Koliko si ti upoznat sa istorijskim sentimentom glede Turaka i njihovog dolaska na ove prostore... apropos ove recenice podebljane.
Mislim moras znati da nije sve Srbi protiv Turaka (nas, kao ponizno). Da pravo velim Turci su mnogo mocniji narod nego i jedan narod na balkanu tako da ponizavajuci ton meni uopste nema smisla, cak sta vise vrlo je oximoronican.
Ja se ne osjecam Turcinom (iako jesam jednu cetvrtinu porijeklom), ali razumijem negativan sentiment starosjedilaca ko god da su. Jer su Turci bili osvajaci i kao takvi a i svaki, nisu dosli turizmom.
Ne znam sta tu ima patriotizam veze sa Turcima.
Na većinu pitanja je već odgovorio @ penicilin s kojim se skoro u potpunosti slažem, tako da ja ne bih izmišljao točak. Ipak ću nastojati da ti odgovorim je ne zaslužuješ da te ignorišem.
S Mešom imam probleme druge vrste...slično ali drukčije. Isto kao i s Mehmedalijom Dizdarom...opet slično, ali...
A da li si ti upoznat sa istorijskim sentimentom glede Srba, dolaska Vlaškog i pravoslavnog stanovništva na ova područja, više genocida počinjenih od strane Srba nad Bošnjacima, kvislinških izdaja sopstvenog naroda i zemlje. ....napose dolaska polupismenih crnogorskih i srpskih učitelja u bosanska sela?
Kao što ti je penicilin objasnio...Prema muslimanima i Bošnjacima se može generalizirati, opravdati nazivi Turci, svi Bošnjaci navesti kao podržavaoci okupatorske vlasti, fama o bogatim begovima i agama, laž o Bošnjacima-interesdžijama, laž o slabosti vjere...Svi stereotipi su dozvoljeni. Medjutim, kada se napiše ono što sam ja napisao u odjeljku iznad, onda to postaje jezik fašizma, rasizma, netolerancije, itd. Meni je već odavno jasno da se jedino bošnjački narod dovodi u ovakvu poziciju.
Mislim da me nisi shvatio. Ne govori se o Turcima. Govori se o Bošnjacima.
Govori se ˝avetinjskim, turskim satima˝ o ˝
čudnom računanju,
dalekih˝a ovo posebno,
˝
tudjih krajeva svijeta˝.
Nema turskih sati. Vrijeme se računa kako se računa. Islamski kalendar je drugačiji.
Bošnjaci su prihvatili tudje, daleko. Pravoslavni i katolici nisu. Kako je postala zemljina kugla oni su u kršćanstvu.
Što se tiče patriotizma. Patriota neće dozvoliti izljeve mržnje prema nečemu što je dio srži ove zemlje. Bilo da se radi o katedrali, džamiji, Medjugorju ili Pruscu, muslimanu, katoliku ili pravoslavnom.