Gruzijsko-Ruski rat

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
славянин

#101 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by славянин »

karanana wrote:kakve su ono shminka puske kod rusa?
AK74
Image
AK105
Image
Vintorez
Image
tnnt

#102 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by tnnt »

loši su ti Rusi, gdje god napadnu pogine ih poprilično
da su se Gruzijci borili garant bi ih 1000 leglo pod zemlju a I pored velike Ruske nadmoći
u zraku i na kopnu nevjerujem da bi Gruzijaca više od 2000-3000
zato se nisu Gruzijci ni borili jer nisu vidjeli smisla da se sa Rusima tuku
славянин

#103 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by славянин »

tnnt wrote:loši su ti Rusi, gdje god napadnu pogine ih poprilično
da su se Gruzijci borili garant bi ih 1000 leglo pod zemlju a I pored velike Ruske nadmoći
u zraku i na kopnu nevjerujem da bi Gruzijaca više od 2000-3000
zato se nisu Gruzijci ni borili jer nisu vidjeli smisla da se sa Rusima tuku
Bas me zanima odakle ti izvuce ovaj zakljucak, mislim eto pogledaj brojno stanje ljudi izbacenih iz stroja sa Ruske strane.Sto se tice Gruzijaca godinama su snadbjevani NATO oruzijem i trenirani od istih i proveli su tu taktiku protiv paravojski iz Osetije i Abhazije.Kada je prava vojska naletila razbjezali se ostavljajuci tenkove i sta vec ne iza sebe.Ne razumijem to "opravdanje" kao mogli su velike gubitke nanijet ali nisu htjeli se boriti.
Ljudi im dosli pred glavni grad ocistili kompled odbranu i stali cisto onako da ih nauce pameti.Mislim da je glavni uzrok ovakvog debakla nedostatak samog morala Gruzijskih trupa jer su znali da idu napadati iako je vladao mir, i da su prvi isprovocirali odgovor.
Sve u svemu katastrofalna politika Gruzije.Ali isto tako dobar pokazatelj da Ruska vojska "dolazi sebi" nakon totalnog raspada posle pada Sovjetskog saveza.
tnnt

#104 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by tnnt »

славянин wrote: Bas me zanima odakle ti izvuce ovaj zakljucak, mislim eto pogledaj brojno stanje ljudi izbacenih iz stroja sa Ruske strane.Sto se tice Gruzijaca godinama su snadbjevani NATO oruzijem i trenirani od istih i proveli su tu taktiku protiv paravojski iz Osetije i Abhazije.Kada je prava vojska naletila razbjezali se ostavljajuci tenkove i sta vec ne iza sebe.Ne razumijem to "opravdanje" kao mogli su velike gubitke nanijet ali nisu htjeli se boriti.
Ljudi im dosli pred glavni grad ocistili kompled odbranu i stali cisto onako da ih nauce pameti.Mislim da je glavni uzrok ovakvog debakla nedostatak samog morala Gruzijskih trupa jer su znali da idu napadati iako je vladao mir, i da su prvi isprovocirali odgovor.
Sve u svemu katastrofalna politika Gruzije.Ali isto tako dobar pokazatelj da Ruska vojska "dolazi sebi" nakon totalnog raspada posle pada Sovjetskog saveza.
pa pogledaj samo čečenske ratove, poginulo više ruskih vojnika nego čečenskih
imam osječaj da im je koordinacija sa avijacijom mizerna
ameri za jednog snajpera srokaju avionima blok zgrada
a Ruska taktika je juriš :D
se7en84

#105 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by se7en84 »

gruzijci su morali sacekati da im se vrati vojska koja je bila u iraku u to vrijeme i ciji je broj u toj godini bio jedan od najvecih od koalicionih snaga, kada su dobili zeleno svjetlo za povratak u roku od 24h si iszecnuli iz vojnih baza u iraku... tacnije za jednu noc su se spakovali i zaputili prema gruziji.... btw jedna od najgorih i najnedisciplinovanih armija koje sam vidio u zivotu a vidio sam ih poprilicno mnogo na terenu...
славянин

