Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
osa

#51 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by osa »

šta bošnjaci imaju s dinarskim tipom, ako boga znaš.
hrabren miloradovic

#52 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by hrabren miloradovic »

@osa

ne radi se ovdje o nacijama već o genetici, što se tiče nacija tu si u pravu, kad sam recimo služio jna u vranju, gotovo pola grada su tada nastanjivali romi ili cigani koji su za sebe s ponosom govorili da su srbi, znači osjećaj što se tiče nacije, a genetika je nešto drugo.
A ti si išao po Vranju pa vršio anketu kako se ganci izjašnjavaju?? , ili si to dobio iz prve ruke vojnog DB??
I baš su Cigani vikali da su ponosni?? , i da jesu svaka im čast!!

A sad ti junače reci kakve genetika ima veze i sa nacijama i sa istorijom ??

Ako si genetski prihvatljiv po "određenim merilima" imaš veće pravo za baštinjenje neke istorije?? , jel to svrha teme??

Ova tema nema veze sa ničim , osim da se prebaci na đubrište , jer je fašistička , zbog toga što je istorija društvena naučna disciplina , a genetika kad se umeša u istu , vrlo dobro je poznato na šta se cilja !!

p.s
Ako se zaista sve utvrdi da je genetski tačno kako se gusla!! , onda molim te u duhu ex-yu sukcesije , da nam se u revers vrate svi oni koji imaju dominatne srpske gene na prevaspitavanje!
Ja da sam na tvom mestu ne bi trpeo nekog da se širi hrvatstvom , a geni mu srpsko-vlaško-ciganski-turski!
Zato ih očekujemo vrlo brzo , šteta da se kvari krvna slika Hrvata , jer ste mnogo gotivni kao Goti!! :roll:
pustopoljina

#53 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by pustopoljina »

pa dovoljno je pogledati sliku sa kojih su geografskih podrucja uzimani uzorci-fina tri entiteta :-)
i sto onaj jedan rece za bosansku krajinu-da su nas uzeli u obzir-sa nasim ilirskim spomenicima japodskog plemena,sa nasim starim gangama,sa ikavicom mog dida...
dnevna politika...tja...
Van Halen

#54 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by Van Halen »

osa wrote:šta bošnjaci imaju s dinarskim tipom, ako boga znaš.
Isto šta imaju i bosanski Hrvati,potpuno isto.
zaratustra

#55 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by zaratustra »

NIN wrote:
Josip wrote:pa nisu uzimali uzorke od nekih ljudi koji su se tu doselili nedavno.
a i usput pogledaj koliko su se to daleko kretale izbjeglice u povjesti i sada u zadnjem ratu. Iz Konjica došli u Mostar Čapljinu, iz Mostara u Trebinje i Nevesinje i sve u krugu do 200 km.
@Josipe,
zamisli da recimo ti imas ovaj marker koji se moze pratiti nekih 20,000 godina u proslost. Cinjenica je da tvoj prvi rodjak, bez obzira sto ste drugo koljeno (gledajuci po narodski jel'), taj isti marker uopste ne posjeduje!

Markeri se prate linijski, a ne po modelu grma. Ako je marker, cija se distribucija prati u populaciji Y kromozomski, onda si ga naslijedio od svog oca jel'. Ako u buducnosti ne budes imao muskih potomaka onda niz markera o kojem je rijec staje sa tobom. S druge strane, ako budes imao zenske potomke, a tvoj brat muske onda marker nastavlja svoj niz sa muskim potomcima tvog brata ali taj marker nece posjedovati tvoja djeca.

Kako sad ovdje uklopiti pricu o narodu kada ne mozemo pricati ni o najuzoj familiji sa aspekta populacione genetike?

