Grijanje

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply

Grijem se na

plin
5
31%
ugalj i drva
2
13%
centralno grijanje
7
44%
struja
2
13%
nesto drugo
0
No votes
 
Total votes: 16

hananah
Posts: 5482
Joined: 06/01/2004 00:00
Location: Sarajevo

#1 Grijanje

Post by hananah »

Kako se grijete u ove zimske dane, je li vam to dovoljno? Da li vas "izvor toplote" utice na zagadjivanje zraka?
User avatar
danas
Posts: 18796
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#2

Post by danas »

ovo ti je dobra tema -- grijanje je nesto cime se ja opsjedam. ovdje u USA je narod navikao na jeftine izvore energije (koji nisu inace jeftini, nego su ih oni dobijali za jeftine pare decenijama) i kuce su dugo vremena gradjene bez dovoljno izolacionih materijala... sto da stavljas izolaciju kad se moze odvrnuti grijanje... i inace, kvalitet gradnje je vrlo los, tako da se puno energije rasipa te dosta ljudi zivi sada na najgori moguci nacin: smrzava se u kuci (jer ista nije izolirana kako treba) a sada, poslije poskupljenja gasa, trose ogromne novce na grijanje... ukratko -- griju ulicu...

moja se kuca krije na "cisti plin" kako to ovdje zovu, i nije lose... cim sam uselila pocupala sam sve ove plasticne americke prozore i stavila duple sa argonom. mada planiram da eventualno gradim ekolosku kucu od slame, sa solarnim panelima... :-)
Jasho
Posts: 503
Joined: 05/06/2003 00:00
Location: Sarajevo

#3

Post by Jasho »

Grijem se na plin! Nista bolje, jer sve što treba da uradiš je da okrene šalter na sistemu koliko ti treba, a onda isto tako okreneš šaltere na radijatorima i bude ti ugodno i toplo i glavna prednost je čistoča koje nema grijanjem na čumur i drva!
hananah
Posts: 5482
Joined: 06/01/2004 00:00
Location: Sarajevo

#4

Post by hananah »

Kakve su to kuce od slame :) Zvuci interesantno :)
Ja sam se nekad grijala na drva i cumur, i jeste peksinli i zahtjevno pravo ali nekako mi je to najtoplije, nekako prava domaca atmosfera, romanticno, i ima neki poseban miris i smek :)
hananah
Posts: 5482
Joined: 06/01/2004 00:00
Location: Sarajevo

#5

Post by hananah »

Mene takodjer interesira sta mislite o ekoloskom grijanju, i sta za vas uopce znaci to da zrak bude postedjen ispusnih gasova i raznog dima :)
User avatar
danas
Posts: 18796
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#6

Post by danas »

hananah wrote:Kakve su to kuce od slame :) Zvuci interesantno :)
kuca od slame ti je "ekoloska" kuca hano... najjednostavnije je za objasniti ovako -- slama, koja je gusto zbijena, se stavi kao izolacija izmedju vanjskih i unutrasnjih zidova. neki prave i same zidove od slame, samo ozbukaju fasadu vani i unutra... inace izgleda kao svaka obicna kuca, samo je slama unutra... ima odlicnu toplotnu i zvucnu izolaciju tako da je energetski vrlo isplativa jer stedi grijanje zimi i klimatiziranje ljeti, a i strukturalno je ova kuca mnogo jaca od regularnih americkih dascara i barakica koje opuse svaki jaci vjetar.

elem, ovo je super jeftino, jer slama je otpad -- slama je stabljika zitarice, i nju ne mozes ni za sta koristiti jer je nejestiva zivotinjama. sabijena slama je super izolacija kao sto sam vec rekla, a slama se korisila istorijski za pravljenje kuca u dosta kultura -- znaci, vracamo se na neke materijale koji su nasi stari koristili... rizik zapaljivosti je vrlo nizak, jer slama hvata plamen na tempereturama visim od drveta -- znaci, prije ce ti se zapaliti kuca od drveta nego kuca od slame...

onda nabijem podove od eukaliptusa ili plute, solarne panele na krov, i gotovo 8)
User avatar
Fair Life
Posts: 14219
Joined: 02/03/2004 00:00

#7

Post by Fair Life »

danas wrote:... -- slama, koja je gusto zbijena, se stavi kao izolacija izmedju vanjskih i unutrasnjih zidova.
(...)
Ako objasnis "vanjske i unutrasnje zidove"... lakse cete razumjeti.

Znas da se kod nas drugacije gradi. I ja kad sam dosao ovamo ibretio sam se nad sistemog gradnje... Al' haj' kod mene nije nikad ispod +10 stepeni Celzija, pa moze...
User avatar
danas
Posts: 18796
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#8

Post by danas »

Fair Life wrote: Znas da se kod nas drugacije gradi. I ja kad sam dosao ovamo ibretio sam se nad sistemog gradnje... Al' haj' kod mene nije nikad ispod +10 stepeni Celzija, pa moze...
ne znam kako da objasnim. udare potporne stubove u visinu, i onda stave "zid" od sper-ploce sa obje strane. zaheftaju "zid" industrijskom heftaricom za ovaj stub. nista se ne "zida", nego nesto lijepe sper-plocu i isjecene dijelove, ma ko OTP u petom osnovne... unutra, izmedju "zidova", najcesce prazno (gdje kod nas ide puna cigla ili cementni blok). niko nikad nije cuo sta je to "ploca", ni na temeljima, ni izmedju spratova. uzas. :roll:

moja mama kad je dosla ovamo, kaze "sine, kakve su ovo barakice"... :lol: :lol: :lol: :lol:
Šandor
Posts: 2383
Joined: 13/04/2005 20:26
Location: Negdje izmedju