#106 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by славянин »

se7en84 wrote:gruzijci su morali sacekati da im se vrati vojska koja je bila u iraku u to vrijeme i ciji je broj u toj godini bio jedan od najvecih od koalicionih snaga, kada su dobili zeleno svjetlo za povratak u roku od 24h si iszecnuli iz vojnih baza u iraku... tacnije za jednu noc su se spakovali i zaputili prema gruziji.... btw jedna od najgorih i najnedisciplinovanih armija koje sam vidio u zivotu a vidio sam ih poprilicno mnogo na terenu...
Ne mislim da bi 2000 vojnika koji su bili u Iraku napravili neku razliku.I ja sam ih nazalost imao priliku upoznati, susenje carapa i gaca u satoru (iako postoji veseraj dje ti to sve ljudi lijepo operu i popeglaju) na +50 stepeni, i jos razni miomirisi usljed nedostatka higijene :mrgreen: .Njima nije niko htio ici u inspekciju satora :mrgreen:
Izvlacenje slamcica kao da se u diverziju ide :mrgreen:
AleksoMKD

#107 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by AleksoMKD »

Jos neka slikica.

Ruski marinci na obali kod Sukhumija
Image

Ruske vazdusno desantne trupe
Image
Image

Stari dobri T-62 sa dodatnim oklopom (takozvani "Doli Parton" apgrejd :D ), jedinice ministarstva unutrasnjih poslova Rusije koriste T62 i T55.
Image
se7en84

#108 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by se7en84 »

славянин wrote:
se7en84 wrote:gruzijci su morali sacekati da im se vrati vojska koja je bila u iraku u to vrijeme i ciji je broj u toj godini bio jedan od najvecih od koalicionih snaga, kada su dobili zeleno svjetlo za povratak u roku od 24h si iszecnuli iz vojnih baza u iraku... tacnije za jednu noc su se spakovali i zaputili prema gruziji.... btw jedna od najgorih i najnedisciplinovanih armija koje sam vidio u zivotu a vidio sam ih poprilicno mnogo na terenu...
Ne mislim da bi 2000 vojnika koji su bili u Iraku napravili neku razliku.I ja sam ih nazalost imao priliku upoznati, susenje carapa i gaca u satoru (iako postoji veseraj dje ti to sve ljudi lijepo operu i popeglaju) na +50 stepeni, i jos razni miomirisi usljed nedostatka higijene :mrgreen: .Njima nije niko htio ici u inspekciju satora :mrgreen:
Izvlacenje slamcica kao da se u diverziju ide :mrgreen:
o tome uopste ne zelim pricati o nehigijeni i da su njihovi living quarters bili katastroficni cak su iz jedne baze bili i protjerani morali su napraviti outpost i boraviti tamo, voznje humvies-a po bazi kao da su na zatvorenoj kruznoj stazi itd itd ali bilo ih je mnogo vise od 2000, tacnije bilo ih je u vise baza... podrucje oko al kuta, ad diwaniyah-e, taji-a i na sjeveru... da su rusi htjeli prosli bi kroz gruziju jako jako brzo, najsretniji dan je bio kad su oni napustili vojne baze u iraku
ULTRAK

#109 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by ULTRAK »

Posto smo se doticali malo i Ruskih tenkova... ovo Rusko naoruzanje je jad i cemer. Mislim ako su ovo Ruski tenkovi i oklopnjaci onda ja neznam... Sve kao da je jucer iz Vietnamskog rata izaslo to naoruzanje. T72 tenkovi... wtf? :D

Poredite Ruski oklop sa Turskim oklopom:

Image

http://www.otokar.com.tr/en/products/pr ... x?urun=122
AleksoMKD

#110 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by AleksoMKD »

Opet merenje kuraca drzava koje nisu ni BiH ni Makedonija (u mom slucaju).

