Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- winnie
#76 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!
svaka cast redred, poder'o si ga ko dijete napolitanku!

- kosmatac
#77 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!
Eto!
Ti asplutno ne možeš znati da si potomak srednjovekvnih stanovnika Bosne , jer ništa te ne veže za njih , a da bi te vezalo nešto moraš imati tradiciju i baštinu.
Ja verujem da ćeš za 50 godina nositi majce sa piramidoma takođe , ali to ne znači da je istina i da su ti sve ovce na broju.
Ti ideš svesno time da izmišljaš svoju istoriju i svesno izmišljaš baštinu , pa niko neće takve ozbiljno shvatati kad su u stanju da to rade , a to je da svesno lažu.
Čak i prognozira šta će biti za određeno vreme kad prođe.
Počeo si da pominješ krv , pa ta reč te tek stavlja u totalnog diletanta , jer krv može biti svakakva a nasleđe je ono što je bitno , a tvoje je nasleđe od tvoga dede koje je vrlo poznato koje je i kakvo je.
Čak si pomenuo da su se Bošnjaci najmanje mešali sa Turcima , pa to je tek opasan kompleks kad takvo šta navodiš kao neki dokaz za tradiciju.
Pošto voliš "bošnjačke fratre" , evo malo stihova od fra Kačića-Miošića koji idu u prilog tvojem gledištu istorijske stvarnosti
"Jer si, brižan starče, poludio,
putujući pamet izgubio?
Kad si pjeva pjesme od junaka,
najveće si pjeva od Bošnjaka.
Ko je bio Marko Kraljeviću,
ko li vitez Miloš Kobiliću?
Ko bijaše Relja Bošnjanine,
Omućević junak od starine?
Ko je bio Brankoviću Vuče,
ko l' starinom Kastriotić Jure,
ko li junak Zrinoviću bane,
ko l' delija Kosarić Stjepane
nego mladi starinom Bošnjaci,
ol Bošnjaci oli Hercegovci,
koji bihu bosanska gospoda
od slavnoga mojega naroda?

Ti asplutno ne možeš znati da si potomak srednjovekvnih stanovnika Bosne , jer ništa te ne veže za njih , a da bi te vezalo nešto moraš imati tradiciju i baštinu.
Ja verujem da ćeš za 50 godina nositi majce sa piramidoma takođe , ali to ne znači da je istina i da su ti sve ovce na broju.
Ti ideš svesno time da izmišljaš svoju istoriju i svesno izmišljaš baštinu , pa niko neće takve ozbiljno shvatati kad su u stanju da to rade , a to je da svesno lažu.
Čak i prognozira šta će biti za određeno vreme kad prođe.
Počeo si da pominješ krv , pa ta reč te tek stavlja u totalnog diletanta , jer krv može biti svakakva a nasleđe je ono što je bitno , a tvoje je nasleđe od tvoga dede koje je vrlo poznato koje je i kakvo je.
Čak si pomenuo da su se Bošnjaci najmanje mešali sa Turcima , pa to je tek opasan kompleks kad takvo šta navodiš kao neki dokaz za tradiciju.
Pošto voliš "bošnjačke fratre" , evo malo stihova od fra Kačića-Miošića koji idu u prilog tvojem gledištu istorijske stvarnosti
"Jer si, brižan starče, poludio,
putujući pamet izgubio?
Kad si pjeva pjesme od junaka,
najveće si pjeva od Bošnjaka.
Ko je bio Marko Kraljeviću,
ko li vitez Miloš Kobiliću?
Ko bijaše Relja Bošnjanine,
Omućević junak od starine?
Ko je bio Brankoviću Vuče,
ko l' starinom Kastriotić Jure,
ko li junak Zrinoviću bane,
ko l' delija Kosarić Stjepane
nego mladi starinom Bošnjaci,
ol Bošnjaci oli Hercegovci,
koji bihu bosanska gospoda
od slavnoga mojega naroda?
-
redred
#78 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!
Fina pjesma. Samo je taj franjevac bio franjevac "Ilije Garasina". Vidi na temi "Bosnjacki franjevci" sta tvoj kolega iz Srbije o tome franjevcu pise. Taj period svakako spada u period nacionalnog romantizma. Mogu ti naci primjera (Musa Cazima Catica) koji je pisao o "Svetom Hrvatstvu", "Svetom Srpsptvu" i "Svetom Bosnjastvu". Covijek nikako nije mogao da se odluci kojoj nacionalnoj ideologiji da se prikloni.
