Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
geralt

#76 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by geralt »

TheMule wrote: 18/04/2025 20:38 A to se moglo vidjeti i na visim nivoima. U Sarajevu recimo, imas Park Cara Dusana :) E cuj cara Dusana. Onog sto je doso pod Bobovac da osvoji Bosnu i Zahumlje?
Ako se zvalo At-mejdan (ocigledno Turska rijec), pa onda Park Franje Josipa, pa onda Cara Dusana, kako to da su ova prva dva naziva kolonizatori ili okupatori, a ovaj zadnji naziv volja naroda :) Ko je pito druga Ahmu iz Sarajeva kako ce se zvati park u njegovom gradu? :)
Mozda zato sto Sarajevo nije bilo samo grad druga Ahme vec i druga Obrena i druga Vinka. A kada prihvatis da su i oni sastavni dio Bosne a ne strana tijela koja se tolerisu, onda moras napraviti prostora i za njihovu historiju, dakle i za cara Dusana i za kralja Tomislava.
nivla

#77 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by nivla »

geralt wrote: 18/04/2025 22:20
TheMule wrote: 18/04/2025 20:38 A to se moglo vidjeti i na visim nivoima. U Sarajevu recimo, imas Park Cara Dusana :) E cuj cara Dusana. Onog sto je doso pod Bobovac da osvoji Bosnu i Zahumlje?
Ako se zvalo At-mejdan (ocigledno Turska rijec), pa onda Park Franje Josipa, pa onda Cara Dusana, kako to da su ova prva dva naziva kolonizatori ili okupatori, a ovaj zadnji naziv volja naroda :) Ko je pito druga Ahmu iz Sarajeva kako ce se zvati park u njegovom gradu? :)
Mozda zato sto Sarajevo nije bilo samo grad druga Ahme vec i druga Obrena i druga Vinka. A kada prihvatis da su i oni sastavni dio Bosne a ne strana tijela koja se tolerisu, onda moras napraviti prostora i za njihovu historiju, dakle i za cara Dusana i za kralja Tomislava.
koje tacno godine je car dusan vladao zapadno od drine, pa da se iskazuje toliko postovanje prema istom imenujuci trg po njemu, nikakve poveznice sa pravoslavnim zivljem zapadno od drine
NediM17

#78 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by NediM17 »

Sta cemo s milosem Kobilicem?
tramvajtrojka

#79 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by tramvajtrojka »

geralt wrote: 18/04/2025 22:20
Bile ulice u komunističkoj Jugoslaviji milosa obilica, bulevar vojvode radomira putnika, trg cara dusana, nemanjina a nije mogla biti ulica osnivaca grada Sarajeva to se nekako slucajno omaklo jbg a nije se omaklo cetnicki ideoloska imena i njihova mitologija koja apsolutno nikakve veze nisu imali sa Sarajevom i bosnom :zzzz: :zzzz:

I steta sto se deponija smiljevici nalazi u adema buce ulici taj dio ulice je trebao ostati rezerviran da se nazove beogradska
tramvajtrojka

#80 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by tramvajtrojka »

Image

I sam popis iz 1910 govori o postojanju planskog naseljavanja u godinama i decenijama poslije ,pravoslavnog stanovništva u Sarajevu da se vjestacki napravi nova srpska prijestolnica zapadno od Drine
Isner

#81 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by Isner »

Pa vidiš da je Sarajevo bio Stolni Rimo-katolicko-hrvatski grad :D
tramvajtrojka

#82 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by tramvajtrojka »

Isner wrote: 18/04/2025 23:23 Pa vidiš da je Sarajevo bio Stolni Rimo-katolicko-hrvatski grad :D
al zanimljivo je kako su to iskazivali desetljećima kroz udzbenike za ovaj period, uvijek bi navodili da je pravoslavaca bilo na jednakom omjeru kao katolika i muslimana a da su jevereji bili kao manjina a njih u pet deka bilo sa pravoslavcima :mrgreen: :mrgreen:
Isner

#83 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by Isner »

Pa i bilo ih je više kao što je (vjerovatno) bilo više i muslimanskog življa, nije slucajno izbjegnut datum i godina prilikom skeniranja... Ovo je AustroBugarski Zavod za statistiku, pa su malo pojacali katolicku komponentu :D
tramvajtrojka

