Arapski Kršćani

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Sociolog

#1 Arapski Kršćani

Post by Sociolog »

Htio sam postaviti ovu temu iz razloga, sto sam imao podstanare studente iz Sirije, prije rata i 2 godine poslije rata(u toku rata se vratili,i poslije dosli da zavrse fakultet), naime gotovo svi su bili muslimani, medjutim jedan po imenu Hajtan je bio krščanin.. smeđ, visoke konstitucije..

Bilo bi mi drago, kad bi neko ko zna od Vas, mogao napisati malo više o njima, neke literature staviti i sl. Interesuje me , ima li poznatih arapskih krščana?
emra_a

#2 Re: Arapski Kršćani

Post by emra_a »

Oko 10% arapa danas je krscanske vjere

gotovo svaka arapska zemlja ima manju krscansku zajednicu,u Libanonu je ta zajednica malo veca(tacnije 45%),u Egiptu krscani cine 15% u Iraku 5%,Palestini itd

Krscanstvo medju arapima je starije nego islam medju arapima(normalno jer je islam dosao nakon krscanstva) i prvi krscanski vladar je bio arapin pod imenom Abgar

U vremenu Muhammeda a.s postojao je velik broj krscana u okolini.Postojale su takodjer arapske sekte krscanstva,recimo sekta koja je smatrala da se sveto trojstvo sastoji od Marije,svetog duha i Isusa(sto se u Kur'anu spominje).Cak postoji prica iz poslanikovog djetinstva ,kad ga je amidja odveo na pijacu i da je tad jedan krscanski monah vidjevsi ga rekao amidji..cuvaj dobro to dijete,prepoznajuci ga kao poslanika.Ti monasi su vecinom presli na islam nakon sto je poslanik a.s izasao otvoreno s Objavom,i oni se spominju u Kur'anu

http://en.wikipedia.org/wiki/Christiani ... iddle_East
karanana

#3 Re: Arapski Kršćani

Post by karanana »

Tarik Aziz, Sadmov zamjenik.

Mnogo arapskih krscana su tzv. Asirijanci sa podrucja Iraka. Njihovo kraljevstvo i moc je bila jaka prije pojave islama. Ima poznatih nekakvih kraljeva a njihov glavni grad je bio Nineveh ili tako nesto.
Jazz_Junkie

#4 Re: Arapski Kršćani

Post by Jazz_Junkie »

Ja sam u gimnaziji imao kolegicu krscanku iz Iraka.
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 13/04/2015 06:37, edited 2 times in total.
saban murat

#6 Re: Arapski Kršćani

Post by saban murat »

svi su arapi krscani, samo su neki kasnije presli na island a neki na jamajku :D
Sociolog

#7 Re: Arapski Kršćani

Post by Sociolog »

saban murat wrote:svi su arapi krscani, samo su neki kasnije presli na island a neki na jamajku :D
postedi me svog primitivizma
bice_bice

#8 Re: Arapski Kršćani

Post by bice_bice »

emra, na cijem si ti zadatku? :)
in33sa

#9 Re: Arapski Kršćani

Post by in33sa »

Na tom prostoru je i nastalo krscanstvo, srednji ili bliski istok.

Od poznatijih arapskih krscana, mogu se sjetiti tek Keanu Reevsa (mislim da je rodjen u Bejrutu) i William Hanna, jedan od dvojice tvoraca Toma i Dzerija (Hanna & Barbera)
Bosanac sa dna kace

#10 Re: Arapski Kršćani

Post by Bosanac sa dna kace »

