Andric

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Hadzi Lojo

#426 Re: Andric

Post by Hadzi Lojo »

Da li je ko citao knjige Jakse Kusana. Nekad sam davno cuo da je Andric u stvari ukrao njegov stil pisanja. To se moze vidjeti ukoliko procitate knjige "Krvavi dani Bosne ponosne".
Medjutim jaksa Kusan nije bio partijski covjek, nego iskreni Katolik.
Hadzi Lojo

#427 Re: Andric

Post by Hadzi Lojo »

fp11 wrote:dobar pisac, los covjek. zasot los covjek? zato sto je mrzio bosnu. ko ne vjeruje nek cita njegove knjige. ma ne slave ga 'srbende' bez veze vec zato sto svako djeko negativno govori o muslimanima
Kao sto slave Mesu Selimovica jer se izjasnjavao kao Srbin.
Citao sam njegovu biografiju, medjutim ostalo je nejasno ko mu je ubio brata od strane partije jer je navodno ukrao sporet (ili krevet, ne sjecam se vise tacno) iz drzavnog magacina, pa je zbog toga osudjen na smrt. Tu nije bio precizan, pa sve razmisljam da to nisu bili "muslimani" komunisti, pa je na neki nacin i to uticalo na njega da se iz osvete opredjeli kao Srbin. Ako neko zna vise molio bi pojasnjenje.
fp11

#428 Re: Andric

Post by fp11 »

Hadzi Lojo wrote:
fp11 wrote:dobar pisac, los covjek. zasot los covjek? zato sto je mrzio bosnu. ko ne vjeruje nek cita njegove knjige. ma ne slave ga 'srbende' bez veze vec zato sto svako djeko negativno govori o muslimanima
Citao sam njegovu biografiju, medjutim ostalo je nejasno ko mu je ubio brata od strane partije jer je navodno ukrao sporet (ili krevet, ne sjecam se vise tacno) iz drzavnog magacina, pa je zbog toga osudjen na smrt. Tu nije bio precizan, pa sve razmisljam da to nisu bili "muslimani" komunisti, pa je na neki nacin i to uticalo na njega da se iz osvete opredjeli kao Srbin. Ako neko zna vise molio bi pojasnjenje.
sto se tice Mese, njemu je jadnom UDBA stigla glave, pa se je morao prodat. stariji ljudi ce se sjetiti uzrecica
OZNA sve dozna
i
UDBA nam je sudba
oni su naseg mesu dokrajcili tako da na kraju jadnik vise nije znao ni ko je no sta je.
ahuseino

#429 Re: Andric

Post by ahuseino »

Hadzi Lojo wrote:
Nije nista bio ukrao, vec je po novoj duznosti dosao na mjesto u novoj okolini. Kada je doselio, kucio se i nesto namjestaja je uzeo da se smjesti. Uzeo iz nekog skladista, neke stvari koje nisu ni imale vlasnika. Nije ni mislio da je nesto ilegalno.
O ovome pise Mesa u djelu "Sjecanja" (njegovi memoari). Tu i objasnjava sve likove iz Dervisa i kako je ko i sta inspirisao. Mesa je upravo kada mu je brat streljan morao da odrzi predavanje, sto je i uradio. Nikada si to nije oprostio.

Njegovo 'izjasnjavanje' kao Srbin mislim da nema veze sa izjasnjavanjem. Mome ocu rahmetli u rodnom listu stoji Srbin. Tada se moglo izjasniti samo kao jedan od 'priznatih' narodnosti, sto Muslimani ili Bosnjaci nisu bili.
Mecena

#430 Re: Andric

Post by Mecena »

Juče je bilo tačno 50 godina, kada je najveći pisac sa naših prostora dobio Nobelovu nagradu za književnost.
Sjećanje.

Čitalac

#431 Re: Andric

Post by Čitalac »

Evo naiđoh na jedan Andrićev tekst o Sarajevu iz marta 1975. godine. Enver Kazaz piše pre par godina da je ovaj Andrićev tekst, danas potpuno zaboravljen, „pohvala Sarajevu napisana u za njega netipičnom lirskom uznesenju“. Unapred se izvinjavam ako je neko već postavio ovaj link.

http://www.lupiga.com/vijesti/index.php?id=5685

Samo kraći odlomak:
To je grad. Taj utisak i ta pomisao nameću se uvek kad se ispnemo na jedan od visova koji, okruženi starinskim utvrđenjima, stešnjavaju i nadvisuju Sarajevo. Uz padine bregova penju se strmi i u pesmama opevani sarajevski voćnjaci, a između njih se ruše, kao tanke lavine snega, bela mnogobrojna i tako karakteristična stara muslimanska groblja. (Ne znam kakva je to igra čula ili nedokučiva logika osećanja, ali uvek sam imao utisak da zaista voćnjaci idu uz breg, a da se groblja spuštaju). Sa sumrakom koji polagano pada, belina njihovih nadgrobnih kamenova ističe se sve jače. Mnogi od tih tankih i uspravnih nišana nagnuo se kao da se sprema da legne u grob i on, zajedno sa svojim pokojnikom. Na nekim mestima su ti nišani posejani tako gusto i toliko nagnuti i ispreturani da izgledaju kao klasje zamršeno i povaljano vetrom. Ta starinska muslimanska groblja nemaju ničeg od mračne tuge i jezivosti hrišćanskih grobalja. ("Turci sahranjuju svoje mrtve mnogo lepše nego mi, njihova groblja su prave bašte", kaže jedno lice u Hajneovom "Putu po Harcu".) Muslimansko groblje zaista nije, kao hrišćansko, sumorno mesto na periferiji grada, nego sastavni deo žive slike jedne varoši; u njemu i oko njega smrt ne zamraćuje život i život ne skrnavi smrt. Ta groblja oko Sarajeva, sa svojim belim nišanima koji sve više tonu u zemlju, umiru danas i sama, ali spokojno i vedro, u dostojanstvu i lepoti kao što su umirali i bivali sahranjeni u toku stoleća oni koji u njima počivaju.
Nekako s proljeća