#84 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by tramvajtrojka »

Isner wrote: 18/04/2025 23:40 Pa i bilo ih je više kao što je (vjerovatno) bilo više i muslimanskog življa, nije slucajno izbjegnut datum i godina prilikom skeniranja... Ovo je AustroBugarski Zavod za statistiku, pa su malo pojacali katolicku komponentu :D
Ako kome treba vjerovati u vezi spisa i brojeva to je AU monarhija jedina drzava koja se mogla nazvati drzavom koja je vladala nama u 20 vijeku

Sama činjenica da su obje Jugoslavije koristile sve geoloske, hidrološke,zeljeznicke planove napravljene od strane AU monarhije dovoljno govori o ozbiljnosti drzave i gledanja u budućnost
Rejhana

#85 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by Rejhana »

tramvajtrojka wrote: 18/04/2025 23:14 Image

I sam popis iz 1910 govori o postojanju planskog naseljavanja u godinama i decenijama poslije ,pravoslavnog stanovništva u Sarajevu da se vjestacki napravi nova srpska prijestolnica zapadno od Drine

Upravo ono o čemu sam danas pisala. Planski se povećavalo tj naseljavalo katoličko stanovništvo iz susjednih AU zemalja, posebno u i oko Sarajeva. U Sarajevu je 1910. godine živjelo 25% stranaca, svaki četvrti stanovnik je bio stranac. Broj rimokatolika je 1914. u Sarajevu bio i veći od broja muslimana. Da Princip nije pucao u Ferdinanda nastavilo bi se sa daljom kolonizacijom BiH uz misionarstvo i katolizaciju koju je započeo Stadler. Muslimani bi vjerovatno pod pritiskom bili prisiljen povlačiti se na istok. Ne bi puno bolje prošli ni pravoslavci.
Last edited by Rejhana on 19/04/2025 00:44, edited 1 time in total.
Rejhana

#86 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by Rejhana »

Isner wrote: 18/04/2025 23:40 Pa i bilo ih je više kao što je (vjerovatno) bilo više i muslimanskog življa, nije slucajno izbjegnut datum i godina prilikom skeniranja... Ovo je AustroBugarski Zavod za statistiku, pa su malo pojacali katolicku komponentu :D

Austro-Ugari su bili pedantni po tom pitanju, tako da ovi podaci nisu fula. Bilo bi zanimljivo uporediti podatke o stanovništvu Sarajeva 1879. i 1910. godine.
sinuhe

#87 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by sinuhe »

Jugoslavije su države nas južnih Slavena i južnoslavenskih trzavica.
Osmanlije su naravno nekad došli kao okupatori ali vijekovima su ljudi živjeli i umirali a da za drugu vlast nisu znali. I u ratovima ljudi žive i djeca se rađaju.
U miru emigriraju i djeca im već ne govore maternji jezik što im je OK ali "Turci nas tlačili 500 godina". Turska 2025 uopšte nije tako zapuštena država kao
što su Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#88 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by _BataZiv_0809 »

Nisi ti vidio unutrasnjost Turske.
Tromblon

#89 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by Tromblon »

sehohari wrote: 18/04/2025 13:37
Tromblon wrote: 18/04/2025 13:32 Ključ i ovog nesretnika nagraditi kartom u jednom pravcu za Istanbul. On Jugu, makar i kraljevinu, dovodi u istu ravan sa okupatorom koji nam je syebao sve.
Znao sam da će ova tema izazvati kontroverze, ali da će već na prvoj stranici probuditi glasove četničkog pokreta je iznad očekivanja.

Iz tog razloga sam je i otvorio, ovo govori koliko je ova zapravo još uvijek aktuelna u glavama ljudi.
Sinko kao neko ko je rođen u Općini Centar Sarajevo, dobrovoljac u redovima MUP-a i Armije RBiH i ratni vojni invalid mogu ti reći da botovi kao ti samo ispadaju smiješni i uzaludni. Čak i ovo jeftino sdaovsko populističko provociranje izaziva samo salve smijeha i osjećaj tuge zbog tvog potkapacitiranog intelekta i nerazvijenog mozga zagađenim trulom sda propagandom. Lijepo kartu jednom pravcu i na Bosfor i tamo botuj.
HelaS

#90 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator, zašto Jugoslavija nije?

