razmisli malo o tome
kada nešto pričaš napamet, nemogu se drugačije izraziti nego ne lupetaj :D
ajde ti meni objasni kako izgleda taj slobodan pristup, a moraš kroz Hr teritorijalno more?
misliš da će vam Hrvatska dati exteritorijalni koridor u svojim vodama na lijepe oči? :lol:
photo wrote: sto se tice pruge capljina-niksic, ako me sjecanje ne vara radilo se o cifri od nekih 20m E za ponovno stavljanje u fuknciju.
ta pruga ne postoji, nema mostova, šina niti išta drugo
ono što je ostalo je za staro željezo, plus je bila uskotračna pa će se i postoječi probijeni prolazi morati širiti
i to sve za 20 milja € ? :lol: :lol:
photo wrote: propisi EU - propisi EU govore o naplati prolaza ali ne kazu da za 20 km pruge moras naplatiti 800 E po vagonu.
mrsko mi sada traziti link ali proguglaj malo. ionako stalno viis na ovoj temi i solis pamet ostalima.
prvi put čujem od tebe za tih 800€, pa lijepo pošalji link gdje si to pročitao?
nadam se ne na nekom forumu :D
penkalaa

#403 Re: Bosansko more

Post by penkalaa »

herturty wrote:
Ja sam zavrsio gardjevinu na zapadu. Netrebas meni pricati o tome sta je moguce a sta nije jer na prve tri godine je uvijek bio predmet projekat1, projekat 2, projekat 3 u kojima je se trebala projektovati recimo luka i izracunati troskovi.
neznam kakav si inžinjer, ali ako se zna da za modernizaciju luke Ploče treba 300mil €
koliko onda treba novaca za novu luku sa novom cjelokupnom infrastrukturom? 8-)
herturty wrote: Kao inzinjer ti znaci mogu reci da je pricati o nemogucnosti projektovanja luke sa druge strane Kleka gdje postoji 14 kilometara BiH mora u onakvom polozaju najobicnija glupost.
naravno da je moguće, ako imaš novaca i ekonomsku računicu može se i usred mora napraviti luka
nije stvar tehničke izvodivosti, nego ekonomske isplativosti i dozvola koje neće sigurno biti izdane :-) :-)
herturty

#404 Re: Bosansko more

Post by herturty »

@Penkala

Hrvatska nema ama bas nikakvog uticaja dali ce se u Neumu praviti luka ili ne. O tome se uglavnom pita Sarajevo i nas Islamski lobij u svijetu.

200 miliona eura za modernizaciju luke Ploce je upravo ono sto sam ti ja govorio. Luka kao luka u smislu gradjevinske infrastrukture i popratne elektricne infra strukture nije skupa. Ono sto luku cini skupom su automatizirani sistemi koje sam iznad postavio. To su znaci roboti za istovaranje i utovaranje i drugi sistemi koji idu uz modernu luku.

@Blazh

Zasto se predstavljas kao Bosnjak kad si skutor?
blazh

#405 Re: Bosansko more

Post by blazh »

Jedno od najvećih ulaganja u domaću infrastrukturu u posljednjih nekoliko godina podijelit će se između Lučke uprave Ploče koja će uz pomoć kredita Svjetske banke uložiti u proširenje i obnovu lučke infrastrukture te tvrtke Luke Ploče kao dugoročnog koncesionara koji će luci osigurati najmoderniju suprastrukturu. Prema koncesijskom ugovoru tvrtka Luka Ploče će već do 2015. godine investirati gotovo milijardu kuna u gradnju i opremanje novih te obnovu starih terminala. Od toga će u terminal rasutih tereta investirati 290 milijuna kuna, 48 milijuna kuna u kontejnerski terminal te 33 milijuna kuna u postojeću luku. Dodatno, u terminal za tekuće terete će Luka Ploče već do kraja 2013. godine uložiti 594,5 milijuna kuna, a do kraja 2018. godine dodatnih 121,4 milijuna kuna.

- Mi već pregovaramo s mnogim tvrtkama zainteresiranima za korištenje naših povećanih kapaciteta, kako pretovarnih, tako i skladišnih. A radi se o najvećim svjetskim kompanijama čiji su predstavnici iznimno zadovoljni kada shvate da ćemo im u Luci Ploče vrlo skoro moći ponuditi najmoderniju i najkonkurentniju uslugu u regiji, rekao je Ivan Pavlović, predsjednik Uprave Luke Ploče.

