Bosansko more
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
hAZNADAR
#1 Bosansko more
Citam ova natezanja oko ratifikacije sporazuma BiH-Hrvatska oko par malih otocica kod Kleka i razmisljam kako je uopce doslo do toga da nas zapadne ovako malo mora oko Neuma. Historijski gledano je vec od banova bosanskih Bosni pripadalo more od usca Neretve pa do Dubrovnika. Pa se poslije prodavalo pomalo, Tvrtko podigao Herceg Novi,.. itd.
Medjutim danasnje granice su na osnovu Avnojskih pa me zivo interesuje kako je doslo do te perverzije da je bivsu socijalisticku republiku BiH zapalo tako malo i bas tu oko Neuma. Bolje da nije nimalo jer nebi danas imali probleme ni BiH oko natezanja sa Hrvatskom a niti Hrvatska oko diskonuiteta teritorije. Ili vise ili sa boljim izlazom na otvoreno more.
Mislim da je teritorij trebao biti veci, napr. Peljesac cijeli sa koridorom za Hrvatsku. Ili Od Dubrovnika do Prevlake.
Ali, kako je tako je danas - znali ko socijalisticki dio historije i kako je doslo uopce do ovakve cudne raspodjele mora.
Medjutim danasnje granice su na osnovu Avnojskih pa me zivo interesuje kako je doslo do te perverzije da je bivsu socijalisticku republiku BiH zapalo tako malo i bas tu oko Neuma. Bolje da nije nimalo jer nebi danas imali probleme ni BiH oko natezanja sa Hrvatskom a niti Hrvatska oko diskonuiteta teritorije. Ili vise ili sa boljim izlazom na otvoreno more.
Mislim da je teritorij trebao biti veci, napr. Peljesac cijeli sa koridorom za Hrvatsku. Ili Od Dubrovnika do Prevlake.
Ali, kako je tako je danas - znali ko socijalisticki dio historije i kako je doslo uopce do ovakve cudne raspodjele mora.
- sinuhe
#3 Re: Bosansko more
Nije perverzija vec zastita Dubrovnika od Mlecica, sa neumske strane i sutorinske.
Granice su se mijenjale milion puta i stalo se do ovih kakve imamo sada.
Granice su se mijenjale milion puta i stalo se do ovih kakve imamo sada.
-
svemirska_vjeverica
#4 Re: Bosansko more
Imali smo kroz historiju jako "sposobne" politicarehAZNADAR wrote:Citam ova natezanja oko ratifikacije sporazuma BiH-Hrvatska oko par malih otocica kod Kleka i razmisljam kako je uopce doslo do toga da nas zapadne ovako malo mora oko Neuma. Historijski gledano je vec od banova bosanskih Bosni pripadalo more od usca Neretve pa do Dubrovnika. Pa se poslije prodavalo pomalo, Tvrtko podigao Herceg Novi,.. itd.
Sutorina
The only possible former Bosnian exit to open sea in length of 9 kilometers on the west side of the entrance to the Boka Kotorska, from Cape Kobila to Igalo, gained in 1947 by the former Yugoslav constituent republic of PR Montenegro. On all maps until May 1947, Sutorina was part of Bosnia and Herzegovina. Sutorina, together with 6 Herzegovian villages (Igalo, Sutorina, Sušćepan, Prijevor, Ratiševina and Kruševice is an area of 75 km2) subsequently was transferred from Bosnia-Herzegovina and attached to Montenegro, allegedly via a deal brokered by Avdo Humo and Đuro Pucar Stari representing Bosnia and Herzegovina and Blažo Jovanović representing Montenegro who made the agreement with the permission of Josip Broz Tito and Vladimir Bakarić. In return, Bosnia-Herzegovina received Montenegrin territory east of Sutjeska river, including the villages of Maglić mountain, Kruševo and Vučevo.
Milovan Đilas as the president of "Commission for borders" advocated that Sutorina should belong to Montenegro. It is assumed that he had Tito's support. In the borders defined at the 2nd AVNOJ meeting in 1943, Sutorina was included within Bosnia and Herzegovina.
Since mid 2000s, several politicians in Bosnia and Herzegovina such as Željko Komšić and Haris Silajdžić have sporadically called for the return of Sutorina within Bosnia-Herzegovina's borders. Bosnia and Herzegovina currently only has access to the sea across Croatian waters from Neum bay.
izvor:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sutorina
- alibegoa
#5 Re: Bosansko more
With the 26 January 1699 peace agreement, the Republic of Ragusa ceded two patches of its coast to the Ottoman Empire so that the Republic of Venice would be unable to attack from land, only from the sea. One of them, the northwestern land border with the small town of Neum, is today the only outlet of present-day Bosnia and Herzegovina to the Adriatic Sea. The southeastern border village of Sutorina later became part of Montenegro, which has coastline to the south
-
The 51st State
#6 Re: Bosansko more
misli juzno-bosansko more.vaučer wrote:Misliš hercegovačko more?