Isprasili su ih sa kakvim takvim naoruzanjem. Barem vi iz Bosne znate da naoruzanje nema veze sa finalnim rezultatom rata.

A Turci koriste i M60 tenkove isto iz Vijetnamske ere tako da..............................

On topic.

Roki tunel
Image

Kod Igoeti-ja, Ruski vojnici se svadjaju sa novinarima i demonstrantima
Image

Gruziski T-72 posle direktnog pogotka i kupola na drugoj slici
Image
Image

Jos 2 gruziska tenka u blizini onog gore (jednog je unistio general Barankevic pogotkom u kupolu pozadi na najslabijem mestu, ima i snimka pa ako je nadjem postavicu)
Image
155_mm

#111 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by 155_mm »

AleksoMKD da su ovi nasi uspijeli prodati onih 5-6 orkana gruziji i jos nekih 5.000-6.000 raketa za iste bilo bi interesantno tad uporediti gubitke rusa i gruzijaca.
Bodkin

#112 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by Bodkin »

155_mm wrote:AleksoMKD da su ovi nasi uspijeli prodati onih 5-6 orkana gruziji i jos nekih 5.000-6.000 raketa za iste bilo bi interesantno tad uporediti gubitke rusa i gruzijaca.
orkani taman pravljeni za more tenkova :) samo sumnjam da rusi to ne bi skrsili iz zraka
RLewis

#113 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by RLewis »

Postoji i film na ovu temu mislim da se zove 48 (ili 24 ) sati rata naravno doradjen holiwodski ali opet nije ni toliko los,
ULTRAK

#114 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by ULTRAK »

AleksoMKD wrote:Opet merenje kuraca drzava koje nisu ni BiH ni Makedonija (u mom slucaju).

Isprasili su ih sa kakvim takvim naoruzanjem. Barem vi iz Bosne znate da naoruzanje nema veze sa finalnim rezultatom rata.
Izvini Makedonac... ti znas da mi Bosanci volimo Makedonce ali ovo ti ne stoji. Srbi su drzali 67% BiH a ARBIH koja je bila reprezentativna za vise od 55% stanovnistva BiH je bila utjerana u nekih 13-14% BiH neke 1994. Nakon sto su Amerikanci poceli iz zraka galamiti i natjerali RH da prestane slati vojsku na Arbih; to je se malo promijenilo:

Image

Tako da je naoruzanje bas u BiH bilo kljucno. VRS je imala oko 500 tenkova i 450 oklopnih vozila. ARBIH je imala samo frakciju od toga a pored toga imamo i HAASKU osudu za agresiju RH i za zlocinacki udruzeni poduhvat RH prema BiH i znamo i snimljenih Tudjmanovih razgovora da je i RH slala tekovske bataljone u BiH.

Tako da je upravo naruzanje kljucno bilo u BiH. Da je ARBIH imala ono sto je imala VRS danas bi cijela istocna Bosna bila Bosnjacka recimo.

A uz to upravo Turska je ta drzava koja moze pridonijeti tome da Makedonija i BiH ostvare svoje nacionalne ciljeve. Da se pitaju Bugarska, Grcka ili Srbija Makedonije ni BiH nebi bilo. Tako da i tebe a i mene bi trebali vojni uspjesi Turske da raduju. A pored toga je Attaturk porijeklom Makedonac.
славянин

#115 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by славянин »

ULTRAK wrote:Posto smo se doticali malo i Ruskih tenkova... ovo Rusko naoruzanje je jad i cemer. Mislim ako su ovo Ruski tenkovi i oklopnjaci onda ja neznam... Sve kao da je jucer iz Vietnamskog rata izaslo to naoruzanje. T72 tenkovi... wtf? :D