No mi nismo pricali o "ideologijama" vec smo pricali o etnickom identitetu starih Bosnjaka. Ali mislim da su i tebi sada neke stvari jasnije.
Ali ono sto meni nije jasno, mozda mi mozes pojasniti, je identitet Crno Goraca. Jer nam DAI jasno govori o tome kako su Crno- Gorci zapravo Srbi (u 10. vijeku). Te se spominje kako su u ranom srednjem vijeku Srpska plemena ovladala Crnom Gorom (zetom).
A evo i nas Tvrtko I Kotromanic, kada je usao na teritoriju Crne Gore (tadasnje raske); i on je nasao Srblje. Onda mi zaista nije jasno sta ovi ljudi ovdje pjevaju 1992. godine:
Vidi popa sto je se uzivio i kako ustade da se bori protiv Srpstva:
No mi nismo pricali o "ideologijama" vec smo pricali o etnickom identitetu starih Bosnjaka. Ali mislim da su i tebi sada neke stvari jasnije.
Ali ono sto meni nije jasno, mozda mi mozes pojasniti, je identitet Crno Goraca. Jer nam DAI jasno govori o tome kako su Crno- Gorci zapravo Srbi (u 10. vijeku). Te se spominje kako su u ranom srednjem vijeku Srpska plemena ovladala Crnom Gorom (zetom).
A evo i nas Tvrtko I Kotromanic, kada je usao na teritoriju Crne Gore (tadasnje raske); i on je nasao Srblje. Onda mi zaista nije jasno sta ovi ljudi ovdje pjevaju 1992. godine:
Jos imate i istu vjeru, imate dokaze u srednjem vijeku da su oni Srbi. Njihova historija je u poredjenju sa Bosanskom ili Hrvatskom historijom jedna velika 0. Dakle mozda da pocnes prvo njima govoriti kako su Srbi pa onda kada ih ubijedis vratis se na Hrvate i Bosnjake."Nikad nece Crna Gora bit obala Srpskog mora"
Vidi popa sto je se uzivio i kako ustade da se bori protiv Srpstva:
- kosmatac
#79 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!
Momče bošnjanče , potpuno si obnevideo od mitomanije i ludila.
Malo se upamet neće ti škoditi.
-
redred
#80 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!
Nemoj sada da bjezis. Budi covijek i odgvori ti sada meni. Ko su ovi ljudi na ovom videu? Srbi? Crno Gorci?kosmatac wrote:Momče bošnjanče , potpuno si obnevideo od mitomanije i ludila.
Ja ne razumijem. Sta onaj pop mase i pozdravlja ove ljude koji pljuju na srpstvo? Sta je on? Pravi episkop Crkve Bosanske ili pravoslavni pop?
Sada mi stvarno nista vise nije jasno
-
staza
#81 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!
Ona od milja u krstjanskom milieu poznata kao Kaća.qwertzuiop123 wrote:Katarina
druga zena kralja Tomasa. Kralj Tomaš je živio u sretnom i skladnom braku sa svojom prvom i jedinom ljubavi bogumilkom Vojacom. Imali su dvoje djece, i cinilo se da njihovoj sreci nema kraja kada su se tamni oblaci papinske moci poceli nadvijati nad pitomim stanovnicima Bosne...
Papinska kurija je kralju Tomasu prijetila ratom, ukoliko se ne ozeni katolkinjom i ne sprovede progon bogumila.
Kraljica Vojača je dakle bila bogumilka, a to je posebno bolo u oči Vatikan i katoličku Evropu.
Usred prijetnji ratom od strane pape kralj je ozenio katolkinju Katarinu. Poceli su dani puni tuge i bola za bosanske bogumile, prisilno pokatolicavanje, ugnjetavanja...
Oni koji su mogli bjezali su na istok, gdje su u miru ispoljavali svoju vjeru, daleko od pape i njegovih predstavnika u bosni-franjevaca.
Katarina je papi, kojem je dugovala svoje ustolicenje na kraljevski tron, odnjela (od bosanskog naroda ukrala) znamenja bosanske drzavnosti.
Katarina![]()
ZENA koju je kralj neizmjerno volio
MAJKA koja je svoju djecu ostavila i otisla lizati papinske skute
KRALJICA koju je narod volio toliko da je iz Bosne bjezao
Katarina, zasluzujes da budes u nasim srcima, vjecno voljena, onoliko koliko si bila voljena od strane svog naroda, bogumila, i onoliko koliko te volio tvoj muz, koji se s tobom ozenio iz ljubavi, kralj Tomas...
Neka ti je laka papinska zemlja...
