Za Ljubu nađoh da živi u Danilovgradu. Javio se njegov sin na nekakvom blogu i to spomenuo.trocadero wrote:Да, да...вилица ко" Ани четири пиштоља" из оног стрипа.Више је галамила него нормално причала. Али кад се среди и утегне ... ко авион!
Afera Ilidža 1986.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
julisiz es grant
#51 Re: Afera Ilidža 1986.
-
julisiz es grant
#52 Re: Afera Ilidža 1986.
Drago mi je još jednom čuti da se nisam prevarioun flic wrote:Neki od Ilidzanaca su mi dalji rodjaci. Nikakvog tu nacionalizma nije bilo, bar medju ovima koje ja znam. I kao sto neko rece, vecinom su otisli na samom pocetku rata i sada, oni koji su jos zivi, zive svoje beogradske, kanadske i ine zivote.
-
julisiz es grant
#53 Re: Afera Ilidža 1986.
Da...nema sumnje da je Zgonjanin bio jedan od najmračnijih likova iz političko-policijskog establišmenta 80-ih u BiH. I, za razliku od "ilidžanaca", za koje još ne nađosmo dokaze da su se uprljali tokom rata, to se ne bi moglo reći za njega, kao ni za ostale progonitelje: Škipinu, inspektore Subotića i Vasiljevića (koji su stvarali Karadžićev MUP).Woody wrote:Interesantno...
Koji je to mutnjak bio... u pičku materinuKada je Duško Zgonjanin umro 1994. u 68. godini zivota, u beogradskoj štampi je to zabeleženo kao žalostan slučaj. "Umro je čovek koji je prvi počeo da progoni muslimanske nacionaliste", zapisale su srpske novine, ali su zaboravile da napomenu da je Duško Zgonjanin prvo progonio bosanske Srbe i u BiH, ali i u samoj Srbiji, tačnije u Beogradu. On je bio kadar Mate Andrića, člana CK SK BiH. Karijeru tajnog policajca započeo je u Doboju kao operativac i načelnik Udbe. Kasnije je službovao u Banjaluci, odakle, posle kraćeg kursa u SSUP-u odlazi za šefa SDB Sarajevo i tajne policije BiH. Zahvaljujući Andriću, po nacionalnom ključu, Duško Zgonjanin osamdesetih godina postaje i bosanski ministar policije. Baš u njegovom mandatu dogodile su se u Bosni i Hercegovini najveće privredne, političke i policijske afere...I slažem se s tobom @KENJAC, ovaj polu-lik i desperados je bio prvi ratni zločinac BiH
Za sve stare Ilidžance na temi: ko je bila Vahida Srzić, ime koje se najčešće pominje među progoniteljima "ilidžanaca", a uništavanje tuđih života joj je izgleda bila strast (prije "ilidžanaca" upropastila je karijeru direktorici Robne kuće "Dobrinja", supruzi poznatog ginekologa Vlade Mehmedbašića). Izgleda da je bila vrlo moćna i kučka prvoklasna.
-
julisiz es grant
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#55 Re: Afera Ilidža 1986.
ima još takvih mračnjaka koji bi mogli rasvijetliti mnoge stvari.
Sredoje Nović npr.
Sredoje Nović npr.
-
KENJAC
#56 Re: Afera Ilidža 1986.
Znas sta je ? Kad se steknu uslovi. Sada postoji slika gud boj-ova i bed boj-ova ! Kada bi neko iznio sve detalje tih prljavstina situacija bi se malo okrenula. Iz neke zrelije diskusije bi se vidilo da "zlatni" nisu bas tako zlatni a ovi "pogani" nisu bas svi od govana napravljeni. Jel ti mislis da se na ovom forumu tako nesto moze pokrenut ???Zokipfc wrote:Probudio si znatizeljka u meniKENJAC wrote:
P.S. Sori za off topic al nisam mogo u sebi drzat ! O predratnim Bosanskim aferama bi se imalo mnogo toga reci. U sasvim drugom svjetlu od "zvanicnog" !!!Moze li na novoj temi, ako imas sta ispricati?