Citava provincija Nedzren u danasnjoj S.Arabiji bila je naseljena krscanima, takodje sjeverni dio Arapskog poluostrva bio je naseljen arapskim plemenima koja su u 4. vijeku primila krscanstvo, a najpoznatije pleme bilo je Gassan koje je imalo neku vrstu vazalske kraljevine podređene na Bizantiji na podrucju danasnjeg Jordana.
Krscanstvo je takodje postojalo i u danasnjem Jemenu i Omanu ali s vremenom domace stanovnistvo preslo je na islam, i zadnji krscani su presli na islam negdje oko 15. vijeka.
Mnogi velikani nauke i knjizevnosti iz Srednjeg vijeka za koje znamo da su Arapi zapravo su bili krscani.
Amidza od Hatidze, Poslanikove a.s. zene bio je krscanin.
Sami arapski krscani, ili vam krscani Arapi u vrijeme pojave islama pa i dan danas su podijeljeni u vise sekti i frakcija, i svako ima sovju posebnu organizaciju i crkvu.
Uz Koptsku crkvu u Egiptu, u arapskom svijetu brojno i organizacijski je najjaca Sirijacka pravoskavna crkva, sa sjedistem u Damasku.
Treba razdvojit Asirce i Arape krscane, mada lice jedni drugima, medjutimi medju njima samima imaju frakcijske i organizacijske razlike....
U Iraku je uoci same agresije 2003 godine zabiljezeno 26 krscanskih sekti-frakcija sirijacka-pravoslavna, kaldejska-katolicka, nestorijska, protestantska, jermenska apostolska crkva, maronitska itd...
Medju Palestincima procenat krscana je nekad iznosio i do 30% posto, danas mnogi kazu da je taj broj 10%, mnogi palestinski krscani su ostali da zive u drzavi Izrael, gotovo 90% palestinskih krscana zivi na Zapadnoj obali. Najpoznatiji palestinski krscani su Dzordz Habash i Edvard Said, cini mi se oba pravoslavci.
Idejni tvorac Ba'thisma je Mišel Aflak, Arap pravoslavac iz Damaska.
U Libanu krscani danas cine oko 35% stanovnistva, od cega je vecina Maroniti, koji su u uniji sa katolickom crkvom ali imaju svoje posebne obrede.
Arapska zemlja sa najvise krscana je Egipat oko 7 miliona, sto cini oko nekih 10% stanovnistva, i 90% ih pripada Koptskoj pravoslavnoj crkvi.
Kopti ili egipatski krscani su domorodci i poceli su koristit arapski jeyik tokom krstaskih ratova kako bi dokazali da oni ne podržavaju krstase.
sheilak wrote:Sta je sa Sjevernom Afrikom, Alzir, Libija, Egipat, Maroko?
krscanstvo na području S.Afrike sem Egipta, tj. u zemljama Magreba postajalo je uglavnom u gradskim grcko-latinskim sredinama, dok je u seoskim bilo slabo rasireno, dolaskom islama Berberi koji su živjeli pretežito u sesokim sredinama prelaze na islam, iz gradskih sredčna kršćani se ulgavnom sele ili takodje prelaze na islam, zadnja krscanska oaza zabilježena ja na granici između danšnjeg Alžira i Tunisa u 15. vijeka, kada je na osnovu nekih pretpostavki ostatak te zajednice prešao na islam, pretpostavlja se da su ovi kršćani bila zasebna sekta jer nisu imali veze ni sa Rimom ni sa Carigradom i govorili su dijalekat latinskog.
Danas su krscani u ovim zemljama su podijeljeni u 3 grupe;
-potomci kolonizatora-Evropljani(Francuzi, Italijani, Španci), uglavnom ih je sve manje i manje
-konvertiti, ima ih jako, malo, značajan broj ih ima na području Kabilije u Alžiru gdje žive Kabila Berber, plod su katolčke misije, u ostalim zemljam ima ih jako, jako malo, Libija je recimo zabranila misionarenje,, i prelazak sa islama na drugu vjeru
-imigranti, ima ih odsvakle, mada prednjače egipatski Kopti i Arapi kršćani iz ostalih zemalja, zatim crnci koji su zapeli u tim zemljama na putu za zapad, te strani radnici, mislim da u Libiji srpska i grcka crkva imaju svoje parohije.
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 24/05/2015 10:55, edited 2 times in total.
Umjetnik a

#12 Re: Arapski Kršćani

Post by Umjetnik a »

dzemmo wrote:
in33sa wrote:Na tom prostoru je i nastalo krscanstvo, srednji ili bliski istok.

Od poznatijih arapskih krscana, mogu se sjetiti tek Keanu Reevsa (mislim da je rodjen u Bejrutu) i William Hanna, jedan od dvojice tvoraca Toma i Dzerija (Hanna & Barbera)
Paul Anka, Shannon Elizabeth, Tony Shalhoub, Mika itd.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Lebanese_people
ja mislim da je i Shakira
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 24/05/2015 10:55, edited 2 times in total.
Sociolog

#14 Re: Arapski Kršćani

Post by Sociolog »

