Andric

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#676 Re: Andric

Post by PipiDugaDevetka »

nosara wrote:
fatamorgana wrote: Ma Mosad nije dobro poređenje, da li bi dao nekom koga najviše mrzi, primjera radi Karadžić, Mladić ....
Doduse... :oops: Vidim da su najbitniji uslovi, hrana, novac... :-)
Kazem vam tolika je bila bosanska bijeda da nije bilo hrane za svu rođenu čeljad i sve su majke molile haračliju: Uzmi moga,...uzmi moga,...znajući da POSTOJI ŠANSA da uspije to dijete i da će pomagati svoju porodicu. Baš kao što je MPS uz most sagradio i crkvu pravoslavnu posvećujući je majci.
fakat

#677 Re: Andric

Post by fakat »

sve u svemu, bivši diplomata u stalnoj službi svim velikosrpskim režimima i vladama, čovjek koji je upisao filozofski fakultet na univerzitetu u gracu i za osam mjeseci od momenta upisa odbranio doktorsku disertaciju, proteže gestapoa i generala milana nedića u beogradu u toku cijele okupacije, te član beogradskih masonskih loža, odjednom postaje komunistički državni pisac. Njegove romane pune antimuslimanskog otrova, a koji kao da su tempirani da se pojave baš na kraju rata kao obavezna lektira svom pismenom stanovništvu komunističke jugoslavije, komunisti, a među njima najviše 1943. godine preobučeni četnici, propagiraju i nemilo štampaju u ogromnim tiražima, baš kao i kasnije titova sabrana djela.

andrić u svojoj disertaciji pokušava naučno dokazati da su turci, a s njima i bosanski muslimani lukav, lijen i veoma poročan svijet koji se svim silama odupire bilo kakvom civilizacijskom i kulturnom napretku. Njegova doktorska disertacija napisana je majstorskim, ali neko bi rekao jednim ulagivačkim stilom, valjda zbog toga što se austrijskoj komisiji za odbranu doktorske disertacije na univerzitetu u grazu, autor morao nekako “podvuči pod kožu” prezentirajući im svoje “veleumne” naučne dokaze o "zlu” joje se zove islam. Međutim, u tom cijelom djelu autor disertacije nadoknađuje očigledan nedostatak naučnih argumenata jedino bujnošću svoje zaista raspojasane mašte koje mu ni tada nije nedostajalo, a kojoj je dao puni zamah u svojim kasnijim romanima i drugim djelima.

