Andric
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
gorgonzola
#801 Re: Andric
Ok mozda je to i napisao. I ja sam albance mrzio do 91 , jer ipak je takva medijska propaganda bila. Ni Andric nije zivio na kosovu pa da zna kako je dole. Znao je ono sto su mu srbi govorili, kao i mi do 91. Kad se sjetim onog kratkokrajnog rata u slo, mislio sam se sam prijaviti sa se borim protiv slovenaca. Tako su nas filovali iz novina i sa tv-a. Tek kasnije skontah odakle sva zla dolaze , ali kasno. Zato gledajte to kroz tu prizmu. Mnogi sad koji bi zabranili Andrica , su isto mislili kao i ja. Samo sto su sad veci nacionalisti i ovim samo sebe pravdaju.
Saljem sa posla
Saljem sa posla
-
hAZNADAR
#802 Re: Andric
Upravo tako - sad bi Andrica provlacili kroz iglene usi a zaboravbili da smo svi bili u istom standardu i jaaako slicno razmisljali kao on.gorgonzola wrote:Ok mozda je to i napisao. I ja sam albance mrzio do 91 , jer ipak je takva medijska propaganda bila. Ni Andric nije zivio na kosovu pa da zna kako je dole. Znao je ono sto su mu srbi govorili, kao i mi do 91. Kad se sjetim onog kratkokrajnog rata u slo, mislio sam se sam prijaviti sa se borim protiv slovenaca. Tako su nas filovali iz novina i sa tv-a. Tek kasnije skontah odakle sva zla dolaze , ali kasno. Zato gledajte to kroz tu prizmu. Mnogi sad koji bi zabranili Andrica , su isto mislili kao i ja. Samo sto su sad veci nacionalisti i ovim samo sebe pravdaju.
Sva je hajka na Andrica samo zato sto su neki od vodecih politicara i intelektualaca tako odlucili - a i sto su odlucili je samo reakcija i kontra srpskom nacionalizmu koji je Andrica obilato iz konteksta zloupotrebljavao.
Ako su komunizam, panslavenizam, jugoslovenstvo, ateizam, historija o mrskim okupatorima, europeizam, .. mjerilo podobnosti danas i sta moze biti u lektiri - pa ne samo Andric, mnogi drugi bi bili izbaceni. Vidi samo danasnjih intelektualaca i politicara starije generacije - ko da je problem izvuci njihove izjave i zapise iz vremena kada su bili u partiji i dicni komunisti.
Na srecu - sta ce biti dio lektire - zavisi od kvaliteta njizevnog djela a ne necije licnosti i ocjenu kroz danasnji standard.
-
OpusDei
#803 Re: Andric
Nevjerovatni ste, zaista.
Vi hocete da nam kazete da smo svi u Jugoslaviji mislili da Albance treba protjerati sa Kosova?
Odrastite.
-
abortus
#804 Re: Andric
Samo srbi prikriveni kao Bošnjaci mogu braniti ovaku kontraverznu osobu.
U krajnjem slučaju ne vidim šta moože moje dijete naučiti iz negovih dijela a da ga se to u životu tiče a da isto to ne može naučiti iz dijela nekog od svjetskih pisaca.
Ivan Andrić je jedno piskaralo koje uopće nije zaslužilo nobelovu nagradu, Krleža ju je trebao dobiti pa je moje dijete primorano od strane srba da čita u lektiri ovog prljavca a ne čita Krležu.
Ukratko iz djela dotičnog Andrića se može naučiti:
-mržnja prema Bosni,
-mržnja prema Bošnjacima,
-mržnja prema univerzalnim vrijednostima,
-opći nihilizam,
-izopačenost/sunovrat ljudskog uma,
-sadističko-mazohističke ideje dobro upakovane i subverzivno opisane,
-suicidalne ideje,
I to sve plasirati jednom srednjoškolcu - pa ljudi vi nas zaje.bavate iskreno.
To je kao kad te Boris Dežulović uvjeri kroz svoje tirade da niste silovani već je prema vama vođena ljubav samo to vi u tom trenutku niste znali pa ste se opirali.
U krajnjem slučaju ne vidim šta moože moje dijete naučiti iz negovih dijela a da ga se to u životu tiče a da isto to ne može naučiti iz dijela nekog od svjetskih pisaca.