- vaučer
#7 Re: Bosansko more
The 51st State wrote:misli juzno-bosansko more.vaučer wrote:Misliš hercegovačko more?
Aha, a država se zove Bosna&Južna Bosna, odvajkada se tako zvala.
Ja sam oprosti hercegovac a ne južnobosanac i poštuj to jer ni tebe ne nazivam sjevernim Erom.
-
The 51st State
#8 Re: Bosansko more
sta cu, postujem jos jednu od istorijskih podvala bosni, a zovi kako hoces...vaučer wrote:The 51st State wrote:misli juzno-bosansko more.vaučer wrote:Misliš hercegovačko more?![]()
Aha, a država se zove Bosna&Južna Bosna, odvajkada se tako zvala.
Ja sam oprosti hercegovac a ne južnobosanac i poštuj to jer ni tebe ne nazivam sjevernim Erom.
- vaučer
#9 Re: Bosansko more
Ah, da, istorija je kriva.The 51st State wrote: sta cu, postujem jos jednu od istorijskih podvala bosni, a zovi kako hoces...
I ja žalim što nismo Austrija, svaki dan žalim.
-
The 51st State
#10 Re: Bosansko more
bil' bilo logicno da se hrvatsa zove recimo, hrvatska i dalmacija?vaučer wrote:Ah, da, istorija je kriva.The 51st State wrote: sta cu, postujem jos jednu od istorijskih podvala bosni, a zovi kako hoces...
-
Stojadin
#11 Re: Bosansko more
Hmm, ne razumijem zasto kazes "znali ko socijalisticki dio historije i kako je doslo uopce do ovakve cudne raspodjele mora." Granice danasnje Bosne su manje vise stvorene jos u Austrougarskoj. One su takve kakve su danas bile i prije AVNOJa, jedina razlika je Sutorina.
A sto su takve, pa cuj sto, mozda se granice danas rijetko kad pomjeraju ali prije 100 godina su se skoro mijenjale svakodnevno. A sad, kakve su granice bile prije pola milenija u tamo nekakvoj feudalnoj kraljevini nema bas puno veze s tim kome koji dio danasnje dalmacije ide.
A sto su takve, pa cuj sto, mozda se granice danas rijetko kad pomjeraju ali prije 100 godina su se skoro mijenjale svakodnevno. A sad, kakve su granice bile prije pola milenija u tamo nekakvoj feudalnoj kraljevini nema bas puno veze s tim kome koji dio danasnje dalmacije ide.
- vaučer
#12 Re: Bosansko more
Bilo bi logično da stanovnici zemlje zovu svoje zemljake pravim imenom, onako kako oni sami sebe zovu, a isto vrijedi i za regiju u kojoj žive. Po tebi Hercegovina ne postoji, ignoriraš je, nazivaš je Bosnom. Ispravnije pitanje je 'kako bi bilo da osječanin zove Trogir 'Južnom Slavonijom'.
Što je bilo, bilo je (povjesno) a nije tvoje da sad govoriš kako Hercegovine nema i kako je na tebi da je imenuješ kako ti drago. Vrlo bahato ponašanje koje nerijetko primjetim kod bosanaca a nikad kod hercegovaca.
Isprike na oftopičkarenju.
Što je bilo, bilo je (povjesno) a nije tvoje da sad govoriš kako Hercegovine nema i kako je na tebi da je imenuješ kako ti drago. Vrlo bahato ponašanje koje nerijetko primjetim kod bosanaca a nikad kod hercegovaca.
-
svemirska_vjeverica
#13 Re: Bosansko more
vaučer wrote:Bilo bi logično da stanovnici zemlje zovu svoje zemljake pravim imenom, onako kako oni sami sebe zovu, a isto vrijedi i za regiju u kojoj žive. Po tebi Hercegovina ne postoji, ignoriraš je, nazivaš je Bosnom. Ispravnije pitanje je 'kako bi bilo da osječanin zove Trogir 'Južnom Slavonijom'.
Drzava se zove Bosna i Hercegovina, znaci more je bosansko-hercegovacko!