Image

Pod broj 1: Moras malo stvarno poraditi na gradivu sto se tice vojne opreme i tehnike jer to na slici nije tenk :mrgreen:
To je BMD ili ti Bojna masina desanta - vozilo za podrsku pjesadiji (posebno padobranskim regimentama-jer ga mozes zakacit za MI 8 i pustit neprijatelju na glavu)

I taman si krenuo konstruktivno u temu nemoj opet zabrljat sa mjesanjem Turske u ovaj topic :mrgreen:
ULTRAK

#116 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by ULTRAK »

славянин wrote:
ULTRAK wrote:Posto smo se doticali malo i Ruskih tenkova... ovo Rusko naoruzanje je jad i cemer. Mislim ako su ovo Ruski tenkovi i oklopnjaci onda ja neznam... Sve kao da je jucer iz Vietnamskog rata izaslo to naoruzanje. T72 tenkovi... wtf? :D

Image

Pod broj 1: Moras malo stvarno poraditi na gradivu sto se tice vojne opreme i tehnike jer to na slici nije tenk :mrgreen:
To je BMD ili ti Bojna masina desanta - vozilo za podrsku pjesadiji (posebno padobranskim regimentama-jer ga mozes zakacit za MI 8 i pustit neprijatelju na glavu)

I taman si krenuo konstruktivno u temu nemoj opet zabrljat sa mjesanjem Turske u ovaj topic :mrgreen:
Pa svejedno.
славянин

#117 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by славянин »

155_mm wrote:AleksoMKD da su ovi nasi uspijeli prodati onih 5-6 orkana gruziji i jos nekih 5.000-6.000 raketa za iste bilo bi interesantno tad uporediti gubitke rusa i gruzijaca.
Gruzija je posjedovala Tornado i LAR-160 raketne sisteme za koje Orkan izgleda kao igracka za malu djecu :mrgreen:
Ta oruzija su namjenjena za unistavanje "tvrdih" meta (baza,utvrdjenih polozaja,komandnih centara itd) a ne za gadjanje visoko mobilnih jedinica.
sema911s

#118 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by sema911s »

славянин rekli smo nema price sa ovim ultra kako vec

AleksoMKD sory druze al na slici vidm kupolu al gdje je taj tenk,., na slici,.,., hebi me ako ga vidim
славянин

#119 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by славянин »

Zanimljiva slika Alekso - sa aspekta da potvrdjuje da uvijek najmanjem u desetini uvale mitraljez :mrgreen:
Image

Sema upravu si ali meni se ucinilo da je krenuo na momenat sa konstruktivnom diskusijom ali nije mu puno trebalo da ga "prenese" opet :mrgreen:
AmiĐa_Idriz

#120 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by AmiĐa_Idriz »

:shock:
Inače volim priče o ovim Ruskim ratovima (lud sam za hladnim ratom :evil: ) ali ovo je zanimljivo...Rusija poslije raspada SSSR-a u ratu :evil:
insomnia78

#121 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by insomnia78 »

ULTRAK wrote:
AleksoMKD wrote:Opet merenje kuraca drzava koje nisu ni BiH ni Makedonija (u mom slucaju).

Izvini Makedonac... ti znas da mi Bosanci volimo Makedonce ali ovo ti ne stoji. Srbi su drzali 67% BiH a ARBIH koja je bila reprezentativna za vise od 55% stanovnistva BiH je bila utjerana u nekih 13-14% BiH neke 1994. Nakon sto su Amerikanci poceli iz zraka galamiti i natjerali RH da prestane slati vojsku na Arbih; to je se malo promijenilo:

Image

Tako da je naoruzanje bas u BiH bilo kljucno. VRS je imala oko 500 tenkova i 450 oklopnih vozila. ARBIH je imala samo frakciju od toga a pored toga imamo i HAASKU osudu za agresiju RH i za zlocinacki udruzeni poduhvat RH prema BiH i znamo i snimljenih Tudjmanovih razgovora da je i RH slala tekovske bataljone u BiH.