#9

Post by Šandor »

Image
User avatar
danas
Posts: 18796
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#10

Post by danas »

Šandor wrote:Image
jednog dana, kad porastes kame :D
mishic
Posts: 6297
Joined: 28/04/2011 16:29

#11 Re: Grijanje

Post by mishic »

CIJENE PLINA U BIH I SARAJEVU SU 30% VEĆE nego u NJEMAČKOJ A SA NOVIM POSKUPLJENJEM OD 01. 05. 2019. BIT ĆE VEĆE ZA 60%!!!
I tako u krug. Svake zime kada se ne može dahnuti i izaći iz kuće kuknjava a čim se prodiše monopolisti koji uzimaju sve većeg fursata zagrabe.
I toliko koliko oni zagrabe iz džepova građana građani je još dva tri puta toliko doktorima i bolnicama i za lijekove, pa onda seminari, konferencije i traženje experata za ekologiju, pa saobračaj da se koristi nikakav grdski a ne vlastita auta, pako i kakav čumur prodaje i loži, pa gdje su autogume i kruti otpad koji može da gori, gdje je tolika plastika i bla, bla, bla... dok se još neko ne dosjeti kako da nas pomuze. Respiratorne maske kao tražen proizvod zimus će nekome donijeti dobru zaradu.

Ipak sreća je da je to ove godine na vrijeme rečeno. Do grijne sezone ima vremena može se potražiti jeftinog čumura, prikupiti guma, plastike i drugog "ogreva" ali plin se definitivno zavrće. Skupa bješe instalacija, još skuplji nameti i inspekcije plindžija ali ova politika više ne prolazi. Dobru i masivnu peć na čvrsti ogrev u garažu, pa raspali da te niko ne pravi budalom i ne uzima lopatom...

Država koja nekome obezbijedi monopol (GRAS, Vodovod, Plin i dr.) pa omogući da su tamo plate duplo veće nego drugdje a onda apelima na strpljenje i razumijevanje građana pokušava probuditi savjest i empatiju ne zaslužuje ni trun razumijevanja. Sikter!!!
mishic
Posts: 6297
Joined: 28/04/2011 16:29

#12 Re: Grijanje

Post by mishic »

Evo ga ko kec na desetku: Ministar-čoban Džindić potvrdi kako se manipulira građanima. Podići će cijenu plina do grijne sezone a tada je neznatno sniziti da postignu taj psihološki efekat pa nastaviti da nas šišaju ko ovce. Gospodine ministre-čobane, jesi li ti kada čuo za konkurenciju u borbi protiv monopola?!!
Gospodine ministre-čobane, jesi li kada čuo za strateško planiranje kojim se rješavaju problemi snabdijevanja građana?
Za strategiju razvoja i infrastrukture za pojedine vitalne oblasti ? I za još mnogo toga o čemu bi ministri i ministarstva trebali da brinu i razmišljaju.

Javni prevoz i vodovod su nas odavno doveli u poziciju da nam i ljeti trebaju maske u tramvajima, autobusima i kombijima a sada im se i vi pridružujete. Velite kada ste već nabavili plinske bojlere da vam tuširanje nebi prešlo u naviku mi ćemo vas dobro opaučiti po džepu. Aferim!

Dobra ideja. Jedo tuširanje preskoćimo zbog nestašice vode, drugo zbog cijene plina, treće zbog kašnjenja tramvaja, trolejbusa i kombija pa tako u sred ljeta jedno tuširanje u 10-15 dana pomaže svima.

Velite ovih 30% kazne do grijne sezone a onda ćete se smilovati pa 03% spustiti cijenu kako bi nam definitivno spustili a da mi to i ne skontamo.

Pravo ministarski, nema šta!!!
kuli1961
Posts: 2430
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#13 Re: Grijanje

Post by kuli1961 »

Na Al Jazeera Balkans upravo gledam/slusam tu vijest- povecanje VELEPRODAJNE ciiene plina (navodno za privredna drustva???) za 30% i na to- izjava ovog tipa, izvjesnog ministra i izjava portparola JKP, upravo kako ga citira član mishic.....
Taj lik je očito uvjeren da su gradjani kao krajnji kupci telad, ovce, šta li, pa da ništa ne shvataju- "razmotrićemo cijenu pred početak naredne grijne sezone, pa je eventualno umanjiti.."???
Ako VLP cijena ide gore za 30%, kolika ce biti maloprodajna????
Ne dodiruje me direktno ova strahota (zivim u Banjaluci) ali nemam nikakve usmnje da su/će gradjani BiH, generalno debelo nagrabusiti-sad plin u KS, sutra struja svuda u BiH, komunalne usluge i sve ostalo vezano za cijenu energenta....
A naše vajne glavešine (koje smo mi, fakat je, birali) drobe -kandidatura/članstvo u EU, evropske integracije....
Da ne spominjem prilog o strajku banovićkih rudara- svojim sam usima čuo jednog- neka nam uplate po 200 KM i mi odosmo sa pruge...
User avatar
BaDa
Posts: 2342
Joined: 20/04/2009 23:42
Location: Sarajevo

#14 Re: Grijanje

Post by BaDa »

ja sam ove godine prikljucio plin odnosno sve sam zavrsio i predao za subvecniju od 1000km! Sad cekam da dodju da postave set i sl.. ali cu im odmah reci da ga blombiraju jer necu koristiti plin! Ovo je bas sramota kda sam bio u sarajevu gasu pitao hoce li biti povecanje govorili su i ako bude bice max 5% nastavit cu ugalj i drva loziti
Post Reply