možda bi se moglo kazati da je mnogima jasno je da je andrić imao pravih razloga skrivati svoju disertaciju od javnosti jer je ona projekcija i temeljna odrednica njegove kasnije neskrivene subjektivizirane selektivnosti, loših predrasuda i opčinjenosti njegovim neskrivenim animozitetom prema bosni, njenim muslimanima, islamu i svemu što je muslimansko. Svakako, u tekstu disertacije to je izražavanje odbojnosti prema svemu što je bosansko i muslimansko bilo maksimalno ublaženo nivoom intelektualne rasprave jedne doktorske disertacije. Kada je, međutim, svoju mržnju i nipodaštavanje pretočio u svoja književna djela, pripovjetke, eseje, hronike i romane andrić nije imao nikakvih moralnih, etičkih, intelektualnih, umjetničkih i estetskih kočnica u oslobađanju vlastitih negativnih osjećaja prema islamu, bosanskim muslimanima, a svakako i “večitim krivcima” turcima.
U pripovjetci “Za logorovanja” glavni lik je seksualni manijak Mula Jusuf... Dalje se nastavlja opis Mula Jusufa kao seksualnog manijaka i psihopatološkog ubice. Slijedi opis Mustafe Madžara u istoimenoj pripovjetci, opis homoseksualnog manijaka, krvnika i koljača. U pripovjetci “Rzavski bregovi” Andrić opisuje pojavu šuckora u Višegradu. Šuckori su bili kao neki turski plačenici regrutovani iz najgoreg kasabskog ološa. Jako je upečatljiva scena šuckorskog nasilja nad gazdom Nedeljkom Đukanovićem, u kojoj se Andrić kao i uvijek kompletno i slijepo opredjeljivao samo za srpsku stranu. On u toj pripovjetci svu mržnju bezvlašća u Prvom svjetskom ratu u Bosni nonšalantno stavlja samo na teret bosanskih muslimana. Znači, muslimanski šuckori, razularena balinska banda, prvo pljačka poštenog srpskog gazdu Nedeljka, pa ga guraju pod konopac da ga objese, a on se ne boji smrti, već im psuje majku balinsku. Kada se osvrće na Višegrad i višegradsku kasabu, nju opisuje u jednoj priči “Ljubav u kasabi”, pripovjetci je služila za uvod u roman-hroniku “Na Drini ćupriju”. Glavni lik, šumarski kapetan, bivši dragonerski poručnik Ledenik, Hrvat iz plemićke porodice, odrastao i školovan u Beču, (ustvari skriveni
Ivo Andrić, NF) piše s visine evropske zapadne civilizavije pismo, gdje on između ostalog kaže: I sve što sam ti pisao o ovdašnjim ljudima, urođenicima, nije samo prvi utisak, nego se potvrđuje iz dana u dan. Ja živim među divljacima, prljavim i neukim. Ovi ljudi ne samo što nisu civilizovani nego se, po mom tvrdom uvjerenju, neće nikad moći civilizovati, jer ono malo duha i razuma što imaju upotrebljavaju upravo zato da se otimaju svakom položaju civilizacije. I oni za koje mi izgleda da u sebi nose nešto duha, tako su zakopčani i sedam puta zakukuljeni, da bi samo čelikom mogao iz njih izbiti tu iskru. I o nečistoći, oskudici najnužnijeg komfora, čamotinji i grubosti koja me okružuje, dovoljno sam ti pisao. Ništa se ne mijenja ako ne nagore.”
Čitalac

#678 Re: Andric

Post by Čitalac »

fakat wrote: sve u svemu, bivši diplomata u stalnoj službi svim velikosrpskim režimima i vladama, čovjek koji je upisao filozofski fakultet na univerzitetu u gracu i za osam mjeseci od momenta upisa odbranio doktorsku disertaciju, proteže gestapoa i generala milana nedića u beogradu u toku cijele okupacije, te član beogradskih masonskih loža, odjednom postaje komunistički državni pisac.
Teza da je Andrić uživao zaštitu Gestapoa i Nedića dosta je smela, pa bi valjalo proveriti ima li nekih dokaza u tom pravcu.
nosara

#679 Re: Andric

Post by nosara »

Čitalac wrote:
fakat wrote: sve u svemu, bivši diplomata u stalnoj službi svim velikosrpskim režimima i vladama, čovjek koji je upisao filozofski fakultet na univerzitetu u gracu i za osam mjeseci od momenta upisa odbranio doktorsku disertaciju, proteže gestapoa i generala milana nedića u beogradu u toku cijele okupacije, te član beogradskih masonskih loža, odjednom postaje komunistički državni pisac.
Teza da je Andrić uživao zaštitu Gestapoa i Nedića dosta je smela, pa bi valjalo proveriti ima li nekih dokaza u tom pravcu.
A sta znaci "komunisticki drzavni pisac"...? :-)
Čitalac

#680 Re: Andric

Post by Čitalac »

I to je zanimljivo pitanje. Andrić koji se praktično nikada nije ni bavio temama iz NOB-a, proglašava se danas za "komunističkog i državnog pisca". Po toj logici svako ko je objavljivao u to doba bio je državni pisac.
nosara

#681 Re: Andric

Post by nosara »

Čitalac wrote:I to je zanimljivo pitanje. Andrić koji se praktično nikada nije ni bavio temama iz NOB-a, proglašava se danas za "komunističkog i državnog pisca". Po toj logici svako ko je objavljivao u to doba bio je državni pisac.
Zgodna besmislica kojom se, valjda, taj na koga se odnosi, baca u blato... :D
Sezam

#682 Re: Andric

Post by Sezam »

nosara wrote:
Sezam wrote:
nosara wrote:
Btw, kako se zvao mps dok nije kidnapovan...? :D
"U Turskoj se morao primiti islam. Kad je to učinio običan čovek, čak i rob, mogao je postati maršal u turskoj vojsci. Gde je to drugde bilo mogućno?"