Pozdrav...
Kakav značaj u ovom ima reprezentativnost uzorka, i kako ga napraviti?
osa

#56 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by osa »

hrabren miloradovic wrote:
@osa

ne radi se ovdje o nacijama već o genetici, što se tiče nacija tu si u pravu, kad sam recimo služio jna u vranju, gotovo pola grada su tada nastanjivali romi ili cigani koji su za sebe s ponosom govorili da su srbi, znači osjećaj što se tiče nacije, a genetika je nešto drugo.
A ti si išao po Vranju pa vršio anketu kako se ganci izjašnjavaju?? , ili si to dobio iz prve ruke vojnog DB??

Ako si genetski prihvatljiv po "određenim merilima" imaš veće pravo za baštinjenje neke istorije?? , jel to svrha teme??

Ova tema nema veze sa ničim , osim da se prebaci na đubrište , jer je fašistička , zbog toga što je istorija društvena naučna disciplina , a genetika kad se umeša u istu , vrlo dobro je poznato na šta se cilja !!

p.s
Ako se zaista sve utvrdi da je genetski tačno kako se gusla!! , onda molim te u duhu ex-yu sukcesije , da nam se u revers vrate svi oni koji imaju dominatne srpske gene na prevaspitavanje!
Ja da sam na tvom mestu ne bi trpeo nekog da se širi hrvatstvom , a geni mu srpsko-vlaško-ciganski-turski!
Zato ih očekujemo vrlo brzo , šteta da se kvari krvna slika Hrvata , jer ste mnogo gotivni kao Goti!! :roll:
ne tu sam informaciju dobio obilazeći vranjanske kafane, a to i ti možeš ako hoćeš i zašto u svakoj rječi i podatku tražiti neko značenje, pola stanovništva vranja 1987 su bili romi i većina se osjećala srbima, ženili se kumili, u čemu je problem, to je bilo tako, danas ne znam.
hrabren miloradovic

#58 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

osa wrote:
@osa

p.s
ne tu sam informaciju dobio obilazeći vranjanske kafane, a to i ti možeš ako hoćeš i zašto u svakoj rječi i podatku tražiti neko značenje, pola stanovništva vranja 1987 su bili romi i većina se osjećala srbima, ženili se kumili, u čemu je problem, to je bilo tako, danas ne znam.
Ne , sad se još više kumimo i ženimo , a još plus kad padne noć onda kolektivno kresanje(naša posla) , ne bira se , takvi smo mi Gurbeti!!

Nego jel presudno uticalo na tebe boravak u Vranju da se posvetiš genetici?? , mora da je bilo veliko razočarenje i jako zeško duši tvojoj autohtonoj kad si uvideo skime onoliku državu deliš!!

Nego kad dolazi kontigent onih genetski neispravnih Hrvata i Bošnjaka natrag u Srbiju?? , čisto da znam jer moram sa nekim da okumim i proveselim , jer geni su čudo !!
osa

#59 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by osa »

boravak u vranju je u principu bio ugodan, primjeran vojnik, 41 dan kod kuće i 31 skidanja prije roka, otišao 15.01 skinuo se 14.12, niti jedan božić i nova godina u vojsci, rekoh čemu u svakoj riječi tražiti neko značenje, to je odlika paranoičnih ljudi tj. ljudi koji boluju od nekih manija, neke stvari su jednostavno takve kakve su.
hrabren miloradovic

#60 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

osa wrote:boravak u vranju je u principu bio ugodan, primjeran vojnik, 41 dan kod kuće i 31 skidanja prije roka, otišao 15.01 skinuo se 14.12, niti jedan božić i nova godina u vojsci, rekoh čemu u svakoj riječi tražiti neko značenje, to je odlika paranoičnih ljudi tj. ljudi koji boluju od nekih manija, neke stvari su jednostavno takve kakve su.
Meni spočitavaš paranoju?? , pa ti si iskompleksirani paranoik samim time što se baviš ovim , i sa time pokušavaš učvrstiti identitet!!

E to je bato moj kompleks do nebesa!! , a ti mi reci koji su ispravni ljudski motivi za ovakvu temu??

