Onda cu ja da nabavim invalidsko za auto posto moram nosit naocale u voznji6.april wrote:Ništa strašno. Znala sam sresti ljude bez prsta i uopće ih ne posmatram drugačije. To je vrsta invaliditeta kao što je , na kraju krajeva, i nošenje naočala.
Gubitak prsta
-
solidsnake
#51 Re: Gubitak prsta
-
Mr. Brightside
#52 Re: Gubitak prsta
zato su ljudi invalidnosti ogranicili procentima 
-
dječak sa šibicama
#53 Re: Gubitak prsta

I bez prsta, i to na pucackoj ruci, jedno od najboljih desnih krila svijeta
sve se moze, kad se hoce...
-
Mr. Brightside
#54 Re: Gubitak prsta
bez oka, jedan od najboljih šuteradječak sa šibicama wrote:
I bez prsta, i to na pucackoj ruci, jedno od najboljih desnih krila svijeta
sve se moze, kad se hoce...

-
Mr.Penguin
#55 Re: Gubitak prsta
Bez ruke pobijeda
Last edited by Mr.Penguin on 31/01/2012 17:31, edited 1 time in total.
- Kinaski
#56 Re: Gubitak prsta
ja sam imao bradavicu svojevremeno , isto ga tako sakrivao , dok bradavica nije nestala . Razumijem te totalnobrineta- wrote:hvala najljepša na savjetima Julianna..znam da ima i gorih stvari, ali nezz stvarno što da radim i kako da se ponašam, kad ne mogu biti opuštena,stalno se osjećam nesigurno zbog toga. fax ću ja završiti zadnja sam godina i to će još malo i biti gotovo. a onda tko šta kako će biti. Ima svakakih ljudi, s maloumnim (kad tako moram reći) razmišljanjima itd. i kad sam polagala vozački ispit preko ljeta osjećala sam se nelagodno kad me ostali kandidati gledaju kako vozim... ma sve mi je jadno i najrađe bi da mi se nešto dogodi i da se riješim te patnje... jer sve što mi je dalje mi je teže! i kome da se jadam i pričam o tome- nikome, samoj sebi, plaćući i bježajući od ljudi jer mi je neugodno o tome s nekim i pričati. pozz!
Bit cemo roboti za par stotina godina , imat cemo metalne prste
Moram prestat duvat !
- Ateista
#57 Re: Gubitak prsta
Zavisi sta je u pitanju, cime se ko bavi i slicno, ali gubitak prsta moze ako nista da oteza neke stvari.nihil_ wrote:Invalidnost je inace pojam koji se u normalnim drustvima pkusava sto vise izbaciti, prije svega sto oznacava da je ta osoba nesposobna-invalidna, postavlja ljude u podredjen polozaj, ljude treba sto vise ukljuciti u drustvo i pomoci im da doprinose drustvu i da se osjecaju kao ravnporavni clanovi. Tako da i covjek bez noge nije nesposoban jer ga je mogu osposbiti za nesto drugo (ruke). Takodjer tom doprinosi i to da se u normalnom govoru koristi podgrugljivo, kad neko napravi nesto lose nazovemo ga invalidom.6.april wrote:Jeste invalidnost.
Tu nema nikakve upitnosti.
Zašto smatraš da je to pogrdno?
Drugo, nedostatak prsta uopste ne znaci da je ta osoba za nesto nesposobna isto je i sa naocarima. Tako da je termin invalidnost neprikladan.
Vec sam pomenuo muzicare, zavisno od instrumenta, gubitak nekog prsta se ne bi ni osjetio, bez nekih prstiju sviranje je jako otezano a bez nekih i nemoguce, sve zavisno od instrumenta i izgubljenog prsta.
Isto tako, dosta poslova je teze obavljati bez jednog prsta.
Nije to neki veliki, ali ipak jeste invaliditet.