Ivan Andrić je jedno piskaralo koje uopće nije zaslužilo nobelovu nagradu, Krleža ju je trebao dobiti pa je moje dijete primorano od strane srba da čita u lektiri ovog prljavca a ne čita Krležu.
-mržnja prema Bosni,
-opći nihilizam,
-suicidalne ideje,
To je kao kad te Boris Dežulović uvjeri kroz svoje tirade da niste silovani već je prema vama vođena ljubav samo to vi u tom trenutku niste znali pa ste se opirali.
- Sezam
#805 Re: Andric
Ma ne sekiraj se drug, tesko im je prihvatiti istinu, sta sad da se radiOpusDei wrote:![]()
Nevjerovatni ste, zaista.
Vi hocete da nam kazete da smo svi u Jugoslaviji mislili da Albance treba protjerati sa Kosova?
Odrastite.
Cuj majstora, Andricu su Srbi govorili o Albancima pa ih je zato mrzio
Necu ja sad ovdje glavu razbijati, jer se nesto sasvim ocigledno ne moze objasniti neobrazovanim likovima.
- Sezam
#806 Re: Andric
Sto si onda onoliko zapjenio protiv "Noza"? Ista stvar ko i Andric.hAZNADAR wrote:Upravo tako - sad bi Andrica provlacili kroz iglene usi a zaboravbili da smo svi bili u istom standardu i jaaako slicno razmisljali kao on.gorgonzola wrote:Ok mozda je to i napisao. I ja sam albance mrzio do 91 , jer ipak je takva medijska propaganda bila. Ni Andric nije zivio na kosovu pa da zna kako je dole. Znao je ono sto su mu srbi govorili, kao i mi do 91. Kad se sjetim onog kratkokrajnog rata u slo, mislio sam se sam prijaviti sa se borim protiv slovenaca. Tako su nas filovali iz novina i sa tv-a. Tek kasnije skontah odakle sva zla dolaze , ali kasno. Zato gledajte to kroz tu prizmu. Mnogi sad koji bi zabranili Andrica , su isto mislili kao i ja. Samo sto su sad veci nacionalisti i ovim samo sebe pravdaju.
Sva je hajka na Andrica samo zato sto su neki od vodecih politicara i intelektualaca tako odlucili - a i sto su odlucili je samo reakcija i kontra srpskom nacionalizmu koji je Andrica obilato iz konteksta zloupotrebljavao.
Ako su komunizam, panslavenizam, jugoslovenstvo, ateizam, historija o mrskim okupatorima, europeizam, .. mjerilo podobnosti danas i sta moze biti u lektiri - pa ne samo Andric, mnogi drugi bi bili izbaceni. Vidi samo danasnjih intelektualaca i politicara starije generacije - ko da je problem izvuci njihove izjave i zapise iz vremena kada su bili u partiji i dicni komunisti.
Na srecu - sta ce biti dio lektire - zavisi od kvaliteta njizevnog djela a ne necije licnosti i ocjenu kroz danasnji standard.
-
gorgonzola
#807 Re: Andric
abortus wrote:Samo srbi prikriveni kao Bošnjaci mogu braniti ovaku kontraverznu osobu.
Ivan Andrić je jedno piskaralo koje uopće nije zaslužilo nobelovu nagradu, Krleža ju je trebao dobiti pa je moje dijete primorano od strane srba da čita u lektiri ovog prljavca a ne čita Krležu.![]()
![]()
![]()
-mržnja prema Bosni,
-opći nihilizam,
-suicidalne ideje,
Jesi li ista od andrica procitao ili si samo drzao u ruci? Koja mrznja iz tebe izbija. A Borisu ti nisi ni ko ono ispod nokata
Saljem sa posla
-
abortus
#808 Re: Andric
Borise jesi to ti?gorgonzola wrote:abortus wrote:Samo srbi prikriveni kao Bošnjaci mogu braniti ovaku kontraverznu osobu.