#432 Re: Andric

Post by Nekako s proljeća »

Badinerie wrote:Dovoljno je pogledati na koliko jezika je prevedena njegova bio i bibliografija.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ivo_Andri%C4%87
Najprevođeniji književnik sa naših prostora.
Nobelovac.

A što se tiče njegovih kritičara, ostavljam njegove riječi.

Image
Naravno, čitao sam njegova djela.Kao i mnogi drugi na prostoru bivše Jugoslavije i...obaveznih školskih lektira. Andrić će trajno biti osporavan prije svega kao čovjek,iz razloga koji se mogu iznijeti za Njegoša i npr. pisaniju ''Gorski vijenac''. Pokušat ću ti malo pojasniti , zašto je to tako ''kod nas'' a nemali nas je broj.
Svakom genocidu prethodi “ideologija genocida“ koja ga istovremeno i uzrokuje, ali i čini osnovu za njegovo društveno “prihvatanje“ i “moralno“ umanjivanje zločina, odnosno shvaćanje radnje zločina genocida kao nužne radnje njegovih počinitelja.Sramno portretiranje bosanskih muslimana lansirano od strane Njegoša u ''Gorskom
vijencu'' i Ive Andrića u romanu ''Na Drini ćuprija'' , imalo je djelotvorni učinak da se Bošnjaci kod srpskog i crnogorskog naroda portretiraju kao izrodi, otpadnici “poturice“, to jest, izdajnici svoje vjere i naroda.

Mislim da nema potrebe više da pišem, o i u ''lijepom starom gradu Višegradu''...a naročito o Nemanji Kusturici. On je ipak živ i ...šta ja znam . Ja ovo malo o onim koji ne dočekaše da se provozaju Čirom ...

:bih:
NIN

#433 Re: Andric

Post by NIN »

Hadzi Lojo wrote:Da li je ko citao knjige Jakse Kusana. Nekad sam davno cuo da je Andric u stvari ukrao njegov stil pisanja. To se moze vidjeti ukoliko procitate knjige "Krvavi dani Bosne ponosne".
Medjutim jaksa Kusan nije bio partijski covjek, nego iskreni Katolik.
Nesto u fazonu kao sto su Kisa zajebavali, jel'?

:-)
Goblin

#434 Re: Andric

Post by Goblin »

Mesa se deklarisao Srbinom da na neki nacin uzvrati sitnosicardzijskoj,pakosnoj i zloj sarajevskoj carsiji,koja ga je cijeli zivot sputavala. Andric je isto imao problema sa mentalitetom carsije i zato je mozda iz neke osvete onako prikazivao neke likove koje je sretao u toj carsiji. Andric nije nikada mrzio Bosnu ni muslimane. Najbolje je opisao Bosnu i njene ljude,nazasladzeno,objektivno,realno. Tvrdi i naopaki ljudi,kakvi ruku na srce i jesmo.
kosmatac

#435 Re: Andric

Post by kosmatac »

Nekako s proljeća wrote: Naravno, čitao sam njegova djela.Kao i mnogi drugi na prostoru bivše Jugoslavije i...obaveznih školskih lektira. Andrić će trajno biti osporavan prije svega kao čovjek,iz razloga koji se mogu iznijeti za Njegoša i npr. pisaniju ''Gorski vijenac''. Pokušat ću ti malo pojasniti , zašto je to tako ''kod nas'' a nemali nas je broj.
Svakom genocidu prethodi “ideologija genocida“ koja ga istovremeno i uzrokuje, ali i čini osnovu za njegovo društveno “prihvatanje“ i “moralno“ umanjivanje zločina, odnosno shvaćanje radnje zločina genocida kao nužne radnje njegovih počinitelja.Sramno portretiranje bosanskih muslimana lansirano od strane Njegoša u ''Gorskom
vijencu'' i Ive Andrića u romanu ''Na Drini ćuprija'' , imalo je djelotvorni učinak da se Bošnjaci kod srpskog i crnogorskog naroda portretiraju kao izrodi, otpadnici “poturice“, to jest, izdajnici svoje vjere i naroda.

Mislim da nema potrebe više da pišem, o i u ''lijepom starom gradu Višegradu''...a naročito o Nemanji Kusturici. On je ipak živ i ...šta ja znam . Ja ovo malo o onim koji ne dočekaše da se provozaju Čirom ...

Ovo je ludilo od teksta , prosto neverovatno da se tako postavljaju stvari.

Ne možeš Njegoša reflektovati na današnje vreme , on piše iz 19.veka kad je bio antagonizam totalni , gde je bio lajt-motiv oslobođenje od tuđinske vlasti.
Totalni promašaj , i samo budalama i ludacima je Njegoš vodilja u današnje vreme , i samo je takvim istima on krivac .

