Gusenje Gaze

-JUBA-

Post by -JUBA- »

Fratris wrote: Kako mozes okupirati nesto sto je tvoje 5000 godina?
Ovo mi izgleda mnogo poznato, ahaaa nebeski narodi, izgleda da je za nebeske narode svojstveno par stvari, nebeski nema sta!!!
Shoshana

Post by Shoshana »

Fratris wrote:
Shoshana wrote:
Iskljucivo tvoje?
Naravno da nije. 20% gradjana Izraela su Arapi.
I tako zadnjih 5000 godina (mada je proslost zaista nerelevantan argumenat u pitanjima ljudskih prava)?
nokturno

Post by nokturno »

Fratris wrote:
xon_sa wrote:Jos uvijek ocekujemo javljanje cionistickih propagatora. Da nam opravdaju cionisticku okupaciju Palestine,
Kako mozes okupirati nesto sto je tvoje 5000 godina?
Kako je nesto tvoje ako si dosao kao izbjeglica iz Afrike nakon sto ti je Bog napravio koridor kroz Crveno more :D :-) Kazu Bog im obecao zemlju pa bi mi to trebali prihvatiti kao zdravo za gotovo :-) i oni to najozbiljnije
Fratris

Post by Fratris »

Ovo nema veze s religijom nego arheologijom. A ako mi neko moze pokazati dokaz da je bili Arapa i muslimana u Palesitini prije 700-e godine, svaka cast.
-JUBA-

Post by -JUBA- »

Fratris wrote:Ovo nema veze s religijom nego arheologijom. A ako mi neko moze pokazati dokaz da je bili Arapa i muslimana u Palesitini prije 700-e godine, svaka cast.
E neprocita vece gluposti sad pred spavanje :lol: :lol:

Buhahaha :shock: :shock:
xon_sa

Post by xon_sa »

Fratris wrote:
Shoshana wrote:
Iskljucivo tvoje?
Naravno da nije. 20% gradjana Izraela su Arapi.
Stani malo, pa sta rade tih 20% na toj "tudjoj" teritoriji? Kako su sad postali gradjani? Sto ih jednostavno ne spojiti sa njihovim milionima rodjaka rasutim po okolnim drzavama?

Jel ti znas ko je tvoj predak od prije 500 godina? Prije 1000? Kako znas da je uopste ikad zivio na nekom podrucju? Kako mozes govoriti da je nesto tvoje kad uopste nemas pojma ko su ti tako davno bili preci i gdje su zivjeli, sta su posjedovali.

Ova teza spada u jednu od najglupljih koju covjek moze izreci. Tvrditi da je nesto tvoje zato sto je mozda, MOZDA, neki od tvojih dalekih predaka nekad prije nekoliko hiljada godina zivio na tom podrucju, za razliku od ljudi koji generacijama zive na toj zemlji, koji ni ne znaju za drugu zemlju sem te. Takve stvari moze zagovarati samo umno poremecena osoba, da me normalni dio foruma izvine...
Fratris

Post by Fratris »

[quote="xon_sa"]
Jel ti znas ko je tvoj predak od prije 500 godina? Prije 1000? Kako znas da je uopste ikad zivio na nekom podrucju? Kako mozes govoriti da je nesto tvoje kad uopste nemas pojma ko su ti tako davno bili preci i gdje su zivjeli, sta su posjedovali. /quote]

Naravno da znam. Nisu nam svima pretci bili nepismeni.

A DNA je rekao svoje o tezama da vecina danasnjih Zidova nisu projeklom iz Izraela.
xon_sa

Post by xon_sa »

Fratris wrote:Ovo nema veze s religijom nego arheologijom. A ako mi neko moze pokazati dokaz da je bili Arapa i muslimana u Palesitini prije 700-e godine, svaka cast.
:lol: :lol: :lol: :lol:

hahahaha joj ugusih se od smijeha, ljudi pomagajte :lol: :lol: :lol: :lol:
xon_sa

Post by xon_sa »

Fratris wrote:
xon_sa wrote: Jel ti znas ko je tvoj predak od prije 500 godina? Prije 1000? Kako znas da je uopste ikad zivio na nekom podrucju? Kako mozes govoriti da je nesto tvoje kad uopste nemas pojma ko su ti tako davno bili preci i gdje su zivjeli, sta su posjedovali.