Meni je svako Srbin ko se tako oseća pa makar bio bantu-crnac! , a vama je nažalost jedina nasleđe od voljenih Švaba ostao palamuđenje o rasizamu i genetskom čistunstvu , sve ostalo vam je cigansko kao i naše!!
osa

#61 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by osa »

osa wrote:boravak u vranju je u principu bio ugodan, primjeran vojnik, 41 dan kod kuće i 31 skidanja prije roka, otišao 15.01 skinuo se 14.12, niti jedan božić i nova godina u vojsci, rekoh čemu u svakoj riječi tražiti neko značenje, to je odlika paranoičnih ljudi tj. ljudi koji boluju od nekih manija, neke stvari su jednostavno takve kakve su.
Meni spočitavaš paranoju?? , pa ti si iskompleksirani paranoik samim time što se baviš ovim , i sa time pokušavaš učvrstiti identitet!!

E to je bato moj kompleks do nebesa!! , a ti mi reci koji su ispravni ljudski motivi za ovakvu temu??

Meni je svako Srbin ko se tako oseća pa makar bio bantu-crnac! , a vama je nažalost jedina nasleđe od voljenih Švaba ostao palamuđenje o rasizamu i genetskom čistunstvu , sve ostalo vam je cigansko kao i naše!!
ma ne bavim se paranoiku, čitam i komentiram a i usput se zabavljam, pogotovo ovakvim izljevima, ljude ne dijelim po ničemu, dakle ni vjeri ni rasi ni boji kože za nas u mup-u rh to su sve mušterije ili klijenti, tko god da su.
hrabren miloradovic

#62 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

osa wrote:

ma ne bavim se paranoiku, čitam i komentiram a i usput se zabavljam, pogotovo ovakvim izljevima, ljude ne dijelim po ničemu, dakle ni vjeri ni rasi ni boji kože za nas u mup-u rh to su sve mušterije ili klijenti, tko god da su.
Uuuu milicija!! , bežmo jbt! , pun sam petardi i prskalica!!

Ne deliš po ničemu?? , a šta znači ova "bedastoća" od genetike?? , to samo onako usput uz zabavu prebrojavaš , ali inače si kosmopolita!! :-) :-)

p.s
Jel otkriven gen za hipokriziju i glupost?? , ako jeste tu si autohton definitivno!!
Bosstech

#63 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by Bosstech »

O cemu vi ljudi pricate?

Gdje ova analiza ide na ruku Hrvatima???
Hrvati nisu porijeklom sa Balkana nego sa Bliskog Istoka znaci ako danasnji Hrvat ima gene lokalnog stanovnistva onda NIJE HRVAT.Postavlja se pitanje kako je pripadnik lokalnog stanovnistva postao Hrvatom I KADA.
Hercegovacki Hrvati uopste nisu Hrvati nego Bosnjaci heretici pokatoliceni i onda pretvoreni u Hrvate odlaskom Turaka."Dinarski tip" su geni koji su Iliri imali prvenstveno na podrucju Balkana.
Bosnjanin nastaje od ilirskih plemena i samim time Bosnjani su authotoni narod Balkan a ne kao Srbi/Hrvati i Slaveni koji su dosljaci.Svi narodi su pomijesani neki vise neki manji i nisu cisti.Ono sto je najvaznije je da su svi danasnji narodi nastali u slicno vrijeme kao narod a nacije u 19 vijeku.
Ah da i Bosnjaci nisu islamizirani Srbi i Hrvati nego upravo obrnuto.

A onima kojima nije jasno kako 4 milliona ljudi moze imati isti gen evo jednostavan primjer.Jel vecina stnoavnika Europe bijelci???