Bosanac sa dna kace wrote:Citava provincija Nedzren u danasnjoj S.Arabiji bila je naseljena krscanima, takodje sjeverni dio Arapskog poluostrva bio je naseljen arapskim plemenima koja su u 4. vijeku primila krscanstvo, a najpoznatije pleme bilo je Gassan koje je imalo neku vrstu vazalske kraljevine podređene na Bizantiji na podrucju danasnjeg Jordana.
Krscanstvo je takodje postojalo i u danasnjem Jemenu i Omanu ali s vremenom domace stanovnistvo preslo je na islam, i zadnji krscani su presli na islam negdje oko 15. vijeka.
Mnogi velikani nauke i knjizevnosti iz Srednjeg vijeka za koje znamo da su Arapi zapravo su bili krscani.
Amidza od Hatidze, Poslanikove a.s. zene bio je krscanin.
Sami arapski krscani, ili vam krscani Arapi u vrijeme pojave islama pa i dan danas su podijeljeni u vise sekti i frakcija, i svako ima sovju posebnu organizaciju i crkvu.
Uz Koptsku crkvu u Egiptu, u arapskom svijetu brojno i organizacijski je najjaca Sirijacka pravoskavna crkva, sa sjedistem u Damasku.
Treba razdvojit Asirce i Arape krscane, mada lice jedni drugima, medjutimi medju njima samima imaju frakcijske i organizacijske razlike....
U Iraku je uoci same agresije 2003 godine zabiljezeno 26 krscanskih sekti-frakcija sirijacka-pravoslavna, kaldejska-katolicka, nestorijska, protestantska, jermenska apostolska crkva, maronitska itd...
Medju Palestincima procenat krscana je nekad iznosio i do 30% posto, danas mnogi kazu da je taj broj 10%, mnogi palestinski krscani su ostali da zive u drzavi Izrael, gotovo 90% palestinskih krscana zivi na Zapadnoj obali. Najpoznatiji palestinski krscani su Dzordz Habash i Edvard Said, cini mi se oba pravoslavci.
Idejni tvorac Ba'thisma je Mišel Aflak, Arap pravoslavac iz Damaska.
U Libanu krscani danas cine oko 35% stanovnistva, od cega je vecina Maroniti, koji su u uniji sa katolickom crkvom ali imaju svoje posebne obrede.
Arapska zemlja sa najvise krscana je Egipat oko 7 miliona, sto cini oko nekih 10% stanovnistva, i 90% ih pripada Koptskoj pravoslavnoj crkvi.
Kopti ili egipatski krscani su domorodci i poceli su koristit arapski jeyik tokom krstaskih ratova kako bi dokazali da oni ne podržavaju krstase.
sheilak wrote:Sta je sa Sjevernom Afrikom, Alzir, Libija, Egipat, Maroko?
krscanstvo na području S.Afrike sem Egipta, tj. u zemljama Magreba postajalo je uglavnom u gradskim grcko-latinskim sredinama, dok je u seoskim bilo slabo rasireno, dolaskom islama Berberi koji su živjeli pretežito u sesokim sredinama prelaze na islam, iz gradskih sredčna kršćani se ulgavnom sele ili takodje prelaze na islam, zadnja krscanska oaza zabilježena ja na granici između danšnjeg Alžira i Tunisa u 15. vijeka, kada je na osnovu nekih pretpostavki ostatak te zajednice prešao na islam, pretpostavlja se da su ovi kršćani bila zasebna sekta jer nisu imali veze ni sa Rimom ni sa Carigradom i govorili su dijalekat latinskog.
Danas su krscani u ovim zemljama su podijeljeni u 3 grupe;
-potomci kolonizatora-Evropljani(Francuzi, Italijani, Španci), uglavnom ih je sve manje i manje
-konvertiti, ima ih jako, malo, značajan broj ih ima na području Kabilije u Alžiru gdje žive Kabila Berber, plod su katolčke misije, u ostalim zemljam ima ih jako, jako malo, Libija je recimo zabranila misionarenje,, i prelazak sa islama na drugu vjeru
-imigranti, ima ih odsvakle, mada prednjače egipatski Kopti i Arapi kršćani iz ostalih zemalja, zatim crnci koji su zapeli u tim zemljama na putu za zapad, te strani radnici, mislim da u Libiji srpska i grcka crkva imaju svoje parohije.

mogu li znati, odakle si ovo izvukao, literaturu, HVALA
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#15 Re: Arapski Kršćani

Post by PipiDugaDevetka »

Kolegica moja bivša, Libanka, sa prezimenom Al Khalil je kršćanka.
Pravila nam sarmu od lišća vinove loze (japrak sarma), pa smo je mezili umačući u pavlaku.
Fil za njenu japrak sarmu joj samo od riže i začina - nema mesa!?
Bosphorus