- Zokipfc
#57 Re: Afera Ilidža 1986.
Nvm.
Pa zasto ne probas, ignorisi trollove i to je to.
Pa zasto ne probas, ignorisi trollove i to je to.
-
KENJAC
#58 Re: Afera Ilidža 1986.
Danas reci da je Agrokomerc bio ni peti dio (po plasiranju mjenica bez pokrica) izmedju ostalih BiH preduzeca , da je Neumska afera (Boze dragi sto su izbjegnute kuce po Sokocima, Bugojnima i Loparama) sva do zadnjeg dinara izmisljena i prenapuhana. Da su novinari , koji su do juce pisali "pijacni barometar" i bavili se iskljucivo cijenama kupusa i mladog luka po sarajevskim pijacama isli "po svoje misljenje " u 2, 30 u noci izmedju subote i nedelje na dvije adrese u Djure Djakovica i Vojvode Stepe (iza kina Partizan) i od sutra bili ekspresno prekomandovani za clanke na prvoj stranici ! Da sada neko kaze da je SDA i svo ono "stradanje Mladih Muslimana" dirigovano od Milosevica i Cosica. Da neko kaze da su kvalitetni kadrovi anti Milosevicevski nastrojeni (braca Pozderac) unisteni iskljucivo zahvaljujuci muslimanima... Da neko sve to kaze i potkrijepi argumentima , na sta bi licila ta tema ? Zamisli ti da neko kaze da je Bosnjancki Narodni Heroj iz redova Srpskog naroda poznatiji kao tvorac najdebilnije parole jos od doba Staljina "Imas kucu vrati stan" plod te takve politike .... Ma bjezi ba streljali bi me ! Nema govora !
- Nekako s proljeća
#59 Re: Afera Ilidža 1986.
Zakon o lustraciji , obavezno donijeti na državnom nivou.
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#60 Re: Afera Ilidža 1986.
Partijske zadatke su tada dobili Milan Banjac, Rade vasiljevic i Stefko Bilic-Markulj. Cuveni izvjestac OOSK u Hrasnici je bio Stefko sa Stupa II. Bivsi glavni mjesne zajednice Stup II.
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#61 Re: Afera Ilidža 1986.
Vahida ti danas zivi negdje na relacji Makarska - Split. Ziva je, a i suprug. Bavi se planinarenjem po stare dane. A tada je grebala nebo nosom. Bila je zmijuruna teska. Radila je za UDBU. Najbolje ti moze sve ovo opisati dio te ekipe Stefko Bilic-Markulj, ako se ne varam on je i jedini od tih iz OOSH i UDBE i lige komunista i ostao na Stupu II. Tacnije u ulici Zdenka Markulja preko puta tokara Davora Markulja je svo imanje i kuce nje i njegovih braca i sestara.julisiz es grant wrote:Da...nema sumnje da je Zgonjanin bio jedan od najmračnijih likova iz političko-policijskog establišmenta 80-ih u BiH. I, za razliku od "ilidžanaca", za koje još ne nađosmo dokaze da su se uprljali tokom rata, to se ne bi moglo reći za njega, kao ni za ostale progonitelje: Škipinu, inspektore Subotića i Vasiljevića (koji su stvarali Karadžićev MUP).Woody wrote:Interesantno...