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#14 Re: Bosansko more
Bosna je prihvaćena i legitimna skraćenica za Bosnu i Hercegovinu. 
Znači bosansko more
Znači bosansko more
- poznanik
#15 Re: Bosansko more
Svejedno kako se država zove, more se zove Jadranskosvemirska_vjeverica wrote:Drzava se zove Bosna i Hercegovina, znaci more je bosansko-hercegovacko!
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#16 Re: Bosansko more
poznanik wrote:Svejedno kako se država zove, more se zove Jadranskosvemirska_vjeverica wrote:Drzava se zove Bosna i Hercegovina, znaci more je bosansko-hercegovacko!
- fatamorgana
#17 Re: Bosansko more
Ma nek' prvo nauče plivat' pa nek' ga onda zovu kako hoće, i Jablaničko ako treba,poznanik wrote:Svejedno kako se država zove, more se zove Jadranskosvemirska_vjeverica wrote:Drzava se zove Bosna i Hercegovina, znaci more je bosansko-hercegovacko!
-
bosnjo89
#18 Re: Bosansko more
i hrvatska je dobila naziv u isto vrijeme kada je Bosni dodana hercegovina.The 51st State wrote:bil' bilo logicno da se hrvatsa zove recimo, hrvatska i dalmacija?vaučer wrote:Ah, da, istorija je kriva.The 51st State wrote: sta cu, postujem jos jednu od istorijskih podvala bosni, a zovi kako hoces...
bilo je nekako Hrvatska, Slavonija i Dalmacija ali oni su bili pametni pa su ukinuli imena regija u imenu drzave.
trebali bi onda dodati Bosna, Hercegovina, Krajina, Semberija itd...
evo: http://hr.wikipedia.org/wiki/Trojedna_K ... _Dalmacija
-
hAZNADAR
#19 Re: Bosansko more
Hajd da ovo oftopicarenje prekinemo na fin nacin. Ne negiram hercegovacki prefiks i taj identitet, postujem - ali majka mu stara - valjda imamo pravo upotrebljavati skracenicu kao sto cijeli svijet radi kada govori o Bosnohercegovcima i bosanskohercegovackom ovom ili onom. Koja fajda od cjepidlacenja. Pod bosanskim ne mislim samo na svojinu ljudi sjeverno od Ivan sedla, vec cijele drzave - posteno?
Tekst na engleskom je sustina price, i koliko razumijem - samo par ljudi je imalo mandat i dozvolu da se tako olako igra sa teritorijem. Kako je moguce da su Pucar i Humo mogli pred svima uraditi toliku perverziju? Jer logicnije je da se BiH uopce ne dadne more - ili da se dadne tamo gdje ne prekida kontinuitet kao napr juzno od Dubrovnika.
Ako su tadasnji lideri imali mogucnost olako prekrajati granice a narod nezainteresovan za to(ipak je sve to bila jedna drzava) - mogli su napraviti prakticnije i jednostavnije rjesenje. Ovako mi izgleda da je ipak bio neki interes i razlog da se napravi ovo cudno rjesenje a to je Neum. Nidje logike.
Sutorina je prica za sebe i mislim da drzava nebi imala puno koristi od toga jer bi to danas bio dio RS sa teznjom da ne bude dio BiH i sva srbijanska mafija bi tu bila. A istovremeno je taj dio jos vise izolovan od medjunarodnih voda, Crna Gora bi imala diskoniutet, ... itd.
Ako cemo izuzeti historiju kao sto neki rekose iz razloga sto je svojina prije bila samo vlasnistvo vladara koja se mijenjala - ostaje dakle samo prakticno rjesenje a ta sansa je propustena 47-me kada su se republicke granice mogle nesmetano krojiti. Danas bi za ono mora od dubrovackog aerodroma Cilipi i Cavtata i pa do Prevlake rado trampio i za Neum i jos par opcina poput Gruda, Sirokog,..
Tekst na engleskom je sustina price, i koliko razumijem - samo par ljudi je imalo mandat i dozvolu da se tako olako igra sa teritorijem. Kako je moguce da su Pucar i Humo mogli pred svima uraditi toliku perverziju? Jer logicnije je da se BiH uopce ne dadne more - ili da se dadne tamo gdje ne prekida kontinuitet kao napr juzno od Dubrovnika.
Ako su tadasnji lideri imali mogucnost olako prekrajati granice a narod nezainteresovan za to(ipak je sve to bila jedna drzava) - mogli su napraviti prakticnije i jednostavnije rjesenje. Ovako mi izgleda da je ipak bio neki interes i razlog da se napravi ovo cudno rjesenje a to je Neum. Nidje logike.