Ivo Andric u razgovoru sa Drugom Titom :lol:
Sta hoces da kazes, dobro je kad ti otmu dijete od 4, 5, 6 godina i odvedu ga u neku vukojebinu, jer moze postat marsal, samo neka predje na judaizam ili pravoslavlje...? :shock:
Sve zavisi iz koje perspektive gledas.

U Bosni, krajem dvadesetog vijeka, pojedini ljudi su morali prelaziti na pravoslavlje SAMO da bi zivu glavu sacuvali.

Ako tako poredis, Turci su nekoliko svjetlosnih godina ispred gore pomenutih.

Inace, hocu da kazem da je iz gore postavljene recenice ocigledno da je Ivo, u susretima sa Drugom Titom morao biti malo realniji, tj nije mogao Starom prosipati velikosrpski bullshit. Evo jos jednog dokaza:

Andrić: Bez obzira na razliku u porecima, kad Turaka je bilo nešto slično kao i u Americi, čovek je mogao postati sve za šta je imao sposobnosti. Nije trebalo da bude plemić...

Tito: Sad se stvari pomalo vraćaju unatrag.

Andrić: U Turskoj sam bio sa našom parlamentarnom delegacijom, koju je predvodio pokojni Moša Pijade.

Tito: Da li su vam pričali kako su se Srbi, za vreme bitke u blizini Ankare, pokazali verniji turskoj vlast od samih Turaka? Borili su se i tada kad su se sami Turci predavali. O tome sam slušao od samog Bajara (predsednika Republike Turske)...

Andrić: Da, to je poznato. Bile su to trupe Jankovića...

Idemo dalje. Podforum historija.
Challenger__

#683 Re: Andric

Post by Challenger__ »

Sezam wrote: Tito: Da li su vam pričali kako su se Srbi, za vreme bitke u blizini Ankare, pokazali verniji turskoj vlast od samih Turaka? Borili su se i tada kad su se sami Turci predavali. O tome sam slušao od samog Bajara (predsednika Republike Turske)...

Andrić: Da, to je poznato. Bile su to trupe Jankovića...[/i]

Pa ko su njihovi potomci danas? Jesu li to ... Bošnjaci?
Čitalac

#684 Re: Andric

Post by Čitalac »

To su trupe despota Stefana Lazarevića, a reč je o čuvenom boju kod Angore 1402. kada je Bajazit pao u zarobljeništvo. Lazarević je, navodno, tri puta jurišao kako bi oslobodio sultana ali mu to nije pošlo za rukom.
nagibn

#685 Re: Andric

Post by nagibn »

Tacno, branio ga iz prostog razloga sto mu je bio zet. Ta on je poslije kosovskog poraza, na nagovor majke i svestenstva,kao poklon Bajazitu odveo svoju maloljetnu sestru Oliveru u harem. Kada je dovoljno narasla postala mu je supruga. Bio je turski vazal kao i mnogi drugi......
Samir_01

#686 Re: Andric

Post by Samir_01 »

Challenger__ wrote:
Sezam wrote: Tito: Da li su vam pričali kako su se Srbi, za vreme bitke u blizini Ankare, pokazali verniji turskoj vlast od samih Turaka? Borili su se i tada kad su se sami Turci predavali. O tome sam slušao od samog Bajara (predsednika Republike Turske)...

Andrić: Da, to je poznato. Bile su to trupe Jankovića...[/i]
Pa ko su njihovi potomci danas? Jesu li to ... Bošnjaci?
Kako saloncima padaju maske kad ih podsjetis na bracu Turke...
abortus

#687 Re: Andric

Post by abortus »

Pročitao sam negdje na internetu da je zbog konzervativne klime 60 i 70 godina u Jugoslaviji kao naravno i decenijama ranije biografija Ivana Andrića bila revidirana naširoko i poprijeko.