Po vasom razmisljanju vi bi ste se pitali kako toliko ljudi mogu biti iste boje koze.
E tako je slucaj i sa genetskim grupama o kojima govorimo,svaka grupa ima svoj "marker" koji oznacava dio popuplacije koja je mutirala i stvorila novu vrstu.
Postoje razlike izmedju bijelaca..recimo prema boji kose na sjeveru su plavlji ljudi a na jugu crni.
Prema tome MOGUCE je da vecina u jednoj drzavi posjeduju iste gene.
atom62

#64 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by atom62 »

ja sam danas od komsinice ivane koja je porijeklom iz fojnice uzeo nekoliko dlaka, pa cu poslati to nekom geneticaru da ispita. malo se smijala, malo jaukala kada sam ih cupao, al srecom nije dugo trajalo!
Van Halen

#65 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by Van Halen »

atom62 wrote:ja sam danas od komsinice ivane koja je porijeklom iz fojnice uzeo nekoliko dlaka, pa cu poslati to nekom geneticaru da ispita. malo se smijala, malo jaukala kada sam ih cupao, al srecom nije dugo trajalo!
A odakle si joj čupno šejtančiću :lol:
Josip

#66 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by Josip »

Bosstech wrote:O cemu vi ljudi pricate?

Hrvati nisu porijeklom sa Balkana nego sa Bliskog Istoka znaci ako danasnji Hrvat ima gene lokalnog stanovnistva onda NIJE HRVAT.Postavlja se pitanje kako je pripadnik lokalnog stanovnistva postao Hrvatom I KADA.
Hercegovacki Hrvati uopste nisu Hrvati nego Bosnjaci heretici pokatoliceni i onda pretvoreni u Hrvate odlaskom Turaka."Dinarski tip" su geni koji su Iliri imali prvenstveno na podrucju Balkana.
Bosnjanin nastaje od ilirskih plemena i samim time Bosnjani su authotoni narod Balkan a ne kao Srbi/Hrvati i Slaveni koji su dosljaci.Svi narodi su pomijesani neki vise neki manji i nisu cisti.Ono sto je najvaznije je da su svi danasnji narodi nastali u slicno vrijeme kao narod a nacije u 19 vijeku.

A onima kojima nije jasno kako 4 milliona ljudi moze imati isti gen evo jednostavan primjer.Jel vecina stnoavnika Europe bijelci???

Po vasom razmisljanju vi bi ste se pitali kako toliko ljudi mogu biti iste boje koze.
E tako je slucaj i sa genetskim grupama o kojima govorimo,svaka grupa ima svoj "marker" koji oznacava dio popuplacije koja je mutirala i stvorila novu vrstu.
Postoje razlike izmedju bijelaca..recimo prema boji kose na sjeveru su plavlji ljudi a na jugu crni.

vvaauuuuuuuuuuuu pa ti si genetičar na 16-u.
ja mislim da je najbolje da mi tebi dovedemo Primorca i Radmana na instrukcije. ...ono da ih malo podučiš genetici. koliko ti je sat instrukcija, jesi li skup?

a mogli bi da ti dovedemo i po kojega povjesničara da i njima održiš instrukcije.

Može li?
tranquil

#67 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by tranquil »

hrabren miloradovic wrote:Aahahahaha , opet prebrojavanje gena koje ama baš ničemu ne služi nego rasistima za izdrkavanje!!

Nacija je pre svega osećaj!! , koja se izgradila na narodnoj i državotvornoj tradiciji!!

Znači društvena stvar , a nikako egzktna nauka!!

I ovoga se mora zaključiti da su kompleksi ogromni , naročito kod Rvata i odnedavno i kod Bošnjaka!

Braća Rvati prvo 41' su bili Goti , pa Iranci... , a sad genetiku furaju kao merilo identiteta :-) , iz čega se lepo vidi da su konvertiti , i da ih sećanje na to progoni , jer u suprotno ne bi ovakve nebuloze radili sebi , ako znaš šta jesi čemo ovo!!

A ako se Bošnje uhvate genetike , takođe će se grdno prevariti , jer ako oni utvrde da su najstariji i najautohtoniji bosanski narod , onda se može reći da ti geni ne vrede baš ništa , jer gen za identitet je definitvno slab pošto im je trebalo 1000 godina za učvrstiti ga! , naravno ako postoji gene za nacionalni identitet! :D

Mada me ne bi čudilo da ga Rvati na svom institutu za genetiku i čistotu(novoosnovanom) ubrzo lociraju i objave svetskoj javnosti!! :D
U pravu si samo u jednom, a to je da je nacija osjećaj i da nema veze sa genetikom.