Rijetko emancipirano čeljade.
Sve je napuštala, nigdje se nije zadržavala i kao takva utjelovljava primjer ne evropskog, nego čak američkog feminizma.
Valjda joj zato seljani i danas priređuju svetkovinu.
A zašto Jelena nije slavljena na Bobovcu, nego ispred Sv. Ive?
I zašto se ne radi ni o rimokatolicima, ni o ortodoksima, nego o starokršćanima manihejske provenijencije.
Čemu alijenacija mađarskoga plemstva, koje vrlo dobro zna da su iz njegovoga kraja jednim tokom stigli muslimanski begovi u Bosnu, osim onoga je li toka iz pravca Turske?
Otkud da Turci tj. Osmanlije priznaju i u svojim dokumentima navode kršćane tj. starokršćane kao dominantnu grupu u BiH, na koju su naišli?
To nije bila minorna grupacija, od 35.000 do 50.000 ih je bilo i od Zadra do Bugarske su ih progonili, a to kako se gdje nazivaju nije pretjerano bitno, jer su svugdje imali neke slične običaje...
Da ne govorim da u novijoj povijesti, recimo u Indiji, postoji, početkom 20. st., pokret Brahmo Samaj, gdje su Indijci štovali Isusa kao spasitelja.
Gdje su nestali odjednom bogumili?
Jedan pravac migracije je morao biti od Bugarske prema Francuskoj, o čemu govore brojni nadgrobni mramorovi tj. kamenovi krajputaši.
-
redred
#82 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!
@ Ovaj iznad mene 
"Heretici" su bili jedna vjerska a ne etnicka skupina. Tako da mi Bosanci nemamo nikakve veze sa Hereticima iz Zadra ili Francuske, Italije iz cistog razloga jer se oni nisu nazivali nasim imenom.
Oism toga; bilo je i katolika u srednovijekovnoj Bosni koji su nosili nase etnicko ime. I oni nisu nimalo "manje" Bosnjani/Bosnjaci/Bosanci od ljudi koji su pripadali Crkvi Bosanskoj.
SDA propaganda je probala (Dok je imala moc) da odgoji Bosnjake -muslimane u smjeru "arapskog shvatanja nacije i naroda". Za njih je dakle najbitnije bilo da se dokaze kako smo mi potomci heretika a ne potomci jednog naroda Bosnjana, to je bilo tome podredjeno. Tu ideologiju su podrzavali jeftini historicari poput "Envera Imamovica" koji su placani da pisu gluposti zasnovani na osnovu nicega (Bogomili koji ne jedu svinjetinu i koji se klanjaju 5 puta na dan). U glavnom samo polu-pismeni nasjedaju na tu ideologiju.
Sta cemo sa Hercegom Stijepanom Kosacom koji je bio recimo katolik? Sta cemo sa kraljem Tomasevicem koji je bio katolik? Oni nisu nasi? A ako nisu nasi onda ce ih uzeti ko?
"Heretici" su bili jedna vjerska a ne etnicka skupina. Tako da mi Bosanci nemamo nikakve veze sa Hereticima iz Zadra ili Francuske, Italije iz cistog razloga jer se oni nisu nazivali nasim imenom.
Oism toga; bilo je i katolika u srednovijekovnoj Bosni koji su nosili nase etnicko ime. I oni nisu nimalo "manje" Bosnjani/Bosnjaci/Bosanci od ljudi koji su pripadali Crkvi Bosanskoj.
SDA propaganda je probala (Dok je imala moc) da odgoji Bosnjake -muslimane u smjeru "arapskog shvatanja nacije i naroda". Za njih je dakle najbitnije bilo da se dokaze kako smo mi potomci heretika a ne potomci jednog naroda Bosnjana, to je bilo tome podredjeno. Tu ideologiju su podrzavali jeftini historicari poput "Envera Imamovica" koji su placani da pisu gluposti zasnovani na osnovu nicega (Bogomili koji ne jedu svinjetinu i koji se klanjaju 5 puta na dan). U glavnom samo polu-pismeni nasjedaju na tu ideologiju.
Sta cemo sa Hercegom Stijepanom Kosacom koji je bio recimo katolik? Sta cemo sa kraljem Tomasevicem koji je bio katolik? Oni nisu nasi? A ako nisu nasi onda ce ih uzeti ko?
- quasar
#83 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!
Bravo.redred wrote:@ Ovaj iznad mene
- kosmatac
#84 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!