Ivan Andrić je jedno piskaralo koje uopće nije zaslužilo nobelovu nagradu, Krleža ju je trebao dobiti pa je moje dijete primorano od strane srba da čita u lektiri ovog prljavca a ne čita Krležu.![]()
![]()
![]()
-mržnja prema Bosni,
-opći nihilizam,
-suicidalne ideje,
Jesi li ista od andrica procitao ili si samo drzao u ruci? Koja mrznja iz tebe izbija. A Borisu ti nisi ni ko ono ispod nokata
Saljem sa posla
hahaha
Što si se našaoo uvrijeđen - stalno nas imaš u ustima - vrijeme je da i mi malo imamo i tebe....
- ravno
#809 Re: Andric
Du sier at du studerer ved UIO og det betyr at du er veldig, veldig ung. Det er sikkert Sven Mønnesland du snakker om. Da må du lære mye, mye mer fra ham. Ikke alle Balkanere er under deg, bare fordi du bor og studerer i Norge, det må du bare glemme. Hvis du ønsker å presentere seg som en Norsk - de er mye, mye mer forskjelige enn det. Tro meg!OpusDei wrote:Izvini ali bas zbog te subjektivnosti i zbog tog vaseg idolopoklonstva je skoro pa nemoguce diskutovati Andrica sa vama Balkancima. Sezam je postavio dokaz na prethodnoj stranici sta je Andric rekao a vi: "nista ne vjerujem, propaganda ba, dajte video". Nikako ne mogu da razumijem zasto za Balkance sve mora biti crno-bijelo - zasto ne tesko reci - ok, bio je dobar, odlican, vrhunski pisac, ali kao covjek nije bio tako dobar. (A ponavljam: ova tema o njemu se nalazi na pf historije a ne kulture ili umjetnosti)
Studiram na univerzitetu u Oslu, prije mozda godinu dana je bila lektira bas o Andricu kao pisac i licnost, pricalo se sasvim otvoreno o svemu, izmedju ostalih je najistaknutiji norveski profesor Slavistike govorio kako je Andric napisao vrhunske, kvalitetne knjige, ali i kako je zamislio Kosovo bez muslimanskih Albanaca i kako je predvidjao da ce se muslimani u BiH vremenom asimilirati u Srbe/Hrvate i mislio da je to odlicna stvar. To su cinjenice koje se vama mozda ne svidjaju, ali ne mozete reci da ne postoje...otvorite svoj um, ne postoje svete krave, bio Muhamed ili Tito ili Andric...
Eh, da se ne prese..vam, posto si student, 99% si vrlo mlada osoba i moras jos puno vise proucavati Andrica da bi ostale nazivao idolopoklonicima. Sta mislis da li bi Balkanac Andric ikada dobio Nobelovu nagradu da nije bio mason?
-
silm
#810 Re: Andric
U ono doba Bosnjaci su citali Andrica zato sto su morali kroz skolske lektire i sto je populariziran dobivsi Nobelovu nagradu. Citali su i saburili sutnjom jer je bilo opasno govoriti.
Ovo doba je opasnije. Moze se govoriti i tako upadati u istu zamku kao i Andric, zamku mrznje. A mrznja je bolest.
A svako ce na kraju svoditi racun sa Gospodarom.
Ovo doba je opasnije. Moze se govoriti i tako upadati u istu zamku kao i Andric, zamku mrznje. A mrznja je bolest.
A svako ce na kraju svoditi racun sa Gospodarom.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#811 Re: Andric
Ne mogu oni nas nikad' toliko mrzit' koliko mi možemo njih...
-
hAZNADAR
#812 Re: Andric
Porediti jedan propagandan film na osnovu sund knjige i jednog nobelovca je vise nego smijesno.Sezam wrote: Sto si onda onoliko zapjenio protiv "Noza"? Ista stvar ko i Andric.
To moze samo onaj ko stvari poznaje samo kroz tumacenje i stereotipe koje cetnici plasiraju - pa automatski udara kontru.
Pa ako su oni idioti sa svojim politizaranjem i prepravljanjem cinjenica - moramo li mi taj idiotizam drugacije pakovati?
Andrica moze kritikovati i dati svoj sud samo onaj ko ga je citao(barem pola njegovih djela) - ponavljam da se lektira odredjuje na osnovu stiva a ne neprovjerenih izjava pisca.
- Corto Maltese
#813 Re: Andric
I onda dođe Osmanlija i odsječe mu glavu (ouups... vidi mene, ja isto k'o Andrić. I k'o Krleža)Gojeni H wrote:Neki haman ne znaju kako je kad neko pise lijepo o Bosnjacima, pa evo to otprilike ovako izgleda:
"Neka oprosti gospodja Europa,
ona nema spomenike kulture.