Geni su specifične jedinke, koje ne samo da se ne mogu vezati za narode, oni se čak ne mogu vezati ni za pojedince. Gen pripada pojedincu ali i svim njegovim biološkim precima (do neke tačke). Stavljati gen na nivo jedne arbitrarno određene grupe, kao što je recimo nacija, je neozbiljno i rezultat neznanja. U genetici "nacija" na postoji pa se tako i genetika treba izbaciti iz nacionalnog prepucavanja. Pogotovo kada danas znamo da su sve današnje "nacije" nastale u komplikovanim procesima brušenja, oduzimanja i sabiranja i miješanja srednjovjekovnih naroda sličnih imena.

Tvojim riječima, upotreba genetike u ove svrhe fakat samo služi "rasistima za izdrkavanje".

Dio u kojem debelo griješiš je "osjećaj nacije" - koji opet, kao i gen, ne može se primjeniti na cijeli jedan narod, ne postoji transcedentalna veza koja povezuje pojedince jednog naroda a koja raste sa narodnom i državotvornom tradicijom. "Osjećaj" je opet - slično kao i sa genima - osobina koju pojedinac, pripadnik jednog naroda može ali ne mora da ima. Sve zavisi od većeg sklopa društvenih okolnosti.

Pripadnici fiktivni narod koji se sutra, 4.1.2009. otcijepljuje od nekog postojećeg, čiji pripadnici odluče da su od tog momenta zasebna cjelina mogu imati isti osjećaj nacije kao i pripadnici nekog naroda koji svoje korijene smatra starim 5.000 godina. Ili ne moraju, zavisi od osobe do osobe. Pristup "ja sam pripadnik X naroda i drago mi je zbog toga bez obzira na to što smo se proglasili prekjuče" mi je draži od pristupa hranjenja historijskom propagandom, pogotovo u svjetlu toga da pripadnici današnjih naroda slabo imaju veze sa ljudima koji su se isto tako nazivali prije nekoliko stotina godina, priznali to mi ili ne (proces formiranja nacije od naroda je povukao zanimljive crte koje se baš ne podudaraju sa onim srednjevjekovnim, kao što si i sam primjetio) - tako da ta historijska propaganda postaje mitomanija jer prodaje upravo onaj isti bullshit o čistoći i porijeklu koji prodaje i ova "primjenjena genetika", samo ne nivou prirodnih nego društvenih nauka.

Tvojim riječima (ali malo izmijenjeno), upotreba historije u ove svrhe služi samo nacionalistima i mitomanima za izdrkavanje.
Bosstech

#68 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by Bosstech »

Josip wrote:
Bosstech wrote:O cemu vi ljudi pricate?

vvaauuuuuuuuuuuu pa ti si genetičar na 16-u.
ja mislim da je najbolje da mi tebi dovedemo Primorca i Radmana na instrukcije. ...ono da ih malo podučiš genetici. koliko ti je sat instrukcija, jesi li skup?

a mogli bi da ti dovedemo i po kojega povjesničara da i njima održiš instrukcije.

Može li?
Jel ba,jel vas to kriza uhvatila sto vam je nauka dokazala da niste Hrvati nego Bosnjaci katolici?
Jel to sada kriza kada se zna da nemate nimalo zajednickog osim vjere sa Hrvatima Zagreba?
Nije ni cudo sto se Hercegovci i Zagorci ne podnose.

Sada pricate o "osjecajima" a do jucer ste provaljivali da ste izvorni narodi od koga su svi postali i ismijavali se Bosnjacima da su nastali od Srba i Hrvata,izmisljen narod.

Danas poslije genetske analize ispada da je to sve stvar "osjecaja",nije vise bitno "porijeklo" nego "nacionalni osjecaj".