Tomašević je bio katolik , ali Herceg Šćepan sigurno nije.redred wrote:@ Ovaj iznad mene
A ako jeste molio bih te da to dokažeš direktnim dokazima , jer ja znam da je bio pravoslavnac i da mu je titula Herceg od sv.Save to govorila , ali daleko više sagrađene crkve.
-
redred
#85 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!
Nista ja ne pricam vise sa tobom dok mi ne odgovoris ko su ovi ljudi. Ko je ovaj pop sto ustade da pljuje na Srpstvo? Jeli on Srbin ili stali je? Tvrtko mu je pradjeda nazivao Srbinom. A vidi ovo sad... Tako da nam dugujes odgovor:
-
redred
#86 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!
Evo emisija o Bosanskoj Crkvi na Bugarskoj drzavnoj teliviziji i o Banu Kulinu i o Bosanskoj kraljevini uopste:
Druge dijelove ove emisije su na you tube. 100 puta Bugari spominju "Bosansku drzavu"

Druge dijelove ove emisije su na you tube. 100 puta Bugari spominju "Bosansku drzavu"
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#87 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!
mnogo zanimljivih informacija o prošlosti Bih...samo redred ohladi malo te Bošnjake-muslimane iz priče o Bih prošlosti. Jer je to jedna reisizacija nacionalnog ideniteta u kome se sam identitet konstruira na temelju vjerske pripadnosti Islamu, a ne na temelju historijske državnosti Bosne i Hercegovine. Priču o bosanskoj državnoj prošlosti koristi samo za crtanje međa prema Srbima i Hrvatima.
Da su Alija & C0. bili iskreni prema BiH kao državi uveli bi kao jedinu nacionalnu odrednicu pripadnost državi BiH (bosanstvo ili bosanstvo i hercegovstvo) bez ikakvih konfesionalnih metafizičkih šupljiranja, dok bi Bošnjani bili ono što se u teoriji nacionalizma zove proto-nacija ili etnija koja prethodi državi-naciji. Međutim, osnovni cilj svih aktera 90-tih je bio da razdvoje feude, na prvom mjestu na nominalnom i narativnom nivou, a po tome i teritorijalno. Priča o Bošnjacima-muslimanima je prosto asistiranje srpskom i hrvatskom nacionalizmu u komadanju naše države Bosne i Hercegovine.
Moje mišljenje je da je Bošnjačko-muslimanski nacionalizam poguban po Bosnu i Hercegovinu možda i više nego srpski i hrvatski (koji su njeni otvoreni neprijatelji). Otprilike pandam mu je srpska priča u i o Jugoslaviji.
PS
a btw ono o čemu Srbi govore kao o srednjovjekovnoj Srbiji jeste samo otpdak Bugarskog carstva....činjenice koju srpska istoriografija vješto prikriva
Da su Alija & C0. bili iskreni prema BiH kao državi uveli bi kao jedinu nacionalnu odrednicu pripadnost državi BiH (bosanstvo ili bosanstvo i hercegovstvo) bez ikakvih konfesionalnih metafizičkih šupljiranja, dok bi Bošnjani bili ono što se u teoriji nacionalizma zove proto-nacija ili etnija koja prethodi državi-naciji. Međutim, osnovni cilj svih aktera 90-tih je bio da razdvoje feude, na prvom mjestu na nominalnom i narativnom nivou, a po tome i teritorijalno. Priča o Bošnjacima-muslimanima je prosto asistiranje srpskom i hrvatskom nacionalizmu u komadanju naše države Bosne i Hercegovine.
Moje mišljenje je da je Bošnjačko-muslimanski nacionalizam poguban po Bosnu i Hercegovinu možda i više nego srpski i hrvatski (koji su njeni otvoreni neprijatelji). Otprilike pandam mu je srpska priča u i o Jugoslaviji.
PS
a btw ono o čemu Srbi govore kao o srednjovjekovnoj Srbiji jeste samo otpdak Bugarskog carstva....činjenice koju srpska istoriografija vješto prikriva
- quasar
#88 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!
Bravo. Sudeci prema reisovim izjavama, da je kojim slucajem Turska na granici BiH, davno bi se mi podijelili na tri fildzana i svaki bi se pripojio "matici", a ne bi se prosipala priča o multivitaminskoj dok se sve sto je multi (od brakova pa nadalje) razaralo.JoseMujica wrote:
Obratite paznju na navodnike.
- sinuhe
#89 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!
Bosne ne bi bilo da nema Bosnjaka. Nacionalizma ne bi trebalo biti ali pomalo je bizarno da Bosnjaci predstavljaju ideju Bosne Srbima i Hrvatima pozeljnom kao da su im nesto duzni. Digli se ratovati iz cista mira.