Post by HelaS »

Chmoljo wrote: 16/04/2025 23:57 ja ipak mislim da pitanje nije provokativno nego poprilično glupo. također i prizemno.
:thumbup: Pomislio sam da ćeš je odmah i zatvoriti takvu, ali eto, nisi, nažalost, trola se i dalje :-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#91 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by _BataZiv_0809 »

sehohari wrote: 18/04/2025 13:37
Tromblon wrote: 18/04/2025 13:32 Ključ i ovog nesretnika nagraditi kartom u jednom pravcu za Istanbul. On Jugu, makar i kraljevinu, dovodi u istu ravan sa okupatorom koji nam je syebao sve.
Znao sam da će ova tema izazvati kontroverze, ali da će već na prvoj stranici probuditi glasove četničkog pokreta je iznad očekivanja.

Iz tog razloga sam je i otvorio, ovo govori koliko je ova zapravo još uvijek aktuelna u glavama ljudi.
Žuti karton!
gozila555

#92 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by gozila555 »

Rejhana wrote: 19/04/2025 00:39
tramvajtrojka wrote: 18/04/2025 23:14 Image

Upravo ono o čemu sam danas pisala. Planski se povećavalo tj naseljavalo katoličko stanovništvo iz susjednih AU zemalja, posebno u i oko Sarajeva. U Sarajevu je 1910. godine živjelo 25% stranaca, svaki četvrti stanovnik je bio stranac. Broj rimokatolika je 1914. u Sarajevu bio i veći od broja muslimana. Da Princip nije pucao u Ferdinanda nastavilo bi se sa daljom kolonizacijom BiH uz misionarstvo i katolizaciju koju je započeo Stadler. Muslimani bi vjerovatno pod pritiskom bili prisiljen povlačiti se na istok. Ne bi puno bolje prošli ni pravoslavci.
da nisu katolici za vrijeme AU naselili Sarajevo,danas bi imao kasabu od grada.Naravno da je AU naseljavala, jer je Bosni je falilo kvalitetnih radnika,obrazovanih,jer turci su iza sebe ostavili pustos,totalno nepismeno stanovnistvo.
AU je pocela sa razvojem industrije,i tu je falilo mnogo radne snage.zato je su iz raznih dijelova AU dolazili ljudi u BIH. Pa NK Zeljo su upravo stvorili katolici koji su dosli u Sarajevo za vrijeme AU.
Hakiz

#93 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by Hakiz »

sinuhe wrote: 19/04/2025 07:17 Jugoslavije su države nas južnih Slavena i južnoslavenskih trzavica.
Osmanlije su naravno nekad došli kao okupatori ali vijekovima su ljudi živjeli i umirali a da za drugu vlast nisu znali. I u ratovima ljudi žive i djeca se rađaju.
U miru emigriraju i djeca im već ne govore maternji jezik što im je OK ali "Turci nas tlačili 500 godina". Turska 2025 uopšte nije tako zapuštena država kao
Koje su države Ilira i drugog autohtonog stanovništva ovih područja?

Slaveni su u Bosnu došli u 6. vijeku, a kada su došli neki ljudi su ovdje već odavno živjeli. Malo Iliri, malo Kelti itd.

Ja se volim smatrati potomkom tih, predslavenskih, ljudi sa ovih prostora, ne Slavena i svih poslije.

Pa, meni bi osvajači i kolonizatori bili, zapravo, svi :lol:
Vjecita_zavrzlama

#94 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by Vjecita_zavrzlama »

Hakiz wrote: 18/04/2025 22:07
Vjecita_zavrzlama wrote: 18/04/2025 18:24
MehmedPasaMoric wrote: 18/04/2025 18:17

I sto je najgore od svega, naucili nas da je moguce ne raditi nista i dobro zivjeti na drzavnoj grbaci, samo ako izaberes pravi anus da se u njega uvuces... Prvi uhljebi u historiji BiH su nastali za vrijeme Osmanske okupacije i do dan danas ih se nismo uspjeli rijesiti
I taj bliskoistocni mentalitet kojeg smo se jedva rijesili, mada neke struje(a la sda) pokusavaju to nametnut.Hvalim te Boze za A-U i Yugu

Sta su austrijanci docekali i valjalo je to opismenit, citam neki tekst gdje djeci nisu dali da uce ista osim mekteba,izaslanici iz Beca dosli da pregovaraju s efendijom da puste djecu da uce svjetovne predmet a odgovor je bio ”necete nasu djecu otudjiti od islama” :D na sto im je beclija rekao… nepravdu djeci cinite, bez obrazovanja vasa djeca ce biti sluge onima koji su bili vase sluge,i bjese tako
Sa begovima i agama, pašama se moglo jedino metodama komunista ili Ataturka.