A DNA je rekao svoje o tezama da vecina danasnjih Zidova nisu projeklom iz Izraela.
Mozda ti preci nisu bili nepismeni, ali ti jesi :D

Ma znas malo sutra. Ne znas ti nista, pogledaj sta lupas u prethodnom postu :lol:
nokturno

Post by nokturno »

Fratris wrote:
xon_sa wrote: Jel ti znas ko je tvoj predak od prije 500 godina? Prije 1000? Kako znas da je uopste ikad zivio na nekom podrucju? Kako mozes govoriti da je nesto tvoje kad uopste nemas pojma ko su ti tako davno bili preci i gdje su zivjeli, sta su posjedovali. /quote]

Nisam znao da su kmetovi bili pismeni 8)
Fratris

Post by Fratris »

Nisam znao da su Zidovi u Bosni bili kmetovi.
Fratris

Post by Fratris »

xon_sa wrote: Mozda ti preci nisu bili nepismeni, ali ti jesi :D

Ma znas malo sutra. Ne znas ti nista, pogledaj sta lupas u prethodnom postu :lol:
Dobro, reci ti meni onda, posto ja ne znam, kad to Arapi dodjose u Palestinu.
Shoshana

Post by Shoshana »

Jebiga Fratris, ti se s nama igras semantike :-)

Hoces da ti neko dokaze da su muslimani ili Arapi zivjeli na podrucju danasnjeg Izraela prije 700 godina (sta bi s zadnjih 5000?).

Haj' ti nama dokazi da tamo nije bilo Paletinaca prije 700 godina :oops:

Da se odjavim s ove teme:
Ja sam, za razliku od nekih delegata ovdje, itekako u stanju napraviti razliku izmedju Jevreja i Izraela u svojim raspravama. O Jevrejima nemam nikakvo misljenje koje nemam i o drugim narodima, osim kada se radi o cinjenicnom stanju (priznaces npr da je fascinantno da je zajednica prezivjela tolika stoljeca u izolovanosti i pod neprekidnim progonima). No, o drzavi Izrael imam drugacije misljenje. Ja sam kao dijete slusala Jakicine price o tome kako Izrael treba da pripada Jevrejima, jer su oni ti koji su od pustinje napravili gradove... Pa mi bas ni tada nije bilo najjasnije kako ti radinost daje pravo na zemlju. Pa sam onda citala o tome u Dnevniku Mose Dayana kako se radilo o svjesnoj politici 'uzurpiranja terena'...

Cinjenica je da je onim Palestincima koji su bili nomadi zemlja oduzeta. Ispalo kao da tu nisu nikad ni zivjeli. Kao sto su i Romi ostali narod bez ikakvih prava jer su bili nomadi. Kao sto su i Sami u Svedskoj ostali bez zemlje - jer su bili nomadi.

Cinjenica je da je Palestinskim izbjeglicama dato 15 dana da se vrate na svoju zemlju. Hej, 15 dana... Nemoj da ti pravim usporedbe sa nasom novijom istorijom - nece na dobro...

No, sve je to nebitno. Opet, za razliku od nekih drugih, ja ne osporavam pravo Izraela na postojanje. Ne zato sto je istorija ovakva ili onakva, nego zato sto su sada ti ljudi tu, i zato sto mislim da se jedna greska (otimacina) ne moze popraviti drugom greskom (sto bi takodje bila otimacina).