Ono što spočitavaš Njegošu probaj malo na "svoju" vodu obrnuti , kako su Muslimani tada imali mišljenje o Srbima koje ako ćemo po tebi uzrokovalo genocidom nad njima takođe.
Braća Hrvati su Srbe smatrali za niža bića kao i sami muslimani takođe , znači "Odvratni Cigani,opančari,vlašadija govedarska koja samo treba da služi nama uzvišenim vladarima koji su plavokosi čiste krvi i predodređeni da vladaju".

Jel pomisliš nekad da je i ovako bilo?! , jel pomisliš da je zbog takvog rezona bio genocid nad srbima u 2.sv.ratu ?!

Žalosno je što je antagonizam došao do ove granice da se Andrić koji piše FIKCIJU a ne istorijske dokumente na ovakav način tretira , ali šta da se radi , danas je mržnja došla do što se kaže "Sitnih creva" , pa ovo i ne čudi.
redred

#436 Re: Andric

Post by redred »

Imamo mi mnogo vece pisce od Ive Andrica. Ivo Andric i Mesa Selimovic su bili produkt Srpske nacionalne ideologije. Isto tako je Safet Beg Belsagic postao produkt Hrvatske nacionalne ideologije te poceo je pisati o "Hrvatstvu". Ruku na srce; pisao je on i o ""svetom Bosnjastvu" sve dok neobrazovana Bosnjacka masa nije do kraja odbacila koncept moderne nacije i prigrlila Islamizam.

U tom vakuumu bez nacionalne ideologije su Srpska i Hrvatska nacionalna ideologija od 1900- 1993. imale slobodne ruke da Bosnjake oblikuju onako kako oni zele. Mesa Selimovic, Ivo Andric i Emir Kusturica su samo produkti nacionalnih ideologija koje su bili mnogo mnogo jace od Bosnjacke nacionalne ideologije koju su sami Bosnjaci muslimani unistili prije nego je do kraja procvjetala.

A evo kako su nasi Bosnjacki intelektualci (katolici) branili Bosnjastvo protiv stetnih stranih nacionalnih ideologija(pretezno protiv Hrvatstva):

Fra Antun Knezevic (1834.- 1889.)

Image
"Neke nase komsije vrlo se ljute, sto se dicimo i ponosimo nasim starim imenom, jezikom i obicajima i sto pod zivu glavu necemo da prigrlimo njihovo ime za oznaku narodnosti i jezika. U napadajima na nas slozne su nase komsije, koje cemo, da se bolje razumijemo, nazvati Jovo i Ivo. No i jedan i drugi trazi od nas nesto drugo, jer izmedju sebe ne mogu – o zivu glavu – da se sloze. Prijatelj Jovo p...orucuje nam, da uzmemo njegovo ime, a prijatelj Ivo veli, jok Bosnjace, ti si moj i moras prigrliti moje ime“. Potegni tamo, potegni amo, a sve bez nasega pitanja. Od same ljubavi, a zbog svoje beskrajne svadje, prijatelji bi nas upravo raskinuli; da se nijesmo vec odavna tome priucili, mi bi se morali od cuda kameniti kao kulasinsko dijete. Al‘ ovako, kako stvari stoje, zapitacemo nase prijatelje, koji se bave perom i stampom: za sto se tako svadjate za nas, kad dobro znadete, da je Bosnjak od starine privikao diciti se jezikom i zvati se imenom svojim, da se vjerno drzi tradicija i uspomena svojih djedova. Slavni tarih (istorija) nase mile domovine sjeca nas onih vremena, kada se je nasa domaca vlastela u svakoj prigodi jasno i otvoreno izrazila o svojoj narodnosti, nazivajuci se ponosnim i junackim imenom Bosnjak. Gledamo na mnoge dokumente domacih spisatelja iz proslih vjekova, u kojima se uvijek spominje nase pravo narodno ime Bosnjak, a to su oni razlozi zbog kojih se i mi, kao njihovi zahvalni i vijerni potomci zovemo slavnim imenom Bosnjak. Od toga necemo niti smijemo otstupiti, toga cemo se imena drzati vijerno i stalno.“ Mi se ponosimo time, da je upravo nas jezik, a iz nase otadzbine uzet za osnovu knjizevnog jezika nasih komsija Srba i Hrvata. Glasoviti jezikoslovci Vuk Karadzic, Dancic, pa Ljudevit Gaj prenijeli su nas lijepi jezik u knjizevnost obaju recenih naroda, te ga prozvase kako su oni hotjeli jedni srpskim a drugi hrvatskim, a o nama nigdje ni spomena. Mi sigurno imamo prava diciti se, sto se nasim jezikom sluze danas u knjizevnosti nasi prijatelji Jovo i Ivo, a to ce nam bar svak priznati. Ali mi nikako ne razumijemo, zasto naziv, sto su ga oni nasem jeziku po svojoj volji, a bez naseg pitanja dali, sada nama po sto po to hoce da nametnu, pa nam cak brane, da mi u nasoj vlastitoj kuci svoj jezik oznacujemo imenom naseg naroda. To je slicno, kad bi nasem djetetu neko drugi po svojoj volji ime nadio. Tako postupanje i taj zahtjev mi ne odobravamo i nijesmo nikako kail. Ali cast i postenje obodvojici nasih prijatelja, Srbu i Hrvatu. Mi njihovu narodnost ne preziremo, mi na njiha krivim okom ne gledamo, mi nikad necemo zanijekati, da nijesmo od jugoslovenskog plemena, vec bas hocemo, da svakome jasno dokazemo, da smo mi Bosnjaci na prvom stepenu toga slavnoga roda. Ali uvijek ostajemo Bosnjaci kao sto su nam bili i pradjedovi i nista drugo. Dakle nek se dobro ogledaju po zemlji nasa braca, koji toliko stoljeca u Bosni i Hercegovini stanuju i zivu, a hoce da su Srbi ili Hrvati. Neka ovo lijepo prouce i promozgaju."