Luka Ploče je u ozbiljnim planovima EU i Svjetske banke. Ta dva faktora ne bi dopustili niti ideju o nekoj drugoj luci u krugu 300 km. Ogromna je lova u pitanju koju BiH na žalost trenutno nema a nema ni sposobnost se zadužiti toliko. Ajmo mi prvi riješiti neke goruće probleme, tipa školstvo i zdravstvo, neke reforme učiniti, napraviti malo infrastrukture za bolji život.
ova priča o neumu, mostu, pločama je čisto zamagljivanje pravih problema, ekonomskih. zemlja nam grca u dugovima, narod kruha gladan a mi se bavimo morem. more je tu, naše, to nam nitko ne može oduzet. nek se hrvatska koprca oko toga. veći je pritisak kod njih.
joijo

#406 Re: Bosansko more

Post by joijo »

herturty wrote:@Penkala

Hrvatska nema ama bas nikakvog uticaja dali ce se u Neumu praviti luka ili ne. O tome se uglavnom pita Sarajevo i nas Islamski lobij u svijetu.

200 miliona eura za modernizaciju luke Ploce je upravo ono sto sam ti ja govorio. Luka kao luka u smislu gradjevinske infrastrukture i popratne elektricne infra strukture nije skupa. Ono sto luku cini skupom su automatizirani sistemi koje sam iznad postavio. To su znaci roboti za istovaranje i utovaranje i drugi sistemi koji idu uz modernu luku.

@Blazh

Ni meni nije jasno zasto moderatori toleriraju da se ljudi lazno predstavljaju na ovom forumu. Svaki drugi ovdje je neko sa kamenjarskog portala.
blazh

#407 Re: Bosansko more

Post by blazh »

@Blazh

ja se ne predstavljam kao bošnjak niti sam škutor. ja sam hrvat iz BiH. ili to ne smijem biti? živio ti meni, zemljače. oprosti ako sam krive vjere. živila bosna naša. jado.
blazh

#408 Re: Bosansko more

Post by blazh »

joijo wrote:

@Blazh

Ni meni nije jasno zasto moderatori toleriraju da se ljudi lazno predstavljaju na ovom forumu. Svaki drugi ovdje je neko sa kamenjarskog portala.
šta, treba me banirati jer nisam bošnjak? :lol: :lol: :lol: :skoljka:
peljeski_ne

#409 Re: Bosansko more

Post by peljeski_ne »

blazh wrote:
Luka Ploče je u ozbiljnim planovima EU i Svjetske banke. Ta dva faktora ne bi dopustili niti ideju o nekoj drugoj luci u krugu 300 km. Ogromna je lova u pitanju koju BiH na žalost trenutno nema a nema ni sposobnost se zadužiti toliko. Ajmo mi prvi riješiti neke goruće probleme, tipa školstvo i zdravstvo, neke reforme učiniti, napraviti malo infrastrukture za bolji život.
ova priča o neumu, mostu, pločama je čisto zamagljivanje pravih problema, ekonomskih. zemlja nam grca u dugovima, narod kruha gladan a mi se bavimo morem. more je tu, naše, to nam nitko ne može oduzet. nek se hrvatska koprca oko toga. veći je pritisak kod njih.

Blazhe bolje je da se ne prestavljaš lažno. :)
ek0

#410 Re: Bosansko more

Post by ek0 »

joijo wrote: Ni meni nije jasno zasto moderatori toleriraju da se ljudi lazno predstavljaju na ovom forumu. Svaki drugi ovdje je neko sa kamenjarskog portala.
Koji paradoks. Ti se nesto cudis kako moderatori nekoga toleriraju, a samom tebi nije jasno kako jos imas dozvolu da pises na forumu.
peljeski_ne

#411 Re: Bosansko more

Post by peljeski_ne »

blazh wrote:
joijo wrote:

@Blazh

Nije što nisi Bošnjak nego što govoriš kao "Mi" a 99% Bošnjaka želi luku. Ko smo mi? Stanovnici federacije? :D
blazh

#412 Re: Bosansko more

Post by blazh »

peljeski_ne wrote:

Nije što nisi Bošnjak nego što govoriš kao "Mi" a 99% Bošnjaka želi luku. Ko smo mi? Stanovnici federacije? :D
aha, sorry nisam znao da si separatista.. a pokaži mi neki link gdje bošnjaci u 99% žele luku u neumu. hvala unaprijed.
blazh