Pleme Inka u Americi ima spomenike,
Egipat ima prave spomenike kulture.
...Neka oprosti gospodja Europa
samo Bosna ima spomenike. Stecke.
Sta je stecak?
Olicenje gorstaka Bosanca!
Sta radi Bosanac na stecku?
Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku!
Ali nigdje, nigdje, nikad, niko nije pronasao stecak
na kome Bosanac kleci ili moli.
Na kome je prikazan,
Na kome je prikazan kao suzanj."
/Miroslav Krleza, 1960.
Last edited by Corto Maltese on 12/03/2013 11:51, edited 1 time in total.
- Banksy
#814 Re: Andric
touche ...Corto Maltese wrote:I onda dođe Osmanlija i odsječe mu glavu (ouups... vidi mene, ja isto k'o Andrić. I k'o Krleža)Gojeni H wrote:Neki haman ne znaju kako je kad neko pise lijepo o Bosnjacima, pa evo to otprilike ovako izgleda:
Sta je stecak?
Na kome je prikazan,
/Miroslav Krleza, 1960.
-
abortus
#815 Re: Andric
Borise javi se- što si se našao uvrijeđenabortus wrote:Borise jesi to ti?gorgonzola wrote:abortus wrote:Samo srbi prikriveni kao Bošnjaci mogu braniti ovaku kontraverznu osobu.
![]()
![]()
-mržnja prema Bosni,
-opći nihilizam,
-suicidalne ideje,
Saljem sa posla![]()
![]()
![]()
![]()
hahaha
Što si se našaoo uvrijeđen - stalno nas imaš u ustima - vrijeme je da i mi malo imamo i tebe....
- Gojeni H
#816 Re: Andric
Wow, kakva inteligencija. Ja konto da se ovde prica o jedinstvenim spomenicima jednog naroda, koji ima svog ponosa, sto spomenici i simboliziraju. I pisac koji govori pozitivno o tom narodu.Corto Maltese wrote:I onda dođe Osmanlija i odsječe mu glavu (ouups... vidi mene, ja isto k'o Andrić. I k'o Krleža)Gojeni H wrote:Neki haman ne znaju kako je kad neko pise lijepo o Bosnjacima, pa evo to otprilike ovako izgleda:
Sta je stecak?
Na kome je prikazan,
/Miroslav Krleza, 1960.
A ono trebala bit' provokacija pa da sad udarimo po Osmanlijama.
Hvala kolega. I ja skontam, malo sporije, ali nadodjem k'o germa.
-
gorgonzola
#817 Re: Andric
Abortus, tebe sam abortir'o. Uzmi knjige citaj, ostavi se foruma, nije to za tebe.
- Gojeni H
#818 Re: Andric
Zasto Mrki?hAZNADAR wrote:Andrica moze kritikovati i dati svoj sud samo onaj ko ga je citao(barem pola njegovih djela) - ponavljam da se lektira odredjuje na osnovu stiva a ne neprovjerenih izjava pisca.Sezam wrote: Sto si onda onoliko zapjenio protiv "Noza"? Ista stvar ko i Andric.
Zasto se mora biti Dr. Mr. Prof. knjizevnosti da bi se dao sud o Andricu kao covjeku i nekom cije djelo (barem djelimicno) treba da utice na razvoj mog djeteta.
Apsolutno sam protiv zabrana knjige. Neka i "Moje Borbe" od Adija u knjizarama. Neka i "Na Drini cuprije" u knjizarama, ali sam strogo protiv Andricevih djela kao obavezne lektire u skolama.
Ako sam ja morao citati (a ponekad i citirati) jebene "istrage poturica" iz "Gorskog Vijenca", a da mi pritom ushiceni profesor SH/HS drzi predavanje o mudrosti i vizionarstvu Vladike, te prepricavati kako ja vidim "stoljetnu borbu krscana seljaka protiv aga i begova" iz Andricevih djela, moje dijete ne mora.
Zar prosjecnom insanu treba vise od jedne, eventualno dvije knjige, te citanja zivotopisa cijenjenog Nobelovca da bi se zakljucilo da je covjek ono sto mi generacijama suzimo u jednu rijec - shupak.