Jedna od jako čuvanih tajni je bila da je Andrić bio homoseksualac što bi se kulturno reklo :D :D te je prikrivenim brakom u kasnim 60-im godinama za ostarjelu Milicu Babić, zapravo vezivanje dvije ostarjele osobe koje bi se trebale brinuti jedna o drugoj tokom još nekoliko godina preostalog života, se trebalo tolikim isticanjem u njegovim biografijama kasnije prikriti prava narav Andrića.

Sama nota njegove homoseksualnosti se provlači kako se navodi kroz dijela, on je Mikelanđelo koji oslikava snažne muške likove i androgene žene - dok crta samomržnje i krajnje mržnje,
destruktivnosti,
beznađa i
velikog antagonizma ka patrijahalnoj sredini koja ga nije prihvatala kao takvog je zapravo projekcija Andriće samodestruktivnosti i crnih mislih, njegove nedorečenosti i straha kroz prizmu naravi njegovih glavnih propagatora.

Lista Andrićevih ljubavnika je ponesena u grob sa samim njim ali je ostala legenda o prvoj Balkanskoj, južnoslovenskoj, srpskohrvatskoj gay ikoni savremenog doba.

Shvatajući Andrića na taj način shvataju se Anrićeva dijela, shvataju se njegovi Nemiri i borba sa samim sobom i napokon se baca pravo reflektno svjetlo na život i djelo Ivana Ive Andrića.
breuer

#688 Re: Andric

Post by breuer »

Navala skrivenog gay aktivizma i suptilne homo propagande mi je nekad mrskija i od bilo kojeg vida nacionalizma.

I.A.

:D
abortus

#689 Re: Andric

Post by abortus »

breuer wrote:Navala skrivenog gay aktivizma i suptilne homo propagande mi je nekad mrskija i od bilo kojeg vida nacionalizma.

I.A.

Pa nije ni Mikelanđeloo za vrijeme života javno priznavao šta je.
A kamoli Andrić u jednom Višegradu.
breuer

#690 Re: Andric

Post by breuer »

abortus wrote:
breuer wrote:Navala skrivenog gay aktivizma i suptilne homo propagande mi je nekad mrskija i od bilo kojeg vida nacionalizma.

I.A.

Pa nije ni Mikelanđeloo za vrijeme života javno priznavao šta je.
A kamoli Andrić u jednom Višegradu.
A tek mi smeta malograđanska strana homo lobija koja pokušava na sve strane pridobiti slavne osobe prošlosti pod svoje okrilje, pa tako izraženu aseksualnost jednog od najvecih stvaralaca svih vremena i prilicno cudnog i zauzetog covjeka svrstati u red homoseksualaca iako nema niti jednog dokaza za to.

Šukrija Pandžo, Sarajevo, 1967 :D
abortus

#691 Re: Andric

Post by abortus »

Je li to Andrić manje vrijedi kad se zna da je bio homoseksualac a ne da se krije. :x :x

Pa da nije bio svijet bi ostao bez značajnih Andrićevih dijela te bi bio uskraćen za ljepotu pera, stilski izraz samo svojstven Andriću
breuer

#692 Re: Andric

Post by breuer »

abortus wrote:Je li to Andrić manje vrijedi kad se zna da je bio homoseksualac a ne da se krije. :x :x

Pa da nije bio svijet bi ostao bez značajnih Andrićevih dijela te bi bio uskraćen za ljepotu pera, stilski izraz samo svojstven Andriću
Meni nimalo ne smeta, čak potpuno je svejedno, ali smeta mi to gay podmetanje i forsiranje određenih biografija njima u korist...

laž mi uvijek smeta, kako god :razz:
Sezam

#693 Re: Andric

Post by Sezam »

Da li je bio peder ili ne, tesko da cemo ikad saznati, ali jedno je sigurno - scene nabijanja na kolac u Na Drini Cuprija su, sa psiholoskog gledista, ocigledan primjer skrivenog homoseksualizma.
abortus

#694 Re: Andric

Post by abortus »

Sezam wrote:Da li je bio peder ili ne, tesko da cemo ikad saznati, ali jedno je sigurno - scene nabijanja na kolac u Na Drini Cuprija su, sa psiholoskog gledista, ocigledan primjer skrivenog homoseksualizma.