/Fra Antun Knežević (1834-1889)
Ovakvih intelektualaca je bilo mnogo. Fra Ivan Jukic i Antun knezevic su samo neki od njih.
redred

#437 Re: Andric

Post by redred »

Ja kada procitam ovo pismo Fra Antuna Knezevica odmah bi mu spomenik digao na Bascarsiji. :D

Sav se najezim :thumbup:

Ili ovo njegovo dijelo:
"Nu ako nam je zao na Madjare, mnogo nam je zalije na njeku - cast i postenje pravednima - jednokrvnu bracu Srbe i Hrvate. Od ovih jedni nam rascijepise Bosnu i Bosnjake, te rekose da je Bosna do Vrbasa Srbija, a Bosnjaci Srbi; od Vrbasa pako Hrvatska i Hrvati; drugi da su u cijeloj Bosni samo Srbi, docim cetvrti proglasise da su zgoljni Hrvati. Ovako dakle Bosna ponosna i Bosnjaci na glasu junaci kod ovakvih samo su prazna imena, izmisljena od njekih zanesanjakah..."
kosmatac

#438 Re: Andric

Post by kosmatac »

I Ivo Andrić se ježio od ovakve patetike !
redred

#439 Re: Andric

Post by redred »

kosmatac wrote:I Ivo Andrić se ježio od ovakve patetike !
Koje patetike? Hajde procitaj ovo sto je Fra Antun Knezevic napisao prije 150 godina i onda mi reci iskreno jeli to patetika ili ne? Covijek se sa pravom pita:
"Zasto mi Bosnjaci nemozemo u svojoj kuci da nazivamo sebe Bosnjacima a svoj jezik da zovemo po svome narodnom imenu: bosanskim... kada su se nasi vlastelini prije stotine godina tako nazivali?"
Ja sam rekao... spomenik mu treba dici!
Mi njihovu narodnost ne preziremo, mi na njiha krivim okom ne gledamo, mi nikad necemo zanijekati, da nijesmo od jugoslovenskog plemena, vec bas hocemo, da svakome jasno dokazemo, da smo mi Bosnjaci na prvom stepenu toga slavnoga roda.
I onda jos kada skontamo sta je covijek sve pisao o Bosanskim kraljevima i koliko je znao o istoriji svoje zemlje nemoze se drugo nego ga zvati herojem. :bih:
redred

#440 Re: Andric

Post by redred »

Ovaj proglas i druge proglase Fra Antuna Knezevica i drugih boraca Bosnjastva mozete naci na stranici Srebrenickog samostana "Bosna Srebrena":

http://www.bosnasrebrena.ba/v2010/povij ... -1889.html
Iako je doživio samo 55 godina, uradio je neobično mnogo. Iz ovog letimičnog pregleda njegova života vidimo da je on manjim dijelom bio odgojitelj i nastavnik (samo 9 godina) a znatno većim dušobrižnik (oko 23 godine). Ta dušobrižnička služba, u ono teško i opasno vrijeme ustanka i okupacijskih borbi, bila je izuzetno mučna i zauzimala je golem dio njegova vremena. Biti župnik u ono doba tražilo je od svećenika da se brine ne samo za vjersko nego i za opće pa i materijalno dobro svojih vjernika. Knežević je to od srca radio i to ne samo za katolike, nego i za inovjerce - pravoslavne i muslimane. Uz dušobrižništvo on je često vršio i službu učitelja u osnovnoj školi ugledajući se u tome u svoj uzor, u Ivana fra Franju Jukića. Ne manje vremena otišlo mu je na pisanje njegovih brojnih djela a podjednako mnogo i vremena i energije stajala ga je teška borba za osnivanje jajačkog samostana, o kojoj je on napisao opširan prikaz (oko 400 velikih stranica).

Za nas danas važna su njegova pisana djela, od kojih su samo neka tiskana. Među njih valja navesti kao važnija slijedećih pet: Krvava knjiga (1869), Bosanski prijatelj, sv. IV . (1870), Kratka povjest kralja bosanskih, I-III, (1884-1887), Pad Bosne (1886) i Carsko-turski namjesnici u Bosni i Hercegovini (1887). Od spisa koji nisu objavljeni valja navesti: Povjesnica Franjevačkog samostana u Jajcu, I-III, (1884-1886) i Varica (1888).
Goblin

#441 Re: Andric

Post by Goblin »

redred wrote:Imamo mi mnogo vece pisce od Ive Andrica. Ivo Andric i Mesa Selimovic su bili produkt Srpske nacionalne ideologije. Isto tako je Safet Beg Belsagic postao produkt Hrvatske nacionalne ideologije te poceo je pisati o "Hrvatstvu". Ruku na srce; pisao je on i o ""svetom Bosnjastvu" sve dok neobrazovana Bosnjacka masa nije do kraja odbacila koncept moderne nacije i prigrlila Islamizam.

U tom vakuumu bez nacionalne ideologije su Srpska i Hrvatska nacionalna ideologija od 1900- 1993. imale slobodne ruke da Bosnjake oblikuju onako kako oni zele. Mesa Selimovic, Ivo Andric i Emir Kusturica su samo produkti nacionalnih ideologija koje su bili mnogo mnogo jace od Bosnjacke nacionalne ideologije koju su sami Bosnjaci muslimani unistili prije nego je do kraja procvjetala.