- krompir i riza
#58 Re: Gubitak prsta
Meni fali pola malog prsta na desnoj ruci ali sviram gitaru bez problema već godinama , ranije trenirala aktivno odbojku, i danas rekreativno igram. Ne osjećam se invalidom ni izbliza jer, hvala Bogu, mogu raditi sve što želim, taj nedostatak me nimalo ne sputava.
Brineti sam već na pp pisala o tome.
Nisam imala nikakvih ružnih iskustava vezanih za to,ljudi to uglavnom čak i ne opažaju, najgore što se može desiti je da te neko pita šta se desilo , no fino mu odgovoriš i to je to.
Onaj koji bi me zbog toga drugačije gledao mi i ne treba u životu,tako da se zahvaljujući tome lahko može prosijati šljam od normalnih ljudi.
Nisam imala nikakvih ružnih iskustava vezanih za to,ljudi to uglavnom čak i ne opažaju, najgore što se može desiti je da te neko pita šta se desilo , no fino mu odgovoriš i to je to.
Onaj koji bi me zbog toga drugačije gledao mi i ne treba u životu,tako da se zahvaljujući tome lahko može prosijati šljam od normalnih ljudi.
- Ateista
#59 Re: Gubitak prsta
Za gitaru, mora se priznati da imas srece sto je to bas mali prst i bas na desnoj ruci (ako si desnjak) jer je to jedini prst koji se nikako ne koristi (ima par izuzetaka kod nekih tehnika, ali to je rijetkost). Bilo koji drugi prst bi ti pravo falio i otezavao sviranje, bez palca na lijevoj bi bilo nemoguce svirati.krompir i riza wrote:Meni fali pola malog prsta na desnoj ruci ali sviram gitaru bez problema već godinama , ranije trenirala aktivno odbojku, i danas rekreativno igram. Ne osjećam se invalidom ni izbliza jer, hvala Bogu, mogu raditi sve što želim, taj nedostatak me nimalo ne sputava.
Inace, smatram da je jako bitan stav i da upravo zahvaljujuci tvom stavu sto ne dozvoljavas da te to ometa u zivotu ni drugi to ne primijete i nemas ruznih iskustava, dok oni koji sami imaju problem sa tim i neugodno im je hoce li neko to vidjeti, sakrivaju prsti i slicno, kod njih vjerovatno i drugi vise primijete.
-
nihil_
#60 Re: Gubitak prsta
Ti opet imas misljenje o svemu i uglavnom se radit o kontri svega sto drugi misle.Ateista wrote:Zavisi sta je u pitanju, cime se ko bavi i slicno, ali gubitak prsta moze ako nista da oteza neke stvari.nihil_ wrote:Invalidnost je inace pojam koji se u normalnim drustvima pkusava sto vise izbaciti, prije svega sto oznacava da je ta osoba nesposobna-invalidna, postavlja ljude u podredjen polozaj, ljude treba sto vise ukljuciti u drustvo i pomoci im da doprinose drustvu i da se osjecaju kao ravnporavni clanovi. Tako da i covjek bez noge nije nesposoban jer ga je mogu osposbiti za nesto drugo (ruke). Takodjer tom doprinosi i to da se u normalnom govoru koristi podgrugljivo, kad neko napravi nesto lose nazovemo ga invalidom.6.april wrote:Jeste invalidnost.
Tu nema nikakve upitnosti.
Zašto smatraš da je to pogrdno?
Drugo, nedostatak prsta uopste ne znaci da je ta osoba za nesto nesposobna isto je i sa naocarima. Tako da je termin invalidnost neprikladan.
Vec sam pomenuo muzicare, zavisno od instrumenta, gubitak nekog prsta se ne bi ni osjetio, bez nekih prstiju sviranje je jako otezano a bez nekih i nemoguce, sve zavisno od instrumenta i izgubljenog prsta.
Isto tako, dosta poslova je teze obavljati bez jednog prsta.
Nije to neki veliki, ali ipak jeste invaliditet.
Neke stvari se ne zasnivaju na misljenju nego na cinjenicama i necem drugom. Ovo je jedna od tih stvari. Ipak cu vjerovati neki strucnijim ljudima koji znaju sta pricaju.
