Albanija objavila rezultate popisa stanovnistva 2024

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
dr_Evil

#151 Re: Albanija objavila rezultate popisa stanovnistva 2024

Post by dr_Evil »

Vjecita_zavrzlama wrote: 08/06/2025 11:12

Jel semsekadic htio turcine da ostanu ili je j mater i njima? Glavno pitanje :D

I ne znam,nije popularan ni poznat kao zmaj pd Bosne.SDA je 2 stvari uradila dobre, vratila ljiljane/predosmanska bosna i vratila zmala od Bosne :D
Semsekadic je preuzeo vlast kad je posljedni osmanski namjesnik Bosne rekao da on odlazi i da ih vise ne zanima bosanski vilajet. Stao je u odbranu svoje zemlje i svog naroda. Da je uspio kakvo bi ustrojstvo bilo poslije nije ni bitno, necemo kralja hocemo tita narod se pita.

I Zmaj je trazio autonomiju unutar osmanskog carstva, ne odvajanje. Danas trazimo da se prikljucimo EU sa nekim vidom autonomije :) helem
Vjecita_zavrzlama

#152 Re: Albanija objavila rezultate popisa stanovnistva 2024

Post by Vjecita_zavrzlama »

dr_Evil wrote: 08/06/2025 11:17

I ne znam,nije popularan ni poznat kao zmaj pd Bosne.SDA je 2 stvari uradila dobre, vratila ljiljane/predosmanska bosna i vratila zmala od Bosne :D
Semsekadic je preuzeo vlast kad je posljedni osmanski namjesnik Bosne rekao da on odlazi i da ih vise ne zanima bosanski vilajet. Stao je u odbranu svoje zemlje i svog naroda. Da je uspio kakvo bi ustrojstvo bilo poslije nije ni bitno, necemo kralja hocemo tita narod se pita.

I Zmaj je trazio autonomiju unutar osmanskog carstva, ne odvajanje. Danas trazimo da se prikljucimo EU sa nekim vidom autonomije :) helem
Sandzaklija

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Mehmed_Šemsekadić

I sultan ga podrzavao,i zovu ga zmaj od Sandzaka :D realno,me not like :D

Nije dzaba Husein beg opjevan :bih: ali nije on jedini bio protiv osmanlija, bilo na face tv skoro drugi jedan iz 1700 stoljeca
dr_Evil

#153 Re: Albanija objavila rezultate popisa stanovnistva 2024

Post by dr_Evil »

Vjecita_zavrzlama wrote: 08/06/2025 11:20

Sandzaklija

Nije dzaba Husein beg opjevan :bih: ali nije on jedini bio protiv osmanlija, bilo na face tv skoro drugi jedan iz 1700 stoljeca
I Sandzak je Bosna(makar historijski) ;) Novi Pazar je osnovao Ishak Beg Isakovic, koji je gradio i Sarajevo, a inace je brat Stjepana Kosaca, nase gore list :)
Vjecita_zavrzlama

#154 Re: Albanija objavila rezultate popisa stanovnistva 2024

Post by Vjecita_zavrzlama »

dr_Evil wrote: 08/06/2025 11:29
Vjecita_zavrzlama wrote: 08/06/2025 11:20

Sandzaklija

I Sandzak je Bosna(makar historijski) ;) Novi Pazar je osnovao Ishak Beg Isakovic, koji je gradio i Sarajevo, a inace je brat Stjepana Kosaca, nase gore list :)
Ne slazemo se, a ko je osnovao ne govori puno o narodu koji tu zivi.Sandzaklije imaju vise albanske genetike, osim dio do Bosne
dr_Evil

#155 Re: Albanija objavila rezultate popisa stanovnistva 2024

Post by dr_Evil »

Vjecita_zavrzlama wrote: 08/06/2025 11:31

Ne slazemo se, a ko je osnovao ne govori puno o narodu koji tu zivi.Sandzaklije imaju vise albanske genetike, osim dio do Bosne
To su nase lokalne razmirice. Mozes ih ne voliti, i meni su cudni, cudni su mi i Focaci ili Gacani, bacaju na crnogorce sa familijanim ustrojima i plemenima, ali su nasi.

Ja doduse smatram sve juzne slavene svojima, isti smo genetski materijal, i tu smo od stoljeca sedmog prije Krista. Ako suzimo malo vise lokalno sandzaklije su neizostavni dio Bosne i identiteta Bosnjaka, uz potpuno postovanje danasnjih AVNOJ granica. Ko sam ja da pricam onome u Grudama o njegovoj genetici, on zna kako se osjecaja i moje je da to postujem.
Novi_Nick

#156 Re: Albanija objavila rezultate popisa stanovnistva 2024

Post by Novi_Nick »

Protest zbog korupcije.

Neredi u Albaniji: Demonstranti bacali molotovljeve koktele na zgradu u kojoj se nalazi ured Edija Rame.

Demonstranti u Tirani bacali su molotovljeve koktele na zgradu vlade u kojoj se nalazi ured premijera Edija Rame, zahtijevajući ostavku vlade nakon što su tužioci podigli optužnicu protiv zamjenice premijera zbog navodne korupcije.

[youtube]https://www.youtube.com/shorts/0HeLHct9TmQ[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/shorts/mAjG87XUIvw[/youtube]

Političke tenzije u Albaniji eskalirale su posljednjih sedmica nakon što su iznesene optužbe protiv zamjenice premijera Belinde Balluku. Zajedno s nekoliko zvaničnika i privatnih kompanija, optužena je da je koristila državna sredstva kako bi pogodovala pojedinim firmama u velikim infrastrukturnim projektima.

Ona je prošlog mjeseca u parlamentu optužbe opisala kao "blaćenje, insinuacije, poluistine i laži" te izjavila da će u potpunosti sarađivati s pravosuđem.

Specijalno tužilaštvo, zaduženo za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, zatražilo je ove sedmice od parlamenta da ukine Balluku imunitet i omogući njeno hapšenje. Nije jasno kada se očekuje glasanje u parlamentu, u kojem Ramina vladajuća stranka ima većinu.

Dok su demonstranti u ponedjeljak bacali molotovljeve koktele, policija u opremi za razbijanje nereda štitila je zgradu vlade, ali nije potiskivala demonstrante.

"Dosta nam je, jer se radi o desetinama i stotinama miliona eura ukradenih, a ona ne podnosi ostavku. Ovo je sramotno", rekao je demonstrant Arben Sulo.

Balluku je ujedno i na čelu Ministarstva infrastrukture, koje upravlja stotinama miliona eura vrijednim projektima poput cesta, mostova i tunela.

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/nere ... /251222201
Post Reply