Podanik snishodljivi, njegova stvar. Takvih imamo u nasem okruzenju, svi mi.
Ali i mrzitelj, kreator i predlagac nacionalnih rjesenja, bolesni manipulator i rasista.
Njega treba citati, ali s roditeljskom kontrolom za sve ispod 18 godina.
A ko ga voli, pa bujrum knjizara i citati, i nastaviti velicati djelo velikog pisca i ljudskog hinje.
-
abortus
#819 Re: Andric
Treba pokrenuti inicijaticu i potpisivanje peticije ako nadležni ništa ne žele niti imaju znanja da urade po ovom pitanju.Gojeni H wrote:Zasto Mrki?hAZNADAR wrote:Andrica moze kritikovati i dati svoj sud samo onaj ko ga je citao(barem pola njegovih djela) - ponavljam da se lektira odredjuje na osnovu stiva a ne neprovjerenih izjava pisca.Sezam wrote: Sto si onda onoliko zapjenio protiv "Noza"? Ista stvar ko i Andric.
Zasto se mora biti Dr. Mr. Prof. knjizevnosti da bi se dao sud o Andricu kao covjeku i nekom cije djelo (barem djelimicno) treba da utice na razvoj mog djeteta.
Apsolutno sam protiv zabrana knjige. Neka i "Moje Borbe" od Adija u knjizarama. Neka i "Na Drini cuprije" u knjizarama, ali sam strogo protiv Andricevih djela kao obavezne lektire u skolama.
Ako sam ja morao citati (a ponekad i citirati) jebene "istrage poturica" iz "Gorskog Vijenca", a da mi pritom ushiceni profesor SH/HS drzi predavanje o mudrosti i vizionarstvu Vladike, te prepricavati kako ja vidim "stoljetnu borbu krscana seljaka protiv aga i begova" iz Andricevih djela, moje dijete ne mora.
Zar prosjecnom insanu treba vise od jedne, eventualno dvije knjige, te citanja zivotopisa cijenjenog Nobelovca da bi se zakljucilo da je covjek ono sto mi generacijama suzimo u jednu rijec - shupak.
Podanik snishodljivi, njegova stvar. Takvih imamo u nasem okruzenju, svi mi.
Ali i mrzitelj, kreator i predlagac nacionalnih rjesenja, bolesni manipulator i rasista.
Njega treba citati, ali s roditeljskom kontrolom za sve ispod 18 godina.
A ko ga voli, pa bujrum knjizara i citati, i nastaviti velicati djelo velikog pisca i ljudskog hinje.
Izgleda moramo da pitamo srbe šta trebamo davati djeci da čitaju
-
maher
#820 Re: Andric
bojim se da cemo sa ovakvim kriterijima o podobnim i nepodobnim piscima i knjigama doci u situaciju da nijedan bh pisac nece biti u lektiri...jer ako cemo biti dosljedni:
- veliki nedzad ibrisimovic nije bas bosnjake u ugursuzu prikazao bas u lijepom svjetlu
- sidranove najljepse pjesme su inspirisane mladom bosnom i gavrilom
- dervis susic, branko copic i izet sarajlic su komunisti, pa su nepodobni
- mak dizdar je bio sklon hrvatima, a mesa selimovic srbima
tako da mozemo mi o andricu misliti sta hocemo, ali bas on je pisao o travniku ili o visegradu...nema bas neko ko je iz travnika puno izbora mimo travnicke hronike i ne vidim zaista zasto u lektiri ne bi bila prokleta avlija ili travnicka hronika..., ako su vec ideoloske rasprave od na drini cuprije napravile problem...
- veliki nedzad ibrisimovic nije bas bosnjake u ugursuzu prikazao bas u lijepom svjetlu
- sidranove najljepse pjesme su inspirisane mladom bosnom i gavrilom
- dervis susic, branko copic i izet sarajlic su komunisti, pa su nepodobni
- mak dizdar je bio sklon hrvatima, a mesa selimovic srbima
tako da mozemo mi o andricu misliti sta hocemo, ali bas on je pisao o travniku ili o visegradu...nema bas neko ko je iz travnika puno izbora mimo travnicke hronike i ne vidim zaista zasto u lektiri ne bi bila prokleta avlija ili travnicka hronika..., ako su vec ideoloske rasprave od na drini cuprije napravile problem...