A evo kako su nasi Bosnjacki intelektualci (katolici) branili Bosnjastvo protiv stetnih stranih nacionalnih ideologija(pretezno protiv Hrvatstva):

Fra Antun Knezevic (1834.- 1889.)

Image
"Neke nase komsije vrlo se ljute, sto se dicimo i ponosimo nasim starim imenom, jezikom i obicajima i sto pod zivu glavu necemo da prigrlimo njihovo ime za oznaku narodnosti i jezika. U napadajima na nas slozne su nase komsije, koje cemo, da se bolje razumijemo, nazvati Jovo i Ivo. No i jedan i drugi trazi od nas nesto drugo, jer izmedju sebe ne mogu – o zivu glavu – da se sloze. Prijatelj Jovo p...orucuje nam, da uzmemo njegovo ime, a prijatelj Ivo veli, jok Bosnjace, ti si moj i moras prigrliti moje ime“. Potegni tamo, potegni amo, a sve bez nasega pitanja. Od same ljubavi, a zbog svoje beskrajne svadje, prijatelji bi nas upravo raskinuli; da se nijesmo vec odavna tome priucili, mi bi se morali od cuda kameniti kao kulasinsko dijete. Al‘ ovako, kako stvari stoje, zapitacemo nase prijatelje, koji se bave perom i stampom: za sto se tako svadjate za nas, kad dobro znadete, da je Bosnjak od starine privikao diciti se jezikom i zvati se imenom svojim, da se vjerno drzi tradicija i uspomena svojih djedova. Slavni tarih (istorija) nase mile domovine sjeca nas onih vremena, kada se je nasa domaca vlastela u svakoj prigodi jasno i otvoreno izrazila o svojoj narodnosti, nazivajuci se ponosnim i junackim imenom Bosnjak. Gledamo na mnoge dokumente domacih spisatelja iz proslih vjekova, u kojima se uvijek spominje nase pravo narodno ime Bosnjak, a to su oni razlozi zbog kojih se i mi, kao njihovi zahvalni i vijerni potomci zovemo slavnim imenom Bosnjak. Od toga necemo niti smijemo otstupiti, toga cemo se imena drzati vijerno i stalno.“ Mi se ponosimo time, da je upravo nas jezik, a iz nase otadzbine uzet za osnovu knjizevnog jezika nasih komsija Srba i Hrvata. Glasoviti jezikoslovci Vuk Karadzic, Dancic, pa Ljudevit Gaj prenijeli su nas lijepi jezik u knjizevnost obaju recenih naroda, te ga prozvase kako su oni hotjeli jedni srpskim a drugi hrvatskim, a o nama nigdje ni spomena. Mi sigurno imamo prava diciti se, sto se nasim jezikom sluze danas u knjizevnosti nasi prijatelji Jovo i Ivo, a to ce nam bar svak priznati. Ali mi nikako ne razumijemo, zasto naziv, sto su ga oni nasem jeziku po svojoj volji, a bez naseg pitanja dali, sada nama po sto po to hoce da nametnu, pa nam cak brane, da mi u nasoj vlastitoj kuci svoj jezik oznacujemo imenom naseg naroda. To je slicno, kad bi nasem djetetu neko drugi po svojoj volji ime nadio. Tako postupanje i taj zahtjev mi ne odobravamo i nijesmo nikako kail. Ali cast i postenje obodvojici nasih prijatelja, Srbu i Hrvatu. Mi njihovu narodnost ne preziremo, mi na njiha krivim okom ne gledamo, mi nikad necemo zanijekati, da nijesmo od jugoslovenskog plemena, vec bas hocemo, da svakome jasno dokazemo, da smo mi Bosnjaci na prvom stepenu toga slavnoga roda. Ali uvijek ostajemo Bosnjaci kao sto su nam bili i pradjedovi i nista drugo. Dakle nek se dobro ogledaju po zemlji nasa braca, koji toliko stoljeca u Bosni i Hercegovini stanuju i zivu, a hoce da su Srbi ili Hrvati. Neka ovo lijepo prouce i promozgaju."

/Fra Antun Knežević (1834-1889)
Ovakvih intelektualaca je bilo mnogo. Fra Ivan Jukic i Antun knezevic su samo neki od njih.
Pisano u stilu nacionalromantizma 19 vijeka. Pateticno,kicasto,deplasirano,deklasirano,prevazidzeno. Gdje su hrvatski i srpski pisci ovakve provinijencije. Nema ih nigdje,bas zbog gore navedenih razloga. Porediti majstora Ivu sa ovakvim pisanjem je uvreda.
LBVIEW

#442 Re: Andric

Post by LBVIEW »

kosmatac wrote:
Nekako s proljeća wrote: Naravno, čitao sam njegova djela.Kao i mnogi drugi na prostoru bivše Jugoslavije i...obaveznih školskih lektira. Andrić će trajno biti osporavan prije svega kao čovjek,iz razloga koji se mogu iznijeti za Njegoša i npr. pisaniju ''Gorski vijenac''. Pokušat ću ti malo pojasniti , zašto je to tako ''kod nas'' a nemali nas je broj.

Ne možeš Njegoša reflektovati na današnje vreme , on piše iz 19.veka kad je bio antagonizam totalni , gde je bio lajt-motiv oslobođenje od tuđinske vlasti.
Totalni promašaj , i samo budalama i ludacima je Njegoš vodilja u današnje vreme , i samo je takvim istima on krivac .