No to me nimalo ne sprjecava da vidim da u Izraelu vlada fasizoidna politika, da je Izrael zemlja u kojoj su ne-Jevreji gradjani drugog reda i zemlja koja vodi represivnu politiku prema jednoj majusnoj grupici ljudi koja se ne moze drzati odgovornom za situaciju u kojoj se nasla, i na kraju - ugrozava toj grupi goli opstanak. Sve u duhu boraca za ljudska prava :oops:

Over and out
Fratris

Post by Fratris »

Shoshana wrote:

Hoces da ti neko dokaze da su muslimani ili Arapi zivjeli na podrucju danasnjeg Izraela prije 700 godina (sta bi s zadnjih 5000?).
Citaj malo bolje. Pise 700.-e, ne 700. Izrael je od Arapa uzet silom kao sto su gi a Arapi uzeli silom prije 1300 godina. Kakva je razlika? Sta to nije uzeto silom? U novijoj povijesti? Vojvodina Madjarima. Moldova Rumunjima. Kosovo ce biti Srbima. Sandzak Bosnjacima. Srijem Hrvatima. Istra Talijanima. Kakva je razlika? Osim sto su Arapi napali Izrael 1947. a ne obrnuto.

Nemam vremena sad pricati o svemu ovome, ali bih htio nesto pitati. Posto su svi ovdje veliki strucnjaci za Izrael, Palestinu, i Bliski Istok, da pitam tko je bio tamo? Osim mene, naravno.
nokturno

Post by nokturno »

Fratris wrote:Nisam znao da su Zidovi u Bosni bili kmetovi.
Govorio si o pismenosti tvojih predaka. Sta hoces reci, da si ti jevrej?

Sto se teme tice, jedino je relevantno to da je u vrijeme kad je na palestinskoj teritoriji priznata drzava Izrael tamo zivjelo oko 30% jevreja koji su dobili oko 70% teritorije i 70% Arapa koji su vecinom protjerani bez prava na povratak i prava na imovinu. To se kosi sa svim civilizacijskim normama ponasanja i ja na Izrael gledam kao na posljednji aparthejd u svijetu.

btw..bio je nedavno dobar intervju sa Edom Maajkom u Nezavisnim, bilo je price o Izraelu jer je nedavno bio tamo, bosanskim jevrejima koji zive u Tel Avivu, bh pasosu, Emiru Kusturici itd. Ne vezano za ovo, zao mi je sto je intervju prosao nezapazeno, mislio sam ga postaviti na forum.
Last edited by nokturno on 27/01/2008 02:57, edited 1 time in total.
Fratris

Post by Fratris »

nokturno wrote:
Brzo kontas, mora da si murjak.
nokturno

Post by nokturno »

Fratris wrote:
nokturno wrote:
Brzo kontas, mora da si murjak.
Pa do sad si se prodavao kao Hrvat....ali zapazio sam jedno, sta god da si, zadojen si bolesnom mrznjom prema Bosnjacima i muslimanima generalno. Cudno za nekog ko bi muslimanima trebao biti zahvalan jer su njegovi "pismeni" preci bioloski opstali.
Shoshana

Post by Shoshana »

Fratris wrote:
Shoshana wrote:

Citaj malo bolje. Pise 700.-e, ne 700. Izrael je od Arapa uzet silom kao sto su gi a Arapi uzeli silom prije 1300 godina. Kakva je razlika? Sta to nije uzeto silom? U novijoj povijesti? Vojvodina Madjarima. Moldova Rumunjima. Kosovo ce biti Srbima. Sandzak Bosnjacima. Srijem Hrvatima. Istra Talijanima. Kakva je razlika? Osim sto su Arapi napali Izrael 1947. a ne obrnuto.

Nemam vremena sad pricati o svemu ovome, ali bih htio nesto pitati. Posto su svi ovdje veliki strucnjaci za Izrael, Palestinu, i Bliski Istok, da pitam tko je bio tamo? Osim mene, naravno.
Neda mi se covjek otpisat s teme :oops: :D

Neka pise i 700-e... Kao da to pravi neku razliku :-) opet se igras semantike... Bez obzira na koju grupu mislis kada kazes Arap (genealoski i Jevreji su Arapi, a lingvisticki i politicki termin je u upotrebi srazmjerno odnedavo) smijesno je traziti dokaz njihovog postojanja 700-ih.