- krompir i riza
#61 Re: Gubitak prsta
Doduše,da sviram frulu bilo bi belaja
Ne mogu govoriti u tuđe ime, samo iznosim svoja iskustva ,koja su eto bila normalna.
Naravno da sam i ja imala strahove i komplekse dok sam bila dijete,ali vremenom se to prevaziđe, preraste , i onda ti bude svejedno. Danas mi to ni ne padne na pamet dok se ne spomene,kao npr, s ovom temom.
Slažem se da skrivanje samo skreće više pažnje i čuđenja, ponekad se ljudi jednostavno čude kog đavola skrivaš nešto što uopšte nije strašno (a ti to opet pogrešno protumačiš pa ..vrzino kolo
)
I da, najbitnije je kako sam sebe posmatraš,kako sam sebe vidiš. Ne smiješ sebe gledati kroz nedostatak: ti nisi svoj prst! već puno,puno više!
Eh,da, znam i klavir svirati (ne baš sjajno,al hajd
) iako mi za to trebaju svi prsti..trebalo je samo malo više vježbe i no problem 
Ne mogu govoriti u tuđe ime, samo iznosim svoja iskustva ,koja su eto bila normalna.
Naravno da sam i ja imala strahove i komplekse dok sam bila dijete,ali vremenom se to prevaziđe, preraste , i onda ti bude svejedno. Danas mi to ni ne padne na pamet dok se ne spomene,kao npr, s ovom temom.
Slažem se da skrivanje samo skreće više pažnje i čuđenja, ponekad se ljudi jednostavno čude kog đavola skrivaš nešto što uopšte nije strašno (a ti to opet pogrešno protumačiš pa ..vrzino kolo
I da, najbitnije je kako sam sebe posmatraš,kako sam sebe vidiš. Ne smiješ sebe gledati kroz nedostatak: ti nisi svoj prst! već puno,puno više!
Eh,da, znam i klavir svirati (ne baš sjajno,al hajd
- krompir i riza
#63 Re: Gubitak prsta
Mr. Pinguin
ovoga sam se sjetila čim sam vidjela temu
-
Mr.Penguin
#64 Re: Gubitak prsta
pliva, surfa, kuca nekoliko stotina rijeci u minuti, pravi sebi dorucak... i to sve bez prsta.krompir i riza wrote:Mr. Pinguin![]()
- krompir i riza
#65 Re: Gubitak prsta
Gledala sam prošle godine dokumentarac o njemu i neopisivo me dirnula snaga njegovog duha i volja za životom .Mr.Penguin wrote:pliva, surfa, kuca nekoliko stotina rijeci u minuti, pravi sebi dorucak... i to sve bez prsta.krompir i riza wrote:Mr. Pinguin![]()
Ovo bi trebalo da svako od nas pogleda čim ustane ,pa tek onda da započne ostatak dana, ne bismo trošili život na gluposti.
-
Mr.Penguin
#66 Re: Gubitak prsta
Upravo tako, pozitivna energija iz njega je nevjerovatna.krompir i riza wrote:Gledala sam prošle godine dokumentarac o njemu i neopisivo me dirnula snaga njegovog duha i volja za životom .Mr.Penguin wrote:pliva, surfa, kuca nekoliko stotina rijeci u minuti, pravi sebi dorucak... i to sve bez prsta.krompir i riza wrote:Mr. Pinguin![]()
Ovo bi trebalo da svako od nas pogleda čim ustane ,pa tek onda da započne ostatak dana, ne bismo trošili život na gluposti.