Koji je to mutnjak bio... u pičku materinuKada je Duško Zgonjanin umro 1994. u 68. godini zivota, u beogradskoj štampi je to zabeleženo kao žalostan slučaj. "Umro je čovek koji je prvi počeo da progoni muslimanske nacionaliste", zapisale su srpske novine, ali su zaboravile da napomenu da je Duško Zgonjanin prvo progonio bosanske Srbe i u BiH, ali i u samoj Srbiji, tačnije u Beogradu. On je bio kadar Mate Andrića, člana CK SK BiH. Karijeru tajnog policajca započeo je u Doboju kao operativac i načelnik Udbe. Kasnije je službovao u Banjaluci, odakle, posle kraćeg kursa u SSUP-u odlazi za šefa SDB Sarajevo i tajne policije BiH. Zahvaljujući Andriću, po nacionalnom ključu, Duško Zgonjanin osamdesetih godina postaje i bosanski ministar policije. Baš u njegovom mandatu dogodile su se u Bosni i Hercegovini najveće privredne, političke i policijske afere...I slažem se s tobom @KENJAC, ovaj polu-lik i desperados je bio prvi ratni zločinac BiH
Za sve stare Ilidžance na temi: ko je bila Vahida Srzić, ime koje se najčešće pominje među progoniteljima "ilidžanaca", a uništavanje tuđih života joj je izgleda bila strast (prije "ilidžanaca" upropastila je karijeru direktorici Robne kuće "Dobrinja", supruzi poznatog ginekologa Vlade Mehmedbašića). Izgleda da je bila vrlo moćna i kučka prvoklasna.
-
majstorina
#62 Re: Afera Ilidža 1986.
Trocaderotrocadero wrote:Ех, Паша...Па неке српске народне и родољубиве пјесме се не могу баш сврстати одмах у четничке! Ови на Илиџи су ипак били већа господа од романијаца!![]()
А што је Љубо имао добру млађу ћеру Р. ухх, уххх ... А тек какву је жену "Шокицу" Будо угоститељ имао , Тито драгиии ..![]()
Јulisiz es grant,
Тај што се вратио није био угоститељ. Ето, сузио сам ти избор за 50%!
И немој ме више ништа питати, можда човјек жели остати аБнониман.
Pravo si me razočaro! Volim tvoj humor, ali đe vake greške praviš!!! Budina žena nije bila "Šokica", već "Vlahinja" sa dna kace. Čak joj je mali od rođaka(kuća do kuće) bio President vlade RS.
-
julisiz es grant
#63 Re: Afera Ilidža 1986.
Đe je bila Budina kafana, ba?majstorina wrote:Trocaderotrocadero wrote:Ех, Паша...Па неке српске народне и родољубиве пјесме се не могу баш сврстати одмах у четничке! Ови на Илиџи су ипак били већа господа од романијаца!![]()
А што је Љубо имао добру млађу ћеру Р. ухх, уххх ... А тек какву је жену "Шокицу" Будо угоститељ имао , Тито драгиии ..![]()
Јulisiz es grant,
Тај што се вратио није био угоститељ. Ето, сузио сам ти избор за 50%!
И немој ме више ништа питати, можда човјек жели остати аБнониман.
Pravo si me razočaro! Volim tvoj humor, ali đe vake greške praviš!!! Budina žena nije bila "Šokica", već "Vlahinja" sa dna kace. Čak joj je mali od rođaka(kuća do kuće) bio President vlade RS.
-
trocadero
#64 Re: Afera Ilidža 1986.
У праву си, хвала на исправци. Сав видим који је Будо у питању. Замјенио сам га са Будом Савчићем из Лужана.
-
trocadero
#65 Re: Afera Ilidža 1986.
julisiz es grant,
Поправи више те ПП ,не ферцерају ти ! Имао бих ти нешта шанути
Поправи више те ПП ,не ферцерају ти ! Имао бих ти нешта шанути
-
julisiz es grant
-
un flic
#67 Re: Afera Ilidža 1986.
Mala aleja. A tako se i zvala kafana ako me pamcenje ne vara.julisiz es grant wrote:majstorina wrote:Đe je bila Budina kafana, ba?trocadero wrote:Pitah trocadera, al valjda nije vidio.
-
julisiz es grant
#68 Re: Afera Ilidža 1986.