#16 Re: Arapski Kršćani

Post by Bosphorus »

Edward Said, jedna od najutjecajnijih figura postkolonijalne teorije, knjizevni teoreticar i kriticar palestinskog porijekla, iz krscanske porodice. Rodjen u Jeruzalemu, odrastao u Kairu, kasnije otisao u Ameriku. Profesor na Kolumbiji do svoje smrti 2003. godine.
Vjerovatno najutjecajnija osoba, iako sigurno ne pionir, kada se radi o dekonstrukciji cijelog kompleksa orijentalizma, kojem je i nadio ime. Orijentalizam po Saidu je fenomen sadrzan u cijelom korpusu tekstova, tekstova svih oblika a ponajprije naucnih, kojim su imperijalne zapadne sile konstruirale podrucje „Orijenta", sa svim popratnim karakteristikama koje su ovom podrucju pripisivane. Rezultat toga procesa po Saidu bio je prvo definicija Orijenta kao onog "Drugog", samim tim dakle kao projekcije koja je posluzila konstruckiji i ucvrscivanju vlastitog „zapadnog" identiteta. Drugi efekat je bio porobljavanje Bliskog istoka krajem 19.og i tokom 20.og vijeka, koje je olaksano kroz prethodno naucno proucavanje kulture, istorije, religije (posebno islama) ovog podrucja.
Iako je ova teorija o orijentalizmu u zadnjih skoro 40 godina otkada se pojavila kritizirana sa svih strana, cesto s pravom, a cesto ne, Saidov „orijentalizam" se u medjuvremenu etablirao kao paradigma u mnogim pravcima drustvenih nauka, gdje se terminologija koju je uspostavio koristi kao analiticko sredstvo za kritiku konstelacija moci koje rezultiraju u marginalizaciji onog „Drugog", tj. u „orijentaliziranju" onog Drugog.
Za cijele generacije naucnika se moze reci da stoje u tradiciji Saida. Ovo ne znaci da ga u potpunosti prihvataju, ali da su kroz njega i njegove radove postali senzibilirani za nacin na koji funkcionira konstrukcija (imperijalne) moci, i to kroz nauku i kulturu.
Nadalje, postali su svjesni svoje uloge kao naucnika u cijelom tom procesu i u legitimiranju, cesto nesvjesnom, politickih poteza i dominantnih ideoloskih strujanja. Opcenitije govoreci, Said je pomogao tome da se prevazidje modernisticko vjerovanje u nauku kao potpuno objektivni sistem odvojen od vanjskih uticaja, i na jednom veoma vaznom primjeru razotkrio upravo podloznost nauke ideoloskim i kulturnim tokovima sredine.
seldzuk

#17 Re: Arapski Kršćani

Post by seldzuk »

Koliko mi je poznato pisac Halil Džubran je kršćanin porijeklom iz Libana, a poznati glumac Omar Šarif je kršćanin kopt iz Egipta.
seldzuk

#18 Re: Arapski Kršćani

Post by seldzuk »

Arapski kršćani su jako utjecajni ljudi u svojim zemljama. Smatra se da 10-15% kršćana kopta u Egiptu kontroliše oko 50% privrede.
Sensei

#19 Re: Arapski Kršćani

Post by Sensei »

...
Last edited by Sensei on 25/05/2019 17:44, edited 2 times in total.
Jara

#20 Re: Arapski Kršćani

Post by Jara »

Zaboraviste - Butros Butros Gali!
Moj komšija ratni reče jednom: "Butros je Srbin!" A i ono: " I Rusi su Srbi."
I danas mnogi mjesaju naciju, religiju, državljanstvo...
Uzgred, i Arapi kršćani i hrišćani se u molitvama obraćaju Allahu...
ljubav_aha

#21 Re: Arapski Kršćani

Post by ljubav_aha »