Tako da je upravo naruzanje kljucno bilo u BiH. Da je ARBIH imala ono sto je imala VRS danas bi cijela istocna Bosna bila Bosnjacka recimo.

A uz to upravo Turska je ta drzava koja moze pridonijeti tome da Makedonija i BiH ostvare svoje nacionalne ciljeve. Da se pitaju Bugarska, Grcka ili Srbija Makedonije ni BiH nebi bilo. Tako da i tebe a i mene bi trebali vojni uspjesi Turske da raduju. A pored toga je Attaturk porijeklom Makedonac.
Promasio si poentu potpuno.
Pric'o si o zastarjelosti ruske tehnike i oklopa i zato je Alekso rekao da naoruzanje nema veze sa krajnjim ishodom rata. Rusko-Gruzijski rat ne mozes porediti sa nasim jer je Gruzijska vojska bila dobro naoruzana (dok ruska ima tenkove iz Vijetnama) za razliku od nas koji nismo imali nista.
O nekom oslanjanju na Tursku je smjesno i pomisljati uzevsi u obzir njihovo ponasanje dok su nas komsije gazile

s' moje sokoćalo
славянин

#122 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by славянин »

Tehnika koju su Rusi koristili u Gruziji je daleko od zastarjele.Jednostavno su "odmjerili" koliko im treba da zbrisu neprijatelja.
Naprimjer vecina tenkova koji su koristeni su T72 sa ERA oklopom i drugim poboljsanjima,jednostavno dovoljno za neprijatelja na kojeg idu.Mogli su oni poslati i T90ke,BMP3ce,Tunguske,BTR90ke itd ali jednostavno nije bilo potrebe jer to bi bio "overkill" i takav potez bi mogao biti protumacen kao puna invazija i okupacija Gruzije.

U ovom ratu Rusija je testirala sposobnosti svoje vojske.I koliko sam procitao iz izvjestaja (opet se zahvaljujem Aleksi) glavni problem je uocen u koordinaciji trupa na zemlji i avijacije koja je bila daleko ispod ocekivanog nivoa.
Avioni novijih generacija koji postaju gro Ruske avijacije su namjenjeni da "poprave" taj nedostatak:
SU-30
Image
SU-34
Image
I Helikopteri:
KA50 Akula
KA52 Aligator
Image
Image

A avion koji treba da se pocne masovno proizvoditi u sledecih 5 godina da bi parirao avionima NATO pakta:
T50 PAK
Image
Image
Image
Bosanski_kralj

#123 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by Bosanski_kralj »

Ostalo mi je u sjećanju kuknjava Gruzijaca, muškaraca od 30-40 godina, pred stranima novinarskim ekipama o tome kako ih Rusi napadaju i oni se moraju povlačiti. Nije im padalo na pamet da sami uzmu puške u ruke i krenu braniti svoj dom, nego očekuju da neko treći to uradi. :shock:
swanfilter

#124 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by swanfilter »

Mah, Gruzija je bila obicno testiranje Rusije od strane USA. Saakashvili dobio po zubima, ostavljen kao malo ko. Americki igrac i CIA spija ...
Last edited by swanfilter on 03/07/2013 13:08, edited 1 time in total.
славянин

#125 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by славянин »

Bosanski_kralj wrote:Ostalo mi je u sjećanju kuknjava Gruzijaca, muškaraca od 30-40 godina, pred stranima novinarskim ekipama o tome kako ih Rusi napadaju i oni se moraju povlačiti. Nije im padalo na pamet da sami uzmu puške u ruke i krenu braniti svoj dom, nego očekuju da neko treći to uradi. :shock:
Jos vise cudi kako nisu kukali dok je njihova vojska isla napadala mirovne trupe i rusila gradove po Osetiji.Ali kad posle plime dodje oseka onda :mrgreen:
Post Reply