Znam da je Mala aleja, mislio sam ako znaš pobliže koji dio male aleje (u kojem objektu, postoji li sam objekat i danas i šta je u njemu)?un flic wrote:
Mala aleja. A tako se i zvala kafana ako me pamcenje ne vara.
-
un flic
#69 Re: Afera Ilidža 1986.
Bila je bela kuca na sprat, lokal u prizemlju, gore stambeni prostor. I to je sve sto pamtim, bio sam mao
Ali mislim da kuca i danas postoji.
- exliberal-ex
#70 Re: Afera Ilidža 1986.
cek malo jel ona bila kuharica, pocela radit u izvrsnom vjecu prije rata....onako malo buckasta...ja je bario ali ljubo me nije volio nikako ....jebiga nesto je imao pik na moju familiju sa ilidje I osjekašestiverbalnimesija wrote:trocadero wrote:Ех, Паша...Па неке српске народне и родољубиве пјесме се не могу баш сврстати одмах у четничке! Ови на Илиџи су ипак били већа господа од романијаца!![]()
Neko starinsko ime, da ne kazem seljacko, izbacena donja vilica. Al sve ostalo ko grom. Jel tako?
Mislim na Zulufasevu cheru.
-
julisiz es grant
#71 Re: Afera Ilidža 1986.
...žal za trebom kojoj je sada oko pet bankiSarajmen wrote:![]()
A ja kontam oni pričaju o nekim aferama, kad' ono tamo ...međutim.'a fakeri.
- exliberal-ex
#72 Re: Afera Ilidža 1986.
jebiga to su nase generacije, sjecamo se mladosti....ja bio u najboljim godinama kad je krenuo jebeni rat zato se I sjecam tih propalih godinajulisiz es grant wrote:...žal za trebom kojoj je sada oko pet bankiSarajmen wrote:![]()
A ja kontam oni pričaju o nekim aferama, kad' ono tamo ...međutim.'a fakeri.
-
julisiz es grant
#73 Re: Afera Ilidža 1986.
Ma naravno, zezam se, nadovezo sam se na post od Sarajmena....on je prvi počeo 
-
radostan dan
#74 Re: Afera Ilidža 1986.
nemam pojma o ovome...ali me nešto interesuje.
neka afera je bila, kao kroz maglu se sjećam, cvrčale su novine o tome danima...ko je koga spičio flašom i zašto, u sarajevu, restoran kula...
godine dešavanja su tu negdje, politika je u pitanju, pa rekoh - da nije povezano?
neka afera je bila, kao kroz maglu se sjećam, cvrčale su novine o tome danima...ko je koga spičio flašom i zašto, u sarajevu, restoran kula...
godine dešavanja su tu negdje, politika je u pitanju, pa rekoh - da nije povezano?
-
julisiz es grant
#75 Re: Afera Ilidža 1986.
Nije nemoguće da je povezano...čekam da mi stigne knjiga, pa da provjerim. Sjećam se da se kroz priče učesnika pominje bezbroj takvih slučajeva tih godina, gdje je neko nekog zavalio, neko nekome smjestio, rekao mu ovo ili ono, a sve sa nekim političkim i karijerističkim pozadinama.radostan dan wrote:nemam pojma o ovome...ali me nešto interesuje.
Posebno poglavlje je posvećeno ljudima koje su progoni otjerali u smrt: sjećam se da se spominjao neki Nikica Toholj, koji je držao kafanu "Idu dani", pa mu se drugovi navalili na kosti, dok bukvalno nije presvisnuo, to je bilo prije "ilidžanaca". Pa Simo Radić, koji je bio rukovodilac u nekom preduzeću, ne znam kom, pomagao puno zemljacima iz Hercegovine, pa kad su ga degradirali i popljuvali čovjek poremetio pameću, na kraju se bacio kroz prozor svog stana u Lužanima...i još toga, samo se ne sjećam. Uglavnom, gadnih stvari je bilo "zlatnih" osamdesetih.