Ono što spočitavaš Njegošu probaj malo na "svoju" vodu obrnuti , kako su Muslimani tada imali mišljenje o Srbima koje ako ćemo po tebi uzrokovalo genocidom nad njima takođe.
Braća Hrvati su Srbe smatrali za niža bića kao i sami muslimani takođe , znači "Odvratni Cigani,opančari,vlašadija govedarska koja samo treba da služi nama uzvišenim vladarima koji su plavokosi čiste krvi i predodređeni da vladaju".

Jel pomisliš nekad da je i ovako bilo?! , jel pomisliš da je zbog takvog rezona bio genocid nad srbima u 2.sv.ratu ?!

Žalosno je što je antagonizam došao do ove granice da se Andrić koji piše FIKCIJU a ne istorijske dokumente na ovakav način tretira , ali šta da se radi , danas je mržnja došla do što se kaže "Sitnih creva" , pa ovo i ne čudi.
Prvo, kad vec nabrajas narode BiH, Bosnjake nazovi pravim imenom, bas kao Srbe i Hrvate. Dakle, ne kako uobicavas, cas muslimani, cas Muslimani, vec onako kako se sami nazivaju i kako stoji u Ustavu. Da ne bude tuzakanja admin-u, jer, kako smo vec vidjeli na podforumu politika, forumska pravila nalazu upotrebu zvanicnih naziva za BiH narode- jedan forumas je vec baniran zbog nazivanja BiH Hrvata bosanskim katolicima.
Drugo, to da se Njegoseve ili Andriceve rijeci ne mogu reflektirati na danasnje vrijeme reci tvojim sunarodnjacima koji, u ogromnoj vecini, iste shvataju doslovno, pa recimo "Na Drini cuprija" tumace kao historijsku citanku, a Njegosevu istragu "poturica" kao politicki manifest i uputstvo kako se odnositi prema Bosnjacima. Ja ne vidjeh internet portala, gdje se, nakon sto politicka diskusija dostigne "kriticnu tacku", od strane tvojih sunarodnika, kao politicki argument za ispravnost srpske politike i opravdavanje kako ovog tako i prethodnih zlocina nad Bosnjacima ne potegne "prodaja vere za veceru" i sl. budalastine, Dakle, ne praviti se naivnim i pokusati razumjeti bosnjacku percepciju gore pomenutih knjizevnih djela i njihovu zloupotrebu od strane zvanicne srpske politike.
Sto se tice, kako ti rece, odnosa Bosnjaka u 19-om vijeku prema Srbima i njihovom misljenju o istima, smatram da to uopce nije relevantno za ovu diskusiju, jer se ovdje ni ne raspravlja o stavu naroda-ako je isti i moguce spoznati s obzirom da u to doba nisu ni koristene statisticke metode istrazivanja javnog mijenja- vec o doticnom knjizevniku i refleksiji polickih stavova u djelima istog. S obzirom na Andricev politicki anganzman na pocetku karijere, kad se nije libio ni od prijedloga o protjerivanju Albanaca i kad je pocesto javno ispoljavao islamofobiju, o cemu pored cuvene Disertacije postoji mnostvo drugih dokaza vec spomenutih i u ovoj forumskoj diskusiji, zar nije na mjestu pitanje o tome u kojoj mjeri je knjizevnikovo ideolosko opredijeljenje uticalo na njegovo stvaralastvo i da li je isto propagirao i u svojim djelima?
kosmatac

#443 Re: Andric

Post by kosmatac »

Ovo je skroz blesavo.

Nemam nameru da se upuštam u ovakve jeftinoće i frustrirane bajke.

Možete nastaviti o genocidima,čudima i pljuvanje po Andriću , meni neće to štetiti nego vama koji tako pišete.
guy fawkes

#444 Re: Andric

Post by guy fawkes »

na neke komentare se covjek samo moze nasmijati
ha ha ha
LBVIEW

#445 Re: Andric

Post by LBVIEW »

kosmatac wrote:Ovo je skroz blesavo.

Možete nastaviti o genocidima,čudima i pljuvanje po Andriću , meni neće to štetiti nego vama koji tako pišete.

Blesavi su oni koji, kako Andrica tako i ostale tumace doslovno i koriste za opravdavanje genocidnih pohoda prema susjedima.Ti isti, kako vjeruju u Njegosevu bajku o "prodaju vere za veceru" tako vjeruju i da je sam Andric napisao historijski roman i smatraju da im je to sasvim dovoljno za tumacenje historije ovih prostora.
Za pojedine, kako na ovom podforumu, tako i u stvarnosti, problem je sto je objekat na kojem su se do sada lijecile frustracije srpskog nacionalnog bica i koji je pri svakom novom crtanju politicke mape Balkana krvavo placao za iste- Bosnjaci- konacno dobio priliku da se za nesto pita i da izrazi osobnu percepciju prikazivanja Bosnjaka kao kolektiva kako u srpskoj historiografiji tako i u nacionalno-romaticarskoj knjizevnosti. To je, hebi ga, neminovnost, svidalo se to nekima ili ne. :D
A sto se tice frustriranosti i vjerovanja u bajke, svi znamo cija je to specijalnost, od 1389-e pa do dana danasnjeg. :dance:
Last edited by LBVIEW on 11/11/2011 08:12, edited 1 time in total.
guy fawkes

#446 Re: Andric

Post by guy fawkes »

LBVIEW wrote:
kosmatac wrote:Ovo je skroz blesavo.