Sutorina je prica za sebe i mislim da drzava nebi imala puno koristi od toga jer bi to danas bio dio RS sa teznjom da ne bude dio BiH i sva srbijanska mafija bi tu bila. A istovremeno je taj dio jos vise izolovan od medjunarodnih voda, Crna Gora bi imala diskoniutet, ... itd.
Ako cemo izuzeti historiju kao sto neki rekose iz razloga sto je svojina prije bila samo vlasnistvo vladara koja se mijenjala - ostaje dakle samo prakticno rjesenje a ta sansa je propustena 47-me kada su se republicke granice mogle nesmetano krojiti. Danas bi za ono mora od dubrovackog aerodroma Cilipi i Cavtata i pa do Prevlake rado trampio i za Neum i jos par opcina poput Gruda, Sirokog,..
- denideni
#20 Re: Bosansko more
Kakav je ovo diskriminatorski tekst.Pa gdje god da bi bio taj prostor na Jadranu bili bi Srbi ili Hrvati,naravno bosanskohercegovackihAZNADAR wrote:Hajd da ovo oftopicarenje prekinemo na fin nacin. Ne negiram hercegovacki prefiks i taj identitet, postujem - ali majka mu stara - valjda imamo pravo upotrebljavati skracenicu kao sto cijeli svijet radi kada govori o Bosnohercegovcima i bosanskohercegovackom ovom ili onom. Koja fajda od cjepidlacenja. Pod bosanskim ne mislim samo na svojinu ljudi sjeverno od Ivan sedla, vec cijele drzave - posteno?
-
hAZNADAR
#21 Re: Bosansko more
Gdje ti tu vidis diskriminaciju, govorim o moru koje je potrebno svim gradjanima BiH, napose samoj drzavi. I gdje znamo jako dobro gdje i koje politike rade u korist drugih interesa a ne drzave. Nisam ni jedan narod spomenuo u ovom ili onom kontekstu. Osim toga, recimo da BiH ima more od Cavtata do Prevlake - po kojoj logici bi pripadao samo jednima a nekima nikako ne.denideni wrote:
Kakav je ovo diskriminatorski tekst.Pa gdje god da bi bio taj prostor na Jadranu bili bi Srbi ili Hrvati,naravno bosanskohercegovacki
Tema nije svojina nacije vec drzave, a mene najvise interesuje kako su face u vrijeme kada se to moglo - nadosle na ovu blesavu ideju Neuma i zasto.
- denideni
#22 Re: Bosansko more
"Sutorina je prica za sebe i mislim da drzava nebi imala puno koristi od toga jer bi to danas bio dio RS sa teznjom da ne bude dio BiH i sva srbijanska mafija bi tu bila. A istovremeno je taj dio jos vise izolovan od medjunarodnih voda, Crna Gora bi imala diskoniutet, ... itd."hAZNADAR wrote:Gdje ti tu vidis diskriminaciju, govorim o moru koje je potrebno svim gradjanima BiH, napose samoj drzavi. I gdje znamo jako dobro gdje i koje politike rade u korist drugih interesa a ne drzave. Nisam ni jedan narod spomenuo u ovom ili onom kontekstu. Osim toga, recimo da BiH ima more od Cavtata do Prevlake - po kojoj logici bi pripadao samo jednima a nekima nikako ne.denideni wrote:
Kakav je ovo diskriminatorski tekst.Pa gdje god da bi bio taj prostor na Jadranu bili bi Srbi ili Hrvati,naravno bosanskohercegovacki
Tema nije svojina nacije vec drzave, a mene najvise interesuje kako su face u vrijeme kada se to moglo - nadosle na ovu blesavu ideju Neuma i zasto.
RS je dio BiH i uvjek ce tako ostati.
Jugoslavija kao i sve drzave na svijetu nisu se pravile da bi se raspadale.Sve je bilo nase jugoslovensko,niko tada nije razmisljao o raspadu.Zasto je onda Istra u Hrvatskoj itd itd.