-
sumirprimus
#90 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!
bosanci su svoju mitologijuu zaboravili(nasa krivica nema govora),ali, srbijanci i dan danas zive u mitomaniji,pa ti gledaj sta je gore...kosmatac wrote:Momče bošnjanče , potpuno si obnevideo od mitomanije i ludila.
a ti nama onda reci,ko je oblevideo bog te video
-
liberty02
#91 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!
mene zanima dali su postajali kraljevi bosne koji nisu vjerovali u crkvu katolicku/pravoslavnu/islam??
meni licno idu te crkve na zivce svugdje oni politiziraju situaciju.
- Edin Wien
#92 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!
Danas ti je tesko reci koliko je svaki od njih u to vjerovao kako se formalno deklarisao a formalno su svi bili rimokatolici.liberty02 wrote:mene zanima dali su postajali kraljevi bosne koji nisu vjerovali u crkvu katolicku/pravoslavnu/islam??
Uglavnom nijedan nije otisao u istoriju kao izuzetno pobozan.
- Dupli_skalp
#93 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!
@redred, svaka čast!
sve lijepo posloženo, dokazano i argumentirano. i ja sam pročitao mnoga dijela, ne samo ex yu, nego i inostrana koja idu u prilog svemu onome što si pisao, citirao, dokazao i argumentovao. tako da se u svemu slažemo
tako da za svakog iole ko je pri zdravom razumu, tu nema neke dvojbe.
a ovaj kosmatac veze sa historijom nema, lupeta i razbacuje se velikosrpskim nacionalizmom i kvazimitovima (odnosno mitomanijama) i nije nikakav kvalifikovan diskutant za ovakve teme.
kao što ste fino napisali, jedan obični forumski troll.
sve lijepo posloženo, dokazano i argumentirano. i ja sam pročitao mnoga dijela, ne samo ex yu, nego i inostrana koja idu u prilog svemu onome što si pisao, citirao, dokazao i argumentovao. tako da se u svemu slažemo
tako da za svakog iole ko je pri zdravom razumu, tu nema neke dvojbe.
a ovaj kosmatac veze sa historijom nema, lupeta i razbacuje se velikosrpskim nacionalizmom i kvazimitovima (odnosno mitomanijama) i nije nikakav kvalifikovan diskutant za ovakve teme.
kao što ste fino napisali, jedan obični forumski troll.
- nellington
#94 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!
Čitate li twitter našeg kralja?
http://twitter.com/intent/user?screen_n ... omOfBosnia
KingdomOfBosnia #Royal Family hails release from jail of Mr. Fikret #Abdic, the winner of first elections in 1991, deposed by Sephardic quisling Izetbegovic
KingdomOfBosnia #Royal Family hails release from jail of Mr. Fikret #Abdic, the winner of first elections in 1991, deposed by Sephardic quisling Izetbegovic
- quasar
#95 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!
jedu vnago.nellington wrote:Čitate li twitter našeg kralja?
Svaka budala uzela sebi pravo da kaze sta misli.
-
gilbert
#96 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!
Nego gdje ce Kralj i Kraljica stolovati ? Koji ce dvorac dobiti ? Da li ce Bobovac biti stono mjesto ? 
-
liberty02
#97 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!
ja mislim da i ovo dobro pase uz temu
-
pretresnov
#98 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!
Ovo je nažalost tačno, Alija je u tzv. tihom puču srvgnuo Fikreta koji je odnio preko 2 miliona glasova tj. bio je apsolutni pobjednik prvih višestraačkih izbora. Nedavno su SDA i SDP ponovili svoju omiljenu metodu strahovlade tihim pučem, kad su ignorirali Ustav i formirali nelegalnu Vladu FBiH. Ništa od toga nećete naći u wikipediji.nellington wrote:Čitate li twitter našeg kralja?
Dobri su im tweetsi, nek ima neko iznad lokalnih interesa ko smije reći istinu kakva jeste.
- seln
#99 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!
Ma, nek jedu. Za govna bar nije kriza.quasar wrote:jedu vnago.nellington wrote:Čitate li twitter našeg kralja?
I dobro se prezentuju ovim antisemitskim izjavama.
- quasar
#100 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!
To je perspektivno, boli glava...seln wrote:Ma, nek jedu. Za govna bar nije kriza.quasar wrote:jedu vnago.nellington wrote:Čitate li twitter našeg kralja?
I dobro se prezentuju ovim antisemitskim izjavama.