- Sezam
#821 Re: Andric
Dosadan si u svojoj ignorantnosti.hAZNADAR wrote:Porediti jedan propagandan film na osnovu sund knjige i jednog nobelovca je vise nego smijesno.Sezam wrote: Sto si onda onoliko zapjenio protiv "Noza"? Ista stvar ko i Andric.
To moze samo onaj ko stvari poznaje samo kroz tumacenje i stereotipe koje cetnici plasiraju - pa automatski udara kontru.
Pa ako su oni idioti sa svojim politizaranjem i prepravljanjem cinjenica - moramo li mi taj idiotizam drugacije pakovati?
Andrica moze kritikovati i dati svoj sud samo onaj ko ga je citao(barem pola njegovih djela) - ponavljam da se lektira odredjuje na osnovu stiva a ne neprovjerenih izjava pisca.
Jos jednom, nije mi mrsko, ne radi se ovdje ni o kakvim NEPROVJERENIM IZJAVAMA Ive Andrica, vec o zvanicnom dokumentu Kraljevine Jugoslavije iz 1939 godine, koji je Andric, kao jedan od visokih duznika u tadasnjoj vladi, potpisao. U tom se dokumentu sasvim jasno poziva na etnicko ciscenje muslimana sa Kosova (dakle NE ALBANACA, vec muslimana).
Ne mozes se sa istorijom zajebavati i tumaciti je kako tebi odgovara.
-
abortus
#822 Re: Andric
Andrić nema veze sa Bosnom osim mjesta rođenja i njegove fanatične opsesivne mržnje koju je oslikao u većini svojih djela.
On je bio srpski ili hrvatski pisac ili Jugoslovenski ali Bosanski i Bošnjački nikada. Neka ga tamo.
Sa Bosnom ima veze ko Munevera koja je slučajno rođena u Cirihu, rođena tamo ali Švicarka nije.
On je bio srpski ili hrvatski pisac ili Jugoslovenski ali Bosanski i Bošnjački nikada. Neka ga tamo.
Sa Bosnom ima veze ko Munevera koja je slučajno rođena u Cirihu, rođena tamo ali Švicarka nije.
-
kenny_
#823 Re: Andric
Analizirati Andrića tačku po točku. Još nikome se nije dalo. Toliko o njegovoj veličini. Čovjek poslije čitanja njegovog mračnog vilajeta ostaje bez riječi. zaista je volio svoje komšije na Drini, i one od Foče (Srbinja), ... Srspkog cara Stjepana (ajme, nije ni Stepan nego Stefan)... S jedne strane razumijem, s druge
Pa da je znao pomoci Bosni, ucinio bi to na Drini, a ne u nacionalističkom opusu i pretvaranju muslimana u nesvjesne mračne otpadnike cara Dušana. Ne brinite se, o njemu, uzoru tipa Njegoš, srpski ustanci,... propričao je Michael Sells. Kad Amerikanac kaže, onda to i ima težine. Bošnjak može pisati kolko hoće, džaba. Rizvić je naravno pretjerao u analizi "mračnog Andrićevskog vilajeta". Rizvić Andriću na osnovu opisa vezira, begova i "domaćih" Turaka pripisuje "mržnju prema muslimanima". Iz istoga se ne može izvesti mržnja već neupućenost Andrića u historiju, mitologizacija cara Dušana, srpski nacionalizam na Drini nakon Ustanaka. Evo primjedbi Andriću, pripovjetke za d/j/ecu: "igra Srba i Turaka" (koje normalno dijete da čita ovakve majmunluke - povodom srpskih ustanaka u Srbiji, koje su gušili Bošnjaci, bilo je starih turskih zanata zastrašivanja "kolcom", samo kolac iz prošlosti Andrić je razumio kao patnju drinskog naroda), drevni srpski narod, janjičarstvo (o čemu nije imao pojma) ->