#413 Re: Bosansko more

Post by blazh »

ek0 wrote:
joijo wrote: Ni meni nije jasno zasto moderatori toleriraju da se ljudi lazno predstavljaju na ovom forumu. Svaki drugi ovdje je neko sa kamenjarskog portala.
Koji paradoks. Ti se nesto cudis kako moderatori nekoga toleriraju, a samom tebi nije jasno kako jos imas dozvolu da pises na forumu.
on može, on je bošnjak ovo je izgleda forum za bošnjake. ostali građani federacije moraju šutiti i raditi kako bošnjaci kažu.. :shock:
podsjeća me na onu tezu da su crnci najveći rasisti :mrgreen:
penkalaa

#414 Re: Bosansko more

Post by penkalaa »

misliš da netreba dozvola lokalne zajednice kao i Hrvatske? :lol:
gradi se luka 500 m od Hrvatskog teritorijalnog mora i naravno da će imati ekološki, prometni, turistički utjecaj i na Hrvatsku
itekako treba dozvola, samo sanjaj o islamskom lobiju i dalje :D
herturty wrote: 200 miliona eura za modernizaciju luke Ploce je upravo ono sto sam ti ja govorio. Luka kao luka u smislu gradjevinske infrastrukture i popratne elektricne infra strukture nije skupa. Ono sto luku cini skupom su automatizirani sistemi koje sam iznad postavio. To su znaci roboti za istovaranje i utovaranje i drugi sistemi koji idu uz modernu luku.
šta misliš da će ponovno graditi i betonirati luku ili šta?
kao i željezničku i drugu infrastrukturu?
grade jedan novi terminal i obnavljaju dio dotrajale lučke opreme, tj barem je u planu 8-)
@Blazh
herturty wrote: Zasto se predstavljas kao Bosnjak kad si skutor?
zašto se ti predstavljaš kao Bošnjak kad si balija? :D
neka se ostali normalni Bošnjaci ne osjete prozvani, ali svakog koji nas tako zove je za mene balija :P
blazh

#415 Re: Bosansko more

Post by blazh »

penkalaa wrote:
herturty wrote: Zasto se predstavljas kao Bosnjak kad si skutor?
zašto se ti predstavljaš kao Bošnjak kad si balija? :D
neka se ostali normalni Bošnjaci ne osjete prozvani, ali svakog koji nas tako zove je za mene balija :P
:thumbup:
peljeski_ne

#416 Re: Bosansko more

Post by peljeski_ne »

Pokaži mi neki link? Pa 99% akademika iz Sarajeva se zalažu za tu luku. Najistaknutiji političari Bošnjački su se u ratu zalagali za tu luku. Čak je i bilo bitnije dobiti Neum kada je Bosna bila pred padom 1993. nego Srebrenicu i istočnu Bosnu.

BiH je demokratska zemlja. Znači da su Bošnjački političari demokratski izabrani poput Ejuba Ganića , Izetbegovića itd. Silajdžić je spominjao tu luku malih milion puta. To ti je Bošnjački cilj no. 1.
peljeski_ne

#417 Re: Bosansko more

Post by peljeski_ne »

penkalaa wrote: gradi se luka 500 m od Hrvatskog teritorijalnog mora i naravno da će imati ekološki, prometni, turistički utjecaj i na Hrvatsku
itekako treba dozvola, samo sanjaj o islamskom lobiju i dalje :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Nek si ti nama dobra.
penkalaa

#418 Re: Bosansko more

Post by penkalaa »

peljeski_ne wrote: BiH je demokratska zemlja. Znači da su Bošnjački političari demokratski izabrani poput Ejuba Ganića , Izetbegovića itd. Silajdžić je spominjao tu luku malih milion puta. To ti je Bošnjački cilj no. 1.
ako je to Bošnjački cilj no. 1, jadna li nam je ta Bosna
kada u ovih 20 god ni projektnu dokumentaciju ni studiju izvodivosti nisu u stanju platiti i napraviti
onda nije ni čudno što su ciljevi br 2 kao školstvo, zaposlenje itd spali na najniže grane :D
blazh

#419 Re: Bosansko more

Post by blazh »

peljeski_ne wrote:Pokaži mi neki link? Pa 99% akademika iz Sarajeva se zalažu za tu luku. Najistaknutiji političari Bošnjački su se u ratu zalagali za tu luku. Čak je i bilo bitnije dobiti Neum kada je Bosna bila pred padom 1993. nego Srebrenicu i istočnu Bosnu.