Možda je to razlog zbog kojeg ovdje demokratizacija nije mogla proći. Moralo se grubo, presijeći, brzo modernizovati. Nije bili vremena za demokratsku sporost.

Da je mogla demokratija, ne bi komunisti bili glavni motor borbe protiv nacista i fašista ba ovim prostorima.

Tito nije bio proizvod prilike, niti slučaja, bio je proizvod nužnosti. Da nije njega bilo, ko bi?
bas tako
Vjecita_zavrzlama

#95 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by Vjecita_zavrzlama »

Hakiz wrote: 19/04/2025 12:57
sinuhe wrote: 19/04/2025 07:17 Jugoslavije su države nas južnih Slavena i južnoslavenskih trzavica.

Slaveni su u Bosnu došli u 6. vijeku, a kada su došli neki ljudi su ovdje već odavno živjeli. Malo Iliri, malo Kelti itd.

Ja se volim smatrati potomkom tih, predslavenskih, ljudi sa ovih prostora, ne Slavena i svih poslije.

Volis ali ipak pricas slavenski jezik, i ja sam volio pa sam uradio my heritage test i vidim 68% istocna Evropa(slaven) Balkan tek 19% :D Bosna je mix slavena i ilira ali su se iliri utopili medju slavene a ne obrnuto
Hakiz

#96 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by Hakiz »

Vjecita_zavrzlama wrote: 20/04/2025 06:52
Hakiz wrote: 19/04/2025 12:57

Volis ali ipak pricas slavenski jezik, i ja sam volio pa sam uradio my heritage test i vidim 68% istocna Evropa(slaven) Balkan tek 19% :D Bosna je mix slavena i ilira ali su se iliri utopili medju slavene a ne obrnuto
Da preselim u Francusku, pričao bih Francuski.

Da li ti je test rekao da si (kao i svi mi) oko 5 % Neandertalac?

Iliri jesu haman nestali, došla jača grupa, ubijala, silovala i promijenila genetsku sliku. Nametnula svoj jezik, religije, običaje itd.

Meni kada bi test pokazao 90 % Slaven, ja bih to tumačio da su mi Slavenske horde silovale Ilirsko-Keltske ženske pretke i zadržao bih pravo misliti o sebi kao o potomku predslavenskih ljudi. Potomku Starčevačkih ljudi :-D
gozila555

#97 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by gozila555 »

iliri su albanci,ne znam koji se vrag neki bosnjaci poistovjecuju da su oni iliri :? cemu to nazor izdvajanje iz slavenskog naroda :? pa kojim jezikom pricate :? jeste li vi to mrki ko albanci :?
Edin H.

#98 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by Edin H. »

gozila555 wrote: 20/04/2025 17:18 iliri su albanci,ne znam koji se vrag neki bosnjaci poistovjecuju da su oni iliri :? cemu to nazor izdvajanje iz slavenskog naroda :? pa kojim jezikom pricate :? jeste li vi to mrki ko albanci :?
Ne samo to, nego crte lica, jaka čeona kost i vilica, drugačije usne.

Najbolji primjer za to je kada sam služio JNA, prekomanda, poredali nas u stroj, na kratko ošišali.
Nema šansi da pogodiš ko je odakle, dok ne progovore.
Osim Albanaca, koje odmah prepoznaš.
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#99 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by TojoOptics »

Uzasno glupa tema postavljena od nekoga ko nema nikakvog znajnja iz istorije.
gozila555

#100 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by gozila555 »

TojoOptics wrote: 20/04/2025 17:25 Uzasno glupa tema postavljena od nekoga ko nema nikakvog znajnja iz istorije.
:thumbup:
Post Reply