-
Suzie Q
#23 Re: Bosansko more
ova tema je puštena u javnost samo radi skretanja pozornosti građana sa veoma bitnog na manje bitno i to u obje zemlje.
ne mogu da se ne upitam šta prosječan Bosanac ili Hercegovac ima od ovoga? hoće li mi novčanik biti puniji, hoće li mu režije biti manje, hoće li voziti bolje auto, riješiti stambeno pitanje? hoće li radi još malo mora BiH na postizati kakve rezultate u veslanju, plivanju, vaterpolu i drugim vodenim sportovima? mo'š si mislit'!!!
možda su ova dva kamena, kako ih je Milanović nedavno nazvao, nekome i bitnija od npr. rebalansa proračuna Federacije koji povećava deficit za pola milijuna, a koji će se opet najviše iz govana čupati novim kreditom MMF-a, i svih ovih problema sa kojima se država trenutačno suočava.
može BiH dobiti cijeli Jadran uzduž i poprijeko ali kako stvari stoje mi kroz koju godinu nećemo imati ni za plastični bazen u bašti.
uz to, ni jedna država neće nešto dati a da zauzvrat ne dobije nešto drugo...bojim se da će nas (BiH) ovo koštati puno više nego što se to prikazuje u javnosti
ne mogu da se ne upitam šta prosječan Bosanac ili Hercegovac ima od ovoga? hoće li mi novčanik biti puniji, hoće li mu režije biti manje, hoće li voziti bolje auto, riješiti stambeno pitanje? hoće li radi još malo mora BiH na postizati kakve rezultate u veslanju, plivanju, vaterpolu i drugim vodenim sportovima? mo'š si mislit'!!!
možda su ova dva kamena, kako ih je Milanović nedavno nazvao, nekome i bitnija od npr. rebalansa proračuna Federacije koji povećava deficit za pola milijuna, a koji će se opet najviše iz govana čupati novim kreditom MMF-a, i svih ovih problema sa kojima se država trenutačno suočava.
može BiH dobiti cijeli Jadran uzduž i poprijeko ali kako stvari stoje mi kroz koju godinu nećemo imati ni za plastični bazen u bašti.
uz to, ni jedna država neće nešto dati a da zauzvrat ne dobije nešto drugo...bojim se da će nas (BiH) ovo koštati puno više nego što se to prikazuje u javnosti
- cyprus
#24 Re: Bosansko more
Bosna i Hercegovina je ostala bez većeg dijela mora puno ranije... Kakve to veze ima sa socijalističkim periodom... Jedino se eventualno može pričat o Sutorini ovdje, ali to su isprazna naklapanja...hAZNADAR wrote:Ali, kako je tako je danas - znali ko socijalisticki dio historije i kako je doslo uopce do ovakve cudne raspodjele mora.
- Novi_Nick
#25 Re: Bosansko more
http://oi49.klix.com/axemab.jpgTiger 033 wrote:"Zašto EU i SAD insistiraju na koridoru preko Neuma"
16.05.2012
Ni bosansko-hercegovačke ni hrvatske vlasti nisu se „samoinicijativno“ sjetile same od sebe da bi trebalo mijenjati koridor koji spaja Hrvatski teritorij srednje Dalmacije i krajnjeg juga prema Dubrovniku na način da on ide preko teritorija BiH.
![]()

http://klix.com/view.php?pic=2iqj02u&s=6
http://oi46.klix.com/2iqj02u.jpg

A zasto Hrvatska i Bosna i Hercegovina ne diskutuju razmjenu teritorija oko izlaza na jadransko more tako da hrvatska teritorija ne bude presjecena oko Neuma. Naprimjer Hrvatskoj je vaznija teritorija oko Neuma nego krajnji jug Hrvatske do granice sa CG od koje teritorije Hrvatska nema skoro nista. Razmjena teritorije bi mogla ici tako da Hrvatska izlaz na more sve negdje od Gruda (pogledaj sliku) do granice sa CG prepusti drzavi BiH a BiH za uzvrat da prepusti danasnju teritoriju Neuma i BH izlaz na more od nekih 20-30 km. Sa ovakvom razmjenom teritorije Hrvatska bi dobila kompaktnu teritoriju sve do Dubrovnika a BiH odnosno FBiH bi dobila jos siri izlaz na jadransko more izmedju Cavtata/Gruda i CG.
Sta vi mislite o ovom prijedlogu da li je ovo dobar prijedlog i za jednu i za drugu stranu ili ne?
marokanac wrote:Nemoj se šta uvrijedit al to je veoma glup prijedlog. Da ostavimo historijske činjenice po strani, mada je nemoguće ih izostaviti, a da gledamo samo ekonomske. Ti prepuštaš Neum koji je izgrađen sa svom infrastrukturom i čiji hoteli, vile itd. vrijede garant nekoliko milijardi € a zauzvrat dobijaš gole stijene i nepristupačnu obaluUvjeren sam da bi Hrvatska strana odmah pristala na takvu trampu
Last edited by Novi_Nick on 02/08/2012 17:09, edited 3 times in total.