jeničari (mladići od nekih 10 do 22. godine školovani i vojnim vještinama učeni na dvoru u Carigradu, po prosjeku mladići u sposobnom životnom dobu), kadije, efendije, zanatlije, derviši. O jeničarima je u bivšoj Jugoslaviji stvorena najveća i najneukusnija narodnjačka mitomanija (poput neke izopačene patnje kršćanskog naroda). Već u 16. stoljeću ovaj strateški i etički zaista neprihvatljiv osmanski običaj nestaje. Andrić je ovo zamislio kao "krađom djece", izgleda "beba" opisusjući to jezivim detaljima. ISTINA: Jeničari se vraćaju iz Istanbula, žive kod svojih roditelja i redovno ih posjećuju. Ova institucija tiče se prvenstveno muslimana jer su takve porodice gotovo uvijek u cijelini preuzimale novu vjeru. Poznato je da su muslimani rado ali i grčevito davali svoje mladiće za ovu instituciju (korist: školovanje, vojna sposobnost, bogatstvo i slava), i ne samo kao jeničare. Mladići će s drugim učenim ljudima odlaziti u Carigrad i okušavati se tamo u vojsci, nauci, zanatu. U 19. st. od ovog običaja napravit će se jedan ritual kršćanske patnje - patnje koja se nije ticala kršćana, ali s obzirom da susjedne zemlje nastojale na svaki način muslimane posvajati, onda je jasno da je sudbina muslimana jednaka njihovoj. Iako kršćani s ovom institucijom nemaju nikakve bliže realne veze, osim što su ponovo u 19. stoljeću saznali o ovom ritualu iz 16. stoljeća, u književnosti će se od ovoga napraviti mit patnje onih koji nisu muslimani. A jeničari cijelo vrijeme prisutni. Mora da su svoje roditelje tlačili. Kakva logika! Ova institucija održat će se do 19. stoljeća kao zasebna vojno-administrativna jedinica kojoj pripadaju stari potomci i vojnici koji će joj se pridruživati od 16. do 19. st.
Prikazivanje Bošnjaka u svjetlu mraka samo je sredstvo Andrića da Osmansko carstvo svrsti u "najneplemenitije" društvo i negativni uticaj na duhovni život ljudi u BiH. Donekle je u pravu. Međutim, providna je ta konstrunkcija Turske u Andrićevom svijetu. Ona ne odgovara realnosti a čita se kao takva. Ona otkriva kolektivno shvaćanje svoje prošlosti od ljudi koji su tek odnedavno postali nosioci državnih, moralnih i kulturnih ideja, a do tada bili raja jednog teškog feudalnog sistema.
Andrić u svojoj disertaciji pohvalno govori o katoličkoj instituciji u BiH, kao uostalom i o katolicima u svojim djelima. Za bošnjačke pisce poput Bašagića reći će da su "islamski orijentirani". Da nije bilo Bašagića, Andrija ne bi znao ni ko je "Mehmed-paša".
Njegova djela vrte se oko identiteta Srba, katolika, Turaka i poturica. "Mlada bosanska nacija"(kako piše u svojoj disertaciji) doći će ponovo na probu u njegovom Pismu.
Kao diplomata bio potpisao je da se "Turci turskog jezika" doduše "bez maltretiranja" protjeraju u Tursku.
Svi muslimani Srbije, feudalci begovi, davno su protjerani u Tursku i Bosnu, kao i mnogi muslimani Crnogorci, tada Bosanski vilajet. Interesantno je kako su današnji iseljenici u Turskoj (većinom iz Sandžaka i Crne Gore) od davnina okupljeni oko "Bosne". U jednom intervju jedna 90-godišnja nena iz Plava govori nekakvim "bosanskim jezikom". Čudo, najveće čudo je što ne govori turski, pa ni crnogorski, pa ni srpski već bosanski. Ali, znate i sami, onoliki Bosanski vilajet (odnosno Turska) i same je Bošnjake koštao.