Bezobrazni Bosnjaci broje gene a Srbi i Hrvati su ljudi sa osjecajima.

Da citiramo Mesu Selimovic ali ovaj put posveceno Srbima i Hrvatima......KOJA IRONIJA RIJECI MESE.

"Šta smo onda mi? Lude? Nesrećnici? Najzamršeniji ljudi na svijetu. Ni s kim istorija nije napravila takvu šalu kao s nama. Do jučer smo bili ono što želimo danas da zaboravimo. Ali nismo postali ni nešto drugo. Stali smo na pola puta, zabezeknuti. Ne možemo više nikud. Otrgnuti smo, a nismo prihvaćeni. Kao rukavac što ga je bujica odvojila od majke rijeke, i nema više toka ni ušća, suviše malen da bude jezero, suviše velik da ga zemlja upije. S nejasnim osjećanjem stida zbog porijekla, i krivice zbog otpadništva, nećemo da gledamo unazad, a nemamo kamo da gledamo unaprijed, zato zadržavamo vrijeme, u strahu od ma kakvog rješenja. Preziru nas i braća i došljaci, a mi se branimo ponosom i mržnjom. Htjeli smo da se sačuvamo, a tako smo se izgubili, da više ne znamo ni šta smo. Nesreća je što smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i nećemo iz nje. A sve se plaća, pa i ova ljubav."
pustopoljina

#69 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by pustopoljina »

mene sva ova prica inspirise za produzetak vrste. i ja gene za trku imam! :D
pjo

#70 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by pjo »

Bosstech wrote: Jel ba,jel vas to kriza uhvatila sto vam je nauka dokazala da niste Hrvati nego Bosnjaci katolici?

Srbi govore da smo Srbi-katolici ?!

A da se vas dvoje dogovrite ili cak i potucete ?

Kad se dovoljno pobijete doci cemo mi, sakupiti ono sto je ostalo, kultivizirati, ocistiti od usiju i dezinficirati te konacno od ove zemlje napraviti nesto za razliku od sadasnje balkanske vukojebine.
walkabout

#71 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by walkabout »

pustopoljina wrote:mene sva ova prica inspirise za produzetak vrste. i ja gene za trku imam! :D
koliki su ti geni? :roll: :mrgreen:
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#72 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by dr.gog »

Bosstech

#73 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by Bosstech »

pjo wrote:
Bosstech wrote: Jel ba,jel vas to kriza uhvatila sto vam je nauka dokazala da niste Hrvati nego Bosnjaci katolici?

Srbi govore da smo Srbi-katolici ?!

Kad se dovoljno pobijete doci cemo mi, sakupiti ono sto je ostalo, kultivizirati, ocistiti od usiju i dezinficirati te konacno od ove zemlje napraviti nesto za razliku od sadasnje balkanske vukojebine.
Da znam,samo to je prica Srba i Hrvata..do jucer ste pricali kako su Bosnjaci Hrvati muslimani,Srbi tamo nesto lijevo a Srbi su tvrdili da su svi Srbi samo razlicite vjere.

Ni jedni ni drugi niste upravu.A ja tvrdim sa sigurnoscu da su Hrvati Bosne Bosnjaci katolici porijeklom za sta postoje ne samo genetski dokazi nego i istorijski.Niko nije spominjao Hrvate do 20 vijeka u Bosni,sve se vodilo pod katolicima a to i vi znate vrlo dobro.
salihh

#74 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by salihh »

pjo wrote: Srbi govore da smo Srbi-katolici ?!

ehhh, taj fasizam... kako se lijepo vidi
pjo

#75 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by pjo »

salihh wrote:
pjo wrote: Srbi govore da smo Srbi-katolici ?!

ehhh, taj fasizam... kako se lijepo vidi
Eh ta glupost i slab smisao za humor (inace vezan uz kvocijent inteligencije), kako se jos ljepse vidi...
Post Reply