Andrić, naš peder.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#695 Re: Andric

Post by PipiDugaDevetka »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/musovic- ... 130212031#

Objavljeno 12.02.2013. u 11:21 | Komentari: 37
Muzej negira pisanje medija
Mušović: Prva verzija romana "Na Drini ćuprija" nije nestala, to je laž!

Prva verzija romana "Na Drini ćuprija" bosanskohercegovačkog nobelovca Ive Andrića se i dalje nalazi u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i informacije o njenom nestanku su neistinite, kazao je za Klix.ba Nedim Mušović, viši kustos Muzeja.
Piše: E. G.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Na Drini ćuprija", prva verzija rukopisa

Mušović: Prva verzija romana "Na Drini ćuprija" nije nestala, to je laž!
Srbijanski Blic je objavio ovo informaciju navodeći da nije poznato gdje je prva verzija Andrićevog remek-djela.

"To nije tačno, prva verzija stoji u Muzeju, kao i ranije. Rukopis je tu gdje je i bio", kaže Mušović.

On dodaje da Muzej trenutno radi smanjenim kapacitetom i da posjete trenutno nisu moguće, a Klix.ba je dobio ranije skeniran rukopis. U Muzeju se također nalaze i neki lični predmeti našeg nobelovca Andrića.

"Rukopis nije izložen, jer mi nemamo izložbeni prostor. Praktično smo, da tako kažemo, trenutno muzej poluzatvorenog tipa", dodaje Mušović.

Beogradski univerzitetski profesor Ranko Popović je za Blic kazao da nestanak prve verzije Andrićevog romana ne iznenađuje i da ne treba čuditi ako uskoro nestanu i druge značajne knjige koje "pripadaju srpskoj kulturnoj baštini u BiH".

"Ma slušajte, oni koji su upoznati s našim radom znaju kako stvari stoje, svakom piscu sa područja BiH smo dali potrebnu pažnju. Ja sam pravio izložbe i o Hamzi Humi, koji se također izjašnjavao kao Srbin, i o Borivoju Jeftiću, bilo je tu i srpskih glumaca o kojima su se radile izložbe i slično. Prema tome, to su gluposti! Kao da smo se vratili u 1992. godinu, pa se sad plasiraju ratnohuškačke izjave i dezinformacije. Radio sam izložbu i o Petru Kočiću. Tada skoro nijedan medij u RS-u recimo nije dao obavijest o tome, ako neki i jesu to je bilo u jednoj ili dvije rečenice. Sve te priče su gluposti i ja ne bih tu ništa više rekao na nečije zlurade komentare. Ko je upoznat sa radom Muzeja zna da smo mi svakom piscu, bez obzira na vjeru i naciju, poklanjali potrebnu pažnju", kazao je Mušović.
(Klix.ba)
theTruePath

#696 Re: Andric

Post by theTruePath »

abortus wrote:
Sezam wrote:Da li je bio peder ili ne, tesko da cemo ikad saznati, ali jedno je sigurno - scene nabijanja na kolac u Na Drini Cuprija su, sa psiholoskog gledista, ocigledan primjer skrivenog homoseksualizma.

Andrić, naš peder.
Peder ili ne,covjek je legenda :bih:
abortus

#697 Re: Andric

Post by abortus »

theTruePath wrote:
abortus wrote:

Andrić, naš peder.
Peder ili ne,covjek je legenda :bih:
Ali ipak derpe.
Salonski Kriticar

#698 Re: Andric

Post by Salonski Kriticar »

Pa nije Andric uveo mucenje/ubijanje nabijanjem na kolac. Valjda je peder bio taj neko nekad ko je smislio tu metodu.
majstorina

#699 Re: Andric

Post by majstorina »

Vele da je posedovao ženu Gustava Krkleca. Ako je istina onda je bio biseksualan.
fatamorgana

#700 Re: Andric

Post by fatamorgana »

Znači Turci koji su to nabijanje i donijeli su zapravo bili manje više latentni homoseksualci sa psihološkog gledišta?
Post Reply