BiH je demokratska zemlja. Znači da su Bošnjački političari demokratski izabrani poput Ejuba Ganića , Izetbegovića itd. Silajdžić je spominjao tu luku malih milion puta. To ti je Bošnjački cilj no. 1.
:lol:
ajde neka ti akademici prvo skontaju kako bosnu izvuć iz gliba i kako postati normalna država. nemate VI bošnjaci para za luku. nemate para ni za plaće administracije a kamoli pola milijarde minimalno za luku. ali pola milijarde eura.. :run: :dance:
penkalaa

#420 Re: Bosansko more

Post by penkalaa »

blazh wrote: ajde neka ti akademici prvo skontaju kako bosni izvuć iz gliba i kako postati normalna država. nemate VI bošnjaci para za luku. nemate para ni za plaće administracije a kamoli pola milijarde minimalno za luku. ali pola milijarde eura.. :run: :dance:
blaž kako ne shvačaš?
uzdaju se u islamski lobi, koji je toliko ekonomski uzdigao BiH do sada :D
blazh

#421 Re: Bosansko more

Post by blazh »

islamski lobi koji gradi terminale u pločama :lol:
penkalaa

#422 Re: Bosansko more

Post by penkalaa »

blazh wrote:islamski lobi koji gradi terminale u pločama :lol:
direktne strane investicije u Bih 1994-2007
Austrija (€1,294 miliona)
Srbija (€707 miliona)
Hrvatska (€434 miliona)
Slovenija (€427 miliona)
Švicarska (€337 miliona)
Njemačka (€270 miliona)
Italija (€94,29 miliona)
Holandija (€63,52 million)
pretrgao se islamski lobi od ulaganja u Bosnu :lol: :lol:
dobro si rekao, te islamske zemlje su sigurno pet puta više uložile u Hrvatsku nego u Bosnu :D
fortaleza

#423 Re: Bosansko more

Post by fortaleza »

blazh wrote:
joijo wrote:

@Blazh

Ne zato što nisi Bošnjak, to je najmanji problem već zato što ne pišeš ono što bi "trebao", a protuargumenti su uglavnom kao što vidiš neargumenti, nazivanje škutorima, kamenjarima i pozivanje na ban premda ne vidjeh zašto?
blazh

#424 Re: Bosansko more

Post by blazh »

Bucko iz mahale wrote:
samo jedno pitanje...u cemu je razlika kada imas svoju luku u stranoj zemlji

od luke koja se nalazi na njezinom vlastitom teritoriji

e samo mi to odgovori smiljko sagolju :-D

ps.ovo sa smiljkom te samo asociram zasto se treba pod hitno izgradit luka Klek 8-)
pa razlika je u nekih pola milijarde eura koje bih nema. a nemamo ni državu uređenu kako bi narod normalno živio. ali haj, maštajte vi o luci u neumu, organizirajte olimpijadu, gradite taj mahal šta se mene tiče... a hrvati će vam gasiti požare i MMF će davati lovu za osnovne potrebe. nikad se ni neće imati ništa kad je takav mentalitet.

a ovo za šagolja me ne vrijeđa. dovoljno govori o tebi i tvojim istomišljenicima. kad se ostala dva naroda raziđu onda će biti kuknjave kako su separatisti, fašisti i šta ja znam. tipično bošnjačko plakanje a ne vide šumu od balvana u oku.
penkalaa

#425 Re: Bosansko more

Post by penkalaa »

Bucko iz mahale wrote:
samo jedno pitanje...u cemu je razlika kada imas svoju luku u stranoj zemlji

od luke koja se nalazi na njezinom vlastitom teritoriji

e samo mi to odgovori smiljko sagolju :-D

ps.ovo sa smiljkom te samo asociram zasto se treba pod hitno izgradit luka Klek 8-)
uložilo bi se najmanje 500-1000 mil € odakle?
razlika je c.a. 700 radnih mjesta koje bi nastale lukom, možda povoljnija cijena pretovara to je več upitno
a največa da se Bosna može osječati neovisnija od Hrvatske
mada očito nije još došlo do mozga, da novac vlada svijetom a ne vlade
i da smo svi ovisni o njemu
sa druge strane bi nestalo radnih mjesta u turizmu, a gradić Neum kao i bližnja okolica zatrpani slojem prašine
jer največa količina brodskog prijevoza za BiH je ugljen i željezna rudača
otiđi u Ploče pa se uvjeri sam u to sa prašinom i kvalitetom zraka
Last edited by penkalaa on 11/10/2012 19:06, edited 1 time in total.
Locked