Vrlo zanimljivo!Plavo-bijeli wrote:Evo jedna ispovjest od mene.
Fali mi odlazak na džumu. Fali mi odlazak na podne namaz, na ikindiju, na akšam. Fali mi odlazak po najvećoj kiši i po najvećoj zimi u džamiju. Tad sam se najljpše osjećao. Smatrao sam da me čeka najveća nagrada zbog svega toga. Lijepo sam se osjećao u džamiji, okružen lijepom tišinom, lijepim ezanom i toplim nasmijanim ljudima.
Fali mi to oslanjanje na Boga kada se ružno osjećam, a znam da Bog voli one strpljive, pa ono kad znam da će mi pomoći. Fali mi to kad znam da bez obzira na nepravdu i surovost ovog svijeta, čeka nas nagrada na budućem svijetu. Taj užitak i zamišljanje tog lijepog svijeta bez lopova, ubica, prevaranata i psihopata mi fali. Fale mi i lijepi razgovori sa prijateljima na temu Islama. Fale mi lijepi snovi, mada je bilo i ružnih, oko Islama, tj oko dženneta, džehennema, meleka, šejtana, namaza, Ise(Isusa), predzanka sudnjeg dana, sve mi to fali. Međutim...
Neću. ne mogu da slijedim vjerovanje mojih roditelja, profesora, bližih prijatelja kada svi dokazi upućuju da su sve religije izmišljotina, da prema onome što znamo Bog ne postoji, te ako postoji da niko za njega ne zna ko je i zbog čega se nije otkrio nama i dalje, te da li ga mi uopšte i zanimamo. Tora i Judaizam uzimaju mitove iz starih spisa, Egipatskih i Grčkih, Biblija prepravlja te spise i dodaje nove stvari i tako nastaje Kršćanstvo, a Islam ih pozajmljuje od svih tih knjiga i zapisa od prije.
Teško je čitav život provesti u religiji i onda shvatiti da je ona izmišljotina. Ne ide to preko noći. To je dugotrajan i mukotrpan put i posao, ali šta se tu može... Treba uživati u životu i onome što nam nudi. Rođeni smo u savršeno doba, doba tehnologije i nauka, doba velikih otkrića. Mogli smo vrlo lako se roditi i prije 30000 godina i čitav život provesti u lovu i ribolovu, a možda bi i to bilo bolje, možda.
Nadam se ipak da postoji neki Bog, neki pravedni Bog kojeg neće zanimati koliko ljudi puta dnevno klanjaju, da li pričaju nekome iza leđa i da li vole lagati, ali moje želje su, na moju žalost, na nivou djeteta koji se nada da ipak postoji Djed Mraz, Spiderman, Batman ili što bi novije generacije rekle neki Goku i Gohan. Pročitao sam jedan zanimljiv citat, koji kaže da treba pronaći ono što najviše volimo na cijelome svijetu i uživati u njemu maksimalno, dok nas to nešto ne ubije, pa šta god to bilo. Citat me pravo dojmio.
Mislim da je Bog malo drugčiji od onog kojeg( uglavnom) religije obznanjuju.
Meni se npr sviđa Bog kojeg je Isus Krist obznanio!
Jesi li pročitao bar jedno Evanđelje?