-
Mr. Brightside
#67 Re: Gubitak prsta
Code: Select all
http://www.dnevniavaz.ba/showbiz/svijet-zanimljivosti/85962-deset-slavnih-licnosti-sa-neobicnim-dijelovima-tijela-foto.html-
bleso
#68 Re: Gubitak prsta
hahaha... otkacen si. i iskren si... ja malo zakasnio na temu... kasnije cu odgovoriti na pitanja autora posta... ja ostao bez pola palca... a kasnije mi nastradao jos jedan prst (zovite me baksuz - vjerujte, nikad nisam prilazio kojekakvim opasnim masinama)... i da... mozda upravo zbog prvih reakcija ljudi, koji su bilo oko mene a vidjeli su zavoj, pa su im oci skoro iskocile kad zavoj vise nisam morao nositi... bio sam poprilicno iskompleksiran... dok nisam skontao da ljudi uglavnom ne primjecuju... lakse mi je bilo preboljeti palac (poceo space bar tipkati drugom rukom), a na drugi sam se prst trebao naviknuti dok nisam dostigao brzinu tipkanja od ranije...lajkujMe wrote:Nazalost moja reakcija nije bas moralna, sreo sam nekoliko osoba bez jednog ili vise prstiju, prvo sam pogledao i bio wtf i pruzi mi ruku da se rukujemo a mene strah osjecaja takve ruke, ali prevazidjem to i naravno rukujem se i sto brze zaboravim da coek nema prst/iju jer ipak nije prst covjek nego je njegova osobnost on....
Inace sam malo osjetljiv na razne abnormalnosti na tijelu posebno ociju dovoljno mi je npr na TV'u vidjeti npr operaciju ociju, pocnem da nekontrolisano suzim maltene placem i oci mi se zatvaraju i odvraca mi se pogled od toga.
Pogodite te sta mnoga djeca kazu biti cu to i to kad odrastem a ja sam reko radije cu umrijeti nego imati ikakve veze s medicinom![]()
Takodjer prije nekoliko godina u lokalnoj supereti mercatora crnac kupuje nesto i priznajem da nisam mogao prestati da ga gledam ne zato sto ga mrzim ili nesto nego jednostavno prvi put sam vidio crnca i bilo mi pravo fascinanto i neobicno![]()
nadam se da nisam kreten zbog ovoga.
ljudima koji pitaju, a iz nekog razloga naprave neku facu sazalijevanja, kazem da ne zelim pricati o tome... drugima, koji su jednostavno zaintrigirani, ispricam jednu od ko zna koliko izmisljenih prica koje u glavi imam spremne...
uostalom, znate onaj trik s odvajanjem pola palca? koliko ljudi znate koji palac ne uspiju vratiti na mjesto? hehe... ili gurnuti cijeli prst u uho ili u nos? ljudi budu malo sokirani, ali dosta (neugodnog za druge) smijeha je zagarantovano....
nedavno sam radio na novom poslu... malo mi bilo neugodno, jer me puno ljudi pitalo.... moj odgovor kostao je dva piva poslije posla... nadmasio sam sebe.... od "nezgode pri skidanju leda s Green Peace broda", preko price "djevojka sjekla sir, a ja htio uzeti kriskicu, a ona imala PMS", do divlje patke na Miljacki koju sam hranio.... i nikome od ludi kojima sam prodavao price nije palo na pamet reci "zajebavas!"... hehehhe....
ove godine me je jedan poznanik pitao za fotku moje ruke ispred njegovog lica s "facom" (kao da je on izgubio prste)... iskoristio ju je za svoj facebook za prvoaprilsku... nikad nije dobio toliko komentara (zaljenja) i lajkova... hahah... ako jos neko zeli nasamariti svoje "prijatelje", nek se javi privatno....
za kraj, necu staviti fotku s mojim "peace" znakom (izgledalo bi kao da vam pokazujem srednji prst).
Last edited by bleso on 05/11/2014 15:10, edited 1 time in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#69 Re: Gubitak prsta
mi smo imali jednog na faxu bez prsta
nisam ni skonto dok mi neko nije rekao
isto kao za jednu curu s kraćom nogom
ja mislio šepa zbog koljena ili tako nešto
nisam ni skonto dok mi neko nije rekao
isto kao za jednu curu s kraćom nogom
ja mislio šepa zbog koljena ili tako nešto