Blesavi su oni koji kako Andrica tako i ostale tumace doslovno i koriste za opravdavanje genocidnih pohoda prema susjedima.Ti isti, kako vjeruju u Njegosevu bajku o "prodaju vere za veceru" tako vjeruju i da je sam Andric napisao historijski roman i smatraju da im je do sasvim dovoljno za tumacenje historije ovih prostora.
Za pojedine, kako na ovom podforumu, tako i u stvarnosti, problem je sto je objekat na kojem su se do sada lijecile frustracije srpskog nacionalnog bica i koji je pri svakom novom crtanju politicke mape Balkana krvavo placao za istu- Bosnjaci- konacno dobio priliku da se za nesto pita i da izrazi osobnu percepciju prikazivanja Bosnjaka kao kolektiva kako u srpskoj historiografiji tako i u nacionalno-romaticarskoj knjizevnosti. To je, hebi ga, neminovnost, svidalo se to nekima ili ne. :D
A sto se tice frustriranosti i vjerovanja u bajke, svi znamo cija je to specijalnost, od 1389-e pa do dana danasnjeg. :dance:

i zasto je andric kriv sto neko njegova djela tumaci kao historijske cinjenice, a ne kao fikciju sto ustvari i jeste
Last edited by guy fawkes on 10/11/2011 18:58, edited 1 time in total.
ladyada

#447 Re: Andric

Post by ladyada »

Čitalac wrote:Evo naiđoh na jedan Andrićev tekst o Sarajevu iz marta 1975. godine. Enver Kazaz piše pre par godina da je ovaj Andrićev tekst, danas potpuno zaboravljen, „pohvala Sarajevu napisana u za njega netipičnom lirskom uznesenju“. Unapred se izvinjavam ako je neko već postavio ovaj link.

http://www.lupiga.com/vijesti/index.php?id=5685

Samo kraći odlomak:
To je grad. Taj utisak i ta pomisao nameću se uvek kad se ispnemo na jedan od visova koji, okruženi starinskim utvrđenjima, stešnjavaju i nadvisuju Sarajevo. Uz padine bregova penju se strmi i u pesmama opevani sarajevski voćnjaci, a između njih se ruše, kao tanke lavine snega, bela mnogobrojna i tako karakteristična stara muslimanska groblja. (Ne znam kakva je to igra čula ili nedokučiva logika osećanja, ali uvek sam imao utisak da zaista voćnjaci idu uz breg, a da se groblja spuštaju). Sa sumrakom koji polagano pada, belina njihovih nadgrobnih kamenova ističe se sve jače. Mnogi od tih tankih i uspravnih nišana nagnuo se kao da se sprema da legne u grob i on, zajedno sa svojim pokojnikom. Na nekim mestima su ti nišani posejani tako gusto i toliko nagnuti i ispreturani da izgledaju kao klasje zamršeno i povaljano vetrom. Ta starinska muslimanska groblja nemaju ničeg od mračne tuge i jezivosti hrišćanskih grobalja. ("Turci sahranjuju svoje mrtve mnogo lepše nego mi, njihova groblja su prave bašte", kaže jedno lice u Hajneovom "Putu po Harcu".) Muslimansko groblje zaista nije, kao hrišćansko, sumorno mesto na periferiji grada, nego sastavni deo žive slike jedne varoši; u njemu i oko njega smrt ne zamraćuje život i život ne skrnavi smrt. Ta groblja oko Sarajeva, sa svojim belim nišanima koji sve više tonu u zemlju, umiru danas i sama, ali spokojno i vedro, u dostojanstvu i lepoti kao što su umirali i bivali sahranjeni u toku stoleća oni koji u njima počivaju.
:shock: ovo prvi put citam od andrica , jako lijepo opisano .......... :thumbup:
redred

#448 Re: Andric

Post by redred »

Srpski nacionalni preporod je gradjen na mrznji prema Turcima. Hajde sto je gradjen na tome, to i mogu da shvatim. Ja iskreno mislim da nije uopste problem u Srbima vec u nama Bosnjacima. Mi smo prekasno shvatili sta se u stvari dogadja. Srpski narodni preporod; i njegovo dijelovanje prema Bosni nije igrao na to da Bosnjacima oduzme Islam ili Islamski identitet. Vec je isao na to da Bosnjaci sto cvrsce prihvate "Islamsko shvacanje nacije". A Islamsko shvacanje nacije je; kao sto nas kur'an uci; jednostavnim rijecnikom receno:"Jebe se nama muslimanima za naciju."

Takav stav prema nacionalnom identitetu je u jednom Islamskom okruzenju sasvim prihvatljiv. Ali zauzimanje tog polozaja prema (modernom) nacionalnom identitetu od strane Bosnjaka u okruzenju u kojem su se oni nalazili je se pokazalo katastrofalno. Jer prvu su se Bosnjaci pod dejstvom Srpske a i manjim dijelom Hrvatske nacionalne ideje bacili u konzervativni Islamizam. A nakon toga taj isti Srpski narodni preporod pokrece projekte u kojima direktno i indirektno siri mrznju protiv Islamizma.

Tu opasnost, gdje je se od 1834. pocelo propagirati Srpsko i Hrvatsko narodno ime a Bosnjacko narodno ime polako ali sigurno prikazivati kao nesto "Ismisljeno"; "teritorijelno"; "ne- etnicko" su jedino vidijeli franjevci i neki muslimanski intelektualci. No Bosnjacko muslimanska masa to nije vidijela i to je kardinalna greska od koje su svi problemi krenuli.