Ja sam bila u Sharmu (nisam '57-e, pa znam da se ne pika :D ), ali nije mi jasno kako te ikakv boravak na nekom podrucju moze uciniti politickim ili socijalnim ekspertom. Evo, ovdje zivih dokaza... svi su ovdje rodjeni i odrasli u Bosni, a ja polovini ne bih dala ni odgovornost za dvije ovce na papiru, a kamoli sta drugo... Mislim, je li ti to neki argumenat ili sta?

A sto se tice otimanja, progona i pljacki - istina je. Tako je kroz istoriju uvijek bilo. Mi smo se samo nadali da smo danas malo bolji :oops: A o eventualnim implikacijama tvoga odobravanja da jaci tlaci po pitanju bliske istorije tvoga naroda - ne bih. Mene bi bilo sramota takvo nesto i pomisliti, a kamoli reci :oops:
Ergot

Post by Ergot »

Fratris wrote:Naravno da znam. Nisu nam svima pretci bili nepismeni.
E moj Herzl-aga.
Šandor

Post by Šandor »

Ergot wrote:
E moj Herzl-aga.
To je sad jedina ispravna varijanta na hrvatskom. Nema više gubljenja slova "t". Tako da čovjek nije pogriješio. Ne bih ti znao reći kad su donijeli tu odluku. Vrše izmjene svake godine.....uvode nove riječi. A to najbolje prolazi kod bosanskohercegovačkih Hrvata. U Hrvatskoj i ne ide baš tako lako.
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

Šandor wrote:
Ergot wrote:
E moj Herzl-aga.
To je sad jedina ispravna varijanta na hrvatskom. Nema više gubljenja slova "t". Tako da čovjek nije pogriješio. Ne bih ti znao reći kad su donijeli tu odluku. Vrše izmjene svake godine.....uvode nove riječi. A to najbolje prolazi kod bosanskohercegovačkih Hrvata. U Hrvatskoj i ne ide baš tako lako.
:thumbup:
shin

Post by shin »

Napokon Frasto progovoriJo iskreno, dugo ga je zuljalo :oops:
Lincoln-Burrows

Post by Lincoln-Burrows »

venera888 wrote: gdje to pise? Bibliji :-)

i Amerika bjese indijanska,,,treba je vratiti njima :lol:
Nemoj tako,

postavit će se pitanje čija je bila Bosna,
čija je bila Hercegovina, čiji je bio Istanbul,
čija je bila Španjolska.

Nije ovo dobro postavljeno, Palestina postoji odavno i
palestinci su narod koji puno pati. Izrael bi morao
dati im dio teritorija s punom nadležnosti.
A opet nebi bilo dobro da militanti to iskoriste kao poligon za rat.
Treba graditi povjerenje, a Izrael bi morao biti prvi na potezu.
xon_sa

Post by xon_sa »

A sta cemo sa onima koji su palestinu naseljavali prije jevreja? :)
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Lincoln-Burrows wrote:
venera888 wrote: gdje to pise? Bibliji :-)

i Amerika bjese indijanska,,,treba je vratiti njima :lol:
Nemoj tako,

postavit će se pitanje čija je bila Bosna,
čija je bila Hercegovina, čiji je bio Istanbul,
čija je bila Španjolska.

Nije ovo dobro postavljeno, Palestina postoji odavno i
palestinci su narod koji puno pati. Izrael bi morao
dati im dio teritorija s punom nadležnosti.
A opet nebi bilo dobro da militanti to iskoriste kao poligon za rat.
Treba graditi povjerenje, a Izrael bi morao biti prvi na potezu.
Sta cemo onda i za Kurde, ja mislim da su oni najveci narod na svijetu koji nema "svoju" drzavu...
Post Reply