Bosna-Herzek
Manse Andrića, Srbadije, Bošnjadije i Turaka, napiši nešto pametno, lukavo i lijepo
http://jezikbosanski.blogger.ba/arhiva/ ... 13/3482902
jeničari (mladići od nekih 10 do 22. godine školovani i vojnim vještinama učeni na dvoru u Carigradu, po prosjeku mladići u sposobnom životnom dobu), kadije, efendije, zanatlije, derviši. O jeničarima je u bivšoj Jugoslaviji stvorena najveća i najneukusnija narodnjačka mitomanija (poput neke izopačene patnje kršćanskog naroda). Već u 16. stoljeću ovaj strateški i etički zaista neprihvatljiv osmanski običaj nestaje. Andrić je ovo zamislio kao "krađom djece", izgleda "beba" opisusjući to jezivim detaljima. ISTINA: Jeničari se vraćaju iz Istanbula, žive kod svojih roditelja i redovno ih posjećuju. Ova institucija tiče se prvenstveno muslimana jer su takve porodice gotovo uvijek u cijelini preuzimale novu vjeru. Poznato je da su muslimani rado ali i grčevito davali svoje mladiće za ovu instituciju (korist: školovanje, vojna sposobnost, bogatstvo i slava), i ne samo kao jeničare. Mladići će s drugim učenim ljudima odlaziti u Carigrad i okušavati se tamo u vojsci, nauci, zanatu. U 19. st. od ovog običaja napravit će se jedan ritual kršćanske patnje - patnje koja se nije ticala kršćana, ali s obzirom da susjedne zemlje nastojale na svaki način muslimane posvajati, onda je jasno da je sudbina muslimana jednaka njihovoj. Iako kršćani s ovom institucijom nemaju nikakve bliže realne veze, osim što su ponovo u 19. stoljeću saznali o ovom ritualu iz 16. stoljeća, u književnosti će se od ovoga napraviti mit patnje onih koji nisu muslimani. A jeničari cijelo vrijeme prisutni. Mora da su svoje roditelje tlačili. Kakva logika! Ova institucija održat će se do 19. stoljeća kao zasebna vojno-administrativna jedinica kojoj pripadaju stari potomci i vojnici koji će joj se pridruživati od 16. do 19. st.
Prikazivanje Bošnjaka u svjetlu mraka samo je sredstvo Andrića da Osmansko carstvo svrsti u "najneplemenitije" društvo i negativni uticaj na duhovni život ljudi u BiH. Donekle je u pravu. Međutim, providna je ta konstrunkcija Turske u Andrićevom svijetu. Ona ne odgovara realnosti a čita se kao takva. Ona otkriva kolektivno shvaćanje svoje prošlosti od ljudi koji su tek odnedavno postali nosioci državnih, moralnih i kulturnih ideja, a do tada bili raja jednog teškog feudalnog sistema.
Andrić u svojoj disertaciji pohvalno govori o katoličkoj instituciji u BiH, kao uostalom i o katolicima u svojim djelima. Za bošnjačke pisce poput Bašagića reći će da su "islamski orijentirani". Da nije bilo Bašagića, Andrija ne bi znao ni ko je "Mehmed-paša".
Njegova djela vrte se oko identiteta Srba, katolika, Turaka i poturica. "Mlada bosanska nacija"(kako piše u svojoj disertaciji) doći će ponovo na probu u njegovom Pismu.
Kao diplomata bio potpisao je da se "Turci turskog jezika" doduše "bez maltretiranja" protjeraju u Tursku.
Svi muslimani Srbije, feudalci begovi, davno su protjerani u Tursku i Bosnu, kao i mnogi muslimani Crnogorci, tada Bosanski vilajet. Interesantno je kako su današnji iseljenici u Turskoj (većinom iz Sandžaka i Crne Gore) od davnina okupljeni oko "Bosne". U jednom intervju jedna 90-godišnja nena iz Plava govori nekakvim "bosanskim jezikom". Čudo, najveće čudo je što ne govori turski, pa ni crnogorski, pa ni srpski već bosanski. Ali, znate i sami, onoliki Bosanski vilajet (odnosno Turska) i same je Bošnjake koštao.
Bosna-Herzek
Manse Andrića, Srbadije, Bošnjadije i Turaka, napiši nešto pametno, lukavo i lijepo
http://jezikbosanski.blogger.ba/arhiva/ ... 13/3482902
- Corto Maltese
#824 Re: Andric
Za nevjerovat, koliko su se nepismeni raspisali o Piscu!?
- Sezam
#825 Re: Andric
Pisac, etnicki cistac.
Morate se malo bolje potruditi, ove fore o nepismenima, koji nikad nisu citali Andrica, a mrze ga jer im je hodza rekao, ne pale vise.
Morate se malo bolje potruditi, ove fore o nepismenima, koji nikad nisu citali Andrica, a mrze ga jer im je hodza rekao, ne pale vise.