Jer ako jednu masu ljudi ubijedite da je zemlja na kojem on stanuje od starine Srpska i Hrvatska a da je za tog covijeka najvaznija vjera a da narodni identitet njegov ustvarii ne postoji... onda su stvorene svi preduvijeti za brisanje te mase sa lica zemlje.

Kako je to sve krenulo vidimo iz Nacertanija Ilije Garasina iz 1834. godine. Smijesno je da u Nacertanijama Ilija Garasin jos uvijek Bosnjake priznaje kao narod i naziva ih :"Bosnjaci pravoslavne, katolicke i Islamske vjere." Ali istovremeno govori kako se Bosnjaci "trebaju preobratiti vise prema Srbiji." Te da se za taj cilj; pazite sada:
"Trebaju tiskati knjige u kojem ce i muslimanski velikani biti velicani"
Koliko su Bosnjaci neobrazovani po ovom pitanju nam pokazuju izjave Alije Izetbegobvica i Efendije Cerica iz 1993. godine gdje oni govore kako je :
"Uvodjenje imena Bosnjak zlo koje se zeli namaetnuti Muslimanima."
Te izjave su super dokumentovane u ovoj knjizi:

Image
Goblin

#449 Re: Andric

Post by Goblin »

redred wrote:Srpski nacionalni preporod je gradjen na mrznji prema Turcima. Hajde sto je gradjen na tome, to i mogu da shvatim. Ja iskreno mislim da nije uopste problem u Srbima vec u nama Bosnjacima. Mi smo prekasno shvatili sta se u stvari dogadja. Srpski narodni preporod; i njegovo dijelovanje prema Bosni nije igrao na to da Bosnjacima oduzme Islam ili Islamski identitet. Vec je isao na to da Bosnjaci sto cvrsce prihvate "Islamsko shvacanje nacije". A Islamsko shvacanje nacije je; kao sto nas kur'an uci; jednostavnim rijecnikom receno:"Jebe se nama muslimanima za naciju."

Takav stav prema nacionalnom identitetu je u jednom Islamskom okruzenju sasvim prihvatljiv. Ali zauzimanje tog polozaja prema (modernom) nacionalnom identitetu od strane Bosnjaka u okruzenju u kojem su se oni nalazili je se pokazalo katastrofalno. Jer prvu su se Bosnjaci pod dejstvom Srpske a i manjim dijelom Hrvatske nacionalne ideje bacili u konzervativni Islamizam. A nakon toga taj isti Srpski narodni preporod pokrece projekte u kojima direktno i indirektno siri mrznju protiv Islamizma.

Tu opasnost, gdje je se od 1834. pocelo propagirati Srpsko i Hrvatsko narodno ime a Bosnjacko narodno ime polako ali sigurno prikazivati kao nesto "Ismisljeno"; "teritorijelno"; "ne- etnicko" su jedino vidijeli franjevci i neki muslimanski intelektualci. No Bosnjacko muslimanska masa to nije vidijela i to je kardinalna greska od koje su svi problemi krenuli.

Jer ako jednu masu ljudi ubijedite da je zemlja na kojem on stanuje od starine Srpska i Hrvatska a da je za tog covijeka najvaznija vjera a da narodni identitet njegov ustvarii ne postoji... onda su stvorene svi preduvijeti za brisanje te mase sa lica zemlje.

Kako je to sve krenulo vidimo iz Nacertanija Ilije Garasina iz 1834. godine. Smijesno je da u Nacertanijama Ilija Garasin jos uvijek Bosnjake priznaje kao narod i naziva ih :"Bosnjaci pravoslavne, katolicke i Islamske vjere." Ali istovremeno govori kako se Bosnjaci "trebaju preobratiti vise prema Srbiji." Te da se za taj cilj; pazite sada:
"Trebaju tiskati knjige u kojem ce i muslimanski velikani biti velicani"
Koliko su Bosnjaci neobrazovani po ovom pitanju nam pokazuju izjave Alije Izetbegobvica i Efendije Cerica iz 1993. godine gdje oni govore kako je :
"Uvodjenje imena Bosnjak zlo koje se zeli namaetnuti Muslimanima."
Te izjave su super dokumentovane u ovoj knjizi:

Image
Da je bilo intelektualaca vise i da su bili intelektualno jaci,pozrtvovaniji,borbeniji,mozda bi ubijedili,preobratili 'masu' u neki stvarima. Sve sto si napisao je vise manje tacno,to su proste cinjenice. No ,ne znam kakve to veze ima sa Andricevim umjetnickim (impozantnim ) opusom. Jedino vidim da ti kao i Andric nemas visoko misljenje o 'muslimanskoj masi' 19 i pocetkom 20 vijeka.
Isto mi nije jasno sta ce Andric na pdf historija :? :shock: :?
Nekako s proljeća

#450 Re: Andric

Post by Nekako s proljeća »

kosmatac wrote:

Šta ti bi? :)
Na ovoj temi se trebamo prije svega uvažavati kao ljubitelji pisane riječi uz osvrt na pisca Andrića. Priznajem, malo sam se udaljio od te smjernice svojim komentarom koji si citirao. Naravno, na nekoj drugoj temi sam voljan da razmijenimo mišljenja i o stvarima koje sam ispisao , a za koje ipak smatram da ne treba stavljati u fokus na ovoj temi.
Post Reply