Jara :thumbup:
Bosanac sa dna kace

#22 Re: Arapski Kršćani

Pored krscana, medju Arapima ima i Mandejaca koji su arabizirani, njihova vjera je jako stara, predpostavlja se da su oni jevrejska sekta Esena, dopk neki kazu da su to Sabijci spomenuti u Kuranu, do agresije na Irak 2003 godine zivjeli su u Iraku na uscu rijeke Shat el Arab, i u Iranu takodje na obalama iste rijeke, broje oko nekih 100 000.
Uz njih postoje jos i Arapi Jezidije koji zive na podrucju Iraka i Sirije, pretpostavlja se da oni borje oko nekih 100 000 dok su ostale Jezidije uglavnom Kurdi po nacionalnosti.
Druzi koji su se vec odavno izdvojili od muslimana broje oko 1 milion i zive na podrucju Libanai Izraela i Sirije, svi su Arapi.
Sociolog wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: mogu li znati, odakle si ovo izvukao, literaturu, HVALA
nisam ovo izlacio sve pojedinacno, vec sam nekako zaludjem tim Bliskim istokom pa mi se to sve nakupilo, a najvise sam to izvuko iz;
Zapecaceni dzenetksi napitak (biografija Muhameda a.s.), zaboravio sam ime autora,
Historija Arapa-Filip Hiti
Contemporary Politics in the Middle East -B. Milton-Edwards
100 Myths about the Middle East-Fred Halliday (ovo je ako bas nemas pojma o B.istoku, knjiga specijalno napisana za americke debile koji umisljaju da su specijalisti o Bliskom istoku)
Power and Politics in the Making of the Modern Middle East-Roger Owen
Atlas islamskog svijeta u izdanju Rijaseta IZ BiH
Historija islama od Sir Tomasa W.Arnolda
Clanak o zadnjim krscanima na podrucju Alzira sam procitao u nekom cini mi se katolickom casopisu onlajn, ne mogu se sjetit imena casopisa ali dali su tacne podatke o njima.
Bosanac sa dna kace

#23 Re: Arapski Kršćani

jedan od najpoznatijih arapskih krscana uz Edvarda Saida(Palestinac) je pisac Amin Maluf, inace Maronit(katolik) iz Libana
zatin Filip Hiti koji je iz Libana, cini mi se pravoslavac
tranquil

#24 Re: Arapski Kršćani

Post by tranquil »

Bosanac sa dna kace wrote:jedan od najpoznatijih arapskih krscana uz Edvarda Saida(Palestinac) je pisac Amin Maluf, inace Maronit(katolik) iz Libana
Ej to ? Nisam znao, hvala na podatku. Nekad prije sto godina (možda čak prije rata) čitao sam njegovu "Historiju Arapa", fantastično historijsko štivo. A cijelo vrijeme sam konto da je neki Europljanin, a ono on pisao iz prve ruke :)
Bosanac sa dna kace

#25 Re: Arapski Kršćani

tranquil wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:jedan od najpoznatijih arapskih krscana uz Edvarda Saida(Palestinac) je pisac Amin Maluf, inace Maronit(katolik) iz Libana
Ej to ? Nisam znao, hvala na podatku. Nekad prije sto godina (možda čak prije rata) čitao sam njegovu "Historiju Arapa", fantastično historijsko štivo. A cijelo vrijeme sam konto da je neki Europljanin, a ono on pisao iz prve ruke :)
evo sta vele na wiki enciklopediji o njemu, mislim da je ipak zasluzio vise i bolje

Philip Khuri Hitti (1886 - 1978), born in Shimlan, Lebanon, was a scholar of Islam and introduced the field of Arab culture studies to the United States.

Hitti was educated at an American Presbyterian mission school at Suq al-Gharb and at the American University of Beirut. After graduating in 1908 he taught at the American University of Beirut before moving to Columbia University where he taught Semitic languages and won his PhD in 1915. After World War I he returned to American University of Beirut and taught there until 1926. In February 1926 he was offered a Chair at Princeton University which he held until he retired in 1954. He was both Professor of Semitic Literature and Chairman of the Department of Oriental Languages. After formal retirement he accepted a position at Harvard. He also taught in the summer schools at the University of Utah and George Washington University in Washington, D.C. He subsequently held a research position at the University of Minnesota. Philip Hitti almost single handedly created the discipline of Arabic Studies in the United States.

In 1945 he served as an advisor to the Arab delegation at the San Francisco Conference which established the United Nations.

Hitti is a distant relative to Christa McAuliffe, a teacher-astronaut who was killed in the Space Shuttle Challenger disaster. McAuliffe's mother is Hitti's niece.

Works:
History of the Arabs
The Syrians in America (1924)
The origins of the Druze people and religion: with extracts from their sacred writings (1928)
An Arab-Syrian Gentlemen in the Period of the Crusades: Memoirs of Usamah ibn-Munqidh (1929)
History of Syria: including Lebanon and Palestine (1957)
The Arabs (1960)
Lebanon in History (1967)
Makers of Arab History (1968)
The Near East in History (1961)
Islam and the West (1962)
Islam: A Way of Life (1970)
Capital cities of Arab Islam (1973)
Post Reply